2019高考英语二轮复习第三部分专题一第3课时字斟句酌-驾驭推理判断类题目练习_第1页
2019高考英语二轮复习第三部分专题一第3课时字斟句酌-驾驭推理判断类题目练习_第2页
2019高考英语二轮复习第三部分专题一第3课时字斟句酌-驾驭推理判断类题目练习_第3页
2019高考英语二轮复习第三部分专题一第3课时字斟句酌-驾驭推理判断类题目练习_第4页
2019高考英语二轮复习第三部分专题一第3课时字斟句酌-驾驭推理判断类题目练习_第5页
已阅读5页,还剩17页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、(全国通用) 2019高考英语二轮复习 第三部分 专题一 第 3课时 字 斟句酌- 驾驭推理判断类题目练习体裁:议论文 话题:咖啡馆词数:340 时间:7'(2015 新课标全国卷 I , D)Conflict is on the menu tonight at the cafe La Chope.This evening , as on every Thursday night , psychologist Maud Lehanne is leading two of France's favorite pastimes , coffee drinking and the“

2、talkingcure ” .Here they are learning to get in touch with their true feelings.It isn't always easy.The customers some thirty Parisians who pay just under $2 (plus drinks) per session are quick to intellectualize ( 高 谈 阔 论 ) , slow to open up and connect. “ You are forbidden to say one feels , o

3、r people think ,” Lehanne told them. “Say I think ,Think me . ”A cafe society where no intellectualizing is allowed ? It couldn't seem more un French.But Lehanne's psychology cafe is about more than knowing oneself: It'strying to help the city's troubled neighborhood cafes.Over the y

4、ears , Parisian cafes have fallen victim to changes in the French lifestyle longer working hours , a fast food boom and a younger generation's desire to spend more time at home.Dozens of new theme cafes appear to change the situation.Cafes focused around psychology,history , and engineering are

5、catching on , filling tables well into the evening.The city's “ psychology cafes ”, which offer great comfort , are amongthe most popular places.Middle aged homemakers, retirees , and the unemployed come to such cafes to talk about love , anger and dreams with a psychologist.And they come to Leh

6、anne's group just to learn to say what they feel. “ There's a strong need in Paris for communication ,”says Ma urice Frisch a cafe La Chope regular who works as areligious instructor in a nearby church. “ People have few real friends.And they need to open up. ” Lehanne says she'd like to

7、 see psychology cafes all over France.“ Ifpeople had normal lives , these cafes wouldn't exist ,” she says ,“ If life weren't a battle , people wouldn't need a special place just to speak. ” But then , it wouldn't be France.【语篇解读】 这是一篇议论文。作者从 La Chope 咖啡馆的经营特色谈起,介绍了巴黎的一些主题咖啡馆经营理念的变化及

8、其大受欢迎的原因。1 .What are people encouraged to do at the cafe La Chope?A.Learn a new subject.B.Keep in touch with friends.C.Show off their knowledge.D.Express their true feelings.答案 D 推理判断题。根据短文第一段第二句可知,顾客在这里可以学着与他们内心的真实情感取得联系。亦即将自己的真实情感表达出来。故答案为D。 2 .How are cafes affected by French lifestyle changes?A.

9、They are less frequently visited.B.They stay open for longer hours.C.They have bigger night crowds.D.They start to serve fast food.答案 A 推理判断题。由第二段“ Over the years , Parisian cafes have fallenvictim to changes in the French lifestyle.”一句可知,在过去的几年里,巴黎咖啡馆的生意因法国人生活方式的变化而受损。由此可以推断,人们不再那么频繁地光顾咖啡馆了。因此答案为A。

10、 3 .What are theme cafes expected to do?A.Create more jobs.B.Supply better drinks.C.Save the cafe business.D.Serve the neighborhood.答案 C 推理判断题。第二段最末两句所传达的信息是:许多主题咖啡馆似乎要改变这种状况。那些聚集心理、历史和工程的咖啡馆大受欢迎,顾客盈门。据此可以判断这些咖啡馆是想通过改变管理理念挽回惨淡的生意。因此答案为C。 4 .Why are psychology cafes becoming popular in Paris?A.They b

11、ring people true friendship.B.They give people spiritual support.C.They help people realize their dreams.D.They offer a platform for business links.答案 B 推理判断题。根据短文最后一段的前两句可知,料理家务的中年人,退休及失业人员来到这些心理咖啡馆,敞开心扉,与心理专家谈论爱恨情仇,以期获得精神上的支持。 offer great comfort( 提供慰藉 ) 为解答本题的关键信息。因此答案选 B。 Passage 2体裁:说明文 话题:求生 词

12、数:340时间:71(2015 北京卷,A)The Boy Made It!On Sunday, Nicholas, a teenager, went skiing at Sugarloaf Mountain in Maine.In the early afternoon, when he was planning to go home, a fierce snowstorm swept into the area. Unable to see far, he accidentally turned off the path. Before he knew it, Nicholas was l

13、ost, all alone! He didn't have food, water, a phone, or other supplies. He was getting colder by the minute.Nicholas had no idea where he was. He tried not to panic.He thought about allof the survival shows he had watched on TV. It was time to put the tips he had learned to use.He decided to sto

14、p skiing. There was a better chance of someone finding him if hestayed out. The first thing he did was to find shelter from the freezing wind and snow. If he didn't, his body temperature would get very low, which could quickly kill him.Using his skis, Nicholas built a snow cave. He gathered a hu

15、ge mass of snow and dug out a hole in the middle. Then he piled branches on top of himself, like a blanket, to stay as warm as he could.By that evening, Nicholas was really hungry. He ate snow and drank water from a nearby stream so that his body wouldn't lose too much water. Not knowing how muc

16、h longer he could last, Nicholas did the only thing he could he huddled ( 蜷缩 ) inhis cave and slept.The next day, Nicholas went out to look for help, but he couldn't find anyone. He followed his tracks and returned to the snow cave, because without shelter, he could die that night. On Tuesday, N

17、icholas went out again to find help. He had walked for about a mile when a volunteer searcher found him. After two days stuck in the snow, Nicholas was saved.Nicholas might not have survived this snowstorm had it not been for TV. He had often watched Grylls' survival show Manvs . Wild . That'

18、;s where he learned the tips that saved his life. In each episode ( 一期节目 ) of Manvs. Wild, Grylls is abandoned in a wild area and has to find his way out.When Grylls heard about Nicholas' amazing deeds, he was super impressed thatNicholas had made it since he knew better than anyone how hard Nic

19、holas had to work to stay alive.【语篇解读】 本文主要介绍了十几岁的青少年Nicholas 在滑雪时遭遇暴风雪迷了路,他不畏艰难,利用在电视中学到的野外生存知识逃脱困境的故事。5 .What happened to Nicholas one Sunday afternoon?A.He got lost.B.He broke his skis.C.He hurt his eyes.D.He caught a cold.答案 A 细节理解题。由第一段Before he knew it , Nicholas was lost , all alone !可知 Nicho

20、las 在滑雪时突遇暴风雪而迷路。选A。 6 .How did Nicholas keep himself warm?A.He found a shelter.B.He lighted some branches.C.He kept on skiing.D.He built a snow cave.答案 D 细节理解题。由第三段Nicholas built a snow cave. 和 to stay as warm ashe could 可知, Nicholas 为了保持自己体温不降低,他建了一个雪洞。选D。 7.On Tuesday, Nicholas .A.returned to his

21、 shelter safelyB.was saved by a searcherC.got stuck in the snowD.stayed where he was答案 B 细节理解题。由第五段He had walked for about a mile when a volunteersearcher found him. 可知星期二,当 Nicholas 走出大约一英里的地方时一位自愿搜寻者找到了他。选 B。 8.Nicholas left Grylls a very deep impression because he .A.did the right things in the d

22、angerous situationB.watched Grylls' TV program regularlyC.created some tips for survivalD.was very hard working答案 A 推理判断题。由最后一段最后一句 he was super impressed that Nicholas had made it since he knew better than anyone how hard Nicholas had to work to stay alive. 可知, Grylls 这个人想表达Nicholas 能在如此困难的情况下活

23、下来是非常了不起的。选A。 Passage 3 体裁:记叙文 话题:人物故事词数:357 时间:71(2014 江西卷, A)Larry was on another of his underwater expeditions(探险)butthis time , it was different.He decided to take his daughter along with him.She was only ten years old.This would be her first trip with her father on what he had always been famou

24、s for.Larry first began diving when he was his daughter's age.Similarly, his fatherhad taken him along on one of his expeditions.Since then, he had never lookedback.Larry started out by renting diving suits from the small diving shop just along the shore.He had hated them.They were either too bi

25、g or too small.Then, there wasthe instructor.He gave him a short lesson before allowing him into the water with his father.He had made an exception.Larry would never have been able to go down without at least five hours of theory and another similar number of hours on practical lessons with a guide.

26、Children his age were not even allowed to dive.After the first expedition , Larry's later diving adventures only got better and better.There was never a dull moment.In his black and blue suit and with an oxygen tank fastened on his back , Larry dived from boats into the middle of the ocean.Dange

27、rous areas did not prevent him from continuing his search.Sometimes,his was limited to a cage underwater but that did not bother him.At least, he wasstill able to take photographs of the underwater creatures.Larry's first expedition without his father was in the CaymanIslands.There werenumerous

28、divingspots in the area and Larry was determined to visit all ofthem.Fortunatelyfor him, a man offered to take him around the differentspots forfree.Larry did not even know what the time was,how_many_spots_he_dived into or_how_many_photographs he_had taken.Thedivingspots afforded such a wide array o

29、f fish and sea creatures that Larry saw more than thirty varieties of creatures.Larry looked at his daughter.She looked as excited as he had been when he washer age.He hoped she would be able to continue the family tradition.Already, shelooked like she was much braver than Larry had been then.This w

30、as the key to a successful underwater expedition.【语篇解读】这是一篇写人的记叙文。受父亲熏陶,Larry从十岁起就跟着父亲学潜水,进行水下探险。如今他要带着比当年自己还要勇敢的女儿进行探险之旅。1.1 n what way was this expedition different for Larry?A.His daughter had grown up.B.He had become a famous diver.C.His father would dive with him.D.His daughter would dive with

31、him.答案 D 细节理解题。短文首句".but thi s time , it was different.He decided to take his daughter along with him. ”是答题的依据。 10 .What can be inferred from Paragraph 2?A.Larry had some privileges.B.Larry liked the rented diving suits.C.Divers had to buy diving equipment.D.Ten-year-old children were permitted

32、 to dive.答案 A 推理判断题。由"made an exception(破例 ),作为例外”及第二段末句 aChildren his age were not even allowed to dive.” 提供的信息可以看出Larry受到特别待遇。11 .Why did Larry have to stay in a cage underwater sometimes?A.To protect himself from danger.B.To dive into the deep water.C.To admire the underwater view.D.To take

33、photos more conveniently.答案 A 细节理解题。第三段中间“ Dangerous areas did not prevent him from continuing his search. ” 一句说明A项正确。迷惑较大的D项可由第三段末尾一句排除。 12 .What can be learned from the underlined sentence?A.Larry didn't wear a watch.B.Larry was not good at math.C.Larry had a poor memory.D.Larry enjoyed the ad

34、venture.答案 D 句意推断题。探险活动让Larry 忘记了时间,可见他是多么地投入;不记得到过多少地方,也不清楚拍了多少照片,说明他探险次数之多。如此地乐此不疲只能说明 Larry 非常热爱探险。 13 .What did Larry expect his daughter to do?A.Become a successful diver.B.Make a good diving guide.C.Take a lot of photos underwater.D.Have longer hours of training.答案 A 推理判断题。由文末一句“ This was the

35、key to a successful underwater expedition. ”可知答案。 Passage 4体裁:记叙文话题:人生经历词数:288 时间:6'(2014 山东卷,B)It was one of those terribly hot days in Baltimore.Needlessto say , it was too hot to do anything outside.But it was also scorching in ourapartment.This was 1962, and I would not live in a place with

36、an air conditionerfor another ten years.So my brother and I decided to leave the apartment to findsomeplace indoors.He suggested we could see a movie.It was a brilliant plan.Movie theaters were one of the few places you could sit all day and mostthrough two movies.Thenimportant sit in air conditioni

37、ng.In those days , you could buy one ticket and sitthe theater would show the same two movies again.If youwanted toyou could sit through them twice.Most people did not do thatbut themanager at our theater , Mr.Bellow , did not mind if you did.That particular day, my brother and I sat through both mo

38、vies twice , trying to escape the heat.We bought three bags of popcorn and three sodas each.Then, we satand watched The Music Manfollowed by The ManWhoShot Liberty Valance.We'd already seen the second movie once before.It _ had been at the theater since January , because Mr.Bellow loved anything

39、 with John Wayne in it.Weleft the theater around 8, just before the evening shows began.But we returned the next day and saw the same two movies again , twice more.And we did it the next day too.Finally , on the fourth day , the heat wave broke.Still , to this day I can sing half the songs inThe Mus

40、ic Manand recite halfof John Wayne and Jimmy Stewart's dialogue from The ManWhoShot Liberty Valance! Those memories are some of the few I have of the heat wave of 1962.They're really memories of the screen , not memories of my life.【语篇解读】本文是一篇记叙文,记述了 “我”对以前“热天”里的生活回忆。1.1 In which year did th

41、e author first live in a place with an air conditioner?A.1952.B.1962.C.1972.D.1982.答案 C 数字计算题。根据第一段"This was 1962, and.for another ten years.”可知。15 .What does the underlined word "It " in Paragraph 3 refer to?A.The heat.B.The theater.C.The Music ManD.The ManWhoShot Liberty Valance.答案

42、D 代词指代题。根据第三段We'd already seen the second movie oncebefore ,因此“ it ”指上句中的第二部电影。16 .What do we know about Mr.Bellow?A.He loved children very much.B.He was a fan of John Wayne.C.He sold air conditioners.D.He was a movie star.答案 B 推理判断题。第三段中最后一句提到第二部电影, The ManWhoShot LibertyValance 自从一月份就开始在剧院上映,是

43、因为 Bellow 先生喜欢关于在该电影出演的John Wayne的一切,由此可推断Bellow先生是Wayne的粉丝。17 .Why did the author and his/her brother see the same movies several times?A.The two movies were really wonderful.B.They wanted to avoid the heat outside.C.The manager of the theater was friendly.D.They liked the popcorn and the soda at t

44、he theater.答案 B 推理判断题。根据文章第二、三段可知,作者与他的哥哥为了避暑而重复地看电影。 18 .What can we learn from the last paragraph?A.The author turned out to be a great singer.B.The author enjoyed the heat wave of 1962.C.The author's life has been changed by the two movies.D.The author considers the experience at the theater

45、unforgettable.答案 D 推理判断题。根据最后一段最后两句话可以推断出答案。 Passage 5体裁:记叙文 话题:真诚交流词数:375时间:T(2014 3胡d匕卷, A)Before I had my son , I spent two years working with childrenwith disabilities.I learned that shouting and threats of punishment would resultin a disaster.Coming up against their behaviour could only make th

46、e jobharder andtheir behaviour more extreme.I found something that worked, though.There was a very naughty boy in the nursery and a teacher who was generally very confident with the children was asked to take charge of him.One day the boy joineda session in the room next to mine.His appearance creat

47、ed an atmosphere of tension.He spent the entire session running around , hitting and kicking , and destroying property.I was in the craft room working with some other children when myco worker told methat this boy's teacher was in tears , and could not get control of the situation.Aswe were talk

48、ing , the boy ran in.I told my co worker that I would take care of him.I closed the door.He was full of energy, throwing things around and making ahuge mess.But I could see that he was doing all these to annoy me.He needed connection , and this was the only way he knew how to ask for it.So I sat bac

49、k downand kept quiet.Then he slowed down and began making a rocket.I talked to him aboutit.We continued like this for a few minutes before I slipped into the conversation :“ So what happened today ?”It was purely a question , no blame or anger in my tone.I believe that if I hadcriticized him , the g

50、ate that was slowly opening would have shut firmly closed.Hetold me that the teacher didn't let him do what he knew well due to safety but asked him to do what he disliked.He also admitted that he had enjoyed making her run around and saw it as a game.I explained that his teacher had not seen it

51、 as a game and wasvery upset.This again was stated simply as a fact.I suggested that next time he had a session , he talk about what he hoped to do at the start, which might be easierfor everyone.He agreed and was quiet for a moment.Then he looked at me with tearsin his eyes before quietly asking if

52、 he could go to find his teacher to apologize.【语篇解读】 作者通过和一个小男孩相处的故事,告诉我们,大声地批评和恐吓调皮的孩子只能使事情变得更糟糕,给予孩子更多的时间和宽容可以使事情变得好起来。19 .The boy made trouble for his teacher because he .A.was accused of destroying propertyB.was told not to yell at other childrenC.was made to do things against his willD.was blam

53、ed for creating an air of tension答案 C 细节理解题。根据文中最后一段“ He told me that the teacher didn't let him do what he knew well due to safety but asked him to do what he disliked.”可知,老师让他做他不喜欢的事情。 20 .Why didn't the author do anything about the boy's bad behavior at first?A.She didn't want to

54、make it worse.B.She didn't mind the huge mess at all.C.She was tired of shouting and threats.D.She hadn't thought of a coping strategy.答案 A 细节理解题。根据第四段第2 至 3 行 But I could see that he was doing allthese to annoy me.He needed connection , and this was the only way he knew how to ask for it.So

55、 I sat back down and kept quiet.可知作者一开始不去纠正这个男孩的不良行为是因为这是孩子特有的表达方式,作者要做的不是批评、要求孩子,而是耐心地等孩子平静下来。同时,作者处理这件事的方式与全文主题句 I learned thatshouting and threats of punishment would result in a disaster 相对应。故选A。 21 .The author managed to get the boy to talk to her by .A.playing games with himB.giving him a good

56、 suggestionC.describing his teacher's feelingsD.avoiding making critical remarks答案 D 细节理解题。根据文章最后一段第二句 I believe that if I had criticizedhim , the gate that was slowly opening would have shut firmly closed. 答案为D。 22 .Why did the boy have tears in his eyes in the end?A.He was sorry about his repu

57、tation.B.He was regretful about his behavior.C.He was fearful of the author's warning.D.He was sad for the author's misunderstanding.答案 B 细节理解题。根据文章最后一段最后一句 Then he looked at me with tearsin his eyes before quietly asking if he could go to find his teacher to apologize可知男孩要向老师道歉,为自己之前的行为感到后悔

58、,故选 B。 题组二 尝试模拟Passage 1体裁:议论文话题:心理健康词数:310 时间:71(2015 南昌二模)More and more people come to realize that negative self- talkand negativeenergy can affectyou in many ways and causeyou additionalstress.Becauseof this , developingmore positive self talk is animportantwaytoreduce stressin your life.You canhelp yourself maintain a positiveframe ofmind,which will help with positive self talk by surrounding yourself with

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论