已阅读5页,还剩17页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
更多精品资料请访问:2013年普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷)英 语 本试卷分第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第一卷注意事项:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选其他答案标号,不能答在试卷上,否则无效。第一部分 听力(共两节,满分30分) 做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题:每小题1. 5分,满分7. 5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。01. What does the man want to do?A. Take photosB. Buy a cameraC. Help the woman.02. What are the speakers talking about?A. A noisy night.B. Their life in town.C. A place of living.03. Where is the man now?A. On his wayB. In a restaurant.C. At home.04. What will Celia do?A. Find a player.B. Watch a game.C. Play basketball.05. What day is it when the conversation takes place?A. Saturday.B. Sunday.C. Monday. 第二节 (共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分) 听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各个小题给出5秒钟的做答时间。每段对话读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。06. What is Sara going to do?A. Buy John a gift.B. Give John a surprise.C. Invite John to France.07. What does the man think of Saras plan?A. Funny.B. Exciting.C. Strange.听第7段材料,回答第7、8题。08. Why does Diana say sorry to Peter?A. She has to five up her travel plan.B. She wants to visit another city.C. She needs to put off her test.09. What does Diana want Peter to do?A. Help her with her study.B. Take a book to her friends.C. Teach a geography lesson.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why does the man call the woman?A. To tell her about her new job.B. To ask about her job program.C. To plan a meeting with her.11. Who needs a new flat?A. Alex.B. Andrea.C. Miranda.12. Where is the woman now?A. In Baltimore.B. In New York.C. In Avon.听第9段材料,回答第13至16题。13. What does Jan consider most important when he judges a restaurant?A. Where the restaurant is.B. Whether the prices are low.C. How well the food is prepared.14. When did Jan begin to write for a magazine?A. After he came back to Sweden.B. Before he went to the United States.C. As soon as he got his first job in 1982. 15. What may Jan do to find a good restaurant?A. Talk to people in the street.B. Speak to taxi drivers.C. Ask hotel clerks.16. What do we know about Jan?A. He cooks for a restaurant.B. He travels a lot for his work.C. He prefers American food.听第10段材料,回答第17至20题。17. What do we know about the Plaza Leon?A. Its a new building.B. Its a small town.C. Its a public place.18. When do parents and children like going to the Plaza Leon?A. Saturday nights.B. Sunday afternoonsC. Fridays and Saturdays.19. Which street is known for its food shops and markets?A. Via del Mar Street.B. Fernando Street.C. Hernandes Street.20. Why does the speaker like Horatio Street best?A. It has an old stone surface.B. It is named after a writer.C. It has a famous university.第二部分英语知识运用(共两节,满分45分)第一节单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。21 What do you think of the house?_ Its everything weve been looking for.APerfect! BGood idea!CNot bad. DSoso.21A考查情景对话。 根据回答“这是我们一直寻找的”可判断对这房子评价很高,所以选A。22 He was unhappy when he sold his guitar.After all,he_it for a very long time.Ahas had Bhad hadChas Dhad22B考查动词的时态。“for一段时间”通常与完成时连用,又因为前句谓语是过去时,所以用过去完成时。23 The accident caused some _ to my car,but its nothing serious.Aharm BinjuryCruin Ddamage23D考查名词。damage指使用价值遭到损坏, 这种损坏是部分性的,不完全,根据语境“but its nothing serious”选D。harm指肉体上或精神上的伤害;injury指人在事故中受伤;ruin 多用于借喻之中,经常指把某物损坏到了不能再使用的程度,如: The rain will ruin the crops.这雨会把庄稼毁掉的。24 One can always manage to do more things,no matter _ full ones schedule is in life.Ahow BwhatCwhen Dwhere24A考查状语从句。how/however在句中修饰形容词。句意:在生活中无论日程表排得多么满,总能设法做更多的事情。25 _everyone here, I wish you a pleasant journey back to your country.ABy means of BOn behalf ofCIn search ofDFor fear of25B考查介词短语。on behalf of 表示“为了的利益;代表”。句意:我代表这里所有人,祝你回国旅途愉快。26 At no time _ the rules of the game.It was unfair to punish them.Athey actually broke Bdo they actually breakCdid they actually break Dthey had actually broken26C考查倒装。否定介词短语位于句首时,用部分倒装。后面“It was unfair to punish them.”中谓语是过去时,所以选C而不选B。27 Everything seemed to be going _ for the first two days after I moved to New York.Avividly BgenerallyCfrequently Dsmoothly27D考查副词。smoothly意思“顺利地”。句意:当我搬到纽约后,开始两天一切似乎进展得很顺利。28 Laura was away in Paris for over a week.When she got home, there was a pile of mail _ for her.Awaited Bto waitCwaiting Dwas waiting28C考查非谓语动词。a pile of mail和wait之间是主动关系,所以用现在分词。句意:当她到家时,一大堆邮件正等着她处理。29 To her joy, Della earned first the trust of her students and then _ of her colleagues.Athat BoneCones Dthose29A考查代词。that指代前面“then.”,表示特指。这里that指代the trust, 所以选A。30 We are confident that the environment _ by our further efforts to reduce pollution.Ahad been improved Bwill be improvedCis improved Dwas improved30B考查动词的时态。“我们相信”说明动作发生在将来,所以选B。31 Harry is feeling uncomfortable.He _ too much at the party last night.Acould drink Bshould drinkCwould have drunk Dmust have drunk31D考查情态动词。 must have done表示对过去所发生事情的肯定推测,句意为“他昨晚在派对上一定喝多了”。32 Briggs will _ as general manager when Mitchell retires.Aget away Btake over Cset off Drun out32B考查动词短语。take over 表示“接管”。句意:当Mitchell退休时,Briggs将接管总经理职位。33 This is by far _ movie that I have ever seen.Aan inspiring Ba much inspiringCthe most inspiring Dthe more inspiring33C考查形容词的最高级。by far表示“迄今为止”,句意:这是我迄今为止看到过的最令人鼓舞的电影。所以用最高级。34 He may win the competition, _ he is likely to get into the national team.Ain which case Bin that case Cin what case Din whose case34A考查定语从句。在非限制性定语从句中,用which; in which case 指代前面he may win the competition。35 Im afraid you have the wrong number.Sorry! _ASee you later BI didnt know thatCHold on, please DI hope I didnt bother you 35D考查情景对话。根据语境“Im afraid you have the wrong number.”可知“打错号码了”,所以向对方表示歉意,选D。 第二节完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。A little girl lived in a simple and poor house on a hill.Usually she _36_ play in the small garden.She could see over the garden fence and across the valley a wonderful house with shining golden windows high on another hill._37_ she loved her parents and her family, she desired to live in such a house and _38_ all day about how wonderful and exciting _39_ must feel to live there.At the age when she gained some _40_ skill and sensibility(识别力),she _41_ her mother for a bike ride _42_ the garden.Her mother finally allowed her to go, _43_ her keeping close to the house and not _44_ too far.The day was beautiful.The little girl knew _45_ where she was heading! _46_ the hill and across the valley, she rode to the _47_ of the golden house._48_ she got off her bike and put it against the gate post, she focused on the path _49_ to the house and then on the house itself.She was very disappointed when she _50_ that all the windows were _51_ and rather dirty.So _52_ and heartbroken,she didnt go any further.She _53_, and all of a sudden she saw an amazing _54_There on the other side of the valley was a little house and its windows were golden.Looking at her little home, she _55_ that she had been living in her golden house filled with love and care.Everything she dreamed was right there in front of her nose! 36A.might Bshould Cwould Dmust37A.Unless BAlthough CSince DBut38A.dreamed Bworried Casked Dshouted39A.this BthatCit Dwhich40A.different Bscientific Cmusical Dbasic41A.begged Bblamed Cinvited Dpaid42A.inside Boutside Cthrough Dalong43A.insisting on Brelying onCarguing about Dwondering about44A.traveling Brunning Criding Dwalking45A.madly Brapidly Cexactly Dpossibly46A.Over BDown CAround DBeside47A.windows BstepsCcenter Dgate48A.Until BAsCWhile DBecause49A.getting Bintroducing Cleading Dmoving50A.felt BlearnedCconcluded Dfound51A.transparent BbrightCplain Dwide52A.anxious Bangry Cserious Dsad53A.turned around Bcheered up Csettled down Ddropped in54A.hill BvalleyCbackground Dsight55A.imagined Bdecided Crealized Dguessed【要点综述】 本文是记叙文,主要讲述一个小女孩认为另一座山上的房子很漂亮,所以很向往,等到她有一天骑车去看时,看到的一切非常失望,这时突然发现从远处看自己家的小屋非常美丽。故事告诉我们:属于自己的就是最好的,不要这山望着那山高。36C考查情态动词。would表示过去常常。37B考查连词。句意:尽管她非常爱她的父母和她的家人,但是她渴望生活在这样的房子里。38A考查动词。另一座山上的漂亮房子不是自己家的,当然只能整天梦想。39C考查代词。it作形式主语,真正的主语是后面不定式to live there。40D考查形容词。有了基本的技能和识别力,自己能独立,父母放心了,所以选D。句意:当她到了能够获得基本的技能和识别力的年龄的时候。41A考查动词。根据下文“她的妈妈终于答应她”可推断选A。42B考查介词。下文提到,她的妈妈终于允许了,那肯定到花园外面了。43A考查动词短语。妈妈不放心,坚持要求她在房子附近,不要骑得太远。44C考查动词。既然是在房子附近,应该是不要骑得太远,选C。45C考查副词。exactly意为“确切地;完全地”。句意:她完全知道朝什么方向骑。46B考查介词。只有down表示“沿着”,句意“沿着山路,通过山谷”。47D考查名词。下文“the gate post”提示选D。48B考查连词。as 可与非延续性动词连用,而 while 只能与延续性动词连用。get是非延续性动词,所以用as。49C考查动词。lead to指“通向”。50D考查动词。句意:当她发现所有的窗户很普通,并且相当脏的时候,她非常失望。51C考查形容词。plain指“普通的,相貌平平的”。下文描述房子使她失望。52D考查形容词。和heartbroken感情色彩一致的应该是sad。句意“因为伤心和悲伤,她没有再往前走”。53A考查动词短语。turn around指“转身”。 根据上文“她没有再往前走”可以知道,她转身准备走。 54D考查名词。sight指“景象”。下文“在山的另一边有一个小房子,它的窗户是金黄色的” 就是她所看到的景象。 55C考查动词。句意:看着自己的小屋,她意识到她一直住在充满爱和关心的金色小屋里。第三部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AChina is a land of bicycles.At least it was back in 1992 when I traveled the country.Back then everyone seemed to be riding a bicycle.Millions of them, all black.Cars were rare.Yet since my arrival in Beijing last year, Ive found the opposite is true.There are millions of cars.However, people still use their bicycles to get around.For many, its the easiest and cheapest way to travel today.Bicycles also come in different colorssilver, green, red, blue, yellow, whatever you want.Its fun watching people biking.They rush quickly through crossroads, move skillfully through traffic, and ride even on sidewalks(人行道)Bicycles allow people the freedom to move about that cars just cant provide.Eager to be part of this aspect of Chinese culture, I decided to buy a bicycle.Great weather accompanied my great buy.I immediately jumped up on my bicycle seat and started home.My first ride home was orderly(守秩序的)To be safe, I stayed with a “pack” of bikers while cars on the streets came running swiftly out of nowhere at times.I didnt want to get hit.So I took the ride carefully.Crossing the streets was the biggest problem.It was a lot like crossing a major highway back in the United States.The streets here were wide, so crossing took time,skill and a little bit of luck.I finally made it home.The feeling on the bicycle was amazing.The air hitting my face and going through my hair was wonderful.I was sitting on top of the world as I passed by places and people.Biking made me feel alive.56According to the author, why are bicycles still popular in China today?ABecause they are traditional and safe.BBecause they are convenient and inexpensive.CBecause they are colorful and available.DBecause they are fast and environment friendly.57The author decided to buy a bicycle because he intended _Ato ride it for funBto use it for transportCto experience local cultureDto improve his riding skills58How did the author feel about his street crossing?AIt was boring.BIt was difficult.CIt was lively.DIt was wonderful.59Which of the following best describes the authors biking experience?AThe author enjoyed showing off his biking skills.BThe author was annoyed by the air while riding.CThe author was praised by the other bikers.DThe author took great pleasure in biking.【要点综述】 本文是记叙文,主要讲作者来到中国,为了体验当地文化,买了一辆自行车在大街上骑自行车的快乐经历。56B细节理解题。根据“对许多人来说,这是今天最简单、最便宜的出行方式”可推断,流行的原因是自行车不贵而且方便,所以选B。57C推理判断题。根据第三段第一句“渴望成为中国文化的一部分,我决定买一辆自行车”可推断,作者是想体验中国当地文化。58B细节理解题。根据倒数第二段第一句“过马路是最大的问题”,再加上下文的描述可知,对他来说,过马路是很困难的。59D推理判断题。最后一段中描述“在自行车上这种感觉是令人惊讶的,微风吹过我的脸和头发,这种感觉是美妙的”说明作者在骑自行车的过程中是快乐的。BGoing green seems to be a fad(时尚) for a lot of people these days.Whether that is good or bad, we cant really say, but for the two of us, going green is not a fad but a lifestyle.On April 22,2011, we decided to go green every single day for an entire year.This meant doing 365 different green things, and it also meant challenging ourselves to go green beyond the easy things.Rather than recycle and reduce our energy, we had to think of 365 different green things to do and this was no easy task.With the idea of going green every single day for a year, Our Green Year started.My wife and I decided to educate people about how they could go green in their lives and hoped we could show people all the green things that could be done to help the environment.We wanted to push the message that every little bit helps.Over the course of Our Green Year, we completely changed our lifestyles.We now shop at organic(有机的) stores.We consume less meat, choosing green food.We have greatly reduced our buying we dont need.We have given away half of what we owned through websites.Our home is kept clean by vinegar and lemon juice, with no chemical cleaners.We make our own butter, enjoying the smell of homemade fresh bread.In our home office anyone caught doing something ungreen might be punished.Our minds have been changed by Our Green Year.We are grateful for the chance to have been able to go green and educate others.We believe that we do have the power to change things and help our planet.60What might be the best title for the passage?AGoing GreenBProtecting the PlanetCKeeping OpenMindedDCelebrating Our Green Year61It was difficult for the couple to live a green life for the whole year because _Athey were expected to follow the green fadBthey didnt know how to educate other peopleCthey were unwilling to reduce their energyDthey needed to perform unusual green tasks62What did the couple do over the course of Our Green Year?AThey tried to get out of their ungreen habits.BThey ignored others ungreen behavior.CThey chose better chemical cleaners.DThey sold their homemade food.63What can we infer from the last paragraph?AThe government will give support to the green project.BThe couple may continue their project in the future.CSome people disagree with the couples green ideas.DOur Green Year is becoming a national campaign.【要点综述】 本文是记叙文,主要讲一对夫妇在一年时间里做不同支持环保的事情,保护环境和地球。60A主旨大意题。文章第一段提出本文主题“对我们来说,支持环保 (Going green)不是时尚而是生活方式”,所以选A。61D细节理解题。第二段第二句“这意味着做365件不同的环保事情”,说明他们困难的原因是需要做不同的环保任务,所以选D。62A推理判断题。根据倒数第二段第一句“我们完全改变了生活习惯”及倒数第二段剩下的内容可知选A。63B推理判断题。根据最后一段中描述“我们思想已经在改变,我们相信我们的确有能力改变,帮助这个星球”,说明这对夫妇将来还会继续他们的计划。CHere is an astonishing and significant fact: Mental work alone cant make us tired.It sounds absurd.But a few years ago, scientists tried to find out how long the human brain could labor without reaching a stage of fatigue(疲劳)To the amazement of these scientists, they discovered that blood passing through the brain, when it is active, shows no fatigue at all! If we took a drop of blood from a day laborer, we would find it full of fatigue toxins(毒素) and fatigue products.But if we took blood from the brain of an Albert Einstein, it would show no fatigue toxins at the end of the day.So far as the brain is concerned, it can work as well and swiftly at the end of eight or even twelve hours of effort as at the beginning.The brain is totally tireless.So what makes us tired?Some scientists declare that most of our fatigue comes from our mental and emotional(情感的) attitudes.One of Englands most outstanding scientists, JA. Hadfield, says, “The greater part of the fatigue from which we suffer is of mental origin.In fact, fatigue of purely physical origin is rare.” Dr.Brill, a famous American scientist, goes even further.He declares, “One hundred percent of the fatigue of a sitting worker in good health is due to emotional problems.”What kinds of emotions make sitting workers tired? Joy? Satisfaction? No! A feeling of being bored, anger, anxiety, tenseness, worry, a feeling of not being appreciatedthose are the emotions that tire sitting workers.Hard work by itself seldom causes fatigue.We get tired because our emotions produce nervousness in the body.64What surprised the scientists a few years ago?AFatigue toxins could hardly be found in a laborers blood.BAlbert Einstein didnt feel worn out after a days work.CThe brain could work for many hours without fatigue.DA mental workers blood was filled with fatigue toxins.65According to the author, which of the following can make sitting workers tired?AChallenging mental work.BUnpleasant emotions.CEndless tasks.DPhysical labor.66Whats the authors attitude towards the scientists ideas?AHe agrees with them.BHe doubts them.CHe argues against them.DHe hesitates to accept them.67We can infer from the passage that in order to stay energetic, sitting workers need to _Ahave some good foodBenjoy their workCexercise regularlyDdiscover fatigue toxins【要点综述】 本文是议论文,主要讲科学家们发现大脑本身能不知疲倦地工作许多小时,导致我们疲劳的不是脑力工作本身,而是一种令人不愉快的情感,所以我们在工作中应该保持愉快的心情。64C细节理解题。根据第一段中“But a few years ago, scientists tried to find out how long the human brain could labor without reaching a stage of fatigue.”可知大脑能不知疲倦地持续工作许多小时。65B细节推断题。根据最后一段中“No! A feeling of being bored, anger, anxiety”说明是一种令人不愉快的情绪导致疲劳。66A推理判断题。根据第一段中“Here is an astonishing and significant fact”
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 儿童感觉统合训练师冲突管理评优考核试卷含答案
- 组坯热压工操作能力知识考核试卷含答案
- 浓硝酸工标准化考核试卷含答案
- 桩工机械装配调试工岗前安全意识考核试卷含答案
- 《GBT 23642-2017 电气绝缘材料和系统 瞬时上升和重复电压冲击条件下的局部放电(PD)电气测量》专题研究报告
- 《GB-T 40864-2021柔性交流输电设备接入电网继电保护技术要求》专题研究报告
- 印染助剂复配工岗前安全宣传考核试卷含答案
- 焊接设备操作工职业健康、安全、环保技术规程
- 汽车锻造生产线操作工安全演练模拟考核试卷含答案
- 重冶转炉工岗前岗中考核试卷含答案
- 实验室通风与空气质量控制方案
- 《招标投标法》考试题库200题(含答案)
- 介绍开封铁塔的课件
- 2.2 二次函数的图象与性质(2)北师大版数学九年级下册课件
- 《医用电气用电安全》课件
- 人才中介服务机构工作章程和制度(三篇)
- 性教育课件女生
- 深圳大学《激光原理与技术》2023-2024学年第一学期期末试卷
- 空气源热泵与燃气设备耦合供热系统技术规范
- 博弈论完整版本
- 灌溉渠道流量计算实例
评论
0/150
提交评论