![[高考英语]2009年英语普通高等学校招生全国统一考试文综试卷.doc_第1页](http://file.renrendoc.com/FileRoot1/2019-1/12/89e3ce9a-68d0-44d3-8929-a976010d5de4/89e3ce9a-68d0-44d3-8929-a976010d5de41.gif)
![[高考英语]2009年英语普通高等学校招生全国统一考试文综试卷.doc_第2页](http://file.renrendoc.com/FileRoot1/2019-1/12/89e3ce9a-68d0-44d3-8929-a976010d5de4/89e3ce9a-68d0-44d3-8929-a976010d5de42.gif)
![[高考英语]2009年英语普通高等学校招生全国统一考试文综试卷.doc_第3页](http://file.renrendoc.com/FileRoot1/2019-1/12/89e3ce9a-68d0-44d3-8929-a976010d5de4/89e3ce9a-68d0-44d3-8929-a976010d5de43.gif)
![[高考英语]2009年英语普通高等学校招生全国统一考试文综试卷.doc_第4页](http://file.renrendoc.com/FileRoot1/2019-1/12/89e3ce9a-68d0-44d3-8929-a976010d5de4/89e3ce9a-68d0-44d3-8929-a976010d5de44.gif)
![[高考英语]2009年英语普通高等学校招生全国统一考试文综试卷.doc_第5页](http://file.renrendoc.com/FileRoot1/2019-1/12/89e3ce9a-68d0-44d3-8929-a976010d5de4/89e3ce9a-68d0-44d3-8929-a976010d5de45.gif)
已阅读5页,还剩11页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
2009年普通高等学校招生全国统一考试(海南、宁夏卷)英 语本试卷分第I卷和第II卷两部分,共150分,考试时间120分钟第I卷 (共115分)第一部分 听力(共两节,满分30分) 做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置,听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题的阅读下一小题,每段对话仅读一遍。 例:How much is the shirt?A 19.15 B. 9.15 C. 9.18答案是B1. What do the speakers need to buy?A. A fridge B. A dinner table C. A few chairs2. Where are the speakers?A. In a restaurant. B. In a hotel C. In a school.3. What does the woman mean?A. Cathy will be at the party.B. Cathy is too busy to come.C. Cathy is going to be invited4. Why does the woman plan to go to town?A. To pay her bills in the bank.B. To buy books in a bookstore.C. To get some money from the bank5. What is the woman trying to do ?A. Finish some writing. B. Print an article. C. Find a newspaper.第二节(共15小题,每小题15分,满分225分)听下面5段对话或独白。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the man doing ?A. Changing seats on the planeB. Asking for a window seatC. Trying to find his seat7. What is the womans seat number?A. 6A B. 7A C. 8A听第7段材料,回答第8、9题。8. Why doesnt the woman take the green T-shirt?A. Its too small B. Its too dark C. Its to expensive9. What does the woman buy in the end?A. A yellow T-shirt B. A blue T-shirt C. A pink T-shirt听第8段材料,回答第10至12题。10. How long has the man been in London?A. One year. B. A few years C. A couple of months11. Why did the woman leave her hometown?A. To lend a city life.B. To open a restaurant.C. To find a job12. Where did the woman come from?A. London. B. Arnside C. Lancaster.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is a daypack?A. A box B. A bag C. A lock14. What surprise the girl at school?A. A lot of discussions in classB. Teachers giving little homeworkC. Few students asking questions in class.15. At what time of the school term does the conversation most probably take place?A. At the end of it.B. In the middle of itC. At the beginning of it16. What do we know about the girl?A. She is new to the schoolB. She writes for the school newspaper.C. She seldom asks questions in class.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where does Mr Henry Stone do?A. A bank clerk B. A teacher C. A writer18. What does Henry like doing at airport?A. Watching people B. Telling stories C. Reading magazines.19. What did Henry learn from the newspaper the day?A. A valuable suitcase was missingB. A man stole money from a bankC. A woman ran away from home20. Why was the woman at the airport?A. She was traveling on businessB. She was seeing the man off.C. She was leaving for Greece答案:1-5. CBACA 6-10.C B A CB 11-15.C BBCC 16-20.A C ABB第二部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。例: We last night, but we went to the concert instead.A. must have studied B. might studyC. should have studied D. would study答案是C21. It looks heavy. Can I give you a hand? .A. No, thanks B. Yes, my pleasure C. No, never mind D. Yes, I do答案:A解析:考查情景交际。从对话上文可知是回答对方的请求帮助。No, thanks 与上文呼应。22. Lets go to cinema-thatll take your mind off the problem for _ while.A. the; the B. the; a C. a; the D. a ; a答案:B解析:考查冠词的用法go to the cinema 表示具体的某地,for a while 固定搭配,表示“一会儿”。23. How much better she looked without her glasses!A. well B. good C. best D. better答案:D解析:考查系动词后跟形容词作表语;much 修饰比较级。句意为:没有眼镜她看的多么好?与戴眼镜形成对比。24. Could I speak to is in charge of International Sales please?A. who B. what C. whoever D. whatever答案:C。解析:whoever既作了to的宾语,又作is in charge of International Sales please?的主语。“whoever”作连接代词,相当于any person who “任何人”、“无论谁”、“的人”。25. What do you mean, there are only ten tickets? There be twelveA. should B. would C. will D. shall答案:A。解析:你这是什么意思,只有十张票吗?应该有十二人。should表示“应该,应当”。26. His sister left home in 1998, and since.A. had not been heard of B. has not been heard ofC. had not heard of D. has not heard of答案:B。解析:句意为:他的妹妹在1998年离开家,自从那时就没有音讯了。用现在完成时的否定结构。27. I tried phoning her office, but I couldnt_.A. get along B. get on C. get to D. get through答案:D。解析:短语动词,考查考生对词义的判断能力。句意为:我试着给她办公室打电话,但没有打通。get along 进展,相处。get on 上车;get to到达;get through通过。依据句意,选D。28. She brought with her three friends, none of I had ever met before.A. them B. who C. whom D. these答案:C。解析:考查定语从句中的非限制性定语从句。句意为:她带着她的三个朋友,他们三个中没有一个人我曾见过。表示“部分的词语+of+关系代词” 在非限制性定语从句指人只能用whom。29. Edward, you play so well. But I you played the piano.A. didnt know B. hadnt known C. dont know D. havent known答案:A。解析:句意为:爱德华,你打得好。但我不知道你弹钢琴。所谈论的是指过去行为,故用过去式。30. The children all turned the famous actress as she entered the classroom.A. looked at B. to look at C. to looking at D. look at答案:B。解析:句意为:当那位著名的女演员走进了教室,所有的孩子都转过头去看她。“turn to”短语中to为介词时意思为“转向(干另一件事),求助于”的意思; to为不定式标志时,“turn to”意思为“转身去干另一件事”。31. The computer was used in teaching. As a result, not only , but students became more interested in the lessons.A. saved was teachers energy B. was teachers energy savedC. teachers energy was saved D. was saved teachers energy答案:B。解析:句意为:计算机应用于教学。结果,不仅教师节省能量,而且学生对课程更感兴趣。考查“not only.but also.”, 连接并列句子时,not only后的分句进行部分倒装,but also分句不倒装。32. Encourage your children to try new things, but try not to them too hard.A. draw B. strike C. rush D. push答案:D。解析:句意为:鼓励你的孩子去尝试新事物,但不要逼迫他们太紧。push 推,挤,逼迫;strike v. 打,罢工,划燃rush v. 冲进,匆促行事,催draw v. 拉,拖,挨近,提取,画,绘制。根据句意,应选D。33. One of the most important questions they had to consider was of public healthA. what B. this C. that D. which答案:C。解析:句意为:他们必须考虑其中最重要的问题是公共卫生。考查that作替代词,用于特指,相当于“the名词”,它也只能代替事情不能代替人。34. Everybody was touched words after they heard her moving story.A. beyond B. without C. of D. in答案:A解析:句意为:他们听到她的动人的故事后,人人都难于言表。beyond超出;越过。35. Now that weve discussed our problem, are people happy with the decisions ?A. taking B. take C. takenD. to take答案:C。解析:非谓语动词作后置定语。句意为:既然我们已经讨论了问题,那么人们对所采取的决定满意吗? take 与the decisions之间存在的关系是动宾关系,故用过去分词表示完成被动。另外,此处构成的是be happy with 的搭配,而非with的复合宾语结构。第二节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。The True Story of Treasure IslandIt was always thought that Treasure Island was the product of Robert Louis Stevensons imagination. _36_, recent research has found the true story of this exciting work. Stevenson, a Scotsman, had lived _37_ for many years. In 1881 he returned to Scotland for a 38 . With him were his American wife Fanny and his son _39_. Each morning Stevenson would take them out for a long _40_ over the hills. They had been _41_ this for several days before the weather suddenly took a turn for the worse. Kept indoors by the heavy rain, Lloyd felt the days _42_ . To keep the boy happy, Robert asked the boy to do some _43_.One morning, the boy came to Robert with a beautiful map of an island. Robert _44_ that the boy had drawn a large cross in the middle of _45_. Whats that? he asked “Thats the _46_ treasure, said the boy. Robert suddenly _47_ something of an adventure story in the boys _48_ . While the rain was pouring, Robert sat down by the fire to write a story. He would make the _49_ a twelve-year-old boy, just like Lloyd. But who would be the pirate(海盗)?Robert had a good friend named Henley, who walked around with the _50_ of a wooden leg. Robert had always wanted to _51_ such a man in a story. _52_ Long John Silver, the pirate with a wooden leg, was _53_.So, thanks to a _54_ September in Scotland, a friend with a wooden leg, and the imagination of a twelve-year-old boy, we have one of greatest _55_ stories in the English language.36.A. However B. Therefore C. Besides D. Finally37.A. alone B. next door C. at home D. abroad38.A. meeting B. story C. holiday D. job39.A. Lloyd B. Robert C. Henley D. John40.A. talk B. rest C. walk D. game41.A. attempting B. missing C. planning D. enjoying42.A. quiet B. dull C. busy D. cold43.A. cleaning B. writing C. drawing D. exercising 44.A. doubted B. noticed C. decided D. recognized45.A. the sea B. the house C. Scotland D. the island46. A forgotten B. buriedC. discoveredD. unexpected47. A. saw B. drewC. madeD. learned48. A. book B. replyC. pictureD. mind49. A. star B. heroC. writer D. child50. A. help B. problemC. useD. burden51. A. praise B. produce C. includeD. accept52. A. YetB. Also C. ButD. Thus53. A. injured B. born C. hired D. written54. A. rainy B. sunny C. coolD. windy55. A. news B. love C. humorousD. adventure解析:文章介绍了著名的作家罗伯特.路易斯.斯蒂文森一生最畅销的小说之一的金银岛的创作过程。36A. 根据和上一句的逻辑关系,两者是转折关系。37D.正是由于在在国外很多年了,才回到了家乡苏格兰(In 1881 he returned to Scotland)38C根据上下文,罗伯特.路易斯.斯蒂文森是回家度假。39A. 该空格处要求选出罗伯特.路易斯.斯蒂文森的儿子的名字,从下文的Kept indoors by the heavy rain, Lloyd felt the days _42_(dull枯燥的;乏味的) . To keep the boy happy,和He would make the _49_ (hero)a twelve-year-old boy, just like Lloyd.可以看得出他儿子的名字叫Lloyd.40Ctake sb out for a walk“带某人出来散步”,为固定搭配41D. 表示“喜欢,欣赏”用enjoy.42B.正是由于连续几天的大雨,他们在家里呆久了,孩子感到很“无聊”,“单调,枯燥”43Cdo some drawing是“画画”,为固定搭配44B. 考查在具体语境中动词的辨析.45D由上一句the boy came to Robert with a beautiful map of an island可知,此处应为the island表示特指上文提到的“岛”。46B过去分词做定语,表示“埋藏的”的意思。47A. 表示“看到”,其他三项都不符合题意。48C根据上文的do some drawing可知,此处应用picture“图画”。49B故事里面的英雄50A根据固定搭配with the help 在帮助下。51C. 罗伯特.路易斯.斯蒂文森想把这样一个人“包括”到小说里面去。52D. 从语法的角度来看,前后两句是因果关系,所以选择D。53B. 根据上下文,经过罗伯特.路易斯.斯蒂文森深思熟虑,这样一个海盗的形象就“诞生”了。54A. 本题根据上下文对应关系,从上文的第三段Kept indoors by the heavy rain,可以得到答案为A.55D本题根据上下文对应关系,从上文的第三段里Robert suddenly _47_(saw) something of an adventure story in the boys _48_ (picture).可以得到答案。第三部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AI suddenly heard an elephant crying as though frightened. Looking down, I immediately recognized that something was wrong, and ran down to the edge of the near bank. There I saw Ma Shwe with her three-month-old calf struggling in the fast-rising water, and it was a life-and-death struggle. Her calf was floating and screaming with fear. Ma Shwe was as near to the far bank as she could get, holding her whole body against the rushing water, and keeping the calf pressed against her huge body. Every now and then the rushing water would sweep the calf away.There was a sudden rise in the water and the calf was washed clean over the mothers body and was gone. Ma Shwe turned quickly to reach it and pressed the calf with her head and trunk against the rocky bank. Then with a huge effort, she picked it up in her trunk and tried until she was able to place it on a narrow shelf of rock.Just at this moment, she fell back into the river. If she were carried down, it would be certain death. I knew, as well as she did, that there was one spot where she could get up the bank, but it was on the other side from where she had put her calf.While I was wondering what I could do next, I heard the sound of a mothers love. Ma Shwe had crossed the river and got up the bank and was making her way back as fast as she could, roaring(吼叫) all the time, but to her calf it was music.56.The moment the author got down to the river bank he saw _.A. the calf was about to fall into the river B. Ma Shwe was placing the calf on the rockC. the calf was washed away by the rising waterD. Ma Shwe was holding the calf against the rushing water57. How did Ma Shwe manage to save her calf from the fast-flowing water?A. By putting it on a safe spot. B. By pressing it against her body.C. By taking it away with her D. By carrying it on her back.58. How did the calf feel about the mother elephants roaring?A.It was a great comfort. B.It was a sign of danger.C.It was a call for help. D.It was a musical note.59. What can be the best title for the text?A.A Mothers love B. A Brave Act C. A Deadly River D.A matter of Life and Death解析:本文是则语言故事,它告诉我们母爱的伟大。56. 答案为D. 细节理解题,首先在文中定位,根据第一段可以得到答案。57. 答案为A. 细节理解题,根据文章第二段可以得到答案。58. 答案为A. 细节理解题,根据文章第三段里面的but to her calf it was music.(但这种吼叫对象仔来说,是一种巨大的安慰,因为它的妈妈终于平安脱险了)可以A为正确答案。59. 答案为A. 主旨大意题,本文主要讲述母爱的伟大,故A为正确答案。B Computer programmer David Jones earns $35,000 a year designing new computer games, yet he cannot found a bank ready to let him have a credit card. Instead, he has been told to wait another two years, until he is 18. The 16-year-old works for a small firm in Liverpool, where the problem of most young people of his age is finding a job. Davids firm releases(推出) two new games for the fast growing computer market each month. But Davids biggest headache is what to do with his money. Even though he earns a lot, he cannot drive a car, take out a mortgage(抵押货款),or get credit cards. David got his job with the Liverpool-based company four months ago, a year after leaving school with six O-levels and working for a time in a computer shop. “I got the job because the people who run the firm knew I had already written some programs,” he said. David spends some of his money on records and clothes, and gives his mother 50 pounds a week. But most of his spare time is spent working.“Unfortunately, computing was not part of our studies at school,” he said, “But I had been studying is in books and magazines for four years in my spare time. I knew what I wanted to do and never considered staying on at school. Most people in this business are fairly young, anyway.” David added: “I would like to earn a million and I suppose early retirement is a possibility. You never know when the market might disappear.”60. In which way is David different from people of his age?A. He often goes out with friends. B. He lives with his mother.C. He has a handsome income. D. He graduated with six O-levels.61. What is one of the problems that David is facing now?A. He is too young to get a credit card. B. He has no time to learn driving.C. He has very little spare time. D. He will soon lose his job.63. Why did David decide to leave school and start working?A. He received lots of job offers. B. He was eager to help his mother. C. He lost interest in school studies. D. He wanted to earn his own living.解析:本文是实际上一篇人物故事类的文章,后面的四道题都是细节理解题。60. 答案为C. 很多学生校对完答案后,发现误选了D项,受第二段里面的信息(a year after leaving school with six O-levels)的干扰,而正确答案应该是C项。注意这个选项里面的handsome的含义,在这里是“(数量)相当大的; 可观的”而不是“(男子)英俊的, 漂亮的”,如:a handsome fortune 一笔可观的财产。考生在备考时要注意“熟词僻义”。61. 答案是A. 文章第一句就指出了David面临的问题是他太小,无法拥有自己的信用卡。62. Why was David able to get the job in the company?A. He had done well in all his exams. B. He had written some computer programs.C. He was good at playing computer games. D. He had learnt to use computers at school.62. 答案为B.文章第二段“I got the job because the people who run the firm knew I had already written some programs可知B为正确答案。63. 答案为C. 从文章的第三段里面可以得到答案。CWe have met the enemy, and he is ours. We bought him at a pet shop. When monkey-pox, a disease usually found in the African rain forest, suddenly turns up in children in the American Midwest, its hard not to wonder if the disease that comes from foreign animals is homing in on human beings. “Most of the infections (感染) we think of as human infections started in other animals, ” says Stephen Morse, director of the Center for Public Health Preparedness at Columbia University.Its not just that were going to where the animals are, were also bringing them closer to us. Popular foreign pets have brought a whole new disease to this country. A strange illness killed Isaksens pets, and she now thinks that keeping foreign pets is a bad idea. “I dont think its fair to have them as pets when we have such a limited knowledge of them,” says Isaksen.“Laws allowing these animals to be brought in from deep forest areas without stricter control need changing,” says Peter Schantz. Monkey-pox may be the wake-up call. Researchers believe infected animals may infect their owners. We know very little about these new diseases. A new bug (病毒) may be kind at first. But some strains (变异体) may become harmful. Monkey-pox doesnt look a major infectious disease. But it is not impossible to pass the disease from person to person.解析:本文相对于其它语篇而言,好象难了些,但所设的选项并不难。句式是长了一些,它讲述了热点话题,关于宠物携带病毒会传染给人的问题。文章是原汁原味,体现了语言的真实性和实用性64. We learn from Paragraph 1 that the pet sold at the shop may _.A. come from Columbia B. enjoy being with childrenC. prevent us from being infected D. suffer from monkey-pox65. Why did Isaksen advise people not to have foreign pets?A. They attack human beings. B. We need to study native animals.C. They cant live out of the rain forest. D. We do not know much about them yet.66. What does the phrase “the wake-up call ” in Paragraph 3 most probably mean?A. a new disease B. a clear warning C. a dangerous call D. a morning call67. The text suggests that in the future we_.A. may have to fight against more new diseases B. may easily get infected by diseases from dogs. C. should not be allowed to have pets D. should stop buying pets form Africa.64. 答案为D.推理判断题,根据Most of the infections we think of as human infections started in other an
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025江苏盐城工学院招聘7人模拟试卷及参考答案详解1套
- 2025年福建省泉州市晋江市反邪教协会招聘1人考前自测高频考点模拟试题有完整答案详解
- 2025广东佛山市南海区桂城街道招聘辅警体能测评、笔试模拟试卷及答案详解(全优)
- 2025内蒙古通辽开鲁县教体系统招聘206人考前自测高频考点模拟试题及答案详解(有一套)
- 2025湖南湘潭市岳塘区事业单位急需紧缺专业人才引进55人考前自测高频考点模拟试题及一套参考答案详解
- 三年级下册道德与法治教学设计-7请到我的家乡来 第一课时 人教部编版
- 2025广告传媒公司合作协议范本
- 2025版政府间合作协议范本
- 2025专业版委托代理协议
- 安顺消防安全培训直播课件
- T/CAAM 0004-2023针刺临床试验中假针刺对照设置与报告指南
- 拒绝烟草诱惑向“吸烟”说不!课件-2024-2025学年高二下学期世界无烟日主题班会
- 4《少给父母添麻烦》公开课一等奖创新教案(第二课时)
- T-JLJY 01 -2023 幼儿园教育装备配置规范
- 《SLT631-2025水利水电工程单元工程施工质量验收标准》知识培训
- 马拉松志愿者培训
- 企业信息化标准规范-全面剖析
- 临床微生物学检验 2细菌形态学检查、培养和分离技术 学习资料
- 防高处坠落 物体打击专项施工方案
- 小学少先队数字化学习计划2024-2025
- 二零二五年度景区资源经营授权书
评论
0/150
提交评论