八年级英语上册阅读理解培优训练(附解析)_第1页
八年级英语上册阅读理解培优训练(附解析)_第2页
八年级英语上册阅读理解培优训练(附解析)_第3页
八年级英语上册阅读理解培优训练(附解析)_第4页
八年级英语上册阅读理解培优训练(附解析)_第5页
免费预览已结束,剩余20页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、八年级英语上册阅读理解培优训练( 附解析 )一、八年级英语上册阅读理解专项练习(含答案解析)1 阅读理解How long is a year? Most people say a year is 365 days. It takes about 365 days for the earth to go around the sun. In fact, it takes a little longer for the earth to go around the sun. It needs 365 days, 5 hours, 48 minutes, and 46 seconds.If a ye

2、ar has only 365 days, what happens to the extra (额外的)5 hours, 48 minutes, and 46seconds? The answer is this: Every four years, we have another day. It's February 29, and we call this day " a leap day (闰日)".This kind of year is called "a leap year". A leap year has 366 days. P

3、eople born on February 29 are called leap-day babies, or leapers. There are about four million leapers in the world. When do they celebrate their birthday? Do they celebrate only once every four years? Some leapers celebrate the birthday on February 28, and others celebrate it on March 1. Think abou

4、t it: A twelve-year-old leaper may have celebrated only three birthdays on the real day after he or she was born!Which year are leap years? Years that can be divided (除尽)by four are leap years. The year2000 was a leap year. Then 2004,2008,2012,2016 were the next leap years. If you know a leaper, you

5、 must say "Happy birthday!" to him or her on the leap day, because you just have one time to do that every four years!( 1 ) Why did the writer write the first paragrahp?A. To show us how the earth goes around the sun.B. To tell us why there is a leap year.C. To ask us some questions about

6、a year. D. To show us a year is 365 days.( 2) What can we know about the leapers' birthday?A. All of the leapers celebrate it on March 1 every year.B. All of the leapers celebrate it on February 29 every year.C. All of the leapers celebrate it on February 28 every year.D. All of the leapers can

7、celebrate it on the real day every four years.( 3) What can we learn from the third paragraph?A. How leap-day babies celebrate their birthdays.B. Why leap-day babies' birthdays are important.C. When leap-day babies celebrate their birthdays.D. Where leap-day babies celebrate their birthdays.( 4)

8、 What does the passage mainly tell us?A. Something about the leap day and the leap year.B. How the idea of a leap year came from.C. The birthday of a leaper. D. The history of a leap year.( 5) Who may be interested in this passage?A. Mary-she likes to read storybooks.B. Peter-he likes science very m

9、uch.C. Linda-she wants to know something about the history.D. Jimmy-he wants to know how to celebrate his birthday.【答案】(1) BD(3) C(4) AD【解析】【分析】大意:本文是一篇关于一年的长度以及闰日的科普文章。(1)段落大意题。通读第一段可知,第一段主要告诉我们一年其实是365天、48分钟和46秒,这是为什么有闰年的原因。故选 Bo(2)细节理解题。根据第四段 If you know a leaper, you must say "Happy birthda

10、y!" to him or her on the leap day, because you just have one time to do that every four years! 可知,闰日出 生的孩子,每四年可以在自己真正出生那一天庆祝生日。故选Do(3)段落大意题。通读第三段可知,第三段主要讲了闰日出生的孩子怎么过生日。故选Co(4)段落大意题。通读第四段可知,第四段主要讲了闰年是怎么计算的,有多少个闰年,以及可以在闰年的时候对闰日出生的孩子说生日快乐。故选Ao(5)推理判断题。通断全文可知,文章是关于一年的长度以及闰日的科普,因此对于闰 日出生的孩子来说,可能会感兴趣

11、,因为他想知道如何过闰日的生日。故选D。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意 从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了 解大意之后找出中心思想。2 .阅读理解The sun is always shining (照射).But it can only shine on one side (边)of the earth(地球) at one time. When the sun is shining on one side of the earth, it is night on the other side.At

12、night, you can see the stars. The stars are in the sky(天空)all day. But the light (光)from the sun is so bright (明亮的) that you can't see them. When night comes, there is no light, and the stars are bright enough to see. The stars look very small. But some of them are even bigger than the sun. They

13、 look small because they are so far away from you. Big things look much smaller when they are far away. The sun is closer to the earth than other stars, so it looks bigger.(1) When it is night, the sun.A. doesn't shineB. shines for a short timeC. disappears (消失)" D. shines on the other side

14、 of the earth(2) We can't see the stars in the sky at daytime because.A. there are no stars thereB. the stars are much smaller than the sunC. the bright light from the sun makes them not seen (被看见)D. the stars come out only at night(3) The stars look small because.A. they are far away B. they ar

15、e small C. they have no light D. they are in the sky 【答案】(1) DC(3) A【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍白天和黑夜的形成和只有夜晚才能看见星星及 它们看上去那么小的原因。(1)细节理解题。由第一段最后句When the sun is shining on one side of the earth, it isnight on the other side.可知在夜晚时太阳照到地球的另一面,故选 D。(2)细节理解题。由第二段第二句The stars are in the sky (天空)all day. But the l

16、ight(光) from the sun is so bright (明亮的) that you can't see them.可知在白天不能看至 U星星是由于太阳光太明亮,故选Co(3)细节理解题。由第二段 The stars look very small. But some of them are even bigger than the sun. They look small because they are so far away from you.可知它们看上去很小是因为它们离我们很遥远,故选Ao【点评】考查阅读理解,做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,

17、结 合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确 的答案。3 .阅读理解There is an old tree on a dry land. The tree has so many branches. It brings shadow(树荫)to hundreds of travelers.One day, two travelers got to the tree. They walked for a long time in the hot sun. They were too hot and tried to find a place to rest

18、. Luckily, they found the big tree.They made a decision to take a rest under the tree. They slept there for a while. When they woke up, they felt hungry and one traveler climbed up the tree. But he was sad to see nothing.He started to say bad words to the tree. "Oh, this is just a useless tree

19、without any fruit on it!" The other traveler said nothing about the tree but asked his friend to be quiet. However, the traveler in the tree still shouted at the tree.The tree couldn't stand the traveler at last. He _said in a sad yet strong voice," You can't be so ungrateful (忘恩负义

20、的) to me, Just look back to the moment when you got here in the hot sun! I gave you a cool and comfortable place to rest. You would die now without me!"Many people do much for us, but we sometimes forget to give thanks but only complain! Make sure not to say any bad words to the one who has hel

21、ped you.(1) The big tree helped make the two travelers .A. coolB. hungryC. hotD. thankful(2) Why did the traveler feel sad?A. Because the tree was too tall.B. Because he couldn't climb higher.C. Because he didn't sleep well.D. Because he could find nothing to eat,(3) What does the underlined

22、 word "He" in the fifth paragraph refer to?A.旅游者叫树C啦Dt地(4) Which is the RIGHT order according to the passage? Two travelers got to the tree. One traveler climbed up the tree. The travelers had a good rest. One traveler shouted at the tree.A.B.C.D. The story mainly tells us that.A. when we

23、travel, we should take food with us!B. we should thank the people who have helped usC. big trees can make people cool and comfortableD. we shouldn't say bad words to any person【答案】(1) AD(3) B(4) CB【解析】【分析】主要讲了 2个旅行者因为天气太热在大树下休息,醒来时感觉饿了,一 个旅行者抱怨树是没用的,大树说旅行者是忘恩负义的,告诉我们应该和帮助我们的人说 谢谢。(1) 细节题。根据 They

24、 were too hot and tried to find a place to rest. Luckily, they found the big tree.可知天气炎热,两个旅行者在大树下乘凉,故选A。(2) 细节题。根据 When they woke up, they felt hungry and one traveler climbed up the tree.But he was sad to see nothing.可知旅行者感到饿了,但是没有发现树上有东西吃,所以是难 过的,故选Do(3)细节题。根据前句The tree couldn't stand the tra

25、veler at last.大树不能忍受旅行者,所以用难过但是强烈的声音说,所以he代指大树,故选Bo(4)细节题。根据第二段第一句One day, two travelers got to the tree.可知是第一个;根据第三段第一句They made a decision to take a rest under the tree.可知 是第二个;根据第三段第三句 When they woke up, they felt hungry and one traveler climbed up the tree. 可知 是第三个; 根据第四段 The other traveler said

26、 nothing about the tree but asked his friend to be quiet.可知是第四个,故选C。(5)细节题。根据全文可知主要讲了2个旅行者因为天气太热在大树下休息,醒来时感觉饿了,一个旅行者抱怨树是没用的,大树说旅行者是忘恩负义的,告诉我们应该和帮助 我们的人说谢谢。故选 Bo【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。4.阅读理解Today I Ate A Rainbow is a useful game about our health. It makes eating a rainbow of fruit and vegetab

27、les fun for kids! In the game, the teachers or parents use a colorful rainbow chart and brightly colorful magnets (磁铁).They know about the fruit and vegetables they eat the whole day, "Sometimes it can be really difficult to get children to eat fruit and vegetables," says Mrs.Welles. "

28、;My little son is weak, and he doesn't like fruit or vegetables. He likes to eat junk food. I think this chart can help him know about how much fruit and vegetables he eats every day. I'm sure the idea can work well."Fruit and vegetables have vitamins (维生素),minerals (矿物质) and nutrients

29、(营养物) Many nutrients give fruit and vegetables their bright colors. The brighter, the better! The chart is made up of these important colors: red, orange, yellow and green. The different bright colors show the different nutrients that each fruit or vegetable has. So we can use the rainbow colors as

30、a guide to know what we should eat today.11) Today I Ate A Rainbow is according to the passage.A. a game about healthB. a book about healthC. a magazine about funD. a. TV show about science(2) From the rainbow chart teachers or parents can know A. what kind of food kids have to eat every dayB. many

31、different colors of fruit and vegetablesC. the fruit and vegetables kids eat the whole dayD. how kids have to make the chart correctly(3) Mrs. Welles' son doesn't like to eat.A. fruit or junk foodB. junk food or vegetablesC. junk food or sweetD. fruit or vegetables(4) In the chart we can see

32、 kinds of colors.A. twoB. threeC. fourD. five From the passage we know that _.A. all the children like to eat fruit and vegetables a lotB. Mrs. Welles doesn't believe that chart can help her sonC. the minerals give fruit and vegetables their bright colorsD. fruit with different bright colors has

33、 different nutrients【答案】(1) AC(3) D(4) CD【解析】【分析】主要讲了关于我们健康的一个有用的游戏今天我吃了一个彩虹,我 们用彩虹的颜色知道我们今天应该吃什么。(1)细节题。根据 Today I Ate A Rainbow is a useful game about our health.可知今天我吃了一个彩虹是一个有用的关于健康的游戏,故选Ao(2)细节题。根据 They know about the fruit and vegetables they eat the whole day 可知他 们知道一整天吃的水果和蔬菜,故选Co(3)细节题。根据 M

34、y little son is weak, and he doesn't like fruit or vegetables. 可知 Welles 女 士的儿子不喜欢水果或者蔬菜,故选Do(4)细节题。根据 The chart is made up of these important colors: red, orange, yellow and green.可知讲了红色、橙色、黄色和绿色,四种颜色,故选C。(5) 细节题。根据 The different bright colors show the different nutrients that each fruit or veg

35、etable has.可知不同的亮色显示出每种水果或蔬菜所具有的不同营养成分。故选D。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。5.阅读理解Kian Hamer has become one of the youngest members of Mensa. Mensa is an international organization (组织) for IQ (智商).His IQ is 162 and it's two points higher than Albert Einstein's and Professor Stephen Hawking

36、9;s. Mensa has 110,000 members all over the world, including 20,000 in the British Isles(不歹U颠群岛).Only eight percent of members are under16.Mensa sent a letter to Kian's home. The letter wrote, "Kian is one of the cleverest people in the world. "Kian feels proud to have got such a good

37、score and he's really excited to join Mensa. He always works hard on everything he does and he's always ready for 自 challenge. Although people call him a genius (天才),he still wants to be a professional footballer when he grows up. He loves playing football very much.His dad Rich Hamer, who w

38、orks as a firefighter, said, "Kian is clever but I'm not allying him a genius like others. I want him to keep his feet on the ground. He needs to study hard forever. Never be proud. A lot of people have joked that he's too clever to be a footballer. I don't think Kian realized what

39、a good score it was at first. He's always done really well at school. He worksreally hard and always tries his best."D. sadD. a footballerD.躺在地上(1) Kian feels to be a member of Mensa according to the passage.A. excitedB. relaxedC. bored(2) Kian plans to be when he is older.A. a scientistB.

40、a firefighterC. an engineer(3) The underlined part means in Chinese.A.把脚放地上B.站在地上“C.脚踏实地(4) The best title for the passage may be "".A. How to become a member of Mensa B. One of the youngest members of Mensa C. What the cleverest boy's IQ isD. A genius or a professional footballer【答案】(

41、1) A D(3) C(4) B【解析】【分析】大意:本文讲述门萨最年轻的成员奇恩.哈默尔的个人情况,他在智商测试中彳#到162分,比天才科学家爱因斯坦和物理学家的智商还高,他想成员一名足球运动 员,虽然智商高,但是他学习依然很努力。(1)细节题。根据 he's really excited to join Mensa.可知,他对于自己能成为门萨的一员而 感到很激动,故选 Ao(2) 细节题。根据 he still wants to be a professional footballer when he grows up. 可知,他 想长大了成为一名专业的足球运动员,故选 Do(3)

42、 词义猜测题。根据 Kian is clever but I'm not allying him a genius like others. I want him to keep his feet on the ground.可知,奇恩很聪明但是我不支持他像其他人一样的天才,我想他 保持脚踏实地,推出 his feet on the ground的意思为 脚踏实地,故选 C(4)主旨题。本文主要讲述门萨最年轻的成员奇恩.哈默尔的个人情况,选项 B符合题意,故选Bo【点评】考查阅读理解。细节题、词义猜测题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题 需要从文中寻找答案;词句猜测题需要联系上下文

43、,推出词句的意思;主旨题需要通读全 文,了解大意之后找出中心思想。6.阅读理解If you give someone something for free, they maybe don't value it. If you are their friend and you've done something great in the world, they may think you can't be that great. If you were "that" great, then, you certainly wouldn't be

44、their friend. So what is free and so valuable (有价 值的)to us?Well, air is free and is not only valuable, but, if you don't have it, you will die. Another free thing is friendship. Think about your friends. If you have friends like I do, you cherish, like, respect and are thankful to them. They are

45、 always there for you, especially true and loyal (忠诚的) friends.What else is free? Well, family. I love my family. We have great relationships. We don't argue or fight. We get along very well. I treasure every conversation I have with them. I follow their advice when I ask for it. I admire their

46、silence when I don't ask. I enjoy their support and love for me.Education is free. You can study in the library and pursue (从事) your own personal education for free, You might have to pay to go to a high school or college, but you can always go to the library and learn for free.There are so many

47、 things that are free. I give a lot of things away that can and will change your life. I give free English lessons. I give away free books that I've written. I give my time and efforts at an English corner where I help others learn English better.Think about it. The best things in life are all f

48、ree. Do you agree?(1) The writer thinks the following things are free and valuable EXCEPT.A. booksB. friendshipC. educationD. family(2) From the third paragraph, we know the writer A. sometimes fights with his brotherB. has some problems with his familyC. often discusses with his familyD. gets on we

49、ll with his family(3) Why does the writer think education is free?A. Because you needn't pay for a high school or college.B. Because you can go to the library and learn for free.C. Because he gives away free books that he has written.D. Because he gives free English lessons to everyone.(4) What

50、does the passage mainly talk about?A. How to make good friends.B. What is free and valuable to us.C. Getting on well with your family.D. How to speak English well.【答案】(1) AD(3) B(4) B【解析】【分析】主要讲了对于我们来说什么是免费的和有价值的。(1 )细节题。根据 Well, air is free and is not only valuable.Another free thing is friendship.

51、What else is free? Well, family. Education is free. 可知空气、友谊、家庭和教育是免 费的,没有书,故选 Ao(2)细节题。根据 We don't argue or fight. We get along very well.可知作者和家人相处得 好,故选Do(3) 细节题。根据 You might have to pay to go to a high school or college, but you can always go to the library and learn for free. 你可能要付学费去高中或大学,但你

52、可以随时去图书馆免 费学习,故选Bo(4)主旨题。根据全文可知主要讲了对于我们来说什么是免费的和有价值的,故选Bo【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。7 .阅读理解Do you have true friends? Do you want to know better between you and your friends? There are three different kinds of friends: "pest friends", "guest friends

53、", and "best friends".The first kind of friend is simply acquaintances (熟人),and all you usually know about them is their names. You may meet this kind of friend at school, at work, or on the bus, but you don't miss them when they're not around. When this kind of friend does so

54、mething bad, you don't tell them. That is why they are called "pest friends".The second kind of friend could also be called "social partners". They are closer than acquaintances, but not as close as true friends. You know their names, a little of what they like or dislike, an

55、d a little of their family histories; you usually have a few things in common, but you don't talk about anything deep (深),such as your wishes or fears (害怕),and they don't open up to you how they really feel.The last kind of friend, the "best friend", is the one you know the deepest

56、. You're like family, and know everything about each other. You have no problem staying at each other's houses, and you share your deepest feelings and thoughts. They will correct you when you're wrong, and though they may not be perfect (完美的) ,they at least will always care about you, a

57、nd never do anything on purpose (故意地) to hurt you.We all have our pest, guest, and best friends. We should value (重 视)all friendships and remember, all best friends start out as just acquaintances.(1) If you and David are neighbors and classmates, and do things together, but don't share their fe

58、elings, you are " ".A. pest friendsB. guest friendsC. best friendsD. not friends(2) The fourth paragraph mainly tells us _LA. how to make a best friendB. how to learn from your best friendsC. what a "best friend" isD. what a best friend can do for you(3) From the passage, we can

59、learn that _.A. pest friends are important than guest friendsB. we miss our best friends when we're not with themC. a best friend hardly does something bad to youD. a "pest friend" will never become your best friend(4) Which of the following shows the structure(结构) of the passage?【答案】(1) B(2) C(3) C(4) B【解析】【分析】大意:本文主要介绍了三种不同的朋友的特点。(1)细节理解题。根据第三段 but you don't talk about anythi

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论