广东省2019年普通高中学业水平考试(春季高考)英语试题(附解析)(汇编)_第1页
广东省2019年普通高中学业水平考试(春季高考)英语试题(附解析)(汇编)_第2页
广东省2019年普通高中学业水平考试(春季高考)英语试题(附解析)(汇编)_第3页
广东省2019年普通高中学业水平考试(春季高考)英语试题(附解析)(汇编)_第4页
已阅读5页,还剩13页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、精品文档2019 年 1 月广东省普通高中学业水平考试英语试卷注意事项 :1. 答卷前 , 考生务必用黑色字迹的钢笔或签学将的姓名和考生号、 考场号、座位号填写在答题卡上。用 2B 笔将试卷类型 (A) 填涂在答题卡相应位置上。将条形码横贴在答题卡右上“条形码粘贴处”。2. 选择题每小题选出答案后, 用 2B 铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑; 如需改动 , 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答案不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢或签字笔作答, 答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上,如需改动, 先划掉原来的答案 , 然后再写上新的答案 ; 不准使用铅笔和涂改液。

2、 不按以上要求作答的答案无效。4. 考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后, 将试卷和答题卡一并交回。I. 情景交标(共 5 小题;每小题 2 分 , 满分 10 分 )阅读下列简短对话,从A、 B、 C 和 D 项中选出最佳答案,将对话补全。1. Thank you for your help.A. Never mindB. You are welcomeC. No, thanksD. It doesn't matter【答案】 B【解析】【详解】考查情景交际。A. Never mind 不要紧,没关系;B.You are welcome 不用谢;C.No, thanks不,谢谢;D.

3、 It doesn't matter没关系,无所谓。句意:谢谢你帮助我。不用谢。故选B。2. Do you mind closing the door?.A. Don t mention itB. I don't like itC. Not at allD. Never mind【答案】 C【解析】精品文档精品文档【详解】 考查情景交际。 A. Dont mention it不用谢;B.I don't likeit 我不喜欢它;C.Not at all根本不,别客气;D. Never mind没关系。句意:你介意关门吗?不介意。故选 C。3. I feel so ner

4、vous about the final exam.A. Take it easy B. No hurryC. I think soD. No problem【答案】 A【解析】【详解】考查情景交际。A. Take iteasy 别紧张,别着急;B. No hurry 不忙;C. Ithinkso 我认为是这样; D. No problem没问题。句意:我对期末考试感到很紧张。别紧张。故选 A。4. Tom, youve made rapid progress in English! _.A. I think soB. Not too badC. Thank youD. Its allrigh

5、t【答案】 C【解析】【详解】考查情景交际。A. I think so我认为这样;B. Not too bad还不错;C. Thankyou 谢谢你;D. It's all right没关系。句意:汤姆, 你英文进步很快 ! 谢谢你。故选 C。5. Excuse me, could you please tell me how to get to the railway station?. You can' t miss it.A. Yes, I canB. It's my pleasure to help youC. That s easyD. Turn left a

6、t the first crossing【答案】D【解析】【详解】考查情景交际。A. Yes, I can是的,我能;B. It's my pleasure to help you帮助你我很高兴;C. Thats easy那很容易;D. Turn left at the first crossing在第一个路口向左拐。句意:对不起,你能告诉我去火车站怎么走吗?在第一个路口向左拐。你不要错过。故选D。.阅读理解 (共 15 小题:每小题 2 分,满分 30 分)精品文档精品文档阅读不列短文掌握其大意, 然后从每题所给的A、 B、C 和 AD 项中选出最佳选项。Once there was

7、 a woman who was greatly disturbed by her husband. He seemed to carelittle about her.So the woman took her trouble to the local magician. She told him her story, full ofpity for herself. " Can you give me some magic powers to make him love me again?”sheasked anxiously.bringThe magician thought

8、for a moment and replied,to me threehairsfrom a livinglion.These!“ I will help you, but first you must Must have before I can give youmy magicpowers. ”There was indeed a lion that often came near to the village. It was frightening. Thewoman thought again and again and at last she had an idea.The nex

9、t morning she took a young sheep and waited anxiously. When she saw the lionapproaching, she left the sheep in the path of the lion quickly and went back home. Soit happened that, every day early in the morning, the woman would rise and take a young sheep to the lion. Gradually the lion came to know

10、 the woman. Seeing the lion's trust in her, the woman carefully pulled three hairs from it and set out for the magicians house“Look, "she said happily as she entered, " here they are! "And she gave him the three hairs.“How did you make it ?"askedthe magician in surprise.The w

11、oman told him the whole story. A smile spread over the magicians face. "You maytreat your husband the same way you've treated the lion, "he said6. What was the woman s problem according to Paragraph 1? A. Her husband took no notice of her.B. The woman was afraid of her husband. C. Her

12、husband always got her into trouble.D. The woman and her husband had a hard life.7. Whom did the woman ask for help?A. a sheep.B. a lion.C. A magicianD. Her husband.8. Before she got the magic power, the woman had to.精品文档精品文档A. make magic powers with the magicianB. get three hairs from a living lion

13、C. rive the lion away from the villageD. leave a sheep in the path of the lion9. Why did the woman take a sheep to the lions? A. To confuse the lion. B. To catch the lion.C. To get the lions trust. D. To show her pity for the lion10. What is the best title from the passage?A. An Honest MagicianB. Hu

14、sband and WifeC. An angry LionD. Good Advice【答案】6. A7. C8. B9. C10. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。通过本文故事,魔术师为女士提供了“好建议”。【 6 题详解】细节理解题。根据第一段第二句He seemed to care little about her.可知,她丈夫不理睬她。故选 A。【 7 题详解】细节理解题。根据第二段第一句So the woman took her trouble to the local magician.可知,这位女士向一位魔术师求助。故选C。【 8 题详解】细节理解题。根据第三段中I wil

15、lhelp you, but first you must bring to me three hairs froma living lion.可知,在获得魔力之前,女人必须从一头活狮子身上得到三根头发。故选B。【 9 题详解】推理判断题。根据第五段中 The next morning she took a young sheep and waited anxiously. When she saw the lion approaching, she left the sheep in the path of the lion quickly and went back home. -Grad

16、ually the lion came to know the woman. Seeing the lion's trust in her,可知,女人之所以把羊带到狮子那里是为了得到狮子的信任。故选C。【 10 题详解】主旨大意题。根据最后一段The woman told him the whole story. A smile spread over themagiciansface."You may treatyour husband the same way you'vetreatedthe lion,"he said可知,通过本文故事,这是魔术师为女

17、士提供的“好建议”。故选D。【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关精品文档精品文档键词句来概括( 如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词 ) 。本题第 5 题,根据最后一段 The womantold him the whole story. spread over the magicians face. "You may treat your husband the same way you've treatedA smilethe lion, "he said可知

18、,通过本文故事,这是魔术师为女士提供的“好建议”。故选D。BNowadays, many of us spend about 10 hours a day in frontof a Computer or otherelectronicdevicesand lessthan 30 minutesa day outdoors.The resultisthatour Braineasilyfeelstired. We need to give the brain a rest, but how?David Strayer is a professor of psychology at the Un

19、iversity of Utah. He claims thatcamping may be justwhat a tech-tiredbrainneeds.His argument findsstrongsupportfromCarl and Kate, two experienced campers. Carl, who works for a mobile phone company, saysthat being outdoors makes him feel relaxed. It also prepares him for the work he must do."Cam

20、ping gives us a chance to be in touch with nature and it's very relaxing. When youreturn to work on Monday, you're in a better state of mind. I really like the way I feelon Monday. Kate is a senior editor. She says camping brings her some peace she couldn'thave otherwise. She even finds

21、herself more creative.David Strayerexplainsthatcamping allowsclose contactwith natureand being in naturecalms the brain and helps it to focus. When people go camping, they need to learn aboutanimals and natural environments; they have to deal with the weather, learn to stay dryin the rain or warm in

22、 the snow and have to keep the feet in good condition when hikingand walking.Some might say that taking a long walk in the woods or by the ocean or in a city parkiswonderful,too.But camping requiresthatone spend more timeinnatureand itcan testhim in different ways. And it brings more health benefit

23、as well.11. What is the result of using electronic devices too much? A. We will waste time. B. Our brain will feel tired.C. Our study will be influenced. D. Our brain will be refreshed.12. How does Carl feel after camping?A. WarmB. CalmC. RelaxedD. Peaceful13. Why does the author take Carl and Kate

24、as examples?精品文档精品文档A. To share a good camping site.B. To share their work experiences.C. To show their interest in camping.D. To show advantages of camping14. Which of the following is the benefit of camping?A. It helps protect the environment.B. It helps us learn more about nature.C. Itteachesus t

25、o keep warm in the rain.D.Itteachesus to avoid difficultsituations.15. What is the author s attitude towards camping? A. Positive. B. Negative.C. Uninterested. D. Doubtful.【答案】 11. B 12. C 13. D14. B 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。过度使用电子设备的后果是我们的大脑会感到疲劳。作者通过卡尔和凯特为例展示了露营的好处。【 11 题详解】细节理解题。根据第一段中The result is

26、that our Brain easily feels tired.可知,过度使用电子设备的后果是我们的大脑会感到疲劳。故选B。【 12 题详解】细节理解题。根据第二段中says that being outdoors makes him feel relaxed.可知,露营后卡尔感到放松。故选 C。【 13 题详解】推理判断题。根据第二段中He claims that camping may be justwhat a tech-tiredbrain needs.His argument finds strong support from Carl and Kate, two experie

27、nced campers.可知,作者之所以以卡尔和凯特为例主要是为了展示露营的好处。故选D。【 14 题详解】细节理解题。根据第三段第一句David Strayerexplains thatcamping allows closecontact withnature and being in nature calms the brain and helps it to focus.可知,露营的好处是它帮助我们更多地了解自然。故选B。【 15 题详解】推理判断题。根据最后一段Somemight say thattaking a long walk in the woods or by the o

28、ceanor in a city park is wonderful, too. But camping requiresthatone spend more time in natureand it can test him in different ways. And it brings more health benefit as well.可知,精品文档精品文档作者对露营的态度是“积极的”。故选A。【点睛】在细节考查题中有一类事实细节题。该题属于细节类型的阅读理解题,一般只针对某个特定的细节,题型可以多种多样。此类题型一般分两种。第一种是直接理解题,在原文中可以直接找到答案。第二种是词

29、义转换题,正确选项是原文有关词语和句子的转换。做此类试题一定要抓住事件发生的时间、地点、人物、发展过程和结局等环节,所选答案一定要符合原文,切不可望文生义。本题第 4 小题,根据第三段第一句David Strayerexplainsthatcamping allowsclose contactwith nature and being in nature calms the brain and helps it to focus.可知,露营的好处是它帮助我们更多地了解自然。故选B。C“I'm going to fail !"My best friend cried. She

30、and I had this conversation almost every day while we were in high school.The truthwas that my friendneverfailed in any subjects.Ijustthinkthatshe can'taccept failuresbecauseshe livesherlife as a perfectionist( 完美主义者 ).What she failsto understand is that a lot of good can come from failures.For

31、example, failurecan helpbuildrelationships.Once was cookingdinner fora friend.I was tired,and severaldishesItriedtomake turned outbad. I grew more and more upsetuntil my friend told me that I shouldn't worry. She cared more about our friendship thanthe dishes. That day, I learned that failure do

32、esn't always make people dislike you. Infact, after she said those words to me, I grew closer to her.Failure can make success ever more exciting. Every few years, there would be animportant testin the PE classatour school.Studentshad torun a mile withineightminutes.I was never good at running ,

33、so I failed every time until the third year at school. ThenI began workingout regularly,and yetI stillfailedthatyear.A fewdayslater,however,the teachergave me and some otherstudentsanotherchance torunand Igot a pass finally!,You can 't imagine how excited I was after that. I felt the memory of t

34、he success was assweet as honey, because I had to overcome failure to reach it.Now it's clear to see that failure can teach us good lessons. It's not an end itcan be a beginning.16. What can we learn about the author's best friend from the first two paragraphs? A. She liked taking tests.

35、 B. She was afraid of failures.C. She often failed in study.D. She knew how to be perfect.精品文档精品文档17. What did the author finally get from a failed cooking? A. Bad feelings. B. Worries.C. A closer friendship. D. More experience.18. Why did the author feel excited after the running test? A. Because s

36、he could work out regularly.B. Because she received honey as a reward.C. Because she got another chance to take the test. D. Because she achieved success after many failures.19. The underlined word overcome in Paragraph 4 is closest in meaning to.A. successfully deal withB. quickly respond toC. narr

37、owly escape fromD. eagerly come up with20. The author wrote this passage.A. to show the negative effects of failuresB. to point out her best friends fear of failuresC. to encourage the readers to face failures bravelyD. to introduce different types of failures【答案】 16. B 17. C18. D 19. A 20. C【解析】【分析

38、】本文是一篇记叙文。作者通过这篇文章主要是为了鼓励读者勇敢地面对失败。【 16 题详解】推理判断题。根据第二段中I justthinkthatshe can'tacceptfailuresbecause she livesherlife as a perfectionist (完美主义者).可知,从前两段我们可以了解到作者最好的朋友她害怕失败。故选B。【 17 题详解】推理判断题。根据第三段最后一句In fact, after she said those words to me, I grew closerto her.可知,作者最后从一次失败的烹饪中得到了密切的友谊。故选C。【 1

39、8 题详解】细节理解题。根据第四段中A few days later, however, the teacher gave me and some otherstudents another chance to run and I got a pass finally!,可知,作者在运行测试后之所以感到兴奋是因为因为她在多次失败后取得了成功。故选精品文档D。精品文档【 19 题详解】词义猜测题。根据第四段中I felt the memory of the success was as sweet as honey, becauseI had to overcomefailure to reac

40、h it.“我觉得成功的记忆甜如蜜,因为我必须克服失败才能达到它。”由此推知划线部分的意思是“成功解决”。故选A。【 20 题详解】推理判断题。根据最后一段Nowit'sclearto see thatfailurecan teach us good lessons.It'snot an end it can be a beginning.可知,作者写这篇文章是为了鼓励读者勇敢地面对失败。故选 C。【点睛】做推理判断题时,对于暗含在文章中的人物的行为动机、事件的因果关系及作者未言明的倾向、意图、态度、观点等要进行合乎逻辑的判断、推理、分析,进一步增强理解能力,抓住材料实质性的东

41、西。本题第5 小题,根据最后一段Now it's clear to see that failure can teach usgood lessons. It's not an end it can be a beginning.可知,作者写这篇文章是为了鼓励读者勇敢地面对失败。故选C。. 完形填空( 共15 小题;每小题2 分,满分30 分)阅读下面短文,掌握其大意 , 然后从各题所给的 A、B、 C 和 D 项中选出最佳选项。 People often ask successful men and women questions about they how they su

42、cceeded. What schools did they _21_? What did they study? Whydid they choose a particularcareer( 职业 ) ? The answers are _22_. But business writer Tom Corley has _23_ one thingin his study that most of them have in common: they_24_every day.Corley's_25_ shows that 85 percent of successful people

43、read at least two booksa month. That comes to reading twenty four books a _26_. They have discovered theimportance of continuing to learn_27_things.Some_28_ businessleaderswithreadinghabitsincludeBillGates,Warren Buffettand Elon Musk. They art_29_ about what theyread,though.They read for_30_ratherth

44、an fun. They also read to _31_ themselves.What typesof _32_do theychoose? They read lifestoriesof other_33_ people.They _34_ read science, history and health books. Business management, leadership,careeradvice and current events are other favorite answers.Let s learn from those 21. A. leave B. atten

45、d C. buildwho have _35_success, and open a good book today.D. visit精品文档精品文档22.A. differentB. correctC. confusingD. similar23.A. understoodB. thoughtC. discoveredD. finished24.A. writeB. exerciseC. meet D. read25.A. ruleB. planC. studyD. advice26.A. weekB. dayC. monthD. year27.A. simpleB. new C. diff

46、icultD. possible28.A. crazyB. handsomeC. internationalD. ordinary29.A. selectiveB. worriedC. madD. careless30.A. truthB. knowledgeC. beliefD. honor31.A. improveB. valueC. controlD. protect32.A. careerB. answersC. peopleD. books33.A. honestB. successfulC. kindD. happy34.A. neverB. seldomC. almostD. a

47、lso35.A. createdB. discussedC. achievedD. explained【答案】21. B22.A23.C24.D25. C 26. D 27. B 28. C 29. A 30.B31. A32. D33. B34. D35. C【解析】本文是一篇议论文。人们经常问成功的男人和女人关于他们是如何成功的问题。但商业作家汤姆?科利 (Tom Corley) 在他的研究中发现了他们大多数人的一个共同点:他们每天都读书。让我们向那些取得成功的人学习,今天就翻开一本好书。【 21 题详解】考查动词。 A. leave 离开; B.attend参加; C.build 建造;

48、D. visit访问。根据 Whatschools did they _1_?可知,他们上的是什么学校?故选 B。【 22 题详解】考查形容词。 A. different不相同的; B.correct 正确的; C. confusing 令人困惑的;D.similar 相似的。根据上面的三个问句,可知The answers are _2_.“答案是不相同的”。故选 A。【 23 题详解】考查动词。 A. understood明白,理解; B. thought想,认为; C.discovered发现;D.finished 完成。根据 But businesswriterTom Corleyhas _3_ one thinginhis studythatmost of them have in common: they_4_every

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论