免费预览已结束,剩余17页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
山东省邹城市第一中学2016届高三英语10月月考试卷(含解析) 第i卷(选择题)第一部分 听力(共两节,满分30分) 做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. why did the woman have to go home? a. to get her check. b. to get some cash c. to fetch her id card2. what does the woman mean? a. she likes to share books with the man. b. she agrees to talk with the man frequently. c. she wants to borrow some books from the man. 3. what does the man offer to serve as for the woman? a. her driverb. her body guard. c. her tour guide. 4. when is the pop show? a. at 8:30b. at 8:20 c. at 7:305. what are the speakers mainly talking about? a. a paper b. a course c. a teacher 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答6、7题。6. where does the conversation probably take place? a. at a gas station b. at an airport c. at home 7. what is the man going to do right now? a. get his luggage b. leave for the airport c. watch a football match. 听第7段材料,回答8至10题。8. why does the man want to buy an american toy? a. hes leaving the states. b. it is his sons birthday today c. the woman asks him to buy one9. who will enjoy having the toy? a. the man b. the mans wife c. the mans son 10. what is the woman? a. a truck driver b. a shop assistant c. a toy maker听第8段材料,回答11至13题。11. how did the woman get the job information? a. her friend told her. b. she saw it on the internet. c. she read it in the newspaper. 12. what do we know about the womans job? a. it offers her a meal and travel allowance. b. the working time is in the afternoon. c. the salary is high. 13. what does the woman think of her job? a. it is very interesting. b. it will give her useful experience c. it will help her with her study. 听第9段材料,回答14至17题 14. what did the woman lose? a. her credit cards. b. her check. c. her passport. 15. where does the woman keep her money? a. in her purse. b. in her pocket c. in her handbag. 16. what probably is the man? a. a policeman b. a salesman c. a bus company clerk. 听第10段材料,回答18至20题。17. where did the story happen? a. on the street b. in a parking lot c. in a supermarket. 18. how did the speaker attract the womans attention? a. by saying hello to her. b. by speaking in a loud voice. c. by putting his hand on her shoulder. 19. what do we know about he speaker after the woman turned around? a. he was frightened away. b. he was hit and fell down. c. he robbed the woman. 20. how did the woman feel about the speaker afterwards? a. sorry. b. angry c. thankful第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(a、b、c和d)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。a zoe, damacela, 19, didnt have nice clothes when she was young. it wasnt easy for zoes hard-working single mother to make ends meet. they moved in and out of homeless shelters. everything changed for zoe in grade nine. at that time, she heard about a sewing (缝纫) class at her school. she signed up and couldnt wait to turn her designs into clothes. the color of the first dress she made was white-black strips. soon the clothes she wore were all made by her. other girls at school loved her designs too. they asked her if they could buy dresses from her. zoe sold her first dress for $13. unfortunately, it cost her $25 to make the dress. “i had the creativity in designs, says zoe. “but i really had no idea about business.” zoe kept selling the clothes she designed. her business was booming, and even the girls who had ever teased her became her customers. in the eleventh grade, zoe took a business class. she learned how to price her clothes so that she could be sure to make a fair profit. her business teacher suggested she take part in a contest for teenaged entrepreneurs (企业家). the contest was for teens from all over the united states. zoe sent in her business plan, which explained how she planned to make her pany grow. she won the second prize in the end. zoe s success became a news item. supermodel tyra banks heard about it and she invited zoe to take part in her tv show. “being recognized i felt really unreal,” says zoe. zoe has advice for teens who want to start their own business. “if you really work hard on it, you will be able to make it happen,” she says. “if i can do it, anyone else can.”21. we can learn that_ when she was in grade nine. a. zoe had no interest in designing clothes b. zoe seldom wore her self-made clothes c. zoe didn t know how to make money d. zoe attended a business course22. after winning the contest, zoe _. a. considered it a reward b. expected to be known c. was proud of her own gift d. could hardly believe it23. zoe advised the teens_. a. to make efforts to achieve their dreams b. to design and make their own clothes c. to try every means to bee famous d. to do whatever they would like to【答案】21.c22.d23.a考点:故事类阅读。bballet as a charming dance form has fascinated audiences for many years. it is a form of dance that combines beauty and grace to tell a story in a dance form. generally performed in theatres, ballet has always been a favored dream of many little girls. while ballet dancers need to work very hard for many years to perform in a professional ballet company, this does not discourage the girls. many people think that ballet originated in france, due to the ballet steps that all have french names. however, ballet can be traced back to italy during the renaissance period of the 1400s. while this was really just a pioneer to the classical ballet, the dances performed in italy during this time led to the further development of ballet in france. the first ballet company arose in france and was called the queens ballet company.in the 1800s the romantic style of ballet appeared, thanks in part to the ballet la sylphide. la sylphide made much use of the toe dancing technique and brought about many changes to ballet.all romantic ballets focused on women and this encouraged women to take on increasingly to become ballerinas. while ballet prospered in other nations, it started declining in france. the decline could be because ballet was seen as being very worldly with mythical (神话的) steps. the shift from mythical steps to more reasonable style that could be co-related to human movements came about in the twentieth century. this was because of the many different styles of dance that were becoming increasingly popular. the change that started in the twentieth century continues to transform ballet even today where it mixes different styles of dance. some ballets today have even gone so far as to combine another style of dance into the ballet. in 1944 a ballet was introduced called fancy free that use jazz dance with the ballet steps to create a revolutionary ballet, and it was well received.with time, ballet has developed and changed in many forms. a ballet by professionals continues to charm audiences despite the fact that most of us cannot even dream of performing most of the steps and moves of a ballet dancer.24. why do people think ballet comes from france? a. because frenchmen introduced ballet to italy. b. because frenchmen created many ballet steps. c. because the ballet steps are all named in french. d. because the first ballet company was founded in france.25. when did the romantic ballet appear? a. in the 14th century. b. in the 19th century. c. in the 15th century. d. in the 2lth century.26. from the last paragraph, we can know ballet becomes more_. a. reasonable b. romantic c. popular d. professional27. the passage mainly talks about _. a. the development of classical ballet b. the popularity of classical ballet c. the meaning of classical ballet d. the techniques of ballet dancing【答案】24.c25.b26.d27.a【解析】试题分析: 本文主要讲述的是芭蕾的发展历程24.c考查细节理解题。根据第二段提到many people think that ballet originated in france, due to the ballet steps that all have french names许多人认为芭蕾来自法国,因为许多芭蕾的舞步来自法国的名字,故选c项。25.b考查细节理解题。根据第三段提到in the 1800s the romantic style of ballet appeared,在19世纪出现了浪漫的芭蕾,故选b项。26.d 考查细节理解题。根据最后一段提到a ballet by professionals continues to charm audiences despite the fact that most of us cannot even dream of performing most of the steps and moves of a ballet dancer.专业性的芭蕾继续吸引观众,故选d项。27.a 考查主旨大意。本文主要讲述的是芭蕾的发展历程,故选a项。考点:文化类阅读。cthere are two types of people in the world. although they have equal degree of health and wealth and other comforts of life, one becomes happy; the other becomes unhappy. this arises from the different ways in which they consider things, persons, events and the resulting effects upon their minds. people who are to be happy fix their attention on the convenience of things: the pleasant parts of conversation, the well prepared dishes, the goodness of the wine, and the fine weather. they enjoy all the cheerful things. those who are to be unhappy think and speak only of the opposite things. therefore, they are continually dissatisfied. by their remarks, they sour the pleasure of society, offend (hurt) many people, and make themselves disagreeable everywhere. the intention of criticizing and being disliked is perhaps taken up by imitation(仿效). it grows into a habit, unknown to its possessors. the habit may be strong, but it may be cured when those who have it realize its bad effects on their interests and tastes. i hope this little warning may be of service to them, and help them change this habit. although in fact it is chiefly an act of the imagination, it has serious results in life since it brings on deep sorrow and bad luck. those people offend many others; nobody loves them, and no one treats them with more than the most common politeness and respect. if they bring on themselves public objections, no one will defend or excuse them, and many will join to criticize their wrong doings. these people should change this bad habit and be pleased with what is pleasing, without worrying needlessly about themselves and others. if they dont, it will be good for others to avoid any contact with them. otherwise, it can be disagreeable and sometimes very inconvenient, especially when one becomes mixed up in their quarrels.28. people who are unhappy _.a. always consider things differently from othersb. usually are affected by the results of certain thingsc. usually misunderstand what others think or sayd. always discover the unpleasant side of certain things29. the underlined phrase “sour the pleasure of society” in the second paragraph means _.a. have a good taste with social life b. make others unhappyc. tend to scold others openly d. enjoy the pleasure of life30. we can conclude from the second paragraph that_.a. we should pity all such unhappy people.b. such unhappy people are dangerous to social life.c. people can get rid of the habit of unhappiness.d. unhappy people can not understand happy persons.31. if such unhappy person insists on keeping the habit, the author suggests people should_.a. prevent any communication with them.b. show no respect and politeness to themc. persuade them to recognize the bad effectsd. quarrel with them until they realize the mistakes【答案】28.d29.b30.c31.a【解析】试题分析: 文章对比了快乐的不快乐的人进行对比,他们的相同处和不同处,作者还给了不快乐的人提出了建议:如何保持快乐的心情。28.d 考查推理判断题。根据第二段提到those who are to be unhappy think and speak only of the opposite things 可以看出另一些人为什么感到不幸福的原因,故选d项。29.b 考查推理判断题。根据第二段提到by their remarks, they sour the pleasure of society, offend (hurt) many people, and make themselves disagreeable everywhere.根据他们的评论,他们厌烦社会的快乐,伤害别人,让自己处处感到不满意,故选b项。30.c 考查细节理解题。根据第二段提到he habit may be strong, but it may be cured可以判断出人们可以改变不幸福的脾性,故选c项。31.a 考查主旨大意。本文主要讲的是那些感觉不幸福的人处处冒犯别人,若长期以往,则只能处于被孤立的境地,所以他们应改变自己的习惯,故选a项。考点:日常生活类阅读。dmost musicians agree that the best violins were made in cremona, italy, about 200 years ago. they even sound better than violins made today. violin makers and scientists try to make instruments like the old italian violins. but they arent the same. why are these old italian violins so special? many people think they have an answer.some people think it is the age of the violins. but there is a problem here. not all old violins sound wonderful. only those from cremona are special. so age cannot be the answer. other people think the secret to those violins is the wood. it must be from certain kinds of trees. it must not be too young or too old. perhaps the violin makers of cremons knew something special about wood for violins.but the kind of wood may not be so important. it may be more important to cut the wood in a special way. wood for a violin must be cut into the right size and shape. the smallest difference will change the sound of the violin. musicians sometimes think that this is the secret of the italians. size and shape may not be the answer either. scientists make new violins that are exactly the same size and shape. but the new ones still do not sound as good as the old ones. some scientists think the secret may be the varnish (清漆), which covers the wood of the violin and makes it look shiny. it also helps the sound of the instrument. since no one knows what the italian violin makers used in their varnish, no one can make the same varnish today.there may never be other violins like the violins of cremona. and there are not many of the old violins left. so these old violins are becoming more and more precious. 32. what would be the best title for the passage? a. the secrets of cremona violins b. the history of italian violins c. special musical instruments d. how to make the best violins33. the main purpose of the first paragraph is to _. a. list some facts b. raise a questionc. give an opinion d. offer an answer34. what is still unclear about cremona violins according to the writer?a. the shape.b. the size.c. the wood.d. the varnish.35. what can we learn from this passage? a. modern things are always better than ancient ones. b. ancient things are always better than modern ones. c. once a cultural relic is lost, it can never be recovered. d. varnish for violins will become more and more precious.【答案】32.a33.b34.d35.c【解析】试题分析: 文章主要介绍了一种意大利古老的小提琴的特别之处。这种产于200年以前的小提琴比当代生产的小提琴,音质还要好。文章分析了古琴的特别之处,并逐一排除,最后锁定在了古琴所使用的清漆上32.a考查细节理解题。根据第一段“why are these old italian violins so special?”和倒数第二段“some scientists think the secret may be the varnish(清漆), which covers the wood of the violin and makes it look shiny. it also helps the sound of the instrument. since no one knows what the italian violin makers used in their varnish, no one can make the same varnish today.”可知,使意大利古老的小提琴变得特别的可能是上面涂的清漆,故选a33.b考查细节理解题。根据第一段“violin makers and scientists try to make instruments like the old italian violins. but they arent the same. why are these old italian violins so special? many people think they have an answer.”可知,第一段提出了一个问题-古老的意大利小提琴为什么那么特别?第一段没有列举事实,也没有给出观点和答案,排除a、c、d,故选b34.d 考查细节理解题。根据倒数第二段“since no one knows what the italian violin makers used in their varnish, no one can make the same varnish today.”可知,这种古老小提琴的特别之处可能是所用的清漆,而清漆的成分至今还是个谜,故选d35.c 考查推理判断题。a、b两项太绝对,当代的东西未必都比古代的好,古代的东西也不一定就比现在的好;d项偷换概念,文章说的是古琴越来越珍贵,而不是清漆越来越珍贵。排除a、b、d,故选c考点:历史类短文阅读第二节:(共5小题;每小题2分,满分10分) 根据短文的内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项easy ways to keep your brain sharpeveryone is forgetful, but as we age, we start to feel like our brains are slowing down a bit and that can be a very annoying thing. 36 read on for some techniques worth trying.1. 37 people who regularly made plans and looked forward to upcoming events had a 50 percentreduced chance of alzheimers disease (早老性痴呆症), according to a recent study. 38 something as simple as setting a goal to have a weekly coffee date with a friend will do. theres evidence that people who have a purpose in life or who are working on long or short-term goals appear to do better. in other words, keep your brain looking forward.2. go for a walk.mildly raised glucose (葡萄糖) levels can harm the area of the brain that helps you form memories and physical activity can help get blood glucose down to normal levels. in fact, exercise produces chemicals that are good for your brain. 39 3. learn something new.take a spanish class online, join a drawing club, or learn to play cards. a study found that mental stimulation (刺激) limits the weakening effects of aging on memory and the mind. but the best thing for your brain is when you learn something new and are physically active at the same time. 40 or go dancing with your friends.a. focus on the future.b. this can be especially harmful to the aged.c. so take a few minutes each day to do some reading. d. it should be something like learning gardening. e. in other words, when you take care of your body, you take care of your brain.f. but dont worry if your schedule isnt filled with life-changing events.g. luckily, research shows there is a lot you can do to avoid those moments.【答案】36.g37.a38.f 39.e40.c39.e考查句意理解和上下文:由上文mildly raised glucose (葡萄糖) levels can harm the area of the brain that helps you form memories and physical act
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 海洋测绘员班组安全评优考核试卷含答案
- 合成碳膜电位器制造工诚信评优考核试卷含答案
- 公司漆器镶嵌装饰工合规化技术规程
- 泥瓦作文物修复师岗前基础理论考核试卷含答案
- SMED快速换模(简版)
- 2026年北师大版(2022)小学劳动技术二年级上册期末综合测试卷及答案
- 机械臂路径规划技术要求
- 广东省珠海市某中学2025-2026学年九年级上学期第一次月考物理试题(含答案)
- 专题02 二次函数【知识梳理+解题方法+专题过关】-2025-2026学年九年级数学上学期期中期末挑战满分冲刺卷(人教版)(原卷版)
- 第二章 声现象 单元练习(解析版)
- 弱传播课件教学课件
- 2025年新版医疗器械监督管理条例培训考试试卷及答案
- 子宫超声输卵管造影技术
- 2025年中建项目经理能力测试题及答案
- DB50-T 1512-2023 现制现售饮用水卫生管理规范
- 核心人才协议书
- 辅警2025面试题目和答案
- 如何开好班前班后会培训
- 加油站建设项目社会稳定风险评估报告
- GB/T 15849-2025密封放射源的泄漏检验方法
- 中医医师岗位管理制度
评论
0/150
提交评论