四川专升本(英语)历年真题试卷汇编2_第1页
四川专升本(英语)历年真题试卷汇编2_第2页
四川专升本(英语)历年真题试卷汇编2_第3页
四川专升本(英语)历年真题试卷汇编2_第4页
四川专升本(英语)历年真题试卷汇编2_第5页
已阅读5页,还剩8页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、 四川专升本(英语)历年真题试卷汇编2(总分:142.00,做题时间:90分钟)一、 vocabulary and structure(总题数:20,分数:40.00)1.life is like walking in the snow, granny used to say, because every step_. (分数:2.00)a.has shownb.is showingc.shows d.showed解析:解析:考查动词时态。所填词作直接引语的谓语动词,而直接引语表示一个客观事实,用一般现在时,选c项。2.he also acknowledges that, in general

2、, state-owned companies do have an advantage _thestability, management and career prospects they offer.(分数:2.00)a.in terms of b.in need ofc.in charge ofd.in praise of解析:解析:考查介词短语用法。a项意为“就而言”;b项意为“需要”;c项意为“负责”;d项意为“表扬”。句意:他也承认,通常来说,国有公司就稳定性、管理和它们提供的职业前景而言,有其优势。3.children and teenagers sometimes do da

3、ngerous and foolish things, and that is_ hey donot understand or think about the consequences.(分数:2.00)a.whyb.howc.because d.whether解析:解析:考查表语从句。“that is because”引出原因;“that is why”引出结果;“that ishow”引出方式。句意:小孩子和青少年有时会做一些危险而愚蠢的事情,那是因为他们不明白或没有考虑到事情的后果。4.tv series where are we going, dad have made an_on

4、kids since it was broadcast n hunantv.(分数:2.00)a.explanationb.investigationc.operationd.impression 解析:解析:考查名词辨析。a项意为“解释”;b项意为“调查”;c项意为“操作,经营,手术”;d项意为“印象,感想”。句意:电视节目爸爸去哪儿自从在湖南卫视开播以来给孩子们留下了印象。5.now there is just one point_i wish you to make quite clear.(分数:2.00)a.whereb.which c.whatd.when 解析:解析:考查定语从句

5、。句意:现在,只有一点我希望你完全明了。which引导定语从句,并在从句中作make的宾语。where和when不能在从句中作句子主要成分;what不能引导定语从句。6.but for the help of my english teacher, i _ the first prize in the english writing competition.(分数:2.00)a.would not winb.would not have won c.would wind.would have won解析:解析:考查虚拟语气。此处虚拟语气表示与过去事实相反,句子谓语动词用“wouldshould

6、couldmight have done”结构,故选b项。7._at the cafeteria before, tina didnt want to eat there again.(分数:2.00)a.having eaten b.to eatc.eatd.eating解析:解析:考查非谓语动词。句意:因为之前蒂娜在那个自助餐厅吃过,所以她不想再去那里吃了。动词eat与逻辑主语tina之间构成主谓关系,并且在谓语动词didnt want之前发生,所以用having eaten。故选a项。8.scientific researches show that to_a language one

7、had better often get exposed to it.(分数:2.00)a.acquire b.accessc.acknowledged.assess解析:解析:考查动词辨析。句意:科学研究表明,为了学到一种语言,学习者最好经常置身于该语言环境中。a项意为“取得,获得,学到”;b项意为“有的机会,接近,利用”;c项意为“承认,答谢”;d项意为“评定,估算”。9.its nice. never before_such a special drink!im glad you like it.(分数:2.00)a.i have hadb.i hadc.have i had d.had

8、 i解析:解析:考查倒装句。当never等否定副词位于句首时,句子要部分倒装,即将系动词、助动词、情态动词提前。故选c项。10.he asked me a second question_i could answer the first one.(分数:2.00)a.untilb.whilec.before d.for解析:解析:考查时间状语从句。a项意为“直到”;b项意为“当的时候”;c项意为“在之前”;d项意为“因为”。句意:他在我答出第一个问题前又问了第二个问题。11.such poets as shakespeare_widely read, of whose works, howev

9、er, some _ difficultto understand.(分数:2.00)a.are;are b.is;is c.are;isd.is;are解析:解析:考查主谓一致。主句中的主语为 poets,谓语动词应用复数形式;其后的非限制性定语从句的主语为 some of whose works,谓语动词也应是复数形式。故选 a项。12.we promise_attends the party a chance to have a photo taken with the movie star.(分数:2.00)a.whob.whomc.whoever d.whomever解析:解析:考查

10、从属连词。根据句子结构可知,promise后接的是宾语从句,从句缺少主语,故应该用whoever引导。句意:我们许诺无论谁参加晚会都有与影星合影的机会。故答案为 c项。13.johns success has nothing to do with good luck. it is years of hard work_has made himwhat he is today.(分数:2.00)a.whyb.whenc.whichd.that 解析:解析:考查强调句型。题干为强调句型,被强调部分为 years of hard work,故选 d项。14.there are a small num

11、ber of people involved, possibly_twenty.(分数:2.00)a.as few as b.as little asc.as many asd.as much as解析:解析:考查形容词的用法。句意:有很少的人卷入其中,可能还不到二十个人。a项意为“少达(修饰可数名词)”;b项意为“少达(修饰不可数名词)”;c项意为“多达(修饰可数名词)”;d项意为“多达(修饰不可数名词)”。15.tom, will you attend the press meeting to be held this morning?but i_anything aboutit.(分数:

12、2.00)a.wouldnt be toldb.havent been told c.havent toldd.am not told解析:解析:考查时态和被动语态。句意:汤姆,你出席今天上午即将举行的新闻发布会吗?但我还没被告知此事。根据语境,告知开会这件事应是过去发生的,但到现在,还没人告知汤姆此事,也就是这个过去的动作所造成的状态持续到现在,应用现在完成时。另告知开会事宜,肯定是被告知,应用被动语态。故本题应用现在完成被动式。16.the trees were only three or four metres high, so the butterflies were well wit

13、hin_ofour long-handled nets.(分数:2.00)a.handb.reach c.spaced.distance解析:解析:考查名词辨析。within reach of“在附近,在能够得着的地方”。句意:那些树只有三四米高,我们的长柄捕捉网能轻易够得着这些蝴蝶。 17.if_to look after luggage for someone else, inform the police at once.(分数:2.00)a.asked b.to askc.askingd.having asked解析:解析:考查非谓语动词。句意:如果你被请求为其他人照看行李,请立刻告诉

14、警察。if引导的条件状语中省略了 you are。完整的句式是:if you are asked to look after luggage,故选 a项。18.ones life has value_one brings value to the life of others.(分数:2.00)a.so thatb.no matter howc.as long as d.except that解析:解析:考查连词。句意:只要一个人给别人的生活带来价值,那么他的生命就有价值。a项意为“以便,因此”;b项意为“不管怎样”;c项意为“只要”;d项意为“除了”。根据语境可知 c项正确。19.some

15、experts advised girls not to be_by products promising to make you lose weight quickly.(分数:2.00)a.taken outb.taken offc.taken in d.taken away解析:解析:考查动词短语辨析。句意:一些专家建议女孩们不要被一些许诺快速减肥的产品所蒙骗。a项意为“拿出,取出”;b项意为“起飞,脱去,成功”;c项意为“吸收,理解,欺骗”;d项意为“拿走”。20.the airport_next year will help promote tourism in this area.

16、(分数:2.00)a.being completedb.to be completed c.completedd.having been completed解析:解析:考查非谓语动词。根据空格后的时间状语 next year。可知,此处应用表示将来的动词不定式作定语修饰 the airport,且动词 complete与 the airport之间是动宾关系,所以用不定式的被动形式,故选 b项。二、 reading comprehension(总题数:4,分数:40.00)in the last 500 years, nothing about peoplenot their clothes,

17、 ideas, or languageshas changedas much as what they eat. the original chocolate drink was made from the seeds of the cocoa treeby south american indians. the spanish introduced it to the rest of the world during the 1500s.and although it was very expensive, it quickly became fashionable. in london s

18、hops where chocolatedrinks were served became important meeting places. some still exist today. the potato is alsofrom the new world. around 1600, the spanish brought it from peru to europe, where it soon waswidely grown. ireland became so dependent on it that thousands of irish people starved when

19、thecrop failed during the potato famine of 1845 - 1846, and thousands more were forced to emigrateto america. there are many other foods that have traveled from south america to the old world.but some others went in the opposite direction. brazil is now the worlds largest grower of coffee,and coffee

20、 is an important crop in colombiaand other south american countries. but it is nativeto ethiopia, a country in africa. it was first made into a drink by arabs during the 1400s.according to an arabic legend, coffee was discovered when a person named kaldi noticed that hisgoats were attracted to the r

21、ed berries on a coffee bush. he tried one and experienced the wideawake feeling that one-third of the worlds population now starts the day with.(分数:10.00)(1).according to the passage,which of the following has changed the most in the last 500 years?(分数:2.00)a.food. b.chocolate.c.potato.d.coffee.解析:解

22、析:细节理解题。由题干关键词last 500 years可定位到文中第一句,可知a项正确。(2).the underlined word some in paragraph 1 refers to_.(分数:2.00)a.cocoa treesb.chocolate drinksc.shops d.south american indians解析:解析:词义推断题。some的前一句在说shops,故some代指销售巧克力饮料的商店。选c项。(3).thousands of irish people starved during the potato famine because_.(分数:2.

23、00)a.they were so dependent on the potato that they refused to eat anything elseb.they were forced to emigrate to americac.the weather conditions in ireland were not suitable for growing the potatod.the potato harvest was bad 解析:解析:细节理解题。由题干关键词potato famine可定位到第二段最后一句,由“crop failed”可知d项正确。(4).coffee

24、 originally came from_.(分数:2.00)a.brazilb.colombiac.ethiopia d.arabia解析:解析:细节理解题。由第三段倒数第二句“but it is native to ethiopia”可知咖啡最早是来自ethiopia,故选c项。(5).the arabic legend is used to prove that_.(分数:2.00)a.coffee was first discovered by kaldib.coffee was first discovered by kaldis goatsc.coffee was first d

25、iscovered in south american countriesd.coffee drinks were first made by arabs 解析:解析:推理判断题。由第三段最后一句及第四段对arabic legend的描述,可知第四段是对第三段最后一句的证实,故d项正确。last fourth of july, pete, a 14-year-old, was enjoying the lit-up skies and loud booms from thefireworks being set off in his neighborhood. suddenly, the ev

26、ening took a terrible turn. a bottlerocket shot into his eye, immediately causing him terrible pain. his family rushed him to theemergency room for treatment. as a result of the injury, pete developed glaucoma and cataracts.today, pete has permanent vision loss in his injured eye because of his bott

27、le rocket injury.june is fireworks eye safety awareness month, and through its eyesmart campaign the americanacademy of ophthalmology wants to remind consumers to leave fireworks to professionals. thereis nothing worse than a fourth of july celebration ruined by someone being hit in the eye a bottle

28、rocket, said dr. john c. hagan, clinical correspondent for the academy and an ophthalmologistat discover vision centers in kansas city. a safe celebration means letting trained professionalshandle fireworks while you enjoy the show. according to the u. s. consumer product safetycommission, more than

29、 9,000 fireworks-related injuries happen each year. of these, nearly halfare head-related injuries, with nearly 30 percent of these injuries to the eye. one-fourth of fireworks eye injuries result in permanent vision loss or blindness. children are the most commonvictims of firework abuse, with thos

30、e fifteen years old or younger accounting for 50 percent offireworks eye injuries in the united states. dr. hagan estimates that his practice sees more than30 injuries each year from fireworks. even fireworks that many people consider safe representa threat to the eyes. for children under the age of

31、 five, apparently harmless sparklers accountfor one-third of all fireworks injuries. sparklers can burn at nearly 2,000 degrees fahrenheit.(分数:10.00)(1).what happened to pete last fourth of july?(分数:2.00)a.he was burned in a house fire.b.he was caught in a rain.c.he was injured in a fight.d.he was h

32、it in the eye. 解析:解析:细节理解题。由第一段第三句可知 d项正确。(2).the american academy of ophthalmology calls on consumers to_.(分数:2.00)a.celebrate the fourth of july with fireworksb.leave fireworks to professionals in their celebrations c.stop celebrating the fourth of july altogetherd.set off fireworks together with

33、trained professionals解析:解析:细节理解题。由题干关键词 american academy of ophthalmology,consumers可定位到第二段第一句中的“leave fireworks to professionals”,可知 b项正确。(3).how many fireworks eye injuries occur in the us each year?(分数:2.00)a.about 9,000.b.about 4,500.c.about 1,350. d.about 30.解析:解析:推理判断题。短文第三段提到“在美国,每年发生 9 000多起由

34、烟花导致的伤害事故,其中有近一半是头部受伤,而在这一半头部受伤者中,又有近 30是眼伤”。9 000的一半为 4 500,4 500的30为 1 350,故选 c项。(4).fireworks eye injuries can result in each of the following except_.(分数:2.00)a.blindnessb.permanent vision lossc.glaucoma and cataractsd.head-related injuries 解析:解析:细节理解题。由第一段倒数第二句及第三段第三句可知 a、b、c项都是烟花造成的眼睛受伤的结果,只有

35、d项“头部伤害”没有提到。(5).which is not true of sparklers?(分数:2.00)a.they are harmless to children. b.they are considered safe by many people.c.they are a threat to the eyes.d.they can burn at very high degrees.解析:解析:是非判断题。由最后一段可知,b、c、d项正确,短文最后一段说到“烟花在许多人看来是安全的,但其实暗藏危害。对于 5岁以下的孩子来说,所有烟花造成的伤害的 13都是由花炮导致的”,显然,它

36、们不是没有危险的,故选 a项。a quality education is the ultimate liberator. it can free people from poverty, giving them thepower to greatly improve their lives and take a productive place in society. it can also freecommunities and countries, allowing them to leap forward into periods of wealth and social unityt

37、hat otherwise would not be possible. for this reason, the international community has committeditself to getting all the worlds children into primary school by 2015, a commitment known aseducation for all. can education for all be achieved by 2015? the answer is definitely yes, although it is a diff

38、icult task. if we now measure the goal in terms of children successfullycompleting a minimum of five years of primary school, instead of just enrolling for classes, whichused to be the measuring stick for education, then the challenge becomes even more difficult.only 32 countries were formerly belie

39、ved to be at risk of not achieving education for all on thebasis of enrollmentrates. the number rises to 88 if completion rates are used as the criterion.still, the goal is achievable with the right policies and the right support from the internationalcommunity. 59 of the 88 countries at risk can re

40、ach universal primary completion by 2015 if theybring the efficiency and quality of their education systems into line with standards observedin higher-performing systems. they also need significant increases in external financing andtechnical support. the 29 countries lagging farthest behind will no

41、t reach the goal withoutunprecedented rates of progress. but this is attainable with creative solution, including useof information technologies, flexible and targeted foreign aid, and fewer people living in poverty.a key lesson of experience about what makes development effective is that a countrys

42、 capacityto use aid well depends heavily on its policies, institutions and management. where a countryscores well on these criteria, foreign assistance can be highly effective.(分数:10.00)(1).in the first paragraph, the author suggests that a quality education can_.(分数:2.00)a.free countries from forei

43、gn rulesb.speed up social progress c.give people freedomd.liberate people from any exploitation解析:解析:细节理解题。文章的第一段提到“allowing them to leap forward into periods of wealthand social unity that otherwise would not be possible”表明b项是正确答案。(2).ideally, the goal of the program of education for all is to_by 2

44、015.(分数:2.00)a.get all the worlds children to complete primary schoolb.enroll all the worlds children into primary school c.give quality education to people of 88 countriesd.support those committed to transforming their education systems解析:解析:细节理解题。由题干关键词:education for all可定位到第二段,可知b项正确。(3)._countri

45、es are now at risk of not achieving education for all on the basis of completionrates.(分数:2.00)a.32b.59c.29d.88 解析:解析:细节理解题。文章的第三段提到“the number rises to 88 if completion rates are usedas the criterion”表明d项是正确答案。a项是比较具有迷惑性的答案。32个国家是按照以前的标准计算,而不是按照新的标准。(4).according to the passage, which of the follow

46、ing is not mentioned as the right policy(?分数:2.00)a.raising the efficiency of education systems.b.improving the quality of education.c.using information technologies.d.building more primary schools. 解析:解析:是非判断题。文章第四段中可以找到a、b、c项,只有d项没有提到,故选d项。(5).as can be gathered from the last paragraph, foreign ai

47、d_.(分数:2.00)a.may not be highly effective b.is provided only when some criteria are metc.alone makes development possibled.is most effective for those countries lagging farthest behind 解析:解析:推理判断题。文章的最后一段第一句表明一个国家能否较好地运用外国援助主要取决于本国的政治、制度及管理等,选项a是正确答案。选项b和c的内容都包括了一个比较绝对化的单词only和alone,故不正确。the scaries

48、t part of buying a used car is not being completely sure of what condition its in.a car thats been in a major accident is always a bigger risk, but sellers often try to hide thisinformation. andrew bleakley, evaluator-inspector, runs a mobile vehicle inspection service inmontreal. for about $ 80 he

49、will perform a full, unbiased inspection on a used vehicle. in his10 years as a professional inspector, bleakley has seen a lot. he warns, watch out for dealerdemonstration vehicles which areused, not new. they may have been in a collision. he adds thatit is not uncommon in ontario and quebec especi

50、ally for unscrupulous sellers to roll back theodometer or to even disengage it. bleakley has special tools to check for this. bleakley alwaysrecommends hiring an independent technician to inspect the condition of a used car before youbuy it. the problem is finding someone qualified to do the inspect

51、ion, which he says generallydoesnt mean just any mechanic. a thorough mechanical inspection includes checking the compression,all major systems, including the engine, electrical and charging systems, transmission and driveline, fluids, brakes, suspension, and steering. essential, too, is all inspect

52、ion of the carsbody and finally a road test. there are, however, a few things everyone can do before buying aused car: do a visual check of the car. look at the right rear door hinges. if they are very worn,or the door doesnt close well, the car may have been used as a taxi. holes in the roof couldm

53、ean the car was used for deliveries. check for oil leaks on the pavement. note that leaks arenot necessarily a significant problem it depends on the cause. dont assume that new-lookingbrake and accelerator pedals mean the car hasnt been driven much. resellers know people checkthese details and can b

54、uy new pads for around $ 6. copy down the vehicle identification number(v1n),a 17-character combination of numbers and letters, from the vehicles dashboard. in ontario, askthe dealer or seller for the used vehicle information package. this gives details of previousowners, any outstanding liens on th

55、e car, and the fair market value of the vehicle.(分数:10.00)(1).according to the passage, in buying a second-hand vehicle it is most important to kno(w分数:2.00)a.how long it has been usedb.what color it isc.whether it has been in a collision d.whether it leaks oil解析:解析:细节理解题。由第一段第二句可知c项正确。(2).all of th

56、e following are mentioned as tricks which dishonest second-hand car dealers may playupon their customers except_.(分数:2.00)a.to repaint the car b.to roll back the odometerc.to replace the old pedald.to disengage the odometer解析:解析:细节理解题。b、c、d三项都可以在原文中定位,只有a项未提及。(3).the underlined words an independent technician in the second paragraph refer to(分数:2.00)a.a technician who checks a car free of chargeb.a techni

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论