首字母填空做题技巧讲解_第1页
首字母填空做题技巧讲解_第2页
首字母填空做题技巧讲解_第3页
首字母填空做题技巧讲解_第4页
首字母填空做题技巧讲解_第5页
免费预览已结束,剩余4页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、.首字母填空讲解如何做好首字母填空题考查重点是名词、动词、形容词、副词和代词这几大词类。首字母填空的解题方法和技巧:通读全文,了解大意短文中虽有一些词未知,但不影响对文章主要内容的理解。在初步阅读中,可以跳过空格,尽量捕捉文章所提供的内容信息,以及语法结构方面的提示,有助于下一步的分析与判断。再读全文,理清脉络通读全文、 掌握大意后, 还应逐字逐句地仔细阅读, 从文意中找出句与文、 句与句、词与句、词与词之间的关系,尤其是一些不易察觉的、隐含的微妙关系,用已知信息去获取未知信息,以便初步确定答案。在答题过程中,同学们可以把有把握的词先填好,逐步减少空格对阅读造成的障碍,然后再仔细推敲剩下的难题

2、。仔细推敲,确保准确词义判断正确了不等于答题正确,还应从词法、句法、惯用法等方面考虑答案的准确性。如果填的词是名词,首先要考虑到单、复数的问题;如果是动词,要考虑应使用什么时态和语态。注意:填入的词既能使句意通顺,又能做到语法、用词搭配的正确。在初步确定答案后,一定还要反复考虑,仔细推敲,确保用词准确复读全文,全面检查答题完毕后复读全文,进行核查是必不可少的。做完题后,一定要认真检查,尽量减少粗心所致的笔误或拼写错误,对有疑问的地方,更要根据文章的内容、上下文的语法结构、逻辑发展进行反复斟酌,这样才能尽量避免失分。专项题型解析:例题解析:Dogs are good pets. They are

3、 very f1to people and also very beautiful. Most dogs get onvery well with c2and their parents. Others are good watch-dogs because they cry loudly when;.a s 3arrives.When you buy a dog, an important thing to think about is itss4 buy a small dog ifyour home is small and a bigger one if y5is larger. Ma

4、ny people don t know how much tofeed their dogs. Dogs eat a6anything! They like meat, rice and lots of other things. You canbuy lots of foodm7for dogs in shops. Don t let your dogs eat too much. Feed it only once aday. Always l8water for your dog. It can get thirsty very quickly, especially in s9.Re

5、member that dogs need e 10. You should take it for a walk every day. Don t keep yourdog inside all day.答案及简析1. friendly. 人们之所以把狗作为宠物来养,主要是因为它们比较通人性,且对人很友好,能给人们带来欢乐。根据 “be very f 1 to people 来”分析,此空应填一个形容词,表明狗对人的态度。 friend 是名词, friendly 是形容词,故 friendly 是正确答案。2. children. 宠物狗自然是在家中养,它们除了听主人的话以外, 与家中的小

6、主人即孩子也是好朋友。由于是指大多数家庭的情况,并受their 一词的提示,此处应填“孩子 ”的复数形式,即children 。3. stranger. 狗的天性是护家。文中的 watch-dogs 意为 “看家狗 ”,专门指有生人来时发出叫喊的狗。 “生人 ”在英文中即为 stranger。4. size. 这个空略微有点难。一是 size 一词平时用得较少,二是一般家庭都养小型犬,供狗活动的空间一般不成问题,因此, 对狗的体积问题考虑的较少。 从后面的句子来看, 此处是在谈狗的体积的问题 “如果你的家小, 就买一只小狗; 如果你的家大, 就买一只大狗。 ”5. yours. 这是一个名词性

7、物主代词,代替上半句的your home 。此句完整的说法应是buy asmall dog if your home is small and buy a bigger one if your home is larger.为避免词的重复使用,在英文句子中常用名词性物主代词代替前面的那个名词。本文最突出的一个特点就是决大多数需填词的后面都有一句或两句话的内容是对所填词的内容进行补充说明的。因此,在做这种类型的题时, 一定要注意分析上下文的内容,进行推理和归纳,正确的理解句意,最后决定出最佳的词及其正确形式。巩固练习:There was an old man who loved money ve

8、ry much. He n1gave anything to anybody.After some years he became r2.;.One day he was walking near the river with his friends when he fell into the river. His friendsran to help him. One of them held out his hand and cried,“ Give mep your3 hand,you and I llout! ” Therich m4head went down the water a

9、5then came up again, but he did notg 6 his hand to his friend. Again another of his friends tried, but again the s 7 thing happened.Then a8friend, Nasreddin, said,“ Take my hand and Ihis hand and Nasreddin pulled him out of the water. ll pull you out!” The rich man too“ You don t know your friend ve

10、ryw9. ” Nasreddin said to the others.“ When!you say Giveto him, he d10nothing, but when you say! Takehealways takes.”答案与简析:守财奴闹出了笑话。文中谈了一次救人的过程,解题时要根据当时的情况特别注意“ give和”“ take的”妙用。1. never. 因为 love money, 所以他决不会 “给予 ”。 never 意为 “从不 ”。2. rich. rich 是形容词,作表语。由于从不施舍,几年后他就富有了。3. pull. pull.out 意为 “把拉出来 ”。

11、4. man s. head为名词,要选用man 的所有格形式。5. and. and then.意为 “后来又 ”。 and 起并列作用。6. give. give.to. 意为 “把给 ”。7. same. 句意为:又发生了同样的情况。8. another. another 表示不定指的 “又一个,另一个 ”。9. well. well 为副词, know well 意思是 “很了解 ”。10. does. 这句话是引述原话, 故用一般现在时。 do nothing 表示 “什么事都不干 ”。例题解析A;.Do you know the word“ brunch ” ? In the We

12、st, many people like to have brunchlate(1)b_ or early lunch. People often have brunch (2) b_ 10 a. m. and 2 p.m. on Sundaybecause they prefer to get up (3) l_ after a week's hard work or want to enjoy brunch withtheir parents, or friends. That is a relaxing and interesting (4)w_ of eating for mo

13、st families.Today, brunch has become (5) p_ in big hotels. One can (6) e_ ask for or cook ithimself. To make it (7) l_ like both breakfast and lunch, people choose to have lots of dishes.You may often see the following (8) f_ on the table, meat, eggs, fruit, (9) v_, orangejuice, tea and bacon. Do yo

14、u have brunch at (10) w_? If not, why not try?答案与解析3:这是一篇说明文,文章介绍了近年来在西方流行的brunch(早午餐 )。 brunch 一词是由breakfast 与 lunch 中的字母br 和 unch 合在一起构成的。1. breakfast, 由下句 “ early lunch ”和前面的对应词late 可知brunch 是比breakfast 要晚,而比lunch 要早。2. between, 这里的 betweenand是固定搭配。3. late, 根据句中的状语“on Sunday”和“after a week's

15、hard work 可知”在周末由于人们都在家休息,所以起床会较完。4. way, 对大部分家庭来说,这种 brunch 只是一种新的放松有趣的进餐方式。5. popular, 目前在西方, brunch 已经成为一种时尚,越来越受到人们的欢迎。6. either, 这是一个等立连词, either or ,意思是 ”或者或者 ”。7. look,由于 brunch 介于 breakfast 和 lunch 之间,所以人们在做起brunch 来,既要像breakfast,又要像lunch 。 look like的意思就是 ”看起来好像 ”。8. food, 根据下面所列举的内容可知答案。9.

16、vegetables, 英语中,以字母 v 开头的 food 就是 vegetables 了。10.weekend, 根据文章的介绍,brunch 是在周末人们所享用的进餐方式。巩固练习Most people have f_ a kite or have seen one rise and dip in the strong spring wind. Not somany people know that kites were first made in China t_ of years ago. The a_ Chinesewere making flying kites even bef

17、ore they were writing.;.A long time ago, the Chinese made kites to use in the wars. They would fly these war kites in the d_. The kites were fixed so that they made strong sounds. Men who were at war with themwould hear these sounds and run away. They thought those strong sounds were m_ by god inthe

18、 sky. The ancient Chinese also flew kites to b_ good luck and to make their crops grow richand tall. Sometimes they tied long strings and hooks to the kites. Then they fly the kites o_water letting the hooks hang down to catch fish.The Chinese use sticks, strings and paper for their kites. Some of t

19、he kites look like animals or trees. O_ look like birds or houses.首字母填空训练:(1)At differenttimesina man's lifehis food has differenteffects ( 影响 )on hisbody. Amongchildren f1is quicklychanged to the power(力量 ) torun and play games. Most of ayoung man's food is spent on growing t2; We grow upwa

20、rds onlyd3the firsttwenty years of our l4 , not later. Working men get their strong bodies from their food; andif they work h5, they do not get fat. Office workers eat well and s6down a lot, andmay begin to grow fat when s7quite young. Many older people t8to work muchand walk often. P9the most diffi

21、cult time is when a man r10sixty years of age.His body andmindb11restful,withoutmuch workor interest. Thatiswhen foodchanges quickly to f12 .(1) 1.food 2. tall 3. during 4. lives 5. hard 6. sit 7. still 8. try9. Perhaps 10. reaches11. become12. fat(2)Bats( 蝙蝠 ) are the only flying "animals"

22、; in the world. It is k1to all that they cannotsee very well. "As b2as a bat" is often heard. Yet, they have no t3flying on thedarkest nights and f4their way round very well. Why can bats fly and see at night? Theyfly b5"radar( 雷达 )". The bat's radar w6the same way as the rad

23、ar on ships andplanes. As a bat flies t7the air, it makes a sound. If the sounds hit t8, they willcome back and the bat's ears will r9the message. In this way, the bat is a10toknow where the things are. Bats go out for f11at night. In the daytime, they hang in somed12places.1.known2. blind3.trou

24、ble4. finding5.by6.works7. through8.things9. reaches10. able11. food12. dark( 3)Tennis is in its second life. Its first game b1in France. The name of the game comesfrom the French word "tennez". The English men c2the game "tennis" when they watchedthe Frenchmen play 800 years ago

25、.The Englishmen liked the French game. Tennis courts were built in every park, in every city,;.justl3today.The two countriesplayed a4each other. Atfirst they playedforhonor. Then they w5money. Later people began cheating(欺骗) to get money. Threehundred years ago the game was forbidden (禁止) tostop the

26、 cheating. The game a6disappeared. Americans found the old courts when theywent to Europe 100 years ago. Theylearned w7they could do about the game. They liked the game as the Englishmen hadb8. After returning home, the Americans built tennis courts. Tennis began to becomep9in allthe UnitedStates. N

27、owit is one of the most e 10games in the worldagain.1. began2. called3. like4. against5. won6. almost7. what8. before9. popular10. exciting(4)There are fourpeople inmyfamily. Every day my parents are verybusy t1to makemoney in order to paythe high tuition( 学费) for my brother and me. They h2say "

28、;Ilove you" or send f3to each other. Besides, my father has a bad temper( 脾气 ). It is easyfor him to lose his temper w4he's very tired from the hard work. I didn't know whetherthere was love between them u5one spring. At that time , my father suddenly got badlysick .My mother had to sta

29、y with him in the hospital for a month. When they returned from thehospital, they both looked very w6as if both of them had a serious illness.After they were back, my mother helped my father walk slowly on the country road every dayin the morning and dusk. H7after two months my father still couldn't walk by h8.All of us were worried about him."Dad , how are you f9now?" I asked him one day."Susan, don't worry about me."he said I10a lowvoice. "I justlike walkingwith yourmom. I like this kind of life." Read

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论