已阅读5页,还剩3页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
岳阳市君山区2017高考英语阅读理解一轮编选【2015高考复习】阅读理解 “One City One Book” is a generic name (通称) for a community reading program that attempts to get everyone in a city to read and discuss the same book.Popular book picks have been Harper Lees To Kill a Mockingbird,Ernest Gainess A Lesson Before Dying,and Ray Bradburys Fahrenheit 451.“One City One Book” programs take the idea of a localized book discussion club and expand it to cover a whole city.The first such program was “If All of Seattle Read the Same Book” in 1998,started by Nancy Pearl at Seattle Public Librarys Washington Center for the Book.The book chosen for the program was The Sweet Hereafter by Russell Banks,written in 1991.Other cities copied the idea,and the Library of Congress listed 404 programs occurring in 2007.Each citys program has its own goals;these typically include building a sense of community and promoting literacy.Nancy Pearl warns against expecting too much from a program:“Keep in mind that this is a library program,its not an exercise in civics,and that its not intended to have literature cure the racial divide.This is about a work of literature.” Programs typically involve more than having everyone read the same book.Some other activities that have been included are:book discussion sessions,scholarly lectures on the book or related topics,a visit by the author,exhibits,related arts programming (especially showing a movie of the book if there is one),and integration into school curricula.In Boston the “One City One Story” program used shorter stories and distributed tens of thousands of free copies of the story over the course of a month.American Library Association puts out a detailed stepbystep guide on how to organize a local program,including the critical step of picking the one book.The Center for the Book at the Library of Congress tracks all known programs and the books they have used.【语篇解读】本文是说明文,介绍了美国开展的“一个城市,一本书”的读书活动。4“One City One Book” programs_.Aask everyone in a city to donate one book Bcan rid a city of racial divide through readingCchoose short stories for people to read Dencourage everyone in a city to read and discuss the same book解析细节理解题。从文章第一段第一句可知,这个活动旨在让同一个城市的人们读同一本书并共同评论这本书。答案D5We know from the second paragraph that “One City One Book” programs_.Abecame popular very quicklyBhave been held more than 400 times in SeattleCwere sponsored by the Library of CongressDreached its peak in 2007解析推理判断题。从文章第二段可知,当西雅图在1998年首先推出这个活动以后,其他城市也纷纷效仿,到2007年这个活动已经在400多个城市推出,可见这个活动流行得非常迅速。答案A6We can infer from the third paragraph that Nancy Pearl_.Aexpects much from the programs Bdidnt expect that the programs would run so wellChas a practical attitude towards the programs Dbelieves the programs will push forward community building解析推理判断题。从文章第三段中Nancy Pearl的话可知,她警告人们不要对这个活动期望太多,说明她对这个活动持有十分务实的态度。答案C7What kind of role does American Library Association play in the programs?AIt picks out the city which runs the programs well.BIt gives free books to the host city.CIt gives a practical guide to the programs.DIt keeps a record of all known programs.解析细节理解题。从文章最后一段可知,美国图书馆协会负责具体指导活动的开展。答案C2016高考训练题。阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Holidays are really important. Many of us have childhood memories of summer holidays when we were taken away from home to experience new environments and learn in different ways. Hut holidays are expensive and, for those families on low salaries or living onBenefits,they are often unobtainable. Even the cheapest holidays require travel other additional costs that are difficult for many families to meet. For working parents, the long summer break can be a very difficult problem for childcare. When an annual leave allowance amounts to only five weeks, there is a need to spread this across the year. Couples can find themselves taking leave in turn in order to care for children who are on holiday. The schools that I visit in Nottingham are full of experienced staff committed (承诺) to giving our children a caring and inspiring learning environment. The number of children receiving free school meals is quite large in Nottingham and many schools have breakfast clubs to make sure that children get a healthy start to the day. Most schools undertake programs of group or individual educational support. Schools also have an important role in safe guiding childrens welfare through the ongoing touch and support with their pupils. During the long summer holidays, much of this is missed. In setting out its plans for a five-term year, Nottingham City Council is seeking to reduce the summer holiday down to four weeks, with a more balanced five terms of roughly eight weeks, each followed by a two-week break. We believe this will give realdown time for school staff and pupils alike but will be short enough not to cause a real break in learning. We acknowledge that this change may be difficult for some school staff, particularly whose own children are educated in other authorities. However, this mustbe weighed against the benefits for city children for whom we all have the greatest duty of care.1、 What does the text mainly talk about?A、 The importance of the holiday. B、 The holiday reduction plan. C、 The balance of holidays and school days.D、 The necessity of cutting down the long holiday.2、 The underlined word“they” in the second paragraph refers to A. holidays B、families C、salaries D、 benefits3、The plans for a shorter summer holiday will help students A、obtain the cheapest holidays without additional costsB、 get a chance to spend 8 weeks a term with teachers in schoolC、 benefit more from the caring and inspiring learning environmentD、 have more than 5 weeks of school days to receive free school meals4、It can be inferred from the text that A、 working parents can enjoy a five-week break to care for their childrenB、 some school staff may say No to the plans for a shorter summer holidayC、 the long summer holiday gives teachers and students real “down time”D、 the suggested plans for a five term school year can hardly be carried out参考答案14、DAC B 社会生活型阅读理解(二) Some say everyday miracles(奇迹) are predestined(注定的)the right time for the appointed meeting. And it can happen anywhere. 11yearold Kevin Stephen was a bat boy for his younger brothers Little League team in Lancaster, New York. It was an early evening in late July. Kevin was standing on the grass away from the plate, where another youngster was warming up for the next game. Swinging his bat back and forth, giving it all the power an elementary school kid could give, the boy brought the bat back hard and hit Kevin in the chest. His heart stopped. When Kevin fell to the ground, the mother of one of the players rushed out of the stands to his aid. Penny Brown hadnt planned to be there that day, but at the last minute, her shift(换班)at the hospital had been changed to see her sons performance. She was given the night off. Penny bent over the senseless boy, his face already starting to turn blue, and giving CPR, breathing into his mouth and giving chest compressions. And he revived in the end. After his recovery, he became a volunteer junior firefighter, learning some of the emergency firstaid techniques that had saved his life. He studied hard in school and was saving money for college by working as a dishwasher in a local restaurant in his spare time. Kevin, now 18, was working in the kitchen when he heard people screaming, customers in confusion, employees rushing towards a table. He hurried into the main room and saw a woman there, her face turning blue, her hands at her throat. She was choking. Quickly Kevin stepped behind her, wrapped his arms around her and clasped his hands. Then, using skills hed first learned in Scouts. The food that was trapped in the womans throat was freed. The colour began to return to her face. “The food was stuck. I couldnt breathe,” she said. She thought she was dying. “I was very frightened.” Who was the woman? Penny Brown.1. The author wrote the passage to show us that_A. miracles are predestined and they can happen anywhereB. whoever helps you in trouble will get a reward one dayC. God will help those who give others a helping handD. miracles wont come without any difficulty sometimes2. Which of the following statements is TRUE of Kevin Stephen?A. He was hit on the face by a boy and almost lost his life.B. He was a volunteer junior firefighter, teaching the players firstaid skills. C. He worked parttime in a local restaurant to save money for college. D. He saved Penny Brown though he didnt really know how to deal with food choke.3. Why did Penny Brown change her shift and was given the night off that night?A. She was invited to give the players directions.B. She volunteered to give medical services.C. She was a little worried about his sons safety. D. She came to watch her sons game and cheered him. 4. The underlined word “revived”(Paragraph 3) most likely means “_”A. came back to life B. became worse C. failed D. moved5. When Kevin knew the woman was Penny Brown, probably he first felt _A. happy B. surprised C. sad D. worried(二)【要点综述】 文章通过讲述两个人的互救经历来证明“奇迹是注定的,无处不在”这一观点。1A 主旨大意题。文章第一段点明了本文的写作目的:奇迹是注定的,无处不在。下文通过具体讲述两个人的互救经历来证明这一观点。2C 正误判断题。由第四段中“He studied hard in school and was saving money for college by working as a dishwasher in a local restaurant in his spare time.”可知C项表述正确,符合题意。3D 细节理解题。由第三段中“but at the last minute, her shift(换班)at the hospital had been changed to see her sons performance.”可知Penny Brown是为了看她儿子的比赛,为他加油,才换了班。4A 词义猜测题。由前面的句子“Penny bent over the senseless boy”和下一段的“After his recovery”可以推出revive的意思为“苏醒,醒了过来”。5B推理判断题。当Kevin知道Penny Brown正是七年前挽救他生命的那个人时, 他的第一感觉应该是“惊讶,意想不到”;再结合本文的写作目的:奇迹无处不在,可以推出B项为正确答案。社会生活型阅读理解(二)- (三)People turn to magic(魔力)chiefly as a form of insurancethat is, they use it along with actions that actually bring results. For example, hunters may use a hunting charm(咒语). But they also use their hunting skills and knowledge of animals. The charm may give hunters the extra confidence they need to hunt even more successfully than they would without it. If they shoot a lot of game(猎物), they credit the charm for their success. Many events happen naturally without magic. Crops grow without it, and sick people get well without it. But if people use magic to bring a good harvest or to cure a patient, they may believe the magic was responsible. People also tend to forget magics failures and to be impressed by its surface successes. They may consider magic successful if it appears to work only 10 percent of the time. Even when magic fails, people often explain the failure without doubting the power of the magic. They may say that the magician made a mistake in reciting the spell or that another magician cast a more powerful spell against the magician. Many anthropologists(人类学家) believe that people have faith in magic because they feel a need to believe in it. People may turn to magic to reduce their fear and uncertainty if they feel they have no control over the outcome of a situation. For example, farmers use knowledge and skill when they plant their fields. But they know that weather, insects, or diseases might ruin the crops. So farmers in some societies may also plant a charm or perform a magic rite to ensure a good harvest.1. From the passage, we can learn that the writer of the passage may be _A. a hunte
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- GB/T 13701-2025单标准气体质谱法铀同位素分析
- GB/T 46174-2025空间环境宇航用电子元器件空间环境效应模拟试验通用要求
- 劳动合同范本保密协议
- 劳动合同保秘协议模板
- 北京市家政服务协议书
- 亲属房子过户合同范本
- 北京垃圾收运合同范本
- 修理厂房劳动合同范本
- 劳务合作协议框架合同
- 制作乐器出售合同范本
- 比亚迪汽车出口合同协议
- 2025至2030年中国LNG加气站行业深度调研及投资前景预测报告(上下卷)
- 招投标程序审计报告范文
- 《劳动教育》 课件 专题二 夯实劳动技能 第三节 提高社会技能
- 课题开题报告:生成式人工智能在教育的应用现状与优化策略研究
- 《光学教程》姚启钧原著-第四章
- 高中英语新课标3000词汇表(新高考)
- 野外作业安全培训课件
- 《子宫内膜异位》课件
- 企业员工意外险采购招标书
- 化工装置拆除合同
评论
0/150
提交评论