初三英语英语任务型阅读解题技巧讲解及练习题(含答案)_第1页
初三英语英语任务型阅读解题技巧讲解及练习题(含答案)_第2页
初三英语英语任务型阅读解题技巧讲解及练习题(含答案)_第3页
初三英语英语任务型阅读解题技巧讲解及练习题(含答案)_第4页
初三英语英语任务型阅读解题技巧讲解及练习题(含答案)_第5页
已阅读5页,还剩15页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、(英语)初三英语英语任务型阅读解题技巧讲解及练习题( 含答案 )一、英语任务型阅读1根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入横线处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。have you finished your lesson, george? said mr. prentice to his son, who had laid aside his book and was busy making a large paper kite.no, father, replied george, hanging down his head._because it is so difficult, fa

2、ther. im not sure that i shall learn it._my memory is sobad.if i were to promise you a holiday on the thirtieth of the month after next, do you think you would forget the date?_you are good at skating, and flying your kite, and playing footballs, arent you?yes, father.and you cannot learn your lesso

3、n! my dear boy, you are lying to yourself._but have i not tried, father? again asked george._come, for this afternoon lay aside that kite you are making, and give another effortto get your lesson ready. be serious, and you will soon learn it.a. no, im pretty sure that i should not.b. you can learn a

4、s well as any one, if you will try.c. it is easy.d. well, try again.e.besides(而且) , i could not remember it after ihad learned it.f.if you dont pay more attention to your lessons you will never be fit foranything.g.why not, my son?【答案】g; e;a; b; d【解析】 【分析】 a. no, im pretty sure that i should not.不,我

5、很确定我不应该。b. you can learn as well as any one, if you will try. 如果你愿意,你可以和任何人一样学习。c. it is easy.这很容易。d. well, try again. 好吧,再试一次。e. besides(而且) , i could not remember it after i had learned it. 另外(而且),我学了之后就记不起来了。f. if you dont pay more attention to your lessons you will never be fit for anything.如果你不

6、多注意你的功课,你将永远无法适应任何事情。g. why not, my son? 为什么不呢,我的儿子?( 1)根据 because it is so difficult, father, 可知此处是询问原因的,故选g。( 2)根据 im not sure that i shall never learn it. 可知这是在解释自己不学的原因,故选 e。( 3)根据 do you think you would forget the date?可知此处是 prentice 先生问 george 会忘记那个日期,这是一个一般疑问句,故此处是否定回答或肯定回答,故选a。( 4)根据 “ but h

7、ave i not tried, father? 可知 george” 告诉他父亲他试过,故此处应是他的父亲在建议他试试,故选 b。( 5)根据 come, for this afternoon lay aside that kite you are making, and give another effortto get your lesson ready 可知 george 的父亲让他放下风筝,再努力准备功课,此处表示他的父亲建议他再尝试一次。故选d。【点评】考查补全对话,通读全文,根据上下文的语境推测所缺内容,再由选择项的提示选出正确答案。2阅读下文并回答问题。in jinzhong,

8、 shanxi province, there is a group of people who are busy drawing maps around.they are not workers on geography, but dispatchers(调度员)on emergency (急救) centerof the city.since 2007, the dispatchers in the center have been drawing maps of the local areas.a dispatchers job is counted in seconds, says l

9、iang ruimei, a dispatcher in the center. shehas been working in the center since it started in 2007. we must answer the phone in 3 seconds,get clear information about the patient in 60 seconds and dispatch(调度) emergency medicalworkers in 3 minutes at most. if we save one second, the patient may have

10、 a better chance to live.although nowadays the center has electronic maps, the dispatchers still walk through the streets to draw maps by hand.after many years hard work, the dispatchers keep every building and street of the city in mind. they even know whether or not a car can enter the gate of a b

11、uilding. sometimes the caller cant tell clearly where he is, but it doesnt matter. as long as he describes the buildings around, the dispatcher can dispatch emergency medical workers to him.we are trying to be quicker than death, says liang.( 1) is liang ruimei a dispatcher in emergency center of ji

12、nzhong?( 2) when did emergency center of jinzhong start?( 3) to be quicker than death, what do the dispatchers in emergency center of jinzhong do?( 4) do you think it necessary for dispatchers to draw maps by hand when they have electronicmaps? why or why not?【答案】 ( 1) yes, she is.( 2) in 2007.( 3)

13、they remember every corner of the city through hand-made maps, and dispatchemergency medical workers to the right place as soon as possible.( 4) yes. because maps by hand show small facts of the city more correctly and electronic mapsmay not work sometimes.no. because electronic maps are easier to u

14、se and can show the latest road situation.3阅读下面短文,回答问题。there are some things that are almost impossible to say to our close friends especially if wewant ( a) them to be our friends for life. are you wondering what problems others have?i cant stand your other friends.( b) my best friend, kate, someti

15、mes hangs out with some people that i really dont like. i think they have a bad influence on her, and she only spends time with them because they are cool. could you tell me if i should bring the matter up with her, or if it would be better for me to keep quiet? i dont want to lose her as a friend.

16、lindai wont help you cheat.my closest friend, kim, has lost interest in school and studying. he says hes bored with the whole thing, so he often asks me whether ill let him copy my homework. by now ive said no, but he keeps asking me. i told him, i think well get in trouble. but he just laughed and

17、told me not to worry. i dont want to put my grades at risk, but im afraid to face my friend about this, so i just keep avoiding the topic. how can i get him to stop asking? i was wondering if you could give me some suggestions for dealing with my problem. mikeno, i cant do that for you!anna is my be

18、st friend. we get along with each other well, but she is asking me to do things for her all the time. could you help me pick out some new clothes? would you mind if i borrowed your bike? can you look after my apartment while im away? and these are just a few examples. ive said yes so many times that

19、 now im afraid ill hurt her feelings if i say no. any ideas? amy( 1)从文中找出( a)处划线单词 them 所指代的内容。(2)从文中找出与i was thinking whether you could help me out with your suggestions.意思相同或相近的句子。( 3)将文中( b)处划线句子 my closest friend, kim, has lost interest in school and studying.翻译成汉语。(4)根据上下文,补全句子。kate only spends

20、 time with some people that linda really doesnt like because_.( 5)回答问题。 what does kim often want to do?( 6)完成任务。 please give amy one idea.【答案】 ( 1) close friends( 2) i was wondering if you could give me some suggestions for dealing with my problems.( 3)我最亲密的朋友 kim 已经对学校和学习失去了乐趣。( 4) they are cool( 5

21、) he often wants to copy my homework.( 6) you should communicate with her.4请阅读下面图文内容,按要求完成所给任务。in a school, you may hear a student saying in chinese, 我对汉语很感兴趣“。 “but youre not in china. youre in a foreign country. like the student, many foreigners are learning chinese. but itsnot easy. the chinese u

22、se a different character (汉字) for each word. people have to memorize about 600 characters before they can do even basic reading and writing. for foreigners, its hardto memorize them. and the following chart shows the top 3 difficulties for foreigners while learning chinese. writing chinese character

23、s understanding the same word in different sentences readingchinese poemsapril 20 chinese language dayas one of the six official workinglanguages of the united nations ( un)(联合国),chinese language day has been celebrated since 2011. the un holds colorful activities on this day. this helps spread chin

24、ese and chinese culture.however, chinese is more popular around the world today. the long history and colorful culture of china attract many foreigners to learn chinese. with the rapid development, china is staying ahead in many fields and is playing its role in the world.chinese is becoming a globa

25、l (全球的) language and its popularity has risen around the world. many countries set up chinese courses in their schools.for example, in the uk, students used to choose between spanish, latin, french and other foreign languages. but now schools encourage their students to study chinese. the increase i

26、n popularity of chinese has been surprising. 1031 people took chinese language exams in 2001, and the number was 2062 last year, while 2561 people chose spanish. its predicted that studying chinese in the uk could overtake (超过) spanish in less than five years.just like the foreigners do, we also lea

27、rn foreign languages. different languages carry different cultures. so exchanges are necessary. by learning a foreign language, we not only have a useful tool of communicating, but experience a new culture, whats more important, learning a foreign language well will help us tell our own stories to t

28、he world.( 1) please translate the underlined sentence into english.( 2) according to the passage, why is it difficult for foreigners to learn chinese?( 3) please translate the underlined sentence into chinese.( 4) how does the un celebrates chinese language day?( 5) compared with 2001, how many mor

29、e people took chinese language exams in the uk lastyear? what does the result tell us?( 6) what can you do by learning a foreign language?【答案】( 1) im very/ really/quite interested in chinese./ i take / show a great interest in( 2) because they have to memorize a large number of characters./ because

30、chinese charactersare not easy to write./ because the same word has different meaning in different sentences./ because they have difficulties in reading poems.( 3)中国悠久的历史和灿烂的文化吸引了许多外国人学习中文。( 4) it holds colorful activities./ by holding colorful activities.( 5) 1031. ( it tells us ) the increase in p

31、opularity of chinese is surprising in the uk./chinese isbecoming more and more popular in the uk.( 6) we / i can tell our own stories to the world./ we/ i can spread colorful chinese culture tothe world. / we/ i can teach foreign people chinese./ we/ i can have more chances to find a good job.5请将左栏

32、5 个人的遇到的紧急情况和右栏七个不同的急救方式进行配对。_sallyoften takes a banana to school a.apple watchfor lunch. she often puts a banana in her bagitcan not only tell you the right time and thein the morning, and when she opens the bagtemperature. italso has a setof technologyat noon, the banana looks as ifsomeone that ca

33、n collect a lot of health data. it can recorddrove a car over it.youreverymovementandeven tellyou_rosewants to know whetherher whether you sleep well or not.breathsmells nice or not? but itsdifficultto b.alarm forkknow,because its very hard to smell theairwell,thisspecial forkhas two lights: onethat

34、 comes out of your own mouth.green and one red. when the green light is on,_johnused to have a watch that canits ok totake a bite of food. the fork knowstell him the time and temperature during thewhenyoutake a bite, and soon the redlightday. however, it doesnt work these days andgoes on. wait for t

35、he green light beforeyouhe wants to buy something that can be worntake another bite.more easily.c.smell this_itis reported that many people diesmell this is useful for you to make sure yourasa resultofbreathing smokeorfrom breath smell nice or not. smell thiscovers yourcooking over wood-powered or c

36、oal-powerednose and your mouth, so it is easy to smell thestoves. anna wants to buy a cookerto avoidair that comes out of your mouth.this problem.d.banana suitcase_bruceoften reads the news aboutareyou worrying about the banana in yourfood safety from newspaper, magazines or tv.bag? ifyouputyourbana

37、na inthebananaithas great influences on peoples health. hesuitcase, itcankeep a banana safe, delicious,wants to find something that canhelphim and looking like abanana!check whether the food is safe or not.e.sol-4 cookerthecooker is also much friendlier than othercookers because it produces less smo

38、ke and theuser wouldbeless likely tohavebreathingillnesses from harmful smoke.f. time temp glassesthese special glasses show the time above yourright eye and the temperatureaboveyour lefteye. itis surelyeasierthan wearinga watch,and you never have to guess the temperature.g.kuaisouthenew chopsticks,

39、 called kuaisou, are able topick up a variety of readings onfood freshness,acidity (酸碱度)and nutrients(营养).they allow people to take food safety into theirown handsthrough an app on smart phones.【答案】d; c; f; e; g6任务型阅读,根据短文内容,完成表格中所缺信息,每空不超过三个单词。on may 5th, 2017, at shanghai pudong international airp

40、ort, chinas first homemade jet airliner (喷气式客机) , the c919, took off successfully for the first time. it has taken about ten years for the scientists and researchers to make this chinese dream come true. its a pride of the whole nation. so far, more than 23 countries have already ordered 570 c919 pl

41、anes from china. but we still have a long way to go before the c919 carries passengers by 2020.whats more, china is working on the new high-speed trains with the highest speed of400km/h. it will be ready by 2020. many countries, especially the ones in central asia, southeast asia, the middle east an

42、d eastern europe, are planning to build high-speed rail lines or to improve their railways with the help of china.china has made great progress in bothscience and technology.and itmakes a greatcontribution (贡献) to humans , too.all of these are changing thedaily life of chinesepeople ,even of the peo

43、ple around the world.(1) when did the c919 take off successfully for the first time?(2) how long has it taken the scientists and researchers to make the c919 ?( 3) how many companies have already ordered 570 c919 planes from china ?(4) are many countries planning to improve their railways with the h

44、elp of china?( 5) what fields has china made great progress in according to the passage ?【答案】 ( 1) on may 5th , 2017.( 2) ten years.( 3) more than 23 companies.( 4) yes, they are.( 5) both science and technology.【解析】 【分析】主要讲了中国第一个国产喷气式客机c919。( 1)根据第一段第一句 on may 5th , 2017, at shanghai pudong interna

45、tional airport ,chinas first large homemade jet airliner, the c919, took off successfully for the first time可知2017 年 5 月 5 日,在上海浦东国际机场,中国第一架国产大型客机c919 首次成功起飞,故答案为on may 5th , 2017。( 2)根据第一段第二句 it has taken about ten years for the scientists and researchers to makethis chinese dream come true ,可知科学家和

46、研究人员花了大约十年的时间才实现这个中国梦,故答案为 ten years。( 3)根据第一段第三句 so far, more than 23 companies have already ordered 570 c919planes from china 可知到目前为止,已有超过 23 家公司从中国订购了 570 架 c919 飞机,故答案为 more than 23 companies 。( 4)根据第二段第三句many countries , especially the ones in central asia, southeastasia, the middle east and ea

47、stern europe, are planning to build high-speed rail lines or to improve their railways with the help of china 可知许多国家,特别是中亚、东南亚、中东和东欧国家,正计划在中国的帮助下修建高速铁路或改善其铁路,故答案为 yes, they are 。( 5)根据第三段第一句 china has made great progress in both science and technology. 可知中国在科学技术方面都取得了很大的进步,故答案为both science and techn

48、ology 。【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题从文中仔细寻找答案。7请根据上下文内容,将文中划线部分译成汉语或者英语.when i was a tiny baby crying all night, my mom sang to me and stayed by my side. when i was tired and hungry, she gave me food and warm arms to sleep in.when i was two running through the field, she made sure i was safe and kept me

49、 from danger.when i fell and hurt myself, 给我一个拥抱并且把我举起.when i was seven coughing badly, she said no ice cream for me.but i talked back loudly, i should be allowed to eat some ! give it to me now.when i was nine watching scary movies, she said itd give me awful dreams. but i shouted back angrily. i s

50、hould be allowed to watch it! im not a baby!when i was a teen going out with friends, she said, 请在十点之前回来.but i talked back again i should not be told what to do! i m seventeen now!now im an adult, thinking back to those times.i coughed for days after eating that ice cream and had scary dreams after

51、watching that film.i was late for school from staying out past ten. i regret talking back, not listening to mom. _ _ _ _ _【答案】当我疲惫又饥饿时,她给我食物,也给我温暖的可以入睡的臂弯.;she gave me ahug and lifted me up.;我应该被允许吃一些,现在就给我!;please be back by ten. ;我不悔不该顶嘴,不该不听妈妈的忠告.【解析】 【分析】主要讲了从小到大妈妈为作者做了什么。( 1) tired and hungry 疲

52、惫又饥饿, gave me food and warm arms to sleep in 给我温暖的可以入睡的臂弯,故填当我疲惫又饥饿时,她给我食物,也给我温暖的可以入睡的臂弯。( 2)主语是 she,给某人某物用 give sb. sth. , sb.用宾格,拥抱用 hug,根据时态是一般过去 , give 用 去式gave, 我一个 抱gave me a hug ;把某人 起用lift sb. up , sb.用 格, 是一般 去 ,所以用lifted ,把我 起lifted me up,故填 she gave me a hugand lifted me up. 。( 3) i 意思是我;

53、 should be allowed 是被 ,表示被允 , eat some 意思是吃一些, give it to me now! 意思是 在就 我,故填我 被允 吃一些, 在就 我!。( 4)在 之前用 by,在十点前用 by ten, 回来用 please be back,故填 please be back by ten. 。( 5) i 意思是我; regret doing sth.后悔做某事, regret talking back 后悔不 嘴; not listening to mom 不 不听 的忠告,故填我不悔不 嘴,不 不听 的忠告。【点 】考 任 型 ,首先 懂 意,然后 着 从文中仔 找答案。8根据短文内容列要点。maybe you pride yourselves on only sleeping a few hours a night. however, are you feeling tired and sleepy throughout the day? do you have a hard time keeping your eyes open as you study? have you nodded off while driving? if you can answer yes to any of these, it shows you cou

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论