




下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、八年级英语下册阅读理解培优训练(附解析)(word) 1一、八年级英语下册阅读理解专项练习(含答案解析)1 .阅读理解Mr. Ellis is very old. He has seen many changes in his hometown.He knows that things are different now. But he never forgets the old days. He likes to talk about them. He often talks about his favorite birds , the robins (一种小鸟 鸦)."When
2、I was a boy, these houses were not here. There were wide fields and tall trees. Every spring the robins would come. Thousands of them would fly up to the north from the south. They spent the winter in the south. Some would build their nests (巢) in the trees near our houses. Then people started to cu
3、t down trees, and built more houses. The robins stopped coming. They couldn't build their nests near our houses because there were no trees.""Now there are too many houses and too many roads. There are no places for the robins. They don't come any more."(1) Mr. Ellis often tal
4、ks about.A. his old houseB. the old daysC. his life nowD. his family(2) The robins spent the winter in.A. the southB. the westC. the northD. the east(3) built the nests in the trees.A. Mr. EllisB. Some peopleC. The robinsD. Some dogs(4) The robins hasn't come to the hometown becauseA. people has
5、 built more houses.B. There are too many trees.C. it is colder in the north now.D. There are no places for the robins. From the passage we can know that.A. Mr. Ellis likes his new life now.B. there were many houses in the old days.C. the robins can make houses without trees.D. Mr. Ellis is not happy
6、 with the changes there.【答案】(1) BA(3) C(4) DD【解析】【分析】大意:文章主要介绍了日lis先生记忆中的一种鸟 一一鸦,以及家乡的变化。(1)细节理解题。根据第二段But he never forgets the old days. He likes to talk about them.但他永远忘不了旧时光,他喜欢讨论他们,可知日lis先生喜欢谈论旧时光。故选 Bo(2)细节理解题。根据第二段They spent the winter in the south.可知,鸟儿在南方过冬。故选Ao(3)细节理解题。根据第二段Some would build
7、 their nests (巢)in the trees near ourhouses.有些会把他们的巢建在房子附近的树上,可知有些鸦会把他们的巢建在房子附近的树上。故选Co(4)细节理解题。根据第二段最后一句They couldn't build their nests near our housesbecause there were no trees.他们不能把他们的巢建在我们房子附近,因为没有树,可知家 乡已经没有地方给鸦筑巢了。故选Do(5)推理判断题。根据最后段There are no places for the robins. They don't come a
8、nymore.没有地方给鸦了,他们不再来了,可知日lis先生觉得很遗憾,因此他对家乡的变化应该是觉得不开心的。故选Do【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全 文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。2 .阅读理解Got a problem and not sure who to ask for advice? Write to us and we will help! When you see this , click (点击) to hear some advice from Mandy, our top teen exper
9、t.My best friend won't stop copying me! I love wearing bright clothes and looking different from everyone else. But last month my friend started buying all the same clothes as me. Now we look the same as each other.Lucy, 14My mom has been homeschooling me since I was 11. That's when I finish
10、ed primary school.I don't spend much time with people of my age. I'm friends with some of my neighbors andI have old friends from primary school, but they often forget to invite me when they go out.Ben, 15I go to dance lessons with some close friends of mine. The teacher wants me to go to a
11、higher level (水平) class, but she says my friends have to stay. I'm worried about moving to a new class without them. I'll really miss seeing them! What should I do?Susan, 13(1) What does Lucy like doing?A. Wearing the same as her best friend.B. Shopping with her best friend.C. Wearing bright
12、 clothes.D. Shopping for clothes.(2) How many years has Ben's mom taught him at home?A. 2.B. 3.C. 4.D. 5.(3) What does Susan's dance teacher want her to do?A. To go to a dance competition.B. To move to a higher level class.C. To help prepare for a dance party.D. To teach her friends hoe to d
13、ance.(4) This material may be from.A. a magazine.B. the Internet.C. a news report.D. a travel guide【答案】(1) C C (3) B (4) B 【解析】【分析】文章叙述了三个青少年各自遇到的问题,他们想请求专家能给他们一些意见。露西想要穿的与众不同,但她的朋友总是效仿她的穿着,让她非常苦恼;本在家里 上学,总是被朋友们遗忘;苏珊和朋友们一起上舞蹈课,但老师让她独自去高水平班学 习,她感到很担心。(1) 细节题。根据 I love wearing bright clothes and looki
14、ng different from everyone else. 可知 我喜欢穿亮丽的衣服,看起来和别人不一样。故选 C(2)细节题。根据 My mom has been homeschooling me since I was 11. 可知我妈妈从我11岁起就在家教我以及表格的落款是Ben. 15,可知本的妈妈已经在家教了他4年了。故选Co(3) 细节题。根据 The teacher wants me to go to a higher level (水平) class, but she says my friends have to stay.可知老师要我去上更高水平的课,但她说我的朋友们
15、必须留下来。故 选Bo(4) 细节题。根据 Got a problem and not sure who to ask for advice? Write to us and we will help! When you see this , click (点击) to hear some advice from Mandy, our top teen expert. 可知有问题,不知道该向谁征求意见?写信给我们,我们会帮忙的!当你看到这个,点击听取一些建议从曼迪,我们的顶级青少年专家。所以这些材料可能来自互联网。故选Bo【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。3 .阅读
16、理解Dear Grandma and Grandpa,How are you? I am fine. School is out already. On our last day, we went to a museum. It was fun until we all had to run through the rain to get on the bus. Even that was kind of fun, though.How was your camping trip? Dad says you're just getting back home this Wednesda
17、y. I've been taking good care of Sparky for you. The dog sleeps at the foot of my bed on most nights. He and the cat have even been getting along.Dad says to tell you that our yard is looking good this year. We've had lots of rain, especially last Friday the last day of schoolWhen are you co
18、ming to get Sparky? See you soon.Love, Kyle Dear Kyle,Our camping trip was wonderful! We've already decided to come here again next year. From Ohio. We drove south to Kentucky. We enjoy looking at rocks, so we had decided to go to Mammoth Cave National Park. I'd never seen so many rocks!Each
19、 day, we chose a different cave. We saw narrow (狭窄的) places and huge ones. In one cave, we were underground for more than two miles.We'll come to get Sparky next weekend, if that's okay.Love,Grandma and Grandpa (1) What was the weather like on Kyle's last school day?A. Windy.B. Rainy.C.
20、Snowy.D. Cloudy.(2) On most nights, Sparky sleeps.A. with Kyle's cat B. with Kyle's dad C. on Kyle's bed D. at the foot of Kyle's bed (3) What does the underlined word "cave" mean in Chinese?A.峡谷Bll洞三崖Dt道【答案】(1) BD(3) B【解析】【分析】本文是 Kyle和祖父母之间的书信往来。在 Kyle写给祖父母的信中,他介 绍了自己去博物馆的
21、经历,并询问了祖父母旅行的情况。在祖父母的回信中他们详细介绍 了旅行的情况。(1)细节题。根据 Kyle写给祖父母的信第一段中It was fun until we all had to run throughthe rain to get on the bus很有趣,直到我们都在雨中跑上公共汽车,可知天气应该是下雨 的。A多风的;B下雨白C; C下雪的;D多云的。故正确答案为Bo(2)细节题。根据 Kyle写给祖父母的信第二段中 The dog sleeps at the foot of my bed on most nights这只狗在大多数晚上睡在我的床脚下可知,Sparky祖父母的狗睡
22、在 Kyle的床脚下。故正确答案为 Do(3)细节题。根据祖父母的回信第二段中Each day, we choose a different cave每天,我们选择一个不同的山洞,可知 Kyle的祖父母在旅行中参观了不同的山洞。A.峡谷;B.山洞;C.悬崖;D.索道。故正确答案为 Bo【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。(4) 读理解Sally Ride was born in California in 1951. She was the first American woman to travel into space. She loved to play ten
23、nis and wanted to be a tennis player when she was young. But after three months' professional (专业的) training, she changed her mind. She went to Stanford University and started to study science. She studied stars and planets. She did researches at the university and got her PhD in astrophysics (天
24、体物理学博士学位)after several years' hard work.In 1977, she took a test to become an astronaut. And then she was picked up from over 8, 000 people. In order to realize her dream of going into space, she had to get different kinds of special and difficult training. She learned how to fly a plane, how to
25、 jump out of a plane as well as how to operate (操作) special machines.Sally and four other astronauts flew a spaceship called Challenger on Jun. 18, 1983. She became the first American woman to travel into space. Later, she taught at the University of California. Then she wrote seven books on space f
26、or children, encouraging children to study science. Unfortunately, she died in 2012.(1) When did Sally Ride go into space?A. In 1951.B. In 1977.C. In 1983.D. In 2012.(2) Which is NOT true about Sally Ride?A. She learned how to fly a plane.B. She learned how to produce machines.C. She learned how to
27、jump out of a plane.D. She learned how to use special machines.(3) Sally Ride taught at the University of CaliforniaA. before she got her PhD in astrophysicsB. before she went to Stanford UniversityC. after she wrote books on spaceD. after she travelled into space(4) Which is the best title (题目)of t
28、he passage?A. The first American woman writer.B. The first American woman astronaut.C. The first American woman teacher.D. The first American woman scientist.【答案】(1) CB(3) D(4) B【解析】【分析】短文大意:本文介绍了第一位进入太空的美国女士萨莉赖德。年轻时她喜欢网球,想当一名网球运动员。但是三个月的特殊训练后,她改变了主意,经过几年的学习,她获得了天体物理学博士学位。1977年她参加宇航员考试,从 8000多人中脱颖而出
29、,经过各种不同种类的特殊而且困难的训练,她学会了开飞机、跳伞、操作特殊的机器。1983年6月18日,她与其它四位宇航员一起乘坐挑战者号宇宙飞船进入太空,成为 第一位进入太空的美国宇航员。后来,她到加利弗尼亚大学教书,并为儿童写了七本有关 太空的书籍,鼓励孩子们学习科学。她于 2012年不幸去世。(1) 细节理解题。根据 Sally and four other astronauts flew a spaceship called Challenger on Jun. 18, 1983. She became the first American woman to travel into spa
30、ce. 莎莉和四个其它宇航 员在1983年6月18日乘坐挑战号宇宙飞船。她成为第一个到太空旅行的女人。可知莎莉 在1983年飞向太空的。故选 Co(2) 细节理解题。根据 She learned how to fly a plane, how to jump out of a plane as well as how to operate (操作)special machines.她没有学会生产机器,可知选项B错误的,故选Bo(3) 细节理解题。根据 She became the first American woman to travel into space. Later, she tau
31、ght at the University of California.可知她去太空后去加利福尼亚大学教学。故选D。(4)题目归纳题。这篇短文介绍了美国的女飞行员莎莉一生的故事。故选 Bo【点评】此题考查阅读理解。关键信息定位法。这个主要是细节题,在文章中快速圈出数字,再找出目标数字及相对应的细节作息。推理题解题技巧, 在理解原文字面意思的基础上,通过对语篇逻辑关系的分析和细节的暗示,做出一定的判断和推理,从而得到文章的深层意义及隐含意义的过程。主旨大意题解题技巧,根据文章的中心思想确定。5 .根据材料内容选择最佳答案。Hi, I'm Amy. I'm here to help
32、 you with any study-related (有关系的) problem, big o small. Please send me a message anytime.AmyMy problem is time I don't have enough time. Next month, I will have twelve exams.How can I possibly study for all of them? I think it's difficult and impossible.CindyHi, Cindy. It isn't impossib
33、le but you have to get started now. Make a study plan and prepare for each subject. It's better to study for an hour a day than just once a week, all day.AmyI share a bedroom and a desk with my sister. When we study at the desk together, she distracts (使分心) me because she is noisy. I try to talk
34、 with her about it, but she gets angry. Can you help me?JaneHi, Jane. You and your sister can use the desk at different times. You can talk about it with her. Or you can study at the school library a few times a week. If it's easier to write instead of (而不是)talking face to face, try messaging he
35、r and explain (解释)how you feel.AmyI'm silly. I just find it hard to study. I always stop and start and I keep getting the feeling that I'm learning wrong things. I don't think you can really help me.Liz;Liza, you're not silly at all! Lots of students have the same experience as you.
36、Sometimes things will improve if you join a study group. Join a group and meet twice or three times a week after school to study together. It's helpful for lots of students.Amy11) What is Cindy's problem?A. Her teachers don't like her.B. Her parents don't understand her.C. She doesn&
37、#39;t want to study for her exams.D. She doesn't have enough time to study for her exams.(2) Who lives in the same bedroom with her sister?A. Amy.B. Cindy.C. Jane.D. Liza.(3) The best word for " A" is "".A. terribleB. afraidC. luckyD. excited(4) What does Amy think of Liza?A.
38、 She is silly. B. She is noisy. C. She learns quickly. D. She has a common problem.( 5) Amy advises Liza to A. make a planB. join a study groupC. talk with her friendsD. study in the school library【答案】(1) D( 2) C( 3) A( 4) D( 5) B【解析】【分析】文章讲诉了关于学习热线主持人艾米回答了森碟、简和丽莎关于各自的学习问题。( 1)细节理解题。根据I don't ha
39、ve enough time. Next month, I will have twelve exams. 可知是没有足够的时间为考试学习;故选D。(2)细节理解题。根据 I share a bedroom and a desk with my sister. Jane 可知是简和妹妹共用房间;故选C。( 3)细节理解题。根据she distracts (使分心)me because she is noisy. I try to talk withher about it, but she gets angry. Can you help me? 可知感觉多么糟糕;故选A。( 4)细节理解题。
40、根据Lots of students have the same experience as you. 可知是认为丽莎的问题很正常;故选D。( 5)细节理解题。根据Sometimes things will improve if you join a study group. 可知是建议她参加学习俱乐部;故选B。【点评】此题考查阅读理解。这篇阅读理解是关于细节理解。对于细节理解题,需要在有限的时间内运用略读、扫读、跳读等技巧快速阅读,发现文章中的细节信息,然后遵循由整体到细节的原则,把握作者的思路,按全文 段落 词语的步骤来解题。( 6) 理解It is over a year now sin
41、ce Cathy came to China. She is now living in Nanjing and has worked in a computer factory for six months. The factory is in the north of the city, and her flat is in the south. But, she has never been late for work.Cathy is very popular in the factory. She is kind to everybody and gets on well with
42、the Chinese workers. After work, in the evenings they visit each other and talk about almost everything.However, Cathy has made up her mind to leave the factory. She is going to find a job in a travel agency (旅行社) ."If work in a travel agency, I'll be able to meet more people. I can learn m
43、ore about China , “ she told her friends.One day last week she had a talk with the manager of the travel agency .He seemed pleasedwith her Chinese. At the end of the talk, he said,"I'll give you a ring in a week and tell you theresult. " Now Cathy is waiting for the answer.(1) Cathy ha
44、s been in China for.A. more than a year B. half a year C. two and a half years D. two years (2) She is for work.A. always lateB. always on timeC. never on timeD. often late(3) Almost in the factory knows Cathy.A. nobodyB. somebodyC. everybodyD. none(4) Cathy's must be quite good.A. ChineseB. mat
45、hsC. JapaneseD. physics【答案】(1) A B (3) C (4) A【解析】【分析】文章大意:凯茜来中国已经一年多了。她现在住在南京,在一家计算机厂工作了六个月。工厂在城市的北部,她的公寓在南部。但她上班从不迟到。下班后,晚上他们互相拜访,谈论几乎所有的事情。然而,凯西已经决定离开工厂。她将在一家旅行社(旅行社)找到一份工作。如果我在旅行社工作,我就能结识更多的人。”现在凯西正在等待答案。(1)细节理解题。根据 It is over a year now since Cathy came to China.可知凯茜来中国已经一年多了。over=morethan ,超过,
46、故选 A。(2)细节理解题。根据 she has never been late for work.可知他上班从未迟过到,也就是准 时上班,故选Bo(3) 细节理解题。 Cathy is very popular in the factory. She is kind to everybody and gets onwell with the Chinese workers.可知几乎每个人都认识她,故选C。(4)推理判断题。最后一段中谈到He seemed pleased with her Chinese,故推知凯茜的汉语相当好。故选Ao【点评】本文涉及细节题、推断题和两种常考题型,细节题要注
47、意从文中寻找答案;推断 题需要联系上下文,推断出需要的信息。7 .阅读理解Tom Longboat had always been fast. He learned to run as a young boy on the Six Nations Grand River Reserve in Ontario, Canada. He ran a long distance each day to get to school or to visit hisfamily and friends.Sometimes running was the easiest part of Tom Longboa
48、t's life. As an aboriginal (土著的) athlete, life was hard for him. Other people tried to control how he trained and where he raced.But he chose to depend on his own spirit, mind and body, and would never back down.Tom Longboat won the Boston-Marathon in 1907 with a time of 2 hours, 24 minutes and
49、24 seconds, 4 minutes and 59 seconds faster than the world record (纪录)at that time. TheBoston newspaper said he was the most excellent runner who had sped over their roads.He took part in the Olympics and won many international marathons.His spirit lives on. Every year, the best aboriginal athlete i
50、n Canada is given the Tom Longboat Award.(1) Where was Tom Longboat probably from?A. CanadaB. The USC. China.D. Australia.(2) How was Tom Longboat's life as an aboriginal athlete?A. Easy.B. Hard.C. Lucky.D. Funny.(3) How long did it take Tom Longboat to finish the Boston Marathon in 19077?A. 2 h
51、ours, 19 minutes and 24 seconds.B. 2 hours, 29 minutes and 24 seconds.C. 2 hours, 24 minutes and 24 seconds.D. 2 hours, 24 minutes and 29 seconds.(4) Which of the following is NOT true about the Tom Longboat Award?A. It is given every year.B. Tom Longboat had won the award.C. It is named after a fam
52、ous aboriginal athlete.D. It is given to the best aboriginal athlete in Canada.【答案】(1) AB(3) C(4) B【解析】【分析】主要讲了 Tom Longboato(1) 细节题。根据 He learned to run as a young boy on the Six Nations Grand River Reserve in Ontario, Canada.可知 Tom Longboat 来自力口拿大,故选 A。(2)细节题。根据 As an aboriginal (土著的)athlete, life
53、 was hard for him.可知生活是困难的,故选Bo(3)细节题。根据 Tom Longboat won the Boston-Marathon in 1907 with a time of 2 hours, 24 minutes and 24 seconds, 4 minutes and 59 seconds faster than the world record(纪录)at thattime.可知花费了 2小时24分钟24秒,故选C=(4) 细节题。根据 Every year, the best aboriginal athlete in Canada is given the
54、 Tom Longboat Award.可知每年澳大利亚最好的土著运动员被授予Tom Longboat奖,而不是 Tom Longboat获彳T Tom Longboat奖,故选 B。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。8.阅读理解Paper is one of the most important products ever invented by man.The invention of paper meant that more people could be educated because more books could be printed. Paper
55、 provides an important way to communicate with knowledge.Paper was first made in China about 2,000 years ago. In Egypt and the West, paper was not very commonly used before the year 1400. Paper was not made in southern Europe until about the year 1100. After that, the forestry countries like Canada,
56、 Sweden, Norway, Finland, and the United States became the most important in paper-making. Today Finland makes the best paper in the world. And it has the biggest paper industry in the world.When we think of paper, we think of newspapers, books, letters, envelopes, and writing paper.So paper plays a
57、n important role in our lives.Paper is very good for keeping you warm. Houses are often insulated(隔热)with paper. Youhave perhaps seen homeless men sleep on a large number of newspapers. They are insulating themselves from the cold. In Finland, in winter itis sometimes 4:0 degrees below zero. The far
58、mer swear paper boots in the snow: Nothing could be warmer.(1) The invention of paper meant _LA. more books could be printedB. more people could be educatedC. paper was one of the most important products“D. paper was invented by man(2) Paper was made in southern Europe.A. before 11:00B. after 14:00C. after 11:00D. before 14:00(3) makes the best paper.A. FinlandB. CanadaC. The USD. Sweden(4) What's the
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年甘肃省兰州眼科医院(兰州市第一人民医院眼科)招聘考前自测高频考点模拟试题附答案详解(考试直接用)
- 2025年生态农业循环经济示范园农业废弃物资源化利用政策环境分析报告
- 2025年家庭教育指导服务市场细分需求趋势分析报告
- 2025年房地产企业财务稳健性与风险控制策略深度报告
- 2025年安徽钱营孜发电有限公司社会招聘2人考前自测高频考点模拟试题完整参考答案详解
- 二级人事代理合同6篇
- 2025年合肥新桥国际机场有限公司见习生招募30名笔试历年参考题库附带答案详解
- 2025年黄山市祁门县国有投资集团有限公司人才招聘5人考前自测高频考点模拟试题及完整答案详解1套
- 居住房屋租赁合同(15篇)
- 2025年度哈尔滨“丁香人才周”(春季)事业单位引才招聘1347人考前自测高频考点模拟试题完整参考答案详解
- 2025年书记在公文抄袭问题专项整治工作会议上的讲话范文
- GB/T 17219-2025生活饮用水输配水设备、防护材料及水处理材料卫生安全评价
- 出差工作安全培训课件
- 2025年少先队大队委笔试试卷及答案
- 证券业反洗钱培训课件
- GJB3165A-2020航空承力件用高温合金热轧和锻制棒材规范
- 2025年执业药师考试题库大全-附答案
- 退换货方案及措施
- 2025年食药监局考试题库
- 密室逃脱消防应急预案
- 2025年协作机器人产业发展蓝皮书-高工咨询
评论
0/150
提交评论