最新中考初中时态考点总结_第1页
最新中考初中时态考点总结_第2页
最新中考初中时态考点总结_第3页
最新中考初中时态考点总结_第4页
最新中考初中时态考点总结_第5页
免费预览已结束,剩余2页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、中考初中时态考点总结A. beginsB.beganC. was beginning D. has begun一般现在时主语+do/ does1、 表示现在经常或反复发生的动作或存在的状态,常和often , always, usually .sometimes,everyday等时间状语连用;2、 表示客观事实或普遍真理;The sun rises in the east.3、 由when, before, after, if, unless, as soon as引导的从句,主句用将来时从句用一般现在时I will tell him as soon as he comes back.一般将

2、来时will/ shall do1、shall, will +动词原型构成一般将来时;2、am (is , are) going to +动词原型,表示近期打算去做的事情或可能要发生的事情;there is going to be3、表示"去向"的动词,可以用进行时表示将来时come, go, arrive, leave, leave forI'm leaving for Beijing the day after tomorrow.(真题讲解)39. The lawyer by a few reporters when he appears in the hall

3、 this afternoon.A. will be interviewedB. has been interviewedC. is interviewedD. was interviewed41. Kevin promises that if anyone has difficulties in thejob, he the first oneto help.A.will beB.would beC.wasD. has been一般过去时主语+did1、常和表示过去的时间状语连用,如 yesterday, last week, three years ago , in 1987, at th

4、e time , in the past2、过去习惯性动作used to do(真题讲解)63. The new iPhone X cost nine thousand and two hundred yuan.(改为一般疑问句)the new iPhone X nine thousand and two hundred yuan?62. Students in our school have lunch at about half past eleven every day.(改为一般疑问句)students in our school lunch at about half past el

5、even every day?62. Molly had to come to the airport at six that morning.(改为否定句)Molly to come to the airport at six that morning.62. You have never seen such a beautiful sunset.(改为一般疑问句 )you seen such a beautiful sunset?35. The world ' s biggest e-business making Single ' s Day shopping celeb

6、rationin 2009.(真题讲解)65. Hospital in Shanghai will use more robots to treat patients.(改为被动语态)More robots will to treat patients at hospital in Shanghai.34. His father from England in three days.A) returns B) has returnedC) will returnD) returned现在进行时 am/ is/ are + doing常用时间状语 now, at present , for th

7、e time being, look, listen, be careful(真题讲解 )Look, Jane ' s grandma with some aged people.A. dances B. danced C. is dancing D. was dancing过去进行时 was/ were + doing常用时间状语at that moment, this time yesterday, at six yesterday morning, from two to threeyesterday afternoon.也常用于when和while引导的时间状语从句When I

8、 was having dinner with my family last night, the telephone rang.(真题讲解)40. Tim a detective story written by Arthur Conan Doyle this time yesterday.A. readB. readsC. was reading D. is reading37. Nancy for the speech contest while her classmates were watching the game.A. is preparingB. has preparedC.

9、was preparingD.will prepare现在完成时have/ has + done1 .常用的时间状语和副词 :never, ever, already, yet, just, recently, so far, up to now, in the past 10 years.2 . already & yetI have already read the book,(改否定句 )I read the book.3 . since&forI have learned English since 2004 (对划线部分提问)I have learned Englis

10、h for 14 years (同上)4 .延续性动词和瞬间动词I this book for a week.A. have bought B. have had C. bought D. buy(真题讲解)38. David knows much about the city because he there three times.A. had goneB. had been C. has gone D. has been40. A: Have you seen Mrs. Smith lately?B: No. She Australia for business. She' ll

11、 come back in two days.A. has comes to B. has gone toC. had gone toD. has been to36. The company a lot of money since the new project was carried out.A. has madeB. had madeC. will makeD. would make37. Doris dancing in the school club for about ten months and can dance well now. A.is learningB.will l

12、earnC.learnsD.has learned40. Oh, my god. The children an awful mess in the kitchen! I have to clean it.A) are makingB) have madeC) will makeD) made过去完成时had + done1 .表示过去的过去,常用的时间状语: by the end of last year, before I entered the school2 .用于主句为一般过去时的宾语从句中He told me that he had been to China twice.(真题讲

13、解)65.“ Have you ever been in a maglev train? ” Our science teacher asked us.(合并成一句)Our science teacher asked us we ever been in a maglev train.42. By the time I found the website, they all the tickets.A. are selling B. have sold C. had sold D. will sell过去将来时would do/ was(were) going to do1 .表示从过去的某个

14、时间看来,将要发生或者存在的状态,常用于宾语从句和间接引语当中。(真题讲解)66. Tony asked his mum, " How will we spend the Spring Festival? ”(改为 宾语从句)Tony asked his mum how spend the Spring Festival.一、英语阅读理解专项练习试卷 1 .阅读理解As a young woman , my mother worked in the kitchen of a large farm owned by Fanny Cratty. She was hardworking a

15、nd had a special skill in making delicious strawberry jam.Aunt Fanny was single and had no children. She didn't like to share love with others. I thought she was very lonely , although she didn't mind it. She had a workshop where my mother helped her make the best strawberry jam , and everyo

16、ne in our town bought it. But aunt Fanny asked my mother not to tell the recipe(秘方)of making the strawberry jam to others.When the strawberries were ripe , my family would pick them together. We talked and laughed , experiencing the fun of picking strawberries. But aunt Fanny never joined us. She ju

17、st asked us to pick strawberries quickly and make more strawberry jam to make more money for her. Each person in our town said that she just paid attention to money rather than anything else. What a poor woman! It's no use having too much money because she had no family and friends to share her

18、happiness during her lifetime.Maybe it was the recipe that brought success to aunt Fanny. But to me, it was just a common recipe. Money can make you feel rich for a while , but it is the beautiful days spent with family and friends that truly make you rich.(1) Who owns the recipe of making the best

19、strawberry jam?Co不关注。都认为她可怜,因为她没有家人和朋友在她的一生中分享她的幸福。答案为A. The writer's mother.B. The writer. C. Aunt Fanny. D. Fanny's mother.(3) C词意猜测题。根据短文最后的句子“but it is the beautiful days spent with family and friends(2) Why do people in the town think aunt Fanny is poor?that truly make you rich.使你真正富有的是

20、与家人和朋友一起度过的美好时光。故答案为C。A. Because she needed to work hard in her workshop.B. Because she paid attention to nothing except money.C. Because she had no close friends to shared her success.D. Because she always thought of helping others rather than herself.(3) What does the last word"rich " me

21、an in this passage?It means.A. the success of making strawberry jamB. having the recipe and much moneyC. the happiness, one's family and friendsD. owning a big house and the large farm【答案】(1) AC(3) C【解析】【分析】短文大意:作者的妈妈拥有一种特殊的制作美味草莓酱的技巧。每年她帮助范 妮姨妈做最好的草莓果酱,但范妮姨妈不让她把制作草莓酱的配方告诉别人。镇上的每个人都说 范妮姨妈只关注钱而不是

22、其他的东西。都认为她可怜,因为她没有家人和朋友在她的一生中分享 她的幸福。而作者认为使你真正富有的是与家人和朋友一起度过的美好时光。是亲情与友情。(1) A 细节理解题。根据短文中的句子“Shewas hardworking and had a special skill in makingdelicious strawberry jam.她很勤'劳,有一种特殊的制作美味的草莓酱的技巧。可知作者的妈妈拥有制作美味的草莓酱的食谱。答案为Ao(2) C细节理解题。根据短文中的句子“Each person in our town said that she just paid attenti

23、on tomoney rather than anything else. What a poor woman! It's no use having too much money because she had no family and friends to share her happiness during her lifetim e.可知, 除了钱之夕卜他什么也2 .阅读理解Mr. and Mrs. Smith have two children, Kevin and Jenny. The whole family are all busy, so they often le

24、ave notes to each other. Here are these four notes of today.3:30 pmTo Kevin,Mr. King rang, tellingthere is no footballpractice today, and he asked you to get ready for the football match tomorrow.Jenny4:00 pmTo Jenny,It's your turn to walk our pet dog Teddy and play with him after school.Kevin6:

25、45 pmTo all,Has anyone found my tennis shoes? I'm doing my homework in my bedroom.Kevin9:00 pmTo Kevin,I saw your shoes this morning.Theysmelt terrible so I put them outside the back door. Good night, dear!Mum(1) was asked to walk the pet dog after school.A. MumB. KevinC. Jenny(2) Kevin was doin

26、g his homework in the.A. bedroomB. gardenC. living room(3) Kevin could find his tennis shoes at 6:45 pm.A. under the deskB. outside the back doorC. in the bag(4) What will Kevin probably do tomorrow?A. Play with Teddy.B. Play tennis.C. Play in a football match.3.根据短文内容,判断正误。 What can we learn from t

27、he notes?A. Teddy doesn't like to stay at home.B. Mr. King may be a coach.C. Mum washed Kevin's shoes.【答案】(1) CA(3) B(4) CB【解析】【分析】短文大意:本文讲述了斯密斯夫妇有两个儿女。一个是凯文,另一个是珍妮。由于比较忙,所以他们彼此留言。本材料就他们之间的留言。(1)细节理解题。根据To Jenny, It's your turn to walk our pet dog Teddy and play with him afterschool,珍妮,轮

28、到你今天放学后遛咱们的宠物狗泰迪。故选Co(2)细节理解题, 根据 6:45 pm,To all,Has anyone found my tennis shoes ? I'm doing my homework in my bedroom , Kevin,可知,时间6: 45,有谁见到我的网球鞋,我在卧室做作业。故答案选A。(3) 细节理解题。根据 I saw your shoes this morning. They smelt terrible so I put them outside the back door. Good night, dear! Mum.可知,我在今天早上看

29、到你的鞋, 太难闻了,于是我就把它们 后门的外面。可知可以在后门外找到球鞋。故选Bo(4)细节理解题。根据 To Kevin, Mr, King rang, telling there is no football practice today , and he asked you to get ready for the football match tomorrow , 致凯文, 王先生打电话,说今天不进行足 球训练,他让你准备一下明天的足球比赛,可知明天凯文要参加足球比赛。故选Co(5) 细节推断题。 根据 To Kevin, Mr, King rang, telling there i

30、s no football practice today , and he asked you to get ready for the football match tomorrow , 致凯文, 王先生打电话,说今天不进行足球训练,他让你准备一下明天的足球比赛。可知王先生可能是一位足球教练。故选Bo【点评】此题考查阅读理解。先分析问题,然后带着问题仔细阅读图表中的内容,从细节中找 出问题的信息确定正确答案。I was 15 months old, a happy and carefree kid, until the day I fell. It was a bad fall. I lan

31、ded on a piece of glass that cut my eye badly. From then on, my injured, sightless, cloudy gray eye lived on with me.Sometimes people asked me embarrassing (使人难堪的)questions. Whenever kids played games, I was the "monster". I was always imagining that everyone looked down on( 瞧不起)me. Yet mu

32、m would say to me, "Hold your head up high and face the world." I began to depend on that saying. As a child, I thought mum meant, "Be careful , or you will fall down or bump into something because you are not looking. "As a teenager, I usually looked down to hide my shame. But I

33、 found that when I held my head up high, people liked me.In high school, I even became the class president, but inside I still felt like a monster. All I really wanted was to look like everyone else. When things got really bad, I would cry to my mum and she would look at me with loving eyes and say,

34、" Hold your head up high and face the world. Let them see the beauty that is inside instead of your appearance(夕卜貌)."My mum's love was the sunshine that made me bright. I had faced hard times, and learned not only to be confident(自信的)but also to have deep compassion( 同情)for others. &qu

35、ot;Hold your head up high "has been heard many times in my home. I say it to my children. The gift my mum gave me will live on.(1) The writer imagined that everyone looked down on her because of her appearance.(2) People always asked her embarrassing questions.(3) The writer's mum said &quo

36、t;Hold your head up high" to her to make her more confident.(4) The writer understood the saying very well as a child.(5) The writer is living with a warm and brave heart now.【答案】(1)1(2) 0(3) 1(4) 0(5) 1【解析】【分析】本文讲了作者小时候因眼睛受伤导致外貌变丑而心情低落,在妈妈的帮助之下 改变自己并变得自信的故事。(1)细节理解题。根据第二段Whenever kids played g

37、ames, I was the "monster". I was alwaysimagining that everyone looked down on me ,可知作者总是想象每个人会因为她的外貌而瞧不起 她,故答案为正确。(2)细节理解题。根据第二段 Sometimes people asked me embarrassing questions,可知有时候 人们会问使人难堪的的问题,而always意为总是,故答案为错误。3 3)细节理解题。根据最后一段 My mum's love was the sunshine that made me bright. I

38、 had faced hard times, and learned not only to be confident but also to have deep compassion for others , 妈妈的 爱是照亮我的阳光,我面对困难,不仅学会了自信而且学会了深切的同情别人,可知妈妈让作者 抬头是为了让她更自信,故答案为正确。(4)细节理解题。根据第二段 As a child, I thought mum meant, "Be careful , or you will fall down or bump into something because you are n

39、ot looking." 小时候,我认为妈妈的意思是: 要小心,否则你 会摔倒或者碰到什么东西因为你没有在看路,可知作者小时候不理解这句谚语,故答案为错误。(5)细节理解题。根据最后一段"Hold your head up high "has been heard many times in my home.I say it to my children. The gift my mum gave me will live on , 抬起你的头 ”这句话在我家听到过很多 次,我也跟我的孩子们说,我妈妈给我的礼物将会永存,可知作者现在带着一颗温暖并勇敢的心 生活,故

40、答案为正确。【点评】考查阅读理解,注意理解文章大意,根据题目去文章找到对应的信息,进行理解判断。4.阅读理解This is a happy family. There are three people in it.Hi! My name is Da Tou. I have a big head and two small hands. I have two big eyes. I am wearing a yellow T-shirt. I have no brothers or sisters. My parents love me very much.This is my father.

41、He is also my good friend. He has a small head and two big hands. He wears a pair of glasses. He is a reporter(记者),so he knows a lot. He often plays games with me.This is my mother. She is a little fat. She often wears an apron She i) good at cooking. She works in a shop near our house. My mother is

42、 a kind woman.(1) What does Da Tou look like?A. He has a small head.B. He has two big hands.C. He is wearing a green T-shirt.D. He has two big eyes.(2) Da Tou's mother is good at.A. readingB. cookingC. writingD. playing games(3) What does the word "apron" mean(意思)in Chinese?A.头饰B.围裙C.女

43、性帽子D.眼镜A. A workerB. A reporterC. A playerD. A teacher(5) What's the best title(标题)of the passage (文章)?A. A good reporter. B. Da Tou and his friends. C. A happy boy. D. A happy family.【答案】(1) D(4) What is Da Tou's father?B(3) B(4) BD【解析】【分析】本文是作者家人介绍和自我介绍。(1)细节题。根据I have two big eyes ,可知大头长了

44、 2只大眼睛,故选 D。(2)细节题。根据 She is good at cooking,可知大头的妈妈擅长烹饪,故选B。(3)词义猜测题。根据 She often wears an apron. She is good at cooking她经常穿着 。她擅长 烹饪,可知,做饭穿的是围裙,故 apron是围裙的意思,故选 B。(4)细节题。根据 He is a reporter ,可知大头的父亲是记者,故选 B。(5)主旨题。根据 This is a happy family. There are three people in it 这是一个幸福的家庭。里面 有三个人,可知 A happy

45、 family适合做标题,故选 D。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案; 推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。(5) .根据短文内容出选择正确答案。Laughter improves our health against illness by about 40%.So what happens at a Laughter Club? I went along to my nearest club in South London to find out. I was quite nervous at

46、 the beginning of the class, to be honest, I wasn't interested in laughing with a group of strangers, and I was worried about looking stupid. Our laughter teacher told us to clap our hands and say “ ho ho ho, ha ha ha. " while looking at each other. However, our bodies can't tell the di

47、fference between real laughter and unreal laughter, so they still produce the same healthy effects.Surprisingly, it worked! After ten minutes everybody in the room was laughing for real and some people just couldn't stop! At the end of the class I was surprised by how relaxed-and comfortable I f

48、elt. So if you're under stress, then start laughing. You might be very pleased with the results!(1) The first Laughter Club was started in.A. IndiaB. AmericaC. BritainD. China(2) How many Laughter Clubs are there in the world today?A. Over 300.B. Over 500.C. Over 800.D. Over l,300.(3) How did th

49、e writer feel at the beginning of the class?BDo you want to live a happier, less stressful life? Try laughing for no reason at all. That's how thousands of people start their day at Laughter ( 笑声)Clubs around the world and many doctors now think that having a good laugh might be one of the best ways to stay healthy.The first Laughter Club was started in Mumbai, India, in 1995 by Dr. Madan Kataria. &qu

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论