中山市中考英语英语阅读理解(含答案)_第1页
中山市中考英语英语阅读理解(含答案)_第2页
中山市中考英语英语阅读理解(含答案)_第3页
中山市中考英语英语阅读理解(含答案)_第4页
中山市中考英语英语阅读理解(含答案)_第5页
已阅读5页,还剩8页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、中山市中考英语英语阅读理解(含答案)一、英语阅读理解专项练习试卷1 .阅读理解After giving a talk at a high school, I was asked to pay a visit to a special student. An illness had kept the boy home, but he had expressed an interest in meeting me, and it would mean a great deal to him, so I agreed.During the nine-mile drive to his home, I

2、 found out something about Matthew. He had muscular dystrophy (肌肉萎缩症 ).When he was born, the doctor told his parents that he would not live to see five, and then they were told he would not make it to ten. Now he was thirteen. He wanted to meet me because I was a gold-medal power lifter, and I knew

3、about overcoming(克服)difficulties and going for my dreams.I spent over an hour talking to Matthew. Never once did he complain or ask, “ Why me?” He spoke about winning and succeeding and going for his dreams. Clearly, he knew what he was talking about. He didn't mention that his classmates had ma

4、de fun of him because he was different. He just talked about his hopes for the future, and how one day he wanted to lift weight with me. When we finished talking, I pulled out the first gold medal I won and put it around his neck. I told him he was more of a winner and knew more about success and ov

5、ercoming difficulties than I ever would. He looked at it for a moment, then took it off and handed it back to me. He said, “ You are a champion. You won that medal. Someday when I get to the Olympics and win my own medal, I will show it to you.”Last summer I received a letter from Matthew's pare

6、nts telling me that Matthew had passed away. They wanted me to have a letter he had written to me a few days before: Dear Rick,My mum said I should send you a thank-you letter for the picture you sent me. I also want to let you know that the doctors tell me that I don't have long to live any mor

7、e, but I still smile as much as I can.I told you someday that I was going to the Olympics and win a gold medal, but I know now I will never get to do that. However, I know I'm a champion, and God knows that too. When I get to Heaven, God will give me my medal and when you get there, I will show

8、it to you. Thank you for loving me.Your friend, Matthew(1) The underlined part in Paragraph 3"Why me? probably meansA. Why do you come to see me?B. Why do I have to stay at home?C. Why does the disease fall on me?D. Why give a gold medal to me?(2) Which of the following is NOT true according to

9、 the passage?A. Matthew knew clearly about his illness.B. Matthew once got his own gold medal.C. Matthew thanked Rick for his kindness.D. Matthew lived happily and brightly all his life.(3) Rick wrote the passage with the purpose of LA. expressing his pity to all the disabled childrenB. telling an e

10、xperience of meeting a disabled childC. describing his unusual friendship with a disabled childD. showing his admiration towards the disabled child 【答案】(1) CB(3) D【解析】【分析】作者作为奥运冠军被邀请去见一个患肌肉萎缩症的孩子,这个孩子很积极乐观,认为自己能够获得奥运冠军。他用他的乐观诠释了生命的价值。说明他虽然残 疾,不能得到奥运冠军,但是他的意志品质坚强,是个真正的冠军。(1) C细节推理题。根据后面的句子 “Hespoke a

11、bout winning and succeeding and going for his dreams.说明他只是谈论了获胜以及成功的梦想,从来没有抱怨为什么是他患了这样的 疾病,为什么是他如此的不幸,故 C正确。(2) B 细节判断题。根据短文中的句子“I told you someday that I was going to the Olympicsand win a gold medal, but I know now I will never get to do that. 可知,马修并没有获得过自己 的金牌。故答案B错误。(3) D主旨大意题。本文主要向大家介绍了一个身残志坚、积

12、极乐观的小男孩。作者很钦 佩Matthew的那种身残志坚、积极与病魔作斗争的精神,故答案为D。2 .阅读理解There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn to not judge things too quickly. So he sent them each on a quest, in turn, to go and look at a pear tree that was a great distance away. The first son went in the winter, the second i

13、n the spring, the third in summer, and the youngest son in the fall.When they had all gone and come back, he called them together to describe what they had seen. The first son said that the tree was ugly, bent, and twisted. The second son said no - it was covered with green buds and full of promise.

14、 The third son disagreed, he said it was laden with blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful, it was the most graceful thing he had ever seen. The last son disagreed with all of them; he said it was ripe and drooping with fruit, full of life and fulfillment.The man then explained to hi

15、s sons that they were all right, because they had each seen but one season in the tree's life.He told them that you cannot judge a tree, or a person, by only one season, and that the essence of who they are - and the pleasure, joy, and love that come from that life - can only be measured at the

16、end, when all the seasons are up.If you give up when it's winter, you will miss the promise of your spring, the beauty of your summer, fulfillment of your fall. Don't let the pain of one season destroy the joy of all the rest.(1) From the last paragraph we learn that we.A. shouldn.t give up

17、too quickB. should love our lifeC. shouldn,t waste our timeD. should listen to the old(2) From the passage we can infer that.A. The father is kind.B. The father is wise.C. The father is hard-working.D. The father is patient.(3) Which statement is NOT true according to the passage?A. Four sons looked

18、 at a pear tree at the same time.B. The first son said the tree was not beautiful.C. The youngest son said the tree was full of life and fulfillment.D. Their father said they were all right.(4) Which of the following is the best title for the passage?A. A father and his four sonsB. Four Seasons of a

19、 TreeC. How to judge othersD. Unusual journeys Where can the passage be taken from?A. a fashion magazine B. a math book C. the Internet D. a scientific report 【答案】(1) AB(3) A(4) BC【解析】【分析】文章大意:父亲为了让四个儿子学会不能太快速的判断某个事物,就让他们分别在春夏秋冬去看梨树的样子。(1)推理判断题:根据 "Ifyou give up when it's winter, you will m

20、iss the prom ise of your spring, the beauty of your summer, fulfillment of your fall. Don't let the pain of one season destroy the joy of all the rest.可知我们不能太快地放弃,否则你看不到全部的乐趣,故选 Ao(2)推理判断题:结合全文大意:父亲为了让四个儿子学会不能太快速的判断某个事物, 就让他们分别在春夏秋冬去看梨树的样子。果然四个孩子都只说出了自己去的那个季节的 样子,可见父亲这个做法很有效果,很机智,故选 Bo(3)细节理解题:根

21、据文中"Thefirst son went in the winter, the second in the spring, thethird in summer, and the youngest son in the fall.可知他们是在不同的季节去看的梨树,故选Ao(4)主旨大意题:根据全文大意,父亲为了让四个儿子学会不能太快速的判断某个事物, 就让他们分别在春夏秋冬去看梨树的样子,四个孩子回来的时候也说出了当季的梨树样子,最后两段也多次提到季节,故选Bo(5)推理判断题,这是一篇夹叙夹议的记叙文,小小故事蕴涵大道理,A时尚杂志,B数学书,D科学报告,均和原文不符合,故选C。

22、【点评】这是一篇记叙文,富含人生道理,考查学生快速从中获取信息,分析问题的能 力。3 .阅读材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。A British man has learned the skills needed to perform Beijing Opera, making the audience ( 观 众)enjoy his lively performance of the Monkey King.Ghaffar Pourazar, born in Iran, said he has been a big fan of Bruce Lee since he was

23、a child and is full of interest about China. In 1993, he happened to watch Beijing Opera performed in London by professionals from Jingju Theatre Company of Beijing. Ghaffar said he fell in love with the beautiful voices, colorful costumes, excellent shows and so on. So after one year, he arrived in

24、 China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school.At the age of 32, he had to learn with teenage students every day, starting from the most basic training of the legs and waist. At the time, he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera. To him, it was the biggest obst

25、acle. But he never gave up.Four years later, he began to learn to perform the Monkey King, a traditional character from the Chinese classic story Journey to the West. He said he arrived in the workroom an hour earlier than other performers and also bought books and CDs to better understand the chara

26、cter.Ghaffar today is not only good a speaking Beijing dialect ( 方言)but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.To help more people enjoy Beijing Opera, Ghaffar often teaches the traditional art form in schools in the United State

27、s, Britain and other countries. When he found that the language was difficult to understand, he started to translate Beijing Opera song lyrics. Ghaffar led a group of actors to perform 66 times in a month and a half in the United States. He also led a 48-member team to perform in Malaysia. In the pa

28、st 10 years, he has performed in more than 400 shows.(1) In the year of 1994, Ghaffar began to.A. make friends with Bruce LeeB. take an interest in ChinaC. learn Beijing Opera in BeijingD. act the part of the Monkey King(2) The underlined word "obstacle" in Paragraph 3 probably means "

29、;".A. chanceB. problemC. topicD. dream(3) It can be inferred from the passage that Ghaffar.A. is successful in performing Beijing OperaB. has written some books about Beijing OperaC. got a prize for translating Journey to the WestD. doesn't need any more members in his team(4) The passage i

30、s most probably from the part of in a newspaper.A. sportsB. businessC. cultureD. education【答案】 ( 1 ) C(2) B(3) A(4) C【解析】 【分析】文章大意:本文主要叙述出生在伊朗的英国人加法尔。他从小就是李小龙的忠实粉丝,对中国充满兴趣,他爱上了美丽的声音、多彩的服装、精彩的演出等等。开始学习京剧的过程。今天的加法尔不仅是一个讲北京话的好地方,而且还因京剧而出名。他曾因表演猴王获得国际最高奖项。为了帮助更多的人欣赏京剧,加法尔经常在美国、英国和其他国家的学校教授传统的艺术形式。当他发现这门

31、语言很难理解时,他开始翻译京剧歌词。( 1)细节理解题。根据after one year, he arrived in China alone and became a student ofBeijing Opera at a Beijing school. 一年后,他独自来到中国,在北京的一所学校学习京剧。可知 1994 年在北京学习京剧,故选C。( 2)词义猜测题。根据At the time, he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera.当时,他主要为京剧的对白所困扰。可知对外国人来说对白是最大的问题。 A: chance

32、 机 会;B: problem 问题;C: topic 题目; D: dream 梦想。故选 B。( 3)推理判断题。根据Ghaffar today is not only good a speaking Beijing dialect but has alsobuilt a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.今天的加法尔不仅是一个讲北京话的好地方,而且还因京剧而出名。他曾因表演猴 王获得国际最高奖项。可以推知他在京剧方面是成功的,故选A。(

33、4 )文章出处题。本文主要介绍加法尔他爱上了美丽的声音、多彩的服装、精彩的演出等等。开始学习京剧的过程并因京剧而出名。他曾因表演猴王获得国际最高奖项。可以推知文章来自于报纸上的中国文化的一部分,故选C。【点评】考查阅读理解。要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。4 阅读理解Many scientists think that the earth is getting warmer and warmer. If the change c

34、ontinues, the natural world and human society will face danger. Scientists believe human activity is responsible for the climate change. We produce too many greenhouse gases. They keep heat in the air and make the earth warm.Many of the world's governments agree. And they want to solve the probl

35、em. So from December 7 to 18, 2009, they held a conference in Copenhagen, Denmark to talk about global warming and climate change.Representatives(代表)from 192 countries and regions went to the meeting. Although they have not reached an agreement, the Copenhagen Accord( 哥本哈根协议 ) was an important begin

36、ning to save the earth. It was made by a small group of countries including China, the US, India, Brazil and South Africa. Some other countries at the conference also showed support.What are the key points of the Copenhagen Accord? The accord limits global temperature increases to 20C by 2050 compar

37、ed to pre-1850. Scientists think it could help the world to avoid serious climate change.The accord also says that developed countries must promise to cut greenhouse gas emissions(排放)to the UN by January 31, 2010. The accord asks developed countries to give money to help developing countries.Many co

38、untries and organizations are disappointed that the conference didn't reach a legal document(法律2定).And they think the accord is not clear enough about its goals.African leaders are worried that the goal of a 20C global temperature increase isn't good enough, because it will mean a much highe

39、r increase in temperature across Africa. This could cause big problems like food and water shortages across the continent.Still, UN Secretary General Ban Ki-Moon believes the conference was an "improvement".(1) What do scientists believe is responsible for the climate change?A. Human activ

40、ity B. Animals growing C. Plants growing D. Too many people(2) What did members of the Copenhagen Meeting NOT talk about?A. Economic recovery(经济复苏 )B. Global warmingC. Climate changeD. Cutting greenhouse gas emissions(3) What's the attitude( 态度)of African leaders towards the goal of a 20C global

41、 temperature increase?A. They are happy about itB. They don't care much about itC. They are worried about itD. They support it(4) What does the underlined word "disappointed" mean?A.忧虑映望(W怕Dt过 Which is true about the Copenhagen Accord?A. Developing countries must promise to cut greenho

42、use gas emissions.B. Both developing countries and developed countries should not produce any greenhouse gases.C. The EU agreed to give $ 3.6 billion to help developing countries.D. The Copenhagen Accord isn't a legal document, but it's an important beginning to save the earth.【答案】(1) AA(3)

43、C(4) BD【解析】【分析】文章大意:主要讲述了气候变化以及人类为了应对气候变化所做的努力。(1) 细节理解题。根据 Scientists believe human activity is responsible for the climate change.可知人类活动是造成气候变化的原因。故答案为Ao(2)细节理解题。根据 So from 7 to 18 December, 2009, they held a conference in Copenhagen, Denmark to talk about global warming and climate change.和 The a

44、ccord limits global temperature increases to 2 C by 2050. Scientists think it could help the world to avoidserious climate change.以及 The accord also says that developed countries must promise to cut greenhouse gas emissions (排放)to the UN by 31 January, 2010.可知哥本哈根会议谈论的内容 有全球变暖,气候变化以及减少温室气体排放等went,但是

45、没有涉及到经济复苏,故选A。(3)细节理解题。根据 African leaders are worried that the goal of a 2 C global temperature increase isn't good enough, because it will mean a much higher increase in temperature across Africa.可知非洲领导人对于全球气温上升控制在2摄氏度以内还是很胆心,故选 C4 4)词义推断题。根据 Many countries and organizations are disappointed th

46、at the conference didn't reach a legal document(法律约定).And they think the accord is not clear enough about its goals.可知许多国家和组织对会议未能达成法律文件感到失望。该词意为失 望的,故选B。(5)理解判断题。根据 the Copenhagen Accord (哥本哈根协议)was an importantbeginning to save the Earth. 以及 Many countries and organizations are disappointed th

47、at the conference didn't reach a legal document (法律文书).可知哥本哈根协议不是一份法律文件,但它是拯救地球的重要开端。故选D。【点评】考查阅读理解。本文浅显易懂,层次分明,很容易把握文章中心内容。答题中注 意带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题依据。对于不能直接找到根据的问题注意联 系上下文,根据短文中心总结出正确答案。5 .根据短文理解,选择正确答案。BPeople all have problems. If we don't deal with these problems, we can easily become u

48、nhappy. Worrying about our problems can affect how we do at school. It can also influence the way we behave with our families. So how do we deal with our problems? There are many ways and here is one of themMost of us have probably been angry with our friends, parents or teachers. Perhaps they said

49、something you didn't like, or you felt they were unfair. Sometimes people can stay angry for years about a small problem. Time goes by, and good friendship may be lost.When we are angry, however, we are usually the ones affected. Perhaps we have seen young children playing together. Sometimes th

50、ey have disagreements, and decide not to talk to each other. However, this usually does not last for long. This is an important lesson for us to learn.(1) What is the writer?A. A shopkeeper.B. A doctor.C. A student.D. A dentist.(2) What is the main idea of the passage?A. How to deal with problems.B.

51、 How to do at school.C. How to behave with families.D. How to talk to each other.(3) What will happen if people stay angry for long according to the text?A. They feel unfair.B. They may get sick.C. Good friendship may be lost.D. They may miss each other.(4) Children decide not to talk to each other

52、probably because.A. they become unhappyB. they have different ideasC. they worry about a small problemD. they want disagreements From the passage, we know an important lesson for us isA. playing together B. learning to forget C. staying angry D. feeling unfair 【答案】(1) C A (3) C (4) B B 【解析】【分析】人与人之间

53、难免会有磕磕碰碰,相处的时候出现了问题怎么办?本文告诉我们怎样处理与人相处时的问题。推理判断 l.根据第一段 Worrying about our problems can affect how we do at school. 可知作者是一个学生。不是店主、医生或牙医。故选 Q主旨大意。根据文章第段People all have problems. If we don't deal with these problems,we can easily become unhappy.可知问题讨论如何处理问题,故选A。根据 Sometimes people can stay angry f

54、or years about a small problem. Time goes by, and good friendship may be lost可知为小事长时间生气会失去好朋友。故选 C根据 Sometimes they have disagreements, and decide not to talk to each other. 可知小孩不说话是因为他们有分歧。故选Bo归纳总结。根据最后一句话This is an important lesson for us to learn.可知长时间生气不好,所以要学会遗忘。故选Bo【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题

55、时注意紧扣问题中的关键 词,在文章中寻找答案。6 .根据短文内容选择正确答案。DIf you could see a movie of your life before you lived it, would you want to live it? Probably not. The excitement of living is that you don' t know what ' s coming.Sure, it ' s hard to see uncertainty in such positive极的) light when you ' re ou

56、t of work, or when you feel like you ' re failing. But uncertainty is really another word for chanceWhen Allison graduated from Harvard, she had chan ces all over the place but had no ideawhat she wanted to do. She took a job in consulting (咨询),but she knew she wouldn ' t stay there. She too

57、k the GRE and scored so high that she was able to increase her income(收入) byteaching students. Still, she didn' t think she wanted to go to graduate school. Allison knew shewasn' t doing what she wanted, but she didn' t know what she wanted.She worried. All her friends were going to grad

58、uate school or starting their own businesses. She was lost and felt that she would never find anything out. After six years, Allison, by having a general (全面的) plan in mind, got married, moved to the Midwest, and used her consulting experience to get a great job. Allison realized that she spent her

59、years finding her way: time well spent, and time we must all take if we' re beingihiselvsswithThe only way to lead an interesting life is to face uncertainty and make a choice. Otherwise your life is not your own it is a path someone else has chosen. Moments of uncertainty are when you create you

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论