中考英语总复习一轮完形阅读高分秘籍讲义.doc_第1页
中考英语总复习一轮完形阅读高分秘籍讲义.doc_第2页
中考英语总复习一轮完形阅读高分秘籍讲义.doc_第3页
中考英语总复习一轮完形阅读高分秘籍讲义.doc_第4页
中考英语总复习一轮完形阅读高分秘籍讲义.doc_第5页
已阅读5页,还剩8页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

温馨提示:该文档包含本课程的讲义和课后测试题,课后测试题即全部讲义结束后的“课后练习”。【初三英语一轮复习】完形阅读高分秘籍中考完形全胜秘籍(上)掌握完形命题方向和解题技巧。1. 完形考点:六类题型,四大要素,一个主题词汇辨析 语法基础 句型短语 逻辑结构 + 语境2. 解题口诀:注重首句获信息上下环顾求真相全面考虑定选项复读文章验答案3. 常考题型:词汇辨析,固定搭配,语法知识,行文语境,逻辑推理,综合运用it was 4 oclock when the front doorbell rang. mrs. clarke was _ tea at the time.acookingb. making c. burning d. serving【初三英语一轮复习】完形阅读高分秘籍中考完形全胜秘籍(下)掌握完形逻辑推理题解题技巧,汇总六大题型。1. 行文语境和逻辑结构的解题技巧:十二字方针上下求索,瞻前顾后,左右逢源2. 汇总考查方向and the officers then began to eat their meal, saying that the mushrooms had a very strange _ quite pleasant taste.a. besidesb. butc. andd. or【初三英语一轮复习】完形阅读高分秘籍2011典型真题解析完形篇(上)通过典型真题,运用解题技巧,拓展语法词汇。1. 在46-54题里运用解题技巧2. 解析文章前两部分: 疑问-期待-见证3. 语法拓展:分词作状语词汇拓展: for fear of【2011湖北黄冈】阅读下面短文,从短文后所给的四个选项中,选出可填入空白处的最佳选项。ever since i was little, my favorite season was winter. i loved to play in the snow and enjoy the hot chocolate._46_ , winter never gave me the special gift of snow on my birthday. i would ask my grandmother _47_ it didnt snow on my birthday. she would laugh and tell me i asked too many questions. _48_ one day, she promised(许诺)that she would make it snow on my next birthday.that year, _49_my birthday, my grandmother died. i was sad but angry because she had promised to make it snow. the day of my sixth birthday, i woke up and ran to the window, _50_ to see just one snowflake. but there was no snow. i felt mad at my grandmother. she had broken a promise.by my sixteenth birthday, i _51_all hope of getting my snow, even though i still wished for _52_. during my party, i stayed with my friends and family and was truly happy. i _53_ the best time ever! then i saw the white snow _54_ down all around. i was so excited that i ran around screaming(尖叫) and laughing. my friends all laughed _55_ me, but i didnt care.when i _56_ home, my grandpa said he had a gift for me. i was _57_ because he had given me a gift. it was a small white box, which looked old. i opened it. there was a crystal snow-flake(冰晶雪花) with a card that _58_ , happy birthday. how could this be? my grandpa said it was my grandmothers final _59_ on my sweet sixteenth. i cried.i was _ 60 that my smiling grandmother angel was and had been watching over me.46. a. certainly b. unfortunately c. importantly d. luckily47. a. when b. how c. whether d. why48. a. but b. or c. then d. so49. a. on b. after c. before d. in50. a. hoped b. hoping c. to hope d. hope51. a. was losing b. lost c. would lose d. had lost52. a. it b. her c. him d. me53. a. had b. was c. played d. feared54. a. fell b. to fall c. fallen d. falling55. a. with b. at c. from d. off56. a. arrived at b. remained c. got d. entered57. a. excited b. confused c. pleased d. frustrated58. a. wrote b.said c. explained d. appeared59. a. order b. mistake c. wish d. decision60. a. certain b. angry c. sad d. anxious【初三英语一轮复习】完形阅读高分秘籍2011典型真题解析完形篇(下)通过典型真题,运用解题技巧,拓展语法词汇。1. 解析文章高潮部分:作者意识到奶奶的一片心意。2. 运用技巧解决语境题。3. 语法拓展:paper, advertisement, letter等无生命的词作主语,表示“上面写有”,用say/read。4. 词汇拓展:be confused about 对.感到困惑be confused with 与.混淆5. 整体总结:行文语境 4语法知识 4词汇辨析 3逻辑推理 2固定搭配 2同上篇【初三英语一轮复习】完形阅读高分秘籍全面攻克阅读难关(上)解析阅读考点,汇总解题技巧。1. 阅读考查点:准确捕获信息的能力猜测推断生词的能力对个别信息的判断能力对文章的整体理解能力2. 主要题型:细节理解题词义猜测题主旨大意题逻辑推理题3. 解题技巧:阅读理解题技巧浏览全文知大意细读题目解问题对应文章找答案首尾上下求真相深入分析解难题4. 细读题目解问题 细节理解题对应文章找答案 词义猜测题【2011山东潍坊; c 篇】it was a moral failing, and this is at the heart of the food scandals in china. here whats the chinese meaning of moral failing?a. 精神崩溃 b. 道德滑坡c. 质量下降 d. 心理失衡【初三英语一轮复习】完形阅读高分秘籍全面攻克阅读难关(下)解析阅读考点,汇总解题技巧。1. 首尾上下求真相 主旨大意题2. 深入分析解难题 逻辑推理题3. 主旨大意题:主旨大意找到ts文章开头;结尾每段首句、末句4. 逻辑推理题:逻辑推理:排除法;语境法 热点&难点:逻辑推理题 1)it can be inferred from the passage that_.2)we can conclude from the passage_.3)the writers attitude towards is _.4)from the story we know/we can learn that _.【初三英语一轮复习】完形阅读高分秘籍2011典型真题解析-阅读篇(上)解析典型例题,运用解题技巧。1. 略读题目 获取信息 找到大意2. 技巧总结:词义猜测题 上下文细节理解题 对应段落主旨大意题 ts句推理判断题 排除法【2011盐城】(选择型)dits a goal for millions of families every year to keep the christmas spending within a certain amount of money, but you can still afford the gifts because your loved ones will enjoy them. this concern(忧虑)is becoming greater and greater these days. even so, there are several things that you can do to help.hit the sales. no one wants get up at four oclock in the morning and fight to get a good deal(交易)on black friday ( the first friday at christmas time ). its surely very difficult to pick up the courage and get out there in the cold for a good deal. but sometimes it can be well worth. many retailer(零售商)offer specials all through the day. some even offer online black friday specials, so we may still be able to get a great deal on black friday.read advertisements regularly. once the christmas shopping season is coming, retailers will be hungry for business. they will try their best to get us into the store. please read the weekly advertisements of sales among the major retailers from time to time. we may be lucky enough to find different prices for the same thing in different shops.shop online. some of us dont like running from store to store to get the best price on the perfect gift. some of us dont like to go out in the cold at all, and then, we can do online shopping.the world of online shopping makes it possible for us to visit all the major retailers and some specialty store on the internet. we can find exactly what we are looking for at the best possible price without even having to leave the house. with traditional christmas shopping, it will always take us a long time to wait if we want to get the perfect gift.42. the underlined word “ specials ” in paragraph 2 means . a. 赠品 b. 奢侈品 c. 特价商品 d. 圣诞礼品43. we can have more choices to get a good deal . a. on the internet b. in specialty stores c. from salesmen d. from retailers44. in the passage the writer wants to . a. tell us to shop online b. tell us the best way to do shopping c. show us how hard it is to do christmas shopping d. give us advice on how to get a good deal at christmas time45. from the passage we can infer(推断)that . a. people are surely able to get a good deal on friday b. it is possible for people to buy the perfect christmas gifts with less money c. retailers will be hungry because they are busy selling christmas gifts d. with traditional christmas shopping, people cant buy the perfect gifts【初三英语一轮复习】完形阅读高分秘籍2011典型真题解析-阅读篇(下)解析典型例题,运用解题技巧。技巧总结:词义猜测题 上下文细节理解题 对应段落主旨大意题 ts句推理判断题 排除法【2011山东】ateenagers cant afford to buy expensive gifts. so what do you do if you want to give gifts to the important people in your life? in fact, you dont have to spend a lot of money on holiday gifts. there are many cheap ways to do that. here are some make-it-yourself gift ideas to try:to your mom and dad:you can decorate a photo frame, sing a song or write a letter to your mom and dad. you could also draw a picture for them if you like that better.to your teacher:sometimes students put their pocket money together and buy the teacher a holiday gift. some kids also give individual gifts. you can send a nice card with the words of thanks inside. you might even write down the favorite thing youve learned in the teachers class this year. it will make the teacher feel happy.to the kids who need a friend:the holidays are a good time to think about people who are lonely. maybe there is someone in your class who doesnt seem to have many friends. try to do something for this person. it could be giving a christmas card or just chatting with him or her. its a small thing, but it could mean a lot to someone who feels a little shy or sad at school.46. teenagers dont have to _ their parents as a gift, according to the passage.a. write a letter to b. sing a song toc. buy an expensive photo frame for d. draw a picture for47. if you want to send your teacher a card, what will you write in it? a. the name of the students you dont like. b. the importance of making gifts by yourself. c. something youve learned in the teachers class. d. ways to improve your grades.48. the underlined word “individual” means _ in chinese. a. 稀少的 b. 贵重的 c. 单独的 d. 集体的49. which of the following is not true, according to the passage? a. a small gift during the holidays may mean a lot to someone who feels lonely. b. sometimes students put their pocket money together and buy the teacher a gift. c. chatting with a classmate who had few friends is also a good holiday gift. d. you should spend more money buying gifts for your teachers.50. whats the best title for the passage? a. making holiday gifts yourself b. how to save money during holidays c. making friends by giving gifts d. how to choose gifts for different people【初三英语一轮复习】完形阅读高分秘籍习题(即该课程的课后测试)适合学生:初三1. 【2011湖南永州】television has a huge influence on our lives. it is one of the most important ways of getting information. people spend part of their spare time watching television, and much of what they learn comes from it.what we see on tv movies, news shows, sports shows, advertisements and so on have increased our knowledge and have changed the way we learn about the world today. however, not everything on tv is true.most of the viewers(观众) are children. television sometimes is like a baby-sitter. it spends more time with children than parents do. but it keeps them in the living room away from healthy outdoor activities. they spend less time playing soccer or walking in the park or playing games in the yard.of course, there are some programs on tv that are good for children. but there are also some shows which are bad. children should not watch unhealthy shows. maybe we cant change what is on tv, but we can choose what we watch. do you agree?56. according to the passage, _ is one of the most important ways of getting information.a. a bookb. a computerc. tv57. _cant be got on television.a. knowledgeb. sports newsc. computer games58. the underlined word baby-sitter means_.a. 小妹妹b. 保育员c. 女婴59. what can we do with programs on tv?a. we can surely change them.b. we can do nothing.c. we can choose them.60. from the passage, we may know_.a. tv is both good and bad for children.b. everything is true on tv. c. all programs on tv are suitable for children.【主旨大意】电视在生活中的影响,从电视上我们可以了解很多知识,但是电视节目对于我们孩子们来说有好的一面也有坏的一面,我们只有正确的选择它们。56. c。 “television has a huge influence on our lives. it is one of the most important ways of getting information.”可知, 电视是最好的获得信息的方式之一,故选c。57. c。 有第二段可知, 在电视上我们可看电影,新闻,体育节目,广告等等,故选c。58. b。 baby-sitter 是保姆的意思,故选b。59. c。 从短文可知,电视节目有好的和不好的,我们只有正确的选择它们,故选c。60. a。 根据abc选项的句意,及第四段可知a“电视对孩子们来说既有好的一面也有坏的一面”, 故选a。2. 【2011河南省】awhen my son, mark, was in the third grade, he saved all his pocket money for over three months to buy holiday presents. the third saturday in december mark said he had made his list and had twenty dollars in his pocket.i drove him to a nearby supermarket. mark picked up a hand basket and went in while i waited and watched in the car. it took mark over 45 minutes to choose his presents. finally he came to the checkout counter (交款处) and reached into his pocket for his money. it was not there! there was a hole in his pocket, but no money. mark stood there holding his basket, tears falling down his face.then a surprising thing happened. a woman came up to mark and took him in her arms. you would help me a lot if you let me pay for you, said the woman. it would be the most wonderful gift you could give me. i only ask that one day you will pass it on. when you grow up, i would like you to find someone you can help. when you help others, i know you will feel as good about it as i do now.mark took the money, dried his tears and ran back to the checkout counter as fast as he could. that year we all enjoyed our gifts almost as much as mark enjoyed giving them to us.i would like to say thank you to that very kind woman, and tell her that four years later, mark went house to house collecting blankets (毯子) and clothes for the homeless people in the fire. and i want to promise her that mark will never forget to keep passing it on.根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。( ) 46. when did the story probably happen?a. on christmas day. b. before christmas day,c. on new years day. d. after new years day.( ) 47. when they got to the supermarket, mark went in_ .a. with the writer b. by himselfc. with the woman d. with his friends( ) 48. what happened to mark in the supermarket?a. his gifts were stolen. b. he broke his basket.c. he lost his money. d. he lost his way.( ) 49. why did the writer want to say “thank you” to the woman?a. because she bought mark a nice present.b. because she always paid money for others.c. because she collected clothes for the homeless.d. because she taught mark to help people in need.( ) 50. whats the best title for this passage?a. a big supermarket b. a kind womanc. a happy family d. a wonderful gift【主旨大意】本文讲述了男孩mark一直在为家人买礼物攒钱,但是在买完礼物结账时发现钱丢了,这时一位妇女帮助了他,并希望他能够把这个“帮助”继续传递下去。46. 答案:b【解析】细节理解题。根据文章中“the third saturday in december”可知,应该是在圣诞节前。47. 答案:b【解析】细节理解题。根据文章中“while i waited and watched in the car”可知,是mark自己进去的。48. 答案:c 【解析】推理判断题。根据文章中“reached into his pocket for his money. it was not there! there was a hole in his pocket, but no money.”可知mark把钱给丢了。49. 答案:d【解析】推理判断题。从文章中的最后一段可知,mark在接受了那位妇女的帮助之后,努力地帮助那些需要帮助的人。50. 答案:d【解析】主旨大意题。从文章中的第三段可知,整篇文章都是围绕礼物来写的。3. 【2011贵州安顺】 atraveling by train is usually not easy in china. it can be hard to get a ticket. when youre traveling to the railway station you look at your watch, afraid you will miss your train.but there is good news for people traveling between beijing and shanghai. construction (建设) on the express railway (高速铁路) between the two cities started just before the spring festival of 2008. when it is finished by 2013, taking a train will be as easy as taking a bus.“there will be trains every several minutes. buying a ticket, getting through the checkpoint (检查站) and taking your seat, will take just 10 minutes,” said an engineer.there may be high-speed trains running at 350 kilometers an hour. the travel time between the two cities will decrease from 10 to about 5 hours. the trains will carry twice the present number of passengers.the new line will be 1,318 kilometers long and go across specially built bridges. it will run alongside the present line. there will be 21 stations in hebei, tianjin, shandong, anhui and jiangsu.“the cost of traveling by the express railway may be around 800 yuan. that will be more expensive than an ordinary train, but cheaper than by air.” said zhang xiaoling, a jiangsu government official.according to zhang, the higher price is caused by the large cost of the railway project. at about 200 billion yuan, the project may be even more expensive than the three gorges project (三峡工程).46. the express railway between beijing and shanghai will be finished _.a. at the end of this yearb. before the spring festival of 2008c. after 2013d. in about 5 years47. before taking your seat, you should _ with your ticket.a. buy a ticketb. get through the checkpointc. pack your thingsd. make some friends48. the word “decrease” in the passage possibly means _ in chinese.a. 延长 b. 缩短c. 提速 d. 限速49. which of the following statements is true according to the passage?a. traveling by train is usually difficult in china because tickets are too expensive.b. the high-speed trains will have 21 stations in hebei, tianjin, shandong, hunan and jiangsu.c. tickets for the high-speed trains will be cheaper than those for planes.d. the cost of the express railway project is as high as that of the three gorges project.50. what can be the best title of the passage?a. an enormous project.b. train tickets will get more expensivec. specially built bridges d. beijingshanghai express railway【主旨大意】:在中国乘火车买票难是事实,但这一现象很快就会得到解决,北京和上海建立的高速铁路到2013年竣工,所用时间和速度都会得到很到很大提升。46. 答案:d 细节理解题。根据“started before the spring festival of 2008, it is finished by 2013”可知该工程历时5年。47. 答案:b 细节理解题。根据“buying a ticket, getting through the checkpoint and taking your seat”可知,需要检票。48. 答案:b 词义理解题。火车的速度加快,那么所需要的时间将会缩短,故decrease意为“缩短”。49. 答案:c 细节理解题。根据“that will be more expensive than an ordinary train, but cheaper than by air”可知,乘火车比乘飞机要便宜。50. 答案:d 主旨理解题。从文章的主题来看,出现次数最多的就是express railway,故d是正确的。4. 【2011梧州】(选择型)ctwo students started quarreling at school. one student shouted dirty words at the other, and a fight began.what can be done to stop fights lik

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论