2020-2021年八年级英语下册任务型阅读复习巩固专讲专练(章末复习及综合测评及答案)(word)_第1页
2020-2021年八年级英语下册任务型阅读复习巩固专讲专练(章末复习及综合测评及答案)(word)_第2页
2020-2021年八年级英语下册任务型阅读复习巩固专讲专练(章末复习及综合测评及答案)(word)_第3页
2020-2021年八年级英语下册任务型阅读复习巩固专讲专练(章末复习及综合测评及答案)(word)_第4页
2020-2021年八年级英语下册任务型阅读复习巩固专讲专练(章末复习及综合测评及答案)(word)_第5页
已阅读5页,还剩23页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2020-2021年 八年级英语下册任务型阅读复习巩固专讲专练评+答案 ) (word)( 章末复习+综合测一、八年级英语下册任务型阅读专项练习(含答案解析)1任务型阅读CThere was a park near my home,but I didnt go there often Many people said there wasnothing special there One afternoon l went into the park I walked quickly because there wasnt much to see _Which way should I go?I

2、asked myself I looked at one path(小路), then the other I found that the two paths were different from each otherThe left one was wide and clean _ Although me flowers werent very beautiful theymade me feel good I decided to take this path But wait!I looked at the right one The pathdidnt look nice It l

3、ooked like it had not been cleaned for months For a long time I couldntdecide which path to choose _It wasnt nice , but I didnt want to give up(放弃) At last , I came to the end ofthe path Ah!There was a small garden there It was beautiful There were trees , flowers and chairs there I thought it was t

4、he nicest part of the park Many people told me that there was nothing much to see in the park .Now Id like to tell themthat if they had followed the right way ,they would have felt differently _I knew theydidnt believe me.They couldnt even remember that-path because it was so smallMy trip to the par

5、k made me understandsomething about life._You may get a bigsurprise!根据材料内容从方框中选择合适的句子填入文中空缺处,使材料内容完整、通顺,其中有一个句子是多余的。A But when I told them what I had seen in the park, they just smiled at me without saying aword B After a while (一会儿) a strange feeling made me follow the dirty pathC I walked for some

6、 time and found myself standing in front of two pathsD There were lots of flowers on both sides of the pathE I dont want to go to the park anymoreE Dont be afraid to choose a path that most people dont【答案】 C; D;B; A; F【解析】 【分析】本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章向我们介绍了有时候选择一条别人不会选择的路可能有很多惊喜。( 1)细节理解题,根据后文 Which way s

7、hould I go? 可知此时我站在两条小路前面,不知道走哪条,故选 C。(2)细节理解题,根据后文Although me flowers werent very beautiful可知小路旁边有很多花,故选D。(3)细节理解题,根据后文It wasnt nice , but I didnt want to give up(放弃)可知我选择了那条肮脏的小路,故选B。( 4)细节理解题,根据后文 I knew they didnt believe me. 可知我知道他们不相信我,因此他们只是笑笑,故选 A。(5)细节理解题,根据前文My trip to the park made me und

8、erstand something about life.知此处是告诉我们不要害怕选择一条别人不会选择的路,故选F。【点评】这篇文章比较简单,学生根据前后文内容以及所给语句进行合理判断。可2从方框中AE 选项中选出符合各段意的小标题。Friends important to us. They make our lives more interesting and meaningful. If you want to have many good friends , you must be a good friends first. Do you know how?_A dishonest pe

9、rson has no chance of having true friends. Most importantly, dont lie!_Do what you say you are going to do. Never make a promise you know you cant keep. Good friendship is based on trust-if you break a friends trust, he friendship may be over._If your friend tells you a secret, dont tell it to anyon

10、e else. Never say something bad about your friend behind his or her back. And dont let others say bad things about your friend._You dont have to agree with other people. Just listen to what they say. Dont always talk to them about your problems. Invite them to share their feelings with you more ofte

11、n._You should understand your friend if he/she wants to be alone or go out with other people. Friendship doesnt require that you always have to be together. Always treat a friend as you want to be treated. be sincere and kind to everyone and you will be popular with people around you.A. Be honestB.

12、Be loyal(忠诚的)C. Be a listenerD. Keep your promisesE. Give your friend space【答案】A; D; B; C; E【解析】 【分析】本文介绍了怎么做才能有很多朋友。A. Be honest 要诚实B. Be loyal 要忠诚C. Be a listener 做个倾听者D. Keep your promises 信守诺言E. Give your friend space 给你的朋友空间( 1)根据 A dishonest person has no chance of having true friends. Most im

13、portantly, dont lie不诚实的人没有机会有真正的朋友。最重要的是别撒谎,可知应是Be honest 要诚实,故选 A。( 2)根据 Do what you say you are going to do. Never make a promise you know you cant keep照你说的去做。永远不要承诺你知道你不能做的事情,可知应是Keep your promises 信守诺言,故选D。( 3)根据 If your friend tells you a secret, dont tell it to anyone else. Never say something

14、 badabout your friend behind his or her back. And dont let others say bad things about your friend 如果你的朋友告诉你一个秘密,不要告诉别人。永远不要在背后说你朋友的坏话。不要让别人说你朋友的坏话,可知应是Be loyal 要忠诚,故选B。( 4)根据 Just listen to what they say. Dont always talk to them about your problems听听他们说什么。不要总是和他们谈论你的问题,可知应是Be a listener 做个倾听者,故选C。

15、( 5)根据 You should understand your friend if he/she wants to be alone or go out with otherpeople. Friendship doesnt require that you always have to be together你应该理解你的朋友,如果他/ 她想独处或与其他人出去。友谊并不要求你们总是要在一起,可知应是Giveyourfriend space给你的朋友空间,故选E。【点评】考查任务型阅读,可以将整个文章首先浏览一遍,大概理解意思,找到可以匹配信息的选项。3任务型阅读(1)阅读短文,把A-D

16、四项填入文中空缺处(1 一 4),使短文内容完整、正确。A hobby is something you enjoy doing when youre free _Western people like to tryexciting new things. They like to go on adventures (冒险) and often do something physicallychallenging (体力挑战) ._They usually do something like handwritingor painting forfun.Hobbies can bring us

17、great joy as well as a lot of knowledge. _Making things candevelop our imagination (想象力) and creation (创造力) . Sports can help us stay healthy.Hobbies are fun. _Sometimes we have to spend a lot of time studying for our hobbies.But I think that if you really enjoy doing something , you should never gi

18、ve up. And then you will have a lot of fun with your hobby.A. However, most Chinese dont like adventures.B. In different countries people have different hobbies.C. However, some hobbies are difficult to learn.D. For example, reading can help us open our eyes.( 2) According to the passage, which of t

19、he following sentence is TRUE?A. Chinese people like to try exciting new things.B. People in the USA usually do something like handwriting or painting.C. Hobbies can make one happy as well as knowledge.D. Sports can develop our imagination and creation.【答案】 ( 1) B; A; D;C( 2) C【解析】 【分析】主要讲了不同国家的人有不同

20、的爱好及爱好的好处。A. However, most Chinese dont like adventures. 然而,大部分中国人不喜欢冒险。B. In different countries people have different hobbies.不同的国家的人有不同的爱好。C. However, some hobbies are difficult to learn. 然而,一些爱好学起来是困难的。D. For example, reading can help us open our eyes. 例如,阅读可以帮助我们开阔视野。( 1)根据后文可知讲了西方人和中国人的爱好,所以是不

21、同的国家的人爱好不同,故选B。( 2)根据前文They liketo go on adventures (冒险) and oftendo something physicallychallenging (体力挑战). 可知西方人喜欢冒险和体力挑战,和后文They usuallydosomething like handwriting or painting for fun. 他们通常练书法或者绘画,可知讲的是中国人的爱好,故选 A。( 3)根据前文 Hobbies can bring us great joy as well as a lot of knowledge. 爱好可以给我们快乐和知

22、识,可知讲的是讲的是爱好的好处,故选D。( 4)根据后文 Sometimes we have to spend a lot of time studying for our hobbies. 有时我们需要花费许多时间学习爱好,可知讲的是一些爱好学起来是困难的,需要花费时间,故选C。( 5)根据 Hobbies can bring us great joy as well as a lot of knowledge. ,可知 C 选项正确,故选 C。【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题仔细从文中寻找答案。4阅读下面文章,然后从文后所给的AE 五个选项中选择正确的小标题,将其序号填入

23、1-5 题。答案均写在对应题号的横线上。_Develop an ear for that language. This means that you should always listen to what others are saying and then repeat it._For everything that you have in your house, label (贴标签) its name in this language. You can place these labels in your living room, kitchen, and even the bathr

24、oom. You would be surprised by how quickly youve picked up so many new words by using this method._Find some books to read. You will find it easier to read if you choose the ones that youre interested in. You should remember the useful phrases and beautiful sentences while reading._One of the best w

25、ays to learn a new language is to find a partner. So try to make more friends and find a partner to help you. You will find you can talk with others in that language more and more fluently (流利地) ._If all these methods cant help you, take some training classes. It may cost you a little bit of money,

26、but they can really take your language learning to a new level.A. Do some readingB. Put labels on things you haveC. Have training classesD. Practice with a partnerE.Listen and repeat【答案】E; B; A; D;C【解析】 【分析】主要讲了怎样提高语言学习。A. Do some reading 阅读。B. Put labels on things you have 在你有的东西上放上标签。C. Have train

27、ing classes上训练课。D. Practice with a partner 和同伴练习。E. Listen and repeat 听并且重复。( 1)根据 This means that you should always listen to what others are saying and then repeat it.可知是听的同时要重复,故选E。( 2)根据 For everything that you have in your house, label(贴标签) its name in thislanguage.可知是在房间里有的东西上贴标签,故选B。( 3)根据 Fi

28、nd some books to read. 可知是找一些书读,故选A。( 4)根据 One of the best ways to learn a new language is to find a partner. 可知是找同伴,故选 D。( 5)根据 If all these methods cant help you, take some training classes. 可知是上训练课,故选 C。【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。5请阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,完成信息卡。It is necessary for children to help

29、their parents with housework. But most parents may find it difficult to get their children to help with it, because children usually enjoy playing games instead of doing housework. However, I have some good ways to get my children to do housework. Here is an example.Mum, whats next weeks housework?

30、Let Kitty and me choose the cards. I cant wait. Its interesting!When my son, 7-year-old Tommy shouted, I began to put all the cards on the sofa. On the cards, I wrote some words like these, wash the car, take out the rubbish, make the bed, do the dishes, clean the living room, sweep the floor, wash

31、the clothes, take the dog for walks, water the flowers and so on.Kitty and Tommy chose two cards for each day from Monday to Friday. Then they wrote them down on their notebooks. Tommy likes to take the dog for walks best while Kitty enjoys cleaning the living room. Soon the two kids had fun taking

32、away all the cards. And I didnt need to worry about the housework again. Of course, on weekends, I usually do the housework myself and set the children free.Thething that children usually enjoy_Theage of Tommy_Theplace where the writer wrote the housework_Thething that Kitty enjoys_Thetime that the

33、writer usually does the housework herself_【答案】Playing games; 7/seven ; On the cards; Cleaning the living room ; On weekends【解析】 【分析】大意:文章主要介绍了作者让自己的孩子帮忙做家务的方法。( 1)细节题。根据第一段 because children usually enjoy playing games . 因为孩子们通常喜欢玩游戏,可知孩子们通常喜欢玩游戏。故答案为Playing games 。( 2)细节题。根据第三段 When my son, 7-year-o

34、ld Tommy shouted 当我的儿子,七岁的( 3)细节题。根据第三段 On the cards, I wrote some words . 在卡片上,我写一写单词,可知作者是写在卡片上。故答案为On the cards 。( 4)细节题。根据第四段 Kitty enjoys cleaning the living room. 可知, Kitty 喜欢打扫卧室。故答案为 Cleaning the living room 。( 5)细节题。根据最后一句on weekends, I usually do the housework myself and set thechildren fr

35、ee. 可知,作者周末的时候通常自己做家务。故答案为On weekends。【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。6阅读下列表格,请在右栏中为左栏的5 项描述选择合适的选项与左栏相搭配。_I like smoking and I smoke a lot.A. Eating too much chocolate is bad for your teeth.Two weeks ago, I started having problemsAfter meals and before bedtime, you need to brushbreath

36、ingand I hada pain in mychest your teeth. If you still have a toothache, you must go(胸膛) . I am veryworried. What can Itothe dentist.do?B.Firstly, you should stay away from yourcomputer. Playing computer games too much is_I hardlyever exercise. I catch abadfor your body. Secondly, trymassaging (按col

37、d easily. WhenI catch a cold, I usually 摩)your neck to help to relax it. I believe you willhave afever and a headache. It bothers feel better soon.(困扰) me a lot.C. Take some medicine and drink much hot waterto help stop the fever andheadache when you get_Iamamusic teacherin a a cold. Also, you need

38、todo exercise every day tomiddle school. I have lessons from Mondaymakeyour body stronger so that you wont get ato Friday.I often have a sore throat andcold easily.sometimesI canteat anything.What D.Why dont you lie down and have a good rest?shouldAlso, you could close your eyesor look at someI do?g

39、reen plants to rest them after watching the screenfor long. But if your eyes still hurt, then go to the_Iplayed computer games all day hospital.yesterday. When I woke up this morning, E.Dont worry. Let me tell you how to deal with it.therewas a pain in my neck and I cant You should run the cut under

40、 water first. And theneven move it now.put some medicine and a bandage on it.F. I think you should go to the hospital and take a_Ifell down and hurt myleft chest X-ray first, and thenfollow what the doctorkneewhenplaying basketball withmy asks you to do. The mostimportantly, I thinkyoufriendsjustnow

41、. It keeps bleeding now. should give up smoking.What shouldG. Why not drink some hot tea with honey as soonI do?as possible? It works verywell. If your throat stillhurts, then I think its necessary for you to seeadoctor.【答案】F;C; G; B;E【解析】 【分析】( 1)根据 I started having problems breathing and I had a p

42、ain in my chest (胸膛) .可知呼吸有困难,胸膛疼,而 F.I think you should go to the hospital and take a chest X-ray first 建议首先做胸部 X 光,故选 F。( 2)根据 I catch a cold easily.可知很容易感冒,而 C.Take some medicine and drink much hot water to help stop the fever and headache when you get a cold. 建议感冒时吃药、喝热水,故选 C。( 3)根据 I often have

43、 a sore throat and sometimes I cant eat anything.经常嗓子疼,有时不能吃东西,而G.If your throat still hurts, then I think its necessary for you to see a doctor.建议嗓子疼切看医生,故选G。( 4)根据 I played computer games all day yesterday.可知昨天玩了一天电脑游戏,而B.Firstly, you should stay away from your computer. 建议远离电脑游戏,故选B。( 5)根据 I fell

44、 down and hurt my left knee when playing basketball with my friends just now.可知跌到伤了左膝盖,而E.You should run the cut under water first. And then put some medicineand a bandage on it. 建议怎样处理伤口,故选E。【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中抓住关键词句,选择正确答案。7信息归纳,请阅读下面的短文,根据所提供的信息,完成信息卡。Parents are the most important people in

45、 your life. They have looked after you since you were born, so you should always love them. You should get on well with them. But some children dont know how to do this. Here are some ways to help you.Spend more time with your parents. Dont spend too much time playing computer games or watching TV.

46、Instead you can ask your parents to play with you. You can talk or go outside with them if they have time.Be kind to your parents. You can make them happy with a smile when you come home. You cansend your mother a card on Mothers Day or tell your father a joke on his birthday. You can also clean you

47、r room by yourself.Work hard. If you do your best in your studies, your parents will be proud(自豪的)of you.Information CardThemost important people in your life_Thenumber of the ways to help you to get on well with your parents_Thethings that you shouldnt spend too much time doing_Thething you can sen

48、d your mother on Mothers Day_Thefeeling of your parents when you do your best in your studies_【答案】Father and mother/Parents; 3/Three ; Playing computer games and watching TVcard; Proud; A【解析】 【分析】文章大意:父母是你生活中最重要的人。他们从你出生就一直在照顾你,所以你应该永远爱他们。你应该和他们相处得很好。但有些孩子不知道怎么做。短文给我们提供了跟父母相处的方法:多跟父母在一起;对父母和蔼;努力学习。(

49、 1)细节理解题,根据Parents are the most important people in your life.可知,生活中最重要的人是父母,故答案是Father and mother/Parents。( 2 ) 数 字 计 算 题 , 根 据 文 章 内 容 可 知 , 文 章 为 我 们 提 供 了 三 条 建 议 , 故 答 案 是 3/Three 。( 3)细节理解题,根据 Dont spend too much time playing computer games or watchingTV. 可知,不要花费太多的时间玩游戏或者看电视,故答案是Playingcomput

50、ergamesand watching TV。( 4)细节理解题,根据You can send your mother a card on Mothers Day可知,在母亲节给母亲送一张贺卡,故答案是A card 。( 5)细节理解题,根据 A card 可知,如果你在你的学习上做的最好,你的父母会为你感到骄傲,故答案是 Proud 。【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。8阅读短文,把A- E 五个句子填入文中空缺处,使短文内容完

51、整。I have always wanted to write_ When Harry Potter came out, I lost myself in it. Inthose books, every wonderful thing was created(创造) on a page. The problem is that I amnot a very good writer.Then I prepared a littleblack book and it looked very common. _ it started assomewhere to write down all of

52、 the interesting experiences. When an idea came into my head, Iwould write them down.Sometimes the first idea was not such a good one, but it might lead to better ideas, wrotedown 10 ideas, no matter how bad they are. _ .After that I would develop it into a fewpages.Now I bring the book everywhere with me._ It is full of colorful thoughts or what theworld is like.The world is full of strange things. Every day, there is something special and unusual justwaiting to be discovered (发现)My book is amazing .It lets me catch all of those small thin

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论