【中考真题】2019年福建省中考英语试题(word版含解析和试卷分析)word【推荐】_第1页
【中考真题】2019年福建省中考英语试题(word版含解析和试卷分析)word【推荐】_第2页
【中考真题】2019年福建省中考英语试题(word版含解析和试卷分析)word【推荐】_第3页
【中考真题】2019年福建省中考英语试题(word版含解析和试卷分析)word【推荐】_第4页
【中考真题】2019年福建省中考英语试题(word版含解析和试卷分析)word【推荐】_第5页
免费预览已结束,剩余42页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2019年福建省中考英语试题(word版含解析和试卷分析)2019年福建省中考英语试卷英 语试卷(测试时间:120分钟;满分:150分)学校:姓名:成绩:I .听力(共三节,每小题1.5分,满分30分)第一节听句子听下面五个句子,从每小题所给的三幅图中选出与句子内容相符的选项。(每个句子读两遍).5.第二节听对话听下面七段对话,从每小题所给的A B、C三个选项中选出正确答案。(每段对话读两遍)听第1段对话,回答第6小题。6. Where will the man go this summer?A. Beijing.B. Shanghai.C. Guilin.听第2段对话,回答第7

2、小题。7. What should the woman bring?A. A jacket.B. A blouse.C. A T-shirt.听第3段对话,回答第8小题。8. How does the woman feel about shopping online?A. Boring.B. Easy.C. Relaxing.听第4段对话,回答第9小题。C. About 15 minutes.C. Fish.C. Cooking skills.9. How long does it take to get to the Summer Palace?A. About 5 minutes.B. A

3、bout 10 minutes.听第5段对话,回答第10、11小题。10. What is in Peter ' slunchbox?A. Noodles.B. Meat.11. What are the speakers talking about?A. Table manners.B. Eating habits.听第6段对话,回答第12、13小题。12. Why does Emma look unhappy?A. She failed her math exam. B. She did something wrong. C. She forgot everything.13. W

4、hat is the probable relationship between the speakers?A. Brother and sister.B. Doctor and patient.听第7段对话,回答第14、15小题。14. Who asked Danny to do the dishes?A. Bobby.B. His mom.15. What will Bobby probably do after talking with Ms. Jones?A. Stop reading.B. Say sorry to his brother.C. Teacher and student

5、.C. Ms. Jones.C Play computer games.第三节听对话根据所听到的对话内容完成下面表格,每空填一词(对话读三遍)A Costume PartyWhenAt16_pm on 30 June.WhereIn the17.What to wearI will wear a 18My19costume with a pair of wings._wants to dress up as Superman.What to doWe will dance, play games and20 delicious food.1.单项选择 从下列各题所给的A、B、C三个选项中,选出

6、可以填入空白处的最佳答案。(每小题1分,满分15分)A. There a large bowl of jiaozi on the table.A. isB. areC. beB. - Is that your headmaster?-You mean the manblue?A. onB. withC. inC. - Oh, I forget to bring my umbrella.- I ' ve got one. You can share _.A. yoursB. oursC. mineD. - What should we do for the camping trip?-

7、We d better make a of things like foods, drinks, medicine and so on.A. listB. cardC. reportE. Almost in our group has been to the 2nd Digital China Summit.It ' s fantastic.A. someoneB. everyoneC. anyoneF. More and more people have realized that clear water and green mountains are as_ _as mountai

8、ns of gold a and silver.A. centralB. specialC. valuableG. - I have trouble English, Mr. Lee.-Why not go to the English Corner and try to talk with others?A. readingB. writingC. speakingH. - is the Hong Kong-Zhuhai-Macao-Bridge?-55 kilometers.A. How longB. How highC. How wide(1) My deskmate and I are

9、 going to a talk show at theparty to celebrate the 70th birthday of our motherland.A. hand inB. put onC. take out30. - You are singing to the plants!- That' s true. I believe it helpsthem grow ._A. slowerB. betterC. harder31. it ' s a public holiday today, some firefighters in our city are s

10、till on duty.A. AlthoughB. OnceC. If32. - Look! My mother a new dress for me.-Wow, it looks very nice on you.A. is makingB. has madeC. will make33. Du Fuguo is a hero is known to millions of Chinese people.A. whoB. whichC. what34. As one of the most exciting sports, volleyball一in the Olympic Games i

11、n 1964.A. includedB. is includedC. was included35. We don ' t know, but it tells us the importance of friendship.A. what the story is aboutB. whether the story is trueC. when did the story take place2.完形填空从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案 (每小题1.5分,满分15分)My best friend Ally and I spare a few hours

12、 of our time every weekas volunteers for BuddyBall. It ' s a 36 that helpsdisabled kids do sports and make new friends.So what does a buddy ( 伙 伴 )do? 37, I ama buddyfor aneleven-year-old boy Tom. He is in a wheelchair and is a good basketballdoesn' t want toplayer, but just like any kid, it

13、 upsets him 38 he misses a shot or makes a bad pass. He starts to cry andplay. Sometimes he even wants to39.So, as his buddy, I encourage him. Now we're working onour basketball skills together.It's great tosee how hehas40and hedoesn' t get upset so easily.Ally is a buddy for Clara,a kid

14、 with very fewlanguage skills. She isalso a bit41 !She likes running away. Ally has learned how to work with Clara and to get her to joinin the42Nowsheloves baseball andhas more friends. Next weekshe's playing ina team.Her parents are43happy about BuddyBall and they say that Clara is after hermo

15、reconfident (自and44BuddyBall sessions.BuddyBall is a great chance for everyone! Differences45and we realizem doingthat we ' re all just kids loving sports. I love doing BuddyBall because I know Isomething meaningful!36. A. decisionB. subjectC. program37. A. In the endB. On the wayC. At the momen

16、t38. A. whenB. untilC. before39. A. keep onB. get downC. give up40. A. dreamedB. improvedC. prepared41. A. wildB. friendlyC. easy-going42. A. gamesB. discussionsC. lessons43. A. hardlyB. trulyC. possibly44. A. carefulB. sociableC. creative45. A. increaseB. remainC. disappear3. 阅读理解(共两节,满分45 分 )第一节 阅

17、读下面A、 B、 C、 D 四篇短文,根据短文内容,从题中所给的A、 B、 C、 D 四个选项中,选出最佳答案。(每 小 题 2 分 , 满 分 40 分 )(A)One pleasant evening, I was holding Grandpa's hand and takinga walk in the park. "Where are the peanuts? Give me now!” He suddenlysaid. HowI wished I had some with me! ”William,the monkeys are takinglong to co

18、me out today. Wait till they smell the peanuts.“I knewhe was lost in one of his memories again. I remembered the storieshe told me of how he fed the monkeys when he was a kid. Then, he sawthe goldfish! He acted as if he was seeing them for the first time.Poor Grandpa! He fell ill with Alzheimer it w

19、as a's disease ( 阿尔茨海默症)last year. The doctor saidprogressive brain disorder which could destroy (破坏)a person ' s memory. The patientmight also not be able to make reasonable judgments (判断).The saddening part was that itwas a lifelong disease. But when my parents invitedhim to stay with us,

20、he refused and saidhe liked living alone. Oneday, he forgot to turn offthe fire after cooking porridge. Luckily,one of the neighbors came to help him before the fire could spread.It was then that my parents brought Grandpa to live with us. Often, he would forget myname and ask me who I was and what

21、I was doing in his house. Each time Iwould answer softly,"It ' s me, Ray, Grandpa!” Even if he had forgotten who I was, he wouldalways be my belovedgrandfather.(1) What did Grandpa want to do in the park?A. Eat peanuts.B. Smell flowers.C. Feed monkeys.D. Tell stories. What would happen to G

22、randpa according to the doctor?D. He had to live by himself.A. His brain wouldn ' t need examinations. B. His memory could get better.C. He might not judge things correctly.(3)After getting to Grandpa's, the neighborA. turned off the fireB. cooked porridgeC. shared the mealD. spread some new

23、s(4) Why did the writer ' s parents bring Grandpa to live withthem?A. To make sure of his safety.B. To help him remember their names.C. To answer his questions in time.D. To get his help with the housework.(5)Which of the following best describes the writer?A. Smart.B. Caring.C. Honest.D. Brave.

24、(B)(6 )The main purpose of the text is to ._A. give instructions on making a rocketB. introduce the Acme Rocket LauncherC. show different kinds of rocketsD. encourage rocket drawing(7) Which of the following is TRUE about the bottle?A. It can be of any size.C. It should be clean and dry.(8 )A. the c

25、ola bottleC. a small triangle(9 )What can you get from Step 4?A.B.C.B. It must be made of glass.D. It needs to be filled with colaThe rocket ' s nose cone is rolled from B. the poster boardD. the large triangleD.B. Job Wanted.(10)In which section of a newspaper would you probably read the text?C

26、. Do It Yourself.A. Sports News.D. Lost and Found.(C)All over the world, thousands of animals are used for wildlife tourism. People travelto watch monkey shows, hug baby tigers and swim with dolphins. It might look like fun, but there are reports that animals are hurt now and again. The World Animal

27、 Protection (WAP) says that up to 550,000 wild animals are exposed (暴 露)to ill treatment around the world; in Cambodia, for example, it ' s been reported that elephants have died after carrying tourists for long in hot weather. This is getting attention - over 100 travel companieshave promised t

28、hat they will no longer open up such places . However, some people argue that animal tourism isn ' t always as bad as it seems.So what do you think?(11) How many wild animals are facing bad treatment according to WAP?A. More than 100.(places " refer to (A. foreign travelersB. Hundreds.指)the

29、 places forB. sick elephantsC. Thousands. D. About 550,000.The underlined words “such.C. wildlife protection D. animal tourism(13) What opinion do the two groups have in common?A. Animals can live wherever they like.B. Wildlife should be protected.C. Animal tourism supports poor people.D. Wildlife i

30、s well looked after.(14)should not disturb animals“Group Yes“ suggests that peopleA. in CambodiaB. in travel companiesC. in real lifeD. in poor areas(15) What is the text mainly about?A. Ways of protecting rare species.B. Different opinions on wildlife tourism.C. How to bring tourists enjoyment.D. W

31、hether to collect information on wildlife.(D)Have you ever heard the phrase “You never get a second chance to make a first impression (EJ象)?" It may sound like an unusual piece of advice, but it is true - the first impression someone has of you when meeting you for the first time will probably

32、influence how that person treats you or reacts to you in the future.What is even more interesting is that the brain takes in all the information to create that first impression in about three seconds. When you meet someone for the first time, by the time you have stated you name or shaken hands, the

33、 other person has already formed an opinion about the kind of person you are.So how do you make a good first impression? All things grown-ups tell you - such as being polite, and being well-dressed - are very important. However, the most important tool for making a good first impression is your face

34、. Smiling, being responsive, and looking like you are happy will almost always leave a positive (积 极的)impression on people,especially those who do not know you. Most people, generally speaking, are ready to smile back when they are smiled at.Furthermore, smiling and being in a positive mood helps yo

35、u to know and get a better understanding of new things. This means that you can possibly be friendlier to people you do not know and be more creative and able to solve problems more quickly. So if you ever need a reason to be happy, think about the wonderful people you might meet - and impress -with

36、 a cheerful smile.(16) What does the underlined word “ react " in Paragraph 1 probably mean in Chinese?回应B.道歉C.报告D.建议(17) Which paragraph shows how soon others form opinions on you?A. Paragraph 1.B. Paragraph 2.C. Paragraph 3.D. Paragraph 4.(18) What is the most important to leave good impressi

37、ons?A. Shaking hands.B. Stating your name.C. Dressing nicely.D. Wearing a smile.(19) What can be learned from the last paragraph? Friendliness helps solve problems.? Being positive helps you find a way out.? There are many reasons to be happy.? Thinking of great people cheers you up.(20) What would

38、be the best title for the text? The First Impression Does Count? Smiling Makes the First Impression? Manners Leave Deep Impressions ? Impressions Decide Who You Are第二节阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的 最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。(每卜题1分,满分5分)(E)Seeing blood in a horror movie might make you cover your eyes, but r

39、eal blood isn' t scary atall.66 That' s why blood donors are considered lifesavers.Blood donors are those giving blood - usually about 200ml at a time - to blood banks or blood donation ( 捐赠 )centers. 67For example, someone may have lost blood inaccidents, or have a serious illness that requ

40、ires his blood to be replaced. Hospitals and blood banks store the blood and try to keep enough on hand.68 Medical workers ask donors several questions to make sure the blood is safe to use. Then the donors relax, often reading a magazine or talking as their blood is drawn. Afterward, the donors may

41、 receive some juice or water and maybe fruit to give them energy.The process is simple, not scary. 69To give blood, a person must be at least 18 years old and must meet certain other requirements.Students of all ages, though, can learn more about the donation process by visitinga localblood donation

42、 center. 70 It is also an easy way to help a community.4.情景交际 根据情景提示,完成下列各题。(每小题 2分,满分10分) 71.和他人告别时,你可以这样说:.72 .你想知道对方的名字,可以这样问: ?73 .你把东西递给别人时,可以这样说:Here.74 .别人主动提出帮助时,你可以这样谢绝:75 .看到一只可爱的小狗,你可以这样感叹:it is!5.看图写话 根据每小题所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子。(每小题 2分,满分10分)76.77. used to78. like, new79. wonderful

43、, travel80. so . that6 .短文填词阅读下面短文,根据语境、音标或所给的单词提示,在每个空格内填入一个适当的单词,要求所填的单词意义准确、形式正确,使短 文意思完整、行文连贯。(每小题1分,满分10分)Before paper was invented, people wrote or drew on materials such as bamboo,81 s 附, animal hide, and wooden blocks. Writing materials were 82(real) expensive and few people learned to read.

44、 Therefore, few people wrote. This all changed, thanks 83an man named Cai Lun.Paper had already existed ( 存在)in China , but the process for84 (produce) it wasdifficult and the paper was of low quality. Cai Lun began experimenting (试 验)withmany different materials and different85(method) toturn those

45、 materials into paper. In the year 105, he made it from tree bark, bamboo, cloth rags, and fishing nets. Hispaper was 86(strong)and cheaper than any paper that had been made before.With Cai Lun ' s papermaking method, Chinese culture 87 g ru? more rapidly over the next several centuries.That'

46、; s because ideas were much easier to share88 more people learned toread. The use of paper spread abroad, helping89'兔? cultures record andspread their ideas. Today, Cai Lun is considered a national hero in China. But90 whole world should remember the clever Chinese papermaker forever.7 .书面表达(满分1

47、5分)91.假定你是李华,收到英国笔友 Harry的邮件,获悉他在机器人制作比赛中获奖。请根据邮件内容给 他回复。词数80左右。参考词汇:congratulation 祝贺注意事项:1 .回复邮件时可适当发挥,邮件格式已给出,不计入总词数;2 .意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范;3 .请勿在文中使用真实的姓名、校名及地名。Dear Harry,Yours, LiHua2019年福建省中考英语试卷分析2019年中考英语试题基本遵循“以话题、意义为中心,以功能语用为主线”的原则,从科学性、指导性的角度, 全面评估试题在听、说、读、写等多个层次对学生英语语言知识掌握程度及其综合语用能力的考查情

48、况。从整体上看,易、中、难的比例约为7:2:1 ,分布比较合理,和 2018年第二次省考相比,本次试题在总体难度上有明显提升。一、考试内容与分值如下:模块题型题量分值模块总分一、听I -1听句子(选图片)57.530I -2听对话(选答案)10151-3听短文(填空)57.5二、基础知识n选择填空151530m完型填空1015二、读IV-1阅读理解(单选)204045W -2阅读理解(5选5 )55四、写V看图写话51020VI情景写句510W短文填词11025vrn短文写作115二、英语试卷解读分析如下:第一部分(选择题)【选择填空】本次中考单选题重在考查对英语语言基础知识的应用, 并注重学

49、生在具体语境中运用语法的能力。整体难度简 单, 考点大部分为词义辨析题,答案较容易得出。考生在平时的学习和复习过程中,如能重视词汇的积累,基础知识和能力的学习,便能做到不失分。24A名词考查名词的词意辨析:list 清单;card卡片;report 报告。题意为“我们最好做一个关于食物,饮料,药品等的清单”,故选Ao25B不定代词考查不定代词的词意辨析:someone某人;everyone 每个人;anyone 任何人。题意为“我们组的每个人都去过了第二届数字中国建设峰会”,故选B。26C形容词考查形容词的词意辨析:central中心的;special 特别的;valuable有价值的。题意为

50、“越来越多的人意识到绿水青山就是金山银山”,故选C。27C动词考查动词的词意辨析:reading 阅读;writing 书写;speaking 说话,演讲。题意为“我在说英语方面有困难”,故选Co28AHow句型考查How句型的词意辨析:How long多长,多久;How high多高;Howwide多范。根据答句55 kilometers可知问的是长度, 故选A。29B动词词组考查动词词组的词意辨析:hand in 上交;put on上演,穿上,增重;take out 带出去。题意为“我的同桌和我打算上演一个谈话节目来 庆祝祖国的70周年诞辰",故选 Bo30B形容词比较级考查词形

51、容词比较级的词义辨析:slower更慢的;better更好的;harder更困难的。题意为“我认为唱歌可以帮助植物长得更好”,故选 Bo31A连词考查词连词的词义辨析:Although虽然;Once Tl; If如果。题忌为 虽然今天是一个公共节假日,我们城市的消防员仍然在岗值守”。故选A32B动词时态考查动词时态:根据答句it looks very nice on you可知这件裙子已经做好了,故本题考查现在完成时的用法,其结构为“have/has+动词过去分词”。故选Bo33A定语从句考查定语从句:根据先行词hero英雄,可知关系代词指代人,故选A。34C被动语公考查被动语态:volley

52、ball 和include为被动关系,其结构为 be+动词过去分词”,并结合时间in 1964可知发生在过去,故选 Co35B宾语从句考查宾语从句:根据三要素中的陈述语序可排除C,且题意为“我们不知 道这个故事是否是真的,但是它告诉我们友谊的重要性”,故选Bo【完型填空】文章讲述了我和一个朋友作为志愿者,在一个名为BuddyBall的项目中分别帮助两个残疾儿童逐渐变得热爱运 动,自信坚强,并喜欢社交的故事。文章的价值观引导很明显,意在传递正能量;与社会上倡导的互帮互助,志愿奉献精神契合;同时也提倡了自信乐观坚强等意志品质的培养。本篇短文生词及词汇活用情况较多,内容理解上稍有难度。试题总体难度中

53、等,只要具备一定的词汇量和上下文语境理解能力,基本上都能拿高分,甚至满分。【阅读理解】本文是篇故事类的记叙文,讲述作者的爷爷得了阿尔兹海默症与家人同住的事。考查细节题较多,难度不大。46. 【 答案】 C【解析】细节理解题。根据文章第一段“ the monkeys are taking long to come out today. Wait till theysmell the peanuts. ” 可知爷爷想要在公园里喂猴子。故选C。47. 【 答案】 C【解析】细节理解题。根据文章第二段“ The doctor said it was a progressive brain disord

54、er which coulddest roy a person s memory . The patient might also not be able to make reasonable judgments.” 可知爷爷可能不能够很好地判断事物。故选C。48. 【 答案】 A【解析】推理判断题。根据文章第二段“ Luckily, one of the neighbors came to help him before the fire couldspread. ”可知邻居把火关了。故选A。49. 【答案】A【解析】 推理判断题。根据文章第二段爷爷有一天煮粥忘记关火与第三段开头,可知接爷爷

55、与家人一起住是为了确保爷爷的安全。故选A。50. 【答案】B【解析】主旨大意题。根据文章最后一段“ Each time I would answer softly. ” 与全文的语言描写可知作者很关心爷爷。故选B。阅读 B 篇本篇为说明文,内容是关于如何用一些日常材料制作火箭。内容理解上有一定难度,细节理解题考查较多。51. 【答案】A【解析】 主旨大意题。本文的主要内容是告诉大家如何制作火箭。故选A。 52.【答案】C【解析】细节理解题。根据文章表格一中Step 1 可知可乐瓶必须干净又干燥。故选C。53. 【答案】D【 解 析 】 细 节 理 解 题 。 根 据 文 章 表 格 Step 3 “ Roll the large triangle so that two of its sides touch and itforms a rocket s nose cone. ” 可知火箭的前锥体是从一个大三角形卷起来的,故选D。54. 【答案】 D【解析】细节理解题。根据文章表格Step 4 可知将前锥体粘在瓶子的底部作火箭头。故选D。55. 【答案】C【解析】推理判断题。根据文章教你如何做火箭可推断该文章出自报纸的“Do It Yourself ”部分。故选 C。阅读 C 篇本文是一篇议论文,主要提出野生动物旅游业给野生动物带来不好的影响,进而引出针对是否发

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论