




版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、七年级英语下册阅读理解知识点梳理及经典练习( 超详细 )一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析)1根据材料内容,选择正确答案。CAnnie, a neighbors daughter, is a sweet girl but just a bit shy. Her birthdays coming, but shefelt lonely and was not happy. Her family is quite small and poor, so there wouldntbe anybirthday visitors.I wanted to send her a special
2、 gift to make her happy. I got an idea! I bought some balloons, streamers(彩带) , birthday hats, and so on at a store.I took a small recorder(录音机)and asked three friends to sing Happy Birthday and sendsome birthday wishes to her. It was funny! When other people found out what we were doing,they added
3、their voices, so it really sounded like we had a party going on!Then I put a card, some mini balloons and streamers in a beautiful box. When I arranged置) everything, it was like opening a mini birthday party!(布Finally, I added a pack of cupcakes and a box of birthday candles and then sent it to Anni
4、e.I got a call a few days later. Annie said her roommate and one of their neighbors in the dorm all liked the gift. She sounded so happy and I was so glad that she had some friends to share with her. And Annie told me it was the funniest birthday she can remember.( 1) What did the writer want to do
5、according to the passage?A. She wanted to visit Annie.B. She wanted to sing for Annie.C. She wanted to send Annie a special birthdaygift to make her roduce (介绍) some new friends to Annie.D. She wanted to( 2) Which of the following did NOT belong to the gift according to the passage?A. Cupca
6、kes.B. Candy.C. Balloons.(3) When Annie got the special gift from the author, she was.D. A birthday card.A. excitedB. disappointed (失望的)(4) We can infer (推断)that the writer is a ( n)C. angryperson.D. sadA. helpfulB. interestingC. cleverD. funny【答案】 ( 1) C( 2) B( 3) A( 4) A【解析】 【分析】 1.文章第三行I wanted t
7、o send her a special gift to make her happy.我想送她一件特别的礼物使她高兴。故选C。2.文章第三行I bought some balloons, streamers (彩带) , birthday hats, and so on at a store. 我在一家商店买了一些气球、彩带(彩带)、生日帽子等等。文章倒数第五行Then I put acard, some mini balloons and streamers in a beautiful box.然后我在一个漂亮的盒子里放了一张卡片 ,一些迷你气球和飘带。文章倒数第三行Finally, I
8、 added a pack of cupcakes and a box ofbirthday candles and then sent it to Annie candy 糖果,故选 B。妮。文章没有提到最后 ,我加了一包蛋糕和一盒生日蜡烛,然后寄给安3.文章最后 She sounded so happy and I was so glad that she had some friends to share with her. And Annie told me it was the funniest birthday she can remember. 她听起来很高兴 ,我很高兴她有一些
9、朋友和她分享。安妮告诉我这是她能记住的最有趣的生日。excited感到兴奋,disappointed (失望的), angry 生气, sad 难过。故选A。4.helpful乐于助人的,给予帮助的,interesting 有趣的, clever 聪明的, funny 有趣的。从文章开头Annie, a neighbors daughter, is a sweet girl but just a bit shy. Her birthdays coming,but she felt lonely and was not happy. Her family is quite small and p
10、oor, so there wouldnt beany birthday visitors. I wanted to send her a special gift to make her happy.安妮 ,邻居的女儿 ,是个可爱的女孩 , 但只是有点害羞。她的生日即将来临 ,但她感到孤独 ,不高兴。她的家庭很小 , 很穷 ,所以不会有任何生日来访。我想送她一件特别的礼物使她高兴。可看出作者是一位乐于助人的人,故选A。【点评】文章的细节理解。2阅读理解When a fire happens, what should you do? You may be worried, but you mu
11、st keep calm (平静的) .Call 119 for help. Tell them where the fire is. Then try to tell others about the fire. You canshout or use the fire alarm(报警器) .Next, you must get out quickly. Dont try to take away things. Go out through a window if youare on the ground floor.If you cant get out of the burning
12、building, just stay with others in one room. Close the door.Put clothes around it closely. Then open the window and call for help.Dont use a lift(电梯) . The lift may stop at any time. You have to run down thestairs(楼梯) quickly. You can take a piece of wet cloth with you. Put it over your mouth. The w
13、ater in it can protect you from the smoke and fire.( 1) How may you feel at first if a fire happens?A. Happy and excited.B. Worried and afraid.C. Interested and sad.D. Surprised and sad.( 2) What shouldnt you do when a fire happens?A. Call 119 for help.B. Try to get out quickly.C. Run down the stair
14、s quickly.D. Take your things in the burning building away quickly.(3) The underlined word it in the last paragraph of the passage refers to.A. A piece of wet clothB. A liftC. A glass of waterD. Smoke( 4) Why shouldnt we use a lift when a fire happens?A. Because it takes a lot of time to the ground
15、floor.B. Because it may stop at any time.C. Because you may take the fire into the lift.D. Because it cant run as fast as(和 一 快)you.( 5) Which of the following is NOT RIGHT?A. When a fire happens, we need to keep clam.B. You must tell them where to catch fire when you call 119 for help.C. Go out thr
16、ough the window quickly when a fire happens.D. Stay with others in one room and close the door if you cant get out of the burning building.【答案】 ( 1) B( 2) D( 3) A( 4) B( 5) C【解析】 【分析】文章大意:当火灾 生 首先要保持 静人,然后 警,再告 其他人,接着要尽快离开,如果你出不去,你 跟 人待在一 房子里,关 好 ,然后打开窗 求救。不要乘坐 梯, 梯可能随 停止运行。用一 湿布捂住嘴快速下楼,湿布里的水可以保 你不会
17、受到烟熏火燎。( 1) 理解 ,根据You may be worried可知,当火灾 生 ,你会担惊受怕,故答案是 B。( 2) 理解 ,根据Dont try to take away things.可知当火宅 生 不要 走 西,故答案是D。( 3) 理解 ,根据You can take a piece of wet cloth with you. Put it over yourmouth.可知 it 指代的是湿布,故答案是A。( 4) 理解 ,根据The lift may stop at any time.可知, 梯可能会随 停运,故答案是B。( 5) 理解 ,根据Go out throu
18、gh a window if you are on the ground floor.可知,如果在一楼可以跳窗 ,但是并不是所有的楼 都可以跳窗 ,因此C 的叙述是 的,故答案是C。【点 】考 理解 ,本文涉及到了 理解 和正 判断 , 理解 比 可直接从文中找到答案,正 判断 也属于 理解 的一种 型,需要根据文中 内容 行正 判定。3 理解Maria lived near a forest. She often played with the animals in the forest. They were all herfriends.One day, Maria walked into
19、 the forest to play with her animal friends. But to her surprise, theforest was very quiet and the animals werent there! Maria hurried back to tell her parents. Herparents returnedto the forest with Maria. The forest was still very quiet. But Marias fathernoticed a little monkey behind a big tree. T
20、he monkey was dying(快要死的)!They tried tosave him. But the monkey was too weak. Before he died, the monkey told them the truth(真相): a ghost wanted to get the forest, so he asked all the animals to go away.Maria and her parents were very angry. They decided to drive the ghost away. They asked their fri
21、ends and neighbours to help them. The ghost was strong but the people were stronger. At last, the ghost left and the animals returned to the forest happily.( 1) Maria had lots of _ friends.A. boyB. girlC. plantD. animal( 2) One day the forest was quiet and Maria _ why.A. didnt knowB. didnt think abo
22、utC. noticedD. asked the animals( 3) The little monkey _ at last.A. helped Maria to find other animalsB. walked awayC. died because he was too weakD. was well again(4) What do the underlined words“drive away” mean in Chinese?A. 开 B离.开C赶.走D杀.死【答案】 ( 1) D(2) A(3) C(4) C【解析】 【分析】大意:文章介 了住在森林附近的Maria 森林
23、里的 物朋友都不 了,一只 死的猴子告 她有个幽灵想要霸占森林,最后在父母和 居的帮助下,幽灵被赶走了, 物 都回来了。( 1) 理解 。根据第一段She often played with the animals in the forest. They were allher friends. 可知, Maria 有很多 物朋友。故 D。( 2)推理判断 。根据第二段B Maria hurried back to tell her parents. Maria赶回家告 父母,可知Maria 并不知道原因。故 A。( 3) 理解 。根据第二段They tried to save him. Bu
24、t the monkey was too weak. 他 救他,但猴子太虚弱了,可知猴子最后因 太虚弱死了。故 C。( 4) 猜 。根据后文At last, the ghost left.定赶走幽灵并成功了,drive away 意 赶走。故 幽灵最后离开了,可知C。Maria和她父母决【点 】考 理解,首先快速 、分析 ,抓住关 ;其次 着 通 全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再 一遍,确保答案正确。4 理解The fruit bat (果蝠) , also known as the flying fox(狐狸) , got its name because it haslarg
25、e eyes and looks like a fox. There are many kinds of fruit bats and they are different in sizefrom one place to the next. For example, some fruit bats are no more than two inches long.Others, though, are more than 16 inches in length.Flying foxes have pointed teeth. Most people have been taught that
26、 the teeth are for a meat-eating animal. However, they only eat flowers and fruit. When feeding on fruit, they drink thejuice.Flying foxes have difficulty getting into the air if they fall on the ground, so they feed on fruit onthe trees and will not follow a meal if it drops to the ground. They get
27、 their water by flying overrivers and lakes without having to land.Flying foxes are found in Australia. Living in large groups, they sometimes gather(聚集) bythe tens of thousands in rainforests and near rivers. Like most bats, they rest by hanging upside-down, and sleep during the day and feed at nig
28、ht. They may have to travel for long distances during certain (某些的) times of the year in order to find food. They will make the journey back to their home, though, before the Sun comes up. Unlike most bats, this flying animal uses its sight but not echolocation (回声定位) to look for food.The flying fox
29、 plays an important role in pollination ( 粉) in Australia, and its droppings help with the spread ( 播) of seeds. However, many farmers in Australia prefer to cover their fruitsso, that the bats would not destroy( 坏) them.(1) What can we learn about fruit bats from the first two paragraphs?A. They ar
30、e fox-like.B. They are big eaters.C. They are big in size.D. They are meat-lovers.(2) What is difficult for fruit bats?A. Drinking river water.B. Flying long distanceC. Landing on the ground.D. Getting to fly again from the ground.(3) What is special about fruit bats compared with(与 相比) other kinds
31、of bats ?A. They sleep upright.B. They feed during the day.C. They have good eyesight.D. They live in large groups.(4) This passage may come from.A. a story bookB. a travel guideC. a nature magazineD. a newspaper report【答案】 ( 1) A(2) D(3) C(4) C【解析】 【分析】主要 了 行的狐狸果蝠。( 1) 。根据 because it has large eyes
32、 and looks like a fox. 可知它看起来像狐狸,故 A。(2) 。根据Flying foxes have difficulty getting into the air if they fall on the ground可知落在地上再次飞起来是困难的,故选D。(3)细节题。根据Unlike most bats, this flying animal uses its sight but not echolocation声定位) to look for food. 可知它们依靠视力,而不是回声定位来寻找食物,故选C。(4)细节题。根据全文可知主要讲了飞行的狐狸果蝠,所以来自自
33、然杂志,故选【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。(回C。5阅读理解Water is very important to us. We cannot live without it.There is a lot of water on the Earth, but we cannot use most of it. About 97. 5% of the Earthswater is salty. Most of the fresh water is snow and ice near the North and South Poles(极) .We can only
34、use less than one per cent of the water on the Earth. We use water from bothlakes and rivers. Some of the water evaporates and then becomes rain. Of course we use rainwater for farms and other things. We use this water again and again.Sometimes the Earths water is in the wrong place. There is a lot
35、of rain in the tropics (热带地区), but it is difficult to have farms in the tropics. Most of the land there is not very rich. Some desert land is rich, but there is only a little water in the desert.Water is a problem for many people in the world.( 1) About of the Earths water is fresh.A. 97. 5%B. 2. 5%
36、C. 1%(2) Most of the fresh water is.A. snow and iceB. rainC. in lakes and rivers(3) It rains after the waterfrom oceans, lakes and rivers.A. fallsB. enjoysC. evaporates(4) Most of the land in the tropics is.A. poorB. dryC. richD. 25%D. in oceansD. runsD. salty【答案】 ( 1) B(2) A(3) C(4) A【解析】 【分析】本文讲述水
37、的重要性及可以利用的水很少而且分布不均匀。( 1)细节题,根据 About 97. 5% of the Earths water is salty. 可知淡水大约只占地球上水的2.5%,故选 B。( 2)细节题,根据 Most of the fresh water is snow and ice near the North and South Poles(极) .可知大多数淡水是雪和冰,故选A。( 3)细节题,根据 Some of the water evaporates and then becomes rain. 可知水蒸发然后形成雨,故选 C。( 4)细节题,根据Most of the
38、 land there is not very rich,可知这些地区是贫穷的,故选A。【点评】考查阅读理解能力,细节题是阅读理解题中常考题,细节题需要在文中寻找答案。6根据短文内容,判断句子正、误。Do you know Zhang Yunlei? He is a crosstalk performer (相声演员) in Deyun Club. He learns from Guo Degang and is one of his best disciples (徒弟) . Now many people like to go to Deyun Club to watch his show
39、s.Zhang Yunlei is 27 years old this year. He is from Tianjin. He is really handsome He is over 180 cm tall, and he is kind of thin. He has a long face, a big nose and he has small eyes. He doesnt wear glasses.He is funny when he speaks crosstalk, but he is shy in his real life. He works hard to brin
40、g happiness to people.( 1) Zhang Yunlei works in Deyun Club.( 2) Not many people like to watch Zhang Yunleis shows.( 3) Last year, Zhang Yunlei was 26 years old.( 4) Zhang Yunlei is 180 cm tall and hes kind of thin.( 5) In his real life, Zhang Yunlei is funny.【答案】 ( 1) 1(2) 0(3) 1(4) 0(5) 0【解析】 【分析】
41、主要讲了相声演员张云雷。( 1)细节题。根据He is a crosstalk performer (相声演员)in Deyun Club. 可知张云雷是德云俱乐部的一名相声演员,故选正确。( 2)细节题。根据 Now many people like to go to Deyun Club to watch his shows. 可知许多人喜欢看张云雷的节目,故选错误。( 3)细节题。根据Zhang Yunlei is 27 years old this year.可知今年张云雷27 岁,去年 26岁,故选正确。( 4)细节题。根据 He is over 180 cm tall, and h
42、e is kind of thin. 可知张云雷一米八多高,有点瘦,而不是一米八,故选错误。( 5)细节题。根据 but he is shy in his real life. 可知在现实生活中张云雷是内向的,不是滑稽的,故选错误。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。7阅读理解Toby, an 11-year old boy, is playing with a ball. The ball goes into the street and Toby runs for the ball.A car hits (碰撞) Toby. An ambulance (救护车)
43、takes Toby to the hospital in 30 minutes. The doctors at the hospital tell Tobys parents, Toby is in a coma.Every day, Tobys parents visit him at the hospital. They sit next to Tobys bed and talk to him.But Toby never talks to them. He just sleeps.One day Tobys father says, Wake up, Toby. Wake up, c
44、ome home and play with Rusty. Rusty is Tobys dog.When Tobys father says Rusty, Toby moves his arm (胳膊) . Rusty! Tobys father saysagain. Again, Toby moves his arm.Tobys parents have an idea. They tell the nurse,We want to bring Tobys dog to the hospital. The nurse says OK.The next day, Tobys parents
45、bring Rusty to the hospital. When they put the dog on Tobys bed, Toby opens his eyes and hugs the dog.Tobys parents bring Rusty to the hospital every day. One day, Rusty jumps onto Tobys bed andscratches(抓) his arm. Toby says his first words, Bad dog!After eight weeks, Toby is well. He leaves the ho
46、spital and goes home.(1) Toby isin the street when a car hits him.A. visiting his fatherB. walking with his parentsC. talking with his dogD. running for a ball(2) The sentence Toby is in a coma. may mean (意思是).A. Toby cant wake up or talkB. Toby must leave the hospitalC. Toby needs to play sportsD.
47、Toby is very handsome( 3)wakes up Toby in the end.A. A doctorB. A nurseC. His dogD. His father(4) From the story, we can learn that.A. Toby can never talk in the endB. Toby likes playing basketballC. Tobys dog was a bad oneD. Toby stays in hospital for eight week【答案】 ( 1) D(2) A(3) C(4) D【解析】 【分析】文章
48、大意:十一岁的托比在街里玩球,被车撞了,昏迷不醒被送往医院,在托比的狗的感召下,终于苏醒了,八周之后恢复健康出院了。( 1)细节理解题,根据 Toby runs for the ball. A car hits (碰撞) Toby. 可知托比在追赶球的时候被车撞了,故答案是 D。( 2)细节理解题,根据 They sit next to Tobys bed and talk to him. But Toby never talks tothem. He just sleeps. 可知托比不说话,只是睡觉,故答案是A。( 3)细节理解题,根据 When Tobys father says Rus
49、ty, Toby moves his arm (胳膊) . Rusty! Tobys father says again. Again, Toby moves his arm. 和 When they put the dog on Tobysbed, Toby opens his eyes and hugs the dog. 可知是托比的狗唤醒了托比,故答案是C。( 4)细节理解题,根据 After eight weeks, Toby is well. He leaves the hospital and goes home.可知托比在医院住了8 星期,故答案是D。【点评】考查阅读理解题,本文
50、只涉及到了细节理解题一种题型,该题型相对简单,只要认真阅读,一般都可以直接从文中找到答案。8阅读理解The tiger is the largest wild cat in the world. It is the king of animals. Tigers often eat 5kg ofmeat for a meal. Tigers can see very well in the dark. They often hunt at night. Sometimes they can eat 27kg of meat at one night. Most members of the c
51、at family dislike water, but tigers enjoy water. They are good at swimming. Many animals live in groups, but tigers live alone (单独地) ,except for (除了)mothers and their young babies. A mother tiger usually has two or threebabies at one time. She takes care of them by herself.There were eight kinds of
52、tigers in the world, but three of them died out(灭绝) . There areonly about 3200wild tigers in the world now because people kill tigers and destroy the placeswhere they live.(1) What cant tigers do?A. They cant swim.B. They cant see very well in the dark.C. They cant eat a lot.D. Baby tigers cant live alone.( 2) How many kinds of tigers are there in the world now?A. 8.B. 3.C. 5.D. 3200.(3) The word destroy meansin ChineseA. 杀死B破.坏C抢.劫D消.灭( 4) Which of the following is NOT right?A. The tiger is the king of animals.B. The tiger can see well in the dark.C. The tiger is the largest animal in the wo
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 风投投资协议书
- 皮瓣手术协议书
- 租房协议书怎么签
- 车库接水协议书
- 活动车协议书
- 代持房产协议书能否公证
- 2025年数字化传媒行业内容付费模式探索报告
- 2025年餐饮行业餐饮文化与餐饮创新发展研究报告
- 2025年物流配送行业无人配送技术发展案例研究报告
- 2025年农业种植行业智能农业种植系统应用研究报告
- 2025年中国零售用显示屏行业市场全景分析及前景机遇研判报告
- 吉林省长春市2024-2025学年七年级上学期生物月考试题(含答案)
- 2025至2030中国视觉点胶机市场运行状况与未来发展走势预测报告
- 心源性休克病人的护理
- 种草莓劳动课件
- 雀巢牛奶购销合同范本
- 多模态交互体验评估-洞察及研究
- 2025-2026学年华中师大版(2024)小学体育与健康一年级(全一册)教学设计(附目录P123)
- 吊洞停止点检查记录表
- 以友辅仁教案
- “20道游标卡尺题目及答案”
评论
0/150
提交评论