2017年湖北荆门英语中考试题及解析_第1页
2017年湖北荆门英语中考试题及解析_第2页
2017年湖北荆门英语中考试题及解析_第3页
2017年湖北荆门英语中考试题及解析_第4页
2017年湖北荆门英语中考试题及解析_第5页
已阅读5页,还剩6页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2017 年中考英语真题解析 荆门市荆门市 20172017 初中毕业生学业水平考试初中毕业生学业水平考试 英语试卷英语试卷 亲爱的同学,你在答题前,请认真阅读下面的注意事项: 1. 本试卷分第 I 卷(选择题)和第 II 卷(非选择题) 。共 8 页。满分 120 分,考试时间 120 分钟。 2.第 I 卷(选择题)在每小题选出答案后,用2B 铅笔把答题卡上相应题目的答案标号涂黑。 3. 第 II 卷(非选择题)用 0.5 毫米黑色签字笔写在答题卡上每题对应的答题区域内。 祝你取得优异成绩!Good luck! 第 I 卷 第一部分第一部分听力听力( (共两节,满分共两节,满分 2020 分分) ) 做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答 题卡上。题卡上。 第一节第一节(2017湖北荆门) ( (共共 5 5 小题,每小题小题,每小题 1 1 分,满分分,满分 5 5 分分) ) 请听下面请听下面 5 5 段对话。每段对话后有一小题。从题中所给的段对话。每段对话后有一小题。从题中所给的A A、B B、C C 三个选项中选出最佳选项,并标在三个选项中选出最佳选项,并标在 试卷的相应位置。听完每段对话后,你都将有试卷的相应位置。听完每段对话后,你都将有1010 秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话 仅读一遍。仅读一遍。 1. What did the boy want to buy? A.A sweater.B. A card.C. A picture. 2. Where was Jack last weekend? A.At school.B.On a farm. 3. When is Focus Today on CCTV? A. At 9:00 p.m.B. At 9:30 a.m. 4. How will the girl go to school? C. At home. C. At 9:30 p.m. A. By car.B.By bike.C. On foot. 5. What does Xiao Ming look like? A. He has short straight hair.B. He has short curly hair.C. He has long curly hair. 1-5ABCCB1-5ABCCB 第二节第二节(2017湖北荆门) ( (共共 1515 小题,每小题小题,每小题 1 1 分,满分分,满分 1515 分分) ) 请听下面请听下面 5 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A A、B B、C C 三个选项中选出最三个选项中选出最 佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读 5 5 秒钟;听完后,每小题将给出秒钟;听完后,每小题将给出 5 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听第 6 段材料,回答第 6 至 7 题。 6. How much is the e-book? A. 105 dollars.B. 115 dollars.C. 150 dollars. 7. Who bought the e-book? A. Carl.B. Carls father.C. Carls mother. 听第 7 段材料,回答第 8 至 9 题。 8. What did Tina do on vacation? A. Stayed at home.B. Went to the mountains.C. Watched TV. 9. How did Jack like his vacation? A. Excellent.B. Exciting.C. Boring. 1 2017 年中考英语真题解析 听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。 10. Where does the woman want to go? A. A bookshop.B. A hotel.C. A cinema. 11. How long will it take her to go there on foot? A. 10 minutes.B. 25 minutes.C. 10 hours. 12. How is the woman going there at last? A. On foot.B. By bike.C. By bus. 听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。 13. What was Liu Xings favourite subject last term? A. English.B. history.C. Science. 14. What does Liu Xing think of history now? A. Interesting.B. Difficult.C. Exciting. 15. Who does Liu Xing practice English with after school? A. His classmate.B. His father.C. His mother. 16. What does Liu Xings mother do? A. An English teacher.B. A history teacher.C. A science teacher. 听第 10 段材料,回答第 17 至 20 小题。 17. Where was the young man going one day? A. To a river.B. To a rich mans house.C. To the side of the road. 18. How did the man deal with the apples at first? A. Ate them quickly.B. Took them home.C. Threw them away. 19. Why couldnt he go across the river that day? A. The water became very high.B. He had no food to eat.C. It was too late. 20. What does the story tell us? A. Never go to a rich mans house. B. Never eat apples along the road. C. Never throw away good things. 6-10CBBCB 11-15BCCAC 16-20ABCAC6-10CBBCB 11-15BCCAC 16-20ABCAC 第二部分第二部分阅读理解阅读理解( (共两节,满分共两节,满分 4040 分分) ) 第一节第一节( (共共 1515 小题;每小题小题;每小题 2 2 分,满分分,满分 3030 分分) ) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A A、B B、C C 和和 D D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂 黑。黑。 (2017湖北荆门)A A One morning, a blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held a sign which said,“ I am blind, please help me. ” There were only a few coins in the hat. A man was walking by. He took out a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign and turned it over, and wrote some words on it. He put the sign back so that everyone who walked by could see the new words. Soon the hat was filled up. More and more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man came to see how things were. The boy realized his footsteps and asked, “Are you the one who changed my sign in the morning? What did you write?” The man said, “ I only wrote the truth. I said what you said, but in a different way.” What the man had written was,“ Today is a beautiful day, but I cannot see it. ” Of course both signs told people the boy was blind. But the first sign simply told people to help the boy by putting some money in the hat. The second sign told people that they could enjoy the beauty of the day but the boy couldnt, because he was blind. We re very lucky because we can not only see the beautiful world but also help 2 2017 年中考英语真题解析 others. So, enjoy what you have owned today! 21. What happened after the boy held the sign written by himself? A. There were many coins in his hat.B. Nobody dropped coins into his hat. C. People dropped only a few coins into his hat.D. A man gave lots of coins to him. 22. On the sign what did the man write? A. Help this blind boy, please!B. Today is a beautiful day, but I can t see it. C. We are so lucky today.D. Try to help those who need your help. 23. According to the passage, which of the following is TRUE? A. The first sign told people it was beautiful that day. B. The second sign worked better than the first one. C. The boy wanted to get enough money to go to school. D. The man wrote the sign to get more coins for himself. 24. Which is the best title for this story? A. Giving more money to the poor.B. Give more money to the blind! C. Be kind to the blind!D. Treasure (珍惜) what you have. A 题材:人物故事 【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章描述说的是一个失明的男孩脚边放着一顶帽子坐在楼前的台阶上, 手里拿着一个标志来寻求帮助的故事。他的这个标志并没有发挥太大作用,而一个过往的男人修改了标志 后,越来越多的人把钱捐赠给这个男孩。 21. C【解析】细节理解题。根据文章第一段中There were only a few coins in the hat. 可知,男孩拿着他自己 写的标志后人们仅仅在他的帽子里投入几枚硬币。故选C。 22. B【解析】细节理解题。根据文章第二段最后一句What the man had written was,“ Today is a beautiful day, but I cannot see it.”可知,那个男人在标志上所写的内容是:今天是一个明媚的日子,但是我不能看见。 故选 B。 23. B【解析】推理判断题。根据文章第一段He held a sign which said, “ I am blind, please help me.”可知在第 一个标志上男孩并没有告诉人们那一天是一个明媚的日子,故选项 A 不正确;根据第二段中 More and more people were giving money to the blind boy.可推知在那个男人修改了标志后,越来越多的人来给男孩 捐赠钱,这说明第二个标志比第一个标志效果好,故选项B 正确;纵观全文仅仅提及男孩需要帮助,并 没有说明具体原因,故选项 C 不正确;根据第一段和第二段的内容可知男人修改标志是为了帮助那个男 孩,并不是为了自己获得更多的硬币,故D 项不正确。故选 B。 24. D【解析】主旨大意题。本文前两段主要讲述了一个失明的男孩拿着自己写的标志仅仅得到几枚硬币, 而一个路过的男人修改了标志后收效很大。而第三段分析为什么第二个标志效果更好。原来第二个标志 告诉人们:他们能享受那一天的美好,而男孩不能,因为他失明了。我们很幸运因为我们不仅能看见美 丽的世界,而且还能帮助别人。在文章最后作者呼吁我们要珍惜我们今天所拥有的东西。 由此可知, “珍 惜你拥有的东西”最符合题意。故选D。 (2017湖北荆门)B England is an island country in the sea. It lies in the west of Europe. It is divided by the English Channel ( 海 峡) in the south between England and France. The North Sea is on the east of it. Its official (正式的) name is the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. England has a long history culture. Shakespeare is regarded as the greatest writer in the English language in the world. The education is the very famous in the world such as the universities of Oxford and Cambridge. The main sport in England is football, its also the most popular sport in England. It is played in primary schools, middle schools, college and universities, and people play it in cities, towns and villages every week. The best time to play football lasts from the beginning of April to the end of September. 3 2017 年中考英语真题解析 There are many beautiful places of interest in England. The River Thames is a great river in England. It flows through southern England. The Tower Bridge of London is well-known in the world. Big Ben is on the Palace of Westminster. The London Eye is on the south bank of the River Thames. You can sit in the London Eye to enjoy the whole London. You can find all kinds of treasures from around the world in the British Museum. Tourists come to England from all over the world. You can travel t the United Kingdom to feel natural and cultural beauty. 25. The North Sea lies _. A. on the east of EnglandB. on the west of England C. on the north of EnglandD. on the south of England 26. Shakespeare is famous in the world because _. A. He worked in Oxford UniversityB. He worked in Cambridge University. C. He was a great language worker.D. He was a great writer. 27. The best time to play football in England lasts about _. A. four monthsB. five monthsC. six monthsD. seven months 28. Where can you enjoy the whole Londons beauty? A. The River Thames.B. The Tower Bridge. C. The British Museum.D. The London Eye. 题材:文化教育 【主旨大意】本文是一篇说明文。文章介绍了伦敦的地理位置、文化、运动和名胜古迹。 25. A 【解析】细节理解题。根据第一段中The North Sea is on the east of it.可知,北海位于伦敦的东面。故 选 A。 26. D 【解析】 细节理解题。 根据第二段中 Shakespeare is regarded as the greatest writer in the English language in the world.可知,莎士比亚闻名世界是因为他是一个伟大的作家。故选D。 27. C 【解析】 推理计算题。 根据第三段的最后一句The best time to play football lasts from the beginning of April to the end of September.可知踢足球的最好时间从四月初持续到九月底,一共持续大约6 个月。故选 C。 28. D【解析】细节理解题。根据第四段中 You can sit in the London Eye to enjoy the whole London. 可知你可以 坐在伦敦眼上来欣赏整个伦敦的景色。故选D。 (2017湖北荆门) C Work is helpful to health. Scientists find that the hard-working people live longer than those who have no jobs. Studies show that the jobless are in poorer health than job-holders. Career(职业) women are healthier than housewives. Why is work good for health? It is because work keeps people busy, away from loneliness ( 孤独). Researches show that people feel unhappy and worried when they have nothing to do. Instead, the happiest people are those who are busy. Many high achievers who love their careers feel they are the happiest when they are working hard. They work as a bridge between dream and reality, so they have energy every day. By work, people get to know each other. By taking part in all kinds of activities, they find friendship and warmth. This is helpful to health. The loss(丧失) of work means the loss of everything. It affects mans spirit and it will cause more illnesses. Besides, work gives one a sense of hope and a sense of achievement. Work makes one feel his value and status(形象) in society. When a writer finishes his writing or a doctor successfully operates on a patient or a teacher sees his students grow, they are happy beyond(超越) words. From the above, we can come to a conclusion: the more you work, the happier and healthier you will be. 29. How will people feel when they have nothing to do from the passage? A. Relaxed and excited.B. Happy but bored. C. Worried and unhappy.D. Relaxed but unhappy 30. Who are the real happiest people? 4 2017 年中考英语真题解析 A. Those who are rich.B. Those who are friendly. C. Those who are famous.D. Those who are busy. 31. The underlined word“it” in the passage means _. A. the loss of happiness.B. the loss of work. C. the loss of energy.D. the loss of health. 32. Whats the main idea of this passage? A. If you are happy, you will have more work to do. B. If you are healthy, you will have more work to do. C. The more you work, the happier you will be. D. The more work you do, the more money you will have. 题材:健康生活 【主旨大意】本文是一篇议论文。文章主要介绍了为什么工作对健康有益。 29. C 【解析】 细节理解题。 根据文章第二段中第三句Researches show that people feel unhappy and worried when they have nothing to do.可知,调查者表明当人们无事可做的时候,人们感觉不快乐和担心。故选C。 30. D【解析】细节理解题。根据文章第二段中第四句Instead, the happiest people are those who are busy.可知, 最快乐的人是那些繁忙的人。故选D。 31. B 【解析】 推理判断题。 划线的单词是代词 it, 它通常指代前面提到的事物。 根据 it 前面的句子 The loss(丧 失) of work means the loss of everything.可知工作的丧失意味着一切的丧失。 这句话的主语是工作的丧失, 所以这就是 it 指代的内容。故选 B。 32. C 【解析】主旨大意题。根据文章的最后一段From the above, we can come to a conclusion: the more you work, the happier and healthier you will be.可知作者通过前三段的介绍得出一个结论:你工作得越多,你将会 越快乐和越健康。故选C。 (2017湖北荆门) D D In our daily life, most of us always come to the question“ What is the real beauty? ” Different people have different ideas. Last night, I read a true story from the newspaper. Its about a poor, ordinary looking(相貌平平的) old woman. She lived alone, making a living by picking things from rubbish. However, she took in more than ten homeless children and tried to bring them up. Every day she worked from 6:00 a.m. to 8:00 p.m. In order to make as much money as possible to raise the children and to keep them in school, she even went to a local hospital to sell her blood once a month. She got so weak because of the loss of blood that she sometimes felt sick on her way home. When asked why she shoes to take care of so many children, she smiled and answered, “ Oh, I love children and I like to live together with them because they always bring me great happiness. ” Though the old woman was poor, she was full of love and rich in spirit. The local government and people all respected(尊敬) her and remembered her. Maybe you cant help thinking, “ What makes that poor woman so different? ” It is nothing else but her inner (内在的) beauty, her true devotiondevotion of love without any thought of money. So the real beauty is the beauty in one s heart, that is, the inner beauty! 33. How did the old woman bring the homeless children up? A. By raising the money. B. By picking rubbish and selling blood. C. By working in a local hospital. D. By working in the school. 34. What does the underlined word“devotion” mean in Chinese? A.索取B. 因素C. 回报D. 奉献 35. Which of the following is TRUE? 5 2017 年中考英语真题解析 A. We all know the meaning of the real beauty. B. The old woman was the person with the real beauty. C. People respected the old woman because of her money. D. The old woman worked hard in order to be the most beautiful person. 题材:人物故事 【主旨大意】本文是一篇记叙文。作者向我们讲述了一个真实的故事。一个贫穷的、相貌平平的老太太独 自生活,靠捡垃圾为生。但她收养了 10 多个无家可归的孩子,并决定把他们抚养长大。她每天从早上6: 00 工作到晚上 8:00。为了挣够孩子上学的钱,她甚至一个月一次去当地医院卖血。因为贫血她变得如此 虚弱有时候在回家的路上就生病了。当人们问她原因时,她说: “我喜欢孩子。我喜欢和他们在一起因为他 们给我带来快乐。 ”虽然老太太是贫穷的,但是她拥有了爱,所以精神是富有的。 33. B【解析】细节理解题。根据文章第一段She lived alone, making a living by picking things from rubbish. 和 In order to make as much money as possible to raise the children and to keep them in school, she even went to a local hospital to sell her blood once a month.可知,老太太通过捡垃圾和卖血来抚养无家可归的孩子。 故 选 B。 34. D 【解析】 词义推测题。 根据划线单词的上文可知, 老太太内在的美使得她如此不同, 而且根据下文 without any thought of money可推知老太太对孩子的爱是不求回报的、无私的,这就是爱的奉献。故选D。 35. B【解析】推理判断题。根据文章的最后一句So the real beauty is the beauty in ones heart, that is, the inner beauty!可知真正的美在人的心里,那才是内在美,文中的老太太就是这样的人。故选B。 第二节第二节( (共共 5 5 小题;每小题小题;每小题 2 2 分,满分分,满分 1010 分分) ) (2017湖北荆门) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。 I have met many excellent teachers in my school life. I love them all because they have given me so much help in my study and in my life. But the one that I will never forget is my English teacherMrs. Wang. I was thankful for what she had done for me. _36_ she could always help me in time. She was the best teacher in my eyes because she gave me much help, and she even gave me something special. In my junior years I was considered( 被看作) as a silly girl, because I was always silent in class, but Mrs. Wang usually praised me. Her words were very important for me. _37_ With her encouragement, I began to believe in myself. As a result, _38_ at the end of that term. In my eyes, she is not only and English teacher but also a kind mother. She cared for me just like my own mother. 39 _but I loved and respected her very much. We usually played games or sang songs and did other activities together. Mrs. Wang often helped me patiently after class, taught me important knowledge and skills, and taught me how to be an outstanding person, _40_ Because of her help, I was completely moved and touched. On the journey of life, Mrs. Wang has not only lighted the light of hope for me, but also given me strong heart to face any difficulty. A. Mrs. Wang was a strict teacher. B. She gave me confidence(自信) and courage. C. Mrs. Wang was outgoing and cool, D. When I was in trouble, E. what she only wanted to see was my improvement. F. I got very high marks G. Its nothing serious. 题材:人物故事 【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了在自己的学校生活中,英语老师对自己的影响。 36. D【解析】根据横线后面的内容“她总是能及时帮助我”可知这句话缺少时间状语,故选 D。选项 D. When I was in trouble,意思是:当我处在困境中的时候。 6 2017 年中考英语真题解析 37.B 【解析】根据上文“她的话语对我很重要”。而下文“在她的鼓励下我开始相信自己”可知横线处表达老 师的话语对她有鼓励作用,故选B。选项 B .She gave me confidence(自信) and courage. 意思是:她给我 自信和鼓励。 38. F【解析】根据上文可知这句话表达老师的鼓励给我带来的具体影响,因此横线处表达在期末我取得的 好的成绩。F. I got very high marks意思是:我得到高分。 39.A【解析】 横线后面有连词 but, 可知横线处表达老师不太好的一面, 故选 A。 选项 A Mrs. Wang was a strict teacher. 意思是:王老师是一个严厉的老师。 40. E【解析】根据上文“王老师经常课后耐心帮助我,教给我重要的知识和技能,教我怎样成为一个优秀的 人”可推知这句话仍然跟老师从这三个方面对我的帮助有关系。故选E。选项 E. what she only wanted to see was my improvement. 意思是:她仅仅想要看到的是我的进步。 第三部分第三部分英语知识运用(共两节,满分英语知识运用(共两节,满分 2525 分)分) 第一节:完型填空第一节:完型填空(2017湖北荆门)(共(共 1515 小题;每小题小题;每小题 1 1 分,满分分,满分 1515 分)分) 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项 (A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。 A little boy once found a jar(罐子) of nuts (果仁) on the table. “Id like some of these nuts,” he thought. “ Im sure mother will give them to me _41 _ she is here. I want some to eat now.” So he _42_ the jar. As he was very hungry, he grabbed (抓住) as _43_ as he could. But when he tried to pull his _44_ out, he found the neck of the jar was too _45_. His hand was held by the jar, but he did not want _46_ any of the nuts from the jar. He _47_ again and again, but he couldnt get the whole handful (一满把)out all the time. _48_ he began to cry. Just then his mother came into the room.“Whats the matter?” she asked. “I cant take this handful of nuts _49_ the jar,” cried the boy. “Well, dont be so greedy(贪婪),” his mother answered, “just take two or three, and youll have no trouble _50_ your hand out.” “How _51_ that was!” said the boy as he moved his hand off_52_.“I might have thought of that _53_.” The story tells us that a man can t be so greedy, maybe things will go to a/an _54_ side if we want to finish a thing in one time. Do things step by step! This if the best _55_ to success. Only like that can we go further. 41. A. whileB. becauseC. ifD. whether 42. A. put intoB. took outC. push intoD. reached into 43. A. manyB. muchC. someD. few 44. A. handB. headC. mouthD. legs 45. A. bigB. smallC. largeD. tiny 46. A. to dropB. dropC. droppingD. dropped 47. A. triedB. didC. thoughtD. threw 48. A. RecentlyB. LuckilyC. FinallyD. Simply 49. A. inB. offC. out

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论