免费预览已结束,剩余6页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
能力提升限时训练 阅读理解(综合考查)(限时40分钟) (a)(对应学生用书第131页)【逸闻趣事类】once when i was a teenager,my father and i were standing in line to buy tickets for the circus.one family between us and the ticket counter made a big impression on me.there were eight children,all probably under the age of 12.the children were standing in line,two-by-two behind their parents,holding hands.they were excitedly jabbering about the clowns(小丑),elephants and other acts they would see that night.the ticket lady asked the father how many tickets he wanted.he proudly responded,“please let me buy eight childrens tickets and two adult tickets so i can take my family to the circus.” the ticket lady told him the price.the wifes head dropped,and the man leaned a little closer and asked,“how much did you say?” the ticket lady again told him the price.the man didnt have enough money.how was he supposed to turn and tell his eight kids that he didnt have enough money to take them to the circus? seeing what was going on,my dad put his hand into his pocket,pulled out a $20 bill and dropped it on the ground.(we were not wealthy in any sense of the word!) my father reached down,picked up the bill,tapped the man on the shoulder and said,“excuse me,sir,this fell out of your pocket.” the man knew what was going on.he wasnt begging for money but certainly appreciated the help in a difficult,embarrassing situation.he looked straight into my dads eyes,took my dads hand in both of his,and he replied,“thank you,thank you,sir.this really means a lot to me and my family.” my father and i went back to our car and drove home.we didnt go to the circus that night,but we didnt go without.1.the underlined word “jabbering”( in para.1) can be best replaced by “”. a.imaginingb.talkingc.expectingd.asking2.when the ticket lady told the price,the wife .a.hardly heardb.hardly understoodc.was disappointedd.was relaxed3.which of the following words can be best used to describe the writers father?()a.honest.b.kind.c.wise.d.faithful.4.we can infer from the last paragraph that a.the author and his father returned home with regret.b.the author and his father were unhappy about missing the circus.c.the author and his father were very happy with helping a man in a circus.d.the author and his father returned home with another kind of joy and comfort.5.which of the following is true according to the text?()a.the author and his father bought the tickets at last.b.the author and his father went home unhappy.c.the author and his father didnt see the circus.d.the author got nothing at last.语篇解读:作者叙述和父亲买票看马戏表演时发生的事,作者得到了很大的收获:帮助他人得到了快乐、真情和满足。答案及剖析:1.b猜测词义题。他们在排队买票即将要看马戏表演,从后面的内容是小丑、大象和其他演出内容可知,孩子们正在兴高采烈地谈论将要看到的演出内容。2.c推理判断题。女售票员说出价钱,父亲的钱不够,从当时妈妈的动作低下了头可以推知,她也知道钱不够,相当泄气,故c正确。3.b推理判断题。父亲虽然自己并不是有钱人,但以一种非常照顾到对方尊严的方式,帮助了别人,而宁可自己和孩子失去一次看演出的机会,故父亲是善良的人。4.d推理判断题。作者说,那天晚上,自己和父亲没能看成马戏表演,但并非一无所获,结合前文的经历,收获自然来自于对另一个大家庭的无私帮助,这种收获就是从帮助他人中得到的快乐、真情和满足。5.c事实细节题。从最后一段可知,作者和父亲没能看成马戏表演,但并非一无所获。故选c。(b)(对应学生用书第131页)【广告说明类】how do you know if your home is an easy aim for thefts(偷窃) ? around the holidays,many families dont consider taking proper measures to prevent their homes from suffering holiday thefts.with just a few simple steps,you can better make sure of the safety of your home during all of the holiday celebrations.here are a few tips for making it difficult to tell you are away from home.either have a trusted neighbor pick up your mail and newspapers,or tell your mailperson to hold your mail until you return.nothing says “hey,we are not home!” like when your postbox is filled with all kinds of mails and you have many different newspapers in your driveway.set several different lights in your house on random timers(随机定时器).dont leave your outdoor lights on all the time.instead,put your outside lights on timers to be on during the nights.if an outdoor light remains on for days at a time,it means that nobody is home to turn it off.if you have pets that you are not taking with you on vacation,leave them with a friend,rather than having someone come into your house every day to take care of them.when thieves see a neighbor or friend entering your house every day,they will know you are not home.close all your curtains when you leave town.this is effective to deter possible thefts,as no one can see what is in your house.if they dont know what there is to take,then the risk is even greater for them to break in.this article just has suggested a few tips to help you keep your house safe while you are on holiday.nothing can truly protect your home unless you have it monitored by a professional home security system.6.what is the main idea of the passage?()a.to tell us how to prevent the thefts around the holidays.b.to let the outdoor lights on all the time.c.to tell us many families suffering from the thefts while they are on holiday.d.to tell you to have your neighbor go to your house to take care of your pet.7.if you are on holiday in other places,the lights in your house should .a.be lit in an irregular wayb.be kept on all the nightc.be replaced by random timersd.be turned on only once one day8.to make your home well protected,what does the writer advise you to do?()a.have all the curtains closed.b.stop your mail service at once.c.turn to your close neighbors or friends.d.equip your home with security system.9.most of the tips mentioned in the text seem to .a.be very popular with familiesb.have no effect on preventing theftsc.give a false impression on thievesd.be a little hard to be brought into effect语篇解读:假期期间容易发生家庭盗窃,本文为此支招。答案及剖析:6.a主旨大意题。全文为假期如何防止盗窃提供了一些建议。故选a项。7.a细节理解题。根据第三段第一句话“set several different lights in your house on random timers.(随机定时器)”可知,作者建议用随机定时器来控制房子里不同的灯,即让房子里面的灯以不规则方式点亮。故选a项。8.d细节理解题。根据最后一段第二句话“nothing can truly protect your home unless you have it monitored by a professional home security system.”可知,确保假期防盗的最好方法是安装一个专业家庭安全系统。故选d项。9.c细节理解题。根据第一段最后一句话“here are a few tips for making it difficult to tell you are away from home.”可知,文章列出的防盗措施是通过误导窃贼的判断力来达到防盗的目的,即给窃贼以假象。故选c项。(c)(对应学生用书第131页)【短篇故事类】one of the qualities that most people admire in others is the willingness to admit ones mistakes.it is extremely hard sometimes to say a simple thing like“i was wrong about that,” and it is even harder to say,“i was wrong,and you were right about that.”i had an experience recently with someone admitting to me that he had made a mistake fifteen years ago.he told me he had been the manager of a certain grocery store in the neighbourhood where i grew up,and he asked me if i remembered the egg boxes.then he related an incident and i began to remember vaguely the incident he was describing.i was about eight years old at the time,and i had gone into the store with my mother to do the weekly grocery shopping.on that particular day,i must have found my way to the dairy food department where the incident took place.there must have been a special sale on eggs that day because there was an impressive display of eggs in dozen and half-dozen boxes.the boxes were stacked three or four feet high.i must have stopped in front of a display to admire the stacks.just then a woman came by pushing her grocery cart and knocked off the stacks of boxes.for some reason,i decided it was up to me to put the display back together,so i went to work.the manager heard the noise and came rushing over to see what had happened.when he appeared,i was on my knees inspecting some of the boxes to see if any of the eggs were broken,but to him it looked as if i was the culprit (做错事的人).he severely scolded me and wanted me to pay for any broken eggs.i tried to explain it wasnt me who had broken them,but it did no good.even though i quickly forgot all about the incident,obviously the manager did not.10. how old was the author when he wrote this article?() a.about 8.b.about 18.c.about 23.d.about 15.11.who was to blame for knocking off the stacks of boxes?()a.the author.b.the manager.c.a woman.d.the authors mother.12.which of the following statements is not true?()a.the woman who knocked off the stacks of boxes was seriously criticized by the manager.b.the author was severely criticized by the manager.c.a woman carelessly knocked off the stacks of boxes.d.it was the author who put the display back together.13.the tone of the article expresses the authors .a.regret for the mistake he made in the storeb.admiration for the managers willingness to admit mistakesc.anger against the woman who knocked off the stacks of boxesd.anger to the manager for his wrong accusation语篇解读:当作者8岁时,到一家杂货店购物时看见装蛋的箱子被撞倒后,去帮忙收拾,反被店铺老板误会。让大多数人赞赏的品质之一是愿意承认自己的错误,因为有时说一句简单的道歉的话是很难的,而15年后,当年的老板能主动向作者道歉,这令作者感到钦佩。答案及剖析:10.c数字计算题。根据第二段第一句和第三段第一句可知,当年的杂货店老板在15年后因当年发生的误会向我道歉,那年我大约8岁。所以作者写这篇文章时大约23岁,正确答案为c。11.c细节理解题。根据第四段第四句“just then a woman came by pushing her grocery cart and knocked off the stacks of boxes.”可知,一名妇女推着购物车撞倒了箱子,导致蛋破损,所以该被谴责的应当是这个妇女。正确答案为c。12.a事实细节题。根据第四段和第五段可知,撞倒箱子导致蛋破损的是一名妇女,而被斥责和需要赔偿的却是作者,所以选项a表述内容与文章不符。本题答案为a。13.b推理判断题。根据第一、二段可知,让大多数人赞赏的品质之一是愿意承认自己的错误,当年的杂货店老板在15年之后能主动向作者道歉,这令作者感到钦佩。本题正确答案为b。【疑难词汇解读】1.vaguely adv.含糊地,不明确地;大致地her face is vaguely familiar.她有些面熟。2.stack v.堆放n.堆please stack your chairs before you leave.走之前请把椅子摞在一起。【长难句子分析】i主语 had谓语 anexperience宾语 recently状语withsomeone admitting to me(that he had madewith复合结构作状语a mistake fifteen years ago).宾语从句with复合结构作状语最近我经历了这么一件事情:有人向我承认十五年前他做错了一件事情。(d)(对应学生用书第132页)【社会文化类】in english you often hear people,particularly old people,talk about the “good old days” when things were easier,there wasnt as much traffic or pollution,the pace of life was slower and,at least in theory,life was better than it is now.i agree that,for example,200 years ago there were no cars,life moved more slowly and laws and moral standards were somewhat different from what they are today.today,things happen more quickly and the problems we have are different.however,we have developed this lifestyle because we tried to fix the problems we had before.back then there was no refrigeration so food spoiled quickly and people starved;there was no internet so you and i couldnt talk;there were no big ships for men to work on and no good schools to teach children about the wonders of the world.its true that we have problems today but i think that we had more problems,or at least different problems,in the past.i think we tend to idealize the simpler life of years gone by and forget about the diseases they had,the hard lives they led and the conveniences we like that they simply didnt have.the world was certainly different then but i dont think it was better and i dont think you should be disappointed.as i have told you,my wife and i live on canadas west coast and all of our children live a very long way from us.fortunately,we can visit them sometimes.its true that we all miss each other but it is also true that they have their lives and we have ours.to be honest,i wouldnt want to live in the same house with my children because my wife and i value our freedom and our lifestyle.we all love each other and we have good times when were all together but we are all independent people.14.what does the underlined word “spoiled” in paragraph 2 probably mean?()a.went badb.ran outc.was shortd.was robbed15.why is todays life better than that in the past according to the author?()a.all the problems have been solved.b.people can talk with each other.c.life becomes simpler and simpler.d.people can live an easier life.16.why do the author and his wife live alone on the coast?()a.their children live far away from them.b.they enjoy living on their own freely.c.they cant have good times with their children.d.they live on fishing on the beach.语篇解读:昔日的生活已经成为美好的回忆,珍惜今天的拥有吧,现在的生活比过去更美好。答案及剖析:14.a猜测词义题。画线词所在句提到当时没有冷藏技术,由生活常识可推知食物很快就会“变质”。15.d观点态度题。根据第二段内容尤其是倒数第二句的内容可知,作者认为如今的生活比过去更加美好的原因是人们可以享受更便捷的生活。16.b细节理解题。根据最后一段倒数第二句的内容可知原因是他们喜欢无拘无束地享受属于他们自己的生活。(e)(对应学生用书第132页)(2012河北高考模拟)【科普知识类】im often told how i have a dream job,that i work for a great company,getting to deal with the leaders in social media every day,and especially that i get to work from my home.usually the people who tell me that working from home is wonderful have never worked from home.they spend most of their career working from an office and hate it.in fact,i love being able to work from home and make my own hours.i truly appreciate being able to drop what im doing to attend kids or go shopping,but theres a side to it we dont often talk about,the hard side.no one wants to believe people like me,working from home,have anything to complain about.really,im not going to complain,but i do want to share a few things about telecommuting(远程办公)that few home-based people want to tell you because then it doesnt look so wonderful anymore.one of the reasons i love my job is the flexibility.i know that i can volunteer for school projects,meet friends for lunch and work out for an hour as long as i get my work done.but did you know telecommuters have to make up the time if they wish to pepper their days with fun distractions?so while my husband and kids are watching a movie,im working until midnight.besides,when you work from home,youre held to your phone and skype (网络电话) in case someone wants to talk to you during business hours.so its not so easy to be flexible!17.we learn from the passage that the writer .a.is quite satisfied with her present workb.can balance her work and family life wellc.complain
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 防渗墙工岗位职业健康及安全技术规程
- 公共风险管理师操作能力测试考核试卷含答案
- 润滑油脂灌装制桶工岗前环保知识考核试卷含答案
- 公司锅炉管阀检修工岗位工艺作业技术规程
- 2026求职信自荐书范文二
- 2025-2026学年冀教版(新教材)二年级上册第二单元“乘法和除法”达标试卷(附参考答案)
- 节气文化在教学中的运用
- 教育中的文化礼仪
- 广东省珠海市某中学2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试卷(含答案)
- 2025-2031全球及中国SoC和存储器半导体测试设备行业研究及十五五规划分析报告 Sample-qw
- 个人玉石转让协议书
- 海南锋利气体有限公司空分设备更新及配套项目环境影响报告表
- 老年人面瘫针灸治疗课件
- 儿科水痘患儿护理措施
- 金矿山合作开采协议书
- 2024年税务师考试真题及答案解析
- 皇帝的新装课本剧课件
- 《3.5摆的快慢》教学设计 -2024-2025学年教科版科学五年级上册
- 铁路建设项目穿透式安全管理题库及答案解析
- 柯达伊小星星手势课件
- 肌筋膜疼痛综合征触发点运动前激活与放松方案
评论
0/150
提交评论