版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、最新八年级英语下册阅读理解知识点总结1一、八年级英语下册阅读理解专项练习(含答案解析)1阅读理解An old man was fishing in the bank of a river. A girl came to see him fishing. The old man was really good at fishing and it didnt take long for him to catch a full basket of fish. The old man saw that the girl was very cute, and he wanted to give her
2、a whole basket of fish. But the girl shook her head. The old man was surprised and asked Why dont you want the fish?The girl replied, I want the fishing rod (竿) in your hands.”The old man asked, Why do you want the rod?It doesnt take long to eat all the fish in a basket. But if I have the fishing ro
3、d, I can go fishingby myself and I wont be afraid of not having any more fish to eat.I think you will certainly say that the girl is very smart. Wrong! If she doesnt know how to fish,she can not have fish to eat, even though she has the fishing rod. Its useless to only have afishing rod. Fishing ski
4、lls are the most important, not the fishing rod.Too many people think that if they have a fishing rod in their life, they will no longer fear thewind and rain. They are just like the girl, who thought that if she had a fishing rod, she wouldhave fish to eat.(1) The old man was fishing on the bank of
5、 a.A. riverB. lakeC. poolD. sea( 2) Why did the girl refuse the fish the old man gave her?(3) The writer thought the girl was after she explained why she didnt want the fish. A. smart B. hard-working C. sillyD. lazy( 4) What is the best title for the article?A. The Fish.B. The Fishing Man.C. The Fis
6、hing Girl.D. Learn to Fish.【答案】 ( 1) A( 2) B( 3) C( 4) D【解析】 【分析】这篇短文给我们讲述的是老人在河边钓鱼, 一个女孩在一边观看。女孩拒绝老人给她的鱼反而要老人的鱼竿,女孩认为有了鱼竿就会自己钓鱼吃。作者认为她很傻,因为钓鱼技巧是最重要的而不是鱼竿。( 1)细节理解题。根据短文中 An old man was fishing in the bank of river. 可知老人在河边钓鱼。故选 A。( 2)细节理解题根据The girl replied, I want the fishing rod(竿) in your hands.
7、 可知女孩拒绝鱼,是想要鱼竿,故选B。( 3)细节理解题。根据 Wrong! If she doesnt know how to fish, she cannot have fish to eat,even though she has the fishing rod.可知作者认为女孩是傻的,故选C。( 4)题目归纳题。根据Fishing skills are the most important, not the fishing rod.最重要的而不是鱼竿。可知短文讲的是学会钓鱼,故选D。钓鱼技巧是【点评】此题考查阅读理解。阅读短文,理解短文大意。分析问题,弄清题意。带着问题阅读短文,从短文
8、的细节中找出和问题相关的语句,确定问题答案。对于题目归纳题,要根据文章的主要内容确定。2阅读理解Hilton Head Island, in South Carolina, is a popular vacation spot on the East Coast of the US.There are 250 restaurants on the island. You can try the following excellent restaurants.Skull Creek BoathouseQuarterdeckAddress: 397 Squire Pope RoadAddress:
9、 32 Greenwood RoadTelephone number: 1-843-681-3663Telephone number: 1-866-561-8802Lunch: 11: 30 a.m. 4 p.m.Lunch: 11:30 a.m. 5 p.m.Dinner: 4 p.m. 9 p.m.Dinner: 5 p.m. 9 p.m.Its a good place forseafood lovers. TheThe view fromthis restaurant is wonderful.menu is mostly seafood.You have manychoices, s
10、uch as beef,burgersand soups.Frankie BonesMellow MushroomAddress: 1301 Main StreetAddress: 33 Office Park RoadTelephone number: 1-843-842-4033Telephone number: 1-843-686-2474Lunch: 11: 30 a.m. 3 p.m.Lunch: 11: 00 a.m. 4 p.m.Dinner: 4 p.m. 9 p.m.Dinner: 4 p.m. 10p.m.For lunchyou canenjoy sandwiches,I
11、f you want something different, stop in atsalads, rice,and pastadishes. The entr eisthe Mellow Mushroom. They have special pizzas,served with soup or salad. The salad also hassalads, and sandwiches. If you enjoywines,cheese, pine nuts and dried berries.youll surely find something you like.( 1) Alan
12、likes eating fish very much so hell probably choose_.A. Skull Creek BoathouseB. QuarterdeckC. Frankie BonesD. Mellow Mushroom( 2) If you want a restaurant that has a good view, youd better phone_.A. 1-843-681-3663B. 1-866-561-8802C. 1-843-842-4033D. 1-843-686-2474( 3) Where is the restaurant that cl
13、oses the latest?A. At 397 Squire Pope Road.B. At 32 Greenwood Road.C. At 1301 Main Street.D. At 33 Office Park Road.【答案】 ( 1) A(2) B(3) D【解析】 【分析】大意:文章主要是四个餐厅的广告。( 1)细节理解题。根据 Skull Creek Boathouse 中: Its a good place for seafood lovers. 这是一个海鲜爱好者的好地方,可知Alan 很喜欢吃鱼的话,他很可能选择Skull CreekBoathouse。故选 A。(
14、2)细节理解题。根据 Quarterdeck 中 : The view from this restaurant is wonderful. 从餐厅望出去的风景好极了,可知如果想要看好风景,可以拨打Quarterdeck餐厅的电话1-866-561-8802 。故选 B。( 3)细节理解题。根据 Mellow Mushroom 中: Dinner: 4 p.m. 10 p.m.晚餐时间:晚上410 点,可知Mellow Mushroom 餐厅关门最晚,地址在Address: 33 Office Park Road。故选 D。【点评】考查阅读理解。细节题要注意从文中寻找答案。3阅读理解Once
15、upon a time, two young men were spending some time in the country. One day, whiletaking a walk together, they crossed a large field.Look out! one of the young men shouted, because a bull(公牛) suddenly appeared(出现) and began to chase(追赶) them. They were very frightened. They ran as fast as they could,
16、 but the bull kept chasing them.Finally, one of the men climbed up a tree. The other one jumped into a hole, but soon he cameout of it. Immediately the bull chased him back into the hole.Stay there! his friend shouted, but soon the man came out again, and again the bull chasedhim right back. This we
17、nt on five or six more times.At last, the man in the tree got angry and shouted to his friend in the hole, You fool! Stay inthat hole for a while; otherwise, this bull will keep us here all day! I want to, the man shouted back, but theres a bear in it!(1) The story took place in the.A. holeB. villag
18、eC. townD. large field(2) One of the men climbed up a tree, and the other.A. got into a holeB. ran awayC. kept runningD. went back home(3) The man in the tree got angry because his friend.A. met a bear in the holeB. was a foolC. stayed in the holeD. didnt stay in the hole【答案】 ( 1) D(2) A(3) D【解析】 【分
19、析】短文大意: 这篇短文讲述的是:从前两个年轻人一起度假。一天散步的时候,一头公牛突然出现了开始追赶他们。其中一个人爬上了树,另一个跑进了树洞。但很快这人又出来了,公牛又把他赶回了洞里。这种情况又持续了五六次,树上的人生气了对他喊: “我告诉了你在洞里呆一会。 ” 当他又一次跳回到洞里的时候说: “一只熊在洞里啊! ”( 1)细节理解题。根据 One day, while taking a walk together, they crossed a large field. 可知故事发生在一块儿地里。故选D。( 2)细节理解题。根据 Finally, one of the men climbe
20、d up a tree. The other one jumped intoa hole.最后其中一个人爬上树,另外一个跳进一个洞里。故选A。( 3)细节理解题。 At last, the man in the tree got angry and shouted to his friend in the hole,You fool! Stay in that hole for a while; otherwise, this bull will keep us here all day! 最后,树上这个人很生气,对洞里的朋友喊道“你个傻子!在那个洞里呆一会;否则,这头公牛会让我们整天呆在这里
21、的。”可知另外这个人没有在洞里。故选D。【点评】此题考查阅读理解。事实细节题,细节类型的阅读理解题一般只针对某个特定的细节,在原文中可以直接找到答案。4阅读理解Is stress from work or school making you sick? If so, you may belong to a growing number of people suffering from serious stress. Experts have called the problem the Black Death of the 21st century. The original Black De
22、ath is estimated (据估计) to have killed 25 million people in Europe in the 14th century. While no one expects stress to be quite that deadly, it is still a seriousmatter.A recent study has shown that stress can affect our ability to go to work. Stress is now the number one reason workers stay home sic
23、k four continuous (不间断) weeks or more.What has led to the growing stress felt in the workplace? The bad economic situation is a major reason. Record numbers of layoffs (裁员) have increased workers worry about losing their jobs. Layoffs have also increased the amount of work workers are expected to do
24、. People then work longer hours, which often creates problems for them at home, causing even more stress.According to Professor Cary Cooper, writer of over 120 books, stress often leads to changes in manner of acting. You may notice that youre having a hard time centering around things. Youmay find
25、yourself losing your temper (脾气) easily. You might even seem to have lost your sense of humor. Other stress-related problems include difficulty in sleeping, overeating or drinking in excess.Stress must be managed by workers themselves and by the company. Workers can take steps to manage stress. They
26、 can create a suitable plan and have breaks from time to time. Bosses can help by showing workers that their opinions may be important. They can also allow workers to have some say in decisions that matter their jobs.Everyone should work together to look for ways to cope with on-the-job stress.( 1)
27、What does the article point out about the Black Death today?( 2) According to the passage, if you have been home sick more than usual, that means _.( 3) How do you notice that you have had the problem of stress? A. You may spend time with friends and loved ones.B. You are worrying about losing your
28、job.C. Your boss gives you a chance to express something valuable.D. You are impatient with others.( 4) Among all of the following words, which of the two will you choose to describe paragraph 3and paragraph 4? Ways Signs Causes Habits ReviewsA. &B. &C. &D&.【答案】 ( 1) B( 2) C( 3) D( 4) B【解析】 【分析】短文大意
29、:本文关注的是压力问题,指出压力会影响我们的工作能力,是员工连续四周或更长时间生病在家的首要原因。文章分析了导致工作压力越来越大的原因,描述了因压力而导致的人们行为方式的改变,提出了缓解压力的合理化建议,呼吁每个人都应该一起努力寻找解决工作压力的方法。( 1)考查细节理解。根据开头Is stress from work or school making you sick? If so, you maybelong to a growing number of people suffering from serious stress. Experts have called theproblem
30、 the Black Death of the 21st century. ,可知工作或学校的压力会让人得上黑死病 ,故选 B。( 2)考查细节理解。根据 Stress is now the number one reason workers stay home sick four continuous weeks or more. 压力是员工连续四周或更长时间生病在家的首要原因,可知如果生病在家的次数比平时多,说明压力很大,故选C。( 3)考查细节理解题。根据 stress often leads to changes in manner of acting. 联系下文 Youmay not
31、ice that youre having a hard time centering around things.等原因,可知压力常常会导致行为方式的改变,比如第四点You are impatient with others. 故选 D。( 4)考查段意理解。 方式 标志 原因 习惯 复习。根据第三段What has led tothe growing stress felt in the workplace? The bad economic situation is a major reason.,可知分析了导致压力的原因( Causes );根据第四段According to Prof
32、essor Cary Cooper, writerof over 120 books, stress often leads to changes in manner of acting.,可知列举了有压力问题的表现( Signs ),故选B。【点评】此题考查阅读理解。先从短文中直接找到细节理解题的问题的答案。对于段落大意,要仔细阅读这个段落,根据段落的内容确定段落大意。5阅读理解How much sleep do we need? We are all different. Some people need only three hours of sleepa night. Others n
33、eed ten hours of sleep a night. Most Americans sleep an average (平均) of seven to eight hours a night. After the age of fifty, the average sleeping time goes down to 6.5 hours a night.Most people have a bad night when they cannot fall asleep(睡着) . The name of thisproblem is called insomnia.This isnt
34、a new problem .Many famous people in history had insomnia .Some of these peoplehad special ideas to make them sleep .Benjamin Franklin, the famous inventor had four beds. He moved from one to another to fall asleep .King Louis XIV (国王路易十四) of France had four hundred and thirteen beds and hoped to fa
35、ll asleep in one of them .Mark Twain, the famousAmerican writer, had a different way. He lay on his side across the end of his bed.( 1) After the age of fifty, the average sleep hours are_ a night.A. 3 hoursB. 7 or 8 hoursC. 6.5 hoursD. 10 hours( 2) Which of the following is TRUE?A. King Louis XIV w
36、as an American.B. Many famous people in history had a bad night when they couldnt fall asleep.C. Benjamin Franklin was a famous doctor.D. Most young Americans sleep for an average of 6.5 hours a night.( 3) Why did Benjamin Franklin have four beds? A. Because he hoped to fall asleep.B. Because he was
37、 a famous inventor. C. Because he had a lot of money.D. Because he liked to lie on his side across the end of his bed.【答案】 ( 1) C( 2) B( 3) A【解析】 【分析】 本文讲述我们需要多少时间的睡眠,很多人会患有失眠症很多名人也不例外。( 1)细节题。根据第一段提到After the age of fifty, the average sleeping time goes down to6.5 hours a night. 可知 50 之后每晚睡6.5 个小时,
38、故选C。( 2)细节题。根据第三段中提到King Louis XI V (国王路易十四)of France had fourhundred and thirteen beds and hoped to fall asleep in one of them他是法国人可得知A 错误。根据第三段提到Many famous people in history had insomnia, too. 许多名人也会失眠故B 项正确。 Benjamin Franklin, the famous inventor, had four beds. He moved(移动)from one toanotherto
39、fall asleep.他是个著名的发明家,而不是作家,故C 项错误。根据第一段提到Benjamin Franklin, the famous inventor, had four beds. He moved(移动)from one to anotherto fall asleep.50 岁以后才会睡眠6.5 小时故 D 项错误 ,故选 B。( 3)细节题。根据 Benjamin Franklin, the famous inventor had four beds. He moved from oneto another to fall aslee的描述可知他有四张床是因为希望睡着,故选A
40、。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案。6阅读理解Suzhou is a famous city in China. You can see beautiful mountains and trees in the city.Travel time:08 : 00 Pick you up from the hotel inShanghai and go to Suzhou.10: 0010: 00 Visit the Tiger Hill .It i s called as“ the most famous place in Wuzhong”.11: 001
41、1: 00 Visit Hanshan Temple.12: 0012: 00 Lunch time.13: 0013: 00 Visit the No.1 Silk Factory. Suzhouis famous for its silk production (产品) .14: 0014: 00 Visit the Humble AdministratorsGarden. This garden has three parts :the16: 00eastern part , the middle part and the western part.16 : 00 Return to S
42、hanghai.18 : 00How to book :You must book by email. Tell us which hotel you are staying at and wait for our confirmation (确认) email.Our tour guide will call you the night before the tour and tell you when we will meet the next morning.(1) The writer must be a _ A. visitorB. waiterC. driver(2) The to
43、urist will visit _ places in Suzhou.D. travel agent(代理人)A. sixB. fiveC. fourD. three(3) What will they visit at 13 : 00?A. The No.1 Silk Factory.B. Hanshan Temple.C. The Tiger Hill.D. The Humble Administrators Garden.( 4) If you want to book, you must_ A. go to their office B. call the tour guide C.
44、 send them a letter D. send them an email 【答案】 ( 1) D( 2) C( 3) A( 4) D【解析】 【分析】主要讲了苏州旅行时间及预订方式。( 1)细节题。根据表格可知是关于旅行的时间,所以作者是旅行代理人,故选D。( 2)细节题。根据Visit the Tiger Hill ; Visit Hanshan Temple. ;Visit the No.1 Silk Factory. ;Visit the Humble Administrators Garden.可知一共四个地方,故选C。( 3)细节题。根据 13: 0014: 00 Visi
45、t the No.1 Silk Factory. 可知是 No.1 Silk Factory ,故选 A。( 4)细节题。根据You must book by email 可知通过电子邮件预订,故选D。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。7阅读理解Ali, who was working a long way from his home, wanted to send a letter to his wife, but hecould neither read nor write, and he had to work all day, so he could onl
46、y look for somebody towrite his letter late at night. At last he found the house of a letter writerwhose name wasNasreddin.Nasreddin was already in bed. It is late, he said. What do you want? I want you to write a letter to my wife, said Ali. Nasreddin was not pleased. He thought for a few seconds a
47、nd then said, Has the letter got to go far? What does that matter? answered Ali.Well. My writing is so strange that only I can read it, and if I have to travel a long way to read your letter to your wife, it will cost you a lot of money. Ali went away quickly.(1) Ali wanted toto his wife.A. get some
48、thingB. have a letter writtenC. bring a flowerD. say good-bye(2) At last he found the house of.A. a buyerB. a sellerC. an old manD. a letter writer( 3) When Ali told Nasreddin what he wanted to do, Nasreddin wasA. not pleasedB. pleasedC. excitedD. angry(4) Nasreddin said that his writing was.A. easy
49、 for anyone to readB. strange for anyone to readC. too strange for anyone to writeD. difficult for anyone to read【答案】 ( 1) B(2) D(3) A(4) B【解析】 【分析】文章大意:主要介绍了阿里找人给妻子写信的故事。( 1)细节理解题。根据文中的语句Ali, who was working a long way from his home, wantedto send a letter to his wife,理解可知,阿里想给妻子写封信,故选B。( 2)细节理解题。根
50、据文中的语句At last he found the house of a letter writer whose namewas Nasreddin.理解可知,最后,阿里找到一个写信的人,故选D。( 3)细节理解题。根据文中的语句 Nasreddin was not pleased.理解可知,写信人很不高兴,故选 A。( 4)细节理解题。根据文中的语句My writing is so strange that only I can read it, 理解可知, Nasreddin 的书信很奇怪,别人看不懂,故选B。【点评】考查阅读理解。本文属于故事类阅读,阅读时要通读文章,弄清楚文章的主旨大
51、意。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词定位并查找信息,切勿凭感觉做题。8阅读理解Have you ever seen the film Nuan? Have you ever seen the TV play To Be a Better Man? Do youknow the beautiful girl in the picture? She is still a student in Beijing Film Academy. But she is already famous in China because she has been in many films a
52、nd TV plays in the past few years. Her name is Guan Xiaotong.Guan was born on September 1997 inBeijing. She has had a talent for acting ever since she was a kid. She was first in the movie Nuan in the year 2001. She was Ya in the movie. She became famous because of the characterXiaoqingcheng in the
53、movie The Promise (无极) directed by Chen Kaige. She was Jiang Lingling in the movie Electric Shadows (电影往事) in 2005. At the age of 17, Guan Xiaotongplayed in the movie The Left Ear directed by Su Youpeng. She was Jiang Jiao in the movie. In 2014, she acted in the TV play A Servant of Two Masters. She was Yang Shumiao.Although Guan was in many movies and TV plays, she didnt fall behind in study. Although sheis an acting sta
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2026年上海中医药大学附属曙光医院安徽医院劳务派遣窗口收费岗招聘备考题库(第二批)及完整答案详解一套
- 2026年仁怀市大坝镇卫生院公开招聘乡村医生工作备考题库参考答案详解
- 2026年关于中共勐海县委社会工作部编外人员的招聘备考题库及答案详解一套
- 2026年建宁县实验幼儿园顶岗教师招聘备考题库及一套完整答案详解
- 2026年大连理工大学医学部公共服务实验技术人员招聘备考题库及一套参考答案详解
- 2026年【就业】上海复医天健医疗服务产业股份有限公司招聘清洁工备考题库及完整答案详解一套
- 2026年中国电信股份有限公司黎川分公司备考题库含答案详解
- 2026年云南建投第一水利水电建设有限公司招聘备考题库完整答案详解
- 航空公司内控制度
- 如何加强财务内控制度
- 福建省泉州市2022-2023学年高一上学期期末教学质量监测化学试题(含答案)
- 材料样品确认单
- 初中班会主题课件科学的复习事半功倍(共23张PPT)
- 英语book report简单范文(通用4篇)
- PCB封装设计规范
- 船舶建造 监理
- YY/T 1447-2016外科植入物植入材料磷灰石形成能力的体外评估
- GB/T 9349-2002聚氯乙烯、相关含氯均聚物和共聚物及其共混物热稳定性的测定变色法
- GB/T 8331-2008离子交换树脂湿视密度测定方法
- 美英报刊阅读教程课件
- 幼儿园绘本故事:《十二生肖》 课件
评论
0/150
提交评论