




版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、阅读理解(人生百味)试题分类汇编一、九年级中考英语阅读理解(人生百味)(含答案详细解析)1阅读理解one year, a college in the united states announced that it would offer a lot of money for the pure white marigold (金盏花) . the high reward attracted so many people, but in the nature, besides golden, the marigold is brown, and it is not easy to get the
2、 white one. so after they were excited for a time, many people had forgotten the announcement.one normal day after 20 years, the college received a letter and 100 seeds of pure white marigold. it was an old woman of over 70 years old. some experts in the college doubted it, butin order not to let he
3、r down, those seeds finally took root (根) in the earth. the miracle appeared after one year; the field was covered by pure white marigold.therefore, the old woman who was always unknown to the public became a new focus.the old woman was a flower-lover. when she read the announcement 20 years ago, sh
4、e gotvery excited like others. but her eight children were totally against her decision. after all, awoman who never knew the seed genetics (遗传学)couldnt complete what the experts couldnever do, so her thought was only a day dream.still, the old woman didnt change her mind and went on working. she pl
5、anted some of the most common seeds and took good care of them. a year later, when the marigold came out, she chose one faintest (最暗淡的) from those golden and brown flowers and got the best seed.the next year, she again grew them and chose.day after day, year after year, through many seasons, the old
6、 womans husband died, her children flew far, a lot of things happened in her life, but only the wish to grow the pure white marigold took root in her heart.finally, after 20 years on the day we all know, in the garden she saw a marigold, which was nearly white, but as white as silver or snow.a probl
7、em even experts couldnt deal with was solved by an old woman who didnt understand genetics. was it a miracle (奇迹) ?to take root in the heart, even the most common seed, can grow into a miracle!( 1) according to the passage, _ marigold is unusual.a. whiteb. purplec. brownd. golden( 2) it can be learn
8、ed from the passage that_.a. the children didnt agree on their mothers decisionb. the woman needed the great reward for her big familyc. the experts also succeeded in growing the white marigoldd. the woman took good care of the flowers instead of her family(3) the woman successfully grew the white m
9、arigold at last because she_a. was luckier than expertsb. put her heart into flowersc. got support from her familyd. studied the seed genetics well(4) the passage mainly talks about_.a. the difficulties of getting the white marigold c. the unforgettable development of marigold【答案】 ( 1) a( 2) a( 3) b
10、( 4) db. the possibility of going beyond experts d. the importance of holding on to dreams【解析】 【分析】这篇短文主要介绍了关于金盏花的故事。介绍了老妇人坚持梦想的重要性。( 1) a 细节理解题。根据one year, a college in the united states announced that it wouldoffer a lot of money for the pure white marigold(金盏花) .可知白色的金盏花是不寻常的,故选 a。( 2) a 细节理解题。根据
11、but her eight children were totally against her decision.可知老妇人的八个孩子反对老妇人的决定。根据句意,故选a。( 3 ) b 细节理解题。根据finally, after 20 years on the day we all know, in the garden she saw a marigold, which was nearlywhite, but as white as silver or snow.可知最后, 20 年后的一天我们都知道,在花园里,她看到了一个金盏花,这几乎是白色的,但白色或雪。因为她用心地种植这些种子,故
12、选b。(4) d 综合理解题。此篇文章主要是为了说明坚持梦想的重要性。故选d。2阅读理解once there was a little stream(小溪) . it flowed down from a high mountain and travelledthrough many villages and forests. at last it reached a desert.“ i went through so many difficultii shouldhave no problem crossing the desert, she thought.as she started,
13、 she found herselfslowly disappearing into the sand. after many tries, she stillfailed. “ maybei cant reachtheocean, ” she said sadly to herself.at this time, a deep voice said,“(微ifa风breeze)can cross the desert, so can a stream.” itwas the voice of the desert. but the little stream answered,“ thats
14、 because a breeze can fly, but icannot.”“ thatsbecause you can givet up whatyou are. let yourself evaporate (蒸发) intothebreeze, and it can take you across,” said the desert.“ give up what i am now? no! no!”stream could not accept this idea.“ the breeze can carry(the蒸汽vapor) across the desertand let
15、it leave as rain. the min will form a river again,” said the desert.“ and whetherriver or vapor, your nature never changes.hearing”this, thelittlestream wentinto the openarms of the breeze. it carried her to the next stage of her life.the course of our lives is likethe experience of the little strea
16、m. if you wantto go throughdifficulties in your life to head for success, you should also change the way you are.(1) how did the little stream feel at first when she reached the desert?a. cheerful.b. worried.c. afraid.d. confident.( 2) why did the little stream refuse the desert s advice?a. because
17、she didn t believe the desert.b. because she didn t like the breeze.c. because she wasn t able to fly.d. because she didn t want to give up her shape.(3) how did the little stream cross the desert finally?a. by evaporating into the breeze.c. by disappearing into the sand.(4) what can we learn from t
18、he story?b. by forming a river.d. by changing her nature.a. be more confident when we meet some difficulties.b. we shouldnt change our mind whatever others say.c. if we accept useful advice when we are in trouble, we will succeed.d. if we try to work hard, we will succeed at last.【答案】 ( 1) d( 2) d(
19、3) a( 4) c【解析】 【分析】本文讲述的是一条小溪在过沙漠的时候,遇见了困难。最后在沙漠的建议下,改变了自己的形态,变成了水蒸气,在风的帮助下,最后越过了沙漠。并把这一过程与人生进行了比较!( 1 )理解判断题。 cheerful 高“兴的 ”; worried “担忧的 ”; afraid 害“怕的 ”; confident “自信的”。由第一段中 i should have no problem crossing the desert, she thought. 可知小溪在到达沙漠时,开始时很有自信。故选d。(2)理解判断题。由第三段中的“giveup what i am now?
20、 no! no!”可知小溪不像放弃她现在的形态。故选d。(3)细节理解题。由hearing this, the little stream went into the open arms of the breeze.可知小溪接受了沙漠的建议,变成了水蒸气。故选a。( 4)主旨大意题。通过这个故事我们学习到。当我们面临困难时,如果我们能接受游泳的建议,我们就会成功。故选 c。3阅读理解there was a man who had four sons. he wanted his sons to learn to not judge things too quickly. so he sent
21、them each on a quest, in turn, to go and look at a pear tree that was a great distance away. the first son went in the winter, the second in the spring, the third in summer, and the youngest son in the fall.when they had all gone and come back, he called them together to describe what they had seen.
22、 the first son said that the tree was ugly, bent, and twisted. the second son said no - it was covered with green buds and full of promise. the third son disagreed, he said it was laden with blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful, it was the most graceful thing he had ever seen. the
23、last son disagreed with all of them; he said it was ripe and drooping with fruit, full of life and fulfillment.the man then explained to his sons that they were all right, because they had each seen but one season in the trees life.he told them that you cannot judge a tree, or a person, by only one
24、season, and that the essence of who they are - and the pleasure, joy, and love that come from that life - can only be measured at the end, when all the seasons are up.if you give up when its winter, you will miss the promise of your spring, the beauty of your summer, fulfillment of your fall. dont l
25、et the pain of one season destroy the joy of all the rest.( 1) from the last paragraph we learn that we _.a. shouldn,t give up too quickb. should love our lifec. shouldn,t waste our timed. should listen to the old( 2) from the passage we can infer that _.a. the father is kind.b. the father is wise.c
26、. the father is hard-working.d. the father is patient.( 3) which statement is not true according to the passage?a. four sons looked at a pear tree at the same time.b. the first son said the tree was not beautiful.c. the youngest son said the tree was full of life and fulfillment.d. their father said
27、 they were all right.(4) which of the following is the best title for the passage?a. a father and his four sonsc. how to judge others( 5) where can the passage be taken from?b. four seasons of a treed. unusual journeysa. a fashion magazineb. a math bookc. the internetd. a scientific report【答案】 ( 1)
28、a( 2) b( 3) a( 4) b( 5) c【解析】 【分析】文章大意:父亲为了让四个儿子学会不能太快速的判断某个事物,就让他 分 在春夏秋冬去看梨 的 子。( 1)推理判断 :根据 “ifyou give up when its winter, you will miss the promise of yourspring, the beauty of your summer, fulfillment of your fall. dont let the pain of one season destroy the joy of all the rest. 可”知我 不能太快地放弃,否
29、 你看不到全部的 趣,故 a。( 2)推理判断 : 合全文大意:父 了 四个儿子学会不能太快速的判断某个事物,就 他 分 在春夏秋冬去看梨 的 子。果然四个孩子都只 出了自己去的那个季 的 子,可 父 个做法很有效果,很机智,故 b。(3) 理解 :根据文中 “thefirst son went in the winter, the second in the spring, the third in summer, and the youngest son in the fall. 可知他 是在不同”的季 去看的梨 ,故 a。( 4)主旨大意 :根据全文大意,父 了 四个儿子学会不能太快速的
30、判断某个事物,就 他 分 在春夏秋冬去看梨 的 子,四个孩子回来的 候也 出了当季的梨 子,最后两段也多次提到季 ,故 b。(5)推理判断 , 是一篇 叙 的 叙文,小小故事 涵大道理,a 尚 志, b 数学 , d 科学 告,均和原文不符合,故 c。【点 】 是一篇 叙文,富含人生道理,考 学生快速从中 取信息,分析 的能力。4 理解i walked quickly out of my church. it was late. my dad was waiting. i stared at the parking lot.then i saw my dads little red honda
31、.in! get in!“whyget are you so late all the time?”the ride home was not much more than five minutes but each minute moved slowly. we werestuck behind an old man. he wasnt going more than 15 kilometers an hour. my dad started toshout,“ learn how to drive, grandpa!”steheringhit thewheel (方向盘) with his
32、 hands. hewas really angry.“ dad, stop it. why do you always ?” he cut me off,“ id not get stuck at the light without thisfellow!” the old man got to the light just as it was changing.“ youre free!i drive away quickly,thought. i looked over my dad.“ can you believe that, steph? i get stuck at every
33、light. there areso many stupid drivers out there, he said angrily.who gives him the right to shout at someone? anger built inside me.“ what if i shouted at myfrie nds when they asked me for help? ”i said. i looked out of the window, trying to catch mybreath.“ youknow, steph, i think you are going to
34、 be a psychologist (心理学家) , ”he said. iremembered the last time i tried to say something, he had fumed,“ dont tell me how to drive! if iwant your opinion, ill ask for it! think about what you say before you talk.”usually, hed be angry that i would doubt his authority(权威) , but this time, he acceptwh
35、at i had said. a sense of pride rose up in me. it had been a short drive, but it had been the best car ride of my life.( 1) according to the passage, we could see the father was_.a. impatient and bad-tempered b. generous and kind-hearted c. polite and easy-going d. rude and cold-blooded( 2) why did
36、stephs dad drive slowly on the way home?a. because there were too many traffic lights all the way.b. because there were too many cars on the way back.c. because there was something wrong with his car.d. because an old man before them drove very slowly.( 3) what does the sentence “learnhow to drive,
37、grandpa” mean in 2nd paragraph mean_.a. the old man can t drive well.b. the old man drove so slowly that he stopped stephs father.c. the old man didnt have a drivers license.d. stephs father wanted to teach the old man how to drive.(4) the underlined word “fumed”in paragraph 5 probably means“_”.a. g
38、ot angryb. got upsetc. got excitedd. got disappeared( 5) why did a sense of pride rise up in steph?a. because he had doubled his fathers authority.b. because his father accepted what he had said.c. because he was going to be a psychologist.d. because his father changed his decision this time.【答案】 (
39、1) a( 2) d( 3) b( 4) a( 5) b【解析】 【分析】推理判断。 impatientand bad-tempered 不耐烦的,脾气坏的;generous and kind-hearted慷慨并好心的;polite and easy-going 礼貌随和的;rude and cold-blooded粗鲁冷血的。根据文章中描述父以及第二段he was really angry 可知选 a。细节理解。根据第二段we were stuck behind an old man. he wasnt going more than 15kilometers an hour和第三段 id
40、 not get stuck at the light without this fellow!ld man gotto the light just as it was changing.可知前面一个老人开车很慢,挡住了他的路,故选d。”the o句子理解。根据本句前的一句话we were stuck behind an old man. he wasnt going morethan 15 kilometers an hour. my dad started to shout,“ learn how to可drive,知老人grandpa!开” 太慢了 住了父 的路,故 b。 猜 。 go
41、t angry 生气; got upset 不安; got excited ; got disappeared 失望。根据 he had fumed 后的引 “ 告 怎么开 !如果我征求你的意 !我会 的!你 前要想想要 什么。 ” 几个 号 明父 很生气,故 a。 理解。根据最后一段 usually, hed be angry that i would doubt his authority (权威) , but this time, he accept what i had said. a sense of pride rose up in me. 往常,父 我 疑他的 威感到生气;但是
42、一次他接受了我所 的 ,所以一种自豪感油然而生。故 。【点 】考 篇章的把握和 的 能力,答 注意 扣 中的关 ,在文章中 找答案。5 理解kathy could still remember the night she had to leave her home in hungary. it was the beginning of world war ii and her family had to leave their country as soon as possible. she quickly filled a bag with a few pieces of clothing,
43、 her diary, and her treasure a beautiful silk scarf.kathy and her best friend, monica, had asked their parents to buy them matching scarves. they each would wear the scarves as a symbol of their friendship. kathy had no idea that she was going to america that night and would not be returning.kathy k
44、ept that special silk scarf for many years. one day she decided to give it to her granddaughter, eliza, to wear to her first job interview for good luck. kathy was afraid that eliza would lose the scarf, but the granddaughter promised, dont worry, grandma, nothings going to happen to your scarf. you
45、ll see. it is going to bring both of us luck today, and with that, eliza kissed her grandmother and left for the interview.that afternoon eliza left the interview, feeling sure that she had got the job. so she decided to celebrate by going to a restaurant. as she was sitting at her table, she felt s
46、omeone looking at her. sitting next to her was an old woman, who could not take her eyes away from herim sorry, do i know you ? eliza asked.im sorry, dear, but you make me think of someone i once knew, the old woman replied. my best friend looked like you and used to wear a scarf just like the one y
47、oure wearing around your neck. eliza listened carefully, with her eyes and mouth wide open. she had heard stories of hergrandmothers best friend and knew the meaning of the scarf. could this be monica, her grandmothers childhood friend ?eliza introduced herself and waited to hear the name of the oth
48、er woman.my names monica, dear, i lived in hungary as a child, but my family had to leave when i wasfourteen years old. ive been living here in california ever since, said the old woman.eliza could not believe her ears( 1) kathy and her family left their country because_.a. kathy found a job in the
49、usab. kathy would study in californiac. they had no friends in europed. they wanted to get away from the war( 2) from the underlined sentence in paragraph 6, we can infer that eliza felt _.a. surprisedb. thankfulc. sorryd. nervous(3) what would eliza most probably do after the dinner?a. she gave the
50、 silk scarf to monica.b. she went for another job interview.c. she showed monica around california.d. she took monica to meet her grandmother.(4) the best title for this passage can be.a. a gift from parentsb. a scarf of luckc. a successful interviewd. a story in the war【答案】 ( 1) d(2) a(3) d(4) b【解析
51、】 【分析】文章大意:本文主要讲述了一对分别多年的老朋友在一个偶然的情况下凭借一条丝巾重逢的故事。( 1)细节理解题。根据第一段中it was the beginning of world war ii and her family had toleave their country as soon as possible.可知,那是第二次世界大战的开始,她的家人不得不尽快离开他们的国家。故选d。( 2)推理判断题。由划线句eliza listened carefully, with her eyes and mouth wide open. 可知, eliza 认真地听着,张大了眼睛与嘴巴。
52、因此eliza 此时的心情是感到惊讶(surprised )的。故选a。( 3)推理判断题。由全文可知,eliza 遇见的 monica 就是祖母kathy 小时候最好的朋友,而祖母已经很多年没有见到monica ,但至今仍保存着象征她们友谊的围巾。说明kathy 十分希望能再见到monica 。因此 eliza会把 monica 带回家见祖母。故选d。( 4)主旨大意题。由第三段倒数第二句it is going to bring both of us luck today可知,今天它(围巾)会给“我们 ”俩都带来好运。又由下文可知,eliza 戴上围巾后,不仅面试十分顺利而且还遇见了祖母ka
53、thy 多年未见的好友monica ,而monica 也一直注意着这条象征她和 kathy 友谊的围巾。故选b。【点评】本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。6阅读理解you never said“ im leavingilife i ”loved you dearlyyou never said“ goodbye ” in death i love you stillyou were gone before i knew it in my heart you hold a
54、placeand only god knew why that no one could ever fillthere are no words to tell you it broke my heart to lose youjust what i feel inside but you didnt go alonethe shock, the hurt, the anger for part of me went with youmight gradually subside (平息) the day god took you homethousands of times ill need you things will never be th
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 安全培训表制作教程课件
- 2025年福建省永春县城市建设集团有限公司及权属企业招聘6人考前自测高频考点模拟试题附答案详解(黄金题型)
- 2025春季北京师范大学保定实验学校(第32届)教师招聘66人考前自测高频考点模拟试题附答案详解
- 2025年宿州市宿马园区两站两员招聘11人模拟试卷及参考答案详解1套
- 2025贵州遵义市住房和城乡建设局面向基层选调所属事业单位人员2人模拟试卷带答案详解
- 2025江苏苏州高新区镇湖街道招聘村(社区)工作人员笔试考前自测高频考点模拟试题(含答案详解)
- 2025广西南宁市青秀区发展和改革局招聘2人考前自测高频考点模拟试题及参考答案详解一套
- 2025年白城市暨洮北区人才交流中心就业见习岗位和见习人员征集模拟试卷及答案详解参考
- 2025河南许昌市消防救援支队招聘政府专职队员50人模拟试卷及答案详解1套
- 2025年福建省泉州市晋江智信大数据科技有限公司招聘10人模拟试卷带答案详解
- 城乡燃气管道维护保养技术方案
- 2025年西藏公开遴选公务员笔试试题及答案(A类)
- 水土保持治理工应急处置考核试卷及答案
- 初中学生心理健康辅导手册
- 工业园区储能项目商业计划书
- 仓库搬运安全培训内容课件
- 抗炎药物作用机制研究-洞察及研究
- 2025至2030中国航空保险行业项目调研及市场前景预测评估报告
- (2025年标准)吊篮移交协议书
- 中专院校普法课件
- 水泵检修基础知识培训课件
评论
0/150
提交评论