山东省德州市高考英语二轮复习 阅读理解精练精析26.doc_第1页
山东省德州市高考英语二轮复习 阅读理解精练精析26.doc_第2页
山东省德州市高考英语二轮复习 阅读理解精练精析26.doc_第3页
山东省德州市高考英语二轮复习 阅读理解精练精析26.doc_第4页
免费预览已结束,剩余1页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

山东德州2013届高考英语二轮复习阅读理解精练精析26 (a)somewhere on the other side of the world, a small group of workers is busy with a life-or-death struggle. this battle isnt about self-protection, as admirable as that might be. by staying to face the radiation and fire at japans fukushima daiichi nuclear power station following the earthquake and then tsunami(海啸)in japan, the 50 or so workers may have already shortened their lives. they knew that would happen. and yet they stay, working in near-total darkness, pumping seawater onto exposed nuclear fuel in hopes that they can prevent thousands of tons of radioactive material going into the air, and protect the health of millions of people. their task sounds like something out of a sci-fi thriller. they worked on the equipment in the complete darkness only by their flashlights, listening for explosions. they carry heavy oxygen tanks on their backs. they wear white, full-body jump suits to protect their bodies. like oscar said in“armageddon”: “scariest environment imaginable. thats all you have to say. ”according to news reports, some of the 50 workers volunteered to remain behind to take charge of the fire pumps with which theyre spraying seawater on the exposed fuel. “its part of the job, part of the training, ”an american nuclear power plant operator said. “nobody makes a secret of the possible dangers at a place like this. if theres a problem, you dont call somebody in to fix it. its our problem. were the only ones who can fix it. thats just what we do. ”i dont know about you, but ive never really thought of nuclear power plant workers as “guardians at the gate”those whose jobs may at any time place them in a position to protect us, perhaps at the risk of their own lives. these are obviously guardians at the gate. in every case theyre trained to respond to unknown possibilities. for them, it isnt a matter of courageits a standard operating procedure. 1. the third paragraph is mainly about _ . a. the way they workedb. the dangerous environmentc. oscars famous wordsd. the description of a film2. according to the author, the 50 or so workers _ . a. were ordered by the governmentb. were requested by the worldc. left behind against their own willd. were performing their duties3. the underlined word“you”in paragraph 5 refers to _ . a. the 50 or so workersb. the readersc. the news reportersd. the author4. what would be the best title for the text? a. japans nuclear accidentb. guardians at the gatec. saving nuclear power stationd. using nuclear power safely (b)when middle-aged alex quit his job and made up his mind to become a self-employed writer, no one could tell for sure whether he would succeed or not. he found a cold storage room in a building, set up a used typewriter and settled down to work. after a year or so, however, alex began to doubt himself. he found it was difficult to earn his living by selling what he wrote. but alex determined to put his dream to the testeven though it meant living with uncertainty and fear of failure. this is the shadowland (虚幻世界) of hope, and anyone with a dream must learn to live there. one day alex got a call, “we need an assistant, and were paying $ 6, 000 a year. ” $ 6, 000 was real money in 1960. it would enable alex to get a nice apartment, a used car and more. besides, he could write in his spare time. as the dollars were dancing in alexs head, something cleared his senses. he had dreamed of being a full-time writer. “thanks, but no, ” alex said firmly and swiftly, “im going to stick it out and write. ”after alex got off the phone, he pulled out everything he had: two cans of vegetables and 18 cents. alex put the cans and cents into a paper bag, saying to himself, “theres everything youve made of yourself so far. im not sure i ever felt so low. ”finally his work was published in 1970. instantly he had the kind of fame and success that few writers ever experienced. the shadows had turned into focus of attention. then one day, alex found a box filled with things he had owned years before. inside was a paper bag with two cans and 18 cents. suddenly he pictured himself working in that cold storage room. it reminds alex, and anyone with a dream, of the courage and persistence (坚毅) it takes to stay the course in the shadowland. 5. why did alex give up his job? a. because he didnt like the working conditions. b. because he couldnt earn enough to make a living. c. because he wanted to be a full-time writer. d. because he felt he had no potential in his job. 6. what did alex express when he answered the call? a. he refused the job offer. b. he was willing to give them a hand. c. he expected them to pay him more money. d. he would write in his spare time. 7. what kind of person is alex? a. determined. b. modest. c. shy. d. brave. 8. which of the following can summarize the passage best? a. look before you leap. b. two heads are better than one. c. hold on to your dream, and it will come true. d. a bird in hand is worth two in the bush. 答案解析【文章大意】日本核电站事件给人类带来了一定的灾难,然而,在危险的境地,仍有50名左右的工人坚守岗位,冒着生命危险为核电站排除故障减轻危害。1. 【解析】选b。段落大意题。文章第三段主要描述了工人们的工作环境是多么艰难和恶劣,文章引用oscar的话语是为了说明其工作环境的恶劣性,故选b。2. 【解析】选d。作者观点题。根据第四段第一句中的. . . some of the 50 workers volunteered to remain behind. . . 可知,这些工人是自愿的;根据最后一段最后一句for them, it isnt a matter of courageits a standard operating procedure. 可知,作者认为这是他们的职责。故选d。3. 【解析】选a。词义猜测题。根据第五段第一句i dont know about you, but ive never really thought of nuclear power plant workers as “guardians at the gate”. . . 可知,i指作者,you指的是这50名左右的工人。故选a。4. 【解析】选b。标题概括题。本文主要介绍了日

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论