【英语】2011年高考试题—(广东卷)解析版_第1页
【英语】2011年高考试题—(广东卷)解析版_第2页
【英语】2011年高考试题—(广东卷)解析版_第3页
免费预览已结束,剩余14页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、WORD格式2021年普通高等学校招生全国统一考试(*卷 ) A 卷英语. 语言知识及应用 (共两节。总分值35 分)第一节完形填空 (共 15 小题;每题2 分,总分值 30 分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从115 各题所给的 A 、B 、C 和 D 项中,选出最正确选项,并在答题卡上将该项涂黑。It has been argued by some that gifted children should be grouped in special classes. The1has been on the belief that in regular classes these child

2、ren are held back in their intellectual (智力的) growth by2situation that has designed for the3children.There can be little doubt that4 classes can help the gifted children to graduate earlierand take their place in life sooner. However, to take these5out of the regular classes maycreate serious proble

3、ms.I observed a number of6children who were taken out of a special class and placed in a7 class. In the special class, they showed little ability to use their own judgment, relying8on their teachers" directions. In the regular class, having no worry about keeping up, they began toreflect9on man

4、y problems, some of which were not on the school program.Manyare concerned thatgifted childrenbecome10and lose interest in learning.However this11 is more often from parents and teachers than from students, and some ofthese12simply conclude that special classes should be set up for those who are13 .

5、Some top students do feel bored in class, but why they14so goes far beyond the work theyhave in school. Studies have shown that to be bored is to be anxious. The gifted child who is boredis an15child.1.A. principleB. theoryC. argumentsD. classification2.A. designingB. groupingC. learningD. living3.A

6、. smartB. curiousC. matureD. average4.A. regularB. specialC. smallD. creative5.A. childrenB. programsC. graduatesD. designs6.A. intelligentB. competentC. ordinaryD. independent7.A. separateB. regularC. newD. boring8.A. speciallyB. slightlyC. wronglyD. heavily专业资料整理WORD格式第1页共17页专业资料整理WORD格式9. A, dire

7、ctlyB. cleverlyC. voluntarilyD. quickly10.A. doubtedB. boredC. worriedD. tired11.A. concernB. conclusionC. reflectionD. interest12.A. studentsB. adultsC. scholarsD. teachers13.A. talentedB. worriedC. learnedD. interested14.A. believeB. thinkC. sayD. feel15.A. outstandingB. intelligentC. anxiousD. or

8、dinary原文出处:/1. 答案: C解析:考察名词,运用原词重现方法。前一句提到了argued, 所以此处用argument.2. 答案: C解析:考察形容词, 因为提到了regular class,说明这是和学习相关,所以此处用learning.3. 答案: D解析:考察形容词,此句话的意思是“这个争论的依据是:在正常班级里,这些孩子的智力成长会受到这个专门为一般儿童设计的学习环境的影响。 average 此处意为一般的。4. 答案: B解析:考察形容词,此两句话的意思是“毫无疑问,天才儿童的特别班可以帮助他们早点毕业,提前走向社会。但是,将这些学生从普通班里抽调出来,那么可能对他们以及

9、社会带来严重的问题。 special 意为特别的,与下文中的regular 相反。5. 答案: A解析:考察名词, these children 指代天才儿童。意思同上题。6. 答案: A解析:考察形容词,运用同义复现的方法。此处只有intelligent与 gifted 对应。7. 答案: B解析:考察形容词, 此处答案可以从下文中的In the special class 和 In regular class 得出。8. 答案: D解析:考察副词, heavily 意为过分地。此句意为“在为天才儿童组织的特别学校里,这些孩子们很少有时机运用自己善于评论的判断力,相反,他们过分依赖教师的指导

10、。专业资料整理WORD格式第2页共17页专业资料整理WORD格式9. 答案: C解析: 考察副词, voluntarily 意为自然地, 此句意为“在步子较慢的学校里,这些学生不再为跟班犯愁, 便很自然地对许多问题进展反复思考, 有些甚至不属于学校课程之内。 10. 答案: B解析:考察形容词,运用原词重现方法和同义重现方法。Lose interest 和 bored 对应,以及后文中的 Some top students do feel bored第二节语法填空 (共 10 小题;每题1.5 分,总分值 15 分 )阅读下面短文, 按照句子构造的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当

11、的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标号为1625 的相应位置上。One Sunday morning in August I went to local music festival. I left it early because I had anappointment16(late) that day. My friends walked me to the bus stop and waited with me17the bus arrived. I got on the bus and found a seat near the back, and then I

12、noticed a man18(sit) at the front. He19(pretend) that a tiger toy was real and giving it a voice. Hemust be20(mental) disabled.Behind him were other people to21he was trying to talk, but after some minutes22walked away and sat near me, looking annoyed.I didn"t want to be laughed at for talking

13、to him but I didn"t like leaving him23hisown either.专业资料整理WORD格式第3页共17页专业资料整理WORD格式After a while I rose from my seat and walked to the front of the bus. I sat next to the man and introduced myself. We had 24 amazing conversation. He got off the bus before me and I felt very happy the rest of th

14、e way home.I"m glad I made a choice. It made25of us feel good.原文出处::/inspirational-short-stories/the-guy-in-the-bus.html11. 答案: later解析:考察形容词,later 意为较晚的。此题易错填为lately 或 latly.12. 答案: until解析:考察连词, until 直到才,此句意为“我的朋友和我一起走到汽车站,一直等到汽车到来。 13. 答案: sitting解析:考察非谓词动词中的分词,notice sb. doing sth.注意到某人正在做

15、某事。此题易错填为siting .14. 答案: was pretending解析:考察谓语动词的时态。根据后面的giving以及 and 连接词类及用法的一致性,不难得出答案。15. 答案: mentally解析:考察副词。 Mentally 修饰形容词 disabled.16. 答案: who/whom解析:考察连词。此句是定语从句,who/whom 在定语从名中作介词to 的宾语。17. 答案: they解析:考察代词。此处的 they 指代 other people ,从后面的 looking annoyed ,可以看出应该是 other people,而不是 he. 此题易错填为 h

16、e.18. 答案: on解析:考察介词。On one"s own 是固定搭配,意为“单独地 。此题易错题by .19. 答案: an解析:考察冠词。 考察冠词的这个构造a/an+形容词 +单数可数名词,因为 amazing 是以元音发音开头的,所以用 an。此题易错题为 a.20. 答案: both解析:考察代词, both of us 两者都。专业资料整理WORD格式第4页共17页专业资料整理WORD格式.阅读 (共两节 ,总分值50 分)第一节阅读理解 (共 20 小题;每题2 分,总分值 40 分 )阅读以下短文,从每题所给的A 、B 、C 和 D 项中,选出最正确选项,并在答

17、题卡上将该项涂黑。AIn the animal kingdom, weakness can bring about aggression in other animal. This sometimes happens with humans also. But I have found that my weakness brings out the kindnessin people. I see it every day when people hold doors for me, pour cream into my coffee, or help me to put on my coat

18、. And I have discovered that it makes them happy.From my wheelchair experience, I see the best in people, but sometimes I feel sad because those who appear independent miss the kindness I see daily. They don"t get to see this soft side of others. Often, we try every way possible to avoid showin

19、g our weakness, which includes a lot ofpretending. But only when we stop pretending we"re brave or strong do we allow people to show the kindness that"s in them.Last month, when I was driving home on a busy highway, I began to feel unwell and drove more slowly than usual. People behind me

20、began to get impatient and angry, with some speedingup alongside me, horning (按喇叭 ) or even shouting at me. At the moment I decided to do something I had never done in twenty-four years of driving. I put on the car flashlights and droveon at a really low speed.No more angry shouts and no more horns!

21、When I pu t on my flashlights, I was saying to other drivers,“ I have a problem here. I amweak and doing the best I can. And everyone understood. Several times, I saw drivers who wanted to pass. They couldn"t get around me because of the stream of passing traffic. But insteadof getting impatien

22、t and angry, they waited, knowing the driver in front of them was in some way weak.Sometimes situations call for us to act strong and brave even when we don"t feel that way. But those are few and far between. More often, it would be better if we don"t pretend we feel strong when we feel we

23、ak or pretend that we are brave when we are scared.26. The author has discovered that people will feel happy when _. A. they offer their help专业资料整理WORD格式第5页共17页专业资料整理WORD格式B. they receive others" helpC. they feel others" kindnessD. they show their weakness27. The author feels sad sometimes

24、 because _.A. he has a soft heartB. he relies much on othersC. some people pretend to be kindD. some people fail to see the kindness in others28. What did the other drivers do when they saw the flashlights" A. They speed up to pass.B. They waited with patience.C. They tried their best to help.D

25、. They put on their flashlights too.29. In this passage, the author advises us to _.A. handle problems by ourselvesB. accept help from othersC. admit our weaknessD. show our bravery30. Which of the following is the best title for the passage"A. A Wheelchair Experience.B. Weakness and Kindness.C

26、. Weakness and StrengthD. A Driving Experience本文是一篇记叙文,讲叙作者对weakness 思考,建议我们应该成认自己的软弱的一面。原文出处:://ideal/sss/CertificateinDiversityFacilitation/documents/GettingBeyondAnaemicLoveJCSfinal.pdf26. 答案: A解析:细节理解题,根据第一段最后一句话“ AndI have discovered that it makes themhappy.专业资料整理WORD格式第6页共17页专业资料整理WO

27、RD格式及此句之前的内容可以得出答案。27. 答案: D解析:细节理解题,根据第二段第一句话“ but sometimes I feel sad because those whoappearBCan dogs and cats live in perfect harmony in the same home" People who are thinking about adopting a dog as a friend for their cats are worried that they will fight. A recent research has found a ne

28、w recipe of success. According to the study, if the cat is adopted before the dog, and ifthey are introduced when still young (less than 6 months for cats, a year for dogs), it is highly probable that the two pets will get along swimmingly. Two-thirds of the homes interviewed reported a positive rel

29、ationship between their cat and dog.However, it wasn"t all sweetness and light. There was a reported coldness between the cat anddog in 25% of the homes, while aggression and fighting were observed in 10% of the homes. Onereason for this is probably that some of their body signals were just opp

30、osite. For example, when acat turns its head away it signals aggression, while a dog doing the same signals submission.In homes with cats and dogs living peacefully, researchers observed a surprising behaviour. They are learning how to talk each other"s language. It is a surprise that cats can

31、learn how to talk ,dog", and dogs can learn how to talk ,Cat".What"s interesting is that both cats and dogs have appeared to develop their intelligence. Theycan learn how to read each other"s body signals, suggesting that the two may have more in common than we previously suspect

32、ed. Once familiar with each other"s presence and body专业资料整理WORD格式第7页共17页专业资料整理WORD格式language, cats and dogs can play together, greet each other nose to nose, and enjoy sleeping together on the sofa. They can easily share the same water bowl and in some cases groom ( 梳理 ) each other.The signific

33、ance of the research on cats and dogs may go beyond pets- to people who don"t getalong, including neighbors, colleagues at work, and even world superpowers. If cats and dogs canlearn to get along, surely people have a good chance.31. The underlined word swimmingly in Paragraph 1 is closest in m

34、eaning to _.A. earlyB. sweetlyC. quicklyD. smoothly32. Some cats and dogs may fight when _.A. they are cold to each otherB. they look away from each otherC. they misunderstood each other"s signalsD. they are introduced at an early age33. What is found surprising about cats and dogs"A. They

35、 eat and sleep each other.B. Th ey observe each other"s behaviors.C. They learn to speak each other"s language.D. They know something from each other"s voices.34. It is suggested in Paragraph 4 that cats and dogs _.A. have common interestsB. are less different than was thoughtC. have

36、a common body languageD. are less intelligent than was expected35. What can we human beings learn from cats and dogs"A. We should learn to live in harmony.B. We should know more about animals.C. We should live in peace with animals.D. We should learn more body languages.这是一篇说明文,通过对猫狗和平相处的研究,让我们

37、知道,人类应该和谐相处。原文出处::/sciencedaily/releases/2021/09/080908135916.htm专业资料整理WORD格式第8页共17页专业资料整理WORD格式31. 答案: D解析:词意猜测题。根据“A recent research has founda new recipe ofsuccess. 以及“ Two-thirds of t he homes interviewed reported a positive relationship between their cat and dog.不难得出,此处应该是说猫和狗相处得很好,所以选D,意为“流畅地,

38、顺利地 。此题易错选 B ,因为第二段第一句话中有sweet,但是“sweetness and light意为“其乐融融。32. 答案: C解析:细节理解题。根据第二段“Onereason for this is probably that some of their bodysignals were just opposite. For example, when a cat turns its head away it signals aggression, while a dog doing the same signals submission. 不难得出答案。CA year afte

39、r graduation, I was offered a position teaching a writing class. Teaching was a profession I had never seriously considered, though several of my stories had been published. Iaccepted the job without hesitation, as it would allow me to wear a tie and go by the name of Mr.Davis. My father went by the

40、 same name, and I liked to imagine people getting the two of usconfused.“ Wait a minutesomeone might say,“ are you talking about Mr. Davis the retired man,or Mr. Davis the respectable scholar"The position was offered at the last minute, and I was given two weeks to prepare, a period Ispent sear

41、ching for briefcase ( 公文包 ) and standing before my full-lengthmirror, repeating thewords, “ Hello, class. I"m Mr. Davis.Sometimes I wouldgive myselfan aggressive voice.Sometimes I would sound experienced. But when the day eventually came, my nerves kicked inand the true Mr. Daviswas there. I so

42、unded not likea thoughtfulprofessor, but rather a专业资料整理WORD格式第9页共17页专业资料整理WORD格式12-year-old boy.I arrived in the classroom with paper cards designed in the shape of maple leaves. I had cut them myself out of orange construction paper. I saw nine students along a long table. I handed outthe cards, an

43、d the students wrote down their names and fastened them to their breast pockets as I required.“ All right then,I said.“ Okay, here we go.Then I opened my briefcasethat Iand realizedhad never thought beyond this moment. I had been thinking that the students would be the first totalk, offering their t

44、houghts and opinions on the events of the day. I had imagined that I would sitat the edge of the desk, overlooking a forests ofhands. Every student would yell.“ Calm down,you"ll all get your turn. One at a time, one at a time!A terrible silence ruled the room, and seeing no other opinions, I in

45、spected the students to pull out their notebooks and write a brief essay related to the theme of deep disappointment.36. The author took the job to teach writing because _.A. he wanted to be expectedB. he had written some storiedC. he wanted to please his fatherD. he had dreamed of being a teacher37

46、. What can we learn about the author from Paragraph 2"A. He would be aggressive in his first class.B. He was well-prepared for his first class.C. He got nervous upon the arrival of his first class.D. He waited long for the arrival of his first class.38. Before he started his class, the author a

47、sked the students to _.A. write down their suggestions on the paper cardsB. cut maple leaves out of the construction paperC. cut some cards out of the construction paperD. write down their names on the paper cards39. What did the students do when the author started his class"A. They began to ta

48、lk.B. They stayed silent.专业资料整理WORD格式第10页共17页专业资料整理WORD格式C. They raised their hands.D. They shouted to be heard.40. The author chose the composition topic probably because _.A. he got disappointed with his first classB. he had prepared the topic before classC. he wanted to calm down the studentsD. h

49、e thought it was an easy topic这是一篇记叙文,描述作者第一天教学的经历。36 答案:A解析 : 细节理解题,根据第一段“I accepted the job withou t hesitation, as it would allow me towear a tie and go by the name of Mr. Davis.可以得出答案。DIn a world with limited land, water and other natural resources (资源 ), the harm from the traditional business m

50、odel is on the rise. Actually, the past decades has seen more and more forests disappearing and globe becoming increasingly warm. People now realize that this unhealthysituation must be changed, and that we must be able to develop in sustainable ( 可持续的 ) ways. That means growth with low carbon or de

51、velopment of sustainable products. In other words, we should keep the earth healthy while using its supply of natural resources.Today, sustainable development is a proper trend in many countries. Accordingto a recent专业资料整理WORD格式第11页共17页专业资料整理WORD格式study, the global market for low-carbonenergy willbe

52、come three times bigger over the nextdecades. China, for example, has set its mind on leading that market, hoping to seize chances in the new round of the global energy revolution. It is now trying hard to make full use of wind andsolar energy, and is spending a huge amount of money making electric cars and high-speed trains. In addition, we are also seeing great growth in the global markets for sustainable products such aspalm oil ( 棕榈油 ),which is produced without cutting down valuable rainforest. In recent years the markets

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论