2020年高考英语一轮复习 Unit 2 Poems习题 新人教版选修6_第1页
2020年高考英语一轮复习 Unit 2 Poems习题 新人教版选修6_第2页
2020年高考英语一轮复习 Unit 2 Poems习题 新人教版选修6_第3页
2020年高考英语一轮复习 Unit 2 Poems习题 新人教版选修6_第4页
2020年高考英语一轮复习 Unit 2 Poems习题 新人教版选修6_第5页
已阅读5页,还剩17页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

Unit 2Poems【热点话题】Literature and arts(文学和艺术)读书的重要性体裁:议论文写作思路:论点举例说明论证【美文诵读】Reading is of great importance to us.As is well known,books teach us how to tell_good_from_bad,how to get along well with others.Reading_good_books,I_will_become_intelligent,optimistic_as_well_as_capableWhen I am disappointed,they made_me_full_of_confidence again.They_increase_our_knowledge,broaden_our_minds_and_strengthen_our_characterIn other words,they are our good teachers and wise friends.This_is_the_reason_why_I_like_reading_so_much【学海拾贝】按要求完成或翻译下列句子。1分清孰优孰劣非常重要。(tell.from)It is very important to tell_good_from_bad2将改为含状语从句的复合句。If_I_read_good_books,I will become intelligent,optimistic as well as capable.3爸爸的鼓励让我再次充满信心和勇气。(make.full of)My fathers encouragement made_me_full_of_confidence_and_courage4用not only.but also改写.They not_only increase our knowledge but_also broaden our minds and strengthen our character.5将改为含表语从句的复合句。This_is_why I like reading so much.按要求写出下列单词1具体的adj.concrete2害怕,畏惧v.dread3最后,终于adv.eventually4诗歌n.poetry5交换;交流n.& vexchange6赞助人;发起n.sponsor7村舍,小屋n.cottage8最低限度,最小数 nminimum9奖学金,学问n.scholarship10毕业文凭,学位证书n.diploma11重复,反复 n. repetition重复 v. repeat重复地,再三地adv. repeatedly12灵活的 adj. flexible灵活性 n. flexibility灵活地,可弯曲地 adv. flexibly13无止境的adj. endless结束,终止 n& v. end结尾,结局n. ending无止境地adv. endlessly14转换,转化v. transform转换,转化n. transformation15温暖的adj. warm温暖n. warmth用所给单词的适当形式填空。1The handicapped(残疾的) lady decided on a career as a translator and has been_translating hundreds of books from English into Chinese.Her translation of some great works is popular among young people.(translate)2The customer rushed into the managers office angrily and required a refund.To his great anger,the manager not only refused to do so but also called the security guards.(anger)3Is now a(n) appropriate time to call on Professor Simpson?I think so.But jeans and Tshirt are quite inappropriate for such a visit and I suggest you put on something formal.(appropriate)4The company has been transformed from a family business to a multimillionpound operation.It has undergone(经历) a complete transformation in the past decade.(transform)5How did the story end?Just like most romantic stories,it had a happy endingThe prince killed the monster and saved the princess in the end and they lived happily ever after.(ending).翻译下列短语1尤其,特别in_particular2从容,不紧张take_it_easy3用完run_out_of4由构成be_made_up_of5把译成o6测试,试验try_out7发出;放走let_out8使悲伤的是to_ones_sorrow9表达感情convey_emotions10(把)转化成o选用上述短语完成下列短文。Mr.Wang was the leader of a medical team (1)made_up_of three doctors and seven nurses and they were sent to a mountainous area to help the poor.One day he was told that a man was seriously ill,but as he had (2)run_out_of money,he didnt plan to see a doctor.Together with a nurse,Mr.Wang hurried to the mans home,finding the wife was crying.Mr.Wang told the woman to (3)take_it_easy and then they did all they could to save the man.But much (4)to_their_sorrow,the man died the next day.You can never imagine how upset Mr.Wang was about the death of the man.重点句型1Some poems tell a story or describe something in a way that will give the reader a strong impression.Others try to convey certain emotions.(p.10)有些诗歌以一种令读者印象深刻的方式讲述故事或描述事件,还有些诗歌试图传达某些情感。Some.;others.有的;有的Some.others.and still others.有的有的还有的Some suggested going on a journey;others requested to stay at home at this National holiday.这个国庆假期,一些人建议出行旅游;另一些人则要求待在家里。模仿造句用上述句型完成下列句子。(1)课间的时候,有些同学在聊天,有的在跑来跑去,还有的待在教室里看书。During the break,some students are talking,others are running about,and_still_others are staying in the classroom reading.(2)有人认为钱是万能的,有人认为钱多了没有用,还有人认为钱是万恶之源。Some_think_money_is_everything,others_think_it_useless_to_have_too_much_money,and_still_others_think_money_is_the_source_of_all_kinds_of_evil.2And said though strange they all were true.(p.10)且说虽然奇怪,但他们都是真的。连词“(though,if,while等)形容词/分词等”构成省略句式。说明:本句中though strange是though they were strange的省略。在时间、条件、让步状语从句中,如果从句的主语和主句的主语一致或是it,且从句的谓语动词有be动词,就可以把从句的主语与be省略。The girl is very hardworking,though not very clever.这姑娘虽说不是很聪明,却很勤奋。模仿造句用上述句型完成下列句子。(1)如有必要,我随时都会帮你。I_will_help_you_whenever(it_is)_necessary.(2)如果有人问起你的工作,你打算怎么说?When_(you_are)_asked_about_your_job,what_would_you_say?3With so many different forms of poetry to choose from,students may eventually want to write poems of their own.(p.11)有了这么多可供选择的诗歌类型,学生们最终也许想自己作诗了。with so many different forms of poetry to choose from为with的复合结构作状语,即:with宾语宾补。With so much homework to do,he had no time to play.由于有很多的作业要做,他没有时间玩。模仿造句用上述句型完成下列句子。(1)她在织毛衣,电视开着。She was knitting a sweater,with_the_television_on(2)小孩躺在地上,两眼望着天空。The_little_child_lay_on_the_ground,with_his_eyes_looking_at_the_sky用上述句型翻译下列小片段。新年即将来临,我们都在忙着准备晚会,以表达对全体同学的祝福。有的在布置会议室,有的在准备表演节目,有的则在制作小礼物。由于有太多的事要做,我们连中午都不能休息。虽然很忙,但是我们都觉得高兴且激动。As_New_Years_Day_is_drawing_near,we_are_busy_getting_ready_for_the_party_to_convey_our_best_wishes_to_all_the_students.Some_are_decorating_the_meeting_hall;_others_are_preparing_performances;_still_others_are_making_gifts.With_so_many_things_to_do,we_even_cant_have_a_rest_at_noon.Though_busy,we_feel_happy_and_excited. 阅读理解中的“七选五”是考生容易丢分的题型。此题型有一定的难度和区分度,主要考查考生对文章的整体内容和结构以及上下文逻辑意义的理解和掌握。所以考生一定要弄清该题型的特点,对症下药。1正确选项具有的特征。(1)把备选答案放入文中必须通顺,这一点是基础。凡不通顺的必错无疑。(2)选项中有单词、词组或句子成分与所选答案所在段的内容重合。(3)选项与其上句或下句之间有必然的逻辑关系。2七选五之解题思路。(1)看备选答案,理清其中隐含的代词、冠词、连接词所揭示的内在逻辑关系。(2)通读整篇文章,把握整段语脉,理出文章的中心。(3)根据标点符号确定有几个句子。除中心词、关键词外,将所有句子按意义分出层次,再分析各层次之间的(承接、并列、递进、解释、转折等)关系。(4)根据句子关系确定正确答案,同时排除错误答案。(5)检查核对,确保无误。3解题时需注意的方面。(1)理清句子间意义的关系。文章的内容是根据各层各段的大意有机地组合而成。各个层次,各个段落之间不管怎样错落有致,但它所表达的内容都是围绕中心来论述的,各句之间都有一定的脉络。从逻辑意义上来看,语段的句子关系可分为并列、顺序、递进、转折、总分、解释、因果等关系。构成语段的各个句子之间有时可以包含一种以上的句子关系。因此,理解阅读材料时一定要把握,理清句子间的关系,进而理解语段或全文的内容。(2)找出句子之间连接性的词语。文章语句间的组合,除了从语句间的意义关系分析外,还可借助句子之间的连接性词语来把握,因为连接性词语能表明这个语段句与句之间、层与层之间的基本关系。承接关系(如:so,therefore,thus,hence,accordingly,consequently,as a result等)、并列关系(如:first,second,third;firstly,secondly,thirdly;first,next,then;in the first place,in the second place;for one thing,for another thing;to begin with,to conclude等),递进关系(如:also,further,furthermore,likewise,similarly,moreover,in addition,whats more,too,either,neither,notbut,not onlybut also等)。(3)根据试题所在的不同位置确定不同的解题策略。1)如果问题在段首通常是段落主题句。认真阅读后文内容,根据段落一致性原则,查找同义词或其他相关的词,推断出主题句。与后文是并列、转折、因果关系等。着重阅读后文第一、二句,锁定线索信息词,然后在选项中查找相关特征词。通常正确答案的最后一句与空白后的第一句在意思上是紧密衔接的,因此这两句间会有某种衔接手段。段落间的过渡句。这时要前瞻后望找启示,即阅读上一段结尾部分(通常正确答案与上一段结尾有机地衔接起来),并结合下一段内容,看所选的答案是否将两段内容连接起来。2)如果问题在段尾空白前的一句或两句是重点语句,重点阅读以锁定关键词。通常是结论、概括性语句。注意在选项中查找表示结果、结论、总结等的信息词,如therefore,as a result,thus,hence,in short,to sum up,to conclude,in a word等词语,选项中也可发现前文的同义词句。与前文是转折或对比关系。此时要注意在选项中查找表示转折、对比的词,同时注意选项中所讲内容是否与前文在同一主题上形成对立、对比关系。3)如果问题是一整个自然段这个段落应该是承上启下,而且自成一体,即有一个段落的中心,因此可重点阅读选项中较长的选项,以此类推直至找到正确答案。着重阅读前一段结尾和后一段开头的一、两句查找相关的线索,而且重要线索通常会在后一段开头,因此后一段开头往往比前一段结尾更为重要。分析段落之间的逻辑关系及内容的连贯性,注意段落间的衔接手段。将选项代入原文,如果前后内容连贯,符合逻辑,就能得出正确答案。根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(2020课标全国卷)The jobs of the future have not yet been invented._1_By helping them develop classic skills that will serve them well no matter what the future holds.1CuriosityYour children need to be deeply curious._2_Ask kids,“What ingredients(配料) can we add to make these pancakes even better next time?” and then try them out. Did those ingredients make the pancakes better? What could we try next time?2CreativityTrue creativity is the ability to take something existing and create something new from it._3_There are a dozen different things you can do with them.Experimenting with materials to create something new can go a long way in helping them develop their creativity.3Interpersonal SkillsUnderstanding how others feel can be a challenge for kids.We know whats going on inside our own head,but what about others? Being able to read people helps kids from misreading a situation and jumping to false conclusions._4_“Why do you think shes crying?”“Can you tell how that man is feeling by looking at his face?”“If someone were to do that to you,how would you feel?”4Self Expression5_There are many ways to express thoughts and ideasmusic,acting,drawing,building,photography.You may find that your child is attracted by one more than another.AEncourage kids to cook with you.BAnd we cant forget science education.CWe can give kids chances to think about materials in new ways.DSo how can we help our kids prepare for jobs that dont yet exist?EGardening is another great activity for helping kids develop this skill.FWe can do this in real life or ask questions about characters in stories.GBeing able to communicate ideas in a meaningful way is a valuable skill.答案:15DACFG第一节阅读理解阅读下面的短文,从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。ALast week when I was watching TV at home,my mother rushed in and told me an old man was lying on the ground in front of our building.I immediately took my firstaid kit and ran downstairs.The old man was suffering a slight heart attack.And I performed CPR on him.Luckily,an ambulance came soon and the old man was taken to hospital.Later that day I received a phone call from the hospital and was told what I did helped rescue the old mans life.I was happy to hear that.Yet at the same time I felt a bit sad.There were many people around the old man when I ran downstairs.Yet no one performed first aid on him.They wanted to help,but they didnt know how as they hadnt attended a firstaid course.I think everyone should learn at least some basic firstaid techniques,which can be very vitalHere are my reasons.First,you can gain the knowledge,skills and confidence to act in an emergency.You never know when you might need themyou could be at home,at work,at school or on holiday.If you have the skills,you can act whenever youre needed.Second,you can be a resource for your community.For your immediate family,people in your street or the broader community, having more people with first aid skills helps build a stronger and more harmonious community.Third,you can stay safe at work.Illness and injury can happen anywhere,anytime.With firstaid knowledge you can create a safe work environment and help meet your workplaces safety requirements.Fourth,its helpful to your future career.The firsthand experience you gain through learning first aid and using your skills could help you decide if you want to pursue a career in the health profession.It also shows your commitment to a career in the health profession when it comes to applying for jobs.1How did the author react when hearing his mothers words?AHe decided to find some help.BHe just wanted to have a look.CHe went to help the old man quickly.DHe wanted to take the old man to hospital.2The underlined word“vital”in Paragraph 2 means“_”AsimpleBimportantCcheap Dsurprising3According to Paragraph 3,having firstaid skills means you can_Aact whenever necessaryBalways keep yourself safeCkeep your family members safeDmake important decisions for your community4Which of the following reasons is NOT mentioned by the author?ABecome confident to perform first aid.BMake your workplace safe to work in.CMake you a leader in your community.DPursue a career in the health profession.语篇解读:作者认为学习急救知识很重要,并给出了几点理由。1解析:推理判断题。根据第一段的“I immediately took my firstaid kit and ran downstairs.”可推断,作者立马下去帮忙。答案:C2解析:词义猜测题。本文主要是讲为什么学习急救知识很重要,故选B项。答案:B3解析:细节理解题。根据第三段的“If you have the skills,you can act whenever yourre needed.”可知有急救知识的话在任何有必要的时候都可以采取行动。答案:A4解析:细节理解题。根据文章内容,可知C选项的内容在文中未提到。答案:CBDont get surprised if you see a lot of people who are overweight around you.According to CDC,in the US more than onethird of adults are obese (肥胖的) today.As a nation,America has the highest obesity rate of any country in the world.This shouldnt be news to anyone as the “obesity epidemic (流行病)” has been ongoing for more than ten years.Many people may think the United States is the only country with the obesity problem.But_that_simply_isnt_trueIn fact,some of the fattest countries in the world might come as a surprise to many readers. The McKinsey Institute found,for example,that Saudi Arabia,the United Arab Emirates, Mexico,and South Africa rounded out the top five biggest nations in the world.Perhaps even more surprisingly,the study notes that in many of Chinas largest cities,more than half the population is overweight.The McKinsey Institute notes that around the world,there are more than 2.1 billion people who can be considered as overweight or obese.This is a figure that rises to a surprising 30% of the population.The study also found that there are actually more people who are overweight or obese than adults and children who are undernourished(营养不良的) across the globe.Unfortunately,due in part to rising middle classes among developing countries (such as China) and a lack of effective solutions on the part of nations already struggling to fight against the condition,the worlds obesity epidemic is predicted to continue to spread over the next decade.The McKinsey study predicts that if the spread of obesity continues as fast as today,almost half the worlds population will be overweight or obese by 2030.Obesity around the world is not a problem that can be ignored as it can lead to severe negative economic results.Good ways should be found to fight against the disease.5What does CDC show about todays Americans?AMore than onethird of them are obese.BMost of them live an unhealthy lifestyle.COnly less than twothirds of adults are not obese.DThey are heavier than people from any other country.6What is implied in the underlined sentence in Paragraph 2?AMany people dont consider themselves obese.BThe obesity problem in the US isnt that severe.CSome other countries have the obesity problem,too.DThe US doesnt have the most severe obesity problem.7Paragraph 4 mainly shows that obesity_Ahasnt drawn any attentionBwill become a worse problemCdoesnt spread as fast as beforeDisnt serious in developing nations语篇解读:肥胖已经成为了一个世界性的问题,并且在接下来的十年里会变得更严重。5解析:细节理解题。根据第一段的“According to CDC,in the US more than onethird of adults are obese today.”可知,在美国三分之一以上的成年人肥胖,故选C项。答案:C6解析:推理判断题。根据第二段的“The McKinsey Institute found,for example,that Saudi Arabia,the United Arab Emirates,Mexico,and South Africa rounded out the top five biggest nations in the world.”可知,划线部分是指肥胖不只是美国独有的问题,故选C项。答案:C7解析:细节理解题。根据第四段的“the worlds obesity epidemic is predicted to continue to spread over the next decade.almost half the worlds population will be overweight or obese by 2030.”可知肥胖会成为一个更严重的问题。答案:B第二节完形填空阅读下面的短文,掌握其大意,然后从120题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项。(2020浙江卷)I had worried myself sick over Simons mother coming to see me.I was a new_1_, and I gave an honest account of the students work.In Simons case, the grades were awfully low.He couldnt read his own handwriting._2_he was a bright student.He discussed adult subjects with nearly adult comprehension.His work in no way reflected his_3_So when Simons mother entered the room,my palms(手掌心) were sweating. I was completely _4_ for her kisses on both my cheeks.“I came to thank you,”she said,surprising me beyond speech._5_me,Simon had become a different person.He talked of how he_6_me,he had begun to make friends,and for the first time in his twelve years,he had _7_spent an afternoon at a friends house.She wanted to tell me how grateful she was for the_8_I had nurtured(培养)in her son.She kissed me again and left.I sat,stunned (惊呆),for about half an hour,_9_what had just happened.How did I make such a lifechanging difference to that boy without _10_ knowing it?What I finally came to_11_was one day,several months before,when some students were _12_ reports in the front of the class. Jeanne spoke _13_,and to encourage her to raise her voice,I had said,“Speak up. Simons the expert on this.He is the_14_one you have to convince,and he cant hear you in the_15_of the room.”That was it.From that day on,Simon had sat up straighter,paid more attention,_16_more,and became happy.And it was all because he_17_to be the last kid in the last row.The boy who most needed_18_was the one who took the last seat that day.It taught me the most _19_ lesson over the years of my teaching career,and Im thankful that it came _20_ and positively.A small kindness can indeed make a difference.1A.cleanerBreporterCmonitor Dteacher2A.Or BAndCBut DSo3A.courage BabilitiesCfeelings Ddream4A.desperate BresponsibleCunprepared Dunsuitable5A.Because of BIn spite ofCApart from DAs for6A.loved BenviedCpleased Dcriticized7A.gradually BconstantlyCrecently Dobviously8A.selfrespect BselfdoubtCs

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论