高三英语专题复习阅读理解教案_第1页
高三英语专题复习阅读理解教案_第2页
高三英语专题复习阅读理解教案_第3页
高三英语专题复习阅读理解教案_第4页
高三英语专题复习阅读理解教案_第5页
免费预览已结束,剩余1页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、高三英语专题复习阅读理解教案 英语阅读理解技巧Teaching Aims:1. Enable the students to attain accurate information from reading materials.2. Enhance the student scomprehending ability and reading speed.3. Teach the students the strategies and skills of doing reading comprehension exercises.Teaching important points:1. How

2、to get accurate information, and use them to conclude and figure out right answers.2. Grasp some practical and useful reading strategies and skills.Teaching method:P.P.PTeaching Aids:Multi-mediaTeaching steps:一、如何做主旨大意题1. 要搞清的是问某一段还是全文的大意,可利用文中主要信息来把握文脉,进行综合归纳,概括文章的主题。2. 如有标题,标题中的蕴含的信息往往是关键信息。3. 任何一

3、篇文章都是围绕某个主题展开的,因此,许多文章中最明显的特点之一是有一个反复出现的中心词,即高频词,也叫做主题词。抓住了它, 便容易抓住文章的中心。1) . 主题型主旨大意题的题干表现形式:The main idea of the passage is The passage is mainly about Which of the following statements best expresses the main idea of the passage? What is the passage mainly about?2) . 目的类主旨大意题The passage is meant

4、toThe purpose of this article is to3) . 标题类主旨大意题The best title for the passage might be应试技巧如何寻找主题句Sample 11)主题句在段首一个主题句常常是一个段落的开头,其后的句子则是论证性细节。在论说文,科技文献和新闻报道中多采用这种格式。People have different tastes in food. Some feel that they haven't eaten a meal unless they have had steak or other red meat. Some

5、prefer chicken or fish and eat one or the other at every meal. Others prefer vegetables and fruits or grains and would enjoy a meal of spaghetti, eggplant, and fresh fruit. Others could live on what were calledfast-foods: a hamburger or hot dog, French fries and a soft drink.2)主题句也会出现在段尾。 作者先摆出事实依据,

6、层层推理论证,最后自然得 出结论,即段落的主题。本段的中心思想在结尾句得到体现,它是此段内容的结论。 Sample 2Some students prefer a strict teacher who tells them exactly what to do. Others prefer to be left to work on their own. Still others like a democratic discussion type of class. No one teaching method can be devised to satisfy all students at

7、 the same time.3)在短文中问当主题句被安排在段中间时,通常前面只提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后又作进一步的解释,支撑或发展.Sample 3Nothing is as useful as a flashlight on a dark night if a tire goes flat. Few inventions are so helpful to a child who is afraid of the dark. In fact, the modern flashlight brings light to many dark situ

8、ations. Finding something in the back of a closet is easy with a flashlight in hand . A camper also needs one after the light of the campfire has been out. 二、推断题1 .解推断题应注意:(1)不能以自己的观点代替作者的观点;(2)推理的根据来自于上下文。2 .推断题的常见形式:(1) It can be inferred from the text that.(2) From the text we know that.(3) The s

9、tory implies that.(4) The paragraph following the passage will most probably be.(5) The writer ' s attitude toward is.3 .解推断题的方法:解推断题最主要的方法是根据词义关系推断具体细节。Example 1One day a man walked into a pet shop and said to the shop assistan t “I need two small mice and about five dozen roaches 蛭螂)and two sp

10、iders. ”“What do you need these things for? ” the shop assistant was very surprised.“Well” replied the man "I' m moving out of my apartment and the landlord insists that I should leave the house in exactly the same condition asfo und it. ”Q: The passage suggests that when the writer moved i

11、nto thehouse, it was.A. very cleanB. just cleaned by the landlordC. tidy and comfortable D. dirty and full of insects解析:他要搬出所租的房子,而房东要求房屋必须是他租进来时的原样,所以他 须买些老鼠和嶂螂等昆虫对房屋进行恢复”,因此推出答案为D。Example 2Some people are never right. They never have good luck. They usually do the wrong thing and say the wrong thi

12、ng. And even if what they say or do is OK they as a rule say it or do it at the wrong time. So these people always have problems. They often break dishes. They sometimes miss buses and airplanes.Mr. Neff is different. He is always right. He is never wrong. He usually has goodluck. He seldom has prob

13、lems. He never breaks dishes. He never misses buses or airplanes. Even if he does miss them it is always the fault of the buses or air planes. Mr. Neff knows almost everything. He doesn' ctsk questions; he answers questions. He never says, “I don ' t know. ”Q: Which of the following best des

14、cribes the writer ttitude to Mr. Iseff?A. He finds Mr. Neff hard to understand.B. He thinks Mr. Neff wonderful.C. He feels pity for Mr. Neff.D. He does not like Mr. Neff.解析:从作者的语气中我们可以体会他的态度,特别是 Even if he does miss them it is always the fault of the buses or the airplanes.误了 车或飞机本该是人的失误怎能 归咎于车或飞机呢?

15、明显是讥讽,也是暗示他对 Mr. Neff的讨厌之情。答案为D。 三、细节理解题:细节理解题就是我们常见的wh-题,它们大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。有些问题可以在文章中直接找到答 案,有些则要我们在理解的基础上将有关内容系统化才能找到,比如计算、排序、 是非判断、图形比较等。做此类题的方法一般是先用寻读法找出与问题相关的词 语或句子,再对相关的部分进行细读,找出正确答案。1 .直接事实题A giant dam was built many years ago to control the Colorado River in the U.S. This

16、dam was built to protect the land and houses around the river.This huge dam is in the Black Canyon. It is possible to drive a car from one side of the river to the other on a road which is on the top of the dam. This dam is so big that there is an elevator inside. The elevator goes down forty-four s

17、tories from the road to the bottom. There is enough concrete in this dam to build a highway from New York to San Francisco. Thousands of people worked on this dam for five years.This huge dam was called Boulder Dam when it was finished in 1936. Later it was renamed Hoover Dam in honor of a president

18、 of the United States. Hoover Da mone of the highest dams in the world, is situated between the states of Arizona and Nevada. Q: Hoover Dam lies.A. between Arizona and Nevada B. in the Black Canyon C. between New York and San Francisco D. both A and B 在解答这类问题时要求抓住题干文字信息,采用针对性方法进行阅读。2.间接事实题:Invited b

19、y Mr. Ye Huixian, host of the well received TV programme “Stars Tonight Miss Luo Lin, Miss Asia of 1991 , appeared as the guest hostess on the Shanghai TV screen last Sunday.Born in Shanghai and taken to Hong Kong when she was only six years old , Luo Lin has never dreamed of being Miss Asia. Her ch

20、ildhood dream was to be an air hostess. Before she took part in the competition, she had been an airhostess in Cat hay Airline for seven years. However, it still took her three months to learn the art of walking on the stage, dancing, singing, making-up and other proper manners, designed by the Asia

21、 TV Station.“It ' s really a hard job for me. I won ' t enter for such competition any more. Anyhow, I am quite lucky. I am also glad to have had more chance to work for the social welfaresince I won the title. This time, in Shanghai, I'd love to make a deep impression on my TV audience,

22、 " said Luo Lin with a sweet smile.Q: Which of the following is NOT true?A. Luo Lin is a native of Shanghai.B. Luo Lin moved to Hong Kong with her parents.C. Luo Lin won the title of Miss Asia in 1991.D. Asia TV Station helped Luo Lin to become Miss Asia.解析:A、C和D都可在标文找到答案,而B项原文列的是:taken to Hong

23、 Kong 可判断不是 moved to Hong Kong with her parents,因止匕选 B。解此类题需要结合上下文提供的语境和信息进行简单的概括和判断。四、词义理解题做此类题时,应尽可能地利用生词所在的上下文来猜测词义,即利用我们所熟 悉的词或短语和上下文中的已知部分进行逻辑上的推理,有时还需依靠构词法。Example 1Rainforests like the Amazon are important for mopping up CO2 from the atmosphere and helping to slow global warming. Currently th

24、e trees in the Amazon take in around 500 million tonnes of CO2 each year: equal to the total amount of CO2 giving off in the UK each year.Q The underlined phrase “mopping up " in the second paragraph means.A cleaning up B taking in C wiping out D giving out析:这是一段介绍热带雨林吸收二氧化碳的说明文。此题猜测词义。根据 Curre

25、ntly the trees in the Amazon take inAround 500 million tonnes of CO2 each year 旬中的 take in 可 猜测正确答案为BoExample 2Towards the evening, there comes the grand finaje of the opening day, an extremely exciting horse race. All the riders run very fast on horseback. Some riders hang off the side of their sad

26、dles. Some even ride upside down-their legs and feet straight up in the air- all at full speed.Q: The underlined word “finale " in the fourth paragraph most probabthemeans of the opening day.A first part B middle C last part D whole五.练习EX 1 Please find out the key sentence of the following pass

27、ages.I. English is clearly an international language. It is spoken by pilots and airport control operators on all the airways of the world. Over 70 percent of the world's radio programs are in English.本段主题句为首句,其后的内容均说明首句。II. Just as I settle down to read or watch television, he demands that I pl

28、ay with him. If I get a telephone call, he screams in the background or knocks something over. I always have to hang up to find out what's wrong with him. Baby-sitting with my little brother is no fun. He refuses to let me eat a snack in peace. Usually he wants half of whatever I have to eat. Th

29、en, when he finally grows tired, it takes about an hour for him to fall asleep.有时段落是先介绍背景和细节,接着用一句综合或概括性的话概括前面所说的内容或事例,然后再围绕主题展开对有关问题的深入讨论。这种文章的主题句往往 会在段落中间出现,但不一定就是在正中间。Excise 2: If you were planning to buy a television set, the following advertisement would certainly attract your attention: "

30、Color TV, only $79. Two-day sale. Hurry." However, when you go to the store ready to buy, you may discover that the advertised sets are sold out. But the salesman is quick to reassure you that he has another model, a more reliable set which is "just right for you." It costs $359. This

31、 sales tactic is called "bait and switch." Buyers are baited with a sales offer, and then they are switched to another more costly item. Buying items on sale requires careful consideration of the merchandise (商品)and the reasons for the sale.1. Which sentence best expresses the main idea?A)

32、 The customer must be on his guard when purchasing items on sale.B) Color television sets which sell for $79 are sold out quickly.C) Many stores use the "bait and switch" technique to attract customers.D) Anyone planning to buy a television set should look for a sale.2. The paragraph could be entitled .A) Buyer Be aware B) Closeout Sale C) Crime Pays D) Buying a TV Set作者从一则电视机的广告入手, 介绍了降价推销的惯用手段, 称为 “ baitandswitch (廉售某种不打算出卖的商品 ”, 意在诱人购买昂贵的物品)。最

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论