2022年海南省中考英语试题(含答案解析)_第1页
2022年海南省中考英语试题(含答案解析)_第2页
2022年海南省中考英语试题(含答案解析)_第3页
2022年海南省中考英语试题(含答案解析)_第4页
2022年海南省中考英语试题(含答案解析)_第5页
已阅读5页,还剩11页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、海南省2022年初中学业水平考试英语(考试时间90分钟,满分120分)第一部分听力(共四大题,满分20分)I.听句子选图画(共5小题,每小题1分,满分5分)看图听句子,选出与句子意思一致的图画。每个句子读一遍。.5.II.听句子选答语(共5小题,每小题1分,满分5分)根据你所听到的句子,选出正确的答语。每个句子读两遍。A. Im Li Lei. B. Im fine. C. Tm from Hainan.A. Its on the table. B. Its sunny. C. Its in September.A. Well done. B. With pleasure. C. Dont w

2、orry.A. Here you are. B. All right. C. Enjoy yourself.A. I agree with you. B. Sounds good. C. Sorry to hear that.in.对话理解(共5小题,每小题i分,满分5分)根据你所听到的对话内容,选出能回答所提问题的最佳选项。每段对话读两遍。请听第一段对话,回答11 和12小题。Which sport does the girl enjoy?A. Swimming. B. Running. C. Playing table tennis.Where will they meet?A. In t

3、he school. B. In the park. C. In the sports center.请听第二段对话,回答13至15小题。Why does the woman want to buy a TV set?A. Because she has a new house.B. Because the old one is broken.C. Because her parents need one.What does the woman think of the first TV set?A. Its popular. B. Its cheap. C. Ifs small.When w

4、ill the TV set be sent?A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.W.短文理解(共5小题,每小题1分,满分5分)根据你所听到的短文内容,选出最佳选项。短文读两遍。The students had a trip to the Dashan Collection House.A. by bike B. by bus C. on footWhen the students entered the house, they were interested in the old.A. photos B. clo

5、cks C. stonesMany clocks were of the second floor.A. in the middle B. on the left C. on the rightPicture can match the shape of the stone that the writer really loved.The students stayed in the house for hour(s).A. one B. two C. three第二部分语言知识运用(共两大题,满分30分)V.单项选择(共20小题,每小题1分,满分20分)A)单词辨音。找出划线部分与其他单词发

6、音不同的选项。1. A. JuneB. cutC. glue2 A. awakeB. relaxC. jacket3. A. meatB. weakC. bread4. A. loudlyB. mouseC.soup5. A. circleB. pencilC. becomeB)选择填空。从A、B、C三个选项中选出一个能填入空白处的最佳选项。got a dog yesterday as a birthday gift.dog is very cute and I like it.A. TheB. /C. AWhat do you usually have breakfast?一Hainan n

7、oodles.A. withB. forC. byTo keep safe, youd better not go out alone at night.A. myselfB. herselfC. yourselfHow do you like this cup of Xinglong Coffee?It really great. Td like another cup.A. looksB. feelsC. tastesThe boy be Tom. I saw him reading in the library just now.A. shouldntB. cantC. needntAc

8、cording to the latest rules, everyone must have their temperature taken they enter the school.A. beforeB. thoughC. unlessMum, I cant take care of Mary. She is crying all the time.Try to be, Jack. Your little sister is ill.A. patientB. seriousC. excitedWe each other since we met in the last summer ca

9、mp.A. wont seeB. havent seenC. didnt seeLucy, Im poor in English. Could you give me some advice?You can speak it as as possible.A. muchB. moreC. mostPeter always remembers the light off when he leaves the room.一Thats great. Its a good way to save energy.A shutB. shuttingC. to shutbeautiful poem Happ

10、y Rain on a Spring Night is!一So it is! Du Fu showed his care for farmers in the poem.A. HowB. What aC. WhatIts said that the Shenzhou-14 astronauts will say hello to us on Mid-Autumn Day.Wonderful! Tm it.getting along withstaying away fromlooking forward togetting along withstaying away fromlooking

11、forward toFew students could understand the sentence until it by Miss Chen.A. explainedB. was explainedC. was explaining一Have you decided the children in the poor area?By sending them books and schoolbags.A. how you will helpB. how will you helpC. when you will helpLook at the notice. It says.NOTICE

12、Please do not enter the pool before taking the shower.we cant swim without a shower herewe cant use the new showerwe cant go to the poolvi.完形填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读下面短文,掌握其大意,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。There was once a couple named Sue and John. Both of them were 21.In the late autumn, John was badly i

13、ll and became bedridden (长期卧床的).After the doctor visited John several times, he told Sue, “His condition is quite 22. John seems to have lost all will to live. If he doesntwant to live, medicines will not helpSue tried her best to 23 John. She sang and danced, she painted their favorite pictures, sh

14、e told jokes, but John did not respond (回应).“Five,“ he said 24 one day, as he looked out of the window. When Sue asked what John meant, heexplained slowly. There are. only 25 leaves left on the tree now. When the last leaf falls, I. shall go with 26 Upon hearing this, Sue couldnt help crying. She we

15、nt to their neighbor, Mr Smith, who was also an artist.Mr Smith was sorry about Johns poor health. He 27 his friend to get better, then he painted a leaf.Over the next few days, it rained heavily, but the last leaf on the tree held on firmly (坚固地).Every day, John would look 28 and see the same lone

16、leaf on the tree.Then, one day, the doctor came in and said Johns 29 was improving. John said to Sue, Ive realized that life is hard, but I shouldnt give up. That leaf has stayed on that tree for so long. It has taught me to 30 V The doctor smiled, so did Sue.21. A. teachersB. artistsC. doctors22. A

17、. terribleB. commonC. simple23. A. cheer upB. talk aboutC. listen to24. A. angrilyB. proudlyC. quietly25. A. fourB. fiveC. six26. A. itB. themC. you27 A. taughtB. wantedC. asked28. A. upB. downC. out29. A. conditionB. abilityC. level30. A. drawB. waitC. live第三部分阅读理解(共两大题,满分35分)VIL阅读理解(共15小题,每小题2分,满分

18、30分)阅读下列三篇语言材料,根据语言材料的内容,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出能 回答所提问题或完成所给句子的最佳选项。to 5就 讣e Best of Hainan on a 4-day Tour / HAIKOU: AcitytourandavisittoVodnicClusterPark./ WENCHANG: A chance to visit Wenchang Space Launch Center./ WANNING: a great experience to enjoy water sports like surfing./ SANYA: A good time in

19、 Tianyahaijiao and Nanshan Temple.Only v880 including丽久 hourswPlane tickets between Nanjing and Haikou. Monday to Friday: 9:00-18:00wBus services around Hainan.Saturday: 9:00-16:00Three nights stay in nice hotels.Tel:ou will visit on this tour of Hainan.C. Qionghai and SanyaA. Haikou a

20、nd QionghaiB. Wenchang and WanningC. Qionghai and SanyaDuring the trip you can enjoy.A. surfingB. campingThe cost includes the following EXCEPT.A. free plane ticketsB. fresh seafoodWhat is the right time to book the trip on the phone?A. 8: 30 am on Monday.B. 6: 30 pm on Friday.C.shoppingC. nice hote

21、lsC. 3: 30 pm on Saturday.A. A newspaper.B. A novel.C. A diary.Where is this reading material(材料)C.shoppingC. nice hotelsC. 3: 30 pm on Saturday.A. A newspaper.B. A novel.C. A diary.Yang Hongwei, 56, was born into a kite-making family in Weifang. When she was young, she often saw kites with bright c

22、olors and different shapes in her grandfathers workshop.“Every time I see these beautiful kites, my bad feelings go away,“ said Yang.Yang learned to make kites from her grandfather at the age of 16. After practicing the skill for 10 years, she started her own shop in 1992.“Many places around the wor

23、ld have a tradition of flying kites,“ Yang said. But I think the cultural idea behind our kites is special.On Yangs kites, people can see not only common pictures like butterflies and birds, but also some prints telling Chinese myths, legends and history. For example, she once made a kite with a pho

24、enix(凤凰).On each side of the phoenix were 50 images(形象)of famous women from Chinese history. Each woman was different in look, clothes and makeup.“It took me a lot of time,“ Yang said, but when I explain the stories of the kites to foreigners, I feel a great sense of achievement.”In her free time, Y

25、ang travels to countries such as Gennany, Australia, the United States and New Zealand. She tells the stories of Chinese kites and the traditional ways they are made. It is an important job of mine., She said. 36. Yang Hongwei saw some beautiful kites in her workshop when she was young.A. unclesB. f

26、athersC. grandfathersYang Hongwei started her own shop at the age of.A. 16B. 26C. 56The example of Yangs kite with a phoenix is given to show.A. how she makes kitesB. why she likes kitesFrom the passage we can know Yang Hongwei is.A. creativeB. humorousYangs important job refers to(指)A. how she make

27、s kitesB. why she likes kitesFrom the passage we can know Yang Hongwei is.A. creativeB. humorousYangs important job refers to(指).A. spreading Chinese cultureB. traveling abroadC. whats in her kitesC. honestC. selling more kitesDo you ever find yourself standing in front of rubbish bins, not sure whe

28、ther the piece of waste in your hand is recyclable or not? To solve this problem, four Hong Kong high school students have invented a smart rubbish bin that uses AI to sort(分类)the waste. The students named the bin Waste Collection Point.Connected to a computer, the bin uses a camera to tell the kind

29、 of the waste it receives and sorts it into plastic, paper, glass, or other kinds. To make sure the bin can sort waste correctly, the team tested every product in the school shop and took at !east500 pictures of each one. t4To train the AI, we had to take many photos from different angles(角度),so it

30、has a better rate of accuracy,“ said one of the students who built the AI system.The idea of the smart bin was bom two years ago, when the students were in Grade Ten. At that time, people from the city crowded into their village because of the COVID-19. They left behind a lot of rubbish and caused m

31、ore pollution.“All the bins were full, and there was even rubbish on the mountain,the students recalled, Every weekend, we had to join the villagers in picking up the waste.The students decided to develop a special recycling bin that would encourage people to protect the environment. Although school

32、 ended at 2 pm, the team would continue to work on their invention until 6 or 7 pm at school. Even when their school was closed last year, they would still meet and work together online.“Our bin is now in its third generation(代).Before graduation, we hope it can be widely used in the city. The stude

33、nts said, “Then it will be easier than ever for people to recycle and protect our environment.According to the first paragraph we know the of Waste Collection Point.A. priceB. sizeC. useThe underlined words “rate of accuracy mean in Chinese.43. This chart shows why Waste Collection Point was develop

34、ed. Which is the missing part?A. the hit of the COVID-19B. villagers, encouragementC. picking up rubbish aroundC. the rubbish problemA.精准度43. This chart shows why Waste Collection Point was developed. Which is the missing part?A. the hit of the COVID-19B. villagers, encouragementC. picking up rubbis

35、h aroundC. the rubbish problemThis passage is mainly about.A. four young inventorsB. a new inventionHow is this passage organized(组织)?(P=Paragniph)A.卮=圆B.A.卮=圆B.固卜国VID.情景对话(共5小题,每小题1分,满分5分)根据对话内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两项为多余选项。Host: Hello, Ailing, welcome to our Sports Talk. Glad to see you.Gu: Nice t

36、o see you, too.Host: Ailing, you won three medals in Olympics at the age of 18.46Gu: Well, thats because of my habit. 47Host: Have you got any difficulties?Gu: Of course! 48 However, I like challenges (挑战).Host:49 By the way, apart from sports, what else do you like?Gu: I love fashionable clothes, s

37、o thats why I am also a model.Host: Wow, it seems that you are able to do everything well. 5() Gu: Youre welcome.How brave you are!Do you have any future plans?I often fall over and get hurt during practice.Could you share the secret of your success?When did you compete for the first time?Thanks aga

38、in for your coming, Ailing.Whatever 1 do, I will put 100% energy into it.第四部分书面表达(共三大题,满分35分)IX.任务型读写(共5小题,每小题2分,满分10分)阅读下面短文,按要求完成下列各题。Socrates was famous in ancient Greece fbr his knowledge. One day, one of his friends went up to him and said, Ive just heard something about your friend, do you wan

39、t to know?”“Well, Socrates said, Before telling me anything, Fd like you to pass a test. Its called the triple filter (三重筛 选)test.”“Triple filter?“Thats right,“ Socrates continued, Before you talk to me about my friend, it is a good idea to think about what you will say. The first filter is. Are you

40、 sure what you are going to tell me is true?“In fact, I just heard about it and., the man said.“All right,“ Socrates said, “So you dont really know whether its true or not. Now lets try the second filter goodness. Is what you are going to tell me good?“No, on the contrary (相反)“the man replied.“Okay,

41、“ Socrates continued, 4kThe last filter is usefulness. Is what you are going to tell me useful to me?”“No, not really. The man said.“Well,“ Socrates ended, If what you want to tell me is not true, good or even useful, why tell it to me at aH? 51. Why did the man go up to Socrates one day?(根据短文内容回答问题

42、)How many questions did Socrates ask the man?(根据短文内容回答问题)According to the story what do you think of Socrates?(根据短文内容回答问题)根据短文内容,给下面的句子补充一个单词,使句子意思完整。The first filter is.根据短文内容,完成句子。This story teaches us.x.词汇(共10小题,每小题I分,满分10分)A)根据句意及词首字母或汉语提示,补全单词。Hurry up! The movie will b in ten minutes.Pandas ar

43、e black and w. They feed on bamboo.Sam has lost his k to the door. He cant get in now.59.1 have poor eyesight. I cant see the blackboard(清晰土也).60. The earth is a(行星),which goes around the sun.B)选用方框内所给词的适当形式,完成短文。(每词限用一次)be; I; number; polite; walkOne day, a little boy came into a shop. He 61to the

44、shop assistant(售货员)and saidJTd like twelveexercise books of six cents each and nine pencils of ten cents each. How much are they?”The shop assistant wrote these 62down on a piece of paper and thought for a minute. Then sheanswered, kfc$1.62.“If I give you $ 10, how much money will I get back?”“You w

45、ill get $8.38 for change. Here you are. These 63 the things you want.”“No, thanks. In fact, I dont need to buy anything. This is 64 math homework. The boy looked at the piece of paper and asked 65, “Can I take it away?XI.写作(满分15分)66.为创造美好的生活,青少年在成长的过程中应不断学习新的生活技能(如烹饪、种植、救护方 法)=请结合下列提示和自身的需求,以“Little

46、 Life Skills Are a Big Help”为题写一篇短文,在英语课堂上分享。提示:What life skill do you want to leam?Why do you want to learn this skill?How do you learn this skill?要求:1.内容须涵盖所有要点;.语句通顺,意思连贯,语法正确,书写规范:.文中不得出现真实的人名、校名、地名;. 80词左右(文章开头已给出,不计入总词数)。Little Ufe Skills Are a Big HelpLife skills are necessary for us teenager

47、s. To live more healthily and happily, we are supposed to learn morenew skills.海南省2022年初中学业水平考试英语答案解析第二部分语言知识运用(共两大题,满分30分)A)单词辨音。1. B 2. A 3. C 4. C 5. B【1题详解】d3u: n; kAt; glu: o选项AC划线部分发音为u:,选项B划线部分发音为a故选B。【2题详解】wei k5 n laeks; , d3 aeki t.选项BC划线部分发音为ae,选项A划线部分发音为ei 故选A。【3题详解】mi: t; wi: kJ; bred,选

48、项AB划线部分发音为i:,选项C划线部分发音为。故选C。【4题详解】, laudli; maus; su: po选项AB划线部分发音为au ,选项C划线部分发音为u:故选C。【5题详解】,S3 : kl; pensl; bl kAm.选项AC划线部分发音为k,选项B划线部分发音为回。故选B。B)选择填空。从A、B、C三个选项中选出一个能填入空白处的最佳选项。.A【详解】句意:昨天我得到了一条狗作为生日礼物。这只狗很可爱,我喜欢它。考查冠词的用法。The表示特指;A表示泛指。根据I got a dog yesterday as a birthday gift”可知,空前句子 已经提到一次dog

49、了,此处再一次提到应用定冠词the修饰,故选A。. B【详解】句意:一你早餐通常吃什么? 海南面条。考查介词辨析。with和;for为了; by借助。三餐前用介词for; have sth. for breakfast”早餐吃了某物”。故选 B.C【详解】句意:为了自己的安全,晚上最好不要一个人出去。考查代词辨析。myself我自己;herself她自己;yourself你自己。根据youd”可知主语是you,此处是指你 自己的安全,反身代词应用yourself,故选C。C【详解】句意:这杯兴隆咖啡怎么样? 味道尝起来真的很棒。我还想要一杯。考查动词辨析。looks看起来;feels感觉;ta

50、stes尝起来。根据this cup of Xinglong Coffee”可知,咖啡应是 尝起来不错。故选C。. B【详解】句意:这个男孩不可能是汤姆。刚才我看见他在图书馆看书。考查动词辨析。shouldnt 不应该;cant 不能;neednt 不必要。根据I saw him reading in the library just now.”可知,此处是指不可能是汤姆。故选B。. A【详解】句意:根据最新规定,每个人入校前都必须量体温。考查连词辨析。before 在之前;though 尽管;unless 除非。根据have their temperature taken.they ente

51、rthe school.”结合常识可知,量体温是在进入学校之前,故选A。. A【详解】句意:妈妈,我照顾不了玛丽。她一直在哭。耐心点,杰克。你的小妹妹病了。考查形容词辨析。patient耐心的;serious严肃的;excited激动的。根据“She is crying all the time.“可知玛丽 一直在哭,杰克没有耐心了,故选A。. B【详解】句意:自从上次夏令营见面后,我们就再也没有见过面。考查动词时态。根据since we met in the last summer camp.”可知,本句是现在完成时。故选B。.A【详解】句意:露西,我的英语很差。你能给我一些建议吗?你可以尽

52、可能多地说英语。考查副词原级。much许多;more更多;most最多。as.as之间用形容词/副词原级,much符合,故选A。 15. C【详解】句意:彼得离开房间时总是记得去关灯。那太棒了。这是节省能源的好方法。考查非谓语动词。remember to do sth.“记得要做某事;remember doing sth.“记着己经做过的事”。根据“when he leaves the room.”可知,此处是指记得要去关灯,表示记得要做的事情。故选C。B【详解】句意:多么优美的诗句春夜喜雨啊! 原来如此!杜甫在诗中表达了对农民的关怀。 考查感叹句。中心词“poem”是名词,用what引导,可

53、排除A选项;且“poem”是名词单数形式,需用“a”修 饰,符合“What+a+形容词+名词+主谓”结构。故选B。C【详解】句意:一据说神舟14号宇航员将在中秋节向我们问好。太好了!我很期待。考查动词短语。getting along with 和相处得很好;staying away from 与保持距离;looking forward to期待做。根据Wonderftd!”可知,说话人很期待对方说的事。故选C。18.B【详解】句意:在陈老师解释之前,有很少学生能理解这个句子。考查动词时态和语态。根据could understand”可知句子时态是一般过去时,分析句子主语it和动词explain

54、 可知,它们是被动关系,应用一般过去时的被动语态,故选B。A【详解】句意:你决定好如何帮助贫困地区的孩子了吗? 给他们寄书和书包。考查宾语从句。根据“decided”可知,本句是宾语从句,需用陈述语序,排除B选项;再根据By sending them books and schoolbags.”可知,此处是询问帮助孩子的方式,用疑问词how引导宾语从句。故选A。A【详解】句意:看通知。它说我们在这里不洗澡就不能游泳。考查常识。we cant swim without a shower here 我们不能在这里不洗澡就游泳;we cant use the new shower 我们不能使用新的淋

55、浴器;we can go to the pool我们不能去游泳池。根据Notice内容可知,在洗澡前不准 进入泳池,与A选项同义。故选A。VI.完形填空(共10小题,每小题1分,满分10分)B 22. A 23. A 24. C 25. B 26. A 27. B 28. C 29. A 30. C【导语】本文主要讲述了画家约翰因为得了重病,失去了生活的意志,但是当他看到牢牢长在树上的最后 一片叶子时,他决定不放弃,身体情况也好转了,其实那片树叶是他的朋友史密斯先生画上去的。21题详解】句意:他们两个都是画家。teachers 老师;artists 画家;doctors 医生。根据She we

56、nt to their neighbor, Mr Smith, who was also an artist.“可 知他们夫妻两个也是画家。故选B。【22题详解】句意:他的情况相当糟糕。terrible 糟糕的;common 普通的;simple 简单的。根据“John seems to have lost all will to live. If he doesnt want to live, medicines will not help him”可知他的健康状况非常糟糕。故选A。【23题详解】句意:苏竭尽全力让约翰振作起来。cheer up使振作;talk about谈论;listen

57、to听。根据“She sang and danced.”可知她想要让她的丈夫振作起 来。故选A。【24题详解】句意:有一天,他看着窗外,平静地说:“五。”angrily生气地;proudly自豪地;quietly安静地。根据he explained slowly.可知他身体状况不佳,所以说话 是轻轻的。故选C。【25题详解】句意:现在树上只剩下五片叶子了。four四;five五;six六。根据Five”可知树上只有5片叶子。故选B。26题详解】句意:当最后一片叶子落下时,我会随它去。it它;them它们;you你。由语境可知,此处代指“the last leaf5,用it代指。故选A。【27题

58、详解】句意:他想要他的朋友好起来,然后他画了一片叶子。taught 教;wanted 想要;asked 问。根据“his friend to get better, then he painted a leaf,可知他想要让朋友好起 来。故选B。【28题详解】句意:每天,约翰都会向外看,看到树上的那片孤叶。up 向上;down 向下;out 出去。根据as he looked out of the window.及“and see the same lone leaf on the tree” 可知是看向窗外树上的叶子。故选C。【29题详解】句意:然后,有一天,医生进来说约翰的病情正在好转。c

59、ondition情况;ability能力;level等级。根据was improving”可知是他的情况在好转。故选A。【30题详解】句意:它教会了我生活。draw 画;wait 等待;live 生活。根据Ive realized that li住 is hard, but I shouldnt give up”可知树叶教会了他虽 然生活是艰难的,但是不应该放弃,所以树叶教会了约翰生活。故选C。第三部分阅读理解(共两大题,满分35分)A31. B 32. A 33. B 34. C 35. A【导语】本文主要讲述了海南四日游的基本信息。(31题详解】细节理解题。根据文中“HAIKOUWENCH

60、ANG WANNING SANYA”可知这次海南之行,你将去海口、文 昌、万宁、三亚,故选B。【32题详解】细节理解题。根据文中“A great experience to enjoy water sports like surfing”可知旅途中你可以享受冲浪,故选 A。【33题详解】细节理解题。根据文中Cost “Only 880 including”可知包含了机票、汽车服务和宾馆,不包括海鲜,故选B。【34题详解】细节理解题。根据文中“Monday to Friday: 9:00-18:00 Saturday: 9:00-16:00”可知C选项时间符合,故选C。 【35题详解】推理判断题

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论