福建省永安市第一中学、漳平市第一中学2020届高三英语上学期第一次联考试题(含解析).docx_第1页
福建省永安市第一中学、漳平市第一中学2020届高三英语上学期第一次联考试题(含解析).docx_第2页
福建省永安市第一中学、漳平市第一中学2020届高三英语上学期第一次联考试题(含解析).docx_第3页
福建省永安市第一中学、漳平市第一中学2020届高三英语上学期第一次联考试题(含解析).docx_第4页
福建省永安市第一中学、漳平市第一中学2020届高三英语上学期第一次联考试题(含解析).docx_第5页
已阅读5页,还剩24页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

福建省永安市第一中学、漳平市第一中学2020届高三英语上学期第一次联考试题(含解析)(考试时间:120分钟 总分:150分)第卷(满分100分)第一部分:听力 (共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Why does the man need a map?A. To tour Manchester.B. To find a restaurant.C. To learn about China.【答案】B【解析】【原文】M: Jane, do you have a map of Manchester? I want to find a good place to eat.W: Why not try Chinatown? There are plenty of good Chinese restaurants there, and its near here.2.What does the woman want to do for vacation?A. Go to the beach.B. Travel to Colorado.C. Learn to snowboard.【答案】A【解析】【原文】M: Lets do something different for vacation this year. Oh, lets go to Colorado. I want to learn to snowboard.W: Oh, Paul, you know I dont like cold weather. Cant we go someplace warm, like the beach?3.What will the man probably do?A. Take the job.B. Refuse the offer.C. Change the working hours.【答案】A【解析】【原文】W: This job is for three days a week: Monday, Friday, and Saturday. Are you Okay with that?M: Mmm I was hoping to have Saturday free. But I need the job, so can you tell me what exactly I will do?4.What does the woman say about John?A. He wont wait for her.B. He wont come home today.C. He wont be on time for dinner.【答案】C【解析】【原文】M: Do you know if Johns coming home for dinner?W: Hell be late. He said not to wait for him.5.What will the speakers probably do next?A. Order some boxes.B. Go home and restC. Continue working.【答案】B【解析】【原文】W: Im really tired from packing all these boxes for three hours. Its about time to call it a day.M: I know. Maybe we could do it first thing tomorrow morning.W: Why not? These orders are not urgent.第二节 (共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. How does the woman usually go to work?A. By car.B. By bus.C. By train.7. What do the speakers agree about taking the train?A. It is safer.B. It is faster.C. It is cheaper.【答案】6. A 7. B【解析】原文】M: Lisa? Hi!W: Hi, Ned.M: Dont you usually drive to work?W: Usually, but not in bad weather.M: Why is that?W: The traffic gets a lot worse when it rains or snows.M: I always take the train. Its a lot faster for me than driving.W: Its faster for me, too, but the time isnt always convenient.M: Yeah, but think of all the things you can do on the train-read a book or the newspaperW: Or answer my email No thanks! My workday is long enough already.听下面一段较长对话,回答以下小题。8. What does the man suggest the woman do?A. Save up for the car.B. Go to another car dealer.C. Ask someone to check the car9. What is the salesman going to do?A. Give a discount.B. Stick to a high price.C. Ask for cash payment.10. How will the man help the woman?A. Lend money to her.B. Drive her car home.C. Take care of her car.【答案】8. C 9. A 10. B【解析】【原文】W: I think the car we saw yesterday would be a good deal. What do you think?M: Yes, but I think you should ask someone to take a look at it just to be sure.W: My friend Jack knows cars and he helped me do the check this morning.M: It was smart of you to think ahead. Have you and the salesman agreed on a price?W: Yes, he finally agreed to accept the discounted price I asked.M: Then have you thought about how to pay?W: Well, Ive saved up enough money to pay cash for this car.M: Good. Let me go with you to make the payment and drive the car home for you.W: Thank you. That would make it much easier for me.M: Youre welcome. Lets go take care of that right now.听下面一段较长对话,回答以下小题。11. What does the woman think of the living expenses in the city?A. Fairly low.B. Just Okay.C. Very high.12. What does the woman spend most on?A. Meals.B. Trains.C. Clothes.13. What does the woman do in her free time?A. See films.B. Travel around.C. Go for a drink.【答案】11. C 12. B 13. A【解析】【原文】M: Being away from home for college can be stressful. Besides all the pressures of study, theres the pressure on your pocket. Today, lets go to a university to find out. Excuse me. Can I ask you a few questions?W: Well Okay.M: How do you find the cost of living in the city?W: Everything is expensive, including clothing, housing, and traveling.M: So, what do you spend most on?W: Transport, I think. For food, if I cook myself, its not expensive at all. For clothing, I bring my clothes here from my home country, where theyre nice and cheap. But every week, I have to spend more than 100 pounds on the trains.M: Then whats the social life like?W: Im a very social person. I love hanging out with my friends and meeting new people. Thankfully, I dont drink nor smoke, so the only expense is maybe tickets to the cinemas, club, and so on.听下面一段较长对话,回答以下小题。14. What will Rebecca do on June 12?A. Go on a business trip.B. Organize a trade exhibition.C. Meet the people from Head Office.15. What is John preparing for the meeting?A. A report.B. A timetable.C. A speech.16. When do the speakers decide to have the meeting?A. On June 3.B. On June 10.C. On June 17.【答案】14. C 15. A 16. C【解析】【原文】W: Can you fix a time for the next meeting, Alex? How about June 12th? Thats after the trade exhibition.M: I thought something was happening on that day, Rebecca.W: Oh, yes. Youre right. The people from Head Office are coming.M: What time does their plane arrive? Can we have the meeting in the morning?W: No, its all arranged. Im meeting them at half past ten, so I wont be available at all that day.M: Well, lets have the meeting earlier in June, then. The trade exhibition finishes on the third, doesnt it?W: Yes, but we need Johns sales report for the meeting. Hows it going?M: Im afraid John hasnt started yet. The figures wont be in place till next week.W: Will it be ready early in June?M: Well, not really. He told me that he will finish them by June 10th.W: So, were looking at the week starting the 17th. How about two oclock on that day?M: I think thats Okay. Lets meet here again then.听下面一段独白,回答以下小题。17. What did the speaker decide to do after lunch that day?A. Stay to help her friend.B. Walk alone to her car.C. Wait for the train to stop.18. What can we learn about the speaker then?A. She worked at a hotel.B. She had bought a new car.C. She was having a baby soon.19. Where did the speaker meet the taxi passenger?A. At a crossroads.B. In front of a hotel.C. Besides a car park.20. What does the speaker talk about?A. An exciting lunch party.B. A well-known short story.C. An unforgettable experience.【答案】17. B 18. C 19. A 20. C【解析】【原文】W: Hello, everyone. In todays program, Id like to share a true story of mine. One day, my friends and I had just finished lunch at a hotel when it started to rain heavily. When it became lighter, I decided to brave the train to get car and go home. It was parked three blocks away. My friends argued I shouldnt go because at that time, I was due to give birth in three months. I promised Id be very careful. One of them wanted to come with me, but I insisted she stay with another friend who needed help with her baby. When I walked to the first crossroads, a taxi stopped and a passenger came out with an umbrella . Before I knew what was happening , he walked right beside me and told me he would walk with me to where I would go. I refused, but he insisted. During our walk, he kept telling me to walk slowly. When we got to the car park, I thanked him, and we parted ways. I did not get his name and may not even recognize him now. Did he purposely stop for me? Ill never know.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A.B.C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe Amazon ClipperJoin the Amazon Clipper for an exciting journey through the worlds most plentiful river and largest typical jungle. The river is surely an excellent way to get to know the complex secrets of the Amazon rainforest.Day 01 Wednesday: DepartureThe boat departs from the Tropical Experience Hotel at 11:30 am. Once on board, youll be introduced to the staff and to your room.The hotel will be ready to serve some delicious food for lunch. Youll then navigate towards the Pagodao River.Day 02 Thursday: AmazonIn the morning youll have a hike in the forest with a specialist guide. Youll have the chance to know the local vegetation(植物) ,as well as spend some time with a native family. Youll see how they prepare manioc (树薯) flour, very typical of the Amazon dietary culture. Youll then sail through Anavilhanas, the largest fresh water archipelago (群岛)in the world.Day 03 Friday: AmazonToday youll sail to Praia Grande or another white sand beach. Hopefully there will be some time to swim! Then, youll take a canoe trip on Lake Acajatuba, to observe the typical vegetation. Then, youll stop at Paricatuba to see some abandoned buildings from the rubber growing age.21. When will you learn about the local food culture?A. On Wednesday.B. On Thursday.C. On Friday.D. On Saturday.22. What is Anavilhanas famous for?A. Fresh water.B. Typical plants.C. White sand beach.D. Traditional culture.23. What can you do at Lake Acajatuba?A. Have a bird watching.B. See some rare animals.C. Learn about specific plants.D. Get a chance to swim.【答案】21. B 22. A 23. C【解析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了加入亚马逊快船,在世界上最丰富的河流和最典型的丛林中进行一次令人兴奋的旅行。这条河无疑是了解亚马逊热带雨林复杂秘密的好方法。【21题详解】细节理解题。根据小标题 Day 02 Thursday: Amazon 下第三句 Youll see how they prepare manioc(树薯) flour, very typical of the Amazon dietary culture 可知,游客会在第二天也就是星期四了解饮食文化。故选B。【22题详解】细节理解题。根据小标题 Day 02 Thursday: Amazon 下最后一句 Youll then sail through Anavilhanas, the largest fresh water archipelago in the world 可知,Anavilhanas 是因淡水出名的。故选A。【23题详解】细节理解题。根据文章小标题 Day 03 Friday: Amazon 下第三句 Then, youll take a canoe trip on Lake Acajatuba, to observe the typical vegetation 可知,文章关于 Acajatuba 只谈到了可以看特有植物。故选C。BOn November 7, Lewis Pugh completed a one-kilometer swim in the freezing waters of King Edward Cove, off South Georgia in Antarctica. He was wearing only his swimming glasses, cap and speedos!Pugh is an advocate for our oceans and seas, working to protect these ecosystem with their large diversity of marine life. When asked why he doesnt wear a wetsuit, Lewis says, “I ask world leaders to do everything they can to protect our oceans. Sometimes the steps they need to take are difficult and unpopular. If Im asking them to be courageous, I must also be. Swimming in a wetsuit would not send the right message.”It took Pugh about 19 minutes to complete the one-kilometer swim in Antarctica where the water averaged about 1.6 degrees Celsius . He says that his body can only tolerate about 20 minutes in the freezing waters before it starts shutting down. As he swims, his body temperature steadily drops, which in turn causes his muscle control to drop, slowing him down. When he is done with his swim, his support team rushes him to a hot shower and it takes almost an hour for his body temperature to return to normal.Doctors and Pugh caution that one must receive months of training to swim in such cold waters. Even expert swimmers who are unused to freezing water can drown within minutes because of the physical shock experienced by the body. Pugh says he trained for six months before this swim.This is not the first time that Lewis has swum in dangerous conditions. In 2007, he swam one kilometer in the North Pole to draw attention to the melting Arctic ice due to climate change. In 2015, he swam in the Bay of Whales in Antarcticas Ross Sea as part of his successful campaign to help set up a marine reserve there.24. Why did Lewis Pugh swim without a wetsuit?A. To swim faster.B. To show his bravery.C. To build up his body.D. To win public attention.25. What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to?A. His body.B. The water.C. His body temperature.D. The water temperature.26. Whats Pughs advice about swimming in freezing waters?A. One must be fully prepared.B. One should be expert at swimming.C. One should be ready to take on challenges.D. One must be used to long-distance swimming.27. What may be the best title for the text?A. Lewis Pugh: swimming for a causeB. How to survive a swim in cold watersC. How to prepare for extreme swimmingD. Lewis Pugh: achieving the impossible【答案】24. B 25. A 26. A 27. A【解析】这是一篇记叙文。主要讲述了Lewis Pugh为了呼吁政府采取措施保护海洋而在南极海洋水温很低的情况下,不穿防寒泳衣游泳的勇敢事迹。【24题详解】细节理解题。根据第二段的I ask world leaders to do everything they can to protect our oceans. Sometimes the steps they need to take are difficult and unpopular. If Im asking them to be courageous, I must also be. Swimming in a wetsuit would not send the right message.可知,他不穿防寒泳衣的原因是展示他的勇敢,故选B。【25题详解】词义猜测题。此题要结合上文语境He says that his body can only tolerate about 20 minutes in the freezing waters before可知他在冰水里游泳身体只能忍受20分钟,下文中提到他游泳时体温在慢慢下降,肌肉控制力也在下降,可推测出此处的it指的是his body,故选A。【26题详解】细节理解题。根据第四段的Doctors and Pugh caution that one must receive months of training to swim in such cold waters.可知,一个人要想在冰冷的水里游泳必须得训练很长时间才可以,即要做足准备工作才行,故选A。【27题详解】主旨大意题。文章主要讲述的是Pugh为保护海洋而在极寒的水里游泳,他用行动去展示他保护海洋的决心和勇气,由此可知A项是最佳标题。CWhile many countries love their tea, UK citizens are particularly proud of being “tea people”. The average UK citizen consumes nearly 2 kilograms of tea each year.Tea only made its way to England in large quantities in the first years of the 17th century. Tea from China and a few other Asian countries was being sold more widely in England at that time. Then tea was getting more and more popular among different social classes.There are many varieties of tea. Black tea mixtures are still the most common type drunk in the UK. Black tea is dark in colour, because the leaves have been allowed to oxidize (氧化) before drying. This is why we usually serve it with milk, although it is not uncommon to drink it black or with lemon. You may still find tea made with loose tea leaves, served up in a pot, and poured into the best china cups with saucers (茶托) for visitors.Tea is still a large part of daily life in the UK today, but it seems to be on the decrease. The amount of tea sold in the UK fell by more than 10% in the five years leading up to 2002, and has been dropping ever since. Tea sales fell by 6% in 2014 alone, and most restaurants report selling more than twice as many cups of coffee as they do tea. More than 1 billion was spent on coffee in high street stores in 2013, more than twice what was spent on tea bags.Still what goes around comes around; its sure to become fashionable again.28. Which of the following is true according to the first three paragraphs?A. Tea made its way to England in the early years of the 16th century.B. The UK usually serves black tea with lemon.C. Tea from China was being sold more widely in England now.D. UK citizens take pride in being “tea people”.29. What can we infer from the fourth paragraph?A. Tea sales fell by 6% in 2014 alone.B. Since 2002, the sales of tea has been on the decrease.C. In 2013, the money spent on tea was 3 billion.D. Most restaurant like selling tea than coffee.30. What does the underlined sentence mean in the last paragraph?A. It can never succeed againB. The tea can become popular again.C. Coffee is more popular than teaD. The tea is becoming less popular.31. What is the authors purpose in writing the text?A. To introduce tea in the UK.B. To show the authors preference for tea.C. To introduce the functions of tea.D. To compare tea in China and UK.【答案】28. D 29. B 30. B 31. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲的是茶叶备受英国人的喜爱,以及目前销量下降的现状。【28题详解】细节理解题。由文章第一段“While many countries love their tea, UK citizens are particularly proud of being “tea people”.”可知,尽管很多国家都喜欢他们自己的茶,但是英国人作为“tea people”而感到非常地自豪。故选D。【29题详解】推理判断题。由文章第四段“The amount of tea sold in the UK fell by more than 10% in the five years leading up to 2002, and has been dropping ever since.”可知,从2002年开始茶叶的销量已经开始逐渐下降,故选B。【30题详解】猜测词义题。由文章最后一段“Still, what goes around comes around; its sure to become fashionable again.”可知,下划线后面是分号,分号在句子中的功能相当于同义句改写,确定的是茶叶能够再次流行起来。故选B。【31题详解】推理判断题。整篇文章围绕茶在英国的相关话题,故写作目的是为了介绍在英国,茶的消费状况,故选A。【点睛】是非题是细节理解题的一种。是非题通常都是以句子形式出现的,信息在文章中的波及面比较广,很可能会出现在文章当中的任何角落,所以必须从选项中寻找关键信息,通常以名词为主。同时,选项内容也可作为参考,有些选项内容纯属无稽之谈或与之前做过的题目内容相违背,都可以进行删减。比如第一小题,此题A选项内容与文章不符,原文是17世纪而选项是16世纪,可以排除。B选项内容不完整,文中第三段第三行是“drink it black or with lemon.”,不仅仅加柠檬可以喝,喝清茶也行,故排除。C选项的时间状语“now”与原文中第二段第二行的“at that time.” 不一致,故排除。此种题型比较危险,要求我们必须在文中寻找相关信息,切忌一定要非常小心。DDutch officials toasted on Tuesday the opening of what is being called the worlds first 3D-printed concrete bridge, which is meant to be used by cyclists. There was applause as officials wearing hard hats and workmens jackets rode over the bridge on their bikes at the opening ceremony in the southeastern town of Gemert.“The bridge is not very big, but it was rolled out by a printer which makes it unique,” Theo Salet, from the Eindhoven University of Technology, told Dutch broadcaster NOS. Work on printing the bridge, which has some 800 layers, took about three months after starting in June and it is made of pre-stressed concrete, according to the university. “One of the advantages of printing a bridge is that much less concrete is needed than in the conventional technique in which a mould (泥浆) is filled,” it said on its website, adding “a printer deposits the concrete only where it is needed.”The eight-metre (26-foot) bridge crosses a water-filled channel to connect two roads, and it was tested for safety to bear loads of up to two metric tons in cooperation with the BAM Infra Construction company. Although designed for bikes, it could take up to 40 tr

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论