高考英语一轮复习 阅读理解练习(五)41.doc_第1页
高考英语一轮复习 阅读理解练习(五)41.doc_第2页
高考英语一轮复习 阅读理解练习(五)41.doc_第3页
高考英语一轮复习 阅读理解练习(五)41.doc_第4页
高考英语一轮复习 阅读理解练习(五)41.doc_第5页
已阅读5页,还剩4页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

湖南常宁市2017高考英语阅读理解一轮练习(五)(2016高考阅读理解)阅读下列短文,从每题所给的选项中选出最佳选项。Two years ago my grandmother was going to turn 75.My family discussed what the best way to celebrate was.Should we throw her a party?Should we take her on a trip?We remembered that she had touched so many peoples lives,and there were so many people for her to consider.Then someone got the idea that we should include everyone in the celebration by turning it into a tribute(献礼) to my grandmother.We secretly sent out letters to the people in grandmothers address book and asked them to send a letter with a memory that they had shared with her.People sent us letters with poems,stories and pictures.The deep feeling that was shared through the response surprised us.We compiled(编纂) these letters into a memory book and amazed her with it on the morning of her birthday.The unusual thing about my grandmothers friends was not the number that she had,but the connection they shared.In many ways this book of friendship was the greatest achievement of my grandmothers life.I believe that developing true friendships is one of the most important things that anyone can do in ones lifetime.It is not a matter of the number of friends one has,but the quality of the bonds.If one has had at least one true friendship before dying,then one can say he has lived a successful life.I have made many friends and I believe I have begun to develop the same types of friendships my grandmother kept up over her lifetime.I only hope that I will be as successful as she has been.1How did the authors family celebrate the grandmothers birthday?AThey took her on a trip across the country.BThey gave her a memory book of friendship.CThey invited all her friends to her birthday party.DThey asked all her friends to send her cards.2When receiving her birthday gift,the authors grandmother probably felt .Adisappointed and lonelyBsorry and sadCsurprised and pleasedDnervous and excited3The underlined word “bonds” in the last paragraph probably means “ ”Aconnections BworksCsuccesses Dcelebrations4According to the passage,the author probably agrees that .Athe more friends you have,the betterBfriends are more important than familyCunderstanding leads to greater successDtrue friendship is very important to us1B细节理解题。根据第二段中的“We secretly sent out letters to the people in grandmothers address book.”和“We compiled(编纂) these letters into a memory book.”可知,B项正确。2C推理判断题。根据第二段最后一句“We compiled(编纂) these letters into a memory book and amazed her with it on the morning of her birthday.”可推知,作者的奶奶在收到礼物时,既惊讶又开心。3A词义猜测题。根据文章第三段第一句话“The unusual thing about my grandmothers friends was not the number that she had,but the connection they shared.”可推知。connection联结,符合题意。4D观点态度题。根据最后一段中的“I believe that developing true friendships is one of the most important things that anyone can do in ones lifetime.”可推知,D项正确。写人记事(阅读理解)由 (2009山东,A)改编A year ago August,Dave Fuss lost his job driving a truck for a small company in west Michigan.His wife,Gerrie,was still working in the local school cafeteria,but work for Dave was scarce,and the price of everything was rising.The Fusses were at risk of joining the millions of Americans who have lost their homes in recent years.Then Dave and Gerrie received a timely gift$7,000,a legacy (遗产) from their neighbors Ish and Arlene Hatch,who died in an accident.“It really made a difference when we were going under financially.” says Dave.But the Fusses werent the only folks in Alto and the neighboring town of Lowell to receive unexpected legacy from the Hatches.Dozens of other families were touched by the Hatches generosity.In some cases,it was a few thousand dollars; in others,it was more than $100,000.It surprised nearly everyone that the Hatches had so much money,more than $3 millionthey were an elderly couple who lived in an old house on what was left of the family farm.Children of the Great Depression,Ish and Arlene were known for their habit of saving.They thrived on (喜欢) comparison shopping and would routinely go from store to store,checking prices before making a new purchase.Through the years,the Hatches paid for local children to attend summer camp when their parents couldnt afford it.“Ish and Arlene never asked if you needed anything,” says their friend Sandy Van Weelden,“They could see things they could do to make you happier,and they would do them.”Even more extraordinary was that the Hatches had their farmland distributed.It was the Hatches wish that their legacya legacy of kindness as much as one of dollars and centshould enrich the whole community (社区) and last for generations to come.Neighbors helping neighborsthat was Ish and Arlene Hatchs story.1.According to the text,the Fusses . A.were employed by a truck companyB.were in financial difficultyC.worked in a school cafeteriaD.lost their home2.Which of the following is true of the Hatches?()A.They had their children during the Great Depression.B.They left the family farm to live in an old house.C.They gave away their possessions to their neighbors.D.They helped their neighbors to find jobs.3.Why would the Hatches routinely go from store to store?()A.They decided to open a store.B.They wanted to save money.C.They couldnt afford expensive things.D.They wanted to buy gifts for local kids.4.According to Sandy Van Weelden,the Hatches were .A.understandingB.optimisticC.childlikeD.curious 5.What can we learn from the text?()A.The community of Alto was poor.B.The summer camp was attractive to the parents.C.Sandy Van Weelden got a legacy from the Hatches.D.The Hatches would like the neighbors to follow their example.语篇解读:本文讲了一对老夫妇在生前乐于助人,在去世后把财产赠给邻居们的感人故事。答案及剖析:1.B细节理解题。根据文章第一段The Fusses were at risk of joining the millions of Americans who have lost their homes in recent years及It really made a difference when we were going under financially.可得出答案。2.C细节理解题。由文章第二段可知Hatch夫妇把他们的钱全都赠给了他们的邻居们。3.B推理判断题。由文中第四段可得出答案。 4.A细节理解题。由文中They could see things they could do to make you happier,and they would do them.可得出他们是善解人意的。5.D推理判断题,由文章倒数第二段可知他们想让邻居们以他们为榜样。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。【2013届广东省高三上期末华附、省实、广雅、深中四校联考】DA lot of interesting things have happened in the past several months as people from all walks of life learn how to stretch their money. A lot of changes have been accelerated by the fuel shocks during the summer of 2008; in a lot of ways we seem to be reverting to the frugal(economical) sensibilities of a past generation. More people are choosing to be more picky when they swipe their credit cards even if that means not buying things until they have money in their bank accounts, the days of the $0-down mortgage(抵押贷款)seem to be murdered, and there is a lot more acceptance of environmentally-friendly technologies that promise to reduce our overall dependency on foreign oil even if it means taking a hit to the excesses that used to define our quality of living.An interesting new trend being taken by small businesses is the practice of offering discounted prices to customers willing to pay in cash. This is not the same as paying “under the table”-rather, the store saves its merchant processing fees and passes those savings on to the customers. The idea is a good one in principle-paying in cash forces consumers to take stock of what they are spending as much as it saves stores from transaction(交易) fees. Of course there are drawbacks to the plan. When people pay in cash, they tend to be more conservative with their spending since they tangibly(really) feel their money leave their possession. That will cause stores to lose profits because customers will think twice before buying highmargin “impulse” products at checkout whereas before they might not have thought twice before charging it. Increased volume of cash handling opens stores to loss through employee theft at the till(抽屉), not to mention controls that need to be put into place to count and deposit physical currency.Our family has saved a fortune by switching to cash. When getting to the bottom of your change jar means no more purchase power until your next pay period, you really start to appreciate the fine art of merchandising(做买卖) and the expertise applied to make you want to buy more and more. Cold hard cash feels more organic, and helps us to appreciate the effort it takes to maintain our lifestyle.56. From the passage, we can learn that _.A. customers are in a more favorable position by paying in cash.B. people will not be allowed to use their credit cards if there is no money in their bank account. C. people have adjusted their way of living to the new situation.D. people are living better than before by paying in cash.【答案】C 【解析】细节理解题。根据全文的内容可知出现了新的现象时,人们会慢慢地去适应,故选C。57. By saying “people from all walks of life learn how to stretch their money”, the author means that _. A. people walk to work in order to save money.B. people of all professions learn to make the best use of their money.C. people of the whole society learn to earn more money.D. all people learn to extend money so that it is worth more.【答案】B【解析】句意理解题。all walks of life各行各业;stretch their money充分利用钱;这句应该是来自各行各业的人们都充分利用他们自己的钱,也就是让钱发挥最大的作用,故选B。58. When the customers pay their goods in cash, the stores will be affected in the following ways EXCEPT _.A. the sale of their goods will decrease as the customers are more reluctant to buy things.B. there is a potential danger of money loss by their staff.C. it brings a burden to the stores as they need to deal with the cash.D. the stores make less money as they need to give some money back to the customers.【答案】D【解析】细节理解题。根据That will cause stores to lose profits because customers will think twice因为顾客不是情愿地去买东西所以商店的销售量会有所下降,选项A符合原文;Increased volume of cash handling opens stores to loss through employee theft at the till(抽屉), not to mention controls that need to be put into place to count and deposit physical currency.有大量地现金使员工处理现金时负担增大,同时也增加了员工丢失钱的危险,选项CD符合原文;只有选项D没有提到,故选D。 59. What caused people to start to use cash instead of credit cards?A. The rising prices. B. High unemployment. C. The fuel shocks. D. The economic crisis.【答案】C 【解析】细节理解题。根据A lot of changes have been accelerated by the fuel shocks during the summer of 2008; in a lot of ways we seem to be reverting to the frugal(economical) sensibilities of a past generation.由于燃料的冲击,我们为了节俭,又开始使用现金来代替信用卡,故选C。60. Whats the authors attitude towards the practice of paying in cash?A. Approving B. Ridiculous C. Uninterested D. Opposed 【答案】A【解析】细节理解题。approving赞成的; ridiculous荒谬的; uninterested不感兴趣的; opposed 反对的。根据Cold hard cash feels more organic, and helps us to appreciate the effort it takes to maintain our lifestyle.可知作者对于现金支付是赞成的,故选A。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项。【2013广东省广州市调研测试】A When Luca first heard of the Island of Inventions, he was still very young. But its wonders sounded so incredible that they were forever burned in his memory. From that moment, he never stopped searching for clues which might lead him to the island. He read hundreds of adventure books, histories, volumes of physics and chemistry, even music. Over time, he pieced together his idea of what the Island of Inventions was like. It was a secret place, where all the great wise men of the world would meet to learn and invent together. Access to the island was totally restricted. To join, you had to have created some great invention for humanity. Only then could you receive the special invitation which came with directions to the island. So Luca spent his youth studying and inventing. Every new idea he got, he made it into an invention, and if there were something he didnt understand, hed seek others to help him. Soon he met other young inventors and he told them about the Island of Inventions. They too dreamed of one day receiving an invitation letter. As years passed, the disappointment of not receiving their invitation made Luca and his friends work harder and co-operate more. They would meet in Lucas house, share their ideas and build new machines. Their inventions became known throughout the world, and improved the lives of millions. But still, no invitation came. They didnt lose heart. They continued learning and inventing every day, trying to come up with more and better ideas. Fresh young talent joined their group, as more inventors dreamed of getting to the island. One day many years later, Luca, already very old, was speaking with a brilliant young man named Roberts, who had written to him, asking him to join the group. Luca started telling the man of the wonderful Island of Inventions, and of how he was sure that some day they would receive an invitation. Surprised, the young inventor interrupted: “You mean this place isnt the Island of Inventions? Isnt the letter you sent me the real invitation?” It was only then that Luca realised that his dream had become true in his very own house. No island could exist which would be better than where he was now. No place of invention would be better than what he and his friends had created. Luca felt happy to know that he had always been on the island, and that his life of invention and study had been a truly happy one.26. Lucas picture of the Island of Inventions was mainly based on _.A. scientific researchB. his imaginationC. reports of others D. history books【答案】B【解析】细节理解题。根据Over time, he pieced together his idea of what the Island of Inventions was like.他主要根据自己的想象画出了图画,故选B。27. Why did Luca and his colleagu

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论