2017年河南省英语中考试题及解析_第1页
2017年河南省英语中考试题及解析_第2页
2017年河南省英语中考试题及解析_第3页
2017年河南省英语中考试题及解析_第4页
2017年河南省英语中考试题及解析_第5页
已阅读5页,还剩5页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

20172017 年河南普通高中招生考试英语试题年河南普通高中招生考试英语试题 一、听力部分一、听力部分 略略 二、单项选择(二、单项选择(1515 小题,每小题小题,每小题 1 1 分,共分,共 1515 分)分) 从从 A A、B B、C C、D D 四个选项中选出一个最佳答案。四个选项中选出一个最佳答案。 (20172017河南)河南)21.When will _ car race begin? Im not sure. Maybe next week, or maybe _ week after next. A. a; theB. an; theC. the; aD. the; the 21. D 【解析】考查冠词用法。句意:汽车比赛何时开始?我不确定。 可能是下周, 也可能是下下周。定冠词the 可用在由普通名词和另外一些词构成的机关团体,比赛等专有 名词前,故第一空用 the;第二空是特指具体的哪周,故也用the。 (20172017河南)河南)22. His name is James, but he usually calls _ Jim. A. heB. himC. hisD. himself 22. D 【解析】考查代词用法。句意:他的名字是詹姆斯,但他通常称呼自己为吉姆。此处 可知是自己称呼自己,故要用反身动词。 (20172017 河南)河南) 23. If you fight hard, know who you are, and are proud of who you are, youve got a good _ of winning. A. choiceB. chanceC. decisionD. direction 23. B 【解析】考查名词词义辨析。 A 项“选择”; B 项“机会”; C 项“决定”; D 项“方 向;指示”。由句意可知只有努力奋斗,找准定位,充满自信就会得到获胜的机会,故答案 选 B。 (20172017河南)河南)24. Miho is _ student because she was born later than anyone else in her class. A. youngB. youngerC. the youngerD. the youngest 24. D 【解析】考查形容词比较级与最高级用法。句意:Miho 是(年龄)最小的学生因为 她比班里的其他任何人出生得都要晚。出生得最晚当然就是最小的学生了,选D。 (20172017河南)河南)25. Jimmy, where are my glasses? I have looked everywhere. Oh, Granny. They are _ on your nose. A. evenB. wellC. rightD. ever 25. C 【解析】考查副词用法。句意:吉米,我的眼镜在哪儿?我四处都看了。哦, 奶奶,它们就在你的鼻子上。even“甚至;更”; well“很好地”;right“恰好;正好”ever “曾经”。由句意可知选C。 (20172017河南)河南)26.Paul, Im busy cooking. Can you give me a hand? Just a minute. I _ my e-mail. A. am checkingB. will checkC. have checkedD. was checking 26. A 【解析】考查动词时态。句意:保罗,我正忙着做饭呢,你能帮个忙吗?稍 等片刻,我正在查看我的电子邮件。所说的动作正在进行,故选A 符合题意。 (20172017 河南)河南) 27. Father brought his little boy to a concert. But he was too young to sit _ the whole concert. A. forB. withC. duringD. through 27. D 【解析】考查介词用法。句意:爸爸带他的小儿子去看音乐会。但他太小了以至于在 整场音乐会上都不能坐。此处说的是贯穿整个音乐会,而through“贯穿;在整个期间” 1 符合题意,选 D。 (20172017河南)河南)28.I dont care what people think. Well, you _. Youre not alone in this world. A. canB. mayC. shouldD. will 28. C 【解析】考查情态动词用法辨析。句意:我不在乎人们怎么想。呃,你应该 (在乎)。在这个世界上你并不是孤立的一个人。由后一句内容可知答案选C。 (20172017河南)河南)29.Why are you leaving your job? I cant stand it any longer. I _ always _ to work overtime. A. am; askingB. am; askedC. was; askingD. was; asked 29. B 【解析】考查被动语态的用法。由句意可知无法忍受那份工作是因为“我”总是被要 求加班。联系上下句可知此处要用一般现在时的被动语态。 (20172017河南)河南)30. Dont know where your kids are in the house? Turn off the Internet and theyll _ quickly. A. get upB. stand upC. show upD. hurry up 30. C 【解析】考查动词短语辨析。句意:难道你不知道孩子们在房间的什么地方吗?关闭 网络,他们就会很快出来了。A 项“起来;起床”; B 项“站起来”; C 项“出现;露面”; D 项“(使)赶紧”。由句意可知选C 符合题意。 (20172017 河南)河南) 31. The actor was happy he got a part in a movie, _ the part was a small one. A. sinceB. whileC. thoughD. unless 31. C【解析】考查连词词义辨析。句意:这个演员为得到了电影中的一个角色而高兴,尽 管是一个小角色。since 和 while 引导时间状语从句;though 引导让步状语从句;unless 引导 条件状语从句。由句意可知答案选C。 (20172017河南)河南)32. The plane _ on the ground for two more hours because of the bad weather. A. ranB. movedC. shookD. remained 32. D【解析】考查动词词义辨析。句意:飞机因为恶劣的天气而停留在地面上有两个多小 时了。run“跑;跑步”;move“移动”;shake“摇晃;震动”;remain“保持;逗留”。 故 D 项符合题意。 (20172017 河南)河南) 33. I hate the dogs _ live in the next house. They make loud noises all night. A. whoB. thatC. whatD. whom 33. B【解析】考查定语从句用法。句中先行词the dogs 表示物, 用 that 或 which 引导定语 从句。故选 B。 (20172017河南)河南)34. Whenever we kids come over, Auntie Susan just stands there and watches us _ sure we dont break anything. A. makeB. madeC. to makeD. making 34. C【解析】考查动词不定式用法。由句意可知Auntie Susan 站在那儿,看着我们的目的就 是确保我们不破坏任何东西。故此处要用动词不定式表示目的。 (20172017河南)河南)35. Which of the following sentences is correct? A. He came in and sat down.B. We all likeHarry Potter . C. When we meet. He didnt say hello.D. He went out, headed for the bus stop. 35. A【解析】考查句子表达。B 项句中的 all 使用不当;C 项句子前后时态不一致;D 项谓 语部分有误。故答案选A。 (20172017河南)河南)三、完形填空( 三、完形填空(1010 小题,每小题小题,每小题 1 1 分,共分,共 1010 分)分) 2 先通读短文,掌握其大意,然后从先通读短文,掌握其大意,然后从A A、B B、C C、D D 四个选项中选出一个可以填入相应空白四个选项中选出一个可以填入相应空白 处的最佳答案。处的最佳答案。 A giant panda ran away from the zoo in London. He walked and walked and became36. He walked into a restaurant, where he found a37at an empty table. The waiter took the pandas order. After he38his dinner, the panda stood up, calmly pulled out a gun which he had hidden, and fired into the air.39he turned around and walked toward the door. Naturally, the waiter was horrified ( 恐惧的), but he tried hard to pull himself together and stopped him for a(n)40 . The panda said to him, What do I look like to41? The waiter answered, Well, a giant panda, of course. Thats right, said the panda. Look it up. And he walked ou t. The waiter called the42. When they arrived the waiter told them the whole story,43 the pandas words looking it up. So the police officer44a young man out to get an encyclopedia (百科全书). The young man returned with the encyclopedia. The officer45panda and there was the answer, Giant panda, lives in China, eats shoots (竹笋) and leaves. 36. A. tiredB. angryC. crazyD. hungry 37. A. seatB. noteC. waiter D. newspaper 38. A. ordered B. finishedC. served D. cooked 39. A. So B. OnceC. Then D. Also 40. A. talk B. excuseC. questionD. explanation 41. A. usB. himC. youD. them 42. A. bosses B. policeC. neighborsD. customers 43. A. aboutB. likeC. withoutD. including 44. A. sentB. tookC. droveD. invited 45. A. turned toB. asked forC. looked upD. called on 题材:人物故事 【主旨大意】 这是一篇记叙文, 讲的是一只从动物园中逃出来的巨大型的熊猫, 途中在一家餐馆吃 饭时发生的故事。由于熊猫的特大体型而吓到了餐馆的服务员, 最后报了警。故事中说到了 一个事实,就是人类对于这种类型的熊猫知之甚少。 36. D【解析】 考查形容词词义辨析。根据后一句“He walked into a restaurant,.”可知他是 走着走着,感到饿了,故答案选D。 37. A【解析】 考查名词用法。由句意可知在餐馆里应该是发现了空桌旁边的一个座位。故 答案选 A。 38. B【解析】 考查动词用法。前一句提到服务员让熊猫点餐,故此处可知他吃完了饭,所 以用 finished。 39. C【解析】 考查副词用法。联系前后句内容可知这只大熊猫吃完饭站起来,沉着地拔出 所藏匿的枪,朝空中开了一枪,然后他转了转,朝门走去。故用then“然后”符合题意。 40. D【解析】考查名词词义辨析。 talk “谈话” ; excuse “借口” ; question “问题 “; explanation “解释;说明”。由于服务员很害怕,所以他试着想去解释,故选D。 41. C【解析】 考查代词用法。根据前面“The panda said to him,”可知这是在问对方,故要 用第二人称 you。 3 42. B【解析】 考查名词用法。根据后面的内容及the police officer可知这个服务员报警了, 故答案选 B。 43. D【解析】 考查介词用法。警察来后,服务员跟他们汇报了这件事,包括熊猫说的话。 故空格处要用介词 including。 44. A【解析】 考查动词词义辨析。警官派了一个年轻人去找百科全书。故答案选A。 45. C【解析】 考查动词短语。根据后面的“.and there was the answer, Giant panda, lives in China, eats shoots and leaves.”可知警官在查字典,look up“查找;查阅”。 (20172017河南)河南)四、阅读理解( 四、阅读理解(2020 小题,每小题小题,每小题 2 2 分,共分,共 4040 分)分) 阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。 A( (20172017河南)河南) Eating outEating out Are you looking for somewhere special to go this weekend? Do you want to try something new? Check out one of these hot new restaurants. Musical ChairsMusical Chairs Have you noticed how music makes the taste of your food better? This new restaurant has different types of live music every night except Sundays, and excellent food to go with it. Great fish dishes, beef and pizza. Monday is classic rock night, so see you there! The Chocolate BoxThe Chocolate Box The owner of this small caf used to cook all kinds of food, but then she realized she preferred sweets to anything else. If you want meat or fish, dont come here.They only do desserts! Lots of different kinds of sweets. Chocolate lovers will be excited by the range of chocolate cakes. Last Days of the Raj A centrally-located Indian restaurant, perfect for eating before or after the cinema or a show. In summer enjoy your meal in the beautiful garden. The most popular dishes are beef and chicken cooked with mild, medium or hot spices. For brave customers there is extra hot! A Taste of TuscanyA Taste of Tuscany Whether youd like a great value-for-money lunch or a relaxed evening meal at a fantastic restaurant, this is the place for you. The cooks have all been trained in Italy and they make both traditional and modern dishes. We recommend the pasta and seafood. 注:recommend 推荐;spice (调味)香料 根据材料内容选择最佳答案。 46. Whats special about Musical Chairs? A. Sunday is classic rock night every week. B. The chair there can play wonderful music. C. The restaurant only welcomes music lovers. D. You can enjoy your meal with live music there. 47. Which of the following does The Chocolate serve? A. Fish.B. Cakes.C. Seafood.D. Chicken. 48. Why do people go to Last Days of the Raj? A. To show others how brave they will be. B. To enjoy the meal while watching shows. C. To try the dishes there cooked with spices. 4 D. To have meals in the garden all year round. 49. What can people do at A Taste of Tuscany? A. Enjoy a relaxed breakfast.B. Taste dishes cooked in Italy. C. Have a value-formoney lunch.D. Learn to cook pasta and seafood. 50. What is recommended in the text? A. Hot restaurants.B. Special foods. C. Weekend activities.D. The best places to go. 题材:假日旅行 【主旨大意】 本文是一篇表格应用文。文章通过表格的形式对旅行过程中需要的餐馆进行了介绍。 四家不同风格的餐馆可以让旅行的人有不同的体验。 46. D【解析】细节理解题。根据表格的左上栏中的“ This new restaurant has different types of live music every night except Sundays, and excellent food to go with it.”可知选 D。 47. B 【解析】 细节理解题。 由表格的左下栏的句子 “ If you want meat or fish, dont come here. They only do desserts! Lots of different kinds of sweets. Chocolate lovers will be excited by the range of chocolate cakes.”可知 B 项正确。 48. C 【解析】 细节理解题。 由表格右上栏的句子 “The most popular dishes are beef and chicken cooked with mild, medium or hot spices.”可知选 C。 49. C 【解析】 细节理解题。 根据表格右下栏的句子 “Whether youd like a great value-for-money lunch or a relaxed evening meal at a fantastic restaurant, this is the place for you. ”可知选 C。 50. A【解析】主旨大意题。根据表格中的句子“ Do you want to try something new? Check out one of these hot new restaurants. ”及具体的介绍可知主要是推荐了四种不同风格的餐馆,故 答案选 A。 B B( (20172017河南)河南) Not only kids of Tiger Moms go to Harvard. Dawn Loggins of Lawndale, N.C., is on her way to Harvard, one of the eight world-famous universities in the eastern US. Nobody encouraged her to study or paid for her special classes. This girl created her own future. The teen was abandoned by her family last summer, when her parents and two sisters moved to Tennessee. She found herself homeless and had to spend the night on fr iends sofas. The school bus driver learned about Dawns situation and invited Dawn to move in with her family. Soon, Dawn had a job at Burns High School. She worked from 6 a.m. to 7:40 a.m. before the first school bell rang. She swept floors and picked up trash again in the afternoons, before diving (跳水) into her studies in the evenings. Dawns hard work paid off. She finished school with a 3.9 GPA and scored 2,110 on the SA T. There were times when I felt like it would he easiest if I gave up, the 18-year-old said. But it was never in me to give up, because I realized that I was never going to be successful unless I got an education. Even before Dawns family left her, she led a difficult life. Her family was poor and cups of noodles were often the only food. Dawn studied by candlelight because her parents couldnt afford to pay the electricity bill (电费). Dawn has now reconnected with her family. Theyre proud of her accomplishments (成就) and are attending her high school graduation. 根据材料内容选择最佳答案。 5 51. Why didnt Dawn give up her studies? A. To reconnect with her family.B. To thank those who had helped her. C. To get an education to be successful.D. To realize her dream of going to Harvard. 52. Who helped Dawn when she found herself homeless? A. Her teachers.B. Her neighbors.C. A Tiger Mom.D. A school bus driver. 53. What does the underlined word abandoned mean in Chinese? A. 宠爱B. 抛弃C. 鼓励D. 虐待 54. Which of the following words best describes Dawn? A. Open-minded.B. Good-natured.C. Strong-willed.D. Warm-hearted. 55. Whats the best title for the text? A. Another Harvard girlB. A girl in Candlelight C. From homeless to HarvardD. The role of Tiger Moms 题材:学习提高 【主旨大意】 这是一篇记叙文。短文讲述了一个不怕困难,在困境中仍然乐观学习和生活的女孩。 她的这个励志故事告诉我们:只要你坚持付出,就会取得一定的成就。 51. C【解析】细节理解题。根据第六段中的句子“ But it was never in me to give up, because I realized that I was never going to be successful unless I got an education.”可知答案。 52. D 【解析】 细节理解题。 由第四段中的 “The school bus driver learned about Dawns situation and invited Dawn to move in with her family. ”可知是校车司机帮助她的。 53. B【解析】词义猜测题。由后面的homeless 可知她被家人抛弃了。 54. C【解析】主旨大意题。A 项“思想开放的”;B 项“温顺的”;C 项“意志坚强的”; D 项“热心的”。本文主要讲的是她那坚韧不拔的精神,故答案选C。 55. C【解析】标题归纳题。根据短文内容可知讲的是她由当初的无家可归到现在踏上哈弗 之旅的励志故事,故选C。 C C( (20172017河南)河南) The idea that red means stop and green means go has influenced our lives in more ways than just traffic signals ( 信号). We have been taught from a young age that the color red means danger and green means its okay to move forward. But why were those colors chosen for traffic lights in the first place? For something we have to look at every day, why couldnt they have been prettier colors? Well, its important to know that before traffic lights for cars, there were traffic signals for trains. At first, railway companies used red to mean stop, white to mean go, and green to mean warn. As you could imagine, trains ran into a few problems with white meaning go. For example, one train mistook a bright star for a white light and something unexpected happened. Because of that, railway companies finally moved green meaning go and used yellow to mean warn. And it s been that way ever since. Red has always been a color that meant danger, long before cars were even around. This most likely started because its the color with the longest wavelength (波长) so it can be seen somewhere farther than other colors. But, believe it or not, yellow was once used to mean stop. Back in the 1900s, some stop signs were yellow because it was too hard to see a red sign in a poorly lit area. Finally, highly reflective materials (高反射材料) were developed and red stop signs were born. Since yellow can be seen 6 well at all times of the day, school zones, some traffic signs, and school buses continue to be painted yellow. So next time you re impatiently waiting at a traffic light, don t get so mad at them; they ve certainly come a long way. 根据材料内容选择最佳答案。 56. What were traffic signals for before traffic lights for cars? A. Trains.B. Boats.C. Planes.C. Bicycles. 57. Which of the following colors meant go at first? A. Red.B. Yellow.C. White.D. Green. 58. Why does red mean danger? A. Because its the brightest color. B. Because it can be seen far away. C. Because railway computers say so. D. Because it has the shortest wavelength. 59. Why are school buses painted yellow? A. Because yellow is a prettier color. B. Because yellow once meant danger. C. Because yellow can be seen well in daytime. D. Because yellow means its OK to go forward. 60. What does the text mainly tell us? A. How important traffic lights are. B. Which color has the longest wavelength. C. What red, yellow and green can be used for. D. Why traffic lights are red, yellow and green. 题材: 科普常识 【主旨大意】 这是一篇说明文。短文主要介绍了我们的交通灯的颜色为什么选用红、 绿、黄三种颜 色。使人们明白“红灯停,绿灯行,黄灯亮了等一等”的更深层次的道理。 56. A【解析】细节理解题。由短文第二段中的“Well, its important to know that before traffic lights for cars, there were traffic signals for trains. ”可知选 A。 57. C【解析】细节理解题。根据短文第二段中的句子“ At first, railway companies used red to mean stop, white to mean go, and green to mean warn. ”可知答案选 C。 58. B【解析】细节理解题。 从短文第三段的句子 “This most likely started because its the color with the longest wavelength so it can be seen somewhere farther than other colors.”可知选 B。 59. C 【解析】 细节理解题。 由短文第四段的句子 “ Since yellow can be seen well at all times of the day, school zones, some traffic signs, and school buses continue to be painted yellow. ”可知选 C。 60. D【解析】主旨大意题。短文主要讲的就是交通灯的颜色为什么要选择红、绿、黄的原 因,故答案选 D。 D D (20172017河南)河南) Starting high school is a great experience for any teenager. Whether you are coming from a middle school (grades six through eight) or a junior high school (grades seven through nine), there are many things about high school that are different from your old school environment.61 7 You will face being in a new school, making new friends in an unfamiliar class and getting to know new teachers. These new teachers will usually have higher academic (学术的) levels than your middle and junior- high school teachers.62In return, they expect you to work hard and develop your skills. On top of all this, peer pressure (同伴压力) to drink and smoke often increases in high school.63 Although there is a lot of pressure, it is nothing you cannot deal with. If you are feeling pressure to do something that you feel is wrong, talk to a friend, parent, or counselor to find a solution (解决).64If you are not succeeding academically, find someone to help you. If you feel lonely, try to join a school club or group to make new friends. 65With time, you will come to be thankful for everything about your experience. On the point of starting your high school, are you ready? 根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项, 使短文意思通 顺、内容完整。 A. You will experience many changes. B. they want to help you get into college. C. High school may seem discouraging at first. D. They are there to help you get into this great new time in your life. E. Besides, the pressure could also come from grades, loneliness and so on. 题材: 情感情绪 【主旨大意】 这是一篇议论文。众所周知,高中生活是我们人生经历中不可或缺的一个阶段。本 文主要就是在说进入高中以后,会面临一些不适应,一些压力,我们要学会缓解、 排除这些 压力。 61. A【解析】根据前一句“ there are many things about high school that are different from your old school environment. ”可知高中的生活与以前的学校生活是不一样的,会经历许多的变 化。 62. B【解析】根据前面的内容可知高中的老师学术水平更高些,他们主要就是帮助学生进 入大学的,故选 B。 63. E【解析】在高中阶段学生们会有不同的压力存在,这些压力可能来自于学习成绩、孤 单寂寞等方面。 64. D【解析】由前一句内容可知当我们有压力,要跟朋友、父母等人谈心,找出解决之法。 这样他们就可以帮你进入人生的新阶段。 65. C 【解析】 由本段中的句子 “With time, you will come to be thankful for everything about your experience.”可知高中生活一开始可能会让人气馁沮丧,但随着时间的推移,你逐渐会为你 所经历的一切充满感激。 (20172017河南)河南)五、词语运用( 五、词语运用(1010 小题,每小题小题,每小题 1 1 分,共分,共 1010 分)分) 阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每 空限填一词,每词限用一次。方框中有两个词是多余的。空限填一词,每词限用一次。方框中有两个词是多余的。 IsoknownervousJimmybut happywithanswerunderstandlookmuch Nine-year-old Jimmy was given a task in school to write a story onMy familys ancestors 8 (祖先)”. The purpose was for the kids to66their family history. In search of some67for his task, Jimmy interviewed his grandmother who of course 68nothing about the reason w

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论