广东省湛江市2020届高三英语9月调研测试试题_第1页
广东省湛江市2020届高三英语9月调研测试试题_第2页
广东省湛江市2020届高三英语9月调研测试试题_第3页
广东省湛江市2020届高三英语9月调研测试试题_第4页
广东省湛江市2020届高三英语9月调研测试试题_第5页
已阅读5页,还剩24页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、广东省湛江市2020届高三英语9月调研测试试题 注意事项: 1.因测试不考听力,试卷从第二部分的“阅读理解”开始,试题序号从?就开始。 2.全部答案在答题卡上完成,答在本试卷上无效。 3.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案用0.5mm黑色笔迹签字笔写在答题卡上。 4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第二部分阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的a、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。 A It is true t

2、hat summer is hot. But here is something to make your day easier. Are you prepared? Meet the new AirFreez an alternative to traditional Air Conditioners that cools you just the same! How does it work? It is surprisingly easy to set up! You just need to plug it into a socket(插座)OR any USB port (it us

3、es so little energy that it can even run off of a phone or laptop battery). Once you have done that, simply fill it with 20oz/0. 6L of cold tap water. Now just press the power button and the instant cool air is here! What is so special about this little box? It is no larger than a lunchbox. It can b

4、e powered by a pocket solar panel(电池板)or battery pack and you probably have the worlds first and most portable AC unit. Bad sleepers are putting the AirFreez next to their beds at night. The relaxing blow of cool, clean air, the comforting soft night light and the quiet create the perfect sleeping c

5、onditions! The price is just amazing. Most AC units cost at least $ 300+ AND you have to - 1 - pay more to cover the expensive electricity bills each month. AirFreez costs less than $ 100 (actually $ 53 if you buy more than one here). Top Tips: To make your air even cooleradd a bottle of cold tap wa

6、ter from your refrigerator or even ice! For a beautiful relaxing atmosphereadd a few drops of fragrant oils to the water! 1. Which is necessary to get AirFreez to work? A. A socket. B. A phone battery. D. Cold water and power supply. C. A laptop and hot waten 2. How much do two sets of AirFreez cost

7、? B. $ 200. A. $106, D. $ 600. C. $ 300. 3. How can a user of AirFreez get cooler air? A. By adding ice into the machine. B. By putting it closer to ones bed. C. By filling the machine with tap water. D. By adding a few drops of special oils. 1. D 2. A 3. A 【答案】 【解析】 本文是一篇应用文,介绍了制冷小能手AirFreez的相关信息。

8、题详解】【1部分中的“You just need to plug it into a socketHow does it work?细节理解题。根据phone off can even run of a it so port (插座)OR any USB (it uses little energy that done that, simply fill it with 20oz/0. 6L or laptop battery).”及“Once you have 项正确。工作只需冷水和电源,故DAirFreezof cold tap water.”可知,让 2题详解】【部分中的“AirFree

9、z costs 细节理解题。根据What is so special about this little box?)”可知,购买两台或less than $ 100 (actually $ 53 if you buy more than one here 10653AirFreez两台以上只需每台花美元,所以买两台需付美元,故项正确。A- 2 - 【3题详解】 细节理解题。根据Top Tips部分中的“To make your air even cooleradd a bottle of cold tap water from your refrigerator or even ice!”可知

10、,用AirFreez获得更凉爽的空气需要往机器里放一些冰,故A项正确。 B Vacation in the U. S. usually means slower days, and no school teachers know, however, that vacation means students will likely fall behind, and forget things they learned during the year. Simon Vanderpool, a special education teacher in Lexington, Kentucky, dec

11、ided to do something about it. Books and Barbers. Children go to the barber, choose He started a program called a book and read out loud while the barber cuts their hair. The child gets a sticker and can take the book home. And there is an added bonus: money. The kids get paid to read. Vanderpool sa

12、ys barber shops are places where kids can feel comfortable. “Once a student feels comfortable, thats whenever the brain opens up, and that they are able to start focusing on nothing but learning. ” Amir Shalash owns a barber shop. But he is doing more than cutting childrens hair. He is listening to

13、them read, and helping them with their reading. Most of the children getting haircuts at barber shops are boys. Vanderpools idea was to do more than just help them with reading and money. The teacher wants to help kids who are growing up in a home without a father liike he did. Also, I created the p

14、rogram in order to provide a positive mentor(指导者)for the kids that go into the barber shop, and are able to have someone that they can rely on and they can trust in, and just build a bond between the two of them. ” Shalash says he and his fellow barbers like being mentors. “The biggest thing is that

15、 we try to influence as many kids as we can, and that was my whole intention of it. ” Books and Barbers ? 4. Why did Simon Vanderpool start A. To help children kill time. - 3 - B. To bring children a fruitful vacation ,pressure from work. C. To reduce teachersD. To improve childrens communication sk

16、ills. Books and Barbers program? 5. What makes a barber shop suitable for A. Its collection of books. B. Its quiet atmosphere. C. Its relaxing environment. D. Its friendly barbers. 6. What is Amir Shalashs purpose of taking part in the program? A. To offer valuable guidance to children. B. To show t

17、he importance of bonding. C. To tell the necessity of trusting people. D. To influence his fellow barbers positively. 7. What is the best title for the text? A. What It Takes to Be a Good Barber B. What to Expect During the Vacation C. How Important Reading Is to Children D. How a Haircut Is Helping

18、 Students Read 【答案】4. B 5. C 6. A 7. D 【解析】 【分析】 本文是一篇记叙文,讲述了Simon Vanderpool把理发和阅读结合起来,创办图书和理发店项目以给孩子们带来一个富有成效的假期。 【4题详解】 细节理解题。根据第一段中的“however, that vacation means students will likely fall behind, and forget things they learned during the year.”可知,孩子们在假期可能会忘掉所学的东西,学习退步,所以Simon Vanderpool创办图书和理发店项

19、目是要给孩子们带来一个富有成效的假期,故B项正确。 【5题详解】 细节理解题。根据第三段中的“Vanderpool says barber shops are places where kids can - 4 - feel comfortable. “Once a student feels comfortable, thats whenever the brain opens up, and that they are able to start focusing on nothing but learning.”可知,理发店是孩子们感到舒适的地方,一旦他们感到舒适,他们就可以开始专注于学

20、习,由此可知,放松的环境使理发店适合图书和理发店项目,故C项正确。 【6题详解】 细节理解题。根据第三段中的“Amir Shalash owns a barber shop. But he is doing more than cutting childrens hair. He is listening to them read, and helping them with their reading.”可知,Amir Shalash拥有这样的一家理发店,但他所做的不仅仅是给孩子们剪头发,他在听他们阅读,帮助他们阅读,由此可知,Amir Shalash参加这个项目的目的是给孩子提供有价值的指

21、导,故A项正确。 【7题详解】 主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述的是Simon Vanderpool把理发和阅读结合起来,创办图书和理发店项目以给孩子们带来一个富有成效的假期,故D项(理发如何帮助学生阅读)作标题最能概括出文章内容。 【点睛】文章标题形式的主旨大意题难度较大,要具有高度的概括性,例如本篇第4题,通读全文可知,本文主要讲述了Simon Vanderpool把理发和阅读结合起来,创办图书和理发店项目以给孩子们带来一个富有成效的假期,因此标题一定要体现出“理发”和“阅读”两方面,故D项(理发如何帮助学生阅读)作标题最能体现出文章内容。 C Whales, like all ma

22、mmals(哺乳动物),need air, and come to the surface to breathe through a blowhole. A drone(无人机)that floats over the blowholes of humpback whales as they are making annual journey along Australias east coast is being used by Australian scientists for collecting nasal mucus(鼻腔粘液)of whales. Vanessa Pirotta,

23、a biologist at Macquarie University says that nasal mucus indicates the health of the whale. “It is the biological mixture that you see as a whale takes a breath as it surfaces from the water,” she said. You can hear sounds of sharp breaths as a whale breathes because, after all, they are animals li

24、ke you and I. So as they take a breath it is a lot of lung bacteria coming out from their lungs, which we can collect to provide a brief idea of whale health. - 5 - Australian researchers have attached a special dish that is used in scientific tests to a drone which flies through the whales nasal mi

25、st. As a whale comes to take ,you can actually see it coming to the surface on really good weather days a breaththe drone then lowers, the dish is then opened, collecting nasal mucus for later research. creature impressive of another solve to one of the secrets The research could help the Southern r

26、ight whale. Its numbers have recovered on Australias of the deep seaboard the eastern but its population on became west coast since hunting suppressed remains stubbornly low. studies into whale health had to rely on examining whales that were In the pastscientists allow a beach. Drones whales that h

27、ad been trapped on those either killed or way. a safe to gather information in from to collect nasal mucus free-swimming whales 8. What is the drone mainly used to do? A. To gather information for researchers. B. To record new species of whales. C. To guarantee the safety of whales. D. To take photo

28、s of whales annual journey. 9. How can a biologist find out a whales health condition in the study? A. By examining liquids from its breath. B. By checking its lungs on a machine. C. By listening to the sounds of its breath. D. By studying its similarity with humans. 10. What does the underlined wor

29、d “suppressed” in Paragraph 4 mean?B. Rewarding. A. Commercial. D. Forbidden. C. Hidden. 11. Why is the Southern right whale mentioned? A. To describe the difficulty to track it. B. To show the increasing population. C. To stress the urgency of doing the research. - 6 - D. To indicate the potential

30、application of the research. 【答案】8. A 9. A 10. D 11. D 【解析】 【分析】 本文是一篇说明文,介绍了科学家利用无人机来收集鲸鱼的鼻腔粘液以了解它们的健康状况。 【8题详解】 细节理解题。根据第一段中的“A drone(无人机)that floats over the blowholes of humpback whales as they are making annual journey along Australias east coast is being used by Australian scientists for colle

31、cting nasal mucus(鼻腔粘液)of whales.”可知,无人机是用来收集鲸鱼的鼻腔粘液的,也就是为研究人员收集信息,故A项正确。 【9题详解】 细节理解题。根据第二段中的“Vanessa Pirotta, a biologist at Macquarie University says that nasal mucus indicates the health of the whale.”可知,鼻腔粘液能够反映出鲸鱼的健康情况,由此可知,生物学家在研究中是通过检查鲸鱼呼出的粘液来了解鲸鱼的健康状况的,故A项正确。 【10题详解】 词义猜测题。根据画线词前的“Its numbe

32、rs have recovered on Australias west coast since hunting became”可知,自捕猎活动受到禁止以来,澳大利亚西海岸的南露脊鲸数量已经开始回升,南露脊鲸数量的回升得益于禁止非法捕猎,由此可知画线词词义为“禁止”,故D项正确。 【11题详解】 推理判断题。根据倒数第二段中的“but its population on the eastern seaboard remains stubbornly low.”可知,东部沿海的南露脊鲸的数量仍然很低,言外之意,可以利用这项研究来弄清楚东部沿海的南露脊鲸的数量低的原因,由此可知,文章提到南露脊鲸是

33、为了指出这项研究的潜在应用,故D项正确。 【点睛】词义猜测题的难度较大,对画线词上下文的理解是关键,例如本篇第3题,根据画线词前的“Its numbers have recovered on Australias west coast since hunting became”可知,自捕猎活动受到禁止以来,澳大利亚西海岸的鲸鱼数量已经开始回升,根据常识可知,一个物种数量的回升得益于禁止非法捕猎,由此可知画线词词义为“禁止”,故D项正确。 - 7 - D Google previously announced successful tests of machine learning system

34、s designed to assist doctors. In one case, Google reported AI had examined eye diseases with equal accuracy to doctors. Other tests showed that machine learning can be used to study large amounts of patient data to predict future medical events. Now the company has published two new studies showing

35、a high level of success in identifying metastatic breast cancer. Metastatic means that cancer has spread from its main area to other parts of the body. Metastatic breast cancer is one of the deadliest, causing about 90 percent of all breast cancer deaths worldwide. In metastatic breast cancer patien

36、ts, the cancer often travels to nearby lymph nodes(淋巴结).Usually doctors examine lymph node tissue under a microscope to see whether cncer is present? Google notes that previous studies have shown that up to one-fourth of metastatic lymph node classifications end up being changed after a second exami

37、nation. In addition , studies show that small metastatic material can be missed up to 67 percent of the time when examinations happen under extreme time restrictions. Google says it created a mathematical algorithm(算法).The algorithm, called Lymph Node Assistant, is trained to find characteristics of

38、 tissue affected by metastatic cancer. When the system examined tissue images (图像),it was able to differentiate between metastatic cancer and non-cancer 99 percent of the time. In addition, the Lymph Node Assistant is highly effective at finding the positions of the cancers. Some of these positions

39、would be too small for doctors themselves to identify. The research also showed that the algorithm method can reduce the usual time needed to examine the disease by about 50 percent . But Google makes clear the Al-based system is not meant to replace the work of medical professionals. Instead , it i

40、s designed to reduce the number of false identifications and help doctors work faster and more effectively. 12. What is the main idea of Paragraph 1? A. Google became a pioneer in training doctors. - 8 - .B. Machine learning is able to stop future medical events. C. Google developed artificial intel

41、ligence to help doctors. D. Artificial intelligence cured eye diseases with equal accuracy to doctors13. What can we infer about metastatic breast cancer? A. One-fourth of the metastatic breast cancer patients die in the end. B. Metastatic breast cancer is very difficult to identify. C. It results i

42、n 90 percent of deaths of all cancers. D. It can be identified after a second examination. 14. What is the advantage of Googles new mathematical algorithm? A. It can offer effective treatment. B. It can tell the exact positions of cancers C. It costs 99 percent less time than before. D. It improves

43、the accuracy of identifying cancers by 50%. 15. What influence will the mathematical algorithm bring? A. False identification of cancers will be avoided. B. More effective prevention of cancers will be found. C. The number of medical professionals will be reduced. D. Doctors can have a faster unders

44、tanding of patients condition. 12. C 13. B 14. B 15. D 【答案】 【解析】本文是一篇说明文,介绍了谷歌开发了人工智能来帮助医生更准确地识别转移性乳腺癌。 【12题详解】 主旨大意题。根据第一段内容,特别是“Google previously announced successful tests of machine learning systems designed to assist doctors.”可知,本段主要介绍了谷歌开发了人工智能来帮助医生,故C项正确。 【13题详解】 推理判断题。根据第三段中的“Google notes th

45、at previous studies have shown that up to one-fourth of metastatic lymph node classifications end up being changed after a second examination. In addition , studies show that small metastatic material can - 9 - be missed up to 67 percent of the time when examinations happen under extreme time restri

46、ctions.”可知,以前的研究表明,多达四分之一的转移性淋巴结分类在第二次检查后会改变,此外,研究表明,在极端的时间限制下进行检查时,小的转移性乳腺癌可以漏诊高达67%,也就是说转移性乳腺癌很难鉴别,故B项正确。 【14题详解】 细节理解题。根据第四段中的“In addition, the Lymph Node Assistant is highly effective at finding the positions of the cancers.”可知,谷歌研发的新算法在发现癌变位置方面非常有效,由此可知,它的优点是能识别癌变的确切位置,故B项正确。 【15题详解】 细节理解题。根据最后

47、一段中的“Instead , it is designed to reduce the number of false identifications and help doctors work faster and more effectively.”可知,这种新算法旨在减少误诊的数量,帮助医生更快更有效地工作,由此可知,通过这种新算法,医生可以更快地了解病人的病情,故D项正确。 第二节(共5小题;每小题2分,满分io分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 Why Ultra-pure(超高纯的)Water Is Actually Bad f

48、or Your Health Many people are surprised to hear that drinking purified water on a regular, daily basis is actually dangerous. So why is 100% ultra-pure water not good for us? _16_ There is no such thing as truly pure water in the natural world. _17_When these minerals dissolve(溶解)in water, they for

49、m what we commonly refer to as electrolytes(电解质).They allow us to perform all the “bioelectrical” functions such as moving, heart-beating, thinking, and seeing. But pure water fails to provide these fundamental electrolytes. _18_You can think of it this way:imagine a room with no gravity, split in h

50、alf down the middle. You throw a couple hundred balls into the left side of the room. _19_ But if you cut a bunch of holes in the barrier, they will slowly start to spread over to the right side. Eventually, they will be evenly distributed across the entire room. The water in your organs stays at ve

51、ry specific levels of minerals. When you drink ultra-purified water, it pulls the minerals out of your blood just like the right - 10 - side of the space room pulled some of the bouncy balls over from the left. _20_ Purified water can only be recommended as a way of drawing poisons out of the body.

52、Once this is accomplished, the continued drinking of purified water is a bad idea. A.Purified water is an active absorber. B.Since theres no gravity, they bounce around everywhere. C.It actually tries to rob your body of them when you drink it. D.Even water in the purest lakes contains small amounts

53、 of minerals. E.If you drank enough of it, the lack of minerals would eventually kill you. F.The simple answer is that ultra-pure water doesnt provide the natural minerals we need concentrated less concentrated areas to more is why materials tend to move from G.This ones. 16. F 17. D 【答案】18. C 19. B

54、 20. E 【解析】 本文是一篇说明文,介绍了为什么喝超纯水会对身体造成危害。 16【题详解】pure water not good for us?”提到了一个问题为什么空前“So why is 100% ultra-项(简单的答案是,超纯水不能提超纯水对我们没有好处?此处是对这个问题的回答,故F 供我们需要的天然矿物质)符合语境。 题详解】【17根据空前的“There is no such thing as truly pure water in the natural world.”可项(即使在最纯净的湖泊知,自然界中没有真正纯净的水,此处是对前面的补充说明,故D 里,水也含有少量的矿物

55、质)符合语境。 题详解】【18根据空前的“But pure water fails to provide these fundamental electrolytes.”可知,C高纯水不能提供这些基本的电解质,此处承接上文,讲的是高纯水对体内电解质的危害,故 项(当你喝高纯水的时候,实际上它会把你体内的电解质夺走)符合语境。- 11 - 【19题详解】 根据空前的“imagine a room with no gravity, split in half down the middle. You throw a couple hundred balls into the left side o

56、f the room.”可知,想象一个没有重力的房间,从中间一分为二,你把几百个球扔到房间的左边,此处承接上文,讲的是没有重力的影响,故B项(因为没有重力,它们到处弹跳)符合语境。 【20题详解】 根据空前的“When you drink ultra-purified water, it pulls the minerals out of your blood”可知,当你喝超纯水时,它会把你血液中的矿物质排出体外,此处总结上文,说的是缺乏矿物质对身体的不利影响,故E项(如果你喝的足够多,矿物质的缺乏最终会杀死你)符合语境。 第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分) 第一节(共20小题海小题1.5分,满分30分) 阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。 After I made my_21_ I walked back into the _22_ . I got in my car but had to wait to _23_ because of all the cars _24_ at the red stop light. I looked out of my car window and saw something on the pavement. A single butterf

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论