河南省周口中英文学校2018_2019学年高一英语上学期期中试题(含解析).docx_第1页
河南省周口中英文学校2018_2019学年高一英语上学期期中试题(含解析).docx_第2页
河南省周口中英文学校2018_2019学年高一英语上学期期中试题(含解析).docx_第3页
河南省周口中英文学校2018_2019学年高一英语上学期期中试题(含解析).docx_第4页
河南省周口中英文学校2018_2019学年高一英语上学期期中试题(含解析).docx_第5页
已阅读5页,还剩14页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

周口中英文学校2018-2019学年上期高一期中考试英语试题第二部分:阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)第一节阅读下列短文,从每题所给的四个选项中选出最佳答案。AWhen we dont understand each others language, we can talk with the help of signs.A Frenchman was once travelling in England. He could not speak English at all. One day he went into a restaurant and sat down at a table. When the waiter came, he opened his mouth, put his fingers in it, and took out again. He wanted to say . “Bring me something to eat.”The waiter soon brought him a cup of tea. The man moved his head from side to side. The waiter understood him and took the tea away. In a moment he came with a cup of coffee. But the man again refused it. He shook his head whenever the waiter brought him something to drink, for drinks are not food.When the man was going away, another man came in. This man saw the waiter , and he put his hand on his stomach. That was enough. In a few minutes there was a large plate of meat and vegetables on the table in front of him.So you see, we cannot understand the language of signs as well as we can understand the language of words.1. According to the passage, when people do not understand each others language, they can talk with the help of _.A. a waiter B. a teacherC. an Englishman D. their hands, heads, and other parts of their bodies.2. A Frenchman signed to the waiter_.A. to give him some medicine B. to bring him a cup of coffeeC. to ask him for food D. to tell him what he said3. Another man saw the waiter, and put his hand on his stomach. He meant_.A. he had a stomachache B. he was hungryC. he was very thirsty D. he was full4. From this story we know_A. people can only understand the language of wordsB. proper gestures can help to understand each otherC. waiters should understand body languagesD. it is important to learn foreign languages【答案】1. D 2. C 3. B 4. B【解析】试题分析:语言是重要的交流方式,当语言不通时,肢体语言就成了我们重要的交流方式。【1题详解】D推理判断题。根据文意可知文章在讲肢体语言的重要性,当语言不通时我们可以借助肢体来表达我们的想法,故选D.【2题详解】C细节推理题。根据第二段内容可知这个法国人做动作是向服务员点吃的,故选C.【3题详解】B细节推理题。根据第二段This man saw the waiter , and he put his hand on his stomach. That was enough. In a few minutes there was a large plate of meat and vegetables on the table in front of him.可知这个人把手放肚子上是表明饿了,故选B.【4题详解】B推理判断题。本文主要讲肢体语言的重要性,根据文意可知正确的肢体语言能帮助我们更好地交流促进理解,故选B.考点:考查社会生活类短文阅读。BMr. Lang worked in a factory. As a driver, he was busy but he was paid much. His wife was an able woman and did all the housework. When he came back, she took good care of him and he never did anything at home. So he had enough time when he had a holiday. A few friends of his liked gambling(赌博) and he learned it soon. So he was interested in it and hardly forgot anything except gambling. He lost all his money and later he began to sell the television, watches and so on. His wife told him not to do it but he didnt listen to her. She had to tell the police. He and his friends were punished for it. And he was hardly sent away. After he came out of lockup(拘留所), he hated her very much and the woman had to leave him.It was New Years Day. Mr. Lang didnt go to work. He felt lonely and wanted to gamble again. He called his friends and they came soon. But they were afraid that the police would come. He told his five-year-old son to go to find out if there were the policemen outside. They waited for a long time and didnt think the police would come and began to gamble. Suddenly a few policemen opened the door and came in.“I saw there werent any policemen outside, daddy,” said the boy, “so I went to the crossing and asked some to come.”5. Mr. Lang was paid much because _.A. he was a worker B. he worked in a factoryC. he had a lot of work to do D. he had worked there for a long time6. Mrs. Lang did all housework because _.A. she couldnt find any workB. she thought her husband was tiredC. her husband spent all time in gamblingD. she wouldnt stop her husband gambling7. _, so he was put into lockup.A. Mr. Lang often gambled B. Mr. Lang was late for workC. Mr. Lang didnt help his wife at home D. Mr. Lang wasnt polite to the police8. The woman had to leave Mr. Lang because _.A. he didnt love her any longer B. he wouldnt stop gamblingC. he had been put into lockup D. he was hardly sent away by the factory【答案】5. C 6. B 7. A 8. A【解析】试题分析:Mr. Lang在家无所事事赌博成性,输光了钱和东西还进了拘留所,妻子也离开了他。当又想赌博时让5岁的儿子去放风,儿子却喊来了警察。【5题详解】C细节推理题。根据第一段As a driver, he was busy but he was paid much.可知他挣钱多是工作忙,故选C.【6题详解】B细节推理题。根据第一段 His wife was an able woman and did all the housework. When he came back, she took good care of him and he never did anything at home.可知妻子把家务全干了不让他干是因为他工作比较累,故选B.【7题详解】A细节推理题。根据第一段he was interested in it and hardly forgot anything except gambling. His wife told him not to do it but he didnt listen to her. She had to tell the police. He and his friends were punished for it. And he was hardly sent away.可知他由于赌博被拘留,故选A.【8题详解】A细节推理题。根据第一段最后一句After he came out of lockup(拘所),he hated her very much and the woman had to leave him. 可知妻子离开他的原因,故选A.考点:考查人物故事类短文阅读。CSummer holidays are comingHere are two posters for members of English Club in the schoolyard:Science andTechnologyMuseumOpening hoursSundayWednesday 10:00am5:30pmCharge:$5Whats onAncient Technologythe ground floorModern Technology the first floorSpace the second floorThe silk road:trade and travel the second floorPlease noteThe museum is closed for 3 days duringthe Spring Festival every yearContact usInformation desk:73238299Email:stm991,63comTo all climbers!Place:Castle PeakIndoor Climbing CentreDate: 8: 30 am, July, 15Sign in when you come to the centre.Climb with a partner.Wear a hard hat at all times.Wear the correct climbing shoes.Dont eat or drink anywhere except in the caf.Dont listen to personal music players while climbing.Dont light fires.Good practice:Use a locker to store your things.Wear loose, comfortable clothing.Wearing jewellery can cause accidents.Talking on a mobile phone while climbing can be dangerous.9. If you want to visit the Museum on weekend, which of the following is the best time?A. 10:00 am,Saturday B. 2:30 pm,SaturdayC. 2:00 pm, Sunday D. 8:30 am,Sunday10. While climbing,youd better_A. talk on a mobile phone B. stay alone all the timeC. listen to personal music players D. wear the correct climbing shoes11. It is considered good practice to_A. keep your things in a locker B. wear jewelleryC. eat something when you feel weak D. wear a soft hat at all times【答案】9. C 10. D 11. A【解析】试题分析:两则海报:一个是参观博物馆,一个是攀登。海报中介绍了时间、价格、内容和注意事项。【9题详解】C细节推理题。根据SundayWednesday 10:00am5:30pm可知周末去博物馆的时间,选项中只有C项符合,故选C.【10题详解】D细节推理题。根据Talking on a mobile phone while climbing can be dangerous.可知攀登时不能打手机,A错误; Climb with a partner.可知B错误;根据Dont listen to personal music players while climbing.可知C错误;根据Wear the correct climbing shoes.可知D正确。故选D.【11题详解】A细节推理题。根据Use a locker to store your things.可知A正确;根据Wearing jewellery can cause accidents.可知B错误;根据Dont eat or drink anywhere except in the caf.可知C错误;根据Wear a hard hat at all times.可知D错误。故选A.考点:考查海报类短文阅读。DEverything has a name. All people, places and things have names. For example, Jenny is the name of a student from England. England is the name of her country. Cities and towns have names, too. Schools and office building also have names. All things have names. Names are important.Names are different all over the world. In Jennys class, Jenny must learn the names of students from all over the world. This is very difficult because the names are different.In the USA, most people have a first name, a middle name, and a last name. Parents choose the first and middle names for their baby. There are names for boys and names for girls. For example, John, Peter, Tom and Mike are all names for boys. Elizabeth, Betty, Susan, and Mary are all names for girls. The last name is the family name. Usually it is the fathers family name. In a family, the mother, the father, and the children usually have the same last name.Names are different all over the world. They can be long or short, but they are always very important.12. Why does everything have a name? Because _.A. it is very interesting to have a nameB. it is very easy to be rememberedC. it is very easy to be told from othersD. both B and C13. It is difficult to learn names all over the world because _.A. there are many different languagesB. the names in different countries are differentC. some names are very short, some are very longD. there are many names all over the world14. Which of the following is true?A. Its difficult to learn the names because they are differentB. There is no difference between girls names and boys namesC. Jenny doesnt want to learn the names very wellD. Its easy for Jenny to learn the names of her classmates.15. What names are for girls?A. George, Linda, Susan B. Tom, Jill, CandyC. Elizabeth, Betty, Mary D. Peter, Jeff, Jack【答案】12. D 13. B 14. A 15. C【解析】试题分析:本文是一篇社会文化类记叙文,在世界上,人和万事万物都有名字。所以名字很重要。在美国通常一个家庭有着相同的姓。【12题详解】D推理判断题。根据文章首段内容Everything has a name并且Names are different all over the world.可知名字有区分作用且容易记住,选D。【13题详解】B 细节理解题。根据第二段句子This is very difficult because the names are different.名字难记的原因是名字都不同,选B。【14题详解】A 推理判断题。从文章二段句子可知名字难记的原因是名字都不同,选A。【15题详解】C细节理解题。根据文章第三段句子,John, Peter, Tom and Mike are all names for boys. Elizabeth, Betty, Susan, and Mary are all names for girls.判断答案选C。考点:考查社会文化类短文阅读第二节 七选五(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白出的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Once there was a very poor villager. He found it difficult even to support his family._16_ He walked about in the streets, but he did not get a job. One day, he met a rich businessman, who gave him the job of cleaning the office. The villager began his work and he even started reading and writing in his spare time.One day, the businessman saw that the villager was writing something. He said, “You can also read and write! Your handwriting is very good.”_17_ The villager began to do this job as best as he could.Later, the businessman learnt that the villager was good at accounting(记账), and he made him his shop accountant(会计). The other accountants were very jealous (嫉妒)of the villagers abilities. They told the businessman that the villager had a small room where he hid the money stolen from him._18_One day, they had their chance. They saw the villager going into that room._19_ When they came back and opened the door, there was nothing in that room except an ordinary box.The villager was ordered to open the box with his own hands. And there was only a pair of dirty shoes and some old clothes._20_ At the same time, he was so angry with the jealous accountants that he fired them at once. The villager was made the only accountant for his office.A. He came to a big city hoping to find a job.B. They closed the door behind him and ran to the businessman.C. So the businessman decided to give the villager a good lesson.D. Seeing this, the businessman was moved by what he had seen.E. So the villager was given the work of writing business letters for him.F. The villager wished that some kind people might give him a good job.G. But the businessman refused to believe them unless he had seen it with his own eyes.【答案】16. A 17. E 18. G 19. B 20. D【解析】试题分析:文章讲述了一个农村小伙靠自己的踏实肯干和能力在城里找到了工作,虽遭别人嫉妒但最后还是赢得了老板的青睐。【16题详解】A考查对上下文的理解和推理判断能力。上句是:因为穷他发现养家很难。A项他去大城市去找工作养家。连接上句故选A.【17题详解】E考查对上下文的理解和推理判断能力。上句说他能读能写,并且书写很好。E项:老板就让他写商业信件。故选E.【18题详解】G考查对上下文的理解和推理判断能力。上句:其他会计嫉妒他的能力,就告诉老板他有一间屋子专门藏偷来的东西。G项:但是老板不相信他们,说除非亲眼所见。与上句连接,故选G.【19题详解】B考查对上下文的理解和推理判断能力。上句:同事们看到他进了那个屋子。B项:他们在他身后关上门赶紧去找老板。与之连接,故选B.【20题详解】D考查对上下文的理解和推理判断能力。上句:箱子里只有一些旧衣服和一双脏鞋。D项:看到这些老板被看到的感动了。与上句连接,故选D.考点:考查信息匹配。第三部分:英语知识运用(共两节,满分45分)第一节完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。If failure is like a day without the sunshine, Ill still smile at it, as clouds may be dancing in the sky. Success does not_21_ every person, just like the sun doesnt shine every day.Do you give up your plan to go hiking _22_ because the weather isnt as good as you had hoped? No, of course not. I would rather go on trying no matter what I _23_ and enjoy on the way to my destination (目的地)._24_ , failure is like a naughty boy who plays with us on the way to our goals. Not only does he want to_25_ us, but he wants to help us become braver. The more we _26_ , the braver well be.If failure is the_27_ without the moon, Ill still smile at it, as stars may twinkle on us still. _28_ , we all like the moon, but should we ignore the stars? There is always something more important than_29_ . In other words, we shouldnt only_30_ on whether we succeed or fail. In fact, we learn a lot from failure. It is really helpful. The more we learn from failure, the _31_ well be.If failure is a bird without_32_ , Ill still smile at it. Flying isnt the only thing a bird can do. If we cant be_33_ by the wide blue sky, why dont we_34_ adapting ourselves to the forest through our beautiful singing? Failure _35_ us that we should believe in ourselves. We may fail in one area, but we may _36_ in another. Maybe well find that we have a talent for something we never knew about before. Who_37_ ?Life is like a box of chocolates, and you_38_ know what youre going to get. Just keep on trying. The process of trying is much more valuable than the _39_ .Smile at_40_ and smile at life.21. A. meet B. know C. favour D. see22. A. even B. still C. too D. just23. A. suffer B. hate C. dislike D. fear24. A. Generally B. Unluckily C. Actually D. Naturally25. A. beat B. change C. test D. frighten26. A. laugh B. cry C. play D. smile27. A. day B. night C. sky D. place28. A. In fact B. Of course C. In deed D. In turn29. A. aim B. joy C. success D. work30. A. live B. focus C. depend D. base31. A. nicer B. healthier C. wiser D. younger32. A. legs B. feet C. teeth D. wings33. A. received B. accepted C. noticed D. covered34. A. try B. begin C. appreciate D. enjoy35. A. suggests B. insists C. reminds D. orders36. A. forget B. start C. stand D. achieve37. A. sees B. knows C. believes D. does38. A. never B. already C. usually D. always39. A. methods B. success C. victories D. results40. A. defeat B. sorrow C. failure D. loss【答案】21. C 22. D 23. A 24. C 25. C 26. D 27. B 28. B 29. C 30. B 31. C 32. D 33. B 34. A 35. C 36. D 37. B 38. A 39. D 40. C【解析】试题分析:文章运用排比列举了面对失败的几种方法,告诉我们要笑对失败,笑对生活。【21题详解】C考查动词。A. meet遇见;B. know知道;C. favor赐予,喜欢;D. see看见。句意:如果失败像没有太阳的白天,我仍然会微笑面对,就像太阳不会每天出来一样,成功也不会赐予每个人。根据句意选C.【22题详解】D考查副词。A. even甚至,即使;B. still仍然;C . too 也,太;D. just只是,仅仅;句意:你放弃外出旅行的计划仅仅是因为天气不像你预期的那么好吗?此处表示只是这种原因,故选D.【23题详解】A考查动词。A. suffer遭受; B. hate憎恨;C. dislike不喜欢;D. fear害怕。句意:我宁愿不管遭受什么也去继续尝试来欣赏去目的地的风景。此处指可能由于天气不好会遭受风雨,故选A.【24题详解】C考查副词。A. Generally通常;B. Unluckily不幸地;C. Actually实际上;D. Naturally自然地。句意:实际上,失败就像是成功路上和我们开玩笑的淘气男孩。下文说明这一观点,根据句意选C.【25题详解】C考查动词。A. beat打败;B. change 改变;C. test实验;D. frighten害怕。此处指失败不仅想测试我们,它还想使我们变得更勇敢坚强。故选C.【26题详解】D考查动词。A. laugh 笑;B. cry哭喊;C. play玩耍;D. smile微笑。此处指我们越微笑面对失败我们就越勇敢。与开头Ill still smile at it呼应,故选D.【27题详解】B考查名词。A. day白天;B. night 夜晚;C. sky天空;D. place地方。根据without the moon可知是晚上,故选B.【28题详解】B考查固定短语。A. In fact 事实上;B. Of course当然;C. In deed 真正;D. In turn轮流,依次。句意:当然我们都喜欢月亮,但我们应该忽视星星吗?根据前后句连接关系选B.【29题详解】C考查名词。A. aim目的;B. joy快乐;C. success成功;D. work工作。此处指世上有许多事比成功更重要。根据下句的we succeed也可知答案,故选C.【30题详解】B考查动词。A. live生活;B. focus集中;C. depend依靠;D. base以为基础。此处指我们不能只关注成功与否,focus on是固定短语“集中于”,故选B.【31题详解】C考查形容词。A. nicer较好的;B. healthier更健康的;C. wiser更聪明的;D. younger较年轻的。此处指我们从失败中学到的越多我们就越聪明。根据句意选C.【32题详解】D考查名词。A. legs腿;B. feet脚;C. teeth牙齿;D. wings翅膀。此处指如果失败是没有翅膀的鸟,我仍然微笑面对。根据下句Flying isnt the only thing a bird can do也知再说鸟的飞翔,故选D.【33题详解】B考查动词。A. received收到;B. accepted 接受;C. noticed 注意到;D. covered覆盖。句意:如果我们不能被宽广的蓝天接受,那为什么不能通过美妙的歌声去尝试让自己适应森林呢?此处指不能飞翔,故选B.【34题详解】A考查动词。A. try尝试;B. begin开始;C. appreciate感激;D. enjoy享受。句意:如果我们不能被宽广的蓝天接受,那为什么不能通过美妙的歌声去尝试让自己适应森林呢?指用歌声展示自己,使自己成功,故选A.【35题详解】C考查动词。A. suggests建议;B. insists坚持;C. reminds提醒;D. orders命令。失败提醒我们应该相信自己。根据句意选C.【36题详解】D考查动词。A. forget忘记;B. start 开始;C. stand 站立;D. achieve成功。我们可能会在一个地方失败,但我们可以在另一个地方成功。和句中fail对应,故选D.【37题详解】B考查动词。A. sees看见;B. knows知道;C. believes 相信;D. does做。此处指谁知道,表示一切都有可能,故选B.【38题详解】A考查副词。A. never 从不; B. already 已经;C. usually通常;D. always总是。句意:生活就像是一盒巧克力,你从不知道将会得到什么。故选A.【39题详解】D考查名词。A. methods方法;B. success 成功;C. victories胜利;D. results结果。句意:尝试的过程比结果更有价值,即过程重于结果。故选D.【40题详解】C考查名词。A. defeat 战胜;B. sorrow痛苦;C. failure失败;D. loss损失。句意:笑对失败,笑对生活。全文在讲微笑面对失败,故选C.考点:考查人生哲理类短文阅读。【名师点睛】完型填空题的命题特点及答题方法:1.侧重基础知识,考查学生语言知识的能力完型填空以文入手,结合文章的内容考查学生的基础知识,主要是词语搭配、固定句型、近义词辨析、辨析句子结构、掌握语法规则的能力,其中考查实词居多。2.上下文对照,考查学生捕捉关键词的能力解完型填空题时,单独看一句话是找不到正确答案的,需要注意句子间的关系及句子与段落的关系。所谓上下对照,即在上文和下文中找到与正确答案相同的关键词。因此,在做题时要边读边在大脑中储存上下文信息的能力,捕捉关键词。如第46小题考查动词。A. laugh 笑;B. cry哭喊;C. play玩耍;D. smile微笑。此处指我们越微笑面对失败我们就越勇敢。与开头Ill still smile at it呼应,故选D.3.设置语境,考查学生的分析推理能力旨在考查学生在选项都符合语法及句子结构的情况下能否利用前后语境去推断出正确答案。如第52小题考查名词。A. legs腿;B. feet脚;C. teeth牙齿;D. wings翅膀。此处指如果失败是没有翅膀的鸟,我仍然微笑面对。根据下句Flying isnt the only thing a bird can do也知再说鸟的飞翔,故选D.4.结合生活,考查学生利用常识题的能力目的考查学生的生活常识,看看学生是否善于观察生活,积累生活常识,能否利用常识去做恰当的选择

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论