【60套练习】宁波市中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(及答案)(24)_第1页
【60套练习】宁波市中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(及答案)(24)_第2页
【60套练习】宁波市中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(及答案)(24)_第3页
【60套练习】宁波市中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(及答案)(24)_第4页
【60套练习】宁波市中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(及答案)(24)_第5页
免费预览已结束,剩余45页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2020-2021中考英语英语阅读理解练习题(附答案)一、英语阅读理解1 .阅读理解A city without cars would be very strange, right? The European city Venice is such one.Venice is in the northeast of Italy. It wasn't built on land, but on more than 110 islands. Seawater is everywhere all around the city.Even so, travel isn't diffic

2、ult. The water ways have always been the best way to get around. There are 117 waterways and more than 400 bridges that can lead you where you want to go. People in Venice move from place to place by boat. They like to enjoy the scenery( 风光)and cool summer nights while taking boat trips.Venice grew

3、out of small islands in saltwater lakes when some Italians escaped from a war 1,500 years ago and built their homes there.Water makes the city beautiful and special, but it is also a big problem. Sometimes tourists will have such strange experiences. One moment they walk across the bridge, and there

4、's nothing special. But when they come back to the bridge an hour later, it's underwater and everyone has to wear rain boots to cross.People used too much underground water, which made the city get lower little by little. Now the city is down by 23 centimeters. Another problem is the rising

5、seawater. The rising temperature(温度)makes the ice of the Arctic Ocean( d匕冰洋)melt(融化).Every year, high water hits the city in autumn and winter. When the water comes, more than half of the city is underwater.11) Where is the city of Venice?A. It's in Europe. fB. It's in America. f C. It's

6、 in Arctic Ocean “iD. It's under the sea. (2) Which of the following is true about Venice?A. Venice changed into small islands in saltwater lakes 1,500 years ago.B. Venice used to be big islands in saltwater lakes 1,500 years ago.C. Venice came from small islands in saltwater lakes 1,500 years a

7、go.D. Venice has lots of waterways and bridges but no boats.(3) This passage mentioned things about Venice but NOT .A. the history."B. the locationC. the bridges"D. the food(4) Which is NOT the reason why Venice gets lower?A. Too many waterways.B. The use of underground water.C. The higher

8、 temperature.D. The rising seawater.【答案】(1) AC(3) D(4) A【解析】【分析】主要讲了欧洲没有车的奇怪城市水城威尼斯。11)细节题。根据 The European city Venice is such one.可知威尼斯是欧洲的,故选 A。(2)细节题。根据 Venice grew out of small islands in saltwater lakes when some Italians escaped from a war 1,500 years ago and built their homes there. 可知威尼斯在 15

9、00 年前由小岛 发展而来,故选Co(3)细节题。根据 Venice is in the northeast of Italy可知讲的是威尼斯的位置;根据There are117 waterways and more than 400 bridges that can lead you where you want to go. 可知讲的是威 尼斯的桥; 根据 Venice grew out of small islands in saltwater lakes when some Italians escaped from a war 1,500 years ago and built th

10、eir homes there.可知讲的是威尼斯的历史,没说威尼斯 的食物,故选D。(4)细节题。根据 People used too much underground water, which made the city get lower little by little.可知 B 是原因;根据 The rising temperature(温度)makes the ice of the Arctic Ocean(北 冰洋)melt(融化).可知C是原因;根据 Another problem is the rising seawater.可知D是原因, A不是原因,故选Ao【点评】考查阅读

11、理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。2 .阅读理解Trees are useful to man in three important ways.The first important way is that they provide man with wood and other products. Trees provide not only man but also many animals with food. Without trees, many animals could not live on the Earth. It's not easy for man

12、to live on the Earth either.The second important way is that trees give us shade. On a hot summer day, people are eager (渴望)to have a rest under the tree after they have a long walk. You can imagine how important the shade of a tree is to man and animals.The third important way is that trees help to

13、 prevent droughts and floods. However, in many parts of the world, people haven't realized the third way. They cut trees down in large numbers. In the end, they find that they have lost the best friends they had.(1) In how many important ways are trees useful to man according to this passage?A.

14、Two.B. Three.C. Four.nD. Five.(2) Do trees only provide man with food?A. Yes, they are.B. No, they don't.C. Yes, they do.D. No, they aren't.(3) On a hot summer day, what do trees give us?A. They give us food.B. They give us wood.C. They give us shade.D. They give us leaves.(4) What does the

15、underlined word "They" refer to?A. The people who cut down trees in many parts of the world.B. The people who use the wood.C. The people who enjoy the shade.D. The people who enjoy the food.ri B. How to plant trees D. How to protect trees What's the best title for the passage?A. How to

16、 cut down treesC. The importance of trees【答案】(1) BB(3) C(4) AC【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是在三个重要方面树木都对我们是有用的。(1)细节理解题。根据 Trees are useful to man in three important ways.可知在三个重要方 面树木对我们是很重要的。故选Bo(2) 细节理解题。根据 The first important way is that they provide man with wood and other products.可知树木不仅能给我们食物。故选 B。(3)细节理

17、解题。根据 The second important way is that trees give us shade.可知在夏天很热 的天气它能给我们阴凉。故选 Co(4)词义猜测题。根据They cut trees down in large numbers.可知此处指砍伐树木的人。Inthe end, they find that they have lost the best friends they had. 最后,他们发现它们失去了它们 拥有的朋友。所以they,指的是砍伐树木的人。故选 A。(5) 主旨大意题。 根据主题句 Trees are useful to man in th

18、ree important ways.可知这篇短文 主要讲的是树木的重要性,故选Co【点评】此题考查阅读理解题。迅速浏览,掌握全文的主旨大意。速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料。细读题材,各个击破。掌握全 文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。找到问题答案。词义猜测题。我们要根据上下文的联系确定词义。对 于主旨大意题。我们可根据文章的主题句或文章的中心思想确定。3 .阅读理解To me, music is food and water. I can't live without it.

19、I know this is not true for everybody. Many people don't listen to music and they can get along quite well. But music is everywhere in our life. For example, when you watch films or TV plays, do you find them interesting if there is no music? You would find them boring. And when you are waiting

20、for the train or the plane, you would like to listen to music because it makes the time seem shorter.It is true that music is everywhere in our life. Some people like to sit by the sea and listen to the sound of the sea. Some enjoy listening to the singing of birds. Those sounds are some kinds of mu

21、sic. So music has meaning for everyone in some way or other. Of course, it has special meaning for people like me. We spend our lives playing or writing music.Someone said, "Through music a child goes into a world of beauty, learns to take care of others and makes his mind and body strong. &quo

22、t;Music is an important part of our lives.(1) According to the passage, the writer CAN'T live without .A. waterB. foodC. airD. music(2) Music is important to.A. some peoplehB. everyoneC. nobodyD. the writer only(3) Listening to music while waiting for the train or the plane .A. makes time flyB.

23、helps you to save timeC. makes time shortD. makes you feel that time passes more quickly(4) From the passage we know.A. the writer becomes strong through musicB. the writer likes writing music every dayC. most people enjoy listening to the sound of the seaD. music has some kind of meaning for everyb

24、ody【答案】(1) DA(3) D(4) D【解析】【分析】文章大意:对我来说,音乐是食物和水。我的生活不能没有它。音乐在我们的生活中无处不在,有些人喜欢坐在海边,听大海的声音。有的人喜欢听鸟儿的歌唱。这些听起来有些类似于音乐。音乐是我们生活的重要组成部分。(1)细节理解题。 由 To me, music isfood and water. I can't live without it.可知对我来说,音乐是食物和水。我的生活不能没有它。故选 D。(2)细节理解题。 由 Some people like to sit by the sea and listen to the soun

25、d of the sea. Some enjoy listening to the singing of birds. 可知音乐对一些人还是很重要的。故选A。(3)细节理解题。 由 when you are waiting for the train or the plane, you would like to listen to music because it makes the time seem shorter.可知音乐可以让时间变短。故选 D。(5) 细节理解题。 由 music has meaning for everyone in someway or other. 可知音乐对

26、每个 人都有某种或其他意义。故选 D。【点评】考查阅读理解。要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找 出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基 础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。4.阅读理解How do you pay for your meals at a fast food restaurant? With change( 零钱)? Nowadays we have We Chat wallet and Alipay.I use my tap-and-go card(感应式信用卡 ).I don'

27、;t even need to enter my PIN number(SIM 卡密 码)or a signature(签名)to pay money. It's quicker and everybody in the queue(队)is happy.Contactless payments(非接触式支付 )are more and more popular, but the safety ( 安全性)still needs improving(改善).And people shouldn't pay too much at a time -in the UK it'

28、;s £ 30. If you use the card a few times, you will need your PIN number.Some things, such as your clothes, have been combined with electric technology(与电子技术联系起来 ).Kenneth Cukier, the writer of the book Big Data, says, "You can take any card and put it in a coat. When you make a payment, ju

29、st wave your arm in front of the terminal( 终端)."This is for people who don't want to take their card out of their pocket, or use their phone or watch.Good, isn't it?So spending money is becoming easier at the time. And people are buying more and more things. But making money still needs

30、 the hard work.Back to work then!(1) Why does the writer want to use his tap - and-go card more?A. Because it's cheaper.B. Because it helps to save 律省)time.C. Because it helps to save money.D. Because it's safe 佼全).(2) Which of the following statements about contactless payments is true acco

31、rding to the passage?A. Contactless payments are always safe enough.B. If you use the contactless payments. You always need your PIN number.C. To make payments safe, you shouldn't pay too much at a time.D. Contactless payments take more time.(3) Kenneth Cukier says that one can pay by waving his

32、 or her arm in front of the terminal because is put in his or her coat.A. a phonehB. a watchC. a cardD. a computer(4) The last sentence of the passage tells people that.A. working hard to make more moneyB. making money is easierC. making money is not important nowD. money spent can come back The mai

33、n idea(要旨)of the passage is.A. to make people have more bank cards B. to make people save moneyC. to make people throw their cash (现金) h D. to make people learn about payments【答案】(1) BC(3) C(4) AD【解析】【分析】本文介绍了现在的支付方式有很多种,都和电子技术有关。(1)推理题。 根据 I use my tap-and-go card, it's quicker and everybody in

34、 the queue(队)is happy 可知使用 感应式信用卡,因为它有助于节省时间,故选B。(2)推理题。根据 And people shouldn't pay too much at a time -in the UK it's £ 30. If you use the card a few times, you will need your PIN number 可知,为了保证支付安全,你不应该一次 支付太多,故选Co(3) 推理题。根据 You can take any card and put it in a coat. When you make a

35、payment, just wave your arm in front of the terminal 可知肯尼思 卡基尔说,人们可以在候机楼前挥动手臂 来付钱,因为他或她的外套里放着一张卡片,故选 Co(4) 推理题。根据 So spending money is becoming easier at the time. And people are buying more and more things. But making money still needs the hard work.Back to work then! 所以在那 个时候花钱变得越来越容易。人们购买越来越多的东西。

36、但是赚钱仍然需要努力工作。那就Ao回去工作吧,可知文章的最后一句告诉人们努力工作赚更多的钱,故选(5)主旨题。根据本文介绍了现在的支付方式有很多种,都和电子技术有关,可知本文主要是让人们了解付款 ,故选D。【点评】考查阅读理解。 本文涉及推断题和主旨题,推断题需要联系上下文,推断出需要的 信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。5.阅读理解May 18th is International Museum Day. Let's visit some great museums around the world.Bananas All AroundIf you like eat

37、ing bananas, you will love the banana museum in the US. The owner (主人) thinks that bananas are the best fruit in the world. In the museum, you can play a banana cello (大 提琴),or use a banana phone to call your friends. And drawing, on a banana is also an interesting thing to do.Fast Noodles' Camp

38、This is the Instant Ramen Museum in Japan. A Japanese man made the first instant noodles (方 便面)in 1958. The museum has a room for working them. You can make your own instant noodles. Many people go there to have a try.Dolls' PartyIn France, two men built a doll museum. They collect(收藏)different

39、kinds of dolls all overthe world. The oldest doll is over 200 years old. The dolls look very interesting. Some are reading books, some are having parties and some are in a hospital.(1) You can in the banana museum.A. read banana booksB. play a banana violinC. use a banana phoneD. make banana food(2)

40、 A(n) man made the first instant noodles.A. JapaneseB. FrenchC. AmericanD. Chinese(3) Which of the following is NOT true?A. International Museum Day is on May 18th.B. You can eat nice bananas in the banana museumC. There're different kinds of dolls in the doll museum.D. People can make noodles i

41、n the Instant Ramen museum 【答案】(1) CA(3) B【解析】【分析】本文讲述了几家著名的博物馆。(1)细节题。根据 use a banana phone to call your friends可知在香蕉博物馆,你可以用香蕉电话,故选Co(2)细节题。根据 A Japanese man made the first instant noodles 可知一个日本人做了第一 个方便面,故选Ao3 3) 细节题。根据 If you like eating bananas, you will love the banana museum in the US. 可 知如果

42、你喜欢吃香蕉,你会喜欢美国的香蕉博物馆,故 B选项是错的,故选 Bo【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,细节题要注意从文中寻找答案。6.阅读理解Fast Food is Good But Bad!People all over the world like to eat in fast food restaurants. The food there is delicious and it comes very quickly. Also, it is not too expensive, and the restaurants are always clean and bright. Pe

43、ople can eat in or take their food away.Chinese families love to cat in fast food restaurants, too. There are two kinds of fast food restaurants in China. There are Western fast food restaurants, and there are Chinese ones. Western fast food restaurants sell hamburgers, French fries, fried chicken l

44、egs, drink and so on. The Chinese fast food restaurants sell dumplings, noodles, spring rolls, and other Chinese snacks (快 餐).My family likes fast food, but we don't eat at Western fast food restaurants very often. My mom says some fast food is bad for us. It is usually high in fat (月旨肪).So it i

45、s not good for our health.11) Many people like to eat in fast food restaurants NOT becauseA. the food is expensiveC. the food comes very fast(2) In Western fast food restaurants, youA. noodlesB. hamburgers(3) Chinese like to eat in.A. Western fast food restaurantsC. their homes(4) Fast food is bad b

46、ecause.A. some fast food is not fastC. some fast food is expensive【答案】(1) AB. the food is deliciousD. the restaurants are comfortable (舒适的) can eat.C. dumplingsD. spring rollsB. Chinese fast food restaurantsf D. Western and Chinese fast food restaurantsB. some fast food is high in fat川 D. there is t

47、oo much fast foodB(3) D(4) B【解析】【分析】文章大意:全世界的人都喜欢吃快餐,它好吃,便捷又很便宜,但是快餐 也有很多的缺点。(1)细节理解题。根据文中的语句 The food there is delicious and it comes very quickly. Also, it is not too expensive,理解可知,快餐受欢迎的原因之一是便宜而不是昂贵,故选 A。(2)细节理解题。根据文中的语句 Western fast food restaurants sell hamburgers, French fries, fried chicken

48、legs, drink and so on.可知,在西餐馆里我们可以买到汉堡,炸薯条,炸鸡腿还有饮料等,故选B。(3)细节理解题。根据文中的语句Chinese families love to cat in fast food restaurants, too.There are two kinds of fast food restaurants in China. There are Western fast food restaurants, and there are Chinese ones理解可知,中国人既喜欢吃西餐也喜欢吃中餐,故选D。(4)细节理解题。根据文中的语句 My mo

49、m says some fast food is bad for us. It is usually high in fat理解可知,西餐的脂肪含量高,故选 B。【点评】考查阅读理解,要注重句子与句子之间、段落与段落之间逻辑关系以及对篇章的 整体理解;根据要求,结合语境,运用正确的语法写出答案。7 .阅读理解Christina is an American girl. She is a good student. Every morning she gets up at 6:00. She has her breakfast at home. The she wears her uniform

50、 and goes to school. She studies hard every day. She eats in the dining room when she is in school. After school, she does her homework first, then she cleans the room and helps her mother with the dinner. Before she goes to bed, she usually reads some books. Then at 10:00 p. m. she goes to bed. On

51、weekends, she plays sports, sees friends, joins the Chinese club. She wants to learn to speak Chinese. She thinks she is happy every day. What do you think?(1) What's the meaning (意思)of the word "has"?A. makes卜 B. buys,i C. eats-iD. sells(2) When she is in school, she eats.A. in the ha

52、llways B. in the dining roomC. in hotel D. in the classroom(3) Does she wear her uniform in school?A. Yes, she does.B. No, she doesn't.C. I don't know.D. OK!(4) On weekends, she.A. plays the violin, makes friends, does sportB. reads some books, sees friends, join the clubC. join the Chinese

53、club, cleans the room, dancesD. does sports, sees friends, learns Chinese 【答案】(1) CB(3) A(4) D【解析】【分析】文章大意:主要介绍了Christina , 一个美国女孩的日常活动安排。(1)词义推断题。根据文中的语句 Every morning she gets up at 6:00. She has her breakfast at home.可知,has breakfast,吃早餐,have,表示吃,相当于eat,故选 C。(2)细节理解题。根据文中的语句She eats in the dining

54、 room when she is in school. 可知,Christina在学校时,经常在餐厅吃饭,故选 B。(3)细节理解题。根据文中的语句she wears her uniform and goes to school.可知,在校时她要天天穿校服,故选 Ao(4)细节理解题。根据文中的语句On weekends, she plays sports, sees friends, joins theChinese club. She wants to learn to speak Chinese. 可知,在周末Christina 做运动,访友还有学习汉语,故选D 。【点评】考查阅读理解

55、。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。8 It is Sunday today but my three good friends are not at home. Tina is at the mall. Is sheshopping? No, she isn't. She is eating lunch with one of her friends. Mike is still at school. Is he doing his homework? No, he isn Ht.e's play

56、ing basketball with other boys. What about Lisa? Where is she? She is at the library. She is reading a book. Is it an interesting book? Yes, it is. Lisa likes this book very much.( 1 )把人物、地点及活动匹配。 TinaA. schoola. reading a book MikeB. libraryb. eating lunch Lisa C. mallc. playing basketball ( 2) Wha

57、t day is it today?3) Who is Tina eating lunch with?4) Where is Lisa?(5)把She is reading a book.(改为一般疑问句并作否定回答)【答案】( 1) C-b; A-c; B-a( 2) It's Sunday.( 3) One of her friends.( 4) She is at the library.( 5) Is she reading a book? No, she isn't.【解析】 【分析】( 1) 考查学生对文章细节的理解,和信息筛选能力。由 Tina is at the

58、 mall. Is she shopping?No, she isn't. She is eating lunch with one of her friends.可知答案为:C-b;考查学生对文章细节的理解,和信息筛选能力。由 Mike is still at school 。 He's playing basketball with other boys.可知答案为: A-c; 考查学生对文章细节的理解,和信息筛选能力。由 What about Lisa? Sheis at the library. She is reading a book. 可知答案为: B-a。( 2)考查学生对文章细节的理解,和信息筛选能力。题意:今天是星期几?文本第一句可知:It is Sunday today。可知答案为 It's Sunday。( 3) 考查学生对文章细节的理解,和信息筛选能力。题意: Tina 和谁一起吃午饭?由She iseating lunch with one of her friends ,可知答案为One of her friends。(4)考查学生对文章细节的理解,和信息筛选能力。题意:Lisa在哪儿?由 What about Lisa?Wh

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论