下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、荆州市中考英语英语阅读理解练习题一、英语阅读理解专项练习试卷1 .阅读理解New York is 3 hours ahead of California, but it does not make California slow, or that New York is fast. Both are working based on their own(时ime ZoSomeone graduated at theage of 22, yet waited 5 years before finding a good job! And there is another who graduated
2、 at 27 and got hired immediately!Someone became a CEO at 25, and died at 50.While another became a CEO at 50, and lived to 90 years.Someone is still single, while someone else got married and waited 10 years having a child.There is another who had a baby within a year of marriage.Obama retires(退休)at
3、 55, but Trump starts at 70.Absolutely everyone in this world works based on their Time Zone. People can have things worked out only according to their pace.( 步调)People around you might seem to go ahead of you; some might seem to be behind you. But everyone is running their own race, in their own ti
4、me.Don't envy them or laugh at them. They are in their TIME ZONE, and you are in yours!Life is about waiting for the right moment to act. Hold on, be strong, and stay true to yourself .Fight in your time zone.So, RELAX. You're not LATE. You're not EARLY. You are very much ON TIME , and i
5、n your time zone destiny set up for you.(1) When it's 8:00 in New York, what time is it in California?A. 11:30B. 5:00C. 12:30D. 11:00(2) Which is true according to the passage?A. We should get married earlier.B. If you fall behind, you needn't to try hard.C. Obama starts his job of president
6、 at a younger age than Trump. D. Life is about waiting for the right TIME ZONE(3) What's the mea ning of the underlined word " envy " ?A.观摩嬲笑C!慕D艮随(4) According to the passage, if you don't do well in your study now, you should.A. have a rest and waitB. stay in your own TIME ZONEC.
7、 stop to have a relax.D. work hard and wait for the right moment.(5) Which do you think is the best title?A. Time ZoneB. Wait for the Right MomentC. Fight in Your Time ZoneD. You Are on Time【答案】(1) BC(3) C(4) D(5) 5) C【解析】【分析】文章大意:纽约比加州早3 个小时,但它不会让加州变慢,也不会让纽约跑得快。他们都是在属于自己的“时区 ”工作。有人在25 岁时成为CEO, 50 岁
8、去世,而有人在50岁时成为CEO),活到90岁。在这个世界上,每个人都是根据自己的时区工作的,人们只能按照自己的步调来做事。所以不要羡慕你周围的人们,也不要嘲笑他们,他们在自己的时区,而你在你的时区。生活就是等待合适的时机去行动,坚持、坚强,忠于自己,在你自己的时区里战斗。( 1 )推理计算题。根据New York is 3 hours ahead of California, 纽约比加州早3 个小时,可知当纽约是8 点时加州应是8 3=5,所以加州应是5 点,故答案选B。( 2)推理判断题。A 根据 Someone is still single, while someone else go
9、t married and waited10 years having a child. There is another who had a baby within a year of marriage. 可知文中说了有些人单身有些人结婚,有些人等10 年才有孩子,而有些人结婚一年就有了孩子,但并没有提到说我们应该早点结婚,故A 选项错误。B 根据 Life is about waiting for the rightmoment to act. Hold on, be strong, and stay true to yourself .Fight in your time zone. 可
10、知,生活就是等待合适的时机去行动,坚持、坚强,忠于自己,在你自己的时区里战斗,所以并不是说你落后了,就不必努力了,故 B选项错误。C根据Obama retires(退休)at 55, but Trump starts at 70.可知,奥巴马在55 岁退休,但特朗普在70 岁才开始,所以说奥巴马比特朗普年轻就开始了他的总统职位是正确的,故B 选项正确。D 根据 Life is about waiting for theright moment to act. Hold on, 可知,生活就是等待合适的时机去行动,而不是等待正确的时区,故 D 选项错误。本题问哪一个选项是正确的,故答案选C。(
11、3)词义猜测题。根据上文People around you might seem to go ahead of you; some mightseem to be behind you. 你周围的人可能会走在你前面,有些人可能会落在你的后面,以及Don't envy them or laugh at them.不要他们或者嘲笑他们,可知此处是与上文对应的,对于落后你的人不要嘲笑他们,那么对于走在你前面的人也应该是不要“羡慕、嫉妒”他们,故答案选C。( 4)细节理解题。根据Life is about waiting for the right moment to act. Hold on
12、, be strong,and stay true to yourself .Fight in your time zone. 生活就是等待合适的时机去行动,坚持、坚强,忠于自己,在你自己的时区里战斗,可知,如果你现在学习不好,你应该努力工作,等待合适的时机,故答案选D。( 5)标题归纳题。通过对整篇文章的理解可知,每个人都是根据自己的时区工作的,人们只能按照自己的步调来做事。所以不要羡慕你周围的人们,也不要嘲笑他们,他们在自己的时区,而你在你的时区。所以生活就是等待合适的时机去行动,坚持、坚强,忠于自己,在你自己的时区里战斗。故答案选C。【点评】阅读考题中细节理解题和猜测词义题属于客观题;主
13、旨大意题和推理判断题属于主观题。针对不同类型的题目,要有不同的解决策略。对于客观题,阅读时关注文章的细节,如时间,地点或一些具体数字,在选择答案时,务必从原文中找到确切的依据。对于主观题,不仅要弄懂文章字面的意思,更重要的是要知道文章潜在的含义,和作者所给的提示。同时要对文章的含义和作者的暗示作合理的猜测和推论。2.阅读下列短文,从下面每小题的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。DJackie visited his grandparents on their farm . And he was playing with a slingshot( 弹弓)in the woods. He p
14、ractised in the WOODS but he could never hit the target. As he was walking back, he saw Grandma's pet duck . Without thinking , he shot, hit the duck in the head . and killed it. He was very afraid . He knew Grandma loved the duck. She would be sad or even angry if she knew that her duck was kil
15、led . He then hid the dead duck under a tree . His sister Susan saw it all. but she said nothing .After lunch that day Grandma said, “ Susa,n let's wash the dishes. " ButSusan said, “Gradma. Jackie told me he wanted to help in the kitchen today , didn't you, Jackie? A nd then she whispe
16、red(小声说)to him , “ Remember the duck? ” So Jackie did the dishesLater Grandpa asked if the children wanted to go fishing , but Grandma said , " I'm sorry but I need Susan to help clean the house. " ButSusan smiled and said, “WeJl that's all right because Jackie told me he wanted to
17、 help . 'And she whispered again, “ Rememberthe duck? ” So Susan went fishing with Grandpa and Jackie stayedThese “ remember the duck " owent many days . Then finally Jackie couldn't stand it any longer. He came to Grandma and told her that he had killed the duck . She gave him a hug ,
18、and said , “ Sweetheairt I know . You see, I was standing at the window and I saw the whole thing . But because I love you , I forgave you . But I just wanted to see how long you would let Susan make a slave of you.”11) What did Jackie hit with the slingshot at last?A. The target.B. A rabbit.C. The
19、pet duck.D. A pet dog.(2) Susan didn't tell Grandma about Jackie's secret because .A. she wanted Jackie to do something for herB.she was afraid Grandma would bevery sadC. she didn't want to make Grandma angryD.she loved her brother very much(3) Jackie helped clean the house instead of go
20、ing fishing with Grandpa becauseA. he liked cleaning the houseB.Grandma asked him toC. he didn't like going fishingD.he wanted Susan to keep his secret(4) What lesson does the story want to tell us?A. It's dangerous to play with a slingshot on a farm .B. It's impossible to let girls keep
21、 secrets for you .C. It makes you feel better to tell than to hide .D. It's dangerous to let others see what you've done .【答案】(1) CA(3) D(4) C【解析】【分析】本文叙述了约翰尼由于自己的冲动把祖母的宠物鸭子射死了,他把鸭子藏在了柴堆里,可这一切都被妹妹萨利看在了眼里,妹妹就利用她知道的秘密该她干的活 就都推给约翰尼去做,这样过了几天之后,约翰尼再也受不了,于是就向祖母承认了错 误,祖母其实早就知道了这一切,她原谅了他,最后短文指出无论承认错
22、误有多难,我们 也要这样做,这样有助于我们成长。(1)细节理解题。从 he saw Grandma's pet duck . Without thinking , he shot, hit the duck in the head . and killed it ,可知他射中了鸭子,故选 C。(2)细节理解题。从 "Susq n let's wash the dishes. " But Susan said "Grandma Jackie told me he wanted to help in the kitchen today , didn
23、39;t you , Jackie?And then she whispered( 小声 说)to him , "Remember the duck?” So Jackie did the dishes 可知 Susan不告诉奶奶 Jackie 的 秘密是为了威胁他让他为她做事,故选Ao(3) 细节理解题。从 And she whispered again , “Remember the duck?” So Susan went fishing with Grandpa and Jackie stayed .可知他想要 Susan保密,故选 D。(4)主旨概括题。从最后一段可知坦白比
24、隐藏要好得多,故选Co【点评】答题中注意带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题依据。对于不能直接找到 根据的问题注意联系上下文,根据短文中心总结出正确答案。3 .阅读理解Mr. White's family decided to repair their house. Mr. White bought the house two and a half years ago. Since his kids were growing up, he and his wife wanted to make some changes to the house.They decided to kno
25、ck down their living room wall to open up the space. When the wooden walls were moved, they were shocked to find a lizard ( 蜥蜴)stuck in the small space between the walls. The lizard's foot was stuck by a nail (车丁子)which was knocked into the wall from the other side several months ago. However, t
26、hey wondered how the lizard had survived so long without moving from that place.The family decided to wait for a while and see how the lizard survived several months without moving. While they were doing other things, they kept an eye on the lizard. The son, Ray, suddenly shouted, “ Dad, look here!
27、”Another lizard appeared, carrying food to the stuck lizard's mouth. That was a real surprise! Everyone was touched that the lizard fed the other one for all this time.Both lizards had never-ending hope for each other and carried their hearts with love and care.Why can't we humans always car
28、ry that kind of love in our hearts? Life is full of all kinds of difficulties. What we can do is to give our hand to the one in need and share our love. Sharing is caring.(1) What did the White family find when moving the wooden walls?A. A lizard died between the walls.B. A lizard's foot was hur
29、t by the fallen wall.C. The nail on the wooden wall had dropped.D. A lizard was stuck in the small space between the walls.(2) What does the underlined word surVived" in Paragraph 2 mean?A.幸存Ct食匿眠(3) Which of the following is NOT true?A. The lizards didn't give up hope.C. Another lizard cam
30、e to feed the stuck one.B. The son helped the stuck lizard out.D. The family was moved by the lizard's act.(4) What does the story mainly tell us?A. Learn to trust your friends.C. Try to give love to people around us.B. Lizards can live without food.D. Animals are friendlier than humans.【答案】(1)
31、DA(3) B(4) C【解析】【分析】短文大意:本文讲的是怀特先生家里装修拆墙发现一只蜥蜴被钉住,另一只蜥蜴喂食给它生活两年的故事。同时也呼吁我们人类也要像动物似的伸出援助之手, 分享我们的爱和帮助。(1) D细节理解题。根据第二段中When the wooden walls weremoved, they were shocked to find a lizard ( 蜥蜴)stuck in the small space between the walls. 可知 移动木制墙壁时,他们震惊地发现一个蜥蜴困在墙壁之间的小空间中。所以选Do (2) A词义猜测题。根据后文中 The fami
32、ly decided to wait for a while and see how the lizard survived several months without moving.可知“survived的意思是 幸存”,所以选 A。(3) B细节理解 题。根据倒数第二段中Another lizard appeared, carrying food to the stuck lizard's mouth. Thatwas a real surprise! Everyone was touched that the lizard fed the other one for all t
33、his time. 的描 述可知是另一只蜥蜴帮助那只蜥蜴活了下来,所以选Bo (4) C主旨大意题。根据最后一段总结 What we can do is to give our hands to the ne in need and share our love. Sharing is caring.可知作者旨在通过该故事告诉人们像动物似的伸出援助之手,分享我们的爱和帮 助,所以选Co4 .阅读下列短文,从下面每题的A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。It happened many years ago, but I still remember it clearly. That day I
34、 was invited to work as a contest judge (评委)at a college. All of the students had been given a piece of paper with a topic on it. The first one to speak looked a little unhappy." My fellow students and respected judges,he said loudly, “this is anunfar 的)contest! ""I have been given th
35、is paper,“ he continued,“to speak on a topic with just a few minutes' e presarcooninghalfter me have moretime to work on their speeches!” He then left the stage and went out of the hall.I met him later by chance." Who says life is fair? ” I asked him with a smile, and I asked him towalk wit
36、h me to my car. " Havou seen the numbers they show when a new car is beingintroduced into the market, saying how economic ( 经济的)it is? "" Yes, " he nodded “ But they puta line after all these numbers. They say all the numbers are in ideal ( 理想的)road conditions! "“Yes, "
37、 he said again. " Can you show me some ideal road conditions? , and he smileasked him“The car that sells well is the one that will provide power and speed on the worst roads. That caris the winner! "We had reached my car. " Don' t look for ideal contest conditicsasd. " Fight
38、the unfair and come out a winner! "I looked back as I drove away and saw him smile and wave to me.(1) Why did the student say the contest was unfair?A. Because there was only a judge for it.B. Because other contestants had more time to prepare for it.C. Because other contestants ' topics we
39、re easier.D. Because he didn ' t like the topic.(2) What kind of car is the winner?A. The car that has power and speed on the worst roads.B. The car that is expensive.C. The car that is cheap.D. The car that has ideal road conditions.(3) What do you think of the writer?A. Strict.B. Clever.C. Hel
40、pful.D. Popular.(4) What would the student do next?A. Ask the writer more questions.B. Continue to complain about the unfair things.C. Take part in another contest.D. Fight the unfair from now on.【答案】(1) BA(3) C(4) D【解析】【分析】短文大意:作者担任评委时遇到了一位选手,他因为质疑比赛条件的公平性而退出比赛,在第二次遇到时,作者给他讲了关于车在恶劣环境中赢得冠军的事实, 借此告诉他
41、只有直面不公平,赢得胜利,才是真正的冠军。(1) 细节理解题。从"this is an unfair (不公平的)contest! ""I have been given this paper, “ hecontinued, “to speak on a topic with just a few minutes' preparation while those coming after mehave more time t o work on their speeches!可知他说不公平是因为后面的人比他有更多的时间去准备演讲,故选Bo(2) 细节理解题
42、。从"The car that sells well is the one that will provide power and speed onthe worst roads. That car is the winner! 可知选A。”( 3)细节推断题。作者在偶然遇到生气离开的参赛者后,为了告诉他生活中没有绝对的公平,要学着与不公平作斗争并成为胜者的道理,于是带着他讨论车的问题,从中可以看出作者是个热心的人,故选C。( 4)细节理解题。从“ Fight the unfair and come out a winner! ” I looked back as I drove a
43、wayand saw him smile and wave to me. 可知这个男孩听进去了作者的话,以后会与不公平作斗 争,故选D。【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文 章中寻找答案。5 阅读下列材料,从A、 B、 C、 D 四个选项中选出最佳答案。Cinyee Chiu, an artist from Taiwan, is always happy to try something new. Her amazing works won lots of prizes. Among them, "24 Solar Terms( 节气 )&q
44、uot; is the most popular.Ancient Chinese divided a year into 24 parts according to the changes of the weather. It's the24 solar terms. But not everyone knows them well. Cinyee Chiu put the 24 solar terns in pictures to help people understand them better.Cinyee turned each solar term into an anim
45、al. But these animals are not just animals. You can also find seasonal fruits, vegetables or beautiful flowers on them.When spring comes, water gets warm and fish start to swim around. So Cinyee chose fish as a symbol of Start of Spring . Also, she drew spring vegetables, Chinese chives on the back
46、of the fish.White Dew falls on about Sept. 8. It shows the beginning of the cool autumn. There are colorful leaves and cooler nights at this time of year. As the temperature falls, white dew( 露珠 ) is often seen on the grass and trees at night. For White Dew, Cinyee chose a raccoon a small animal wit
47、h thick hair. She drew white spots(小圆点)on the raccoon to show dew. And she used the dragon fruit to show the rich colors in autumn.The young artist really gave the ancient Chinese culture a new look. ( 1 ) The writer gave examples to show Cinyee's "24 Solar Terms".A. twoB. threeC. four
48、D. five( 2) From Paragraph 5, we know that .A. a raccoon likes fishB. Start of Spring falls on about Dec. 8C. White Dew shows the end of the autumn D. Cinyee used white spots to show dew( 3) According to the passage, Picture can't be from Cinyee's "24 Solar Terms".(4) The writer ma
49、inly wants to talk about.A. why Cinyee made herself knownB. who divided a year into 24 partsC. how Cinyee showed the 24 solar termsD. what Start of Spring and White Dew mean【答案】(1) AD(3) D(4) C【解析】【分析】文章大意:艺术家辛业秋以图片的形式将中国的二十四节气变成24种动物及相应的季节性的水果、蔬菜或美丽的花朵,帮助人们更好地理解它们。(1)理解归纳题。通读文中的第四、五段可知,本文列举了两个实例来说明
50、了辛业秋二十四节气的表现方式及内容,故选Ao(2)细节理解题。根据文中的语句She drew white spots(小圆点)on the raccoon to showdew.理解可知,Cinyee用白点来显示白露,故选D。( 3)细节理解题。根据文中的语句Cinyee turned each solar term into an animal. But theseanimals are not just animals. You can also find seasonal fruits, vegetables or beautiful flowers on them. 理解可知,在每个节
51、气上有动物,水果,蔬菜以及鲜花。分析四副图片可知第四幅不是来自Cinyee的二十四节气,故选 D。( 4)理解归纳题。通读全文可知,此文主要介绍了Cinyee 是怎样展示中国二十四节气的,故选C。【点评】考阅读理解。本题主要涉及细节理解题和主旨大意题。细节理解题可以直接从文 中找到答案,而主旨大意题需要认真阅读仔细理解,归纳出中心思想。6 阅读理解Corky was a brave young man and he dreamed of becoming the best fighter in the world.To become stronger and get better fighti
52、ng skills, he went to many schools. One day, he went to the best school in the world. Before entering the gate, he was made to hand in all his weapons (武器)."You won't need those any more. Here you'll get better ones," said the guard. Corky handed his weapons to him. A serious old t
53、eacher took Corky to his room. Before he left, he said to Corky, "In a hundred days the training will start." A hundred days! At first Corky thought that was a joke, but he soon realized the old teacher had been serious. Corky felt nervous during the first days and he tried many ways to tr
54、y to get the teacher to start the training. However, it didn't work. At last Corky waited patiently and enjoyed each day in the school."You've already learned how to use your main weapon patience," said the old teacher. Corky could hardly believe it, but he really understood that t
55、he teacher was right. Finally, the lesson began. "Now it's time to learn how to win every fight," said the old teacher. That sounded good to Corky until he found himself tied hand and foot. Many villagers tried to hit him because they were told that Corky was a dangerous man. The same
56、thing was repeated for days, and Corky knew he had to do something. He realized that the only way would be to deal with the villagers' anger (怒气). In the following days, Corky kept talking to them until he managed to make thembelieve that he was not an enemy. In the end, the villagers made frien
57、ds with Corky.Finally, Corky knew what the most powerful weapon was. He said thanks to the teacher and left.( 1 ) Why did the old teacher tell Corky that the training would start in a hundred days?A. Because he didn't feel well.B. Because he wanted Corky to leave.C. Because he wanted Corky to be
58、 patient.D. Because he thought Corky needed a good rest.( 2) Which of the following is the RIGHT order according to the story? Corky was hit by the villagers. Corky handed his weapons to the guard. Corky tried to get the teacher to start the training.A.B.C.D.(3) What can we infer(推断)from the story?A. Corky went to the school to kill his enemy.B. Corky stayed at the school for over 100 days.C. Corky was tied hand and foot because he was dangerous.D. In the end, Corky killed the villagers.(4) According to the passage, what was the most powerful weapon?A. Strength.B. Fighting skills
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 社区工厂合作协议书
- 电铲大修合同协议书
- 谈判语言能力训练
- 幼儿园食物链科普
- 2024-2025学年云南三校高三上学期10月高考备考联考(四)地理试题
- 2025-2026学年广西壮族自治区部分学校高二上学期开学质量检测历史试题(解析版)
- 2024-2025学年新疆乌鲁木齐某学校高三上学期第一次月考试地理试卷(解析版)
- 2025-2026学年安徽省A10联盟高一上学期10月学情诊断试历史试卷(A历史试卷)(解析版)
- 肿瘤科饮食宣教
- 头痛的常见症状解读与护理指导
- 2024糖尿病足治疗指南
- 毛衣纺织专业知识培训内容课件
- 猪场新员工安全培训课件
- 精油沙龙活动方案
- 安全生产法(2025年修订版)
- 2025年江苏事业考试试题及答案
- SY-T 4130-2024 玻璃纤维增强热固性树脂现场缠绕立式储罐施工规范
- 壮腰健肾丸课件
- 红高粱小说深度解析
- 工程结算审核工作方案(3篇)
- 初中入团考试重点知识试卷与解析
评论
0/150
提交评论