已阅读5页,还剩8页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
2014-2015年12秋对口升学英语试卷分析一从A、B、C、D四个选项中找出其划线部分与所给单词划线部分读音相同的选项(共5分,每小题1分)1. medium mi:djm; A. several sevrl; B. feverfi:v; C.selection silekn; D. attention tenn, 故选B2. publish pbli; A. situation ,sitjuein; B. valuable vljubl; C. pupil pju:pl ; D. suddenly sdnli,故选D3. complaint kmplent; A. common kmn; B. confidence knfd()ns; C. promote prmt; D. promise prms ,故选C4. smoothsmu; A. weatherwe; B. growthgr; C. thiefif; D. warmth wm,故选A5. facefes; A. station ste()n; B. bagbg; C. nationality nnlt; D. planpln 故选A二. 词汇与语法知识:从A、B、C、D四个选项中找出其划线部分与所给单词划线部分读音相同的选项。(共25分,每小题1分)6. B. 译为:北京是中国的首都。本题考查:冠词的辨析,即:the表特指, a表泛指,用在辅音因素前。7. D.译为:Jim的父亲喜欢读报。他的确如此而且你的父亲也爱读报。本题考查: so的用法。如果表达主语也是如此用so+助动词/be/情态动词+主语。如果表达主语确定如此用so+主语+助动词/be/情态动词+主语。8. C. 译为:这件裙子和那件一样时尚。本题考查:asas用法,和一样,中间用形容词或副词的原级。9. The old man away from China since 1990. A. was B. is C. has been D. has 答案:C. 译为:那位老人自1990以来,就不在中国。本题考查:现在完成时态has/have + done,即:since 是确定这个时态的关键,强调发生在过去的动作或状态一直持续到现在.10.The playground is that one. A. three times as big as B. three times bigger as C. three time bigger as D. as three times big as 答案:A. 译为:这个操场是那个操场的三倍大。本题考查:倍数的表达,即:.倍数+as+形容词、副词原级+ as., 另常见的倍数表达还有:.倍数+形容词、副词比较级+ than.; 倍数+ the + 名词(size 大小、length 长、width宽、height高、weight重)+ of.11.It was in Xian the young couple met for the first time last year. A. where B. what C. when D. that答案:D.译为:就是在西安,那两个年轻夫妇去年第一次见面的地方。本题考查:强调句型,即:It is/was +被强调部分+ that+ 其它。12. A. In order that B. So that C. In order to D. So long as答案:C.译为:为了获得一张完整的图片,需要更进一步的信息。本题考查:固定短语的辨析,即:in order to + do sth“为了.”,可用于句首或句中; in order that +句子“为了.”可用于句首或句中; so that +句子“为了.”, 不可用于句首;so long as “只要.”13.The little girl likes painting, ? A. didnt she B. did she C. doesnt she D. does she答案:C.译为:那个小女孩喜欢画画,是不是?本题考查:反意疑问句,即:反意疑问句的前肯后否和时态前后一致原则,本题中的little是个陷阱,是它的本意“小的”,并不是否定形容词“几乎没有”。14.She finally found smart man who could understand her. A. such a B. so a C. a such D. a so答案:A.译为:她终于找到了一位如此聪明又理解她的人。本题考查:such +a/an+adj+单数名词 + that 从句“如此. 以致于.”注意区分:so +adj+a/an+单数名词 + that 从句“如此. 以致于.”15.Edward is European while his wife is Asian. A. a; an B. an; an C. a; a D. an; the 答案:A.译为:爱德华是欧洲人,而他的妻子是亚洲人。本题考查:冠词,即:a 用于元音之前,而an 用于辅音之前,注意不是元音字母,European首字母是元音字母e开头,但发辅音/j/,而Asian 也是元音字母a开头,但发元音/ei/。16.Most of the patients prefer to talk with about their health. A. woman doctors B. woman doctor C. women doctor D. women doctors答案:D.译为:大部分的病人愿意跟女医生谈论他们的健康情况。本题考查:名词作定语,即:名词作定语时,一般变复数时,只变中心词部分,但man 和woman例外,要和被修饰名词同时变复数。17.It is high time that children to bed. A. go B. went C. gone D. going 答案:B.译为:该孩子们上床睡觉的时间了。本题考查:虚拟语气。即:在It is high time that + 句子“该的时候了”结构中,要用过去时态表示虚拟语气。18.On our way to Mount Tai we stopped picture. A. taking B. to take C. takes D. taken 答案:B.译为:在去泰山的途中,我们停下来拍照了。本题考查:stop 的用法。即:stop to do sth “停下来去做”注意区分:stop doing sth “停止做”。19.No sooner it than she knew she had made a mistake. A. she had said B. she has said C. has she said D. had she said答案:D. 译为:她刚一说话,就知道自己犯了一个错误。本题考查:倒装句,即:no sooner than 一.就.引导的时间状语从句,主句用过去完成时,than后面的从句用一般过去时,如果no sooner置于句首,其后句子要进行部分倒装。20. The idea music can help plants grow surprises many people. A. which B. what C. that D. if 答案:C.译为:音乐有助于植物的生长的观点令很多人感到吃惊。本题考查:that 引导的同位语从句,即:music can help plants grow 是the idea 的具体内容。21.The president is deeply concerned the environmental problems of the county . A. about B. of C. out D. to 答案:A. 译为:那位总统深深挂念着国家的环境问保护题。本题考查:固定短语:be concerned about“观念,担心”22.More than one student determined to give up Internet games to concentrate on reading. A. are B. is C. were D. are not 答案:B.译为:不止一位(许多)学生下决心放弃网络游戏,并集中精力于读书。他迟到的原因是他睡过头了。本题考查:主谓一致,即:more than one 修饰的名词作主语,谓语动词用单数。23. the classroom, they quickly went home. A. Leave B. Left C. To leave D. Leaving答案:D.译为:离开教室后,他们就快速回家了。本题考查:非谓语动词,即:现在分词作时间状语,也就是leaving the classroom 的逻辑主语为句子主语they, 与其构成主动关系。24. Im mistaken, she was back home yesterday. A. Until B. Useless C. Unless D. Upon 答案:C. 译为:要是我没错,她是昨天回家的。本题考查:连词的辨析,即:until“直到.时候”; unless “如果不,除非 .”; useless “没用的 ,无用的”是形容词,是来迷惑学生的选项; upon “根据,在.之上”,是介词,同样是迷惑学生的选项。25. Do you still remember the place you were born? A. which B. when C. where D. that 答案:C.译为:你还记得你出生的地方吗。本题考查:定语从句的引导词,即:先行词place在从句中做be born 的地点状语,引导词用where。26.She disappeared and was never heard again. A. up B. of C. off D. with答案:B. 译为:她消失,再也没有听说过她的消息。本题考查:固定短语:hear of “听说,听见”27.Great changes have taken place in the city and a lot of factories . A. have beenup B. wasup C. haveup D.up 答案:A.译为:我们的家乡发生了巨大的变化,建起许多工厂。本题考查:现在完成时态的被动语态has/have + been +done,即:由前句判断后句的时态为现在完成时态,同时,factories 是动词短语的承受者,从而判断要用现在完成时态的被动语态。28. -I must apologize for ahead of time.- Thats all right. A. letting you not know B. letting you know not. C. letting not you know D. not letting you know. 答案:D.译为:-我一定要为我没有让你提前知道而道歉。-没关系!本题考查:非谓语动词的否定(动名词的否定),即:not doing sth。29.Although it was 4 p.m., the lights were already . A. in B. away C. on D. down 答案:C.译为:虽然才是下午四点,灯已经亮了。本题考查:介词辨析,即:in“在.里” away “离开,不在”on “在.上面,(开关,阀门)开着”down“向下”30. Tom is! A. How a careless man B. What a careless man C. What careless a man D. How so a careless man 答案:B.译为:汤姆是一个多么粗心的人呀!本题考查:what开头的感叹句,即:把感叹还原后为:Tom is a careless man,可判断是对 a careless man ,即名词进行感叹,所以要用what,如果还原之后是对形容词、副词感叹,则要用how.3完形填空:读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出最佳的答案(共10分,每小题1分)Many things can remind me 31 the days when I spent with my father, which 32 joy and love.My father wouldtake me to the swimming pool in summer. But in 33 , I never really liked being on the water. I was not a strong swimmer. 34 , I loved being in the swimming pool close to my fathers office and spending those summer days with my father. My father often came by on a break to see 35 I could do on the water. He would stand there in his suit and be the person not in swimsuit there. 36 Swimming, I would go inside my fathers office and sit on the wooden chair in front of his big desk, 37 he let me play with anything I found in his top desk drawer. 38 ,if I was left alone at his desk when he worked in the lab, an assistant or a student might come in and tell me perhaps I shouldnt be playing with his office things. But my father/SPAN 39 and said easily, “Oh, no, its fine” Sometimes he handed me coins and told me 40 myself an ice cream. 31.A. in B. on C. of D. off 32.A. called B. should be called C. calls D. should call 33.A.fact B. matter C. person D. trouble 34.A.And B. Also C. So D. However 35.A.what B. where C. that D. which 36.A. On B. While C. After D. When 37.A.that B. where C. which D. what 38.A. sometime B. some time C. some times D. sometimes 39.A. left B. turned C. stood D. appeared 40.A. tonbsp; B.nbsp; C. getting D. got答案解析:31C. 考察:固定短语:remind sb of sth “使某人想起.”32B. 考察:含有情态动词should 被动语态:should be done,句意:.那些应该被称为开心与快乐的日子。33A. 考察:固定短语: in fact 事实上34D. 考察:连词的辨析,and “和,与,以及.”also “也,还.” so “因此,所以” however “然而,但是”,同时也可用however 后跟逗号,用于句首,来判断选D.35A. 考察:what 引导的宾语从句,句意为:我爸爸常在休息的时候过来看看我在水里干什么。36C. 根据句意:游完泳后,我会进入爸爸的办公室.37B. 考察:where 引导的非限制性定语从句,也可根据句意:“.坐在爸爸他大桌子前的木头椅子上,在那里,他让我玩我在最上面抽屉里找到的任何东西”判断选where。38D. 考察:词汇辨析,即:sometime “某时” some time “一段时间” some times “多次,数次” sometimes “有时”. 句意为:有时候,如果我一个人待在他的办公桌那里,.39D. 根据句意:但是我爸爸总会出现,轻松的说:没事,没关系的。40. A. 考察:tell sb to do sth “告诉,吩咐某人做.”4. 阅读理解:阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D选项中选出最恰当的答案(共30分,每小题2分) (A) Algae(海藻) are plants that have no roots or leaves. They grow in wet places. You may have seen algae on top of the water in a pond or lake. Algae will even grow in fish bowls. Most algae are green-blue, but some are red, brown, or black. Often, you buy algae at the store, but you do not know it. Some kinds of algae are used in making ice cream, toothpaste, skin creams, and medicine.Algae do not look or taste good, but they are high in food value. They can be made into flour. Women and men are working to make algae taste better. Then they can be used as a kind of food in the future. Tomorrow, more worlds population will be growing later and later. People will need more and more food. Since algae are easy to grow, they may become an important food.Algae can grow on spaceships too. The men who go out into space may have their own algae gardens.41. According to the passage, algae can grow in the following places EXCEPT . A. on top of the water in a lake B. in wet places C. in deserts D. on spaceships42. Which of the following sentence is NOT true? A. Medicine can be made from algae. B. Skin creams can be made from algae. C. Toothpaste can be made from algae. D. Spaceships can be made from algae.43.Algae are . A. just plants which have no roots or leaves B. small fish in ponds C. ice creams that you can buy in supermarkets D. like apples on tree44. With the increase in the worlds population, algae according to the passage. A. would become the food for human beings B. would become an important food for human being in the future C. would become the food for animals D. would become the food for people on spaceships45. Algae can be used as a kind of food in the future because . A. they are high in food value B. they are delicious C. they look good D. they are not easy to grow试题分析:本文叙述了海藻的生长、颜色、用途等特点,还讲述它在未来的发展领域及用途等,属于科普性阅读材料。1.C. 细节理解题。根据第一段第二句They grow in wet places. You may have seen algae on top of the water in a pond or lake. 它们生长在潮湿的地方。你可能在湖或者池塘的水面上见过海藻。和最后段第一句:Algae can grow on spaceships too.海藻还能在太空生长,可判断只有选项C in the desert“在沙漠中”未提到。2.D. 细节理解题。根据第二段第二句:Some kinds of algae are used in making ice cream, toothpaste, skin creams, and medicine“一些海藻可以被用于制造冰淇淋、牙膏、护肤霜和药物”可判断C项Spaceships can be made from algae“宇宙飞船可以由海藻制成”是错误描述。3.A. 细节理解题。根据第一段第一句:Algae(海藻) are plants that have no roots or leaves“海藻是没有根和叶子的植物”可判断.4.B. 细节理解题。根据第三段最后句:Then they can be used as a kind of food in the future.“那么海藻可以被作为未来的食物使用。” 可判断。5.A. 整体理解及细节题。根据第三段第一句:Algae do not look or taste good, but they are high in food value.“海藻看起来、吃起来不太好,但是食用价值很高。”可判断。 (B) All over the world people enjoy sports. Sports help to keep people healthy and happy, and to live longer. Many people like to watch others play games. They buy tickets or turn on their TVs to watch the games. Often theyvery excited when their player or team wins. Some sports are so interesting that people everywhere go in for(参加) them. Football, for example, has spread around the world. Swimming is popular in all countries near the sea or in those with many rivers. What fun it is to jump into a pool or lake, whether in China, Egypt or Italy! And think of people in cold countries. Think how many love to skate or ski in Japan, Norway or Canada. Some sports or games go back thousands of years, like running or jumping. Chinese Wushu, for example, has a very long history. But basketball and volleyball are rather new. Neither one is a hundred years old yet. People are inventing new sports or games all the time. Water-skiing is one of the newest in the family of sports. People from different countries may not be able to understand each other, but after a game together they often become good friends. Sports help to train a persons character(性格).One learns to fight hard but fight fair, to win without pride and to lose with grace. 46. According to the passage, which of the sports has the shortest history? A. Basketball. B. Water-skiing C. Chinese Wushu D. Running 47.Which is NOT mentioned in the passage? A. Sports can keep people healthy. B. Sports can keep people happy. C. Sports can help people live longer. D. Sports can do harm to people. 48. According to the passage, people in cold countries love to . A. skate B. swim C. ski in water D. play volleyball 49. Which country is mentioned in the passage? A. The United States B. Australia. C. Norway. D. Germany 50. How many sports are mentioned in the passage? A. Nine B. Ten C. Eleven D. Twelve试题分析:本文讲述世界各地的人都喜欢运动,以及一些运动项目,如。足球、游泳、跑步、跳高、中国武术、划水等体育项目的历史、发展、特点等,属于科普性短文。46.B. 细节理解题。根据Water-skiing is one of the newest in the family of sports.“划水是 运动家族中最新的体育项目之一”,可判断。47.D. 细节理解题。根据短文第一段第二句:Sports help to keep people healthy and happy, and to live longer.“运动有助于人们保持健康和快乐,还能寿命长。”可判断D项是材料中没有提及的内容。48.A. 细节理解题。根据第三大最后两句:And think of people in cold countries. Think how many love to skate or ski in Japan, Norway or Canada.“想到寒冷国家的人们,再想想在日本、挪威、加拿大,得有多少人喜欢滑冰或划冰呀!” 可判断选A。49.C. 细节理解题。根据第三段最后一句:Think how many love to skate or ski in Japan, Norway or Canada.可判断被提到的国家是Norway.50.B. 细节整理和整体概括题。通过把第三、四段中所提及的运动项目进行计算正好,正好是十种体育体育项目被提到:football, swimming, skate, ski, running, jumping, Chinese Wushu, basketball, volleyball and water-skiing. ( C)Your friends might be in Australia or just down the road, but they are all just a few clicks away. Internet has changed the way of life of millions of young people across the world .“ I dont often talk with my parents or grandparents, but I talk a lot with my friends on QQ,” said Fox, the name used by a girl student in China. “Most of my classmates use QQ after school.” “Ion Friday nights, and Saturdays or Sundays when I feel everything around me boring. I usually spend about ten hours chatting every week,”said Fox, “But I hardly talk with strangers, especially boys or men, ever though they like chatting with me.”Many people would like to meet offline when they feel they have got to know someone very well. Foxs met one of her friends face to face. She was a girl who was a football fan like herself and they went to a football match together.A 16-year-old Beijing boy, named Simon, dislikes QQ users. I used to chat on QQ, but I found that most people were talking about foolish things, he said. Now he chats in English, using MSN. I chat because Ive got friends in the United States and Britain, Japan, he said. I want to learn more about foreign cultures. But he spends little time chatting on QQ as he sees it as a waste of time and money. If you are really addicted to(痴迷于) it, sometimes you cant give your mind to your lessons, he said. And friends in your real life aremore important than those so-called friends you meet.51. What is the meaning of the sentence “they are all just a few clicks away” from the passage? A. It is possible to live close to your friends. B. It is wonderful to see your friends by clicking. C. It is popular to make friends. D. It is easy and fast toin touch with your friends.52.Fox gets . A. every night B. on Saturday night C. on Friday nights and Saturdays or Sundays D. on Sundays53. The 16-year-old Beijing boy dislikes chatting on QQ because . A. he thinks chatting is a waste of time and money B. he thinks chatting can make feel him feel bored C. he thinks meeting people offline can be dangerous D. he thinks meeting people offline can be interesting54. The 16-year-old Beijing boy thinks . A. friends in your real life are not as important as your friends B. friends in your real life aremore important than your friends C. friends in your real lifetalk about foolish things D. friends in your real lifetalk about foreign cultures55.According to the passage, which of the following sentences is NOT true? A. Most of Foxs classmates use QQ. B. Fox seldom talks with strangers. C. The 16-year-old Beijing boy chats on MSN just to earn money. D. The 16-year-old Beijing boy thinks that chatting will have a bad effect on students lessons. 试题分析:这篇文章讲述了互联网正在改变着人们的生活方式,尤其是年轻人。短文叙述了以Fox 为网名的一位女孩对互联网和聊QQ的支持看法和一位以Simon为网名的16岁北京男孩对聊QQ持反对看法的对比,以引起人们对互联网和聊QQ的思考,并形成正确认识。51.D. 理解概括题。根据句意 they are all just a few clicks away. 找到他们只不过就是点击几下鼠标”可判断。52.C.细节理解题。根据第二段第一句:Ion Friday nights, and Saturdays or Sundays when I feel everything around me boring. “我在周五晚上和周六、日我感到一切很无聊时上网。”可判断。53.A.细节理解题。由第四段五句:But he spends little time chatting on QQ as he sees it as a waste of time and money. “但是他几乎不花费时间在网上聊天,因为他认为那是一种时间和钱的浪费”可判断。54.B.细节理解题。由最后一段最后句: he said. And friends in your real life aremore important than those so-called friends you meet. “他说:现实世界的朋友总比所谓的网络中的朋友要更重要。” 可判断。55.C.整体理解与概括题。从第一段最后句:Most of my classmates use QQ after school.”第二段最后句:But I hardly talk with strangers,.最后段倒二句:If you are really addicted to(痴迷于) it, sometimes you cant give your mind to your lessons,都可以找到A、B、D三个选项正确的依据,所以排除法,就可以选定是C项。五词义搭配:从(B)栏中选出(A)栏单词的
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 北京安全员b证考试题库及答案解析
- 第二产程观察与护理题库及答案解析
- 2025年网络安全行业人工智能在网络安全中的应用研究报告及未来发展趋势预测
- 2025年余数应用奥数题库及答案
- 新西兰留学安全常识题库及答案解析
- 知识产权保护利用合规承诺书6篇
- 产品质量检测流程工具包
- 项目团队绩效管理标准化工具
- 2025年金融行业数字货币交易规范研究报告及未来发展趋势预测
- 确保项目施工安全承诺书3篇范文
- 儿童社区获得肺炎指南2025
- 2025至2030中国自闭症谱系障碍治疗行业市场深度研究及发展前景投资可行性分析报告
- 食堂餐券管理暂行办法
- 学堂在线 逻辑学概论 章节测试答案
- 2025年电子商务师(中级)实操技能鉴定试卷
- DB32∕T 4577-2023 安宁疗护服务规范
- 听障儿童心理健康
- 美术培训卫生管理制度
- TWSJD62-2024移动式紫外线消毒器卫生要求
- 口腔种植手术室规划与布局
- 畜产品质量安全管理课件
评论
0/150
提交评论