2022年浙江高考英语阅读理解限时训练(共8套)(含解析)_第1页
2022年浙江高考英语阅读理解限时训练(共8套)(含解析)_第2页
2022年浙江高考英语阅读理解限时训练(共8套)(含解析)_第3页
2022年浙江高考英语阅读理解限时训练(共8套)(含解析)_第4页
2022年浙江高考英语阅读理解限时训练(共8套)(含解析)_第5页
已阅读5页,还剩65页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、阅读理解专练(一)(限时30分钟)AMy name is Matthew. I' m not someone who has many secrets, because I' m a terrible liar. But there is one huge secret that I kept for yearsI failed my driving test. I had never failed a test before, and had never even come close. Driving made me anxious, but my parents told

2、 me I had to. They signed me up for driving lessons. I had gotten a perfect score for my written permit exam, but getting behind the wheel was a different story.But when October 30th rolled around, my pride set in. I wanted to be like everyone else at my school, showing off the brand new license the

3、y/ d gotten. Looking back on that special day, I can' t remember if I was nervous. What I do remember is starting the test, pausing at a stop sign after a few seconds, and being asked by the instructor to pull over. I had received an auto-fail since my pause was indeed a pause and not a real sto

4、p. I wasn' t upset that I was leaving without a license, but I was scared everyone would know that I had failed. So when I got to class, I told everyone I didn' t want to take the test on my birthday.One Friday a month later, I went to the test spot again and passed. Later that night I drove

5、 for the first time by myself, which brought to me an amazing feeling T ve never experiencedbut sill, I couldn1 t imagine ever telling anyone the truth. So I didn, t. It wasn' t until midway through college that I came clean. It turned out plenty of my college friends had failed too! And I gathe

6、red enough courage to speak the fact out. Yes, I had also failed.Now I realize failure and imperfection are two things everyone has to experience, without which one couldn* t make a true man.【文章大意】这是一篇记叙文。文章讲述了作者曾经隐瞒了自己驾照 考试失败的事情,后来意识到失败和不完美是每个人成长的必经之路。 1. What can we learn about Matthew?A. He was a

7、 slow learner of driving.B. He relied heavily on his parents.C. He was afraid of taking exams.D. He was bored with telling lies.【解析】选A。推理判断题。根据第一段中“But there is one huge secret that I kept for yearsI failed my driving test.”可知,我的驾照考试失败 了;再由第一段中"I had gotten a perfect score for my written permit

8、 exam, but getting behind the wheel was a different story.”可知我的笔 试成绩很好,但是开车开得不好。2. What made Matthew feel extremely worried after his first attempt?A. Failing to get a driving license.B. Missing his birthday celebration.C. Making his parents disappointed.D. Losing face before his classmates.【解析】选D。细

9、节理解题。根据第二段中wasn' t upset that I was leaving without a license, but I was scared everyone would know that I had failed."我不会因为没通过考试而难过,但是我害怕别人知道我失 败了。所以我是怕在同学们面前丢人。3. What did Matthew learn from his own experience?A. Honesty is the best policy.B. Failure is a way to grow up.C. Truth stands th

10、e test of time.D. Imperfection is another form of perfection.【解析】选Bo推理判断题。根据最后一段"Now I realize failure and imperfection are two things everyone has to experience, without which onecouldn'我意识到,失败和不完美是每个人都必须经历的事情,没有经历过它们,就不会真正的成长。BMosquitos can infect you with Malaria, yellow fever, and dengu

11、e. All can kill you. So we spray large areas with pesticides (杀虫剂).But this negatively affects the whole ecosystem and your health. Now there/ s a new device, which claims to keep you and your loved one' s mosquito free.The device was designed by two German engineers who were fed up with being b

12、itten while camping. They found solutions containing ' DEET' a damaging chemical which could be both harmful to us and the environmentworked best, but still only for 45 minutes maximum and that the traditional anti-pest devices didn' t work well! So, they designed the brand new type of b

13、ug killerMoskinator.Instead of trying to keep the mosquitos away, it actually attracts them, then catches and kills them! It lures (弓I 诱)the flies and mosquitos near using a safe, completely harmless LED light. The flying pests (害虫)can' t resist the UV-PT light! Next to the LED light is a powerf

14、ul, yet efficient reverse fan that sucks (吸)the insects through a one-way trapdoor. Once trapped in the drying basket they are dried to death by the fan a matter of 2 minutes. You can simply empty the dead bugs into the trash, without even touching them.Does Moskinator really work in real life? We h

15、ad some of our customers try it out in their homes. The results speak for themselves:“My wife would complain she had a headache in the mornings whenever we used chemical pesticides. Now we use our Moskinator, and we wake up bite and headache free! " Shane Maguire“This Moskinator really works an

16、d you don' t have to worry about breathing any harmful chemicals. " Jake Sheare【文章大意】本文是一篇说明文。文章介绍了一种新的杀虫设备,并介 绍了它安全无害的特点。4. What is the function of the LED light?A. It gives off natural light.B. It attracts flying pests.C. It sucks pests inside.D. It dries pests to death.【解析】选B。细节理解题。由文章第三

17、段第二句It lures the flies and mosquitos near using a safe, completely harmless LED light. 可知,它用 一种安全、完全无害的LED灯光吸引附近的苍蝇和蚊子。5. Which of the following best describes the new device?A. Innovative and effective.B. Traditional and cheap.C. Power-saving and portable.D. Chemical free and soundless.【解析】选A。推理判断题

18、。由文章第二段最后一句So, they designed the brand new type of bug killerMoskinator.与最后一段第一句中 This Moskinator really works可知,这种技术是新发明的,而且很有效。6. What is the purpose of writing the text?A. To educate the readers.B. To entertain the readers.C. To introduce a new device.D. To evaluate a new device.【解析】选C。主旨大意题。文章主要

19、介绍了由两名德国工程师设计 的一种全新的杀虫设备,由文章第三段第一句Instead of trying to keep the mosquitos away, it actually attracts them, then catches and kills them!可知,文章旨在向读者详细介绍这种新的杀虫设备。【规律方法】如何推断写作目的写作目的这类题的题干中常有purpose,或者后面接有表示目的的动 词不定式,$n: intend to, meant to, (in order) to 等。根据文章的主旨和体裁来推断作者的写作目的。因此,文章的首尾段 或每段的首尾是阅读的重点,作者的写

20、作意图往往就隐含在其中。一般来说作者写文章的目的通常有三种,与之对应的文章如下:to entertain readers(使读者愉悦、发笑):常见于个人经历或故事类的 文章。to persuade readers(说服读者接受某种观点):常见于广告或议论文。 广告是作者要推销一种产品或一种服务:吸引更多的游客、读者或订户 、观众等;议论文是为了说服读者接受或赞同某一观点。E. ) to inform readers(告知读者某些信息):多见于新闻报道类、科普类 、文化类或社会类的文章,以及劝告性或建议性的文章。本文属于广告类应用文,目的在于介绍一种新的杀虫设备。CWe' re ofte

21、n reminded of the importance of preserving the planet as we see it for future generationsand children at St Oswald' s Primary School in Chester certainly agree.Nine-year-old Isobel Kelleher from the school' s Hummingbirds class thinks adults need to take notes. ''Sometimes they can b

22、e busy and I don't think they think they can make a difference, but if everyone does a little bit, it all adds up, " she tells HuffPost UK. "We started looking at plastic pollution in our oceans and the things like plastic bags and broken down pieces of plastic that are polluting them,

23、 " she says. "Fish can eat the plastic and they can die, or we might even eat the fish ourselves."Mr Timms, Isobef s teacher, has been spearheading a new project at the school which lets children loose creatively to raise awareness of the need to be more environmentally friendly. The

24、entire Hummingbirds class, which is made up of 9-and 10-year-old pupils, has been busy writing poems and creating online video adverts to warn adults about the serious situation of our oceans and wildlife.Mr Timms thinks children have an important role to play in teaching us how to take care of the

25、things around us. "We sometimes overlook how much we can really learn from children, " he says. wlt has been really hard to believe having parents come in saying that their children have been asking them to stop using plastic, and to recycle more, and even stopping them using plastic straw

26、s."Mr Timms is proud of his Hummingbirds class. "The message that they would like to send to the world is simple: Stopping this isn' t someone else( s job, and it won* t be OK if we just leave it."【文章大意】本文是一篇说明文。主要是介绍了一所小学的老师带头 开展了一个项目一一让孩子们发挥创造力来提醒人们增强环保意识。7. What can we infer ab

27、out adults according to Isobel Kelleher?A. They just pretend to be busy.8. They haven? t done their part well.9. They can do nothing to stop pollution.10. They have started to care about oceans.解析选B。推理判断题。根据第二段中的". thinks adults need to take notes. . . but if everyone does a little bit, it all

28、adds up“可知,Isobel Kelleher认为大人们在保护地球方面并没有做好他们自己的本职工作。 8. What is the purpose of the school project?A. To help adults to learn more about their kids.B. To remind adults to be friendly to environment.C. To persuade students to stop using plastic bags.D. To teach students how to write poems creatively.

29、【解析】选Bo细节理解题。根据第三段中的"Mr Timms, Isobel' s teacher . . . more environmentally friendly."及第四段中的"Mr Timms thinks children have an important role to play in teaching us how to take care of the things around us.”可知,这个项目的目的是让孩子们发挥创 造力来提醒人们增强环保意识。9. Why does Mr Timms mention “parents“ in

30、Paragraph 4?A. To prove kids are creative in teaching.B. To attract people to support his work.C. To have adults care about education.D. To show the effects of the project.【解析】选D。推理判断题。根据第四段中的"MrTimms thinks children have an important role to play in teaching us how to take care of the things a

31、round us."可知,Timms认为孩子们在教我们如何爱护周围的事 物方面起着重要作用,紧接着提到家长说孩子们让他们停止使用塑料 和吸管、让他们回收更多塑料就是为了证明这个项目的影响。10. What is the text mainly about?A. An inspiring school project.B. An appeal to stop plastic bags.C. Serious situations of our planet.D. Adults' ignorance of environment.【解析】选Ao主旨大意题。通读全文,根据第三段中的&

32、quot;Mr Timms, Isobel' s teacher, has been spearheading a new project at the school which lets children loose creatively to raise awareness of the need to be more environmentally friendly."可知,本文主要介绍了 一所小学的老师带头 开展了一个项目一一让孩子们发挥创造力来提醒人们增强环保意识。【知识拓展】长难句分析We started looking at plastic pollution

33、in our oceans and the things like plastic bags and broken down pieces of plastic that are polluting them. 分析:这是一个主从复合句。that引导定语从句,修饰前面的pieces ofplastiCo译文:我们开始关注海洋中的塑料污染,以及像塑料袋和正在污染海洋的被分解的塑料碎片这些东西。阅读理解专练(二)(限时30分钟)AEvery new parent knows that rocking can calm that uneasy baby when it' s time to

34、take a nap. But the benefits of gentle movement may go beyond the baby stage. Because two new studies show that rocking also helps grown-ups, both human and mouse, get a good night5 s sleep.What should be no surprise is that movement can calm someone. Think of how many times you' ve fallen aslee

35、p on a train. But can motion really cause a nap, and make for a deeper sleep?To find out, researchers invited 18 healthy volunteers for a sleepover. "So they came to the lab and slept one time on the motionless, normal bed. And one night where they got rocked. " said Aurore Perrault, a sle

36、ep researcher at the University of Geneva in Switzerland. Z/And what we find is that when compared to a motionless night, a whole night of rocking sleep has a beneficial effect not only on sleep beginning but also on sleep continuity. " Subjects who were rocked also did better on a memory test

37、the next morning than the stiller sleepers.In the second study, Kompotis, a student at the University ofLausanne, rocked a rack of mice. Whether rocking affects sleep in other species was never before discussed. So the main questions for our study were whether rocking affects sleep in mice and what

38、is the possible system?Kompotis placed the mouse cages on a platform that moved from side to side. Though mice were rocked four times faster than their human counterpartsa frequency of one back-and-forth per second, or 1 Hertz, worked bestthe results were strikingly similar. During rocking at 1 Hert

39、z, time spent asleep increased, and mice fell asleep twice as fast as at still condition. However, additional studies could allow the researchers to identify a new aim for treating sleep disorders, including insomnia(失眠).Until then, you might think about adding a little swing to your nighttime routi

40、ne.【文章大意】这是一篇说明文。研究人员在测试中发现,那些被摇晃过 的人比那些静止不动的人在睡眠方面更好。并且,后来的测试发现,摇 晃对动物也有促进睡眠的作用。文章还介绍了这项研究的过程。1. What' s the purpose of the second study in the passage?A. To do research on the sleep system of other species.B. To discuss in which case rocking affects baby' s sleep.C. To see whether rocking

41、affects sleep of other species.D. To study the influence of rocking on sleep disorders.【解析】选Co推理判断题。根据第四段中In the second study,Kompotis, a student at the University of Lausanne, rocked a rack of mice. Whether rocking affects sleep in other species was never before discussed.可知在第二项研究中,洛桑大学的学生Kompotis摇

42、晃了一 组老鼠。以前从未有人讨论过摇晃是否会影响其他物种的睡眠。由此 可推知,第二项研究的目的是观察摇摆是否影响其他物种的睡眠。2. What do we know about the mice in Paragraph 5?A. Their sleeping time increased when rocked at 1 Hertz.B. Their sleep disorder including insomnia was treated.C. When rocked, they fell asleep twice faster than at still condition.D. Whe

43、n rocked, they worked faster than their human counterparts.【解析】选A。细节理解题。根据第五段中During rocking at 1 Hertz, time spent asleep increased, and mice fell asleep twice as fast as at still condition.可知在1赫兹的摇晃中,老鼠的睡眠时间增加了,老鼠入睡 的速度是静止状态的两倍。由此可知,当震动频率为1赫兹时,老鼠的 睡眠时间增加。3. What' s the best title of the passag

44、e?A. Rocking Helps Grown-ups Sleep Too.B. Deep Sleep Needs the Constant Swing.C. Rocking Greatly Affects Deep Sleep.D. Rocking Can Treat Sleep Disorders.【解析】选A。主旨大意题。根据第一段中Because two new studies show that rocking also helps grown-ups, both human and mouse, get a good night' s sleep.结合文章主要内容可知研究

45、人员在测试中发现,那些被 摇晃过的人比那些静止不动的人在睡眠方面更好。并且,后来的测试发 现,摇晃对动物也有促进睡眠的作用。文章还介绍了这项研究的过程。【规律方法】标题归纳题属于深层理解题,它要求考生在通读全文的基 础上,认真分析主人公的特定心态、文章大意及作者的写作意图。在此 基础上,还应做到概括性、针对性、醒目性的有机结合。概括性原则:要求标题应在最大程度上覆盖全文,囊括文章的主要内 容,体现文章的主题要旨。从全局的角度归纳概括出文章的标题。要防 止本末倒置,主次不分,以点代面,以偏概全。针对性原则:针对性原则是对标题外延的一种界定。即标题的外延既不 能太大也不能太小,要量体裁衣,大小适度

46、。醒目性原则:标题是文章的点睛之笔,是文章的灵魂和门面。标题的好 坏往往影响文章的可读性。读者往往从标题上决定文章的阅读取舍,故 标题往往比较醒目,甚至比较离奇,目的是吸引读者的注意力,唤起读 者阅读文章的兴趣。如第 3 小题,根据第一段中 Because two new studies show that rocking also helps grown-ups, both human and mouse, get a good night' s sleep.可知因为两项新的研究表明,摇摆也有助于成年人,包括人类 和老鼠,获得一个良好的睡眠。结合文章主要内容可知研究人员在测试 中发现

47、,那些被摇晃过的人比那些静止不动的人在睡眠方面更好。并且, 后来的测试发现,摇晃对动物也有促进睡眠的作用。文章还介绍了这项 研究的过程。故A选项"摇摆也有助于成年人的睡眠”符合文章标题。The United States has about 475, 000 school busesall painted yellow. Each day they carry more than 25, 000, 000 children, half of all schoolchildren in the country. But these buses, on average, use four

48、 liters of diesel (柴油)fuel t。travel less than sixteen kilometers. When the school year began last fall, diesel averaged 55 cents a liter nationally. The price nearly doubled, to a dollar and 8 cents, by the end of school in June.Bob Riley speaks for the American School Bus Council. He says fuel pric

49、es for schools are not much lower than others have to pay. As a result, schools are looking for ways to reduce transportation costs. Bus routes are being redrawn or, in some cases, canceled. Some areas are buying buses that use natural gas or other alternative fuels. Other steps include fewer field

50、trips and less travel by sports teams. And some school districts may end any bus service not required by law.Studies show that school buses are the safest form of transportation to and from school. The American School Bus Council says cuts in bus service are bad for children and possibly the environ

51、ment. It says removing buses from the road will mean an increase in other vehicles transporting students. Spokesman Bob Riley says another concern is that reducing bus services might reduce attendance.But it could also get more children to walk or bicycle to school. And that would surely make people

52、 happy at the National Center for Safe Routes to School. More kids walking or biking safely to school is the aim of a three-year-old federal program, part of an international movement. The goal is to increase physical activity and reduce air pollution. The United States will celebrate Walk to School

53、 Day on October eighth this year. But for some students, high fuel prices could make every day a walk-to-school day.【文章大意】这是一篇说明文。本文介绍了高油价对校车的影响。4. What does this passage mainly tell us?A. High fuel prices' influences on school buses.B. New measures to transport school students.C. The safest for

54、m of student transportation.D. The origin of Walk to School Day.【解析】选A。主旨大意题。这类题目通常看首段和尾段的首尾句。由 首段和尾段尾句 But for some students, high fuel prices could make every day a walk-to-school day.可知选A。高燃油价格对校车的影响。5. In order to cut down transportation cost, many schools take the following measures EXCEPT.A. c

55、hanging some bus routesB. stopping some bus routesC. asking parents to drive children to and from schoolD. using other types of fuels【解析】选C。细节理解题。根据关键词cut down transportation cost 可以定位到文中句子 Bus routes are being redrawn or, in some cases, canceled. Some areas are buying buses that use natural gas or

56、other alternative fuels.由此可知C选项未被提及,故选Co6. The National Center for Safe Routes to School encourages more children to walk or Eke to school in order to.A. save more fuels and diesel for the countryB. keep the children safe on their way to schoolC. make the children live a simple lifeD. keep the child

57、ren healthy and the environment clean【解析】选D。细节理解题。由题目可以定位到最后一段The goal is to increase physical activity and reduce air pollution.目标是增加体育活动 和减少空气污染。故选DoC“The moment before they called my name, I was really nervous because the other finalists? presentations are really good and I thought they would win

58、, " Kara Fan, 14, who has won America' s Top Young Scientist, told Yahoo Finance. Z/When they announced my name, I was really surprised actually."To win that claim, Fan' s nano-particle liquid bandage had to surpass the experiments of hundreds of fifth to eighth graders as well as

59、nine other finalists. Fan started developing her liquid bandage in April2019 to fight the overuse of antibiotics(抗生素).According to the CDC, roughly 2 million people every year suffer a bacterial infection in the U. S. and about 23, 000 passed away as a result. If left alone, a UN study reported, drug-resistant diseases or the “superbug“ could lead to 10 million deaths across the globe by 2050. When Fan' s sprayable bandage dries on a person' s skin, it creates a thin layer that protects the wounded area while breaking the cell wall and killing the bacteria on

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论