版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、课时分层作业(十三)高考题型练习提能力.阅读理解 A 【导学号:11132087】Theodor Seuss Geisel was born in Springfield,Massachusetts in 1904.He was famous because of the books he wrote for children.They combine funny words,pictures,and social opinions.Dr.Seuss wrote his first book for children in 1937.It is called And to Think That
2、 I Saw It on Mulberry Street.A number of publishers refused to publish it.They said it was too different.A friend finally published it.Soon other successful books followed.Over the years,he wrote more than forty children's books.They were fun to read.Yet his books sometimes dealt with serious su
3、bjects.By the middle 1940s,Dr.Seuss had become one of the bestloved and most successful writers of children's books.He had a strong desire to help children.In 1954,Life magazine published a report about school children who could not read.The report said many children's book weren't
4、 interesting.Dr.Seuss decided to write books that were interesting and easy to read.In 1957,Dr.Seuss wrote The Cat in the Hat.He used less than 225 words to write the book.This was about the number of words a sixyearold should be able to read.The story is about a cat who tries to enterta
5、in two children on a rainy day while their mother is away from home.The cat is not like normal cats.It talks.The book was an immediate success.It was an interesting story and was easy to read.Children loved it.Their parents loved it,too.Today many adults say it is still one of the stories they like
6、best.【语篇解读】本文为人物传记,主要介绍了著名儿童作家Theodor Seuss Geisel的生平事迹。1What's the best title for this passage?ASome of Dr.Seuss's books for childrenBWhat are Dr.Seuss's books mainly aboutCDr.Seussa famous writer of children's booksDWhy are Dr.Seuss's books differentC标题归纳题。根据文章可知本文是一篇人物传记,主要介绍了
7、Theodor Seuss Geisel,一位著名的儿童作家,故选C。2What do we know about Dr.Seuss's first book for children?AIt was Dr.Seuss's worst book.BIt dealt with a very serious subject.CNeither children nor adults like it.DMany publishers didn't take it seriously at first.D细节理解题。根据第二段的“A number of publishers re
8、fused to publish it.They said it was too different.”可知D为正确选项。3How did Dr.Seuss help children according to Paragraph 3?ABy asking others to help them in magazines.BBy writing interesting and simple books.CBy changing his old books into simpler ones.DBy giving them books for free.B细节理解题。根据第三段最后一句“Dr.S
9、euss decided to write books that were interesting and easy to read.”可知B为正确选项。4Adults most probably think that Dr.Seuss's The Cat in the Hat is AinterestingBseriousCdifficult DboringA细节理解题。根据最后一段的“Today many adults say it is still one of the stories they like best.”可知A为正确选项。BWe do not usually thi
10、nk about how our language works.Talking is such a natural,everyday activity that we do not often stop to think how it actually works.When we do study our language,though,we are often surprised that we are able to understand our conversations.Words can mean so many different things.However,it turns o
11、ut that the speaking situation helps a lot in making language work.First,the speaking situation helps make words more particular.For example,the word“dog”can describe a dog that a speaker saw in a dream.It can also be used to discuss a neighbor's dog.No language has a separate word for the idea“
12、dog that I saw yesterday”and another word for the idea“dog that I saw in a dream”This is because the speaking situation makes it clear what speakers mean when they use words.So,when you have a conversation with your neighbor,the knowledge that you have a dog tells your neighbor what the word“dog” pr
13、obably means in that situation.The speaking situation also helps make language clearer.For example,the word “bank” has two possible meanings.It can mean“a place where people keep money”,but it can also mean“the side of a river”So the sentence“I went to the bank”is not clear.It could mean I went to t
14、he side of the river or it could mean I went to the place where my money is kept.However,if the speaker is talking about fishing or going to the mountains,others probably know that“bank”means“the side of a river”The things that speakers say may not always be clear.Sometimes the words are not very pa
15、rticular,but the speaking situation can provide the meaning.Other times words may have many meanings.Then the speaking situation limits(限制)the right meaning.This extra knowledge from the situation is very important to understand language.【语篇解读】本文讲述了语境对语言的理解起着很大的作用。【长难句解读】So,when you have a conversat
16、ion with your neighbor,the knowledge that you have a dog tells your neighbor what the word“dog”probably means in that situation.【分析】这是一个含有多个从句的复合句,主句部分为“the knowledge tells your neighbor what the worddogprobably means in that situation”。when引导时间状语从句;that引导同位语从句,解释说明knowledge的内容;what引导宾语从句作tells的宾语。【
17、译文】因此,当你和你的邻居谈话的时候,知道你有狗这件事告诉了你的邻居在那样的情形下dog一词有可能指什么意思。5The passage is mainly about Athe best time and place to talk to othersBhow the speaking situation helps language workCwhat to say in difficult situationsDhow our language worksB主旨大意题。综合全文内容可知,本文主要讲述了语境怎样对语言的理解起着很大的作用。故选B。6What does the word“ban
18、k”mean if a speaker is talking about money?AThe side of a river with many people fishing.BA supermarket to buy all kinds of goods.CA mountain for hunting.DA place where money is kept.D词义猜测题。根据第三段中的“It can meana place where people keep money”可知,当人们提到钱这一具体语境时,bank表示“银行”。7By using the example of the wo
19、rd“dog”,the author wants to show that Aa word may need to be explained in a conversationBa word may have different meaningsCthe speaking situation helps people understand the particular meaning of a wordDthe meaning of words is not particularC推理判断题。根据第二段中的“First,the speaking situation helps make wor
20、ds more particular.For example.”可知,下文正是用dog一词举例来论证第二段第一句话,故选项C正确。8Where can we find this passage?AA piece of news.BA science novel.CA fashion magazine.DAn article about language use.D文章出处题。纵观全文内容可知,本文讲述了语境对语言的理解起着很大的作用,故可推知这是一篇有关语言运用的文章,D项正确。.阅读七选五When I was 16 years old,a boy gave me an important g
21、ift. 1 It was the early autumn of my first year at a junior high school,and my old school was far away. 2 I was very lonely,and afraid to make friends with anyone.Every time I listened to other students talking and laughing,I felt my heart broken.I couldn't talk with anyone about my problems.And
22、 I didn't want my parents to worry about me.Then one day,my classmates talked happily with their friends,but I sat at my desk unhappily as usual. 3 I didn't know who he was.He passed me and then turned back.He looked at me,with a smile on his face.Suddenly,I felt the touch of something brigh
23、t and friendly.It made me feel happy,lively and warm. 4 I started to talk with other students and made friends.Day by day,I became closer to everyone in my class.The boy with the lucky smile has become my best friend now! 5 I believe that the world is what you think it is.If you think it lonely,you
24、might always be alone.So smile at the world and it will smile back.AAt that moment,a boy entered the classroom.BHe's living in Australia now and he loves it.CIt doesn't matter because all the dark days have gone.DIt was a smile.EThat smile changed my life.FIt's practically impossible to
25、make friends here.GAs a result,no one knew who I was.【语篇解读】本文是一篇记叙文。作者讲述了在自己十六岁时获得了重要的“礼物”,那就是微笑。1D下文全部与“smile”这一话题有关,故选D项。2G前一句中“was far away”和后一句中“I was very lonely”都暗示了答案,G项与前后信息吻合。3A由空格后的两句看出答案,即“一个男孩进入了教室”。4E本段作者讲述由于对方的微笑使自己发生了变化,因而选E项。5C本段讲述作者自己现在的心态变化,只有C项与本段信息吻合。 【导学号:11132088】.语法填空Born in t
26、he 1940s,Elias experienced a difficult period of time when the black reached a stage where they had no rights at all.Being poorly 1. (educate)and not having a passbook,he was worried that he would be out of work.This was the very reason 2. he went to Nelson Mandela for advice.At that time,black people had no right 3. (vote) and they couldn't get jobs they wanted.The parts of town in 4. they had to live were decided by white people
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 战乱地区应急策略
- 成本管理的成本控制策略
- 广东省江门市2024-2025学年高一上学期语文1月期末考试试卷(含答案)
- 慈善组织合规协议
- 眼科病历编写规定
- 慢阻肺急性加重患序贯通气策略
- 2026年新能源电池生产协议
- 加急财务审计合同协议
- POS机刷卡服务协议范本
- 车辆资源池管理协议书
- DL∕T 1987-2019 六氟化硫气体泄漏在线监测报警装置技术条件
- 对外汉语教学法智慧树知到期末考试答案章节答案2024年西北师范大学
- 华北地区大雾分析报告
- 咳嗽咳痰的中医护理
- 二年级上学期语文非纸笔考试试题
- 肝恶性肿瘤护理教学查房课件
- 毛泽东思想和中国特色社会主义理论体系概论知识点归纳
- 23CG60 预制桩桩顶机械连接(螺丝紧固式)
- 南充职业技术学院辅导员考试题库
- 法定代表人的委托书 法定代表人委托书原件(3篇)
- 公安机关业务技术用房建设标准
评论
0/150
提交评论