2011一模汇编:阅读理解—阅读回答问题.doc_第1页
2011一模汇编:阅读理解—阅读回答问题.doc_第2页
2011一模汇编:阅读理解—阅读回答问题.doc_第3页
2011一模汇编:阅读理解—阅读回答问题.doc_第4页
2011一模汇编:阅读理解—阅读回答问题.doc_第5页
已阅读5页,还剩12页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

中小学个性化教育专家精锐教育学科教师辅导讲义 学生:戚越 年 级:初三 科 目:英语 辅导教师:董老师课 题中考一模汇编:阅读理解阅读回答问题教学目的1、 把握中考一模阅读理解回答问题考查重点。2、 进一步巩固阅读理解解题技巧。教学内容一、考纲要求及测量目标【考纲要求】阅读:主要测试学生理解书面英语的能力1) 从各类语篇中获取事实信息的能力2) 理解和归纳语篇主旨大意的能力3) 根据上下文理解语篇意义的能力4) 推测语篇隐含意义的能力二、考点梳理【阅读理解考查题型】三、各区县初三一模阅读汇编3、阅读回答问题【典型例文】【例文1:闵行区】E. Answer the question (根据短文内容回答下列问题):(14分)When Paul was a boy growing up in Utah, he happened to live near a copper smelter(炼铜厂),and the chemicals that poured out had made a wasteland out of what used to be a beautiful forest. One day a young visitor looked at this wasteland and called it an awful area. Paul knocked him down. From then on, something happened inside him.Years later Paul was back in the area, and he went to the smelter office. He asked if they had any plans or if they would let him try to bring the trees back. The answer from that big industry was “No”.Paul then went to college to study the science of plants. He told the teachers about his plans. Unfortunately, his teachers said: “It will be a waste of your life to try to do it.” Everyone knew that, he was told. Even if he was knowledgeable as he had expected, he wouldnt get his idea accepted. Paul later got married and had some kids. But his dream would not die. And then one night he did what he could with what he had. Under the cover of darkness, he went secretly into the wasteland and started planting. Every week, he made his secret journey into the wasteland and planted trees and grass. For fifteen years he did this against the common sense. Slowly rabbits appeared. Later, the company actually hired Paul to do what he was already doing. Now the place is covered with fourteen thousand acres of trees and grass and bushes, and Paul has received almost every environmental award Utah has. It took him until his hair turned white, but he managed to keep that impossible promise he made to himself as a child. 99. Where did Paul live when he was a boy in Utah? He .100. How was the wasteland before being polluted by the chemicals? .101. The big industry didnt agree with what Paul said, did it? .102. What did Pauls teachers say to him? They said .103. What did Paul do before the company hired him? .104. Why has Paul received almost every environmental award Utah has? .105. What do you think of Paul? I think .【思路解析】本篇阅读属于阅读回答问题。7个问题中,101题为反意疑问句,其余均为特殊疑问句,99题主语已给出,102和105题都已给出句子的主语和谓语,这样降低了试题难度,其余所有句子都要求用整句回答。99. 从文章的开头可知,Paul生活在炼铜厂附近(When Paul was a boy growing up in Utah, he happened to live near a copper smelter )100. 文章开头一句话提到炼铜厂倾倒的化学物质使原本是美丽森林的地方变成了荒地(the chemicals that poured out had made a wasteland out of what used to be a beautiful forest)101. 由文章的第二段得知工厂方面不同意还林的计划,因此对问题的回答是否定的。102. 这道题主要是将第三段中老师讲的话(It will be a waste of your time to try to do it)从直接引语变为间接引语。103. 由第三、四段得知,在这家公司聘用他之前,他每周都要秘密地到荒地上去栽树。104. 这题比较难,考察学生对于整篇文章的把握,要用自己的话总结出Paul 几乎得了Utah每一个的环境奖的原因,主要是因为他坚持栽树使荒地又重新回到森林。这是一道开放性试题,只要结构正确,言之有理,多种答案都可以接受。105. 这也是一道开放性试题,只要结构正确,言之有理,都可以的。 【例文2:浦东新区】E. Answer the questions.(根据短文内容回答下列问题)14分The year 2010 is the Expo year which has attracted worldwide attention. As a young volunteer, Alice got her experience by working at a city service station. The service station where she volunteered is located at the New World Tower on Huaihai Zhong Road. Each day, thousands of people passed through this area, including tourists from other Chinese provinces and foreign countries, many of whom were in Shanghai for the first time, many visitors came to the station and asked for information about the Expo.In order to make every customer enjoy the excellent service, Alice and other volunteers designed several paper boards showing the routes from the New World Tower to every Expo entrance as well as the information about the buses connecting to the Expo site. They also made several paper cards to show the Expo ticket offices and the nearby Expo product stores. With these useful tools, Alice has become a Expo expert, offering the most accurate and helpful information for Expo visitors in different languages including Mandarin(普通话),English and Japanese.One day, a family of four people from Wuhan asked her how to get to the China Pavilion reservation(预约) tickets. Based on the location of the hotel where they stayed, Alice worked out a special action plan for them. Since the reservation tickets are given out at all Expo entrances, Alice suggested the family go to Entrance No.3 for the reservation tickets because the number of visitors entering there was smaller. Following her suggestion, the family got the reservation tickets and visited the China Pavilion happily. The next day, they returned to the service station to express their gratitude(感激) to Alice.Expo volunteering experience has greatly influenced Alices life, which will be with her anywhere, anytime. Alice was very proud that she did something for the Expo and for the city. She felt all her hard work was worth it. The 2010 Shanghai World Expo is a fantastic opportunity to widen her horizons and make friends from all over the world.99. where did Alice work as an Expo Volunteer?100. Alice showed visitors the routes to every Expo entrance, didnt she?101. Who came to the city service station for information?102. How many languages did Alice use in her volunteering service?103. Which Pavilion reservation tickets did the family from Wuhan want to get?104. Why was the family thankful to Alice?105. In your opinion, what personality must a good volunteer have?【思路解析】99. 根据文章第二句和第三句得到完整回答。100. 根据文章第二段第一句得到答案。101. 根据文章第一段最后一句得到答案。102. 根据文章第二段最后一句得到答案。103. 根据文章第三段第一句得到答案。104. 根据文章第第三段二句,第三句和第四句得到回答。105. 根据整篇文章的内容得出结论,这种题目是开放式问题,只要回答言之有理,都是可以的。【例文3:普陀区】(E)Drew, Emilio, and Mike sat at a picnic table in the park on a beautiful autumn afternoon. They did not notice the sounds around them. They were focusing on the task they planned to complete.They wanted to start a school garden at Jefferson Middle School. At first, it was Drews idea. He first saw a school garden during his visit to his cousin P.J. in Washington. He was amazed at the variety of fruits and vegetables the students at P.J.s school grew. “Its a lot of work,” P.J. had warned. “But its also my favorite part of the week.”When Drew returned from his trip to Washington, he told Emilio and Mike all about what he had seen. Now the three of them decided to make a plan to bring a school garden to Jefferson. Drew opened his notebook and prepared to record any ideas they had to let Mr. Milano, the school headmaster, agree that the garden was a good idea.“We are going to need a teacher to give us some advice,” said Drew. “I know that Mr. Hasselbach does gardening at home. Just last week he brought in a whole basket of tomatoes from his garden. We can ask him for help.” Drew wrote down Mr. Hasselbachs name in his notebook.“We might need some money to get the project running,” added Mike. “We could tell Mr. Milano that we will organize a book sale to raise money.”“Thats a great idea,” said Emilio. “I think my aunt can help us design the garden, select plants, and create a budget(预算).”Drew made some more notes. “P.J. mentioned that the students at his school cooked meals with the vegetables from their garden. We can do the same. And if we tell Mr. Milano that what we learn in the science lessons can be practiced in the garden, he will probably accept our plan.”Answer the following questions. (本篇答案必须用黑墨水钢笔或黑色水笔填写,用圆珠笔或铅笔填写不给分。)(本篇每题2分)99. The three children decided to start a school garden, didnt they?100. When did Drew first see a school garden?101. How did Drew feel when he saw the things the students at P.J.s school grew?102. Did P.J. like working in their school garden?103. Who would help design Jeffersons garden?104. How would the children raise money for the project?105. What would Jeffersons students probably do with the vegetables from their garden?【思路解析】99. 由第二段第一句they wanted to start a school garden at Jefferson middle school.得知孩子们确实想弄个garden。100. 由第二段第三句he first saw a school garden during his visit to his cousin PJ in Washington 得知此题答案。101. 由第二段第四句he was amazed得知答案。102. 由第二段最后一句but its also my favorite part of the week得知PJ喜欢在花园工作。103. 由倒数第三段emilio说I think my aunt can help us design the garden 得知答案。104. 由倒数第四段we will organize a book sale to raise money 得知答案。105. 由最后一段cooked meals with the vegetables from their garden 得知答案。【阅读回答问题解题技巧及建议】做问答题时,应注意:1看清题目要求,如字数限制等(如有),需严格遵守。2抓关键词。如果是who,只需写出主语是“谁”即可;如果是when,where,则需用一个介词短语来回答,如in 1990或at the bus stop,而why则常用because从句来回答。回答要简洁,既可节省时间,也可避免不必要的语法错误。3注意时态与人称。问句是过去时,回答也必须用过去时。4注意单词拼写。按照评分标准,有拼写错误不给分。【考题精练】1、 宝山区E) Answer the questions (根据短文内容回答下列问题): (14 分)Afternoon tea, which is associated with(与联系在一起) English people, is considered to be an integrated (融合的) part of their life. It is a light meal or a snack traditionally served around 4 p.m. between lunch and dinner. Afternoon tea usually includes scones (烤饼), sandwiches, biscuits, and many kinds of cakes.Drinking tea in the afternoon first became popular around 1840. A Duchess (公爵夫人) called Anna first introduced afternoon tea in England. It was said that the Duchess often became hungry at around four oclock, because at that time dinner was served at eight oclock. On one occasion, the Duchess asked servants to bring tea, bread and butter, sandwiches and cakes to her room at 4 p.m. This became her habit and she soon began inviting friends to join her.Queen Victoria in the 19th century strongly supported the idea; and afternoon tea soon grew popular across England. Indeed, Queen Victoria was well-known for her craziness about tea. She threw her tea cup across the room if she found the tea not up to standard(达到标准)! Therefore, through the upper society (上层社会). afternoon tea became a fashionable social event where they would change into long gowns (礼服) gloves and hats for afternoon tea.Traditionally afternoon tea consists of many delicious pastries(糕点). Tea is brewed(泡)and poured from silver teapots into delicate( 精致 )porcelain cups(瓷杯). Today, however, an afternoon tea is likely to be just a piece of bread, biscuit and a mug of tea or just a cup of tea using a tea bag.99.Is afternoon tea thought to be a part of English peoples life?100. Who first introduced afternoon tea in England?101. When did drinking tea in the afternoon first become popular?102. What did the Duchess ask servants to do?103. Why did Queen Victoria strongly support the idea?104. What did Queen Victoria do if she was not pleased with the tea?105. What do you think of afternoon tea?2、 长宁区E. Answer the questions: (14分)Mary Kay is a well-known American businesswoman. Her company, Mary Kay Cosmetics Inc., is a very successful company which sells cosmetics (化妆品) and employs people all over the world. She became successful through hard work and she has a strong belief in herself.Mary Kay was born in America. Soon after she started school, her father became ill. Her mother worked 14 hours a day in a restaurant to support the family. Mary Kay had to do housework, cook, and take care of her father.After high school, her family couldnt afford to send her to college. So she got married and started a family. Then she started her sales career. At first, she sold books. Later, she visited peoples homes to sell home care products. Mary Kay was successful selling those products. Her managers praised her work but never raised her pay. It taught her that men didnt believe that a woman could succeed in business. She decided to prove them wrong.In 1963, Mary Kay started her own company. It sold many skin care and beauty products. Today the company has sales of more than 1,000 million dollars and employs more than 800,000 sales representatives (销售代表) in 37 countries around the world and most of them are women.Mary Kay shared with her employees her life motto(座右铭)-Belief first; Family second; Career third. Every year, she held an Awards Night and awarded a pink Cadillac car, diamond jewelries and 5-star vacations to successful employees. She praised them, not just money. The company wants women to feel good about themselves.Mary Kay died in 2001. She was a tough businesswoman with a great knowledge of marketing and sales(市场营销). Through her belief in womens abilities and her willingness to give them a chance, she made the dream of a successful career come true for hundreds of thousands of women all over the world. Choose the best answer.99.What did Mary Kay have to do when she started school?100. Did the managers always raise her pay because of her hard work?101. What happened to Mary in 1963?102. How many sales representatives has her company got today?103. What is Mary Kays life motto?104. Why did Mary Kay hold an Awards Night every year?105.What can you learn from Mary Kay?3、 崇明县E. Answer the questions(根据短文内容回答下列问题): ( 14分)There was a poor student. He lived in a small room near a restaurant. His room was at the back of the kitchen. The restaurant owner was a very selfish (自私的) man. But he was a good cook and the food in his restaurant was delicious, so many people came to his restaurant to eat and drink.One day when the owner was in his kitchen, he heard the poor student talking with his friend. “You arent very happy, are you?” asked his friend. “Oh, no, I am very happy.” said the student, “I am interested in my room.” “But you have no money to buy nice food to eat.” “Yes, its true. I eat only rice. But the smells from the kitchen make the rice nice indeed,” said the student.The restaurant owner was angry. The student was stealing the smells from his kitchen! He decided to take him to court (法庭). Everybody laughed when the selfish man finished his story. But the judge said seriously, “The student was wrong.” The restaurant owner was happy and the poor student was afraid very much. What could he do? He had only a few coins.The judge asked the student if he had money. The student took out four coins and gave them to the judge.“Let the coins fall into your left hand,” said the judge. The court was very quiet and everyone heard the sound of the coins as they were falling into the students left hand.“Well,” said the judge to the restaurant owner, “youve heard his money. Youve been paid for your smells.” 99.Where did the student live?100.How was the food in the restaurant?101.The student was happy living in the small room, wasnt he? 102.When did the restaurant owner take the student to court?103.Why did the student feel afraid?104.How did the judge solve the students problem?105. What do you think of the judge?4、 奉贤区EGrow up or grow, oldWhen the new term came, 1 had a new classmate, a little old lady with a warm smile. She said, Hi, handsome! Im Rose. Im 87 years old. Can I give you a hug? I said heartily, Of course!Why are you in college at such an age? I asked.She joked, Im here to meet a rich husband, get married, have children, and then travel around.No, seriously. I asked.I always dreamed of having a college education. Now Im getting one! she told me. Over the year, Rose became an icon (偶像). She easily made friends wherever she went. She loved to dress up and she enjoyed the attention from other students.At the end of the term we invited Rose to speak at our banquet (宴会) .Ill never forget what she taught us.We do not stop playing because we are old; we grow old because we stop playing. Here are the secrets of staying young. You have to laugh and find humor everyday. Youve got to have a dream. When you lose your dreams, you die! she said.There is a big difference between growing old and growing up. Anybody can grow old. That doesnt take any talent or ability, She added. But to grow up, you have to find the chances in, change. Have no regrets. We usually dont have regrets for what we did, but rather for things we did not do.One week after graduation (毕业) , Rose dies peacefully in her sleep. She taught us by example that it s never too late to be all you can possibly be. (288)Answer the questions (根据短文内容回答下列问题): (14分)99. The new school term has begun, hasnt it?100. Whats the new classmate like?101 . What is her real dream to be in college at such an age?102 . What did she love to do?103 . Based on her speaking, how do we stay young, to laugh or to cry?104. What did she teach us by example?105. Have you grown up after reading the passage? Why?5、 虹口区E. Answer the questions(根据短文内容回答下列问题): ( 14分)Eppie Lederer and Pauline Phillips are identical twins.In 1955 Eppie Lederer won a contest. The prize was to write an advice column(专栏) for the Chicago Sun Times. In 1956 Pauline Phillips began writing an advice column for the San Francisco Chronicle. Both columns became very popular and were soon being published in many newspapers. Today each column“Ann Landers” and “Dear Abby”has nearly 100 million readers around the world!Eppie Lederer (“Ann Landers”) and Pauline Phillips (“A

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论