广西课标版2019版高考英语大二轮专题复习完形填空专题突破练8_第1页
广西课标版2019版高考英语大二轮专题复习完形填空专题突破练8_第2页
广西课标版2019版高考英语大二轮专题复习完形填空专题突破练8_第3页
广西课标版2019版高考英语大二轮专题复习完形填空专题突破练8_第4页
已阅读5页,还剩12页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、完形填空专题突破练8A(2018 河南郑州质量预测 )Our son Jason was born with cerebral palsy(脑瘫 ).My wife and I often1himas he faced many challenges in his early years.It was2to see him chosen last for baseball3,but he was happy andwell4by his peers( 同龄人 ) throughout primary school.His most5timecame when he began high sch

2、ool.One afternoon,he returned home with6.Hethrew his bag on the floor,shouting angrily,ll never“Igoto school again!” He was7with food other kids had thrown at him on the way home.He didnt tell us whathad happened until later.Several days earlier,he had8the school running team.That day,a few olderstu

3、dents made fun of his9on the track and made him the10of their one-sided food fight.I called the headmaster about the matter and it never happenedagain.He stayed on the team11trouble continued.One day in October,we had snow and freezing rain.As the other kids exercisedin the gym,they noticed Jason jo

4、gging around the snow-covered12.A few weekslater,he told us each month students13an “ athlete of the month” .The coachwould list the top athletes,and students voted for the winner.Jasons14hadnever been listed.But that day,one of the students said,d like to nominate(“I 提名 )Jason for the athlete of th

5、e month,sir!” The coach looked 15.“ He works harder than any of us,sir,” the student continued.“ But we ll have to have someone16the nomination” ,the coach replied.Tears formed in Jason s eyes as he told us what happenednext. “ Mom,Dad,everyone in the class17their hand.”We,also in tears,looked at hi

6、m as he18showed his certificate.Whenever I despair,I think of this story.I19myself that challenges are notovercome by force,but by patience,20and faith.【解题导语】本文是记叙文。作者的儿子 Jason 患有先天性脑瘫 ,在学校田径队的表现受到同学们的取笑 ,但在严寒天气里 ,Jason 仍坚持练习 ,最终他被选为 “月度田径运动员 ”。作者通过儿子的经历得出感悟 :挑战不是靠武力战胜的 ,而是靠耐心、决心和信心。1.A.comfortedB.p

7、ersuadedC.protectedD.instructed答案 A解析根据上文 “Our son Jason was born with cerebral palsy的提示”可知 ,对于患病的孩子 ,在成长过程中父母给予的是安慰和鼓励。 comfort “安慰 ”符合语境。 persuade “劝服 ”;protect保护“ ”;instruct指导“”。2.A.boringB.confusingC.heartbreakingD.challenging答案 C解析下文提到孩子在棒球运动的队员选拔中排名最后 ,所以这是一件令人心碎的 (heartbreaking) 事。 boring 无“趣

8、的 ” ;confusing令人“困惑的 ” ;challenging有挑“战性的 ”。3.A.purposelyB.regularlyC.exactlyD.eventually答案 B解析根据上文可知 ,作者的孩子患有先天性疾病 ,在棒球运动的队员选拔中排名最后 ,这应该是经常 (regularly) 发生的事情。 purposely “故意地 ”;exactly确切“地 ”;eventually最 “ 终 ”。4.A.praisedB.admiredC.respectedD.accepted答案 D解析根据 but 可知 ,此处与上文形成对比 ,尽管作者的孩子经常排名最后 ,但是同学们都接

9、纳 (accepted) 他。 praise “称赞 ”;admire钦“佩 ”;respect尊“敬 ”。5.A.mercifulB.enjoyableC.difficultD.unforgettable答案C解析根据下文 “One afternoon,he returned home.shouting angrily,school again!可”知,此处表示他最艰难的 (difficult) 时期。 merciful人愉快的 ,令人快乐的 ”;unforgettable令人“难忘的 ”。ll neverIgo to仁“慈的 ” ;enjoyable使 “6.A.confidenceB.s

10、adnessC.courageD.fear答案B解析根据语境可知 ,此处应该是伤心 (sadness) 的情绪。 confidence “信心 ”;courage勇“气 ”;fear恐“惧 ”。7.A.coveredB.packedC.facedD.supplied答案A解析根据下文的 “.with food other kids had thrown at him on the way home.可知,他 ”的身上有其他同学扔的食物。 be covered with. 意为 “被 覆盖 ”,符合语境。 pack“打包 ”;face面“对 ”;supply 提“供 ”。8.A.played f

11、orB.voted forC.prepared forD.signed up for答案D解析根据下文 “That day,a few older students made fun of his9on the track andmade him the10of their one- sided food fight.可知”,此处为报名参加的田径队。 vote for 为“ 投票 ”;prepare for为 “ 做准备 ”。(signed) 学校9.A.promiseB.performanceC.goalD.ability答案 B解析根据语境可知 ,此处表示那天 ,一些年龄大一点的学生因为他

12、在跑道上的表现(performance) 取笑他。 promise “诺言 ” ;goal目“标 ”。10 .A.targetB.causeC.focusD.role答案 A解析根据上文中的 “That day,a few older students made fun of his9on thetrack. 可”知 ,此处表示同学们取笑他而且还把他当成食物大战的靶子 (target) 。 cause “事业 , 原因 ” ;focus焦“点 ” ;role角色“”。11 .A.in caseB.as ifC.ever sinceD.even though答案 D解析即使麻烦不断 ,他仍留在队

13、里。根据语境可知前后形成转折 ,even though “尽管 ,即使 ”符合语境。 in case “以防万一 ”;as if 仿佛“”;ever since从那“以后 ”。12 .A.streetB.campC.trackD.field答案 C解析根据上文 “That day,a few older students made fun of his9on the track.的 ”提示可知此处为原词复现,表示当其他孩子在体育馆锻炼时,他们注意到 Jason 在白雪覆盖的跑道 (track) 上慢跑。13 .A.trainedB.foundC.dismissedD.chose答案 D解析根据

14、下文 “The coach would list the top athletes,and students voted for thewinner. 的”提示可知 ,此处表示学生们选出 (chose) 。train 锻“炼 ” ;find发现“” ;dismiss解“散 ”。14 .A.nameB.progressC.scoreD.application答案 A解析根据上文 “The coach would list the top athletes,and students voted for thewinner. 的”提示可知 ,此处表示名字 (name) 。15 .A.satisfie

15、dB.surprisedC.excitedD.disappointed答案 B解析根据上文 “Jasons14had never been listed的”提示可知 ,此处教练的反应应该是惊讶的 (surprised) 。16 .A.inviteB.seekC.supportD.consider答案 C解析根据上文 “The coach would.the winner 的提”示可知 ,此处教练想表达的是必须有人支持 (support) 提名。17 .A.put upB.put backC.put downD.put out答案 A解析根据下文中的 “We,also in tears,look

16、ed at him as he 18 showed his certificate 可推”知 ,最终大家都同意了提名 ,所以此处应该是举起 (put up) 了手。18 .A.carefullyB.firmlyC.eagerlyD.proudly答案 D解析根据上文中的 “Tears formed in Jason s eyes as he told us what happened next ”可知 ,此处表示对于这份荣誉 ,Jason 应该是自豪地 (proudly) 展示他的证书。19 .A.warnB.remindC.informD.teach答案 B解析根据上文中的 “Wheneve

17、r I despair,I think of this story可知 ,此处”表示作者提醒(remind) 自己。20 .A.honestyB.knowledgeC.determinationD.development答案 C解析句意 :我提醒自己 ,挑战不是靠武力战胜的 ,而是靠耐心、决心 (determination) 和信心。B“ If mum finds out that Im going to the beach,I ll be in big1. ” I muttered(嘀咕 )to myself softly.I crept slowly down the stairs and

18、 tried to walk 2 into the kitchen.As I was walking towards the back door,mum asked “ Where are you going? ” I answered,m going to the garden to pla y. ” After I got out of the kitchen,I breathed a sigh of 3 .I scaled the fence,jumped onto the muddy field and started 4 towards the bus stop at top spe

19、ed.“IAfter half an hour,I was at the5scanning the crowd for my friends,Jimmyand Bobby.After a while,I spotted them near a coconut tree and we began to play volleyball 6 .Suddenly,Bobby7the ball too hard and the ball fell into the sea.The8came in and carried the ball further and further away from the

20、 shore.I wanted to9my swimming skills so I decided to get the ball for them.I10the water and started swimming.Ten minutes later,I became tired butwhen I saw that the ball was only a few feet away from me,I11an extra burst ofspeed.12,just as I was going to grab the ball,a very strong current swept th

21、e ballfurther away from me.At that moment,a string of weed tangled(缠结 )up with my feetand I could not swim properly.I struggled to keep13but it was no use.“ If I had14to mum and d ad,this would never have happened,” I thought silently.Finally,after struggling for a minute or two,I had no more energy

22、 and got pulledunderwater.I tugged at the weed which finally broke.I swam back to the15,gasping for breath.I was exhausted but I shouted for help.By the time alifeguard who was holding a life buoy reached me,I had already16.When I woke up,I was in a(n)17room lying on a bed.It was not until a doctorc

23、ame into the room that I realized that I was in a18.After a few minutes,myparents with half angry and half worried faces walked in.My parents19me forsneaking out of the house but were also glad that I was not seriously injured.I will never forget that terrifying20.Neither will I ever want to show of

24、f again.【解题导语】本文是一篇记叙文。“我 ”偷溜出去和几个朋友在海滩玩排球;排球落水后“我”为了炫耀游泳技能 ,跳进海水里取排球 ,水草缠住了 “我 ”的双脚 , “我”差点淹死 ,幸亏救护人员及时赶到。1.A.surpriseB.curiosityC.troubleD.gratitude答案 C解析根据该句中的 “If mum finds out that Im going to the beach. 并结”合后句 “I muttered to myself softly. 表达的”语境可知 , 如果母亲发现 “我 ”要去海滩 , “我”将有大麻烦。2.A.formallyB.ca

25、suallyC.excitedlyD.seriously答案 B解析根据该句中的 “crept slowly down 表达”的语境可知 , “我”缓缓走下楼梯 ,试图随意地走进厨房。 casually 随“意地 ”,故B 项正确。 formally 正“式地 ”;excitedly兴奋“地 ”;seriously严肃“地 ”。3.A.reliefB.riskC.failureD.shock答案 A解析根据该句中的 “After I got out of the kitchen 表达的语”境可知 ,走出了厨房后 , “我”松了一口气。 relief 宽“慰 ”,故A 项正确。 risk 冒“险

26、 ”; “failure失败“”;shock震“惊 ”。4.A.joggingB.walkingC.jumpingD.running答案D解析根据该句中的 “scaled the fence,jumped onto the muddy field.at top speed可以”判断 , “我”攀过栅栏 ,跳上泥泞的地面 ,以最快速度奔向车站。 run “奔跑 ”,故D 项正确。jog “慢跑 ” ;walk散“步 ” ;jump跳“”。5.A.bus stopB.doorC.beachD.stairs答案 C解析根据上文中的 “the beach可”知 ,半小时后 , “我 ”到了海滩。6.A

27、.happilyB.quietlyC.easilyD.equally答案 A解析根据语境可知 , “我”到达了海滩 ,找到了朋友 ,和他们快乐地玩起了排球。 happily “快乐地 ”,故A 项正确。 quietly 安“静地 ”easily容“易地 ”;equally平“等地 ”。7.A.caughtB.hitC.grabbedD.held答案 B解析根据该句中的 “the ball too hard and the ball fell into the sea 可知 ,Bobby”击球太猛 ,球飞进了海里。 hit the ball 击球“”,故B 项正确。8.A.tideB.boatC

28、.weedD.net答案 A解析根据该句中的 “carried the ball further and further away from the shore可知 ,潮水”上来了 ,将球越带越远。 tide 潮“水 ”,故A 项正确。 boat “船”;weed杂“草 ”;net网“”。9.A.pick upB.show offC.accelerateD.polish答案 B解析根据该句中的 “my swimming skills so I decided to get the ball for them 可知 , “我”想向他们炫耀 “我”的游泳技能 ,所以 “我 ”决定到海水里为他们取球

29、。 show off “炫耀 ”,故B项正确。 pick up “起捡 ,拾起 ”;accelerate加速“ ,加快 ”;polish润色“ ,修改 ”。10 .A.ran out ofB.floated onC.drifted upD.dived into答案 D解析根据该句中的 “and started swimming 可”知 , “我”跳进水里 ,开始游起来。 dive into 跳“进 ”,符合语境 ,故 D 项正确。 run out of 用“完 ,耗尽 ” ;float on浮在“ 上 ” ;drift up“漂流在 上”。11 .A.joined inB.took inC.c

30、onsisted inD.put in答案 D解析根据该句中的 “an extra burst of speed 可知”,为了够到球 , “我 ”加速游泳。 put in 项意为 “花费 ,投入 (时间、心思等 ) ”,符合语境 ,故 D 项正确。 join in 参“加 ”;take in吸收“,欺骗 ”;consist in存在“于中”。12 .A.HoweverB.InsteadC.FurthermoreD.Therefore答案 A解析空处前句陈述 “我 ”加速游泳 ,为了够到球 ,空后陈述激流将球带离到更远处。根据空处前后的语境可以判断 ,空处前后为转折关系 ,故 A 项正确。13

31、.A.awakeB.alikeC.afloatD.ahead答案 C解析根据上文可知 ,水草缠上了 “我 ”的双脚。据此可以判断 , “我”试图浮上水面 ,但是没能成功。 afloat 项意为 “在水上 (漂浮 ) ”,故C 项正确。 awake“醒着 ”;alike相像“ ”;ahead在“前面 ”。14 .A.followedB.objectedC.informedD.listened答案 D解析根据语境可知 ,如果 “我 ”听从了父母的建议 ,这一切肯定不会发生。 listen to 为固定搭配 ,意为 “听从 ”,故D 项正确。 follow 项作 “遵循 ”讲时 ,为及物动词 ,不与

32、 to 搭配 ;object 反“对 ”;inform通“知 ”。15 .A.waterB.surfaceC.bottomD.land答案 B解析根据上文的 “got pulled underwater”“ I tugged at the weed which finally broke并结”合该句中的 “gasping for breath 可知”, “我”终于扯掉了水草 ,浮上了水面 ,急促地喘着气。surface 水“面 ”,故B 项正确。 water “水” ;bottom底“部 ” ;land陆“地 ”。16 .A.faintedB.survivedC.sleptD.died答案 A

33、解析根据前一句 “I was exhausted but I shouted for help 并结合”该句中的 “I had already 可”知 , 我“ ”筋疲力尽 ,大声呼救。等到救生员靠近 “我”时, “我”已经晕倒了。 faint 晕“倒 ”,故A 项正确。 survive 生“存 ” ;sleep睡“” ;die死“亡 ”。17 .A.crowdedB.noisyC.shabbyD.empty答案 D解析根据后一句中的 “It was not until a doctor came into the room可知 ,当”“我”醒来时 , “我 ”发现自己躺在一个空空的房间里的床

34、上。empty 项意为 “空的 ”,故D 项正确。crowded “拥挤的 ” ;noisy吵闹“的 ” ;shabby破“旧的 ”。18 .A.kitchenB.hospitalC.gardenD.pool答案 B解析根据该句中的 “It was not until a doctor came into the room 可知 ,直”到医生走进房间 “我”才意识到 “我 ”是在医院。19 .A.thankedB.searchedC.scoldedD.supported答案 C解析根据该句中的 “for sneaking out of the house 并结合”上文中的 “my parent

35、s with half angry and half worried faces 可知 , “我”的父母既生气又担心 ,他们责备了 “我”偷溜出房子。 scold “责备 ”,故C 项正确。 thank “感谢 ”;search搜“索 ”;support 支“持 ”。20 .A.challengeB.decisionC.experienceD.current答案 C解析文章讲述的是 “我 ”的一次事故经历。据此可知, “我”绝不会忘记那次可怕的经历。experience “历经 ”,故C 项正确。 challenge 挑“战 ” ;decision决定“” ;current水流“”。CI ha

36、ve written a poem calledFlying Kites,in which a man1his son to fly akite.After a few minutes,the child2drops the string and lets the kite soar(高飞 ).With joy in his eyes,he watches it climb until it disappears3.The fatherrealizes that4he ll have to loosen the tie that binds(绑)him to his son.And he5,

37、“ Will I release the string as unselfishly as that?”Many years later my son,Gary, 6 he wouldn t finish his college career.I tried to talk him out of it.But none of my reasoning made any 7 .At the end of the semester Gary moved back home.Gary managed to find a8at a nursery and went at it with usual e

38、nthusiasm.I,9,was deeply disappointed.What was a college professors10doing at a jobthat any high school dropout could perform?Then I tried to11him. “ Look, ” Isaid, “ in a few years youll be at your high school reunion with12classmateswho became doctors,lawyers,and engineers.Do you think youll be ab

39、le to13that? ”said,“ Yes,Dad, ” he replied without14“ But the real question is:Can you?.Then he fixed his eyes on mine and”Shame suddenly 15 me.I wasn t thinking about my son;I was thinking about myself and what my friends would think.The problem wasn t Gary s pride;it was mine.All at once I remembe

40、red my 16 and the question it asks “ Will I release the17 as unselfishly as that? ” At that moment I knew I had to let go.Gary was18 enough to make his own choices.Today Gary has a successful career working for the city.I am very19of whohe has become. 20 I let go of my pride,I ve been able to sit ba

41、ck and enjoy watching him soar.【解题导语】本文主要讲述了作者应对儿子大学辍学这一情况的故事。1.A.ordersB.instructsC.advisesD.allows答案 B解析根据语境可推知 ,一个男人在教儿子放风筝。instruct 教“授 ”。故选 B 项。2.A.suddenlyB.actuallyC.properlyD.sadly答案 A解析根据下文可知 ,诗篇中的儿子突然 (suddenly) 把线松开 ,让风筝高飞。3.A.in a rowB.in a wayC.in no timeD.in the distance答案 D解析与语境 “disa

42、ppears呼”应可推知 ,风筝消失在远方 (in the distance) 。4.A.abruptlyB.eventuallyC.absolutelyD.apparently答案 B解析这个男人意识到最终(eventually) 他必须对儿子放手。5.A.respondsB.guessesC.wondersD.hesitates答案 C解析结合语境可推知 ,诗篇中的父亲有疑问 ,想知道自己将来会不会无私地“松开线 ”。wonder “想知道 ”。6.A.believedB.explainedC.regrettedD.announced答案 D解析根据语境可推知 ,作者的儿子宣布 (announced) 他将不会完成大学学业。7.A.progressB.decisionC.effortD.

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论