2020 2021年阅读理解人生百味单元测试题含答案word_第1页
2020 2021年阅读理解人生百味单元测试题含答案word_第2页
2020 2021年阅读理解人生百味单元测试题含答案word_第3页
2020 2021年阅读理解人生百味单元测试题含答案word_第4页
2020 2021年阅读理解人生百味单元测试题含答案word_第5页
已阅读5页,还剩12页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、 word)年阅读理解(人生百味)单元测试题2020-2021(含答案)( 一、九年级中考英语阅读理解(人生百味)(含答案详细解析) 阅读理解1Bloomberg. by Michael becoming a successful businessman The following are some tips for They are based on his experience of building a company from the ground up, leading New York , and so on.(市长)City as mayor Take Risks Life is

2、 too short to spend your time avoiding failure.own my risk and began The next day I took a big my 1981, In at the age of 39, I lost job. company. In 2001, when I was debating whether to run for mayor, most people advised me not to speech, then (败选)do it. But one person said, “If you can imagine your

3、self giving a concession why not go for it?” That was the best advice I received, and I followed it. and you must have the courage to go for In order to succeed, you must first be willing to fail it anyway. Make your own luck Luck plays a part in success. The harder you work, the luckier you get. Wh

4、atever you choose to do, even if its not the job of your dreams, always work hard at it. Be the first person at work in the morning and the last to leave at night. Hard work creates chances. Never stop learningThe most powerful word in English language is “why”. There is nothing so powerful as an op

5、en, be a lifelong . Whatever field you choose for starting a business inquiring mind(探究精神) student. Give back You are responsible for your success and failure, but you only succeed if you share the reward with others.(支票) . And while the checks My first donation was a $ 5 check to my alma mater (母校)

6、 may be bigger today, they come with the same spirit. You dont have to be wealthy to give back. You can give back by giving your time and talents. In this passage, Michael Bloomberg is the name of a . (1) D. personC. company A. newspaper B. place What did the writer do at the age of 59? )(2 A. Lost

7、his job. B. Ran for mayor. C. Built a company. D. Became a teacher. From the passage, we can infer that the writer . )(3 A. is a young mayor B. seldom cares about others D. is a hard-working manC. is lucky all the time Which of the following isnt mentioned in the tips? )(4 A. Failure is the mother o

8、f success. B. Its never too old to learn. D. Luck comes from hard work.C. Money is everything. can you find the article? In which of the following columns)(栏目)5( A. Family Life B. Interesting Stories C. Experience Sharing D. Adventures D1)【答案】( B2)( D3)( C4)( C 5)(【解析】【分析】文章大意:短文介绍了成功的商人迈克尔布隆伯格获取成功的

9、一些秘 诀。包括勇于承担风险;创造出自己的运气;学习永不放弃;要回报社会等等。(1)细节推断题,根据短文的第一段中出现的句子“They are based on his experience”可 。D指的是Michael Bloomberg这个人。故选知,这里的his(2)细节理解题,根据Take Risks的第二段中的句子“1981, at the age of 39, I lost my job. The next day I took a big risk and began my own company. In 2001, when I was debating whether 。B5

10、9岁,打算精选市长,故选年作者刚好to run for mayor,”可知,2001(3)推理判断题,由Take Risks/Make your own luck中的内容“Be the first person at work in the morning and the last to leave at night. Hard work creates chances.”可知,作者是一个勤奋 。D的人。故选(4)细节理解题,通过排除法,A选项在Take Risks的首段提到;B项在Take Risks的第二 。没有提及。故选C项由Make your own luck的第二段可得出。故CD段和

11、第三段可知; 。选项最佳。故选C(5)推理判断题。整篇文章是作者给大家分享个人经验,所以C【点评】在做细节理解题时,解答此类试题时,不必通篇细看原文, 而常常可采取 “带着问题找答案”的方法先从问题中抓住关键性词语。然后以此为线索,寻找答案。推理判断题,对付这类题时我们不仅要弄懂文章字面的意思,更重要的是要知道文章潜在的含义, 和作者所给的提示。同时要对文章的含义和作者的暗示作合理的猜测和推论。 阅读理解2 Kathy could still remember the night she had to leave her home in Hungary. It was the beginnin

12、g of World War II and her family had to leave their country as soon as possible. She a beautiful silk scarf.quickly filled a bag with a few pieces of clothing, her diary, and her treasure Kathy and her best friend, Monica, had asked their parents to buy them matching scarves. They each would wear th

13、e scarves as a symbol of their friendship. Kathy had no idea that she was going to America that night and would not be returning. Kathy kept that special silk scarf for many years. One day she decided to give it to her granddaughter, Eliza, to wear to her first job interview for good luck. Kathy was

14、 afraid that Eliza would lose the scarf, but the granddaughter promised, Dont worry, Grandma, nothings going to happen to your scarf. Youll see. It is going to bring both of us luck today, And with that, Eliza kissed her grandmother and left for the interview. That afternoon Eliza left the interview

15、, feeling sure that she had got the job. So she decided to celebrate by going to a restaurant. As she was sitting at her table, she felt someone looking at her. Sitting next to her was an old woman, who could not take her eyes away from her Eliza asked. Im sorry, do I know you? Im sorry, dear, but y

16、ou make me think of someone I once knew, he old woman replied. My best friend looked like you and used to wear a scarf just like the one youre wearing around your neck. Eliza listened carefully, with her eyes and mouth wide open. She had heard stories of her grandmothers best friend and knew the mea

17、ning of the scarf. Could this be Monica, her ?grandmothers childhood friend Eliza introduced herself and waited to hear the name of the other woman. My names Monica, dear, I lived in Hungary as a child, but my family had to leave when I was fourteen years old. Ive been living here in California ever

18、 since, said the old woman. ELiza could not believe her ears Kathy and her family left their country because_. )(1 B. Kathy would study in CaliforniaA. Kathy found a job in the USA D. they wanted to get away from the warC. they had no friends in Europe From the underlined sentence in Paragraph 6, we

19、 can infer that Eliza felt _. )(2 A. surprised B. thankful C. sorry D. nervous ?)What would Eliza most probably do after the dinner(3 B. She went for another job interview.A. She gave the silk scarf to Monica. D. She took Monica to meet her grandmother.C. She showed Monica around California. The bes

20、t title for this passage can be . )(4 A. A Gift from Parents B. A Scarf of Luck D. A Story in the WarC. A Successful Interview D1)【答案】 ( A2)( D3)( B 4)(【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了一对分别多年的老朋友在一个偶然的情况下 凭借一条丝巾重逢的故事。 (1)细节理解题。根据第一段中It was the beginning of World War II and her family had to leave their country a

21、s soon as possible.可知,那是第二次世界大战的开始,她的家人不得不 。D尽快离开他们的国家。故选 (2)推理判断题。由划线句Eliza listened carefully, with her eyes and mouth wide open.可知,Eliza 认真地听着,张大了眼睛与嘴巴。因此Eliza 此时的心情是感到惊讶(surprised) 。的。故选A (3)推理判断题。由全文可知,Eliza遇见的Monica就是祖母Kathy小时候最好的朋友,而祖母已经很多年没有见到Monica,但至今仍保存着象征她们友谊的围巾。说明Kathy十 。带回家见祖母。故选Monica

22、D分希望能再见到Monica。因此Eliza会把 (4)主旨大意题。由第三段倒数第二句It is going to bring both of us luck today可知,今天它(围巾)会给“我们”俩都带来好运。又由下文可知,Eliza戴上围巾后,不仅面试十分顺利而且还遇见了祖母Kathy多年未见的好友Monica,而Monica也一直注意着这条象征她 。B友谊的围巾。故选和Kathy 【点评】本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找 出中心思想。 阅读理解3 A few months

23、 ago, a friend of mine told me something about a woman named Virginia Feigles. Virginia Feigles had always planned to go to college. She couldnt make her dream come true when she was young because her parents were poor. She got married early, and soon became a mother. Year after year, time passed qu

24、ickly. But Feigles never forgot her dream. After working as for twenty years, she finally decided to change her life, when she was a hairdresser (理发师) already forty-four. Feigles first went to a night school to learn high school lessons. After a few months, she applied couldnt university. She to stu

25、dy in the Bucknell (申请) to University. It was hard for her understand what the teacher taught in class. She also had to work at night. After work, she kept learning until very late. She thought about giving up many times, but she never really did that. After a lot of such hard days, Feigles graduate

26、d (毕业) successfully and soon became an engineer! I heard this story when I was at the bottom of my life. I was no longer young and I lost my job. Feigles story inspired (激励) me a lot! If Virginia can do it, I can too! I decided to make some change to my life, too! How old was Virginia Feigles when s

27、he started working as a hairdresser? )(1 A. 20. B. 24. C. 30. D. 44. The underlined part did that can be replaced by _. )(2 B. gave up her jobA. stopped studying in the university D. worked as an engineerC. stopped teaching in the school that _. It can be inferred(推断)(3) A. Feigles family was rich w

28、hen she was young. B. Feigles didnt have children. C. It was easy for Feigles to study in the university. D. Feigles story made a difference to the writers life. From the passage we can learn that_. )4( A. its expensive to go to college B. its never too late to learn D. parents are the best teachers

29、C. anyone can be an engineer B)(1【答案】 A2() D3)( B )(4【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了几个月前,我的一个朋友告诉我关于Virginia Feigles的故事。她直到44岁才开始下决心改变自己的生活,并开始学习高中和 大学的课程,通过自己的努力奋斗,最终成为了一名工程师。(1)细节题,题意:Virginia Feigles开始当美发师的时候多大年龄了?根据第二段, for twenty years, she finally decided to change (理发师)After working as a hairdresser her

30、 life, when she was already forty-four. 可知她44岁的时候已经当理发师20年了,所以 。B她最初开始当美发师的时候是24岁,故选(2)推断题,题意:划线部分did that 可以被下列哪个选项替代?根据划线词前面的but,可知表示转折 , but前后意思相反。联系上文Feigles申请在大学学习,她有很多次 。A 故选, 指她没有停止在大学的学习 , 都想放弃 ,但是从来没有真的这样去做 (3)推断题,题意:根据文章内容,下列哪个选项可以被推断出来。根据第二段She couldnt make her dream come true when she wa

31、s young because her parents were poor. 可知A项错误。根据第二段 She got married early, and soon became a mother. 可知B项错误。根据第三段she applied (申请) to Bucknell University. It was hard for her to study in the university. 可知C项错误。根据末段Feigles story inspired (激励) me a lot!和 I decided to make some change to my life, too! 可

32、知Feigles的故事对作者的生活起到 。故选D项正确 , 了作用 , 所以D(4)主旨题,题意:从这篇文章中我们可以知道什么。本文主要讲述Virginia Feigles 直到44岁才开始决定改变她的生活 , 不畏困难地开始学习高中和大学的课程 , 并努力奋斗 , 最终成为了工程师的故事。所以B项“活到老 , 学到老”最符合本文的主旨 , 其他 。B故选 , 三项并不能从文中得出 , 均错误【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型 , 注意细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文 , 推断出需要的信息;主旨题需要通读 了解大意之后找出中心思想。 全文 , 4阅

33、读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。 When Jan and Brian Dutcher moved to San Diego for Brians new basketball coaching job at the university,the neighbours smiled and introduced themselvesBut there were noring a plate invitations,no recipe(食谱)sharing and no car pooling for her daughters Liza,

34、12, and Erin,15The families really didnt know each other, and we missed thatsays JanWe have moved a lot and are far from relativesNeighbours are our family So Jan decided to repeat a project she had done for Lizas fifth-grade class:ask each person to paint his or her face on a big canvas(帆布) The fin

35、ished piece would become the Dutchersnew family picture First,Jan painted a grid (网格) on the canvas and put it Lip on a board in the garage(车库),next to a table of paintsThen whenever she was home,the art room door was up,with an open invitation for neighbours to paint a squareThe first to stop in we

36、re kids riding by on their bikes They thought it was cool,says Jan,but the adults werent so interested in itMost said they hadnt picked up a paint brush since primary school,she saysThey were afraid theyd mess it up But as word slowly spread,they came,some using their drivers licence photos as model

37、s or if they could ,They came back-to see who had painted Then something started to happenfind out who was whoWhile in Jans garage,they began to chat about news,schools,jobs and familiesAlmost dailyWendy Schucholz, who lived across the street and was fighting a serious illness,came in her wheelchair

38、 to watch the fun Neighbours began to offer their support When the worst happened and Wendy died,they stood by her husband,Bill,and invited him over for dinners This year has been different in the neighbourhood Families take turns hosting happy hoursThey share birthdays and swim in one anothers pool

39、sWere watching over each other says JanJust like in the paintingnow, When the Dutcher family lived in San Diego,they felt a bit _ at the beginning(1) D. worriedC. interested A. excited B. sad Where did Jan start her art project? )(2 D. In the garage B. In the Street C. At the universityA. At the squ

40、are By telling the story of Wendy, the writer wants to show that _)(3 B. Wendy was seriously sickA. Bill made many new friends C. the project brought something good D. painting was a way of supporting What can be the best title for the passage? 4)( Art Room or GarageBrighteter FacesA. New Place B. ,

41、Neighbours and FamiliesHappy Hours C. Painting Faces D. B)(【答案】1 D)(2 C)(3 A )(4【解析】【分析】本文是一篇记叙文。作者讲述了一个Jan和 Brian Dutcher 因为工作原因搬到了一个离亲戚朋友遥远的城市。起初邻居们只是相互介绍了彼此,但并不了解彼此,这让Jan十分伤感很想念以前的生活,她觉得邻居就是家人。于是她想出了一个在她女儿五年级班上曾经用过的方法:她准备了一张很大的帆布,挂在自家车库旁,邀请周围的邻居把自己的脸画在上面。起初是小孩子去,但大人们并不感兴趣。后来人渐渐多了起来,在画画间,他们相互聊天,聊新

42、闻,聊周围发生的事,逐渐熟悉亲密起来,邻居间变的越 说,我们现在正看着彼此,就像画上的一样。来越像家人,一起吃饭,一起开派对。Jan(1)B细节理解题。根据第一段Jan所说的:The families really didnt know each other, and we missed thatsays JanWe have moved a lot and are far from relativesNeighbours are 。BJan是十分伤感的,故选our family可知起初,(2)D细节理解题。根据第三段第一句:” First,Jan painted a grid (网格) on

43、 the canvas and put it Lip on a board in the garage(车库),next to a table of paints.”可知画画的计划是 。D从车库里的开始的,故选(3)C归纳理解题。根据通读全文可知,作者记叙的是这样一个画画的计划为邻里之间拉 。C近关系做出了很大的贡献,故选利用画画的Jan归纳总结题。根据通读全文可知,作者讲述的是在一个新的城市,A)4( 。计划让邻里之间像家人一样亲密,每个人都很开心。故选A【点评】考查记叙文阅读,阅读时首先要理清线索,做题时,首句和小标题重点读,充分体会文章结构,灵活使用技巧(例子与例子的关系,例子与中心句的

44、关系,平行关系 等),注意逻辑对应,指代清晰。 三个选项中,选出一个最佳选项。、请阅读下面短文,从每小段所给的A、BC 5 Im writing this article in China, far away from my home in the United States. You might wonder Happy to say I certainly call her Well, what I do to remember my mom on Mothers Day. Mothers Day and promise that I will visit home soon. I sti

45、ll remember the first time I forget Mothers Day. When I finally figured it out, I asked, Why does mom get a special holiday? Why isnt there a Childrens Day for us? My mom explained, in that way that only moms seem to be able in explain, Because every day 獩?楨摬敲?环?祡尡 I knew that I had messed up. I tho

46、ught about all the time and love my mom had given me. I thought about the food she had made, the toys she had brought and the long hours she had spent with me. There might not be a perfect mom, but there is moms love, which can fix anything. After that day, for 364 days, I was looking forward to the

47、 next Mothers Day. That was the first year l forgot Mothers Day. It was also the last year I forgot. Are you struggling to consider what to do for your mom on Mothers Day? Common things are to write a message that thanks for the love she has given you, send her a card or buy her a gift. But the most

48、 important thing is - DONT FORGET! How does the writer celebrate Mothers Day this year? )(1 C. He visits home to see his mom.B. He send his mom a card. A. He calls his mom. What might the underlined phrase igure out means? )(2 归纳出预料到 C. A. 弄清楚 B. Why did the writer begin to expect Mothers Day? 3)( A

49、. Because he missed his mom far in the United States. B. Because he wanted to spend more time with his mom. C. Because he realized he had got much care from his mom. What is the purpose of the passage? )(4 A. To explain why there isnt a Childrens Day B. To advise us not to forget to keep our own pro

50、mises. C. To remind us to remember the love mom has given us. Which is the best title for the passage? 5() A. An Interesting Talk B. An Important Day C. An Expensive Gift A)(【答案】 1 A)(2 C3)( C4() B )5(【分析】文章大意:母爱的伟大的,我们要时刻记着,尤其是当母亲节到来的时【解析】 候,给她一身问候,或者一张贺卡表达你对母亲的关爱,千万不要忘了。可知,作者给妈1)细节理解题,根据Well, l ce

51、rtainly call her to say “Happy Mothers Day” ( 。妈打电话祝贺。故答案是A后,我对妈妈2)词义猜测题,由第二段段意可知,作者忘记母亲节了,后来_ ( 。最合适。故答案是A发问。将选项带进去可知,填“弄清楚”I was for 364 days,)细节理解题,根据3 expect Mothers Day 可以定位到 After that day, (往前找答案,可以总结出妈妈给了作者很多关爱,looking forward to the next Mothers Day. 。C故答案是 Common things are to write a mess

52、age that thanks for the love she 4)细节理解题,根据 (DONT important thing is 一the card or buy her a gift. But most a has given you, send her 。FORGET!可知,作者建议我们不要忘记母亲节,记得妈妈给我们的爱。故答案是B。故答案Day An Important )标题判断题,全篇围绕母亲节这一节日话题展开,所以选 (5 是B。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、词义猜测题和标题判断题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;词义猜测题,需要根据单词所在的语境,进行合理想象,确定单词的意思;标题判断题需要在充分理解文章的基础上,总结中心思想,凝练句式,最终确 定答案。 阅读理解6 The engine of a giant ship broke down, so the ship lost its power. The owner of the ship was very worried. The owner of the ship was very worried. He sent for one expert after another, but how to fix the engine. Then an old

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论