高考英语大二轮复习专题一阅读理解主旨大意题专练二__标题归纳类_第1页
高考英语大二轮复习专题一阅读理解主旨大意题专练二__标题归纳类_第2页
高考英语大二轮复习专题一阅读理解主旨大意题专练二__标题归纳类_第3页
高考英语大二轮复习专题一阅读理解主旨大意题专练二__标题归纳类_第4页
高考英语大二轮复习专题一阅读理解主旨大意题专练二__标题归纳类_第5页
已阅读5页,还剩1页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、- - -主旨大意题专练(二)一一标题归纳类A2019 成都第三次诊断 For the past two years I have been travelling and living abroad. Home has become more of a feeling than a place. I feel at home when I am with my family in London, but I also feel at home in Italy with friends I love. Home isno longer a picture of a house with a f

2、ront door and some windows. It_ is more complicated than that.This is one of the reasons that celebrating the new year has become very important for me. I do not care about “New Years resolutions ( 新年计戈U) ” 一living abroadhas made me constantly reconsider what kind of person I want to be and how I wi

3、ll live my life, so I dont feel the need to plan for change: I live for change.New Years Eve has become my time to reconnect with the friends, which makes me feel at home. Every year we try to reunite wherever we are, and remember the time when we knew each other so well that we felt like a family.

4、It is a momentto reconnect and get to know each other again. Last year, we travelled to a cottage in Ireland where we had no Internet and no neighbours. In the middle of the countryside, away from our constantly changing lives, we were able to become like a little family again.This year, we went to

5、Barcelona. It was a very big change. Wewere surrounded by culture and life and joy. There were bars and parties. It was different, but one thing stayed very much the same I felt at home again and we felt like a family again.A lot of people feel that New Years Eve cannot live up to expectations.Ideas

6、 such as the“New Years kiss and aresolutions create a lot ofpressure for people to have a night to remember, a night that will change their lives and perhaps make the next year worth living. I think those people are missing the point. Why cant New Year be about friends?体裁:夹叙夹议文 题材:个人经历主题:如何庆祝新年【语篇解读

7、】本文是一篇夹叙夹议文。过去两年作者在国外旅游、生活,作者认为家不只是一个地方,而是一种感觉;新年是和家人、朋友团聚的时刻,作者经常通过和朋友们 一起旅游来庆祝新年。【难句分析】 I do not care about “New Years resolutions(新年计戈Q” 一 livingabroad has made me constantly reconsider what kind of person I want to be and howI will live my life, so I dont feel the need to plan for change: I live

8、 for change.分析:句中 what kind of person I want to be and how I will live my life为 and连接的两个宾语从句,作 reconsider 的宾语; so I dont feel the need to plan for change : I live for change 为 so 引导的结果状语从句。译文:我不在意新年计划生活在国外不断让我重新考虑我想成为什么样的人,我将如何生活,所以我觉得没有必要为改变做计划:我为改变而活。 What does the underlined word “ It ” in Paragr

9、aph 1 refer to?A Family.B Living abroad.C Home.D Staying with friends.答案与解析: C 考查代词指代。根据第一段倒数第二句“ Home is no longer a picture of a house with a front door and some windows ”可知,家不再是一幅有前门和一些窗户 的房子的图画;结合画线词所在句“ It is more complicated than that ”可知,该句的主 语It指代前一句中的“ Home,故选 C项。 Why doesnt the author care

10、 about “ New Years resolutions ”?A New Years resolutions cannot be reached.B His lifestyle makes him always ready for change.C Its meaningless to make any big changes in life.D Making New Years resolutions creates much pressure.答案与解析: B 考查细节理解。根据第二段第二句“ I do not care about New Years resolutions ( 新年

11、计划 ) living abroad has made me constantly reconsider what kind of person I want to be and how I will live my life, so I dont feel the need to plan for change : I live for change ”可知,作者的生活不断变化,所以他认为没有必要在意新 年计划,故选 B 项。3 What does the author try to convey through his experiences in Ireland and Barcelon

12、a?A Life is peaceful and enjoyable.B Living abroad is a happy experience.C Staying with friends makes one feel at home.D Travelling abroad enriches ones life experience.答案与解析: C 考查细节理解。根据第三段尾句“ In the middl e of the countryside, away from our constantly changing lives, we were able to become like a

13、little family again ”可知,和朋友待在乡村的中心,远离不断变化的生活,作者找到了家的感觉;根据第四段尾句“ It was different, but one thing stayed very much the same I felt at home again and we felt like a family again ”可知,作者和朋友们在一起,感觉又回到了家,感觉又像一家人了。据此可知,文章中提及作者和朋友在爱尔兰和巴塞罗那的经历旨在说明和朋友待在一起能让人找到家的感觉,故选C项。4 Which of the following can be the best

14、title for the text?A New Years Celebration: How?B True Friendship: What?C Living Abroad: Comfortable or Complicated?D Change: Plan it or Make it?答案与解析: A 考查标题归纳。通读全文可知,文章主要讲述了作者由于常年旅居在国外,对于庆祝新年和新年计划有着不同的思考:有朋友的地方就有家的感觉,变化着的生活不需要新年计划,故A 项最适合作文章标题。B2019 河南省高考适应性测试Every year between May and September,

15、all 54employees of Basecamp, a Chicago-based web application company, have a short work week: just four days a total of 32 hours. Also, they usually work five days a week for the rest of the year.“ Thats plenty of time to get great work done. This is all we expect and all we want from people ,” says

16、 Jason Fried, a co-founder. “ Working 50- , 60- , or 70-plus hours is unnecessary. In fact, if you have to work 50- , 60- , or 70-plus hours a week, theres a management problem. ”The companys summer workload must fit reduced hours, Mr. Fried insists, otherwise the benefits of a shorter week to recov

17、er from work, enjoytime with family and pursue ( 追求 ) outside interests would be undone.His new research finds that it is not just long hours that are harmful to employees physical and mental health. It is also the intensity ( 强度 ) of work. Moreover, it suggests that intense work harms career prospe

18、cts. That is because unbearable hours and intensity are in the opposite direction, reducing the quality of the work.The research concludes that the level of intensity we apply to the work we do is generally “a stronger predictor of unfavorable outcomes than overtime work”The research compared people

19、 of similar jobs and education levels, andfound they were more likely to suffer poorer happiness and worse career prospects, including satisfaction, security and promotion, when they worked at an intense level for long periods.体裁:说明文题材:社会文化 主题:较短的工作周的好处【语篇解读】 本文是一篇说明文,以一家总部位于芝加哥的网络应用公司 Basecamp 的54

20、名员工将近半年时间每周只工作4 天, 共 32 小时的情况为例说明了较短的工作周有益于人们的身心健康,并以一项研究来证明。 What do we know about Basecamps four-day work week?A It lasts nearly half a year.B The work pressure is too high.C There are some management problems.D Employees work more than 8 hours a day.答案与解析: A 考查细节理解。根据第一段可知,一家总部位于芝加哥的网络应用公司Basecam

21、p 的 54 名员工在每年5 月到 9 月期间每周的工作时间都很短: 只有四天, 共 32 小时,持续 5 个月,大概半年时间,故选A 项。 What does Mr. Fried intend to say in Paragraph 2?A Given plenty of time, people can do more.B To get work done well needs plenty of time.C People can do a job very well in a short work week.D A long work week is appropriate for r

22、educed workload.答案与解析: C 考查推理判断。 根据第二段中的“ Working 50- , 60- , or 70-plus hoursis unnecessary. In fact, if you have to work 50-,60- , or 70- plus hours a week,theres a management problem. ”可知,弗里德先生认为一周工作五、六十个小时,甚至七十几个小时是没有必要的。如果真这么做了,反而会出现管理上的问题,由此推知,弗里德先生认为人们可以在短时间内把工作做好,故选 C项。7 What does the resear

23、ch mentioned in the text want to tell us?A Getting much more rest.B Improving work quality.C Refusing a five-day work week.D Avoiding working too intensely.答案与解析: D 考查推理判断。根据第四至六段,尤其是第四段可知,这个新研究发现长时间工作不只对员工的身心健康有害,工作的强度也会影响员工的职业前景。这是因为难以忍受的工作时长和工作强度会降低工作质量,第五、六两段进一步说明了长时间高强度工作的坏处,由此可以推知,该研究是建议人们要避免高

24、强度工作,故选 D 项。8 What can be the best title for this passage?A More Work, More Profits Less Work, Less BenefitsC Shorter Week, Better RewardD Longer Hours, Higher Intensity答案与解析: C 考查标题归纳。文章第一、二段以一家总部位于芝加哥的网络应用公司Basecamp 为例,说明了较短的工作周的好处。第三段介绍了较短的工作周的好处。第四至六段介绍了一项有关工作时长和工作强度对人的影响的研究,更进一步印证了较短工作周对人身心方面的益

25、处。由此可知C项最能概括全文内容。C2019 福建省泉州市质量检查 Skyscrapers are the symbol of urban life. Citypeople are used to seeing tall buildings and apartments. Farms, on the other hand, are associated with rural (农村的 ) life. However, there are experts who thinkskyscrapers should become farms to meet the increasing food ne

26、eds.By the middle of this century, some scientists suggest, almost 80% of theEarths population could live in cities. In addition, the population could increase to 9.1 billion during that time yet the amount of land available for farming will be the same. If current farming practices dont change, we

27、will need an area of new land to produce enough food for the planet.Vertical farms, where urban farmers could grow crops in environmentally friendly skyscrapers, could be the solution. In spite of concerns over high costs, experts want to make it a reality and use these skyscrapers to grow crops.Ver

28、tical farms would have many advantages, supporters say. Unlike traditional farming, vertical farming could be free of chemicals and diseases. Besides, crops would not suffer from problems like flooding. Finally, vertical farms would reduce the cost and negative effects of transporting food over long

29、 distances.Some argue that although crops growing in a tall glass building would get natural sunlight during the day, it wouldnt be enough. For this reason, vertical farms would need additional light sources (来源 ), such as artificial light.Another way of growing fresh food is to build urbanfarms on

30、rooftops. Thismore practical approach may be more achievable than the idea of farms in skyscrapers, researchers suggest. Experts agree that innovative (革新的 ) farming practices areneeded to support the need for more food at affordable costs, both to the farmer and to the consumer, but the best ideas

31、have yet to come.体裁:议论文题材:科普知识主题:城市垂直农业【语篇解读】 本文是一篇议论文,提出传统农业所提供的食物满足不了日益增长的人口的需求,垂直农业或许可以解决这一问题。但对这一农业方式,不同的人有不同的看法。 What primary problem could vertical farming settle?A Poor state of rural life.B Shortage of food supply.C High cost of transporting crops.D Environmental pollution by traditional farming.答案与解析: B 考查细节理解。根据第二段中的“ If current farming practices dont change, we will need an area

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论