下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、.阅读理解讲义一、三步法及例文精讲阅读做题三步法:第一步:读文记叙类:时间、地点、人物说明议论类:总分总/总分首尾、层次 第二步:做题细看题目和选项,文中适当标注第三步:检查利用标注迅速定位检查例文:Long, long ago a man arrived in a country. He was surprised to find that only the king stood in the country. He asked people in the country why only the king stood. They told him the king of the count
2、ry was very short and the king didnt want to see anybody taller than him. So he ordered his people not to stand, and then the people would be shorter than him.The man thought for a minute and then he went to meet the king. When he met the king, the man had a talk with him. After that, the king made
3、a new rule that people could stand. People in the country were very surprised, so they asked the man what he told the king.He said, “I just tell him if he asks everyone not to stand, they will remember they have a short king all the time. If people can stand, they will forget all about their short k
4、ing. 本篇属于记叙类文章:时间:很久很久以前 long, long ago地点:在一个国家 in a country人物:一个男的;国王;国家的臣民a man; the king; people in the country事件:一个很有智慧的人帮助民众让国王改变了一个很荒唐的规定1. What did the man find special in the country?A. All the people sat.B. There was no tall man.C. Only the king stood.yD. All people there were tall. 2. What
5、 did the king look like?A. He was heavy.B. He was thin.C. He was tall.D. He was short.3. What did the man do after he heard that rule?A. He laughed at the king.B. He started to sit down.C. He had a talk with the king.D. He left the country.4. What can we infer推断 from the passage?A. The man was smart
6、.B. The king was shy.C. The man was scared.D. The king was lazy.5. Why did the king make a new rule?A. He was afraid of that man.B. He was afraid of the people in the country.C. He liked different rules.D. He didnt want his people to remember he was short.二、阅读精选 1Frank is my friend. His family is ri
7、ch. His parents always give him lots of pocket money. But Frank thinks his parents work very hard and its not easy for them, so he always tries his best to save money.He has some good ways to do it.Frank likes reading. He has lots of books. He tells me he often buys books online, because theyre chea
8、per. And when he has free time, he often goes to bookstores or libraries to do some reading.Frank has a bike. He usually goes to school by bike. Sometimes when it rains or snows, he walks. These two ways help Frank keep healthy and save some money.Frank brings a bottle of water to school every day.
9、When other students drink juice, he enjoys his water. He thinks water is the cheapest but the best drink.Some students think Frank is mean. But I dont think so. I think he is right. What do you think of him?本篇是说明类文章:总:第 1 段交代 Frank 是个家里很富但自己却很节省的人。分:第 2, 3, 4 段从阅读、上学交通工具和所用饮料三个层面分别说明 Frank 的节省和良好的生活
10、方式。总:第 5 段作者说明自己对 Frank 这种做法的赞同。1. Does Frank try his best to save money?A. Yes, he does.B. No, he doesnt.C. I dont know.2. How does Frank usually go to school?A. By bus.B. By bike.C. By train.3. Why does Frank often buy books online?A. Because theyre more useful.B. Because theyre more interesting.C
11、. Because theyre cheaper.4. What does Frank bring to school every day?A. Water.B. Juice.C. Cola.5. What does the writer think of Frank?A. He is mean.B. He is right.C. He is wrong.三、阅读精选 2Reading is a good hobby for all kinds of reasons.First, reading is fun. You can always keep yourself happy if you
12、 like reading. You will never feel bored or tired.Next, you can read a book anywherein a car, on a plane, oreven in the bathroom. All you need is a book!Another good reason for reading is that it is useful. If you read as a hobby, you will get better and better at it. And you will read faster and fi
13、nd it easier to understand what you read. As your reading skills improve, you will probably find your schoolwork becomes much better.Some people say that reading is out of date 过时的. This is nottrue. You can read on computers, and the better you read, the better your computer skills will be.Good read
14、ers may become writers, too. They always have more things to write about.Reading is a wonderful hobby. Why not start reading right now?本篇是议论类文章: 总:第 1 段交代阅读是个不错的爱好。分:第 2, 3, 4, 5, 6 段从 5 个方面的原因说明阅读是个不错的爱好。总:第 5 段总结阅读真的是个不错的爱好。1. Reading can always keep yourself .A. boredB. happyC. tired 2. You can read a book .A. anywhereB. only on a planeC. when you are driving a car 3. You can read faster _.A. after you read a bookB. if you are a studentC. if you read as a hobby4. It isthat reading
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 跨境电商海外仓货物安全管理合同协议2025
- 跨境电商独立站域名备案咨询协议2025年
- 2025 小学六年级语文下册 儿童诗 创作技巧指导课件
- 跨境电商2025年跨境电商税务代理协议
- 口罩生产供应协议2025年运输安排
- 2025年办公楼外墙防水材料供应协议合同
- 2025 小学六年级语文上册口语交际即兴发言训练课件
- 国际税务面试题目及答案
- 医院防控面试题库及答案
- 深度解析(2026)《GBT 34445-2017热塑性塑料及其复合材料热封面热粘性能测定》
- 2024年中国诚通控股集团有限公司所出资企业招聘真题
- DB37-T4975-2025分布式光伏直采直控技术规范
- 画框制作合同范本
- 2025下半年贵州遵义市市直事业单位选调56人参考笔试题库附答案解析
- 2025年河北邯郸武安市公开招聘食品检测专业技术人员4名备考考试题库及答案解析
- 【试卷】吉林省松原市2025-2026学年八年级上学期12月期末测试道德与法治试题
- 反霸凌宣传课件
- 2024年广东省春季高考(学考)语文真题(试题+解析)
- 陕西省专业技术人员继续教育2025公需课《党的二十届三中全会精神解读与高质量发展》20学时题库及答案
- CJT 288-2017 预制双层不锈钢烟道及烟囱
- 民主评议党员测评情况汇总表
评论
0/150
提交评论