中考英语完形填空精编(有解析).doc_第1页
中考英语完形填空精编(有解析).doc_第2页
中考英语完形填空精编(有解析).doc_第3页
中考英语完形填空精编(有解析).doc_第4页
中考英语完形填空精编(有解析).doc_第5页
已阅读5页,还剩11页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

Nearly everybody enjoys chicken, and the most famous name in chicken is Kentucky Fried Chicken. Mr Sanders, the man who started this _1_ was not always very rich. At one time, he _2_ a small gas station next to a highway (公路). Many truck drivers _3_ there to get gas and take a rest. Mr Sanders realized they were often _4_, so he began serving sandwiches and coffee. _5_ the sandwiches he made tasted good, and didnt _6_ too much, more and more _7_ came to eat at his place. _8_ Mr Sanders began to serve fried chicken. People _9_ it very much, and his new business grew rapidly. Not long after, however, another highway was _10_, and many drivers no longer went _11_ Mr Sanders restaurant. So he had to _12_ it. Then he traveled around the country _13_ to sell his idea of opening fried chicken restaurants. He _14_. By 1967, there were almost 5000 Kentucky Fried Chicken restaurants. And now, _15_ you go in the United States, you will see one. If you like chicken, Im sure, youll enjoy eating Kentucky Fried Chicken.1. A. businessB. shopC. life D. search .2. A. foundB. workedC. saw D. owned3. A. passedB. got toC. stopped D. left4. A. late B. hungryC. tired D. sick5. A. AlthoughB. If C. AsD. Once6. A. needB. pay C. spendD. cost7. A. passengers B. driversC. studentsD. doctors8. A. Then B. So C. But D. For9. A. ate B. liked C. tried D. drank10. A. appearedB. foundC. built D. broken11. A. outB. to C. over D. on12. A. closeB. run C. returnD. take13. A. trying B. believingC. thinkingD. suggesting14.A.failed B. fails C. succeedsD. succeeded15.A.whenever B. whereverC. whereD. when参考答案与解析:本文讲述了Kentucky Fried Chicken的由来及其流行。1. A 卖Kentucky Fried Chicken当然是一门生意。2. D下文可知是他拥有owned一家加油站。“发现”和“看见”讲不通。3. C当然是停下来加油。stop to do sth停下来做某事;get后接there时,不用to。4. B 根据后文他提供sandwiches服务,说明是他意识到司机饿。5. C 从句与主句是因果关系,所以用as(由于)。6. D表示“花费”,pay和spend的主语必须是人;cost的主语必是物。7. B 由第3空前的Many truck drivers可知。8. A 表示“然后、后来”用then。9. B人们喜欢吃这种chicken,他的生意才会发展迅速。10. C由后文可知,是另外建了一条公路。11. B表示“来到”某地用come to。12. A许多人不来吃,生意不好,自然就会关门。13. A表示“尽力 / 设法做某事”用try to do sth。14. D由后文可知,他成功了,且是1967年及以前当然是过去式。15. B wherever无论到 / 在哪个地方。An old man lived in a nice house with a large garden. He took care of his 1 all the time, watering and fertilizing them.One day a young man went by the 2 . He looked at the beautiful flowers, imagining how happy he could be 3 he lived in such a beautiful place. Then, suddenly he found the old gardener was 4 . He was very surprised about this and asked, “You cant see these flowers. 5 are you busy taking care of them every day?”The old man smiled and said, “I can tell you four 6 . First, I was a gardener when I was young, and I really like this job. Second, 7 I cant see these flowers, I can touch them. 8 , I can smell the sweetness of them. As to the last one, thats 9 .”“Me? But you dont know me,” said the young man.“Yeah, its 10 that I dont know you. But I know that flowers are angels that everybody 11 . We enjoy the happiness these flowers have brought us.”The blind mans work opened our eyes, and 12 our hearts, which also made his life 13 . It was just like Beethoven, who became deaf in his later life and wrote many great musical works. Beethoven himself couldnt 14 his wonderful music, but his music has 15 millions of people to face their difficulties bravely. Isnt it one kind of happiness?1. A. flowersB. treesC. vegetablesD. grass2. A. balconyB. kitchenC. gardenD. study3. A. afterB. asC. beforeD. if4. A. blindB. famousC. smartD. friendly5. A. WhatB. WhoC. WhyD. Which6. A. storiesB. reasonsC. excusesD. conclusions7. A. althoughB. sinceC. becauseD. unless8. A. FirstB. SecondC. ThirdD. Fourth9. A. meB. youC. my motherD. my son10. A. trueB. hardC. coolD. fair11. A. greetsB. doubtsC. meetsD. knows12. A. brokeB. hurtC. pleasedD. treated13. A. emptierB. busierC. luckierD. happier14. A. writeB. hearC. playD. believe15. A. changedB. affectedC. discoveredD. encouraged参考答案与解析:1.A。由第2空后面的the beautiful flowers可以推出该空应填flowers。2.C。本文以老人花园里的野花为题材,因此该空应填garden。3.D。该空表示“如果”,因此应填if。4.A。由下文You cant see these flowers.可以推出该空表示“瞎的”,因此应填blind。5.C。由You cant see these flowers.可以推出该空表示“为什么”,因此应填Why。6.B。下文介绍老人每天照料花的原因,因此该空应填reasons。7.A。该空表示“尽管”,因此应直although引导让步状语从句。8.C。由上文的First, Second可以推出该空表示第三”,因此应填Third。9.B。由下文Me?可以推出该空应填you。10.A。由语境逻辑可知,老人不认识年轻人是一个事实,因此该空应填true。11.D。花是天使是人人都知道的事实,因此该空应填knows。12.C。老人精心护理花的工作开阔了我们的眼界,愉悦了我们的心。13.D。老人的工作也使自己的生活更愉快。14.B。由第13空后面的deaf可以推出该空表示“听”,因此应填hear。15.D。但是他的音乐已经鼓励了数百万人勇敢地面对困难。点评:本文是一篇情感性记叙文,作者借助一个盲人精心护理花朵原因的叙述,揭示出残疾人通过自己的努力既可以让自己享受到工作的乐趣,又可以给周围的人带来快乐。文章第1空的flowers、第4空的blind、第7空的although、第9空的you、第12空的pleased、第13空的happier、第14空的hear、第15空的encouraged均是直接体现主题的答案,可见读懂情感性记叙文,弄清其教育意义对推断文章未知信息很有好处。Agatha Christic would never forget the night when she met a robber (抢劫者) many years ago.That evening, she went to a birthday party which 1 until two oclock in the morning. Agatha walked in the 2 street alone. Suddenly from the back of a dark 3 a tall man with a sharp knife in his right hand ran out at her. “Good 4 , lady,” the man said in a low voice. “I dont think you wish to 5 here!” “What do you want?” “Your earrings. Take them off!”Agatha suddenly had a 6 idea. She tried to cover her necklace with the collar (衣领) of her overcoat while she used 7 hand to take off both of her earrings and then quickly 8 them on the ground.“Take them and let me go,” she said. The robber thought that the girl didnt like the earrings at all, only trying to 9 the necklace. It would cost 10 , so he said, “Give me your necklace.”“Oh, sir. It doesnt 11 much. Please let me wear it.”“Im not that 12 , Quick!”With shaking 13 . Agatha took off her necklace. As soon as the robber left, she picked up her earrings and ran as 14 as she could to one of her friends.The earrings cost 480 pounds and the necklace the robber had taken away cost 15 six pounds.1. A. endedB. stayedC. stoppedD. lasted2. A. busyB. quietC. noisyD. wide3. A. partB. blockC. buildingD. street4. A. morningB. afternoonC. eveningD. night5. A. dieB. escapeC. fightD. stay6. A. funnyB. safeC. braveD. bright7. A. otherB. othersC. the otherD. another8. A. handedB. threwC. passedD. put9. A. ownB. keepC. haveD. protect10. A. cheapB. expensiveC. moreD. less11. A. weighB. takeC. spendD. cost12. A. afraidB. angryC. sillyD. bad13. A. handsB. feetC. headD. body14. A. muchB. earlyC. carefullyD. fast15. A. reallyB. alreadyC. onlyD. hardly参考答案与解析:1.D。until two oclock in the morning暗示该空表示“持续”,因此应填lasted。2.B。由常识可知,凌晨两点街上行人稀少,店铺也未开门,非常安静,因此该空应填quiet。3.C。突然从一幢黑房子的后面一个右手拿着一把锋利刀子的高个子男子朝她冲了过去。4.A。由第1空后面的two oclock in the morning可以推出该空应填morning。5.A。由语境逻辑可知,抢劫犯手里拿着一把锋利的刀子是想以被抢者不听话就将其杀死为威胁进行抢劫,因此该空应填die。6.D。由下文Agatha的机智行为可以推出她想出的是一个聪明的主意,因此该空应填bright。7.C。此处指两只手中的另一只手,因此该空应填the other。8.B。quickly与on the ground暗示该空表示“扔”,因此应填threw。9.B。由第6空后面的tried to cover her necklace with the collar of her overcoat可以推出该空表示“保留”,因此应填keep。10.C。抢劫犯认为Agatha想留下项链说明其值钱更多,因此该空应填more。11.D。由It与much之间的逻辑关系可以推出该空表示“值”,因此应填cost。12.C。我可没那么傻。13.A。Agatha假装用颤抖的双手摘下了项链。14.D。抢劫犯一离开,她拾起耳环,尽可能快地跑向一个朋友。15.C。此处强调项链值钱少,因此应填only。点评:本文是一篇惊险的记叙文,介绍了一个勇敢聪明的女子智斗抢劫犯的故事,表明面对抢劫犯只要善于用脑是可以减少损失的,第6空的bright、第8空的threw、第13空的hands、第14空的fast、第15空的only充分表明了这一点。文章情节曲折,紧张惊险,第2空的quiet、第5空的die就充分体现了这一点。My father died when I was a baby, and my mother had to go out to work. I was the only 1 so I had no brothers and sisters to play with at home. I used to play in the street with other children, or ride my bike down to the park, but I remember I 2 a lot of time just sitting at home reading. We had a television, I think, but dont remember 3 it very much.My grandparents lived with us and we used to do a lot of things togetherI remember we played card a lot. At the weekends, my mother always 4 we often went down to the sea and swam, and I 5 to swim when I was quite young.We didnt have a car, so we went everywhere by bus. Occasionally (偶尔), one of my uncles used to come and take us out in his car, which was a great 6 . For holidays we always went to the seaside, but never far awaymaybe a short train journey.My mother wasnt very 7 , and I dont remember her ever 8 me. In fact, I used to get my own way too much.I was given small pocket money because we werent very 9 , and I probably spent most of it on sweets, as far as I rememberI dont think anyone thought they were 10 for you then.1. A. childB. fatherC. friendD. mother2. A. usedB. keptC. tookD. spent3. A. repairingB. listening toC. watchingD. looking at4. A. let me inB. took me outC. told me storiesD. went shopping5. A. hatedB. learnedC. stoppedD. forgot6. A. gameB. chanceC. painD. pleasure7. A. strictB. kindC. interestedD. worried8. A. playing withB. staying withC. beatingD. loving9. A. busyB. happyC. richD. well10. A. goodB. badC. importantD. delicious参考答案与解析:1.A。由下文had no brothers and sisters可以推出作者是家中唯一的孩子,因此该空应填child。2.D。spenddoing sth.,花费时间做某事,与语境逻辑吻合。3.C。由主语和宾语之间的逻辑关系可以推出该空表示“观看(电视)”,因此应填watching。4.B。由下文we often went down to the sea and swam可以推出周末母亲总是带作者出去。5.B。很小的时候我就学会了游泳。6.D。由语境逻辑可以推出生活比较艰苦的时候能坐叔叔的小汽车出去玩对作者来说是一件十分愉快的事情,因此该空应填pleasure。7.A。由下文In fact, I used to get my own way too much.可以推出作者母亲不是很严格,因此该空应填strict。8.C。此处强调作者母亲不是很严格,因此应填beating。9.C。small pocket money暗示该空表示“富有的”,因此应填rich。10.B。be bad for“对有害”,与语境逻辑吻合。点评:本文为情感性记叙文,介绍作者小时候清贫却愉快简单并充实的童年生活,字里行间流露出作者对童年的留念和对小伙伴们及亲人给予自己愉快的感激之情,让人感到亲切自然、真实可信。A Chinese student went to England to study by plane. His name was Sun. It is spelt S-U-N just 1 the word “sun”, the sun in the sky, is spelt.England is a country with 2 weather. It is often cloudy and rainy, so the people there dont get 3 sunlight (阳光) in the year. When 4 Chinese student arrived at 5 Airport, a tall English policeman opened his 6 to check the visa (签证). The policeman was 7 to find the Chinese name “sun” in the passport. He thought it was pronounced just 8 the English word “sun”. So he said to the student, “I see your name is Sun. You are 9 here.”The Chinese student felt 10 . So he asked the policeman, “Is there anything wrong with my passport of visa? Do I have to 11 to my country?” “What?” shouted the policeman. “No, well never let you go away.”The Chinese student was worried by now. He thought he was going to be arrested (逮捕). He was sure 12 he had been in trouble. 13 he wondered whether he had broken the British (英国的) law. So he asked the policeman again. “What happened? What have I done?”It was then that the policeman began to 14 . He said, “You dont know what you have done, Mr Sun? You 15 sunlight to England! So we dont want you to go away.”1. A. whyB. howC. when2. A. badB. niceC. dry3. A. a lotB. manyC. much4. A. anB. theC. a5. A. LondonB. ParisC. Tokyo6. A. bookB. passportC. pocket7. A. scaredB. boredC. interested8. A. likeB. byC. with9. A. trainedB. wantedC. refused10. A. surprisedB. satisfiedC. pleased11. A. go overB. go onC. go back12. A. toB. thatC. of13. A. ButB. TillC. Or14. A. complainB. smileC. discuss15. A. broughtB. would bringC. have brought参考答案与解析:1.B。它的拼写正如单词“sun”天空中的太阳,拼写方式一样。2.A。由下文often cloudy and rainy可以推出英国的气候不好,因此该空应填bad。3.C。该空表示“多”且修饰不可数名词,因此应填much。4.B。此处指的中国学生是第二次出现,表示特指,因此该空应填the。5.A。由上文两次出现的England可以推出该空应填London。6.B。由常识可知,要检查签证必须打开护照,因此该空应填passport。7.C。看到一个中国人跟天空中的太阳有一样的名字,这个英国警察感到很有趣,因此该空应填interested。8.A。他以为这个中国学生名字的发音就象英语单词“sun”的发音,所以该空应填like。9.B。我看见你的名字跟太阳一样,所以我们要你留在这儿。10.A。听到这个英国警察要他留在那儿,这个中国学生感到很惊讶。11.C。由to my country可以推出该空表示“回到”,因此应填go back。12.B。he had been in trouble意义已经完整,因此该空应填无义连词that。13.A。该空表示转折性逻辑关系,因此应填But。14.B。由下文警察讲话的愉快幽默口吻可以推出其讲话时带着微笑,因此该空应填smile。15.C。该空表示“已经把(阳光)带来”,因此应填have brought。点评:本文是一篇有趣的英文故事,介绍有一个叫Sun的中国学生到英国留学时,机场的警察发现他和太阳有一样的名字,于是叫他留在那儿。这个学生以为警察要逮捕他,便询问原因。警察微笑着说英国缺少阳光,而他给英国带来了阳光,所以得呆在那儿。文章惊险刺激但生动有趣。趣味故事往往有独特的有趣之处,对这种特独趣味之处的正确理解是解题关键。理解本文就必须懂得主人公叫Sun,与太阳同名。因为英国多雨,缺少阳光,因此当Sun来到英国时一个警察开玩笑说要将他留下。Chinese are very generous (慷慨的) when it comes to educating their children. Not caring about the 1 , parents often send their children to the best schools or even abroadto England, the USA or Australia. The Chinese 2 that the more expensive the education is, the better it is. 3 parents will spend a lot of money on their childrens education. Even 4 parents will buy a computer for their son or daughter. Though theyre not rich, they wouldrather pay for the education.Parents can 5 that their childrens skills are different, skilled (有技能的) in some areas while poor in others. But most 6 fail to realize that the children today need more self-confidence.The problem is that parents are only educating their children on how to 7 tests and how to study well, but they are not teaching them the most important skills that they need. And these skills are important to help them to be 8 , happy and clever.Parents can achieve this 9 teaching their children the skills like cooking or doing other housework.Teaching a child to cook will 10 many of the skills that he will need later in life. Cooking needs patience and time. It is an interesting but difficult experience. A good cook 11 tries to improve his cooking, so he will learn to work hard and gradually finish 12 job successfully. His result, a well-cooked dinner, will make him 13 good and give him a lot of self-confidence.Some old machines, such as a broken radio or TV set that you give your child to play 14 , will make him interested and want to know more. He will spend hours studying them and trying to fix them. Your child might become an engineer when he 15 . These activities are teaching a child not only to study at school, but also to think, to use his mind. And that is more important.1. A. moneyB. educationC. children2. A. compareB. believeC. disagree3. A. OrB. SoC. But4. A. oldB. richC. poor5. A. seeB. hopeC. allow6. A. sonsB. daughtersC. parents7. A. discussB. passC. give8. A. educationalB. differentC. confident9. A. beforeB. byC. of10. A. improveB. chooseC. miss11. A. sometimesB. alwaysC. never12. A. myB. hisC. her13. A. soundB. lookC. feel14. A. withB. forC. against15. A. wakes upB. grows upC. shows up参考答案与解析:1.A。上文generous暗示该空表示“钱”,因此应填 money。2.B。教育越昂贵效果越好是中国人的信念,因此该空应填believe。3.B。空档前后为因果关系,因此该空表示“所以”,应填So。4.C。下文not rich暗示该空表示“贫穷的”,因此应填poor。5.A。their childrens skills are different, skilled in some areas while poor in others.是父母们看到的内容,因此该空应填see。6.C。本文描绘对象就是父母,因此该空应填parents。7.B。由常识可知,考试是供人通过的,因此该空应填pass。8.C。and具有对称性,因此该空应填与 happy, clever相似的褒义词,所以应填confident。9.B。该空强调通过抽象手段且后接动名词,因此应填by。10.A。由主语和宾语之间的逻辑关系可以推出该空表示“提高”,因此应填improve。11.B。该空强调频率高,因此应填always。12.B。句中his与he暗示该空应填his。13.C。and give him a lot of self-confidence说明主人公感觉很好,因此该空应填feel。14.A。由语境逻辑可知,坏收音机或电视机是孩子用来玩的东西,因此该空应填with。15.B。become an engineer是小孩长大后做的事,因此该空应填grows up。点评:本文是一篇议论文,批评了中国有些父母舍得花钱让孩子读书却不注意培养孩子自信、快乐和聪明的综合素质,呼吁父母应该教孩子烹饪、修理等技巧,在培养孩子动手能力的同时培养孩子自信、快乐和聪明的综合素质,这就是文章的论点。作者从内心深处渴望中国实施素质教育,代表了全国人民的心声。议论文是完形填空比较难的体裁,解题的关键在于弄清论点,因为只有弄清论点才知道作者想赞扬什么,想批评什么,要求人们怎么办。Home AloneIt was Sunday afternoon. My brother and I were alone at home. My parents went for a party and asked me to look after my brother. I was doing my homework while my younger brother was watching TV. Suddenly the doorbell rang. Ding-Dong! My brother thoughtthat it was our parents, so he opened the 1 quickly.A tall man wearing a black raincoat stood outside. He said that he came to sell books and asked politely 2 our parents were at home.Without thinking, my brother said, “No.” Then the man asked if we would like to 3 some story books. I refused him. When I wanted to close the door, he suddenly pushed the door very 4 and came into our house. He took out a 5 and ordered me to tie up my brothers hands with a rope. I tied up his hands in a special way so my brother could untie 6 easily. The man then tied my hands up and locked 7 of us in the kitchen.Soon, he went upstairs to 8 money. I taught my brother to untie the rope on his 9 . He then untied me. I rushed to the telephone to call the police, 10 the line was dead. The doors were all locked from the outside. It was lucky that the man 11 to lock the kitchen window. We got out of the house through the kitchen window and went to the 12 pay phone to call the police.Soon 13

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论