2020-2021年初中英语阅读理解日常生活类试题集1_第1页
2020-2021年初中英语阅读理解日常生活类试题集1_第2页
2020-2021年初中英语阅读理解日常生活类试题集1_第3页
2020-2021年初中英语阅读理解日常生活类试题集1_第4页
2020-2021年初中英语阅读理解日常生活类试题集1_第5页
已阅读5页,还剩29页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2020-2021 年阅读理解日常生活类试题集1一、英语阅读理解日常生活类(含答案详细解析)1 下列材料,从A、 B、 C、 D 四个 中 出最佳答案。Fights at school sometimes happen. But how can you keep away from a fight? Heres something you can do.Be calm(冷静) . Sometimes, you feel so angry that you really want to teach somebody a lesson. But being angry cant solve pro

2、blems. Neither can a fight. Instead, it may bring you more problems. In the school, everyone involved (卷入) in a fight will be punished, no matter who started it. There are winners in a fight.Shout loudly. If you know someone is coming up behind you to attack, turn toward the person with your hands u

3、p in front of your body and loudly say stop before walking away. Loud voice can usually make the attacker calm down. If the person doesnt stop, cry for help by calling out the name of a teacher whose office is nearby._ Your friend may ask you to join in a fight. Learn to say no. Helping him fight is

4、 not reallyhelpful to him. If you really want to give him a hand, try to ask him to give it up. Also, you can tell him if he gets involved in a fight, he may get hurt and be punished. Then, try to learn why he wants a fight and help him find a right way to deal with the problem.( 1) The underlined w

5、ord attack in Paragraph 3 means _ in Chinese.A. 抱B攻.击C阻.止D吸.引( 2) Which of the following sentences can be put in the _?A. Face bravely.B. Join in a fight.C. Learn to refuse.D. Talk to someone.( 3) The passage is written to _.( 4) The passage is written in a/an _ tone ( 气) .A. sadB. angryC. seriousD.

6、 crazy【答案】 ( 1) B( 2) C( 3) A( 4) C【解析】 【分析】文章大意:面 “打架 ”,我 持有的 度及避免打架的方法。( 1) 推断 。根据文中 句 If you know someone is coming up behind you to attack, turn toward the person with your hands up in front of your body and loudly say stop beforewalking away. 如果你知道背后有人攻 你理解可知, attack 的意思是 “攻 ”,故 B。( 2) 理解 。根据文中

7、的 句Your friend may ask you to join in a fight. Learn to sayno. 理解可知,此段介 要学会拒 ,故 C。( 3) 理解 。根据文中的 句 Fights at school sometimes happen. But how can you keep away from a fight? Heres something you can do. 理解可知,此文主要介 学生如何避免打架,故选A。( 4)理解归纳题。由文中语句 In the school, everyone involved (卷入) in a fight will be p

8、unished, no matter who started it. 理解可知,作者是以严肃的语气来说明这个问题的,故选 C。【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。2阅读理解Along with wheat, rice is one of the most important food crops in the world. It is a nutritious, healthy food.Each year, farmers grow millions of tons of rice.Top

9、Five Rice producing Countries(1) What food crop is the reading material mainly about?A. Wheat.B. Rice.C. Corn.D. Potato.(2) In which country is the most rice grown?A. China.B. Bangladesh.C. India.D. Vietnam.(3) From the map we know that the five countries are all in.A. Europe.B. Africa.C. America.D.

10、 Asia.【答案】( 1) B(2) A(3) D【解析】 【分析】短文大意:这篇阅读材料主要介绍了世界水稻种植的国家和产量。( 1)细节理解题。根据 rice is one of the most important food crops in the world.水稻是世界上最重要的粮食作物。故选B。( 2)看图识图题。根据柱形图可知中国的水稻产量最高超过200000000 ,其次是印度,再次印度尼西亚。故选 A。( 3)看图识图题。根据柱形图可知世界五大水稻生产国是:中国,印度,印度尼西亚,孟加拉和越南。它们都是亚洲国家。故选D。【点评】此题考查阅读理解。先观察图片,理解图片信息。然后

11、分析问题,带着问题仔细观察图片信息,找出问题正确答案。3阅读理解You think its cool to carry your backpacks and head out to school. But if you dont knowexactly how to choose, load, lift and wear them-these all-important accessories (配件) can be a pain in the back. Not to mention the neck, head and shoulders.Backpacks can influence y

12、our health. Carrying a heavy load improperly can lead to poor body position; and even hurt the spinal column (脊柱) This can cause muscle strain, headaches, back, neck and arm pain.For example, if it is carried on one shoulder; a heavy backpack forces the muscles and spine tobalance the unequal weight

13、. This may increase the possible back problems later in life.More than 50 percent of young people suffer back pain by their teenage years. Research shows that this could be mainly caused (场) improper use of backpacks. Heres some advice to help you carry backpacks comfortably and safely.Choose the ri

14、ght backpack. Forget leather(皮革) ! It looks great, but its far too heavy. Gofor canvas(帆布) . Pick a pack that has two wide, adjustable, comfortable shoulder straps(带子) , along with a hip or waist strap, and plenty of pockets. Make sure the pack fits properly and its size is suitable for the wearers

15、body.Packing it properly. Only put in the pack what is needed for that day. Its a good idea to know what each object weighs. The total weight of the filled pack should be no more than 10 to 15 percent of the wearers own body weight. Pack heaviest objects close to the body, and place little ones outs

16、ide, away from the back.Putting the backpack on. Put the pack on a smooth surface, at waist height. Put on the pack, one shoulder at a time, then adjust (调整) the straps to fit comfortably. Remember when liftinga backpack, or anything, to lift using the arms and legs and to bend at the knees.The righ

17、t way to wear a backpack. Both shoulder straps should be used, and adjusted so that the pack fits the body, without hanging to one side. Backpacks should never be worn over just one shoulder. You should be able to move your hands between the backpack and your back. The waist strap should also be wor

18、n.Take the above advice, and you may not complain back pain, numbness or weakness in your arms and legs any more.( 1) What could mainly cause some young people to suffer back pain by their teenage years?A. Too much homework.B. Poor treatment for backs.C. Improper use of backpacks.D. Unhealthy sleep

19、position( 2) Which of the following does the writer suggest? Choose leather backpacks because it looks cool to go to school. Pick a pack that its size is suitable for the wearers body. Make sure the backpack contains only what is needed forthat day Pack heaviest objects close to the body, and place

20、little ones outside. Put the pack on a smooth surface, above the waist height.A. B. C. D.( 3) If a boy weighs 40kg, how heavy should his filled backpack be at most?A. About 4kg.B. About 6kg.C. About 10kg.D. About 15kg.( 4) What is the passage mainly about?A. Some problems that teenagers face in thei

21、r study at school.B. The suitable backpack material that you should choose.C. The good influence that backpacks have on your healthD. Some advice on how to carry backpacks comfortably and safely.【答案】 ( 1) C( 2) C( 3) B( 4) D【解析】 【分析】短文大意:短文主要讲述背包影响学生的健康,如何舒服地和安全地使用背包。( 1)细节理解题。根据 More than 50 percen

22、t of young people suffer back pain by their teenage years. Research shows that this could be mainly caused (场) improper use ofbackpacks. 可知不正确使用背包可能谁引起背疼。故选C。( 2)细节判断题。根据Make sure the pack fits properly and its size is suitable for thewearersbody. 保证背包的大小与背书包的人相符,即 ; Only putin the pack whatisneeded

23、 for that day.需要的时候才背书包,即; Pack heaviest objects close to the body,and place little ones outside, away from the back.当背重物的时候,背包需要贴近身体,背轻的东西时,可以离远点,即;故选C。( 3)细节理解题。根据 The total weight of the filled pack should be no more than 10 to 15percent of the wearers own body weight. 这 个 男 孩 四 十 公 斤 , 可 知 他 最 多

24、 背 15% 40kg=6kg,故选 B。( 4)此题考查主旨大意。这篇短文主要对如何正确使用背包使人更舒服更安全给出的几点建议,故选 D。【点评】此题考查阅读理解。先阅读短文,理解短文大意。然后进行审题,弄清题意,带着问题阅读短文,从短文的细节中找出细节理解问题的答案。对于主旨大意题要根据文章的中心思想确定。4阅读下面短文,根据短文内容判断句子正误。Dear Dr. Green,Dear Jim,Myrelationship with my mother isI know how you feel. Its not easy being your age.worse and worse no

25、w. It seems shesAnd its not easy being amother, either.nevertired of talking. She talks here andItscommon for kids to have trouble talking withthere, day and night. More seriously, Iparents, and talkative mothersarenot new tofeel like we dont have much in common.teenagers. But remember, shes nagging

26、 (唠叨)She doesnt always understand what Imyou because she just wants whatsbest for you.trying to say. What should I do?Talking is her way to show love and care. And sheYours, also wants to know more about you. After a daysJim work, shes tired, too. But she will neverbe tired ofcaring about you. Kids

27、should learn to understandand care aboutparents.Inmy opinion, its helpful to share school life withher. Then, you talk andshe listens. Doing somehouseworktogether with her is another good wayforyoutwotoknoweach other better. And ifpossible, oftentellheryour feelingsabout thethings around you. Always

28、 keep in mind: be politeand patient.Yours,Dr. Green( 1) Jim wrote to Dr. Green because he had trouble getting on with his friends.( 2) In Jims eyes, his mother doesnt always understand what hes trying to say.( 3) Dr. Green thinks its common for kids to have trouble talking with their parents.( 4) In

29、 Dr. Greens opinion, talking is a way for mothers to relax after a days work.( 5) Dr. Green explains three reasons for moms nagging and offers three suggestions.【答案】 ( 1) 0( 2) 1( 3) 1( 4) 0( 5) 1【解析】 【分析】主要讲了 Jim 给格林先生介绍自己的问题是与妈妈的关系越来越糟,格林先生给 Jim 回复告诉他解决办法。( 1)细节题。根据 My relationship with my mother

30、is worse and worse now. 可知 Jim 和妈妈的关系越来越糟,而不是朋友,故选错误。( 2)细节题。根据 She doesnt always understand what Im trying to say. 可知 Jim 认为妈妈不理解 Jim 说的,故选正确。( 3)细节题。根据 Its common for kids to have trouble talking with parents 可知对于孩子们来说和父母交流有困难是普遍的,故选正确。( 4)细节题。根据 After a days work, shes tired, too. But she will ne

31、ver be tired of caring about you. 可知文章没说交流是放松的一种方法,故选错误。( 5)细节题。根据第二段可知讲了三个原因:父母想给孩子最好的,展示爱和关心,想更多了解你。第三段讲了三个方法:分享学校生活,做家务,告诉父母自己的情感,故选正确。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。5阅读理解If you want to check where the nearest coffee shop to your home is, if you want to know how to get to a place in your city, or

32、 if you want to see where in the world your foreign pen friend lives, theres now a new free online map you can use.Last month, China started its official online mapping service, Map World. Through this freeonlineservice users can fly over mountainsand valleys around the worldand search forrestaurant

33、s and traffic information across the country for free, said Xu Deming, director of theState Bureau of Surveying and Mapping ( SBSM). The bureau, which does Chinas surveyingand mapping work, is in charge of the Map World project.Users can get into Map World through or www.chinaonmap.c

34、n and search for2- and 3-D images from across the world. The home page shows a view of the Great Wall.It took about two years to prepare the service with all the satellite (卫星)images takenfrom 2006 to 2010, said Jiang Jie, director of the database department(数据库部门)underSBSM.The technology (技术) and w

35、ebsite are still at an early stage. The images from inside China are detailed. Users can see close pictures of roadsides. But the views of places outside China are less clear.Service providers have more than 80 machines, with the ability to deal with 10 million requests (请求) daily, while Google Eart

36、h, Googles mapping service, has thousands of machines, Jiangsaid.Our map service can update (更新) data about twice a year, but Google Earth can update its information every couple of minutes, through satellites, Jiang said.The bureau said it will continue developing Map World. At the same time, you c

37、an have a try for yourself. Some users have given their opinions about the service after trying it. One student in Beijing said that Map World even shows the small bookstore near her school.( 1) What is the main purpose of the first paragraph?( 2) According to the Bureau, Map World_.A. only has imag

38、es of China B. will need another two years to complete C. needs further development D. begins with the Great Wall( 3) What disadvantages does Map World have, compared with Google Earth?A. Information is updated much less often.B. It provided less clear images of places.C. Its machines are less high

39、technology.D. It only has black and white images.( 4) What is the passage probably taken from?A. A notebookB. A guide bookC. A story bookD. A newspaper【答案】 ( 1) B( 2) C( 3) A( 4) D【解析】 【分析】大意:上个月,中国启动了官方的在线地图服务世界地图。国家测绘局局长徐德明表示:通过这项免费的在线服务,用户可以飞越世界各地的山脉和山谷,免费搜索全国各地的餐馆和交通信息。( 1)段落大意题。根据 theres now a

40、new free online map you can use. 可知第一段主要介绍新在线免费地图,故选 B。( 2)细节题。根据 The technology (技术) and website are still at an early stage. The images from inside China are detailed. Users can see close pictures of roadsides. But the views of places outside China are less clear. The bureau said it will continue

41、developing Map World. 可知,世界地图还需要进一步发展,故选C。( 3)细节题。根据Our map service can update (更新)data about twice a year, but GoogleEarth can update its information every couple of minutes, through satellites, 可知,信息更新的频率要低得多。故选 A。( 4)推断题。本文主要介绍在线地图服务世界地图,这篇文章应该等在报纸上,故选D。【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键词,在文

42、中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。6阅读短文,从每题所给的A、B、 C和 D 四个选项中,选出最佳选项。Hobbies let you explore interests outside of your line of work. They let you be creative and try all kinds of new things. Picking a different one can get your creative juices flowing again.Look at what interests you.Check what you love d

43、oing in your spare time. Do you enjoy reading books? Maybe you want to try your hand at writing your own. Do you like a hot coffee at the end of the day? Maybe your hobby could be trying to make it at home. Turn what you already love into a hobby.Think about what you value mostDo you value wisdom or

44、 courage? Do you admire artists? Let such question guide you when choosing a hobby.For example, maybe you could volunteer at a library as a hobby because you value education or maybe you could try painting because you admire people who can express themselves with art.Examine your skills and personal

45、ity.Certain hobbies require certain skillIf you dont have much patience, then maybe going fishing isnt something youd enjoy. However, if you love building things, maybe you should consider a hobby like working on older cars or building furniture.Play to your strengths.Pay attention to what excites y

46、our _.The way you talk about things can also show what you really like and it can be developed into a hobby.Think about the topics you go on endlessly about. Ask your friends and family what you seem to talk about all the time. Now think about the subject that you enjoy so much and decide how it can

47、 be turned into your hobby.( 1) This passage is most probably taken from _.A. a magazine for old people B. a magazine for young people C. a picture book for children D. a picture book for hobbies( 2) This passage mainly shows us _.A. how to find a new hobbyB. how to give up old hobbiesC. why you mus

48、t find a new hobbyD. why you must give up old hobbies(3) Which is the most suitable word fo r _?A. hobbiesB. skillsC. topicsD. interests【答案】 ( 1) B( 2) A( 3) C【解析】 【分析】主要讲了发现一种新爱好的建议。( 1)细节题。根据全文可知讲了发现一种新爱好,可知不是picturebook 图画书,排除C、 D。根据 maybe you could volunteer at a library 在图书馆里当志愿者,所以给年轻人写的,故选 B。

49、( 2)主旨题。根据全文可知主要讲了发现一种新爱好的建议。故选A。( 3)推断题。根据后文 Think about the topics you go on endlessly about. 考虑下话题,可知最合适的词是话题, topics,故选 C。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。7阅读理解Scrub, the pet cat of Jennifers, was found! It got lost five years ago. Jennife

50、r looked for iteverywhere but failed each time. She thought Scrub would never come back. But one day she got a call from an animal shelter (庇护所) and was told they had found Scrub!How did they know Scrub belonged to Jennifer? How did they know Jennifers phone number?All the information was available

51、because of the microchip, a very small computerchip(薄片) .It was placed under Scrubs skin many years earlier.The microchip is usually placed under the skin of an animals shoulder to keep its ID number.Once the chip is in place, the pet does not feel it anymore. When lost pets are brought to animalshe

52、lters, people there use a special tool to look for the microchip and read the ID number on it,then theyll call the microchip company to match the number to the informationof the petsowner. This is how the shelter was able to tell Jennifer that they had found Scrub.Microchips have helped thousands of

53、 owners get their lost pets back. In New York, a dog named Roxy was missing for months. Then a woman found her on a busy street in New Jersey. No one knows how the dog got to a different state. However, thanks to her microchip, Roxy was soon returned to her grateful owner.In 2008, a couple got their

54、 cat George back after he had disappeared 13 years earlier! When George got lost, the couple tried everything to find him. They visited animal shelters every day for six months, made posters and even offered a $500 reward (酬金) . As years went by, they thought George would never be back till they got the call from an animal shelter. W

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论