山东省菏泽市2019年初中英语学业水平考试题型专项复习题型四阅读理解真题剖析.docx_第1页
山东省菏泽市2019年初中英语学业水平考试题型专项复习题型四阅读理解真题剖析.docx_第2页
山东省菏泽市2019年初中英语学业水平考试题型专项复习题型四阅读理解真题剖析.docx_第3页
山东省菏泽市2019年初中英语学业水平考试题型专项复习题型四阅读理解真题剖析.docx_第4页
山东省菏泽市2019年初中英语学业水平考试题型专项复习题型四阅读理解真题剖析.docx_第5页
免费预览已结束,剩余1页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

阅读理解菏泽真题剖析(2018山东菏泽中考)三、阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。AWolf Warrior Introduction:In the film Wolf Warrior , Leng Feng, played by Wu Jing, is a Chinese soldier who takes on special tasks around the world. He helped Chinese workers and local Africans flee(逃离). The film tells us: When we meet danger in a foreign land, do not give up! Please remember, at our back stands our strong motherlandChina.Dates: June 15thJune 21stWeekdays 10:30 am., 7:30 pm.Weekends 10:00 am., 2:00 pm., 7:00 pm.Place: Heze Peoples Movie TheaterTime:126 minutesTicket price: 50 yuan(day shows)70 yuan(evening shows)Children under 5 years old: freeTel: 0530123456741Wolf Warrior is about how Leng Feng Ahelped Chinese workers and local Africans fleeBfought against the Japanese soldiersCprotected the safety of the world42You can see the film Aat 2:00 pm. on TuesdayBat 7:00 am. on SaturdayCat 10:00 am. on Sunday43If Mr. and Mrs. Green go to see the film with their 3yearold son at 7:00 pm., how much will they pay?A140 yuan. B100 yuan. C120 yuan. 44In which part of the newspaper can we read the passage?ASports. BAdvertisements. CNews.BRecently, a designer in Hong Kong has invented a special book that can transform(变形) into a piece of furniture. The special book is called Bookniture. It can be unfolded to become a chair or a small table. People can either carry it around for a portable(轻便的) chair or can store it in their homes to use as extra furniture.The book was designed by Mike Mak. He came up with the idea after never having enough seats for his friends in his home in Hong Kong.“I love having friends at my place, but I have never had enough seats for everyonewe would always end up with just sitting on the floor. I really want a seat that doesnt take up any floor space when I dont need it. One day, the empty space on my bookcase drew my attention. Then came the new ideaBookniture, furniture hidden in a book,” said the 30yearold designer.Made from fullyrecyclable kraft paper(牛皮纸), the book measures 33 cm by 18 cm. It expands(扩大) to 14 times bigger once its opened, and can support up to 1,000 kg of weight. It comes in two colors, brown and black, and can be bought for between 55 and 57.45The book is special because Ait can be used as a bag to carry thingsBit is made from recyclable plasticCit can transform into a chair or a table46. Paragraph 3 is about Ahow Mike came up with the ideaBwho designed BooknitureCwhat Bookniture looks like47What information can we learn about Bookniture from the last paragraph?sizecolorweightpricematerialA B C48What can be the best title for this passage?ABooknitureBFurnitureCMike MakCAlthough half a century has passed, Shao Guohua never forgot the film ticket his teacher gave him that warmed his heart when he was a boy. Shao entered primary school in Zigong, Sichuan Province, in 1960. Back then, sports and watching movies were the students favorite times.Once, the school organized a trip to the movies for the students, and many of Shaos classmates signed(签约) up for it. But the boy had no money to buy the 0.05yuan ticket. When his classmates lined up to enter the movie theater, the boy stood alone outside. Then Shaos Chinese teacher Mo Xunru saw him and bought a ticket for him.He cant remember what movie it was, but Shao never stopped being thankful to his teacher. “Ms. Mo made forty or fifty yuan a month back then, so a 0.05yuan ticket may not be a big deal for her. But for me, it moved me deeply,” said 63yearold Shao.After graduating from primary school, Shao moved to another city along with his parents. In the following years, he tried to find his former teachers and classmates, but failed. It wasnt until this year that Shao visited his teacher Mo Xunru after 50 years.“The reunion(重聚) was emotional,” said Shao, who is over sixty himself now. “The 89yearold Mo did not hear well anymore and seemed to not know me at first sight, but she was still as kind as she used to be.” Shao left 1,000 yuan to his teacher as well as a letter which reads: “Dear Ms. Mo, wish you good health. Your student: Shao Guohua”49Which of the following is TRUE according to the passage?AShao Guohua entered the primary school in 1961.BMo Xunru was Shaos Chinese teacher.CShao Guohua never left his hometown.50Why didnt Shao Guohua enter the movie theater at first?ABecause he didnt like the film.BBecause his classmates didnt like him.CBecause he had no money to buy the ticket.51When did Shao see Ms. Mo again?A50 years after he graduated from primary school.BAfter he graduated from university.CThe writer doesnt tell us.52Whats the main idea of the passage?AShao Guohua gave his teacher 1,000 yuan.BA teacher bought a movie ticket for her student.CA man repaid his teacher for a movie ticket after half a century.DPut a frog in the water and start heating the water. As the temperature of the water rises, the frog is able to adjust its body temperature. The frog keeps on adjusting with the increase in temperature.Just when the water is about to reach the boiling point, the frog is not able to adjust anymore.At that point the frog decides to jump out.The frog tries to jump but is unable to do so, because it loses all its strength in adjusting to the water temperature.Very soon the frog dies. What kills the frog?Many of us would say the boiling water.But in fact, what kills the frog is its own inability to decide when it has to jump out.We all need to adjust to people and situations,but we need to be sure when we need to adjust and when we need to face.There are times when we need to face the situation and take the proper action.If we allow people to exploit us in body, mind, emotion or money, they will continue to do so. We have to decide when to jump. Let us jump while we still have the strength! So, we must think of danger in times of safety and always be prepared for the worst.53What does the underlined word “adjust” in the first paragraph mean in Chinese?A整理 B调整 C整顿54What kills the frog?AThe boiling water.BIts own ability to adjust its body temperature.CIts own inability to decide when it has to jump out.55What does the writer really want to tell us?AWe must think of danger in times of safety.BWe should not put the frog in the boiling water.CThe frog is too stupid to know how to protect itself.参考答案A【篇章导读】 本文介绍了电影战狼2的主要故事情节、放映时间、票价等信息。【答案及解析】41A细节理解题。根据“Introduction”中的第二句可知冷锋主要是帮助中国工作者和非洲当地人们逃离,故选A。42C细节理解题。根据时间介绍可知周一到周五的时间是早上10:30和晚上7:30;周末的时间是分别是早上10:00,下午2:00和晚上7:00,结合所给选项可知答案选C。43A数字计算题。题意:如果格林夫妇和他们三岁的儿子晚上7:00去看电影,他们应该支付多少钱?根据“Ticket price”的介绍可知晚上的场次是一人70元且五岁以下的孩子是免费的,故答案选A。44B推理判断题。本文介绍了电影战狼2的主要故事情节、放映时间、票价等信息,所以最有可能在报纸中的广告部分看到。B【篇章导读】 本文介绍了一本可以做成家具的书。这本书由Mike Mak发明,他喜欢邀请朋友到家里来做客,但苦于家里

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论