已阅读5页,还剩4页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
广东罗定县2017高考英语一轮阅读理解精编阅读理解。阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。(原创)“Did you come alone or with your parents? ”When Tsinghua Universitys new 2013 freshmen arrived on campus late last month, the first question they were faced with at the registration desk was the above. According to statistics, we know that more than half of the 539 students came alone. Chen Jining, president of Tsinghua University, encouraged them to “start this new adventure by standing on your own two feet”. To help freshmen grow up, some universities have thought of new methods. At Tsinghua, for example, freshmen need to register and find their dormitory by themselves. The process requires two to three hours, during which volunteers take parents on a tour of the campus. At Zhejiang University, a banner hanging in the information center says“Parents let go please; let us guide your children. ”“Often parents like to do things or make decisions for their children. In their eyes, children never grow up, ”said Lu Guodong, dean(系主任)of undergraduate studies at Zhejiang University. “But at university, growing up is the goal for all students. Growing up is the biggest success. In China, students grow up too slowly as parents are always in charge. Students never think about what path they should take and why, ”he said. Zhang Yanxue, a senior student studying Chinese language and literature at the Communication University of China, is president of the Self-improvement Society. Although most students can finish the registration process by themselves, their parents usually prefer accompanying them to the university. “This is the third time Ive welcomed freshmen and I didnt see much change in that regard, ”Zhang said. “The number of students who came alone is the same as in previous years. ”Sometimes, however, the distance between university and home is so great that many parents are too worried to let their children travel alone. To reassure parents, Renmin University of China introduced a new method. It asks senior students to return to their hometown and accompany freshmen back to the campus. This helps freshmen get used to living independently. “Students should have an independent character and a dream. Learning how to use that independent character to achieve their dreams and finish tasks assigned by the country is very important, ”said Tsinghua University President Chen. 【文章大意】9月第一周, 各大高校已陆续进入开学季。近日, 一些提倡新生独立报到的举措引发公众热议。有人认为这是新生学习独立的第一步, 很有教育意义。1. How many universities are mentioned in the passage? A. 4. B. 3. C. 5. D. 6. 【解析】选A。细节理解题。第一段中的Tsinghua University; 第二段中的Zhejiang University; 第三段中的the Communication University of China; 第四段中的Renmin University of China。2. Whats the main idea of the passage? A. Tsinghua University has thought of new methods to help freshmen grow up. B. Universities take measures to help freshmen register. C. Universities help freshmen to be independent. D. University students lack independence. 【解析】选C。主旨大意题。A项为原文事实; B项以偏概全; D项只是阐述了一个存在的现象和事实; 整篇文章论述了几所大学在开学之初采取各种措施帮助新生提高独立自主的能力, 故C项正确。3. What is Zhang Yanxue according to the passage? A. Reporter. B. Headmaster. C. Teacher. D. Student. 【解析】选D。细节理解题。通过第三段第一句话可知。4. What can we learn from the passage? A. University freshmen lack independence. B. Parents do what they can do for their children. C. We should learn to practice our independence in daily life. D. Teachers pay no attention to students character training. 【解析】选C。推理判断题。A、B两项只是阐述了一个存在的现象和事实; D项在原文中没有涉及; 只有C项与文章主题一致。2016高考训练-阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。 When I was growing up, I had an old neighbor named Doctor Gibbs. He didnt look like any doctor Id ever known. He never yelled at us for playing in his yard, but was always very kind.When Doctor Gibbs wasnt saving lives, he was planting trees. He had some interesting theories about planting trees. He believed in the principle: No pain, no gain. He hardly watered his new trees, which flew in the face of conventional wisdom. Once I asked why and he told me that watering plants spoiled them because it made them grow weaker. He said you had to make things tough for the trees so that only the strongest could survive. He talked about how watering trees made them develop shallow roots and how, if they were not watered, trees would grow deep roots in search of water. So, instead of watering his trees every morning, hed beat them with a rolled-up newspaper. I asked him why he did that, and he said it was to get the trees attention.Doctor Gibbs died a couple of years after I left home. Every now and then, I walked by his house and looked at the trees that Id watched him plant some twenty five years ago. They were all tall and strong.I planted a couple of trees myself a few years ago. Two years of attending these trees meant they grew up weak. Whenever a cold wind blew, their branches trembled. Adversity(逆境) seemed to benefit Doctor Gibbs trees in ways comfort and ease never could.Every night before I go to bed, I check on my two sons. I often pray that their lives will be easy. But lately Ive been thinking that its time to change my prayer. I know my children are going to meet with hardship. Theres always a cold wind blowing somewhere. What we need to do is to pray for deep roots, so when the rains fall and the winds blow, we wont be torn apart. 1. With the trees planted, Doctor Gibbs often _.A. kept watering them every morningB. paid little attention to themC. talked to them to get their attention D. beat them to make them grow deep roots2. What does the author think of the way Doctor Gibbs planted trees? A. strange and harmfulB. interesting and funny C. original and reasonableD. cruel and unacceptable3. Which prayer does the author wish for his sons? A. Have an easy life, without too much to worry about. B. Meet people like Dr Gibbs in the future. C. Have good luck, encountering less hardship in their life. D. Be able to stand the rain and wind in their lives.4. Which of the following can be the best title of the passage?A. Prayers for my sonsB. Doctor Gibbs and his treesC. Growing roots D. Watering trees参考答案1-4 BCDC When women sit together to watch a movie on TV, they usually talk simultaneously(同时地) about a variety of subjects, including children, men, careers and whats happening in their lives. When groups of men and women watch a movie together, the men usually end up telling the women to shut up. Men can either talk or watch the screenthey cant do bothand they dont understand that women can. Besides, women consider that the point of all getting together is to have a good time and develop relationshipsnot just to sit there like couch potatoes staring at the screen. During the ad breaks, a man often asks a woman to explain the plot and tell him where the relationship between the characters is going. He is unable, unlike women, to read the subtle body language signals that reveal how the characters are feeling emotionally. Since women originally spent their days with the other women and children in the group, they developed the ability to communicate successfully in order to maintain relationships. For a woman, speech continues to have such a clear purpose:to build relationships and make friends. For men, to talk is to relate the facts. Men see the telephone as a communication tool for sending facts and information to other people, but a woman sees it as a means of bonding. A woman can spend two weeks on vacation with her girlfriend and, when she returns home, telephone the same girlfriend and talk for another two hours. There is no convincing evidence that social conditioning, the fact that girls mothers talked to them more, is the reason why girls talk more than boys. Psychiatrist Dr Michael Lewis, author of Social Behaviour and Language Acquisition, conducted experiments that found mothers talked to, and looked at, baby girls more often than baby boys. Scientific evidence shows parents respond to the brain bias of their children. Since a girls brain is better organized to send and receive speech, we therefore talk to them more. Consequently, mothers who try to talk to their sons are usually disappointed to receive only short grunts in reply. 1. While watching TV with others, women usually talk a lot because they.A. are afraid of awkward silence with their families and friendsB. can both talk and watch the screen at the same timeC. think they can have a good time and develop relationshipsD. have to explain the plot and body language to their husbands2. After a vacation with her girlfriend, a woman would talk to her again on the phone for hours in order to.A. experience the happy time againB. keep a close tie with herC. recommend her a new scenic spotD. remind her of something forgotten3. What does the author want to tell us most? A. Womens brains are better organized for language and communication. B. Women love to talk because they are more sociable than men.C. Men do not like talking because they rely more on facts.D. Social conditioning is not the reason why women love talking.4. Which of the following would be the best title for the passage? A. Women Are Socially Trained to TalkB. Talking Maintains RelationshipsC. Women Love to TalkD. Men Talk Differently from Women【参考答案】59.1-4 CBAC An increase in students applying to study economics at university is being attributed to (归因于) the global economic crisis awakening a public thirst for knowledge about how the financial system works. Applications for degree courses beginning this autumn were up by 15% this January, according to UCAS, the Universities and Colleges Admissions Service. A spokesman for the Royal Economic Society said applications to do economics at A-level were also up. Professor John Beath, the president of the society and a leading lecturer at St Andrews University, said his first-year lectureswhich are open to students from all departmentswere drawing crowds of 400, rather than the usual 250. “There are a large number of students who are not economics majors, who would like to learn something about it. One of the things I have done this year is to relate my teaching to contemporary events in a way that one hasnt traditionally done,” he added. University applications rose 7% last year, but there were rises above average in several subjects. Nursing saw a 15% jump, with peoples renewed interest in careers in the public sector (部门), which are seen as more secure in economic crisis. A recent study showed almost two thirds of parents believed schools should do more to teach pupils about financial matters, and almost half said their children had asked them what was going on, although a minority of parents felt they did not understand it themselves well enough to explain. Zack Hocking, the head of Child Trust Funds, said:“Its possible that one good thing to arise from the downt
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2023年阳泉辅警协警招聘考试备考题库及答案详解一套
- 2024年宁德 辅警协警招聘考试真题及完整答案详解
- 2023年阿克苏辅警协警招聘考试真题附答案详解
- 2025年河北省鸡泽一中高二生物第一学期期末教学质量检测模拟试题含解析
- 2025年甘肃省白银市靖远一中高一上生物期末调研模拟试题含解析
- 生物七上期末试卷(3篇)
- 广州城市职业学院《数字营销案例解读》2024-2025学年第一学期期末试卷
- 东北电力大学《大学体育-恰恰恰舞》2024-2025学年第一学期期末试卷
- 南昌航空大学《钻井液工艺原理》2024-2025学年第一学期期末试卷
- 试卷整体特点分析总结(3篇)
- 2025年国家开放大学(电大)《管理学基础》期末考试复习试题及答案解析
- 标杆工程创建指导手册(可编辑版)
- 河南省洛阳市西工区2024-2025学年七上期中数学试题(解析版)
- 2025年杭州市上城区清波街道办事处编外招聘4人笔试考试参考题库及答案解析
- 2025年全国共青团“新团员入团”应知应会知识考试试卷及完整答案详解【有一套】
- 2025年养老护理员中级理论知识考试题库及答案(共400题)
- 转体桥的施工方案
- 2025重庆双福农产品批发市场有限公司招聘综合办公室文员、冻库管理员、招商员等岗位22人备考参考试题及答案解析
- (正式版)DB65∕T 4935-2025 《医疗机构即时检验质量管理规程》
- 能源产业政策调整评估分析报告
- 2025至2030中国纳米铜粉市场销量预测与未来前景动态研究报告
评论
0/150
提交评论