2020-2021年阅读理解章末测试1_第1页
2020-2021年阅读理解章末测试1_第2页
2020-2021年阅读理解章末测试1_第3页
已阅读5页,还剩10页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2020-2021 年 阅读理解(人生百味) 章末测试( word) 1一、九年级中考英语阅读理解(人生百味)(含答案详细解析)1阅读理解That cold January night, I was growing sick of my life in San Francisco. There I was, walking home at one in the morning after a tiring practice at the theatre. With opening night only a week away, I was still learning my lines. I

2、was having trouble dealing with my part-time job at the bank and my acting at night at the same time. As I walked, I thought seriously about giving up both acting and San Francisco. City life had become too much for me.As I walked down empty streets under tall buildings, I felt very small and cold.

3、I began running, both to keep warm and to keep away from any possible robbers(抢劫犯) . Very few peoplewere still out except a few sad-looking homeless people under blankets.About a block from my apartment (公寓房间) , I heard a sound behind me. I turned quickly, half expecting to see someone with a knife

4、or a gun. The street was empty. All I saw was a shining street-light. Still, the noise had made me nervous, so I started to run faster. Not until I reached my apartment building and unlocked the door did I realize what the noise had been. It had been my wallet falling to the street.Suddenly I wasnt

5、cold or tired any more, and I ran out of the door and back to where Id heard the noise. Although I searched the street anxiously for fifteen minutes, my wallet was nowhere to be found.Just as I was about to give up the search, I heard the garbage truck (垃圾车) pull up to the street next to me. When a

6、voice called from the inside, Alisa Camacho? I thought I was dreaming. How could this man know my name? The door opened, and out jumped a small redhaired man with an amused look in his eyes.Is this what youre looking for? he asked, holding up a small square shape.It was nearly 3 a.m. by the time I g

7、ot into bed. I wouldnt get much sleep that night, but I had got my wallet back. I also had got back some enjoyment of city life. I realized that the city couldnt be a bad place as long as people were willing to help each other.(1)How did the writer feel when she was walking home after work?A. Cold a

8、nd sick.B . Fortunate and helpful.C. Disappointed and helpless.D . Satisfied and cheerful.(2)From the first paragraph, we learn that the writer was busy .A. solving her problem at the bankB. preparing for the first night showC. learning acting in an evening schoolD. taking part in various city activ

9、ities(3)On her way home the writer .A. lost her wallet unknowinglyB. was stopped by a garbage truck driverC. was robbed of her wallet by an armed manD. found some homeless people following her(4)In the fifth paragraph, why did the writer say she was dreaming?A. Someone offered to take her back home.

10、B. A red-haired man came to see her.C. Her wallet was found in a garbage truck.D. She heard someone call her name.(5)From the text, we can infer that the writer .A. would stop working at nightB. would give up her job at the bankC. would stay on in San FranciscoD. would make friends with cleaners【答案】

11、 (1) C(2)B(3)A(4)D(5)C【解析】 【分析】文章大意:本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了 作者在忙碌的工作之后感觉十分的失望无奈,只是在她回家的路上她的钱包在不知不觉中 丢了,她在回去找钱包的路上遇到了归还钱包的清洁工,这份善良唤回了她对城市的信 心。( 1)推理判断题。根据文章第一段 I thought seriously about giving up both acting and San Francisco City life had become too much for me 我想过放弃表演和旧金山,城市生活对我来 说真是变化太大了,可推测此时的

12、作者是失望和无奈的;故选C。( 2)细节理解题。根据文章第一段 I was having trouble dealing with my part-time job at the bank and my acting at night at the same time 可知我忙于准备晚上的表演;故选B。( 3)细节理解题。根据文章第三段 Not until I reached my apartment building and unlocked the door did I realize what the noise had been It had been my wallet fallin

13、g to the sidewalk 可知在她回家的路上她的钱包在不知不觉中丢了;故选A。38细节理解题。根据文章第五段 Alisa Camacho? I thought I was dreaming How could this man know my name 可知作者觉得在做梦因为她听到了有人在喊她的名字;故选D。( 4)推理判断题。根据文章最后一段 I realized that the city couldnt be a bad place as long as people were willing to help each other 可知作者改变了对城市的态度,不再那么失望了,因

14、 此她很可能会留在旧金山;故选 C。【点评】做题时不必拘泥于书中所呈现的语篇顺序,应遵循先易后难的原则。如可先做细 节题再做推断题,因为细节题大多能直接从文中找到答案,而推断题则需对短文进行深层 理解,再作判断。2阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和 D)中选出最佳选项。While watching the Olympics the other night, I came across an unbelievable sight. It was not agold medal, nor a world record broken, but a show of someone s s

15、trong determination to win.The event was a swimming and started with only three men on the blocks. For one reason or another, two of them made mistake when they started, so they were kicked out. That would have been difficult enough, not having anyone to race against, even though the time on the clo

16、ck is what s important.I watch the man jump into the water and knew right away that something was wrong.Now I m not an expert swimmer but I do know a good jump from a poor one, and this was not exactly medal quality. When he was swimming, the crowd started to laugh. Clearly this man was not a medal

17、competitor.I listened to the crowd begin to laugh at this poor man that was clearly having a hard time.Finally he made his turn to start back. He tried his best, but clearly he was exhausted.But when they saw the man keeping on trying , they stopped laughing and beginning to cheer. Some even to stan

18、d and say: “ Come , you can do it! !” and “ Go for itA few minutes later ,this young man finally finished his race. The crowd went wild. You would have thought that he had won the gold, and he should have. Even though he recorded one of the slowest times in Olympic history, this man gave more heart

19、than any of the other competitors.Just a short year ago, he had never swam, let alone raced. His country had been asked to Sydney as manners.In a competition where players remove their silver medals feeling they have somehow been cheated out of gold, or when they act so proudly in front of their com

20、petitors, it is nice to watch this game.A man that gave his all-knowing that he had no chance, but competed because of the spirit of the games.(1)When did the event happen?A. in the evening B. in the afternoonC. in the morningD. one night(2)The underlined word “exhausted ” in paragraph 4 in closest

21、in meaning to .A. confidentB. very tiredC . happyD . very angry(3)When did the man in the article learn to swim?A. When he was a child B. Three years ago C. About one year ago D. Many years ago(4)Why did the crowd laugh at the man at first?A. Because they thought his swimming skill is bad.B. Because

22、 they didn t like him.C. Because the man was funny.D. Because the man was stupid.(5)What can we learn from the passage?A. The writer is an expert in swimmingB. There are many swimmers in the competition.C. The man is hard-workingD. The man was well trained for swimming.答案】 ( 1)D2)B3)C4)A5)C解析】 【分析】细

23、节理解。根据第一段第一句While watching the Olympics the other night, I came across anunbelievable sight 可知是一天晚上在看奥运比赛的时候,故选D。词义猜测。根据第四段句意:最后他转身往回游,他尽了最大努力,但是明显精疲力尽 了。 confident 自信的; very tired 非常疲劳的; happy 高兴的; very angry 非常生气的。故选B。细节理解。根据倒数第三段Just a short year ago, he had never swam, let alone raced. 可知一年前还不会游

24、泳,更不用说比赛,故选C。推理判断。根据第三段 Now I m not an expert swimmer but I do know a good jump from a poor one, and this was not exactly medal quality 可知我虽然不是专业的但是还能分得出跳跃 的好坏,他不具备奖牌的实力。故选A。细节理解。根据文章第四段 He tried his best, but clearly he was exhausted. 可知他尽最大的 努力,倒数第三段的 Just a short year ago, he had never swam, let

25、alone raced 可知他一年前 还不会游泳,所以他是一个勤奋的人。故选C。【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文 章中寻找答案。3阅读理解17-year-old Brennan Agranoff, a colorblind boy, started his custom sock business in middle school, with a small loan (贷款) he got from his Parents. Up till now. Up till now, he has sold over $1 million worth o

26、f socks online in the last four years.Brennan thought of the idea for his custom sock company at just 13 years old. He was attending a high-school basketball game in his hometown of Sherwood, Oregon, and noticed that many kids his age were wearing the same white Nike sport socks. The boy told himsel

27、f that if these white plain socks were so popular with kids, then some cool custom designs would surely be an even greater hit.But the boy didnt tell his parents about the business idea immediately. He spent six months researching things like printing machines and technology and drawing up a busines

28、s plan. Only when he had everything planned out did he ask his parents for a loan. They thought the idea was a little out there, Brennan recently told CNN Money, but he kept pushing, and finally received a $3,000 loan to start his company. Then he began to work on his own designs. The fact that he w

29、as colorblind didnt stop him and he has created over 200 designs now.Business was slow the first year, but then Brennan started pushing hisHoopSwagg productsheavily on the Internet. Orders soon started coming in in large numbers, and HoopSwagg became a popular brand among custom sock lovers. Right n

30、ow, his designs can be found on HoopSwagg website, Amazon and eBay.Four years after starting his business, Brennan has achieved great success while balancing (平 衡) school, house chores and his social life. And he says he loved every minute of it.(1)The second paragraph mainly tells us how Brennan .A

31、. designed his custom socksB. got his business ideaC. organized the basketball matchD. managed his company(2)To start his business, Brennan .A. bought some Nike socksB . made a business planC. asked teachers for adviceD . got money from friends(3)It can be inferred (推断) from the passage that Brennan

32、 .A. got no support from his parents at allB. stopped designing because of his eyesC. was too busy to do house choresD. enjoyed both his study and business(4)Which word can best describe Brennan according to the passage?A. HonestB. KindC. Creative D. Helpful【答案】 ( 1)B(2)B(3)D(4)C【解析】 【分析】本文讲述了一个中学生

33、Brennan 在一次参加篮球比赛的时候,产生了创 办一个自主设计袜子的公司,他申请贷款开办了公司,并取得了很大的成功。( 1)主旨题。 He was attending a high school basketball game . noticed that many kids hisage were wearing the same white Nike sport socks. The boy told himself that if these white plain socks were so popular with kids, then some cool custom desi

34、gns would surely be an even greater hit. ,这一段介绍了 Brennan 在参加一个中学篮球比赛的时候,看到很多像他那么大 的孩子们都穿着相同的白色的 Nike 运动袜,于是他想到自主设计的袜子会更加受到孩子们 的欢迎,因此这一段介绍的是 Brennan 是如何产生了这个商业想法的,故选B。( 2 )细节题。根据 He spent six months researching things like printing machines and technology and drawing up a business plan. 可知他做了个计划,故选 B

35、。( 3)推理题。根据 Brennan has achieved great success while balancing (平衡) schoolhouse chores and his social life 可知, Brennan 成功地平衡了他的学业和他的社会生活,由此我们 可以知道,他既喜欢他的学业又喜欢他的生意,故选D。( 4)主旨题。这篇短文讲述了一个中学生Brennan 在一次参加篮球比赛的时候,产生了一个想法,即自主设计袜子,还申请贷款开办了公司,取得了很大的成功,从这件事上我 们可以看到他是一个很有创造力的孩子,故 C 选项 creative 有创造力的是最合适的。Hone

36、st 诚实的; Kind 善良的; Helpful 有帮助的,故选 C。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题 3 种常考题型,细节题要注意 从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了 解大意之后找出中心思想。4根据内容,判断下列句子正误。On a farm lived a father and a son. The father always got up early and read books by the stove.One morning, the son came up to him and said, Dad, I read b

37、ooks at night but forget most of them the next morning. Whats the good of reading?The father didnt reply to his question at once. He passed him a basket that was used to carry coal. He said, Get some water from the river with the basket and then Ill tell you the answer.The son felt surprised but he

38、did as his father said. He tried many times but every time the water leaked (漏掉) from the basket.An hour later, the son came back with the empty basket and told his father it was impossible to hold water with the basket. The father said with a smile. Yes, you are right, my son. The basket cant hold

39、water. But did you notice the basket was different? The son found the dirty basket had become clean. The father continued, Reading is like holding water with the basket. Although we cant remember all we read, we have changed while reading.(1)The father was used to reading in the morning.(2)The son w

40、ondered if reading was good for him.(3)The father didnt answer his sons question because he thought it was stupid.(4)The basket had no difference after the son used it to get water from the river.(5)From the passage, we know that reading can make a difference to a person. 【答案】 ( 1)1(2)1(3)0(4)0(5)1【

41、解析】 【分析】主要讲了父亲是怎样教育儿子读书的好处的。( 1)细节题。根据 The father always got up early and read books by the stove. 可知父亲总是 早起在炉子旁边读书,故填正确。( 2)细节题。根据 Dad, I read books at night but forget most of them the next morning. Whats the good of reading? 可知儿子问父亲读书的好处是什么,即想知道读书是否有好处, 故填正确。(3)细节题。根据后文可知父亲通过用篮子取水的事情回答儿子的问题,故填错误。

42、( 4)细节题。根据 The son found the dirty basket had become clean 可知儿子发现脏的篮子 取水后变得干净,故填错误。(5)细节题。根据全文可知读书可以对人产生作用,故填正确。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。5阅读理解I will never forget the lesson about my window. Four years ago, I moved to a house in a large town. One of my new neighbors house was only a few feet a

43、way from mine. There lived a woman. Through one of my windows, I could see her reading by her window every afternoonSeveral months later, I found I couldnt see the woman clearly. I thought her window was too dirty. I said to myself, Why doesnt she clean her window? It looks terrible!One afternoon, I

44、 decided to clean my house including (包括) the window. I felt tired after three hours of hard work. So I sat down by the window for a rest. What a surprise! I could see the woman reading there clearly again! By that time, I realized that my own window was too dirty, not hers! I really felt ashamed fo

45、r myself. I had been watching her through my dirty window in the past days!The experience is very important for me. So I try to clean the window of my heart before judging (评判) others,1)How long has the writer lived in the house?D . Five years.A. Two years.B . Three years.C . Four years.(2)The write

46、r couldnt see the woman clearly because.A. the writers window was dirtyB. the womans house was too farC. the woman didnt open her windowD. the womans window was dirty(3)It took the writer to clean the house that afternoonA. two hoursB. three quartersC. the whole afternoonD. three hours4) The underli

47、ned word ashamed meansA. 高兴的B. 放松的C. 羞愧的D. 激动的5) According to the passage, the writer has learnt how toA. clean the house 【答案】 ( 1)CB. judge othersC. help neighborsD. watch others2)A3)D(4)C(5)B【解析】 【分析】短文大意:本文主要讲述了作者搬家后的亲身经历,他没有清理自己的 窗户,却认为别人的窗户不干净,所以对自己的行为感到很羞愧。作者通过这件事也学会 了如何评判别人。1)细节题,根据首段Four yea

48、rs ago, I moved to a house in a large town.可知作者搬进房子已经四年了,故选 C。2)细节题,根据第三段I could see the woman reading there clearly again! By thattime, I realized that my own window was too dirty, not hers! 原因是因为他自己的窗户太脏了,所以 A 项正确,故选 A。可知,作者看不清这个女人的3)细节题,根据第三段One afternoon,I decided to clean my house including (包可

49、知,作者下午打扫房子花费括) the window. I felt tired after three hours of hard work.了三个小时,故选 D。( 4)词义题,根据第三段 By that time, I realized that my own window was too dirty, not hers! I really felt ashamed for myself. 可知通过这件事,作者对自己的行为感到很羞愧,所 以 ashamed 意为 “羞愧的 ”最符合语境 , 故选 C。( 5)推理题,根据末段 So I try to clean the window of

50、my heart before judging(评判)others. 可知 , 作者 通过此事学会了如何评判别人 , 故选 B。【点评】考查阅读理解, 首先浏览题干, 画出题干设问中的关键词。其次带着题干问题和 关键词有目的的去通读全文, 并在文中寻找相关信息, 最终确定答案。6阅读理解A few months ago, a friend of mine told me something about a woman named Virginia Feigles. Virginia Feigles had always planned to go to college. She couldnt

51、 make her dream come true when she was young because her parents were poor. She got married early, and soon became a mother. Year after year, time passed quickly. But Feigles never forgot her dream. After working as a hairdresser (理发师) for twenty years, she finally decided to change her life, when s

52、he was already forty-four.Feigles first went to a night school to learn high school lessons. After a few months, she applied (申请) to Bucknell University. It was hard for her to study in the university. She couldnt understand what the teacher taught in class. She also had to work at night. After work

53、, she kept learning until very late. She thought about giving up many times, but she never really did that. After a lot of such hard days, Feigles graduated (毕业) successfully and soon became an engineer!I heard this story when I was at the bottom of my life. I was no longer young and I lost my job.

54、Feigles story inspired (激励) me a lot! If Virginia can do it, I can too! I decided to make some change to my life, too!(1)How old was Virginia Feigles when she started working as a hairdresser?A. 20.B. 24. C. 30. D. 44.(2)The underlined part did that can be replaced by .A. stopped studying in the uni

55、versity B. gave up her jobC. stopped teaching in the schoolD. worked as an engineer(3)It can be inferred (推断) that .A. Feigles family was rich when she was young.B. Feigles didnt have children.C. It was easy for Feigles to study in the university.D. Feigles story made a difference to the writers lif

56、e.(4)From the passage we can learn thatA. its expensive to go to college C. anyone can be an engineer 【答案】 (1) B(2)A(3)DB. its never too late to learn D . parents are the best teachers4)B解析】 【分析】文章大意:本文主要讲述了几个月前,我的一个朋友告诉我关于Virginia Feigles 的故事。她 直到 44 岁才开始下决心改变自己的生活,并开始学习高中和 大学的课程,通过自己的努力奋斗,最终成为了一名工

57、程师。( 1)细节题,题意: Virginia Feigles 开始当美发师的时候多大年龄了?根据第二段, After working as a hairdresser (理发师) for twenty years, she finally decided to change her life, when she was already forty-four. 可知她 44 岁的时候已经当理发师 20 年了,所以她最初开始当美发师的时候是 24 岁,故选 B。( 2)推断题,题意:划线部分 did that 可以被下列哪个选项替代?根据划线词前面的 but ,可知表示转折 , but 前后意思相反。联系上文 Feigles 申请在大学学习,她有很多次 都想放弃 ,但是从来没有真的这样去做 ,指她没有停止在大学的学习 ,故选 A。( 3)推断题,题意:根据文章内容,下列哪个选项可以被推断出来。根据第二段Shecouldnt make her dream come true when she was young because her parents were poor. 可知 A 项错误。根据第二段 She got married early, and soon became a mother.可知 B 项

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论