20212022学年北京一零一中学高二上学期期中考试英语试题(解析版)_第1页
20212022学年北京一零一中学高二上学期期中考试英语试题(解析版)_第2页
20212022学年北京一零一中学高二上学期期中考试英语试题(解析版)_第3页
20212022学年北京一零一中学高二上学期期中考试英语试题(解析版)_第4页
20212022学年北京一零一中学高二上学期期中考试英语试题(解析版)_第5页
已阅读5页,还剩16页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、北京一零一中学2021-2022学年上学期高二期中考试英语试卷(考试时间:100分钟,试卷总分值:120分)第一局部:听力理解(共三节,共20分)第一节(共5小题;每题1分,共5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从每题所给的A、B、C三个选项中 选出最正确选项。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话你将听一遍。Who will go to China next month?A. Lucy.B. Alice.What does the woman mean?Who will go to China next month?A. Lucy.B. Alice

2、.What does the woman mean?The man shouldnt get annoyed.The man is too forgetful.The man has too many keys.What does the woman mean?She isnt in the mood to travel.France is too far for family holiday.Family holiday no longer interests her.What is probably the man?A. A shop assistant.B. A dentist.What

3、 are the speakers talking about?A. The exam score.B. The world news.第二节(共10小题;每题1分,共10分)C. Richard.C. A customer.C. A soccer match.听下面4段对话或独白,每段对话或独白后有几道小题,从每题所给的A、B、 C三个选项中选出最正确选项。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读每 小题。听完后,每题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白你将听两遍。 听第6段材料,回答第6至7题。Why do they want to buy a present for their mo

4、ther?A. Its her birthday.B. Ifs Mothers Day. C. Ifs Womens Day.What are they going to buy?A. Some flowers.B. A box of chocolates. C. A book.听第7段材料,回答第8至9题。What is the woman going to do tonight?【24题详解】词义猜想题。根据最后一段中尾句“that if we dorft take care of the earth, no one will”可知 the bigger picture指的是保护地球的责任

5、。应选D项。BDuring the rosy years of elementary school(小学),I enjoyed sharing my dolls and jokes, which allowed me to keep my high social status. I was the queen of the playground. Then came my tweens and teens, and mean girls and cool kids. They rose in the ranks not by being friendly but by smoking ciga

6、rettes, breaking rules and playing jokes on others, among whom I soon found myself.Popularity is a well-explored subject in social psychology. Mitch Prinstein, a professor of clinical psychology sorts the popular into two categories: the likable and the status seekers. The likables, plays-well-with-

7、others qualities strengthen schoolyard friendships, jump-start interpersonal skills and, when tapped early, are employed ever after in life and work. Then theres the kind of popularity that appears in adolescence: status bom of power and even dishonorable behavior.Enviable as the cool kids may have

8、seemed, Dr. Prinsteins studies show unpleasant consequences. Those who were highest in status in high school, as well as those least liked in elementary school, are most likely to engage(从事)in dangerous and risky behavior.In one study, Dr. Prinstein examined the two types of popularity in 235 adoles

9、cents, scoring the least liked, the most liked and the highest in status based on student surveys(调查研究).We found that the least well-liked teens had become more aggressive over time toward their classmates. But so had those who were high in status. It clearly showed that while likability can lead to

10、 healthy adjustment, high statushas just the opposite effect on us.”Dr. Prinstein has also found that the qualities that made the neighbors want you on a play date一sharing, kindness, openness一carry over to later years and make you better able to relate and connect with others.In analyzing his and ot

11、her research, Dr. Prinstein came to another conclusion: Not only is likability related to positive life outcomes, but it is also responsible for those outcomes, too. Being liked creates opportunities for learning and for new kinds of life experiences that help somebody gain an advantage,he said.What

12、 sort of girl was the author in her early years of elementary school?A. Unkind.B. Lonely.C. Generous.D. Cool.What is the second paragraph mainly about?The classification of the popular.The characteristics of adolescents.The importance of interpersonal skills.The causes of dishonorable behavior.What

13、did Dr. Prinstein study find about the most liked kids?They appeared to be aggressive.They tended to be more adaptable.They enjoyed the highest status.They performed well academically.What is the best title for the text?Be Nice一You Wont Finish LastThe Higher the Status, the BetterBe the BestYou Can

14、Make ItMore Self-Control, Less Aggressiveness【答案】25.C26. A 27. B 28. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了受欢迎度对青少年的影响。【25题详解】推理判断题。根据第一段 During the rosy years of elementary school, I enjoyed sharing my dolls and jokes, which allowed me to keep my high social status.可知,在美好的小学时光里,作者喜 欢提供她的娃娃和笑话,由此推断出,作者在早年的小学时期是一个

15、慷慨的女孩。A. Unkind 不友善的;B. Lonely寂寞的;C.Generous慷慨的;D. Cool冷静的。应选C。【26题详解】主旨大意题。第二段 Mitch Prinstein, a professor of clinical psychology sorts the popular into two categories: the likable and the status seekers.(临床心理学教授 Mitch Prinstein 将受欢迎的人分 为两类:讨人喜欢的人和追求地位的人。)是段落主题句,本段内容分别对the likable和the status seeke

16、rs做了解释,所以本段主要介绍了两种受欢迎的分类,应选A。【27题详解】推理判断题。根据第四段 It clearly showed that while likability can lead to healthy adjustment (它 清楚地说明,讨人喜欢可以促使健全的调整)推断出,心理学教授Mitch Prinstein的研究表 明,讨人喜欢的孩子适应性更强,应选B。【28题详解】主旨大意题。通过阅读全文内容,尤其是最后一段,可知这篇文章主要讲了受欢迎度对青少 年的影响,讨人喜欢对青少年成长都有深远的有益影响。与选项A “友善一点一一你将不会 排在最后(你不会完蛋/你会笑到最后)”

17、一致,应选A。CSuccess and Risk in Extreme SportsWhat is it that drives some to take extreme risks, while the rest of us hurry for the safety of the sidelines?Lester Keller, sports-psychology expert, says that not everyone has the mental makeup to do well in extreme sports. He notes that most of us hit a n

18、atural ceiling that limits our appetite for extreme risk in tricky conditions. But others have a much higher tolerance for risk. Keller points to a top ski racer. He told Keller that the high element of risk makes you feel alive, tests what you are made of and how far you can take yourself7. He said

19、 he would get nervous on some of the courses, but that this would just make him fight more.Psychologists note that some people seem to have a strong desire for adrenaline (肾上腺素) rushes as a behavior seeking excited feelings. Like many extreme athletes Emily Cooks appetite for risk appeared at a youn

20、g age. I was a gymnast/9 she said. I was one of those kids who enjoyed and did well at anything where you were upside down., As she started doing harder tricks, she was drawn to the challenge. There are moments when youre up there doing a new trick and it seems like an impossible thing. But overcomi

21、ng that is just the coolest feeling in the world.”Shane Murphy, sports professor, has worked with groups climbing Everest. To me, that just seems like the height of risk J he said. “But to them it was the next step in an activity that theyve prepared for years. Murphy said the view of extreme athlet

22、es is different from our own. We look at a risky situation and know that if we were in that situation we would be out of control. But from the athletes view, they have a lot of control, and there are many things that they do to minimize risk.”Another aspect of risk perception (认知)may be something re

23、ferred to as the flow”, a state in which many athletes become absorbed in the acts that focus the mind completely on the present. Something that makes you try doing a tougher climb than usual, perhaps, is that your adrenaline flows and you become very concentrated on what youre doing J Murphy says.

24、After its over, theres great excitement.”People of different skill levels experience the flow at different times. Some may always be driven to adventures that others consider extreme. can enjoy hitting a tennis ball around, because thats my skill level/, Murphy says. But others might need the challe

25、nge of Olympic competition. 29. By using the term natural ceiling“ in Paragraph 2, Lester Keller points out that.extreme athletes must learn special skillsextreme athletes have chances to take risksmany people dont want to do extreme sportsmany people cant limit desire for extreme sportsWhat does Sh

26、ane Murphy think about the mountain climbers he mentions?They put in lots of preparation for challenges.They are more fortunate than other sportspeople.They carry little risk when facing big challenges.They have special reasons that others cant easily understand.What main point is made in Paragraph

27、5?Extreme athletes use techniques other people dont use.Non-athletes are probably wise not to try extreme sports.Most people lack the focus required to take bigger risks.A certain state of mind makes attempting an activity more likely.We can learn from the passage that.risk-taking is something you e

28、ither naturally do or avoidthose who take risks are more likely to be successful in lifeextreme athletes are driven by a need to be better than otherstaking part in extreme sports is not as difficult as people think【答案】29.C30. A 31. D 32. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了极限运动的成功与风险。【29题详解】推理判断题。分析文章第二段第二句 He n

29、otes that most of us hit a natural ceiling that limits our appetite for extreme risk in tricky conditions.v (他指出,我们中的大多数人到达了一个自然 的上限,这个(自然上限)限制了我们在复杂条件下对极端风险的欲望。)可知,这里含有 一个定语从句,先行词为a natural ceiling,定语从句对a natural ceiling进行修饰,“限制了 我们在复杂条件下对极端风险的欲望”说明许多人不想做极限运动。应选C项。【30题详解】细节理解题。根据第四段开头提到的“groups cli

30、mbing Everest”(攀登珠穆朗玛峰的团体) 和第二句“To me, that just seems like the height of risk,“ he said. But to them it was the next step in an activity that they9ve prepared for years?9 ( 在我看来,这似乎是最大的风险,”他说。“但 对他们来说,这是他们准备多年的一项活动的下一步。)可知,登山者为挑战做了大量的 准备。应选A项。31题详解】主旨大意题。根据第五段第一句Another aspect of risk perception (认

31、知)may be something referred to as “the flow”, a state in which many athletes become absorbed in the acts that focus the mind completely on the present/9 (风险认知的另一个方面可能是被称之为“心流”的东西,在 这种状态下,许多运发动全神贯注于将精力完全集中在当下的行为。)以及后面的进一步解 释可知,本段要点就是“the flow”这种特定的精神状态会使你更有可能去尝试一项活动。 应选D项。【32题详解】推理判断题。根据最后一段 u People

32、 of different skill levels experience the flow at different times. Some may always be driven to adventures that others consider extreme.” (不同技能水平的人在 不同的时间体验这种流动。一些人可能总是被驱使去冒险,而另一些人那么认为是极端的。) 以及后文所举的事例可知,不同的技能水平的人有自己不同的选择,所以冒险是你可以选择 做或选择防止的事情。应选A项。【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,假设无明显主题句,就 通过关键词句来概括(如

33、议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中 心的动词或反映人物特点的形容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作 者的观点才是表达全文中心的。例如本文第3题,第五段的要点,就在段落第一句上,准确 理解了段落第一句,也就抓住了段落要点。第二节(共5小题;每题2分,共10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最正确选项,选项中有两项为多余选项。You might have noticed how everyone is obsessed with their screen during family gatherings or bonding with

34、 friends. Disconnecting from devices might be challenging, but there are ways to spend time with your friends without using them. With the right activities you can connect more with them and have fun.If you want to spend quality time with each other, you and your friends need to sacrifice your scree

35、n time. 33 It could also be one of the house rules when you are together. However, everyone in the group must be willing to cooperate or else the purpose might be defeated.By turning off your devices it would focus the atmosphere more on your bonding. Everyone could feel more welcomed and invited. 3

36、4So what are the alternatives other than staring at the screen? Before the trend of high-tech devices a board game had always been the source of entertainment when a group of friends wanted to have some fun, 35 Though they have digital versions you might not want to miss the opportunity to actually

37、interact (互动) with your friends face to face.Another helpful way to start a conversation with your friends is through playing question games. 36 But dont worry. There are many different versions of question games you can search online, such as Never Have I Ever questions.37 While it is important to

38、enjoy your get-together, going into a purposeful conversation is also necessary. You dont know what your friends are going through, and making room for a heart-to-heart talk might be what they need.It is better for you all to agree on this matter.So why not bring these classic activities back?You an

39、d your friends could attend more to each other.Being interactive is the key in bonding with your friends.Turning off your devices could be the first step you can do.Entertainment isnt the only way to interact with your friends.The main idea of this kind of game is to take turns in involvement.【答案】33

40、.E34. C 35. B 36. G 37. F【解析】【分析】本文是说明文。当和家人朋友聚会时,人们总是痴迷于。文章给出了一些方法,不使用 ,参与一些合适的活动,聚会更愉快。【33题详解】上文“If you want to spend quality time with each other, you and your friends need to sacrifice your screen time.(如果你想把珍贵的时间花在彼此身上,你和你的朋友需要牺牲你们的屏幕时 间)“可推断,建议关掉 ,E项中的“Turning off your devices”与之一致。应选E。【34题详解】

41、上文“By turning off your devices it would focus the atmosphere more on your bonding. Everyone could feel more welcomed and invited.(关掉你的设备,气氛将会更多的集中在人与人的关系 上。每个人都能感觉到更受欢迎和更被吸引)“可推断,此处讲述关掉 后的好处,C项“你 和你的朋友可以多关心对方。与之相符。应选C。【35题详解】上文“Before the trend of high-tech devices a board game had always been the s

42、ource of entertainment when a group of friends wanted to have some fun(在高科技设备 的趋势之前, 当 群朋友想玩得开心的时候棋盘游戏一直是娱乐的来源)”可知,说明以前的有些活动也会让朋 友们玩得高兴,B项的“these classic activities”与之相符,故B选项“那么,为什么不把这些 经典活动带回来呢?”符合语境。应选B。【36题详解】上文“Another helpful way to start a conversation with your friends is through playing ques

43、tion games.(另一个有用的方法,开始与你的朋友交谈是通过玩问题游戏。厂说到了问问题游戏, 这种游戏应是轮流参与,G项中的“take turns in involvement.与之相符。应选Go【37题详解】下文“While it is important to enjoy your get-together, going into a purposeful conversation is also necessary.(虽然享受你们的聚会很重要,但进入有目的的谈话也是必要的。户可知I,聚会时 娱乐固然重要,有目的的谈话也是必须的,因此推断空格处说的是娱乐,F项中的 “Entertai

44、nment”与之相符。应选F。第四局部:书面表达(共四节,共41分)第一节阅读表达(共4小题;第58至60小题,每题各2分,第61小题4分, 共10分)阅读下面短文,根据题目要求回答以下问题The Making of a Great AthleteNot so long ago, most people didnt know who Shelly-Ann-Francis-Pryce was going to become. She was just an average high school athlete. There was every indication that she was j

45、ust another Jamaican teenager without much of a future. However, one person wanted to change this. Stephen Francis observed then eighteen-year-old Shelly Ann at a track meet and was sure that he had seen the beginnings of true greatness. Her times were not exactly impressive, but even so, he sensed

46、there was something trying to get out, something the other coaches had overlooked when they had assessed her and found her lacking. He decided to offer Shelly-Ann a place in his very strict training sessions. Their cooperation quickly produced results, and a few years later at Jamaicas Olympic games

47、 in early 2008, Shelly-Ann, who at that time only ranked number 70 in the world, beat Jamaicas unchallenged queen of the sprint.“Where did she come from? asked an astonished sprinting world, before concluding that she must be one of those one-hit wonders that spring up from time to time, only to dis

48、appear again without signs. But Shelly-Ann was to prove that she was anything but a one-hit wonder. At the Beijing Olympic she swept away any doubts about her ability to perform consistently by becoming the first Jamaican woman ever to win the 100 meters Olympic gold. She did it again one year on at

49、 the World Championships in Berlin, becoming world champion with a time of 10.73- the fourth fastest time ever.Shelly-Ann is a little woman with a big smile. She has a mental toughness that did not come about by chance. Her journey to becoming the fastest woman on earth has been anything but smooth

50、and effortless. She grew up in one of Jamaicas toughest inner-city communities known as Waterhouse, where she lived in a one-room apartment, sleeping four in a bed with her mother and two brothers. Waterhouse, one of the poorest communities in Jamaica, is a really violent and overpopulated place. Se

51、veral of Shelly-Anns friends and family were caught up in the killings; one of her cousins was shot dead only a few streets away from where she lived. Sometimes her family didnt have enough to eat. She ran at the school championships barefooted because she couldnt afford shoes. Her mother Maxime, on

52、e of a family of fourteen, had been an athlete herself as a young girl but, like so many other girls in Waterhouse, had to stop after she had her first baby. Maximes early entry into the adult world with its responsibilities gave her the determination to ensure that her kids would not end up in Wate

53、rhouses roundabout of poverty. One of the first things Maxime used to do with Shelly-Ann was taking her to the track, and she was ready to sacrifice everything.It didnt take long for Shelly-Ann to realize that sports could be her way out of Waterhouse. On a summer evening in Beijing in 2008, all tho

54、se long, hard hours of work and commitment finally bore fruit. The barefoot kid who just a few years previously had been living in poverty, surrounded by criminals and violence, had written a new chapter in the history of sports.But Shelly-Anns victory was far greater than that. The night she won Ol

55、ympic gold in Beijing, the routine murders in Waterhouse and the drug wars in the neighbouring streets stopped. The dark cloud above one of the worlds toughest criminal neighbourhoods simply disappeared fbr a few days.“I have so much fire burning fbr my country,Shelly said. She plans to start a foun

56、dation fbr homeless children and wants to build a community centre in Waterhouse. She hopes to inspire the Jamaicans to lay down their weapons. She intends to fight to make it a womans as well as a mans world.As Muhammad Ali puts it, Champions arent made in gyms. Champions are made from something th

57、ey have deep inside them. A desire, a dream, a vision. One of the things Shelly-Ann can be proud of is her understanding of this truth.What did Stephen Francis do after he observed Shelly-Ann at a track meet?What is the significance of Shelly-Anns victory?Please underline the inappropriate part in t

58、he following statement and explain why.She Uy-Ann has become the fastest woman in the world because she not only works hard but also lives in a secure environment.In your opinion, what contributes to the making of a great athlete? Besides Shelly-Ann, please use another example to illustrate your poi

59、nt. (No more than 40 words)【答案 J 38. He decided to offer her a place in his very strict training sessions.First, her success in sports could be the way out of her tough and poor community and she has written a new chapter in the history of sports. Second, her victory not only brought honor to her co

60、untry, but also helped stop the spread of violence and wars for a few days.Shelly-Ann has become the fastest woman in the world because she not only works hard but also lives in a secuve envinmmem. 原因: According to the passage, her journey to becoming the fastest woman on earth has been anything but

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论