




已阅读5页,还剩22页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
四川省树德中学2020届高三英语上学期10月月考试题(含解析)第一节听力部分(每小题1.5分,共30分)1. Who will the man see tomorrow?A. His friends Greg and Patrick. B. His teacher and classmates. C. His grandparents.2. Why does the man choose the difficult path?A. To challenge himself. B. To get the best view. C. The easy path is closed.3. Where does this conversation probably take place?A. At a wine bar. B. At a clothing store. C. At a laundry place.4. Why isnt the mans brother bringing Jennifer to the party?A. They are divorced now. B. They live very far away. C. Jennifer broke her leg.5. What does the man mean?A. The woman packed too much.B. The woman shouldnt wear shorts.C. The woman may be cold at night.听第6段材料,回答第6至7题。6. How does the man feel about Friday the thirteenth?A. He strongly dislikes it. B. He is anxious about it. C. He is indifferent to it.7. What does the woman think the mans bad luck will be?A. She will not come to his party.B. No one else will come to his party.C. Something bad will happen at his party.听第7段材料,回答第8至9题。8. How does the man feel about his camera?A. He is very disappointed with it.B. He is satisfied with it.C. He just found something much better.9. How much did the man originally spend on the camera?A. $150. B. $160. C. $180.听第8段材料,回答第10至12题。10. Whats the womans first suggestion?A. Be confident. B. Smile often. C. Be well-prepared.11. What does the woman say about the audience?A. They want you to succeed. B. They might be your enemies. C. They are interesting people.12. What should the man do if someone looks bored?A. Stop making eye contact with them.B. Change the direction of the speech.C. Imagine they are his good friends.听第9段材料,回答第13至16题。13. How many people went on the trip?A. Four. B. Twelve. C. Eighteen.14. According to the man, what is most important on family trips?A. Spending time with the children.B. Having some time alone.C. Visiting as many places as possible.15. What is the closest city to where the man stayed?A. Crdoba. B. Madrid. C. Sevilla.16. What did the man think about the trip overall?A. Everything went surprisingly well.B. It was very tiring.C. It was a little disappointing because of the weather.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the womans job?A. A writer. B. An editor. C. A hostess.18. What is every major designer making this year?A. Black dresses.B. Summer dresses.C. Modern clothes that also look good on men.19. What trend was started last year?A. Using recycled materials. B. Using flower patterns. C. Using bright colors.20. How much do most pieces of clothing cost this year?A. Less than one hundred dollars. B. Several thousand dollars. C. Several hundred dollars.第二节阅读理解(每小题2分,共30分)ATales From Animal Hospital David GrantDavid Grant has become a familiar face to millions of fans of Animal Hospital. Here Dr Grant tells us the very best of his personal stories about the animals he has treated, including familiar patients such as the dogs Snowy and Duchess, the delightful cat Marigold Serendipity Diamond. He also takes the reader behind the scenes at Harmsworth Memorial Animal Hospital as he describes his day, from ordinary medical check-ups to surgery. Tales From Animal Hospital will delight all fans of the program and anyone who has a lively interest in their pet, whether it be cat, dog or snake!14.99 Hardback 272pp Simon SchusterISBN 0751304417Isaac Newton: The Last Sorcerer Micheal WhiteFrom the author of Stephen Hawking: A Life in Science, comes this colorful description of the life of the worlds first modern scientist. Interesting yet based on fact, Michael Whites learned yet readable new book offers a true picture of Newton completely different from what people commonly know about him. Newton is shown as a gifted scientist with very human weaknesses who stood at the point in history where magic ended and science began.18.99 Hardback 320pp Fourth EstateISBN 1857024168Fermats Last Theorem Simon SinghIn 1963 a schoolboy called Andrew Wiles reading in his school library came across the worlds greatest mathematical problem: Fermats Last Theorem ( 定 理 ). First put forward by the French mathematician Pierre de Fermat in the seventeenth century, the theorem had baffled and beaten the finest mathematical minds, including a French woman scientist who made a major advance in working out the problem, and who had to dress like a man in order to be able to study at the Ecole Polytechnique. Through unbelievable determination Andrew Wiles finally worked out the problem in 1995. An unusual story of human effort over three centuries, Fermats Last Theorem will delight specialists and general readers alike.12.99 Hardback 384pp Fourth EstateISBN What is Animal Hospital?A. A news story.B. A popular book.C. A research report.D. A TV program.2. In Michael Whites book, Newton is described as .A. a person who did not look the same as in many picturesB. a person who lived a colorful and meaningful lifeC. a great but not perfect manD. an old-time magician3. The person who finally proved Fermats Last Theorem is .A. Simon SinghB. Andrew WilesC. Pierre de FermatD. a French woman scientist【答案】1. D 2. C 3. B【解析】本文属于应用文,介绍了三本书的作者以及具体的内容简介,目的是为了让人们了解这三本书而去购买这三本书。【1题详解】推理判断题。根据文章第一段中Tales From Animal Hospital will delight all fans of the program and anyone who has a lively interest in their pet, whether it be cat, dog or snake!(Tales From Animal Hospital将会让所有的节目爱好者和任何对他们的宠物感兴趣的人感到高兴,无论是猫、狗还是蛇!)中的all fans of the program可知这是一部电视节目。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Isaac Newton: The Last Sorcerer Micheal White部分中Newton is shown as a gifted scientist with very human weaknesses who stood at the point in history where magic ended and science began.(牛顿被证明是一位有天赋的科学家,他站在历史上魔术结束而科学开始的那个点上,有着人类特有的弱点。)可知在Michael White的书中,牛顿被描述为一个伟大但不完美的人。故C项正确。【3题详解】细节理解题。根据Fermats Last Theorem Simon Singh部分中Through unbelievable determination Andrew Wiles finally worked out the problem in 1995.(通过令人难以置信的决心,Andrew Wiles终于在1995年解决了这个问题。)可知最后证明费马最后定理的人是Andrew Wiles。故选B。BWhen a group of children politely stop a conversation with you, saying, “We have to go to work now.” youre left feeling surprised and certainly uneasy. After all, this is the 21st century and the idea of children working is just unthinkable. This is, until you are told that they are all pupils of stage schools, and that the “work” they go off to is to go on the stage in a theatre.Stage schools often act as agencies to supply children for stage and television work. More worthy of the name “stage school” are those few places where children attend full time, with a training for the theatre and a general education.A visit to such schools will leave you in no doubt that the children enjoy themselves. After all, what lively children wouldnt settle for spending only half the day doing ordinary school work, and acting, singing or dancing their way through the other half of the day?Then of course there are times for the children to make a name and make a little money in some big shows. Some stage schools give their children too much professional work at such a young age. But the law is very tight on the amount they can do. Those under 13 are limited to 40 days in the year; those over 13 to 80 days.The schools themselves admit that not all children will be successful in the profession for which they are being trained. So what happens to those who dont make it? While all the leading schools say they place great importance on children getting good study results, the facts seem to suggest this is not always the case.4. People would stop feeling uneasy when realizing that the children theyre talking to .A. attend a stage schoolB. are going to the theatreC. have got some work to doD. love singing and dancing5. In the writers opinion, a good stage school should .A. produce star performersB. help pupils improve their study skillsC. train pupils in language and performing artsD. provide a general education and stage training6. “Professional work” as used in the text means .A. ordinary school workB. money-making performancesC. stage training at schoolD. acting, singing or dancing after class7. Which of the following best describes how the writer feels about stage schools?A. He thinks highly of what they have to offer.B. He favors an early start in the training of performing arts.C. He feels uncomfortable about children putting on night shows.D. He doubts the standard of ordinary education they have reached.【答案】4. A 5. D 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。主要说明了舞台学校经常充当为孩子们提供舞台和电视工作的机构,虽然所有的顶尖舞台学校都说他们非常重视孩子们取得好的学习成绩,但事实似乎表明情况并非总是如此。【4题详解】细节理解题。从第一段中最后一句This is, until you are told that they are all pupils of stage schools, and that the “work” they go off to is to go on the stage in a theatre.(这是,直到你被告知,他们都是舞台学校的学生,他们的“工作”是去剧院的舞台。)可知,这些孩子们说的“工作”实际上是在剧院舞台上演出,而不是实际上的外出工作,因而他们也就不必为孩子们担心了。答案为A。【5题详解】细节理解题。从第二段Stage schools often act as agencies to supply children for stage and television work. More worthy of the name “stage school” are those few places where children attend full time, with a training for the theatre and a general education.(舞台学校经常充当为孩子们提供舞台和电视工作的机构。更配得上“舞台学校”这个名字的是那些孩子们可以全日制学习的地方,他们可以接受戏剧培训和普通教育。)可知,作者认为一个好的舞台学校应该提供普通教育和舞台训练。答案为D。【6题详解】词义猜测题。根据上下文,上文第三段说孩子们半天进行普通学校学习,第四段又说剩余的半天他们“make a name and make a little money in some big shows.”这是学校提供给他们的“professional work”,第五段开始又说“The schools themselves admit that not all children will be successful in the profession for which they are being trained.”从which引导的定语从句中,我们可知这种professional work应该是stage training。答案为C。【7题详解】推理判断题。从文章最后一句While all the leading schools say they place great importance on children getting good study results, the facts seem to suggest this is not always the case.(虽然所有的顶尖学校都说他们非常重视孩子们取得好的学习成绩,但事实似乎表明情况并非总是如此。)可知,作者对孩子们学校里可以受到正常的教育感到怀疑。答案为D。【点睛】文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。有一种文章细节理解题是一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。属于浅层次的阅读试题,分数比例较少。解答此类试题时,不必通篇细看原文,而应采取“带着问题找答案”的方法,先从问题中抓住关键性词语(题眼),然后以此为线索,运用略读及查读的技巧快速在文章中寻找与此问题相关的:段落、语句,仔细品味,对照比较,确定答案。如第一小题,从第一段中最后一句This is, until you are told that they are all pupils of stage schools, and that the “work” they go off to is to go on the stage in a theatre.(这是,直到你被告知,他们都是舞台学校的学生,他们的“工作”是去剧院的舞台。)可知,这些孩子们说的“工作”实际上是在剧院舞台上演出,而不是实际上的外出工作,因而他们也就不必为孩子们担心了。答案为A。CEScience has a lot of uses. It can uncover laws of nature, cure diseases, make bombs, and help bridges to stand up. Indeed science is so good at what it does that theres always a temptation(诱惑) to drag it into problems where it may not be helpful. David Brooks, author of The Social Animal: The Hidden Sources of Love, Character,and Achievement, appears to be the latest in a long line of writers who have failed to resist the temptation.Brooks gained fame for several books. His latest book The Social Animal, however, is more ambitious and serious than his earlier books. It is an attempt to deal with a set of weighty topics. The book focuses on big questions: What has science revealed about human nature? What are the sources of character? And why are some people happy and successful while others arent?To answer these questions, Brooks surveys a wide range of disciplines(学科). Considering this, you might expect the book to be a dry recitation of facts. But Brooks has structured his book in an unorthodox(非常规的), and perhaps unfortunate, way. Instead of introducing scientific theories, he tells a story, within which he tries to make his points, perhaps in order to keep the readers attention.So as Harold and Erica, the hero and heroine in his story, live through childhood, we hear about the science of child development and as they begin to date we hear about the theory of sexual attraction. Brooks carries this through to the death of one of his characters.On the whole,Brooks story is acceptable if uninspired. As one would expect, his writing is mostly clear and, to be fair, some chapters stand out above the rest. I enjoyed, for instance, the chapter in which Harold discovers how to think on his own. While Harold and Erica are certainly not strong or memorable characters, the more serious problems with The Social Animal lie elsewhere. These problems partly involve Brooks attempt to translate his tale into science.8. The author mentions the functions of science at the beginning of the passage to_.A. illustrate where science can be appliedB. demonstrate the value of Brooks new bookC. remind the reader of the importance of scienceD. explain why many writers use science in their works9. According to the author, which of the following could be a strength of the book?A. Its strong basis.B. Its convincing points.C. Its clear writing.D. Its memorable characters.10. What is the authors general attitude towards the book?A. Contradictory.B. Supportive.C. Cautious.D. Critical.11. What is the author likely to write about after the last paragraph?A. Problems with the book.B. Brookss life experience.C. Death of the characters.D. Brookss translation skills.【答案】8. D 9. C 10. D 11. A【解析】试题分析:本文是一篇书评,介绍了David Brooks的书The Social Animal,并告诉我们在这本书中他如何运用科学方面的知识来阐述他的故事,并指出这本书的优点和不足。【8题详解】D 主旨大意题。首段第一、二句首先列举出科学的许多功能,接着指出科学有巨大的诱惑力,以致许多作家抵挡不住这种诱惑,在文学作品中运用到科学。故选D项。【9题详解】C 推理判断题。根据最后一段中“, his writing is mostly clear and, to be fair, some chapters stand out above the rest. I enjoyed, ”可知,作者认为写作思路清晰是这本书的一大优势。故选C项。【10题详解】D 推理判断题。最后一段中的连接词“while”之前是这本书的优势,其后作者指出了其不足。因此作者对这部书持批判的态度。故选D项。【11题详解】A 推理判断题。文章最后一段中连接词“while”后面部分开始谈论这本书存在的问题。因此作者紧接着应该还是在写这本的不足。故选A项。考点:考查文化类短文阅读。【名师点睛】推理判断题的常见考查形式及解题方法:推理判断题属于主观题,是层次较高的题目。它包括判断和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了作出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。此类题要求在理解表面文字的基础上,作出判断和推论,从而得到文章的隐含的意思和深层的意思,也就是通过文章中的文字信息,上下逻辑关系及事物的发展变化等已知的信息,推断出作者没有直接表达的态度和观点。一、常见的推理判断题的考法:1)推测作者写作目的或意图。2)推测文章的观点或结论。文章第23小题最后一段中的链接词“while”之前是这本书的优势,其后作者指出了其不足。因此作者对这部书持批判的态度。故选D项。3)推断文章出处。4)是非判断题。5)逻辑排序题。二、推理判断题的解题方法 :推理判断题不仅要求考生读懂文章中的每个句子的意思还要推理它们之间的关系,结合自己的生活常识和经验,再通过逻辑推理和判断,理解文章的言外之意,从而揭示文章的深层涵义。任何一篇文章都有其特定的写作目的,读者应当知道如何去做或按照某种方式传递思考问题。推理判断题的答案不可能在文章中直接找到,因此推理时我们务必要忠于原文,在文章中寻找并确定可推论的依据,即:已知部分推论的前提,从中推测出未知部分推理的结论,切忌妄加评论,把自己的观点当成作者的观点。第22小题根据最后一段中“, his writing is mostly clear and , to be fair, some chapters stand out above the rest. I enjoyed, ”可知作者认为写作思路清晰是这本书的一大优势。故选C项。24小题文章最后一段中连接词“while”后面部分开始谈论这本书存在的问题。因此作者紧接着应该还是在写这本的不足。故选A项。D(2013山东卷)Sparrow is a fastfood chain with 200 restaurants.Some years ago,the group to which Sparrow belonged was taken over by another company.Although Sparrow showed no sign of declining,the chain was generally in an unhealthy state.With more and more fastfood concepts reaching the market,the Sparrow menu had to struggle for attention.And to make matters worse,its new owner had no plans to give it the funds it required.Sparrow failed to grow for another two years until a new CEO,Carl Pearson,decided to build up its market share.He did a survey,which showed that consumers who already used Sparrow restaurants were extremely positive about the chain,while customers of other fastfood chains were unwilling to turn away fromthem.Sparrow had to develop a new promotional campaign.Pearson faced a battle over the future of the Sparrow brand.The chains owner now favored rebranding Sparrow as Marcys restaurants.Pearson resisted,arguing for an advertising campaign designed to convince customers that visits to Sparrow restaurants were fun.Such an attempt to establish a positive relationship between a company and the general public was unusual for that time.Pearson strongly believed that numbers were the key to success,rather than customers spending power.Finally,the owner accepted his idea.The campaign itself changed the traditional advertising style of the fastfood industry.The TV ads of Sparrow focused on entertainment and featured original songs performed by a variety of stars.Instead of showing the superiority of a specific product,the intention was to put Sparrow in the hearts of potential customers.Pearson also made other decisions which he believed would contribute to the new Sparrow image.For example,he offered to lower the rent of any restaurants which achieved a certain increase in their turnover(营业额)These efforts paid off,and Sparrow soon became one of the most successful fastfood chains in the regions where it operated.12. Which was one of the problems Sparrow faced before Pearson became CEO?A. The number of its customers was declining.B. Its customers found the food unhealthy.C. It was in need of financial support.D. Most of its restaurants were closed.13. What does the underlined word “them” in Paragraph 2 refer to?A. Customers of Sparrow restaurants.B. Sparrow restaurants.C. Customers of other fastfood chains.D. Other fastfood chains.14. For what purpose did Pearson start the advertising campaign?A. To build a good relationship with the public.B. To stress the unusual tradition of Sparrow.C. To learn about customers spending power.D. To meet the challenge from Marcys restaurants.15. What was Pearsons achievement as a CEO?A. He managed to pay off Sparrows debts.B. He made Sparrow much more competitive.C. He helped Sparrow take over a company.D. He improved the welfare of Sparrow employees.【答案】12. 13. 14. 15. 【解析】试题分析:本文讲述了快餐店Sparrow 从经营出现危机到新的CEO Carl Pearson通过积极努力最终走向成功的故事。【12题详解】C 推理判断题。根据第一段的“Although Sparrow showed no sign of declining”可知A项表述不正确;根据第一段的“With more and more fast-food concepts reaching the market”可知D项表述不符合文意;B项表述文中没有提及;根据第一段的最后一句“And to make matters worse, its new owner had no plans to give it the funds it required.”可知C项表述符合文意,故选C。【13题详解】D 细节理解题。根据第二段的第二句“He did a survey, which showed that consumers who a
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年机器人操作员初级面试题集
- 2025年食堂会计招聘考试题集
- 2025年安全生产安全评价50题及答案
- 2025年安全员考试安全生产知识题库
- 2025年爆破员安全员技能考核题集
- 2025年宠物推拿AI师笔试模拟试卷
- 2025年无人机植保初级考试易错题解析
- 课件aoe教学课件
- 2025年宠物店宠物健康档案管理考试题
- 2025年导游笔试bi备冲刺题
- 扬州树人学校2024-2025七年级上学期9月月考数学试卷及答案
- 熔炼过程自动化智能化控制
- 郑州市第四中学英语新初一分班试卷含答案
- 《百变扭扭棒》大班艺术课件
- 2024年高考数学精准备考策略
- FZT 73013-2017 针织泳装行业标准
- 银行安全生产案例
- chemSHERPA CI:AI的制作方法说明资料
- 软件开发功能验收表
- 电力各种材料重量表总
- 完整版公司开户章程模板
评论
0/150
提交评论