2011年四川省绵阳市中考英语试题(Word解析版).doc_第1页
2011年四川省绵阳市中考英语试题(Word解析版).doc_第2页
2011年四川省绵阳市中考英语试题(Word解析版).doc_第3页
2011年四川省绵阳市中考英语试题(Word解析版).doc_第4页
2011年四川省绵阳市中考英语试题(Word解析版).doc_第5页
已阅读5页,还剩7页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

机密启用前绵阳市初2011级学业考试暨高中阶段招生考试英 语第I卷(选择题)第一部分:英语知识运用)第一节:单项填空从(A、B、C、D)四个选项中,选出可以填人空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。【2011四川绵阳】1. The young man plays violin very well, but he plays basketball badly. A. the; the B. a; a C. a; the D. the;不填 答案:D【解析】考查冠词的用法。与球类有关的不加the,如:play football;与乐器有关的一律加the。本句是“这位年轻人弹钢琴弹得不错,但他打篮球打得不好。”,故选D。【2011四川绵阳】2. is a good idea to bring your camera because you may want to take photos of the autumn leaves. A. This B. It C. That D. What答案:B【解析】考查代词的用法。当不定式短语较长时,通常用it作形式主语放在句首,将真正主语不定式结构放在句子后部。故选B。学科王【2011四川绵阳】3. If you dont work hard for most of the year and then work hard for only a few days before the exam, you will probably . A. succeed B. finish C. fail D. pass 答案:C【解析】词义辨析。根据句意“如果你一年中大部分时间不努力学习并只在考试前努力,”可以推断“那么你将可能失败。”,故选C。【2011四川绵阳】4.- does the baby mouse weigh? -About 20grams. A. How much B. How many C. How D. What 答案:B【解析】疑问词的用法。How much提问不可数名词的数量即后跟不可数名词,还可提问“价格”;how many提问可数名词的数量即后跟可数名词复数;how 意思是“怎样”;what意思是“什么”。根据答句“about 20 grams”意思是大约20克,“grams”是可数名词复数可推断提问多少克,故选B。【2011四川绵阳】5. Bonnie looks very smart and is always pink because pink is her favorite color. A. with B. on C. about D. in 5答案:D【解析】考查介词的用法。with意思是“与.一起,偕同,和.”或“带着.;有.的”表特征;on意思是“在.上(与物体表面接触)”;about意思是“关于,对于”;in意思是“在.里或”穿着,戴着”,一般后跟“颜色或衣服”,意思是“穿着、颜色的衣服”,根据粉色“pink”可推断出选项D。【2011四川绵阳】6. -May I use your bicycle, Debby? - . A. Yes, please. B. Im afraid not C. Sure D. No, thanks答案:B【解析】口语交际。根据答句“Its broken.它坏了”可推断对方不能用自己的自行车了,故选B。【2011四川绵阳】7. This girl is ready to help people any time. When she is on the bus, she always her seat to someone in need. A. gives B. give C. gave D. giving 答案:A【解析】时态的用法。根据Always是一般现在时的标志及从句“”的时态是一般现在时,同时主语“”是第三人称单数,故谓语动词也应用第三人称单数,故选A。【2011四川绵阳】8. Mum, this t-shirt is too small. Would you buy me a one? A. nice B. large C. nicer D. larger答案:D【解析】形容词的用法。根据第一句中的“small”可知想换一件比这一件更大尺寸的,两者做比较时用比较级,故选D。【2011四川绵阳】9. In Japan, people sometimes give special gifts. But they are not open. Later, people may the same gifts to someone else. A. give up B. give in C. give away D. give back学科王答案:C【解析】词义辨析。give up 意思是“放弃”;give in 意思是“屈服”;give away意思是“赠送或分发”; give back意思是“归还;送回”,根据句意可推断人们再把收到的礼物赠送给别人,故选C。【2011四川绵阳】10. Making friends is not easy. Sometimes it can take years you become true friends with someone. A. before B. after C. because D. Unless答案:A【解析】考查连词的用法。依据第一句“making friends is not easy. 交朋友不容易。”及空格前后句意可推断出“在成为真正的朋友之前会花费好几年。”,故选A。【2011四川绵阳】11. The girl with her grandparents for the moment because her parents are both very busy this month. A. lived B. is living C. live D. was living答案:B【解析】考查动词的用法。依据从句“because her parents are both very busy this month”的时态为一般现在时可推断主句的时态也应是一般现在的时态,故保留B(现在进行时)和C(一般现在时)项;“the girl”是第三人称单数,所以谓语动词也应是第三人称单数,故C项不正确,故选B。【2011四川绵阳】12. -Dad, the bread is not enough. I am still hungry. I have something more? -But theres nothing in the fridge now. A. Must B. Need C. Will D. Can 答案:D【解析】考查情态动词的用法。must意思是“一定,必须”;need意为“需要”;will意思是“将要”;can意思是“可能,可以”。根据句子“I am still hungry. 我仍旧很俄。”可推断“我可以再吃点东西吗”,故选D。【2011四川绵阳】13. - Do you know England? -Ive heard that he wants to go there for further study. A. why he will go to B. why will he go to C. he why will go to D. he will why go to答案:A【解析】考查宾语从句的用法。疑问词引导的宾语从句,语序要用陈述语序即“疑问词+主语+谓语”,故选A。【2011四川绵阳】14. The girl catches the flowers on a wedding will be the next to get married. A. whom B. which C. who D. whose 答案:C学科王【解析】考查定语从句的用法。Whom指人,作从句的宾语;which指物,作从句的主语或宾语;who指人,作从句的主语或宾语;whose即指人也指物,作从句的定语,后跟名词。根据动词“catches”可推断关系词作从句的主语,而“the girl”指人,故选C。【2011四川绵阳】15. - Drunken drive is dangerous, isnt it? - Yeah. That why drunken drivers to prison even without causing accidents. A. sent B. are sent C. send D. are sending答案:B【解析】考查被动语态的用法。依据前面介绍“酒后开车是危险的”,可推断“这就是酒后开车的司机被送进监狱的理由,虽然没有发生事故”,所以用被动语态(be+动词的过去分词),故选B。【2011四川绵阳】16. The number of books in the bookshop is about 10,000 and a number of them about science.A. is B. was C. are D. Were 答案:C【解析】考查动词的用法。依据第一句中的谓语动词“is(一般现在时)”可推断出第二句的时态也应是一般现在时,故保留A和C项;由短语“a number of.”的谓语动词是复数,故选C。【2011四川绵阳】17. My classmate lent me a(an) so that I wouldnt get wet in the rain. A. candle B. umbrella C. scarf D. Wallet答案:B【解析】词义辨析。candle意思是“蜡烛”;umbrella意思是“雨伞”;scarf意思是“围巾”;wallet意为“钱包”,根据句子意思可推断“同学借给我一把雨伞以便在雨中不会淋湿”,故选B。【2011四川绵阳】18. our English teacher encourages us part in all kinds of after-class activities. A. to take B. take C. taking D. to taking答案:A【解析】非谓语动词。encourage sb to do sth 是固定短语,故选A。【2011四川绵阳】19. - Would you like to see the movies with me tonight? Its said to be a science fiction film. - . A. Thank you very much B. Yes, Id love to. C. No, I dont think so D. Youre welcome答案:B【解析】口语交际。Would you like to do sth?句型的肯定回答是“Yes, Id love/like to.”;否定回答是“Id love/like to, but +理由的句子”,故选B。【2011四川绵阳】20.-Youre coughing badly. Have you gone to see a doctor? -No, but I . A. am going to B. will not C. am not going to D. havent 答案:A【解析】口语交际。根据前面的介绍“你咳嗽的厉害。你去看过医生了吗?”及答句里的“No, but.”可推断“准备去”,故选A。第二节:完形填空(共15小题.每小题2分,满分30分阅读下列短文,从短文后各题所给的(A、B、C、D) 四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AMr. White was holding a party at home to celebrate his sixtieth birthday. To make him happy, one of his women friends _21_ to sing a song for him. Now she was singing. One guest turned to a _22_ by his side and criticized the singer.“What a _23_ voice! he said. Do you know _24_ she is?“Yes, was the answer, She is my wife. “Oh, I beg your pardon,” the man said. Of course her voice isnt bad, _25_ the song is very bad. I wondered who wrote that awful song?” “I did, was the answer.21. A. dreamed B. decided C. forgot D. remembered22. A. woman B. girl C. man D. boy23. A. terrible B. beautiful C. exciting D. sweet24. A. what B. who C. where D. which25. A. and B. or C. so D. but【主旨大意】本文主要讲述了在家庆祝他的八十岁生日。一位女士朋友为了让他高兴为他唱了首歌。期中一位客人认为她唱得很糟糕,便询问一位男士,而碰巧了这位男士正好是唱歌女士的丈夫。21. B 根据后面的句子“Now she was singing.她正在唱歌。”可推断这位女士朋友决定给他唱首歌,故选B。22. C 根据后面的句子“Yes, was the answer, she is my wife.是的,回答说 她是我的妻子。”可推断是一位男士(man),故选C。23. A 根据第一段的最后的句子“criticized the singer, 批评这位歌手”可推断这位客人认为女士朋友的歌唱得很糟糕(terrible),故选A。24. B 根据后面的句子“she is my wife.她是我的妻子。”可推断那位客人在询问“你认识她是谁吗?”,故选B。25. D 根据前面的句子“of course her voice isnt bad, 当然她的嗓音不错。”及后面的句子“I wondered who wrote that awful song. 我想知道谁写侧那首难听的歌”,可推断前后两句是转折关系,故选D。BOnce, the famous scientist Einstein travelled to many places in America to give lectures. He travelled in a _26_, and soon made friends with his driver.Each time Einstein gave the lecture, his driver _27_ sat in the front row and listened to him very carefully. The _28_ lecture was given so many times that the driver learned it well enough to give it himself.One day, when Einstein was _29_ about it, he asked the driver to give the lecture for him in a small town.That evening, both Einstein and the driver went into the lecture room. _30_ there had seen Einstein before. When the driver took his place, everybody applauded (鼓掌). Then he began the lecture. _31_ it was over, the people warmly applauded. The driver turned to look at Einstein. Einstein nodded with a smile on his face.When they began to leave the lecture room, a man _32 _ them and asked the driver a very_33_ question. The c river listened carefully, then he _34_ and said the question was interesting but really quite easy. To show how easy it is. Ill ask my _35_ to answer it, said the driver.26. A. bus B. train C. plane D. car27. A. always B. never C. sometimes D. hardly28. A. different B. same C. uncomfortable D strange 29. A. spoken B. told C. said D shouted 30. A. Somebody B. Everybody C. Nobody D. Anybody 31. A. If B. Although C. However D. When 32. A. carried B. believed C. stopped D. pleased 33. A. difficult B. easy C. relaxing D. perfect 34. A. smiled B. cried C. refused D. jumped35. A. student B. driver C. teacher D. uncle【主旨大意】本文主要讲述爱因斯坦经常做演讲,他的司机总是坐在前排认真听,所以他也可以自己做演讲了。有一次爱因斯坦让他的司机替他做演讲,演讲非常成功。但最后一位男士问了一个很难的问题,司机急中生智,让他的“司机”来替他回答这个“很容易”的问题。26.D 做小汽车用“in a car”;做公共汽车、火车、飞机用“on a bus/train/plane”;由介词“in”可知“in a car”,故选D。27.A 由“listened to him very carefully”可推断司机应该“总做在前排”,故选A。28. B,根据“the driver learned it well enough to give it himself”可推断“演讲是同一个”,故选B。29. B 根据后面的句子“she is my wife.她是我的妻子。”可推断那位客人在询问“你认识她是谁吗?”,故选B。30. C 根据句子“he asked the driver to give the lecture for him in a small town”可推断“爱因斯坦备被告之做一次演讲”,故选C。31. D 根据前后句子可推断“当演讲结束的时候,人们热情地鼓掌”,故选D。32. C 由“asked the driver a question”可推断“当他们准备离开演讲室时,一位男士叫住了他们”,故选C。33. A ,由“to show how easy it is, Ill ask my _ to answer it.”可知“司机不会回答这个问题”,从而可以推断“这是一个很难的问题”,故选A。34. A smile 意思是“微笑”;fry意思是“哭”;refuse意思是“拒绝”;jump意思是“跳”。根据句子“the question was interesting but really quite easy”可知司机应该是“微笑”的,故选A。35. B 对文章有了大概的了解可知“这次演讲是由爱因斯坦的司机做的,而司机遇到了难题,他便会急中生智让他的司机爱因斯坦替他来回答”,故选B。第二部分:阅读理解(共25小题,每小题2分,满分50分) 第一节:短文理解(共20小题,每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每题所给出的(A、B、C、D)四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。阅读理解 (2011四川绵羊)选择型A Laura Brent is a manager in an important company. She has three childrenthe eldest is 10, and youngest is three. “My job was only possible because my husband David was prepared to take my place and become a house husband,” she says.More and more couples are finding this arrangement suits them better in todays world, where women are rising to the top of their careers faster and more easily than they did in the past. Many men, on the other hand, like the idea of staying at home and looking after the children. “My children see a lot more of me than I saw of my father when I was young, and I think its better for them, especially for the boys,” says David. “It works just as well for Laura.” “Now I can come home from a hard day at work, and immediately relax with the children, instead of having to do the housework and the cooking,” she says.Is there anything David misses about going out to work? “Not really. I suppose the worst thing about looking after children and doing the housework is not having a lunch break! Its a lot harder than most men think.”36How many people are there in Lauras family? A2 B3 C4 D. 537Who does most of the housework in the family? ALaura BDavid CThe childrenDDavids parents38What does Laura usually do after coming back from work? ACook for the family BTake children from school CTake a good rest with the children DWash dishes and sweep the floor39What does David think of his job at home? AHard BEasy CBoring D. Fun40One of the reasons why men choose to stay at home is that_. Achildren hate to stay with their mothers Bmen are better at looking after the children Cwomen do better at work than they did before Dchildren want their fathers to help them with the homework【主旨大意】本文主要讲述了工作和做家务的关系。本文中劳拉布伦特是一个重要公司的总理。没有时间做家务,他的丈夫大卫为了让劳拉更好地工作,承担了家务。成为了家庭主男。36. D【解析】细节理解题。由第一段第二句“She has three children”可知劳拉的家庭是五口之家。37. B【解析】细节理解题。由第一段句“my husband David was prepared to take my place and become a house husband,”可知38. C【解析】细节理解题。由第三段句“Now I can come homeand immediately relax with the children, instead of having to do the housework and the cooking,”可知。39. D【解析】细节推断题。由第二段大卫说的话“My children see a lot more of me than I saw of my father when I was young, and I think its better for them, especially for the boys”可知。大卫认为他照看孩子,更有益于男孩的成长。40. C【解析】主旨大意题。由第二段第一句可知。BRailroad timetable学科王JANUARY-DECEMBERTrains from Washington to New YorkTrain number X500(D) X501(R,D) X502(D,W) X503(D) X504 X505(D)Washington 8:30 9:00 9:30 10:00 10:30 11:30BWI Airport 8:55 9:25 10:00 10:25 10:55 -:- -Baltimore 9:10 9:40 10:20 10:40 11: 10 12: 10Philadelphia 10:10 10:40 11:20 11:40 12:20 13: 10Princeton Junction * 11:00 11:30 12: 10 12:30 13: 10 14:00Metropark * 11: 10 -:- - 12:20 12:40 13:20 14: 10Neward lnt1 Airport -:- - 11:50 12:30 13:05 13:45 14:25New York 11:40 12:10 12:50 13:25 14:05 14:45R: Reservations (预订) required D: Dining car W: Weekdays onlyFor information about tickets and prices, please call (801) 555-1000 or visit our website at www. amrai12000. com.Important notice; please note that Princeton Junction and Metropark are closed on Sunday. January 30 due to work on the line. There will be a special bus service between these stations. Call (801) 555-2345 for more information about buses. We apologize for any inconvenience.41. When does the train X504 leave Washington?A. 9:00. B. 9=30. C. 10:00. D. 10=30.42. If you have to get to New York before 12=00, youd better take _.A. X500 B. X501 C. X502 D. X50343. Which of the following trains does not stop at BWI Airport?A. X502. B. X503. C. X504. D. X505.44. If you want to go on weekends, you can NOT choose _.A. X501 B. X502 C. X503 D. X50445. Which of the following is true according to the timetable?A. You can have meals on most of the trains.B. Most of the trains do not stop at Neward Intl Airport.C. You cant buy a ticket at the stations without reservation.D. Nobody can get from Princeton Junction to Metropark on January 30.【主旨大意】本文是一张从华盛顿到纽约的火车行程表。该行程表详细表明了从华盛顿到纽约有6班车,以及每辆火车途经的地方。41. D【解析】细节理解题。我们看一下X504班火车的行程表,可知10:30从华盛顿发车。故选D。42. A【解析】细节理解题。想要在12:00以前到过纽约,根据行程表可知,我们应乘坐X500火车,故选A.43. D【解析】细节理解题。由火车行程表可知X505在BWI Airport站不停,故选D。44. A【解析】细节理解题。由重要提示“please note that Princeton Junction and Metropark are closed on Sunday”可知选A。45. A【解析】细节理解题。由D:Dining car(餐车),根据日程表可知,只有X504不为乘客准备食物。也就是说大多的火车为乘客准备食物。故选A。CThe most enjoyable way to discover Liverpool is by boatThe first thing to do is to take a ferry across the River Mersey. Its the best way to find out about this citys long and interesting history. The Liverpool Ferry,which is the oldest ferry service in Europe,started more than 800 years agoIn the l8th century Liverpool became an important city for international business across the Atlantic OceanShips sailed from Liverpool to the United States and AfricaThe place to learn more about Liverpools importance is the Maritime MuseumLiverpool was important because of its industry and trade in the 18th centuryIn the 20th century it became famous for musicThe boys in the rock group,the Beatles,all came from LiverpoolThe city is very proud of themIt named its airport John Lennon International Airport。after one of the BeatlesTourists can take a bus tour to visit some of the places the Beatles mention in their songs, 1ike Penny Lane and Strawberry FieldsThey can also visit the Cavern Clubthe group first played there in 1961The Beatles Story is a museum and galleryHere you can find out more about these worldfamous musiciansBut theres more to see and do in Liverpoo1At the Walker Art Gallery you can see the best art in the North of EnglandIf you like modern art,the place to visit is the Tate GalleryBut above all,its the friendly and welcoming people of Liverpool who make this a city you should visit when you come to Great Britain46This passage is mainly for Apeople who live in Liverpool B. students who want to study in UK Cforeigners who want to visit Great BritainD. people who are interested in history47The word ferry in the first paragraph is most likely to be a kink of _. Abus Bboat C. trainD. bicycle48Liverpool first became famous for_.A. its important in international business.B. a group of pop singersC. a beautiful river called River MerseyD. a big museum in the town49For people who are interested in music,the place they want to visit most would be_ Athe Maritime Museum Bthe Tate Gallery Cthe Beatles Story Dthe Walker Art Gallery50Which of the following would be the best title for this passage? AA good place to visit in UK BThe history of Liverpool CThe most famous and of the world DThe most friendly people in UK【主旨大意】本文主要介绍了利物浦,从18世纪成为国际重要的国际商业性城市。20世纪利物浦是以音乐闻名世界,令无数流行乐迷倾倒的甲壳虫乐队的故乡。乐队的四人保罗麦卡特尼、乔治哈里森、林格斯塔尔、约翰列农都出生、成长在这里。46. C【解析】综合理解题。本文主要是介绍利物浦位置重要,文化悠久,教育状况,民俗文化,及环境优美,就是为了让更多的外国人参观利物浦。故选C。47. B 【解析】细节推断题。由第一段第二句“he first thing to do is to take a ferry across the River Mersey”可推断出,过默西河需乘船,故选B。48. C【解析】细节理解题。阅读第一段可知,到利物浦最快乐的事情是渡船。利物浦的渡船服务在欧洲是最古老的,已有800多年的历史了。故选C。49. C【解析】细节理解题。由第三段句“The boys in the rock group,the Beatles,all came from Liverpool”可知。50. A【解析】主旨理解题。阅读全文可知利物浦是一个风景优美,富于创新的城市,孕育了许多世界闻名的艺术家。故选A。DTo most of us, school means classes, teachers, schedules, grades and tests. But for the children at Sudbury Valley School in Massachusetts, school is very different. Firstly, there are no lessons. All the children, aged between 4 and 19, do whatever they want. There are no teachers, only “staff members”. The idea behind this is that you do not need to make children learn, because children want to learn anyway. “You do not need to say to a three-year-old, Go explore your environment. You cant stop them!”says Daniel Greenberg, a founder of the school. “But if you make children do what you want all day they will lose all taste

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论