英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)_第1页
英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)_第2页
英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)_第3页
英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)_第4页
英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)_第5页
已阅读5页,还剩48页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)2009山东高考山东高考 A year ago August, Dave Fuss lost his job driving a truck for a small company in west Michigan. His wife, Gerrie, was still working in the local school cafeteria, but work for Dave was scarce, and the price of

2、 everything was rising. The Fusses were at risk of joining the millions of Americans who have lost their homes in recent years. Then Dave and Gerrie received a timely gift7, 000,a legacy (遗产)(遗产) from their neighbors Ish and Arlene Hatch, who died in an accident. “It really made a difference when we

3、 were going under financially, ” says Dave. 英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题) But the Fusses werent the only folks in Alto and the neighboring town of Lowell to receive unexpected legacy from the Hatches. Dozens of other families were touched by the Hatches generosity. In some cases, it was a few thousand

4、dollars; in others, it was more than 100, 000. It surprised nearly everyone that the Hatches had so much money, more than 3 millionthey were an elderly couple who lived in an old house on what was left of the family farm.英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)Children of the Great Depression, Ish and Arlene were

5、 known for their habit of saving. They thrived on (喜欢)(喜欢) comparison shopping and would routinely go from store to store, checking prices before making a new purchase. Through the years, the Hatches paid for local children to attend summer camp when their parents couldnt afford it. “Ish and Arlene

6、never asked if you needed anything, ” says their friend Sandy Van Weelden, “They could see things they could do to make you happier, and they would do them. ” 英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题) Even more extraordinary was that the Hatches had their farmland distributed. It was the Hatches wish that their le

7、gacya legacy of kindness as much as one of dollars and centsshould enrich the whole community (社区)(社区) and last for generations to come. Neighbors helping neighborsthat was Ish and Arlene Hatchs story. 【文章大意文章大意】Hatches夫妇在小时候经历过大萧条时期,他们养夫妇在小时候经历过大萧条时期,他们养成了节俭的习惯,并且总是乐于施助,他们的这种善良遗产将成了节俭的习惯,并且总是乐于施助,他

8、们的这种善良遗产将会使整个社区富裕,使邻居们互相帮助。会使整个社区富裕,使邻居们互相帮助。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)1. According to Sandy Van Weelden, the Hatches were _. A. understanding B. optimisticC. childlike D. curious 【解析解析】选选A。观点态度题。根据。观点态度题。根据Sandy Van Weelden所说的话所说的话可知:可知:Hatches夫妇总是主动地去帮助他人。这说明夫妇总是主动地去帮助他人。这说明Hatches夫夫妇是理解他人的。故选妇是理解

9、他人的。故选A。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)【思路点拨思路点拨】态度倾向往往隐含在文章中,因此此类题有一定态度倾向往往隐含在文章中,因此此类题有一定难度,要仔细审度作者或说话者的语气以及措词,揣摩他们的难度,要仔细审度作者或说话者的语气以及措词,揣摩他们的观点态度。这类题目一般分为两类:一是作者或说话者对某一观点态度。这类题目一般分为两类:一是作者或说话者对某一具体事物的观点、看法,另一类是作者或说话者对某一人物的具体事物的观点、看法,另一类是作者或说话者对某一人物的评价。议论文或记叙文往往考查态度倾向方面的问题。在文章评价。议论文或记叙文往往考查态度倾向方面的问题。在

10、文章中应注意一些词,如中应注意一些词,如I think, in my opinion等,它们后面引出的等,它们后面引出的正是作者的观点。另外,还要注意文中的一些形容词、副词以正是作者的观点。另外,还要注意文中的一些形容词、副词以及作者或说话者的语气,这些在无形之中隐含着作者或说话者及作者或说话者的语气,这些在无形之中隐含着作者或说话者的态度。例如此题,让读者根据的态度。例如此题,让读者根据Sandy Van Weelden所说的话判所说的话判断断the Hatches是怎样的人。这样在做此题时就要仔细审度是怎样的人。这样在做此题时就要仔细审度Sandy Van Weelden的措词及语气。的措

11、词及语气。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)2. What can we learn from the text? A. The community of Alto was poor. B. The summer camp was attractive to the parents. C. Sandy Van Weelden got a legacy from the Hatches. D. The Hatches would like the neighbors to follow their example. 【解析解析】选选D。推理判断题。根据文章倒数第二段中。推理判断

12、题。根据文章倒数第二段中It was the Hatches wish that their legacya legacy of kindness as much as one of dollars and centsshould enrich the whole community and last for generations to come. 可知。可知。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)3. According to the text, the Fusses_ . A. were employed by a truck companyB. were in finan

13、cial difficulty C. worked in a school cafeteriaD. lost their home 【解析解析】选选B。细节理解题。根据第一段最后一句。细节理解题。根据第一段最后一句Dave所说的话所说的话中的中的when we were going under financially(当我们没有钱时)(当我们没有钱时)可知选可知选B。此处。此处go under意为意为“失败;破产失败;破产”。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)4. Which of the following is true of the Hatches? A. They h

14、ad their children during the Great Depression. B. They left the family farm to live in an old house. C. They gave away their possessions to their neighbors. D. They helped their neighbors to find jobs. 【解析解析】选选C。细节理解题。根据第二、五、六段的第一句可知。细节理解题。根据第二、五、六段的第一句可知。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)5. Why would the H

15、atches routinely go from store to store? A. They decided to open a store. B. They wanted to save money. C. They couldnt afford expensive things. D. They wanted to buy gifts for local kids. 【解析解析】选选B。细节理解题。根据第四段可知他们这样做是因为。细节理解题。根据第四段可知他们这样做是因为他们已养成节俭的习惯。他们已养成节俭的习惯。 英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题) (A)2009天

16、津高考天津高考 I am a writer. I spend a great deal of my time thinking about the power of languagethe way it can evoke(唤起唤起) an emotion, a visual image, a complex idea, or a simple truth. Language is the tool of my trade. And I use them allall the Englishes I grew up with. Born into a Chinese family that h

17、ad recently arrived in California, Ive been giving more thought to the kind of English my mother speaks. Like others, I have described it to people as英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)“broken” English. But I feel embarrassed to say that. It has always bothered me that I can think of no way to describe it ot

18、her than “broken”, as if it were damaged and needed to be fixed, as if it lacked a certain wholeness. Ive heard other terms used, “limited English, ” for example. But they seem just as bad, as if everything is limited, including peoples perceptions(认识认识)of the limited English speaker. I know this fo

19、r a fact, because when I was growing up, my mothers “limited” English limited my perception of her. I was ashamed of her English. I believed that her English reflected the quality of what she had to say. That is, because she expressed英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)them imperfectly her thoughts were imper

20、fect. And I had plenty of evidence to support me: the fact that people in department stores, at banks, and at restaurants did not take her seriously, did not give her good service, pretended not to understand her, or even acted as if they did not hear her. I started writing fiction in 1985. And for

21、reasons I wont get into today, I began to write stories using all the Englishes I grew up with: the English she used with me, which for lack of a better term might be described as “broken”, and what I imagine to be her translation of her Chinese, her internal(内在的内在的) language, and for that I sought

22、to preserve the essence, but neither an英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)English nor a Chinese structure: I wanted to catch what language ability tests can never show: her intention, her feelings, the rhythms of her speech and the nature of her thoughts. 【文章大意文章大意】作为一名作家,作为一名作家,“我我”花费大量时间思考语言的花费大量时间思考语言的力量。

23、力量。“我我”使用伴随我长大的各种英语使用伴随我长大的各种英语母亲所用过的在母亲所用过的在我小时候认为的我小时候认为的“不连贯的不连贯的”英语。英语。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)1. The author used to think of her mothers English as_ . A. impolite B. amusing C. imperfect D. practical【解析解析】选选C。观点态度题。根据第二段中作者描述母亲的英语。观点态度题。根据第二段中作者描述母亲的英语所用词所用词broken, limited可推知作者认为母亲的英语不好。另外,可推

24、知作者认为母亲的英语不好。另外,根据第三段的根据第三段的That is, because she expressed them imperfectly her thoughts were imperfect. 也可知作者的看法。也可知作者的看法。 英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)2. Which of the following is TRUE according to Paragraph 3? A. Americans do not understand broken English. B. The authors mother was not respected som

25、etimes. C. The authors mother had positive influence on her. D. Broken English always reflects imperfect thoughts. 【解析解析】选选B。推理判断题。根据第三段最后一句可知,有时作。推理判断题。根据第三段最后一句可知,有时作者的母亲没有受到他人尊敬。者的母亲没有受到他人尊敬。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)3. The author gradually realizes her mothers English is _ . A. well structured B

26、. in the old styleC. easy to translate D. rich in meaning 【解析解析】选选D。推理判断题。根据最后尤其最后一句可知作者在。推理判断题。根据最后尤其最后一句可知作者在捕捉母亲语言中的意图、情感、韵味,而这些是测试所不能赋捕捉母亲语言中的意图、情感、韵味,而这些是测试所不能赋予的语言能力。故推断出答案为予的语言能力。故推断出答案为D。 英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)4. What is the passage mainly about? A. The change of the authors attitude to

27、her mothers English. B. The limitation of the authors perception of her mother. C. The authors misunderstanding of “limited” English. D. The authors experiences of using broken English. 【解析解析】选选A。主旨大意题。文章第二、三段描述了作者小时候。主旨大意题。文章第二、三段描述了作者小时候认为母亲的英语是多么地不好,但在第一段与最后一段中,作认为母亲的英语是多么地不好,但在第一段与最后一段中,作者现在却在使用

28、母亲曾经用过的在她现在认为特别丰富有韵味者现在却在使用母亲曾经用过的在她现在认为特别丰富有韵味的英语。可以看出作者是在讲自己对母亲英语看法的改变。的英语。可以看出作者是在讲自己对母亲英语看法的改变。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)5. By saying “Language is the tool of my trade”, the author means that_ . A. she uses English in foreign tradeB. she is fascinated by languagesC. she works as a translatorD. s

29、he is a writer by profession【解析解析】选选D。句意理解题。句意:语言是我工作时所使用的工。句意理解题。句意:语言是我工作时所使用的工具。此句中的具。此句中的trade应意为应意为“职业职业”,故应选,故应选D。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题) (B)2009湖北高考湖北高考 My grandfather came from Hungary and was the only one in his family who settled down in the United States. The rest of his family remaine

30、d in Europe. When World War broke out, he seemed to have become another man, downhearted. Such obvious change was not born out of concern for his welfare, but out of fear: if his only son, my uncle, had to go to war, it would be cousin fighting against cousin. One day in 1918, my Uncle Milton receiv

31、ed his draft notice. My grandparents were very upset. But my mother, at the age of英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)10, felt on top of the world about her soldier brother going off to war. Realizing how he was regarded by his little sister and all of her friends, my uncle bought them all service pins, which

32、 meant that they had a loved one in the service. All the little girls were delighted. The moment came when my uncle and the other soldiers, without any training but all in uniforms, boarded the train. The band played and the crowd cheered. Although no one noticed, Im sure my grandmother had a tear i

33、n her eye for the only son. The train slowly pulled out, but not about a thousand yards when it suddenly paused. Everyone stared in wonder as the train slowly returned to the station. There was a dead silence before英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)the doors opened and the men started to step out. Someone s

34、houted, “The war is over. ”For a moment, nobody moved, but then the people heard someone bark orders at the soldiers. The men lined up in two lines, walked down the steps, and with the band playing, marched down the street, as returning heroes, to be welcomed home. My mother said it was a great day,

35、 but she was just a little disappointed that it didnt last a tiny bit longer. 【文章大意文章大意】文章主要讲述了一战时发生在作者家里的一件事。文章主要讲述了一战时发生在作者家里的一件事。作者的祖父是定居在美国的匈牙利人。美国与欧洲作战,作者作者的祖父是定居在美国的匈牙利人。美国与欧洲作战,作者的叔叔要去军队服役,祖父深感不安。但出人意料的是,作者的叔叔要去军队服役,祖父深感不安。但出人意料的是,作者的叔叔与其他士兵整装出发后行驶不到一千码就回来了。的叔叔与其他士兵整装出发后行驶不到一千码就回来了。英语:浙江语法专题精

36、品复习课件(阅读理解观点态度题)1. Which of the following words can best describe the ending of the story? A. Disappointing. B. Unexpected. C. Uncertain. D. Inspiring. 【解析解析】选选B。观点态度题。最后一段描述了士兵们整装出发了,。观点态度题。最后一段描述了士兵们整装出发了,但离开不到一千码就回来了。这对于有些人来说或许是令人高但离开不到一千码就回来了。这对于有些人来说或许是令人高兴的事,但或许也是令人失望的,但不管怎样这是出乎意料的。兴的事,但或许也是令人

37、失望的,但不管怎样这是出乎意料的。 英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)2. What the grandfather was most worried about was_. A. the spread of the world war B. the safety of his two cousins C. a drop in his living standards D. his relatives killing each other 【解析解析】选选D。细节理解题。根据第一段最后一句可知祖父担心。细节理解题。根据第一段最后一句可知祖父担心如果惟一的儿子去作战,那将是堂兄

38、弟之间的作战。如果惟一的儿子去作战,那将是堂兄弟之间的作战。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)3. The underlined phrase “draft notice” means “_”. A. order for army service B. train ticket for Europe C. letter of rejection D. note of warning 【解析解析】选选A。词义猜测题。根据短语后的两句话。词义猜测题。根据短语后的两句话My grandparents were very upset. But my mother, at the ag

39、e of 10, felt on top of the world about her soldier brother going off to war. 可知此处可知此处draft notice应为应为“征兵通知征兵通知”。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)4. What did the “service pins”(in Para. 2)stand for in the eyes of the little girls? A. Strength. B. Courage. C. Victory. D. Honor. 【解析解析】选选D。推理判断题。根据第二段中的。推理判断题

40、。根据第二段中的. . . service pins, which meant that they had a loved one in the service. All the little girls were delighted. 可以推断出在小女孩们的眼中,可以推断出在小女孩们的眼中,service pins代表光荣、荣誉。代表光荣、荣誉。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题) (C) Good evening,ladies and gentlemen and welcome to this of the Box Bill Tennis ClubIts good to s

41、ee so many of you here this eveningIm sure youve all enjoyed the fine food,and that you are ready to hear our guest speaker Ladies and gentlemen,were pleased to welcome our most famous club champion,Billy Rogers,to our meeting英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题) Billy needs no introduction because he is one o

42、f the most well-known tennis players in our countryHowever,I must mention a few things about himBilly has won the US Open three times,and Wimbledon twiceHe has won more tennis tournaments(锦标赛)(锦标赛)than any player from this countryHe has been ranked number one in the world in both singles and doubles

43、He has played in the Davis Cup and the Hopman Cup for his countryHis Wimbledon victory two years ago has been called one of the bravest in the modern timeHad he not been injured,he would undoubtedly have won a third Wimbledon ChampionshipBilly is regarded by many as perhaps the finest player ever in

44、 international tennis英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)But of course Billy is much more than a tennis champion He is like an ambassador for the sport and for his countryHe has done great work to help children around the world,and his generosity to childrens charity funds is well known And of course,Billy is

45、 the most successful graduate of our clubHe won the club championships when he was twelveyes,at only twelveAnd Billy has not forgotten where it all startedThats why he accepted our invitation to speak to us tonightWere proud to have played a small part in Billys success Wont you please give a big ha

46、nd to our own Billy Rogers?英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)【文章大意文章大意】本文主要介绍了本文主要介绍了Billy Rogers一个著名的网球一个著名的网球运动员。运动员。 英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)1The tone of this text can best be described as_Ascientific BadmiringCcold Dconfident【解析解析】选选B。观点态度题。这篇文章的整个语气表明了说话者。观点态度题。这篇文章的整个语气表明了说话者对对Billy Rogers的崇拜、敬仰,故选的

47、崇拜、敬仰,故选B。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)2Why did Billy Rogers not win the third Wimbledon?ABecause he had no chance to take part in itBBecause he was too old to beat his oppositeCBecause he got himself hurtDBecause he was too busy to well prepare it【解析解析】选选C。细节理解题。根据第三段中的。细节理解题。根据第三段中的Had he not been in

48、jured, he would undoubtedly have won a third Wimbledon Championship. 可知。可知。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)3How many kinds of famous tournaments did Billy Rogers take part in according to the text?ATwo BFour CThree DSix【解析解析】选选B。细节理解题。文章中提到了。细节理解题。文章中提到了the US Open, Wimbledon, the Davis Cup以及以及the Hopman

49、Cup。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)4Which of the following cant be inferred from the text?ABilly Rogers likes children very muchBBilly Rogers played tennis in AmericaCBilly Rogers is the most important guest of the partyDBilly Rogers began to play tennis in college【解析解析】选选D。推理判断题。根据倒数第三段可推断出。推理判断题。根据倒数第三

50、段可推断出A项正确,项正确,根据第三段的前三句可知根据第三段的前三句可知B项正确,又文章主要介绍了项正确,又文章主要介绍了Billy Rogers这一嘉宾,所以应推断出他是晚会上最重要的客人。这一嘉宾,所以应推断出他是晚会上最重要的客人。D项项与倒数第二段不符。与倒数第二段不符。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题) (D)2009济南模拟济南模拟 A new generation addiction is quickly spreading all over the world. Weboholism, a twentieth century disease, affects

51、people from different ages. They surf the net, use e-mail and speak in chat rooms. They spend many hours on the computer, and it becomes a compulsive habit. They cannot stop, and it affects their lives. 英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)Ten years ago, no one thought that using computers could become compuls

52、ive behavior that could affect the social and physical life of computer users. This obsessional behavior has affected teenagers and college students. They are likely to log on computers and spend long hours at different websites. They become hooked on computers and gradually their social and school

53、life is affected by this situation. They spend all free time surfing and dont concentrate on homework, so this addiction influences their grades and success at school. Because they can find everything on the websites, they hang out there. Moreover, this addiction to websites influences their social

54、life.英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)They spend more time in front of computers than with their friends. The relation with their friends changes. The virtual life becomes more important than their real life. They have a new language that they speak in the chat rooms and it causes cultural changes in socie

55、ty.英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)Because of the change in their behavior, they begin to isolate themselves from the society and live with their virtual friends. They share their emotions and feelings with friends who they have never met in their life. Although they feel confident on the computer, they a

56、re not confident with real live friends they have known all their life. It is a problem for the future. This addictive behavior is beginning to affect all the world. 【文章大意文章大意】网络狂热网络狂热(weboholism)对不同年龄段的人都有影响,对不同年龄段的人都有影响,并且也在影响着整个世界。并且也在影响着整个世界。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)1. The authors attitude towa

57、rds weboholism is that of being _ . A. optimistic B. positiveC. oppositive D. acceptable【解析解析】选选C。观点态度题。从整篇文章看,作者主要提到。观点态度题。从整篇文章看,作者主要提到weboholism 对社会和网络狂们的负面影响,故作者对对社会和网络狂们的负面影响,故作者对weboholism 持反对态度。持反对态度。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)2. The main idea of the passage is about _ . A. the cause of weboho

58、lismB. the advantage of weboholismC. the popularity of weboholismD. the influence of weboholism【解析解析】选选D。主旨大意题。文章第一段阐明了。主旨大意题。文章第一段阐明了weboholism对不对不同年龄的人们的影响。下文也是围绕此话题展开的。同年龄的人们的影响。下文也是围绕此话题展开的。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)3. The underlined word “obsessional” in the second paragraph most probably means

59、 “_ ”. A. attractive B. addictiveC. professional D. potential【解析解析】选选B。词义猜测题。词义猜测题。obsessional意为意为“着迷的着迷的”。B项项意为意为“上瘾的上瘾的”,故选,故选B。A项意为项意为“吸引人的吸引人的”,C项意为项意为“专业的专业的”,D项意为项意为“潜在的潜在的”。句意:这种上瘾的行为已经。句意:这种上瘾的行为已经影响了青少年和大学生。影响了青少年和大学生。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)4. We can infer from the passage that_ . A. web

60、oholism has the greatest effect on teenagersB. students can hardly balance real and virtual lifeC. people are addicted to games on the InternetD. virtual life is more vivid and attractive anyway【解析解析】选选B。推理判断题。根据最后一段可推断。推理判断题。根据最后一段可推断B项正确。项正确。英语:浙江语法专题精品复习课件(阅读理解观点态度题)5. Which of the following is N

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论